TsingTao
TsingTao er det mest profilerte eksportølet fra Kina fra det mest kjente av landets 600 bryggerier, og serveres på kinesiske spisesteder over hele verden. Bryggeriet ble grunnlagt i Quingdao i 1906, etter at tyskerne hadde okkupert byen sent på attenhundretallet. Selv i dag framstår byen Tsintao (Quingdao, Shandong) med en arkitektur som en havneby fra Baltikum ved forrige århundreskifte. Bryggerigruppen består i dag av 48 bryggerier, som etter blokaden av kommunist Kina dyrker sin egen humle. Det er i dag underskudd på øl i Kina grunnet landets økonomiske oppsving. At vi får importere noe av denne mangelvaren skyldes nok makthavernes sans for vestlig valuta, men fortjener muligens likevel en kameratslig takk. Lys gyllen farge, dufter av modne epler, karamell, blomster og krydder. Godt skum i anslaget, særpreget aromabilde à la duften, ok bitterhet og svært god friskhet, sitter en stund. Et spesielt øl med en klar skarphet.