Kinn Dampen

Dampen-flaske-75cl-162x300

Kinn Dampen har vi hatt i hyllene en stund, men omtalen av den har forsvunnet - om den noen gang ble skrevet ...  Ølet ble første gang brygget til dampbåtfestivalen Fjordsteam i august 2010, festivalen ble da selvsagt holdt i den tradisjonsrike kystbyen Florø, hvor Kinn Bryggeri også holder til. Og med en slik bakgrunn er det opplagt at øltypen måtte være en steam beer, eller California common som øltypen også kalles i USA, siden Anchor Brewery i San Francisco sikret seg eneretten til å bruke betegnelsen "steam beer" der. Bryggeriteknisk er øltypen nærmest en mellomting mellom overgjæret ale og undergjæret lager. Humletypen er Northern Brewer. 
Uklar brun farge på ølet, moderat beige skum.
Aromaen har toner som kan minne om einerved og tobakk.
Bra humlepreget smak, harpiksaktige toner, hint av treverk og tobakk, på en tilstrekkelig maltet base. Jo, dette er en god steam beer! Vår venn Espen Lothe i Kinn Bryggeri kan være fornøyd med resultatet. 

Amager Summer Fusion

Cardinal

Summer Fusion fra Amager Bryghus er et øl som det ikke er lett å sette i bås, og det er da også meningen. Bryggeteknisk ligger det nærmest en California Common / Steam Beer, men kan vel helst si med Kumbels katt: «Jeg er s’gu min egen!» Vi overlater dermed ordet til bryggerne selv:
«Med vores lette sommerøl, Amager Summer Fusion, har vi villet bevise, at man sagtens kan lave en øl, som er lav i alkohol men rig på smag. Som navnet antyder, er vores øl en ægte fusionsøl, hvor vi med arme og ben har stjålet inspiration fra flere forskellige stilarter – og fra flere lande.
Gæren, vi har brugt, er en klassisk tysk pilsnergær, som vi meget mod dens vilje har gæret ved 22 grader celsius – en teknik man kender fra den amerikanske øltype ”California Common” eller ”Steam Beer”. På den måde kombinerer vi den sprøde friskhed fra lagerøl med en portion frugtig friskhed, som man oplever i overgæret øl. Malten, vi bruger, er ikke noget ganske almindeligt valg, vi har grebet sækken med engelsk Mild Ale malt, som giver øllet sin, mørke, ristede karakter, mens et par håndfulde tysk karamelmalt giver lidt sødme og rundhed. Og så ville det jo ikke være en rigtig Amager øl, hvis ikke vi havde yderst generøse med humlen. Her faldt vores valg på de klassiske amerikanske aromahumler Centennial, Chinook og Amarillo – I ved, sådan nogen der masserer smagsløgene. Og så efterlader disse humler den mest fornøjelige, citrusagtige friskhed. Er De forvirret? Jamen, det er der slet ingen grund til. Amager Summer Fusion er svaret til de mange, der i årevis har spurgt: ”Hvornår får vi en amerikansk-engelsk tysk over-undergæret pilsner-ale, der smager af en masse uden at man bliver bimmelim?” Amager Summer Fusion er det officielle bidrag fra Amager Bryghus til konkurrencen på Københavnske Øldage 2007 om at finde den perfekte sommerøl med max. 3,5% alkohol.»
Gylden farge på ølet, lett disig. Høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av sitrus, tropiske frukter og gran.
Lett i kroppen, forfriskende. Tørr smak, noen milde røstede toner, hint av kaffe (uventet i et så lyst øl – om jeg ikke hadde lest bryggeriets beskrivelse), velhumlet gjennom det hele, toner av sitrus og gran igjen. Bitterheten er på 35 IBU.  En fantastisk tørsteslukker for sommermånedene!
Vi har bare tatt inn noen få flasker nå, men om de blir så etterspurte som vi tror, skal vi ta inn mer til neste sommersesong.
 

Anchor Steam Beer


Med dette ølet fra Anchor Brewing Company i San Francisco introduseres en ny øltype på Cardinal: "steam" (damp), også kjent som "California Common". Ingen vet helt sikkert hvordan betegnelsen "steam" oppsto, kanskje har det sammenheng med infusjon av vanndamp under meskingen. Kallenavnet betegnet øl som ble laget i California på 1800-tallet under primitive forhold, uten tilgang til is. Bryggeriteknisk må det nærmest betegnes som "en krysning av lagerøl og ale", og slik smaker det også. Anchor Brewing Co. lager gode øl etter håndverksmessige prinsipper (Cardinal har også flere andre av deres øl, og de må også prøves!), de har holdt på siden 1896, og har hatt så stor suksess med dette at de vanskelig kan kalles et "mikrobryggeri" lenger. Ølet begynner å strømme ut av flasken helt av seg selv, så vær forsiktig når den åpnes!  Dyp gylden til rav farge, bra skum. Fin aroma av fruktig humle, malt og rosiner, hint av bakeri og eik. Lavt kullsyrenivå i glasset, myk munnfølelse. Smaken er maltet søt med karamell og noe "crisp" humle. Bra humlebitterhet i ettersmaken. Et ukomplisert men godt øl - en klassiker, og obligatorisk for alle som vil ha smakt minst ett øl fra alle verdens ølkategorier.