St. Georgen Bräu Keller Bier (fat)
St. Georgen Bräu Keller Bier (fra Buttenheim, Bayern) fikk vi inn (på flaske) første gang i 2006, nå har vi det for en kortere periode på fat. (Flasker fikk vi ikke tak i nå. De som gjerne vil ha kjellerøl på de tradisjonelle flaskene med patentkork, henvises til Mönchshof Kellerbier, som vi har god forsyning av.) Ølet er "ungespundet - hefetrüb" - det vil si ufiltrert (eller bare grovfiltrert) og med levende gjær på fatet. Bryggeriet har lange tradisjoner, men fikk i 2009 nye eiere og ble betydelig modernisert.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt og kremig og varig skum.
Deilig aroma av humle, karamell og bakeri.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Mild smak med en delikat balanse mellom malten og humlen, toner av rugbrød og treverk, et lite hint av smørmalt. Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitterhumle i ettersmaken, men som det er, er dette et lettdrikkelig øl som trygt kan anbefales.
St.Georgen Helles Vollbier
St.Georgen Helles Vollbier fra samme bryggeri i Buttenheim, Oberfranken i Bayern går under betegnelsene Dortmunder/Helles, to øltyper som er tett relatert selv om førstnevnte har sitt opphav i Dortmund og den siste i Bavaria. Fellesnevneren er at begge er relativt alkoholsterke (4,5-5,6%) maltrike lyse lagere, gjerne med et visst kjekspreg.
Gyllen farge med stort off-white skum som gradvis synker. Søtlig maltaroma med humlebitter antydning. Lett søtlig smak med god bitterhet. Moderat karbondioksid innhold og en maltrik god ettersmak med en nydelig bitterhet.
St.Georgen Kellerbier
St.Georgen Kellerbier er brygget av samme familiebryggeri siden 1624, og bygde allerede da på gamle oppskrifter der humleinnholdet var høyt for tysk lagerøl å være. Mye av sin karakteristiske smak kommer av lagringen som foregår åpent i dype steingrotter med stabil lav temperatur. Ølet er verken pasteurisert eller filtrert, og har en naturlig friskhet, og det relativt lave karbondioksid innholdet kommer på grunn av den egenartede lagringen kun fra ettergjæringen på flasken. Fargen er oransjeaktig og en tanke tåkete på grunn av ettergjæringen. Skummet er moderat men god konsistens. Aroma minner mye om typisk tysk pils i sin friskhet, men dette har i tillegg et hint mot søt malt og noe sitrus. Bitterheten i smaken er fint avstemt med maltsødme som gir en fløyelsmyk nytelse.
St.Georgen Weissbier
St.Georgen Weissbier brygges av St.Georgenbrau i Buttenheim siden grunnleggeren Georg Modschiedler grunnla bryggeriet i 1624. Hans mål var enkle; Å produsere det best mulig undergjærede øl ved å bruke en absolutt naturlig prosess med absolutt naturlige råvarer, samtidig som sluttproduktet verken skulle filtreres eller senere pasteuriseres.
For å oppnå sin særpregede smak lagres ølet utenfor landsbyen i dype fjellhuler som med sine spesielle forhold gir et øl som er krispt og klar i smaken, med en god friskhet.
Deres hveteøl inneholder mindre humle enn vanlig, for å få bedre fram hvetens friske søthet.
Fargen er strågul og selvfølgelig noe tåket, med et tett kremaktig skum som holder godt. En varm duft av nybakt brød møter nesen før din første sipp, og duften utvikles med noe banansøthet og hint mot sitrus. Hintet fortsetter i smaken, som er lett, men likevel kompleks. Hveten gir den bebudede søthet, og ølet avslutter syrlig med godt maltpreg
St.Georgen Bräu Schwarzbock
Tre lysere øl fra St. Georgen Bräu har Cardinal hatt å by på en stund, og hva er da mer naturlig enn også å introdusere deres mørke "flaggskip", Schwarzbock? Bryggeriet i Buttenheim i Oberfranken har holdt på siden 1624, så det er ikke akkurat nybegynnere vi har med å gjøre her!
Schwarzbock kan kanskje minne litt om norske Aass Bock, men er noe sterkere. Fargen ligger et sted mellom mahogni og svart, med et flott og varig beige skum. Moderat men meget fin aroma av røstet malt og bakeri, med hint av eik og lær. Meget maltrik og fint avrundet smak, middels sødme, toner av mild kaffe og mørkt brød. Moderat men tilstrekkelig humle. Ganske myk og lettdrikkelig til å være et så fyldig og sterkt øl. Reint snob, skikkelige nam-nam, mener Sigmund - og det mener sannsynligvis du også!