3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

Cardinal Pub Stavanger

Vi har den «vanlige» 3 Fonteinen Oude Geuze til en noenlunde anstendig pris (se egen omtale av den). Men vi har også sikret oss noen få kasser med den ettertraktede Golden Blend, til en heller uanstendig pris. Hvorfor den er såpass dyr, har seg slik:
Golden Blend er laget med 4 år gammel lambic som utgjør 25% av innholdet, resten av blandingen er en «hemmelig» kombinasjon av 1, 2 og 3 år gammel lambic. Den nøyaktige blandingen er bare kjent av «master blender» Armand personlig. Det er spesielt modningen av lambic på eiketønner i 4 år som gjør den dyr, fordi en stor del av lambicen da fordamper eller lekker ut gjennom eiketønnen («englenes andel»Winking, og bare en liten prosent blir igjen.
Naturkorken popper ut av flasken så snart ståltråd-«buret» løsnes. Glasset fylles fullstendig av hvitt skum, og det lett disige gyldne ølet kommer langsomt til syne.
INTENS og deilig aroma av bondegårdskjøkken, hvitvinseddik og oksiderte ciderepler.
Smaken er intenst sur og snerpende, med preg av sitron og brettanomyces, og en merkbar bitterhet i avslutningen. En geuze for feinschmeckerne!

100/93 6% 37,5cl

3 Fonteinen Oude Geuze

Cardinal Pub Stavanger

3 Fonteinen er et av de ledende lambicbryggeriene i Belgia, og ligger i byen Beersel i Flamsk Brabant, like utenfor Brüssel. De har sine røtter tilbake til 1887, men da som kafé og geuzestekerij, det vil si at de blandet g(u)euze av lambicer som andre produserte. Det er først i de senere årene at 3 Fonteinen har drevet en betydelig egenprodusjon av lambic, men fortsatt bruker de også noe lambic fra andre produsenter. 
Oude Geuze er en ekte sådan - en blanding av 1, 2 og 3 år gammel lambic, ufiltrert og upasteurisert, og lagret på flaske minst ett år etter blandingen. Alle lambicene som inngår i blandingen er brygget med 60% byggmalt og 40% umaltet hvete, samt gammel humle, er spontangjæret med villgjær, og er modnet på eikefat det oppgitte antall år. 
Ølet har en uklar gul farge, og helles i glasset meget brusende med et høyt hvitt skum.
Deilig aroma av "bondegårdshus", toner av gjærende frukter og krydderier.
Smaken er meget sur og snerpende med toner av sitroner og Bramley-epler, "funky" med hint av krydder og eik, noe humle i ettersmaken. G(u)euze-entusiastene elsker den, for nybegynnere kan den kanskje bli en heftig munnfull.

100/88 6% 37,5cl

3 Fonteinen Oude Kriek van Schaerbeekse Krieken


Med dette ølet fra 3 Fonteinen snakker vi om en ekte belgisk fruktlambic i den absolutte toppklassen. Ikke bare er den tilsatt hele 35% kirsebær, men dette er utelukkende ville kirsebær fra Schaerbeek, som regnes som "crème de la crème" til dette bruket. Ikke noen billige hagekirsebær her, nei! Selve lambicen er tradisjonen tro brygget med 60% byggmalt og 40% hvete, samt overårig humle.
Vakker rød farge på ølet, rosa skum.
Vidunderlig aroma av kirsebær.
Sur kirsebærsmak på en "funky" bakgrunn. Meget god! Vær bare oppmerksom på at fruktlambic smaker helt annerledes enn det meste annet innen ølverdenen!
 

3 Fonteinen Oude Lambik Doesjel


En god belgisk lambic som Doesjel fra 3 Fonteinen er ølverdenens svar på knastørr champagne (vel, noen vil mene at det er en haltende sammenligning, men noe har det for seg - og da sikter vi ikke bare til den store "champagne"-flasken som ølet kommer i). Doesjel er en blanding av 1-, 2- og 3-årig lambic, brygget på 60% byggmalt, 40% hvete og overårig humle,  og gjæret og lagret på eikefat. I flasken har den unge gjæren fått lov å "sovne inn" ("ingedoesjeld", derav navnet Doesjel), slik at den originale lambicsmaken bevares. Ølet får derfor intet skum, og har moderat naturlig kullsyre.
Dypgylden til oransje farge på ølet.
Sterk "funky" kjelleraroma, toner av hestestall, hint av eik.
Smaken er skarp og "funky", hint av bitre ciderepler, pepperaktig avslutning.
Lambic er for mange en "acquired taste", men når du først har fått sansen for den, er du hekta!