Opperbacco TriplIpa


Italia er et av de mest spennende "nye" landene for håndverksøl i Europa. Mikrobryggeriet Opperbacco i Notaresco presenterer med sin TriplIPA et skikkelig hybridøl, nemlig en krysning mellom belgisk tripel/riple og amerikansk IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge, lett disig, med et høyt hvitt skum.
Herlig aroma av belgisk overgjær, banan, koriander og mildt krydder.
I smaken dominerer den amerikanske humlen (Simcoe, Columbus og Amarillo, sistnevnte tørrhumlet - dessuten også noe tsjekkisk Saaz) med en betydelig bitterhet (56 IBU) fra begynnelse til slutt, på en mer subtil bakgrunn av "belgisk" sødme med noen sitrusaktige og krydrete toner. Gode saker!

96/97 7,8%

Sierra Nevada Anniversary Ale

37477

Kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company i Chico (California) bruker den nydelige amerikanske humletypen Cascade som sin "signaturhumle" - du finner den bl.a. i deres Pale Ale på Cardinal. I deres Anniversary Ale (de feirer jubileum hvert år!) er de enda mer rause med Cascade-humlen - dette ølet er en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, noe som tilsier kraftig humling, men den er ikke så ekstrem som IPA'ene til endel andre amerikanske håndverksbryggerier. Oransje til rav farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig glød.
Deilig aroma av Cascade-humle, toner av furu og grapefrukt.Smaken er distinkt humlet gjennom det hele, her er det furunåler i massevis, en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen, og en lang og meget bitter ettersmak. Der er også noen hint av karamellmalt, men ølet er ikke for søtt. Joda, her snakker vi om SKIKKELIG øl!
Dette er en IPA som garantert vil gå unna til alle våre gjester som elsker god humlesmak. Men vi skal prøve å ta inn mer ...

Acme California IPA

Cardinal Pub Stavanger


ACME-ølene kommer fra North Coast Brewing Company i Fort Bragg, og deres California IPA (India Pale Ale) føyer seg pent inn i rekken av øl med et umiskjennelig amerikansk humlepreg. (for mer om North Coast bryggeriet, se bla North Coast Old Stock Ale under «Barley Wine».) Dypgylden farge, kan ha noe kjøletåke, moderat kremig skum. Distinkt aroma av fruktig amerikansk humle, også toner av toffee. Smaken er også distinkt humlepreget, med hint av skotsk appelsinmarmelade og noe alkohol. Bitterheten er på 55 IBU, ikke helt ekstrem altså, men den holder nok for de fleste ...

Stone IPA

Cardinal Pub Stavanger


Calfornia-bryggeriet Stone Brewing Company har fått velfortjent anerkjennelse for sin IPA, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg personlig synes den også er mer velbalansert enn deres merselgende Arrogant Bastard Ale (som vi også har). Administrerende direktør hos Stone, Greg Kochs, som var og besøkte oss på Cardinal en sommerkveld i 2009, har den enkle filosofi;
»Hvis du vil at folk skal få sansen for godt øl, så gi dem godt øl å drikke»
Faktisk synes jeg IPAen er VELDIG god - og den har samtidig nok humle til å glede alle "humlehoder"!
Dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum. Herlig humlearoma, med toner av sitrus og tropiske frukter. Den friske, "saftige" og fruktige smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, med tilstrekkelig malt i bakgrunnen.  Avslutningen har en grapefruktigaktig bitterhet, men den er ikke overdrevet, til tross mer enn 70 IBU. Lang bitter ettersmak. Slik skal en amerikansk IPA være! «A liquid poem to the glory of hops»

Mikkeller Stateside IPA

Cardinal Pub Stavanger


Her har Mikkeller satset på en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, og det har de gjort med bravour! Brygget hos Ørbæk i Danmark Fargen på ølet er dypgylden til oransje, med et flott off-white skum. NYDELIG aroma av amerikansk humle: Chinook, Cascade og Amarillo er humletypene som er brukt her. Toner av furunåler, grapefrukt og tropiske frukter. Smaken er en bredside av humle (som forventet av en IPA), fruktige toner først (appelsin, grapefrukt), distinkt og skarp bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, toner av furunål og harpiks. Dette balanseres mot en viss restsødme fra malten (pilsnermalt, münchenermalt og caramünchener). Alle "humlehoder" vil være glade for bekjentskapet med Stateside IPA!

Avery India Pale Ale


Cardinal Pub Stavanger

Fra Avery Brewing Company i Boulder; Colorado kommer denne IPAen i velkjent amerikansk stil.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. God aroma av fruktig og blomsteraktig humle.
Smaken har, som en IPA skal ha, et distinkt humlepreg gjennom det hele - her er der rikelig med grapefruktaktig og harpiksaktig amerikansk humle. Noe maltsødme i midten, bitter avslutning og ettersmak. En god IPA, helt klart et funn for "humlehodene", men ikke mer ekstrem enn at mange vil like den.