Brooklyn Black Ops

33_shelf_BlackOps-BigBottle-BeerPage_original


Fra Ringnes får vi fra tid til annen levert skikkelige godsaker, og da oftest fra Brooklyn bryggeriet i New York. Deres sjefsbrygger Garret Oliver hadde vi gleden av å ha her på en smaking, og han er unektelig en markant person som kan sitt øl.
Black Ops er en Imperial Stout på hele 10,5% som er fatlagret i fire måneder på Woodford Reserve fat. Woodford er en serie premium Kentucky Burbon Whiskeyer fra Woodford County i Kentucky.
Etter fatlagringen blir ølet tappet flatt på flske, tilsatt Champagne gjær, korket og får så en siste fermentering på flasken, noe som gir en smak av kaffe/vanilje. Dette er et bemerkelsesverdig øl!

Brooklyn Kiwi's Playhouse

78_shelf_Kiwi-Beer-Page_original


Amerikanske Brooklyn Brewery har brygget surølet Kiwi’s Playhouse, som ikke overraskende er modnet med en dose kiwifrukt.
Gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk aroma av kiwifrukt og brettanomyces / bondegårdshus.
Lett i kroppen for sin styrke. Sur smak med preg av kiwifrukt, middels snerpende, ganske tørr. En riktig deilig og frisk «munnrens».

Brooklyn Sorachi Ace

brooklyn_sorachi_ace

Dette ølet ble introdusert hos oss på smakingen vi hadde med selveste Garrett Oliver, sjefsbrygger ved Brooklyn Brewery i New York, og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Nå har vi fått inn mange kasser av dette praktølet hans, så der er nok til alle! Sorachi Ace er egentlig navnet på humletypen som dominerer ølet, og er tilsatt etter at gjæringen med en belgisk overgjær er ferdig. Så er ølet (som nærmest må klassifiseres som en saison) ettergjæret på flasken med champagnegjær, som gir en særegen frisk og fruktig karakter. Sorachi Ace (humletypen altsåWinking ble opprinnelig framkrysset i Japan, men dyrkes i dag mest i USA. Den har en helt spesiell krydret smak, hvor sitrongress og dill dominerer.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aldeles strålende krydret aroma, toner av sandeltre og sitrongress.
Champagne-lignende og friskt sprudlende munnfølelse. Krydret smak (særlig sitrongress og dill, som sagt), kompleks og rimelig tørr. Meget god!
Brooklyn Sorachi Ace, som brygges bare en gang hvert år,  smaker naturligvis helt uovertruffent til sjømat, passer også til en del oster, men er også en nydelig forfriskning på egen hånd. Den store "champagne"-flasken klarer du nok greit alene, men den egner seg selvsagt også til å deles på to personer. God fornøyelse!

Brooklyn Summer Ale

80-1020532325

Noen lurer kanskje på om amerikansk brygging er «enten eller» - enten ekstremt kraftige øl, eller ekstremt tynne og smakløse. Finnes der ikke lette, upretensiøse og forfriskende øl, men som likevel har noe mer smak enn Bud Lite og slikt? Joda, Brooklyn Summer Ale er ett av flere eksempler på at slike øl finnes. Garrett Oliver og hans medarbeidere i Brooklyn Brewery ønsket med dette å lage et lett luncheon-øl i britisk stil. Malten er britisk, mens humletypene som er brukt (i svært moderat mengde, riktignok) er tyske Perle og amerikansk Cascade, Fuggle og Amarillo. Bitterheten er så lav som 18 IBU.
Gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Toner av hvitt brød, litt fruktig humle og streif av støv i både aroma og smak. Så lettdrikkelig at den er borte nesten før du har begynt!

Ringnes / Brooklyn Imperial Polaris

1979-Ringnes-Imperial-Polaris-580x572

I årevis har vi mast på Ringnes Bryggeri om at de må våge å brygge noe annet og mer spennende enn bare mainstream pilsvarianter og (riktignok gode) juleøl. Vel, nå har de våget, og vi har selvsagt tatt inn mange kasser med Imperial Polaris, som er brygget på Gjelleråsen i samarbeid mellom Christian Ødegaard fra Ringnes (med en fortid hos Mack og Lervig) og Garrett Oliver, sjefsbrygger hos Brooklyn Brewery og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Ølet er stilmessig nærmest en Doppelbock (og vel så det, med sine 10%), men har noen ekstra ingredienser som du ikke finner i doppelbocker flest: tørket appelsinskall, amerikansk Simcoe humle, norsk lynghonning og colombiansk kaffe.
Rødbrun farge på ølet, moderat beige skum.
Søtlig maltpreget aroma, bare et hint av kaffe og appelsinskall, mens lynghonningen er mer tydelig - også toner av karamell og alkohol.
Smaken er middels søt med noen fruktige toner innledningsvis, tydelige toner av karamell, lynghonning og kaffe. Den vanligvis distinkte
Simcoe-humlen er dog godt skjult i både aroma og smak (litt knipne med mengden, Ringnes?). Et uvanlig øl, meget godt om kanskje ikke genialt. 

Brooklyn Black Chocolate Stout


Brooklyn Brewery i New York har hatt en så enorm suksess at det forlengst er meningsløst å kalle dem et "mikrobryggeri" - men kvaliteten er i behold, som man forventer når deres bryggerimester er øl- og matguruen Garrett Oliver. Black Chocolate Stout et av deres mest prisvinnende øl - en imperial stout som tsarina Katharina den store (en sann ølentusiast!) ville vært meget tilfreds med. Så vidt vi har forstått er den ikke tilsatt sjokolade - det er innslaget av sjokolademalt (og andre mørke malttyper) som har gjort den fortjent til navnet. Den brygges kun i begrenset kvantum hvert år for vintermånedene. Alkoholprosenten varierer for hvert år - og i år er den altså på respektable 10%.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Aromaen har naturlig nok et røstet preg, med sterke toner av mørk sjokolade, lakris og kaffe, men der er også vinøse toner, med innslag av plommer, svisker og eik.
Mektig smak av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, også en solid humlebitterhet i avslutningen. Sødmen er akkurat passe, innslag av eik igjen. Alkoholen kan merkes, men dominerer ikke.
Et herlig øl å nippe til - med plass i eliteserien.

Brooklyn Lager

Cardinal Stavanger

Brooklyn Brewery ligger altså i den bydelen i New York hvor norske innvandrere utgjorde en betydelig koloni i mange år. Før forbudstiden i USA var Brooklyn også "bryggerihovedstaden" på østkysten, med mange tyske bryggere som hadde søkt lykken "over there". Brooklyn Brewery er nok av nyere dato (fra 1987), men deres storselger Brooklyn Lager er likevel basert på en oppskrift fra før førbudstiden, dengang storbryggeriene ennå brygget lagerøl basert på europeiske bryggeritradisjoner, med skikkelig smak. Ikke noe Bud Lite den gangen, nei.
Dypgylden til rav farge på ølet, bra skum.
Meget god søtlig aroma av blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken har en fin fylde og behagelig restsødme, toner av malt, toffee, nøtter og "støvet" humle. Bra humlebitterhet i avslutningen.
Ikke vanskelig å forstå at dette ølet på få år ble en storselger i New York!
 

Brooklyn East India Pale Ale

Cardinal Stavanger

East India Pale Ale fra Brooklyn Brewery skiller seg fra de fleste andre amerikanske IPAs ved å være brygget med britisk malt og humle, for å imitere 1800-talets originale IPAs best mulig.. Dominerende i humleblandingen er East Kent Goldings.
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig humle, hint av gran.
Smaken er avgjort humlepreget, men likevel i mindre grad enn IPAs med amerikansk humle. Noe sødme. Hint av gran igjen, moderat bitterhet i ettersmaken.
 

Brooklyn Brown Ale

Cardinal Stavanger

Brooklyn Brown Ale er inspirert av både nordengelske og sørengelske brown ales, men har likevel fått et amerikansk preg gjennom humletypene som er brukt, og ved at der er brukt mer røstet malt enn hva som er vanlig i England. Dette ølet er blant storselgerne til New York-bryggeriet, og vi vil påstå at det bør falle i smak hos ALLE som liker øl overhodet.Det er brygget av hele 6 malttyper, både amerikansk, engelsk og belgisk. Humletypene er Willamette, Cascade og amerikansk Fuggle.
Dyp brun farge på ølet, høyt beige skum.
Behagelig aroma av mørke og tørkede frukter og karamell, hint av sjokolade, tobakk, eik og lær.
Fin maltpreget og nøtteaktig smak, med noe karamell men ikke for søt, fint balansert av tilstrekkelig humle, hint av krydderier. Lettdrikkelig, forfriskende, passe fyldig munnfølelse. Gir mersmak!