3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

Cardinal Pub Stavanger

Vi har den «vanlige» 3 Fonteinen Oude Geuze til en noenlunde anstendig pris (se egen omtale av den). Men vi har også sikret oss noen få kasser med den ettertraktede Golden Blend, til en heller uanstendig pris. Hvorfor den er såpass dyr, har seg slik:
Golden Blend er laget med 4 år gammel lambic som utgjør 25% av innholdet, resten av blandingen er en «hemmelig» kombinasjon av 1, 2 og 3 år gammel lambic. Den nøyaktige blandingen er bare kjent av «master blender» Armand personlig. Det er spesielt modningen av lambic på eiketønner i 4 år som gjør den dyr, fordi en stor del av lambicen da fordamper eller lekker ut gjennom eiketønnen («englenes andel»Winking, og bare en liten prosent blir igjen.
Naturkorken popper ut av flasken så snart ståltråd-«buret» løsnes. Glasset fylles fullstendig av hvitt skum, og det lett disige gyldne ølet kommer langsomt til syne.
INTENS og deilig aroma av bondegårdskjøkken, hvitvinseddik og oksiderte ciderepler.
Smaken er intenst sur og snerpende, med preg av sitron og brettanomyces, og en merkbar bitterhet i avslutningen. En geuze for feinschmeckerne!

100/93 6% 37,5cl

3 Fonteinen Oude Geuze

Cardinal Pub Stavanger

3 Fonteinen er et av de ledende lambicbryggeriene i Belgia, og ligger i byen Beersel i Flamsk Brabant, like utenfor Brüssel. De har sine røtter tilbake til 1887, men da som kafé og geuzestekerij, det vil si at de blandet g(u)euze av lambicer som andre produserte. Det er først i de senere årene at 3 Fonteinen har drevet en betydelig egenprodusjon av lambic, men fortsatt bruker de også noe lambic fra andre produsenter. 
Oude Geuze er en ekte sådan - en blanding av 1, 2 og 3 år gammel lambic, ufiltrert og upasteurisert, og lagret på flaske minst ett år etter blandingen. Alle lambicene som inngår i blandingen er brygget med 60% byggmalt og 40% umaltet hvete, samt gammel humle, er spontangjæret med villgjær, og er modnet på eikefat det oppgitte antall år. 
Ølet har en uklar gul farge, og helles i glasset meget brusende med et høyt hvitt skum.
Deilig aroma av "bondegårdshus", toner av gjærende frukter og krydderier.
Smaken er meget sur og snerpende med toner av sitroner og Bramley-epler, "funky" med hint av krydder og eik, noe humle i ettersmaken. G(u)euze-entusiastene elsker den, for nybegynnere kan den kanskje bli en heftig munnfull.

100/88 6% 37,5cl

Mikkeller Spontanale


Dette spontangjærete ølet har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er hva Mikkel selv har å si om det.: "Øllet er produceret i Belgien, det er gæret med luftbåren gær, det har ligget på fade i årevis, er blended og er på alle måder fremstillet efter alle kunstens regler. Spontanale, som denne spontangæret frækkert fra Mikkeller hedder, er en gueuze-type der er blød og mild i smagen.
En "Geubic"* (* et nykonstruert ord!)  brygget på: vand, malt, havre, gammel humle og spontangær. Lagret på egetræsfade."
Mine notater:
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Gueuze-lignende aroma med toner av bondegårdshus, hesteteppe, eik og hvitvinseddik.
Smaken er tørr og eddikaktig, med noen toner av eik, gammel humle i den pepperaktige avslutningen.
Et øl for spesielt interesserte!

Boon Oude Geuze



I 1978 overtok Frank Boon et gammelt lambic-bryggeri i landsbyen Lembeek (som man regner med har gitt navnet til øltypen), utenfor Brüssel. Bryggeriet har røtter tilbake til 1680, men det var etter Boons overtakelse at bryggeriet for alvor fikk ry på seg for å levere produkter av toppkvalitet, og nevnes i dag sammen med andre storheter som Cantillon.
Geuze (eller gueuze på fransk) er altså en blanding av ung og gammel lambic (uten frukttilsetting), og Boon Oude Geuze har blitt et skikkelig skoleeksempel på denne spontangjærete ølstilen. 
Ølet gyldent og uklart, og helles i glasset med et enormt og varig hvitt skum.
Herlig aroma av sure frukter, toner av krydderier og hestestall.
Smaken er fruktig, sur som den skal være, men ikke så ekstremt at vi snakker om eddik, litt snerpende. Ganske tørr. Kan minne om brut champagne (nei, vi tuller ikke). Ettersmaken gir mersmak. Nam nam!
 

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle

mort-subite-gueuze

Mort Subite betyr "plutselig død", men dette henspiller verken på ishockeyens "sudden death" eller på potensielle og uventede virkninger av alkoholen - styrken på Mort Subite sine lambic-øl ligger på moderate 4,5%. Navnet har sin opprinnelse i et terningspill med "sudden death", som var meget populært på Brüssel-puben La Cour Royale på begynnelsen av 1900-tallet, så populært at puben like godt skiftet navn til "À la Mort Subite". Og siden puben var den aller beste kunden til lambic-bryggeriet i landsbyen Kobbegem, kalte dette bryggeriet etter en tid ølet sitt "Mort Subite" også! Bryggeriet har nå ellers putlet med sitt helt siden 1686. Ølet brygges fortsatt i Kobbegem, men bryggeriet er nå eid av Alken-Maes, som igjen er kjøpt opp av den multinasjonale giganten Scottish & Newcastle.

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle kommer i en uskyldig 25 cl flaske, så man behøver ikke bestille i litervis for å smake dette ølet.
Gyldenbrun farge, høyt skum.
Deilig syrlig aroma, med assosiasjoner både til bondegård / silofôr, gjærende nedfallsepler og rødvinseddik. Sur & søt smak med toner av epler, vin og vineddik. Ikke den mest ekstreme lambic på markedet, men en god introduksjon til øltypen!


Cantillon Gueuze

cantillon-gueuze-100-lambic-bio

Cantillon Gueuze er en blanding av 1-, 2- og 3-årsgammel lambic, den spontangjærete sure øltypen fra områdene rundt Brüssel. Cantillon er det mest berømte av alle lambic-bryggeriene, og jukser ikke med produktene sine. Jeg hadde nær sagt: "Her er intet overlatt til tilfeldighetene" - men det er jo på en måte nettopp dét det er, for det er villgjæren som svever i luften i bryggerilokalene alt avhenger av. Derfor er også renholdet av tak og vegger i et tradisjonelt lambic-bryggeri sterkt nedprioritert (i motsetning til et vanlig bryggeri, hvor alt skal være gullende rent). I tak og vegger hos Cantillon trives nemlig den velkomne villgjæren, og da følger litt spindelvev i krokene bare med på kjøpet ...
Dypgylden farge på ølet, uklar når restgjæren i flasken helles med. Høyt hvitt skum, avtar hurtig.
Himmelsk god aroma av bondegård og silofor med elementer av hvitvinseddik.
Smaken er "crisp" og meget tørr, kan minne om en meget tørr hvitvin eller "brut" champagne. Et ganske annerledes øl, altså - det vil appellere til aksjemegleraspiranter som ellers ville bestilt sin "champagne brut" eller knastørr fino sherry. Samt til ølvenner som tør å prøve noe helt annerledes!