Buddelship Kohlentrimmer Schwarzbier


7874402-1

Fra Buddelship Brauerei i Hamburg kommer Kohlentrimmer (= kullemper) Schwarzbier. Denne mørke lagerøltypen har østtyske aner. Humlene som er brukt her er Herkules og Nordbräuer (Northern Brewer).
Svart farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Aroma av røstet malt og mørk sjokolade.
Smak av røstet malt, mørk sjokolade og kaffe, middels bitterhumle. Bra øl!

Neuzeller Anti Aging Bier

31-1uRnDeYL._SL500_AA300_

Tyskerne tviholder på sin årtusengamle kurbad-kultur (hvem ellers holder seg med bynavn som Baden-Baden?), og nåde den som uttaler seg tvilende om effekten av mineralsalter og varme kilder! Da er det jo bare rimelig at de har lansert en Anti Aging Bier - det er Klosterbrauerei Neuzelle som står for dette vidundermiddelet, som angivelig skal gjøre aldringsprosessen til et fjernt minne. Fra før har bryggeriet et Badebier, som man både skal kunne drikke og bade i! Siden badefasilitetene på Cardinal er noe begrensede, har vi ikke tatt inn badeølet i originalutgaven, men anti-aldringsølet regner vi derimot vil finne et trofast publikum, særlig blant våre kvinnelge gjester. (Enkelte lettere tilårskomne herrer på Cardinal har gjennom lengre tid sørget for en så jevnlig tilførsel av B-vitaminer at aldringsprose sssen allerede nærmest er eliminert.) Utgangspunktet for Anti Aging Bier er badeølet, en Schwarzbier (sannsynlgvis brygget sterkere med High Gravity Brewing), som så er tilsatt mineralrikt vann fra en varm artesisk kilde. Det er dessuten tilsatt spirulina-alger og flavonoId (quercetin).
Meget mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum. 
Søtlig aroma av karamellmalt og urter, toner av bringebærsyltetøy også.
Smaken er derimot ikke særlig søt, ølet er lett i kroppen, med distinkte toner av mineraler og alger, samt mildt røstede toner i bakgrunnen. Meget moderat humle, lett salt ettersmak. Ølet passer bra til sushi med alger og wasabi, men går også fint til mindre avanserte snacks - eller rett og slett på egenhånd. Ungdomskilden er funnet!

Sigtuna Black October

Flaska-Black-October-50-cl

Her er enda et øl som vi bare har noen få flasker av (de andre gikk med på Øl- og akevittfestivalen i Stavanger), fra svenske Sigtuna Brygghus. Deres Black October er en Schwarzbier i østtysk stil.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma, distinkte toner av kaffe, hint av kakao, treverk og aske.
Smaken er myk og forholdsvis tørr, med toner av mild kaffe og mørk sjokolade. Lav bitterhet. Behagelig å drikke!

Bohemia Regent Tmavý Ležák

beer_9561

Det tsjekkiske bryggeriet Bohemia Regent ligger i byen Trebon, og deres Tmavý Ležák klassifiserer vi som en Schwarzbier.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Ganske moderat aroma, innslag av «støvet» malt.
Smaken har et fint maltpreg med milde røstede toner, men er ikke meget søt. Moderat men merkbar humle, tørr avslutning. Forfriskende og behagelig å drikke.

Holbæk Munken


Til tross for "Munken"-navnet er dette ølet fra danske Holbæk Bryg ikke noe øl i belgisk klosterstil, men en blanding av schwarzbier og stout. Det er vel munkeordenen "svartbrødrene" (blackfriars) som har inspirert til navnet.
Svart farge på ølet ølet altså, høyt lysebrunt skum.
Både aromaen og smaken har toner av tørr malt, treverk og kaffe, med hint av mørk sjokolade, aske og støv.
Slår an blant tilhengerne av tørre stouts!

Samuel Adams Black Lager

Cardinal Stavanger


Boston Beer Company i Massachusetts (grunnlagt 1984) produserer de fleste av sine øl under varemerket Samuel Adams - oppkalt etter en av den amerikanske frigjøringskampens fedre, statsmann, poltisk filosof - og angivelig også brygger, selv om de historiske fakta forteller at det var et malteri familien Adams drev gjennom flere generasjoner. Mange av våre gjester setter pris på Samuel Adams Boston Lager, så hvorfor ikke prøve Black Lager også? Dette er en schwarzbier i tysk stil.
Fargen på ølet er nesten svart - men bare nesten, "meget mørk brun" vil vel være en riktigere beskrivelse. Tykt og fint beige skum.
Moderat men god aroma av mørkt brød, røstet malt og urteaktig tysk humle.
Smaken er moderat røstet med bare en beskjeden sødme, kan vel kalles medium tørr. En svak syrlighet i avslutningen, lav humlebitterhet.
Ikke noe ekstremøl dette, men en grei innfallsport til de mørke øls verden.

Bohemia Regent Dark Lager (Tmavý Lezák)Mange nordmenn har etterhvert vært i Tsjekkia og fått sans for det gode ølet deres, og
Bohemia Regent i Trebon er et av de beste bryggeriene. Når det gjelder de mørke lagerølene er det ofte vanskelig å si om de er mest i slekt med tysk dunkel eller Schwarzbier, men denne ligger nok nærmest sistnevnte kategori (tsjekkiske bryggere selv ville vel helst si det med Kumbels katt: "Jeg er s'gu min egen!").
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Moderat beige skum.
Aromaen er ganske moderat, med toner av "støvet" malt og et streif av brunt brød.
Smaken har et fint maltpreg med milde røstede toner, men er ikke særlig søt. Moderat men merkbar humle, tørr avslutning. Forfriskende og meget behagelig å drikke.
 

BrewDog Zeitgeist


Å "fange tidsånden" skal visstnok være viktig for dem som ønsker å gjøre litterær suksess - vi andre kan nøye oss med å gå på Cardinal og drikke Zeitgeist fra det skotske bryggeriet BrewDog. Bryggeriet er mest kjent for sine ekstremøl, men Zeitgeist er et langt snillere og mer folkelig øl - en schwarzbier (mørk/svart lagerøl) i østtysk stil.
Svart farge, mørk brun i høylysene. Moderat beige skum.
Meget fin røstet aroma med toner av sjokolade og kaffe, hint av lakris.
Frisk munnfølelse med hint av fruktig syrlighet. Smaken er røstet med toner av kaffe, nokså tørr. Du møter en uttalt røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
 

Sagres Preta

sagres_preta_bier,p-21000411,s-600
Sagres Preta er en Schwartzbier fra Portugal produsert av Sociadad Central de Cervejas (Scottish & Newcastle) og markedsføres i Norge av Det Portugisiske Vinhus. Mørk brun farge med lavt offwhite skum. Svak aroma av røstet malt.
Smaken har hentydninger til Stout, med en viss sødme. Da dette er en lager er den selvsagt ikke så tykk. Fin ettersmak

Köstritzer Schwarzbier

07ksb_glas_flasche_033l_longneck

Köstritzer Schwarzbier er et ganske unikt øl. Det er ikke en Stout. Faktisk ikke en ale i det hele tatt, men en ekstremt mørk lagerøl. Bryggeriet ble startet i 1543 og har således eksistert i 457 år! Det berømte svarte ølet har utviklet seg gradvis til dagens produkt gjennom disse århundrer, og var favoritt ølet til bla. Bismarck og Göthe. Et mørkt øl med en lys sjel, som de selv sier.
Og fargen er svart som natten med et høyt og tett lysebrunt skum som faller ganske fort.(Synd!) Holder du den opp mot lyset, er fargen dyp mørk rød, nesten lilla. Aromaen er forunderlig nok veldig diskret i forhold til hva man skulle forvente av et så mørkt øl. Faktisk må man sniffe ganske godt for å ane nyanser av malt og humle. Her tror jeg ikke de har overdrevet bruken av aromahumle! Konsistensen avslører at det er en lager. Lett og rørlig. Smaken har hentydninger til espresso eller bittersøt sjokolade, når den får godgjort seg litt i munnen. Kanskje det er min intuitive forventning om at et så mørkt øl skal ha Guinness sin markante fyldighet som gjør at jeg savner nettopp dette.. før jeg må innse og akseptere at det er en lager. Og som sådan er den faktisk meget god. Lav bitterhet og middels lang, men god, ettersmak.

Ørbæk Dark Horse


Danske Ørbæk Bryggeri presenterer med sin Dark Horse den østtyske lagerøltypen Schwarzbier. Ølet er brygget av økologisk malt og humle.
Mørk rødbrun farge på ølet (ikke helt schwarz, nei). Høyt og varig beige skum. Distinkt rustikk aroma av røstet malt, bakeri og kaffe, hint av lakris.
Meget "lagerølaktig" og lett munnfølelse (ikke så rart, dette ER jo et lagerøl ...). Smaken er ganske mild til å være en schwarzbier, noen røstede toner, meget liten restsødme, beskjeden humlemengde. Bør ikke serveres for kald, når ølet kommer litt opp i temperatur kommer også malten bedre gjennom i smaken. Kan trygt prøves også av dere som ellers er litt skeptiske til mørke øl!