Ægir Naglfare Nut Brown Ale


Nagelfare nut brown ale

I Eldre Edda, som slett ikke er skrevet av Snorre Sturlason, men er en samling dikt først overlevert i muntlig fortellertradisjon, så skrevet ned på 1200 tallet og "oppdaget" igjen i 1643, er Naglfari den første mannen til Kjempekvinnen Natt, en meget mørk kvinne. Så er også dette ølet fra våre venner i Flåm, som klassifiseres som en Nut Brown ale. Skulle du like nøttesmaken i dette ølet, kan vi og anbefale en gammel traver, Samuel Smith Nut Brown Ale.
I dette ølet har bryggerne kun brukt East Kent Golding som humle, og malt er bla. Brown Malt.
Fargen er brun med et beige lavt skum. Maltpreget aroma med kald kaffe og litt sitrus. Karamell og nøttesmak, ikke uten hint til kaffe.
For de som er stor fan av komboen bløtkake og Bayer, vil dette ølet være søtt nok til å kunne gå fint sammen med andre søte desserter.
Boksen er fin og gjør ære på et hvert campingbord.

Ægir / Boulevard Ævenue Collaboration Saison

Cardinal Pub Stavanger

I lille Flåm ved Sognefjorden er der ikke så mye av verken boulevarder eller avenuer - men når sjefsbrygger og eier Evan ved Ægir Bryggeri brygget et øl sammen med Steven Pauwels fra amerikanske Boulevard Brewing Company, så ble resultatet altså Ævenue Collaboration Saison. Ølet er brygget med en dose sitrongress (lemongrass).
Stråfarget øl, som blir melkeaktig uklart hvis gjærrestene helles med mot slutten. Moderat hvitt skum.
Frisk og behagelig aroma av sitrongress / sitrus.
Den middels tørre smaken er sitruspreget (sitrongresset igjen), gjærpreget og fenolisk med krydrede toner. Bitterheten i avslutningen er ganske moderat.

82/50 6% 50cl

Ægir Skumring Dubbel

8128666262_0f89b4292d_z

Ægir Skumring Dubbel har vi på fat nå - som vanlig når det gjelder ølene fra Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm, er det kvalitet han leverer. Dette er altså en dubbel i belgisk klosterølstil.
Dyp og disig rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig "typisk dubbel" aroma, med toner av brun malt og brunt kandisukker, karamell, mørke tørkede frukter og mildt krydder.
Vel avrundet munnfølelse. Middels søt smak, med de samme elementene som i aromaen. Moderat humle, som forventet av denne ølstilen - likevel er der nok litt mer humle i
Skumring enn i en del andre dubbels, nok til å gi mersmak. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
Et meget trivelig øl å drikke, bør nytes langsomt.

(7,0%)

Ægir Cardinal Double Chocolate Chili Stout

Cardinal Brand

Cardinal Double Chili Chocolate Stout har Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm brygget spesielt for oss, etter at vi ga ham viss føringer på hva vi ville ha. Og resultatet ble vellykket. Sjelden har vi sett vår referansegruppe på "Mandag i Annen" smile mer tilfreds! Sigmund mumlet riktignok noe om at han gjerne ville hatt litt mer sødme i et sjokoladeøl, men ble ettertrykkelig nedstemt. (Til orientering: Der er ikke sjokolade i ølet, bare en solid mengde sjokolademalt. Men chili er der. You bet!)
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade, chili, treverk og aske.
Smaken er relativt tørr (og dermed unektelig mer lettdrikkelig enn et søtere øl ville vært), toner av kaffe igjen, hint av mørk sjokolade - og så overtar et solid og behagelig brennende innslag av chili, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken. Etter første slurk får du lyst på mer - og mer ...
Det er brygget 2000 liter av ølet i denne omgang, og vi tror de vil gå ganske så radig unna.

Ægir Ylir Julebrygg

aegir-ylir-julebrygg

Er litt usikker på om Ylir Julebrygg fra Ægir Bryggeri i Flåm er en ny oppskrift, eller om det bare er et nytt navn på ølet som tidligere år bare het Ægir Julebrygg ("polutgaven"). Godt smaker det ihvertfall fortsatt, og alkoholstyrken er den samme (7%).
Mørk brun farge på ølet, flott off-white til beige skum.
Moderat men behagelig aroma av brun malt og julekrydder, noe karamell og muligens brunt kandisukker.
Smaken er myk og fint avrundet, julekrydderne er der, men er ikke overdrevet. Toner av brunt kandisukker, men ølet er ikke for søtt. Moderat humle.
Et meget drikkelig og velbrygget juleøl!

Ægir Brown Ale

ægir-bryggeri

Ægir Bryggeri i Flåm presenterer nå sin først Brown Ale, og vi har den selvsagt på fat!
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, fint beige skum.
Aroma av butterscotch (smørmalt), karamell og kjeks.
Smaken er ikke for søt, men har også toner av karamell, butterscotch og brunt brød.
En brown ale i klassisk og velkjent stil!

Ægir RyePA

Cardinal Stavanger

Ægir RyePA har vi på fat akkurat nå, og denne IPAen med 25% rugmalt vil ventelig gå kjapt unna. Vår venn Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm har som vanlig levert varene!
Kastanjenøtt farge på ølet, flott og kremig off-white til beige skum.
Uvanlig fruktig «parfymert» aroma (et typisk bidrag av rugmalten), toner av overmodne bringebær.
Myk og behagelig munnfølelse. Smaken er moderat fruktig (hint av bringebær igjen) med en fin balanse mellom malten (med toner av rugbrød og hint av karamell) og amerikansk humle (med moderate furunål- og grapefruktaktige toner).
Joda, denne er verd å drikke!

Ægir Scotch Ale


Ægir Scotch Ale, fra vår venn Evan Lewis i Flåm ved Sognefjorden, er stilmessig nettopp hva navnet forteller - en sterk ale i skotsk stil, hva skottene ville kalle en wee heavy. Og, som typisk for ølstilen, er det malten som har stått i fokus, mer enn humlen. Vi har den på fat - som første pub i Norge, selvsagt!
Siden vi er først, og dette er et fatøl, får vi jo ikke med en ”medaljong” til å ha på tårnet… Den må vi lage selv. Og grunnen til at vi har gitt Ægiren en liten nisselue midt i det skotske, er enkelt og greit at vi hadde for lite Ægir julebrygg, i år igjen…

Rubinrød farge på ølet, med et bra beige skum.
Maltpreget aroma, noe eik og vinøse toner.
Meget maltpreget smak, toner av karamell og eik. Godt øl - dette må det da være umulig å mislike?
 

Nøgne Ø og Ægir Kollaborator / Collaboration


På fat har vi nå - samtidig - de to parallell-ølene fra et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Ægir Bryggeri i Flåm, Kollaborator / Collaboration. Ølene er brygget på hver sitt bryggeri, det dreier seg om en doppelbock i tysk stil, og oppskriften skal i utgangspunktet være den samme. Der er likevel merkbare forskjeller mellom ølene. Det gir imidlertid best mening å omtale dem under ett her. Så vidt jeg forstår er det Nøgne Ø-varianten som er Kollaborator, og Ægir-varianten som er Collaboration (på nettstedet RateBeer kalles begge Kollaborator).
Kollaborator er mørkest på fargen, nesten helt svart, med et høyt beige skum. Collaboration er betydelig lysere, nærmest rubinrød, også her med bra skum.
Kollaborator har en moderat men god aroma av røstet malt, hint av røk og sigarkasse. Collaboration har enda mer moderat aroma, men innslaget av røk er likevel tydeligere.
Collaboration har noe mer kullsyre enn Kollaborator. Smaken på Kollaborator er maltpreget og moderat røstet, med middels sødme, hint av lakris, kanskje et touch av røk. Smaken på Collaboration har de samme elementene, men er litegrann tørrere, og har tydeligere toner av lakris og røk, med et "saltere" preg.
Men hvorfor ta våre ord for det - kjøp begge og gjør deg opp din egen mening!

Ægir Maibokk


Tradisjonen med en gylden og sterk Maibock (eller Meibok) er rotfestet i Tyskland og Nederland. Ægir Bryggeri i Flåm lar oss få del i denne sesongtradisjonen, med sin Maibokk fra fat. Øltypen er i moderne tid alltid undergjæret.
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat "støvet" lagerølaroma, nokså nøytral.
Smaken har en fin balanse mellom malten og humlen, og ølet er farlig lettdrikkelig for sin styrke.

Foto: Hentet fra den glimrende blogger ”Kjempetorsken”. Mye godt stoff der!

Ægir Hefeweizen


Fra Ægir Bryggeri i Flåm har vi nå fått deres første Hefeweizen på fat. Det er en øltype som ikke alle ølbryggere lykkes med første gang de forsøker, men Evan Lewis på Ægir har klart det helt fint.Han slipper da heller ikke noe øl på markedet som han ikke selv er fornøyd med.
Disig gylden farge, moderat hvitt skum.
Sterk og stiltypisk hefeweizen-aroma av modne bananer, sitrusfrukt og kryddernellik.
Ganske mye kullsyre i glasset. Forfriskende hvetepreget smak, banan og sitrus igjen, ikke særlig søt. Merkbar humle i avslutningen.
Joda, dette er et hveteøl som det går an å være bekjent av!

Ægir Påskesol 2011


Ægir Påskesol! (nå med utropstegn) fra Flåm hadde vi i fjor på fat, i år har vi flasker, og flaskeølet til Ægir er i år brygget for dem (p.g.a. kapasitetsproblemer på det lille bryggeanlegget ved Sognefjorden) hos De Proefbrouwerij i Belgia. Originaloppskriften er den samme, med bare en ganske liten justering i år. Stilmessig er forbildet for Påskesol! sydtysk helles (undergjæret), men siden det er ufiltrert kan det også klassifiseres som Kellerbier.
Gylden farge på ølet, disig hvis gjæren helles med. Høyt hvitt skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi".
Den sterke aromaen har toner av floral og gressaktig humle (tysk Tettnanger), noen fruktige og krydrete toner også (hveteølsaktige hint av kryddernellik).
Smaken er middels søt med noen fruktige og gressaktige toner, bare et svakt hint av karamell. Lav bitterhet.
Et typisk forfriskningsøl som gjerne kan serveres godt avkjølt.

Ægir Lynchburg Natt Imperial PorterNatt Imperial Porter har Cardinals gjester allerede stiftet bekjentskap med - nå strekker Ægir Bryggeri i Flåm seg mot nye høyder, med sin Lynchburg-versjon av Natt. Dette er altså en versjon som har vært lagret på eikefat (amerikansk eik) i flere måneder - og disse eikefatene inneholdt tidligere en amerikansk whiskey fra Lynchburg i Tennessee, den ikke ukjente Jack Daniels.  
Kullsvart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk søtlig aroma av malt, melasse, kaffe, vanilje, eik og amerikansk whiskey.
Smaken har i hovedsak de samme elementene som aromaen, og det i rikt monn. Men bidraget fra Mr. Daniels kommer enda mer i forgrunnen nå.
Her er bare én ting å si: Lynchburg Natt har ærlig fortjent sin plass i den absolutte toppdivisjonen av norske øl! Våre gratulasjoner går til vår amerikanskfødte venn Evan Lewis på Ægir Bryggeri!

Ægir SaisonPå fat har vi nå fått inn en Saison fra Ægir Bryggeri i Flåm. Ølet var opprinnelig et engangs gjestebrygg ved David Dudek (han var tidligere brygger ved Møllebyen Mikrobryggeri i Moss, før de nedla bryggevirksomheten der), men Saison ble så populært at Ægir nå har brygget det på ny.
Uklar brunlig-gylden farge, bra hvitt skum.
Meget god aroma av krydderaktig og fruktig belgisk saisongjær, søtlig malt og fruktig humle.
Smaken har en moderat sødme med fruktige og krydrete toner, og med en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Humlen etterlater et markert "bitt" ut gjennom den lange ettersmaken.
Saison (fra flere bryggerier) er en øltype med økende etterspørsel på Cardinal, og Ægirs bidrag vil helt klart bare forsterke denne trenden!
 

Ægir Wit

2012-09-12-20.32.12-225x300


Ægir Wit har våre venner i Flåm bare gitt oss noen få fat av i denne omgang, så her gjelder det å smake mens vi har den!

Uklar oransje-gylden farge på ølet (det er selvsagt ufiltrert), moderat hvtt skum.
Behagelig søtlig hvetepreget aroma med distinkte toner av appelsiner.
Smaken har også toner av appelsiner, koriander er her også, men den er noe mindre framtredende. Merkbar humle i en moderat bitter avslutning. Ølet er ikke for søtt.
En meget hyggelig witbier å drikke, denne her - som med Ægirs øvrige øl er vi sikre på at den vil falle i smak hos mange!
 

Ægir Natt Imperial Porter


Bryggeren Evan Lewis ved Ægir Bryggeri i Flåm har med Natt tatt et skritt vekk fra de relativt lette og "folkelige" håndverksølene som utgjør hovedtyngden av repertoaret, og har altså brygget en imperial porter med skikkelig tyngde.
Svart farge på ølet, det kremige og tette skummet er lysebrunt og varer lenge.
Aromaen er først nokså moderat (det tette skummet bidrar nok til å dempe aromaen), men blir bare bedre etter som ølet varmes litt opp i glasset. Noen røstede toner, mild kaffe, hint av sjokolade og lakris.
Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er røstet, maltpreget og rimelig søt, toner av søtet sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og engelsk lakris, med en uttalt humlebitterhet gjennom det hele. Du merker nok alkoholstyrken. Bitter ettersmak.
Ølet har en oppgitt holdbarhet på 5 år, sannsynligvis er det holdbart mye lenger. Det kan selvsagt drikkes nå, men jeg tror det bare vil utvikles positivt med et par års lagring.

Ægir Bøyla Blonde Ale


Ægir Bøyla Blonde Ale er gylden på farge, med et flott og varig skum. Fruktig aroma med toner av solbær, også toner av malt og høy.Smaken har et visst preg av "kjeks" og er nokså tørr, men også med et merkbart innslag av fruktig humle. Riktig fint balansert, synes jeg. Dette er et øl som bør ha bred appell, og som det er en ren fornøyelse å drikke! Så alle tørste turister som tar Flåmsbanen, en av verdens mest spektakulære jernbanestrekninger, har noe å glede seg til når de kommer fram! Eller alle andre som kommer fram til Cardinal.

47/75 4,7%

Ægir Kvase Kølsch

1093

Ægir Bryggeri holder en "norrøn" profil, både i innredningen av sin lokale "brewpub" Furukroa, med selve bryggerinavnet og med flere av ølnavnene. Kvase er et solid gammelt vikingnavn.
Som alle bryggeriets øl er Kvase Kølsch flaskekondisjonert, men er likevel ganske klart, med bare en svak disighet mot slutten. Fargen er lys gylden, med et bra skum. Fruktig aroma (epler og sitrus). Smaken er også fruktig, med noe preg av "pepperaktig" humle.
Kölsch-øl er vanligvis lette og forfriskende, og er ikke "krevende" å drikke. Kvase Kølsch er typeriktig, og således en glimrende sommerforfriskning. Alle som vanligvis sverger til pils anbefales å prøve denne - så lenge lageret holder.
Vi har sommeren 2009, 2010 og 2011 fått produsert denne eksklusivt for Cardinal, noe svært mange av våre gjester har satt sor pris på, og også til sommeren 2012 har vi bestillt dette flotte brygget. Kommer i midten av Mai...

Ægir Julebrygg


Ægir Julebrygg fra våre venner i Flåm kommer i år både i "butikkutgave" og "polutgave", og det er den sterkeste vi har tatt inn - den har den nødvendige fyldige munnfølelsen som vi synes du bør kunne forvente av et julebrygg. Og i motsetning til de store norske bryggerienes juleøl er dette overgjæret (stilmessig er det nærmest en krysning av engelsk sterk ale og belgisk ale), og er flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken). At det dermed blir litt uklart er bare som det skal være. Og det aner oss at bryggeren her har vært framme og drysset litt forsiktig fra krydderposen over bryggekaret - er det jul så er det jul ... Uklar meget mørk brun farge, høyt til moderat kremig lysebrunt skum.Fin aroma av malt, julekrydder, brunt sukker og noe frukt. Smaken har en betydelig maltsødme og er fyldig og rik, med moderate toner av krydder, mørke tørkede frukter og brunt sukker. Der er en finstemt syrlighet til å balansere sødmen, men humlen er moderat. Med et glass av dette ølet foran deg, blir det garantert ikke vanskelig å slutte seg til våre norrøne forfedres urgamle skål: "For godt år og fred!"
Og om da ikke julefreden senker seg over deg, vet vi ikke annen råd enn at du får ta en til ...

Ægir Brime Red Lager


For første gang har vi nå fått fatøl fra det lille Ægir Bryggeri i Flåm, og vi serverer selvsagt ølet i de elegante Ægir-glassene! Først ut er Brime Red Lager, som faktisk lanseres som et sommerøl til tross for sin relativt mørke farge. At det er en grei sommerforfriskning skjønner du straks du har smakt det. Stilmessig har det slektskap med klassiske wienerøl. Dyp rav farge på ølet, med et moderat off-white skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. Aromaen er nøtteaktig med innslag av toffee, også toner av røde bær, hint av smørmalt. Smaken er ganske tørr (mye tørrere enn en dunkel/bayer) og nøtteaktig, med bra (sannsynligvis tysk) humle. Dette er et lagerøl av god kvalitet, som både pilsvenner og ale-elskere drikker med stort velbehag.

Ægir Tors Hammer

Cardinal Pub Stavanger


Vår amerikanske venn Evan på Ægir Bryggeri i Flåm har med sin Tors Hammer"tatt den helt ut", dette er nemlig en solid barley-wine på formidable 13,2%. I vår gamle mytologi ble det både lyn og torden når Tor dro i vognen sin over himmelen og slo med hammeren, og vi skal love at dette er et øl med skikkelig knall! Vi har hatt den fra fat, og har den nå altså på flaske også. Ska du ha en øl med goknall, prøv denne! (Vi har egen erfaring her)
Meget uklar brun farge på ølet, moderat kremig skum. Behagelig aroma av malt, karamell og rosiner. Utrolig varmende munnfølelse. Smaken har massevis av maltsødme, toner av rom-rosin og karamell, balansert av en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Helt klart ikke noen kjapp tørsteslukker, men et nydelig øl til å sitte å kose seg med! Del gjerne flasken på to eller flere personer!
Bilde lånt av StoreMys Lille Ølblogg

Ægir India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger


Ægir India Pale Ale er selve "flaggskipet" til Ægir Bryggeri i Flåm. Ølet er flaskekondisjonert, men min flaske var uten nevneverdig bunnfall. Dyp gylden til oransje farge på ølet. Høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Fin aroma av rikelige mengder amerikansk humle.
Smaken har toner av appelsinmarmelade og harpiks med en betydelig humlebitterhet, men denne er ikke overdrevet. Medium sødme. Ettersmaken varer "i det uendelige" og er preget av en grapefruktaktig bitterhet - og der er faktisk et hint av kamferdråper også! Helt klart et øl som vil "gå rett hjem" hos alle som liker en IPA i amerikansk stil.

Ægir Rallar Amber Ale

Cardinal Pub Stavanger


Ægir Rallar Amber Ale fra våre nye venner i Flåm er et flaskekondisjonert mørkt kobberfarget øl (mørkere enn rav, ja), disig, med et bra off-white skum. Aromaen har toner av tre, mildt krydder, karamell og en moderat men udefinert fruktighet.
Smaken er distinkt fruktig, moderat syrlig og lett krydret, med toner av mørk münchener malt. Moderat humle i avslutningen. Igjen et bra øl fra våre venner i Flåm, en hyllest til rallarene som bygget Flåmsbanen (en sidebane til Bergensbanen).
Vi har besøkt Ægir bryggeri og deres brew-pub mange ganger! Her oser det tradisjoner, og dette er en brewpub med stil. Noen stilige trerotstoler som var så blankpussede de ble tatt for å være plastikk-, en skiferpeis en knapt har sett maken til,- Det hele var meget smukt. Og så kjekt å sitte å nyte en Rallar og se inn gjennom glassveggen der Evan tuslet og brygget.

Ægir Sumbel Porter


Cardinal Pub Stavanger

Ægir Sumbel Porter er en flaskekondisjonert porter fra Flåm og er omtrent så svart og ugjennomsiktig som du kan ønske deg det, med et lysebrunt skum som går fra høyt til moderat. Fin røstet aroma, med toner av kaffe og mørk sjokolade, og et lite hint av lakris. Smaken og munnfølelsen er mer forsiktig i anslaget enn hva du finner hos mange andre portere på Cardinal - litt syrlig og mild til å være en porter, med bare et moderat røstet preg. Lav bitterhet og lite sødme. Folk som synes andre portere kan bli for kraftige vil kanskje foretrekke denne?

Ægir Bryggeri & Pub

Cardinal Pub Stavanger

Ægir Bryggeri og Pub ble startet av Evan Lewis i Flåm i Sogn og Fjordane 1.Juli 2007, og til nå har produksjonen gått med til eget forbruk. Det er derfor spennende nå å kunne tilby alle 5 typer fra dette bryggeriet som i det meste av det de gjør, viser at de er opptatt av tradisjoner og kultur. Nytt fra våren 2009 er at vi også tilbyr et av dette eminente bryggeriets produkter som fatøl. Så langt har vi hatt Red Lager og Harvest Ale.
Evan Lewis er født i staten New York, og hadde bla en bachelorgrad i musikk og god praksis fra “Silicon Valley” før han ble uteksaminert fra Skandinavisk Bryggeriskole i København. Han har nå 19 års praksis i bryggerifaget. Kona Aud Melås er fra Sogn, og er daglig leder både for Ægir og for Furukroa.
I slutten av 2011 gjøres det nye 1200 kvm store bryggeriet klart en kort krypetur oppover dalen fra Brygga. Her får Evan kapasitet til å betjene det norske markedet på en høvelig måte, og et av de første bryggene som brygges der er vår spesialbestilling på Cardinals Double Chocolate Chilli Stout.
Samtidig er den driftige herreman i gang med eget destilleri hvor Akkevitten Yggdrasil allerede produseres.