Duvel Barrel Aged Batch No. 2 Bourbon

Duvel-Barrel-Aged-Batch-N°-2


Denne spesialutgaven av vår belgiske bestselger Duvel er ekstra sterk, og har vært lagret i 6 måneder på bourbonfat av amerikansk eik. Fatene inneholdt tidligere bourbon whiskey av merkene Buffalo Trace og Four Roses.  
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Aroma av bourbon og amerikansk eik, men likevel ganske lett og fruktig. 
Smaken har distinkte toner av bourbon og eik, hint av karamell og vanilje, noe humle.
God å drikke, snadder for virkelige ølvenner - men de fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer.

Duvel Tripel Hop 2014 (Mosaic)

beer_242016

Med sin Tripel Hop-serie kommer belgiske Duvel med en ny utgave hvert år – 2014-utgaven er tørrhumlet med den nye humlevarianten Mosaic, noe som gir den et ganske annet preg enn 2013-utgaven (som vi også har), som er tørrhumlet med Sorachi Ace. Ølet er ellers humlet med tsjekkiske Saaz og slovenske Styrian Goldings.
Nesten klar lysegul farge på ølet, helles i glasset brusende med store bobler og et moderat grovt hvitt skum.
Interessant og kompleks  aroma av tre vidt forskjellige humler – toner av frukt (tropiske frukter, blåbær), gress, urter og krydder.
Smaken er forfriskende til å være et øl med denne solide styrken, den er ganske tørr, og har moderat tropisk frukt først, så distinkt urteaktig og krydret humle ut gjennom avslutningen og den lange ettersmaken.

96/92 9,5% 33cl

Boulevard Smokestack Series - Double-Wide India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

En ny höjdare i utvalget – Double-Wide India Pale Ale kommer fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri. Mens vi er vant til at det er amerikanske storkonsern som kjøper opp bryggerier i Europa, så er det faktisk belgiske Duvel-Moortgat som nylig har kjøpt aksjemajoriteten i amerikanske Boulevard. Humletypene i denne Double IPA er Columbus , Magnum, Chinook, Cascade og Centennial. Dette kongeølet har vært tilgjengelig på spesialpolet på Kvadrat en periode, og mange har tryglet oss om vi ikke kunne ta det inn på Cardinal også. Deres ønsker er vår lov!
Disig dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Gledesfylt søtlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av blodappelsiner og aprikoser.
Meget humlepreget smak på en solid maltet base, toner av blodappelsiner igjen, bitterheten er distinkt men ikke for ekstrem. Her er det ikke spart på noe, likevel virker ølet merkverdig velbalansert. Et meget flott øl!

99/94 8,5% 75cl

Duvel Tripel Hop 2013 (Sorachi Ace)

Cardinal Pub Stavanger

Den «vanlige» Duvel er vårt suverent mestselgende belgiske øl på Cardinal – bortimot perfekt, vil mange si. Så hvorfor våger bryggeriet seg på en enda sterkere «Tripel Hop»-versjon, hvor humlesammensettingen varierer for hver årgang? Vel, variasjon er alltid spennende, selv med «perfekte» øl, så når vi fikk fingrene borti noen få kasser med 2013-årgangen, som er tørrhumlet med liberale megder Sorachi Ace, og ellers velhumlet med Saaz og Styrian Goldings, ja så slo vi selvsagt til umiddelbart.
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med en nesten grønnlig teint. Høyt til moderat hvitt skum.
Krydret aroma med gressaktig og urteaktig humle, hint av dill og sitrongress.
Sprudlende munnfølelse. Krydret smak, dill og sitrongress igjen, bitter humle i avslutningen. Varmer nedover halsen. Bør absolutt prøves!
 
97/95 9,5% 33 cl

Liefmans Cuvée Brut


Det belgiske fruktølet Liefmans Fruitesse har allerede vunnet mange venner på Cardinal, også blant dem som ellers foretrekker andre drikkevarer enn øl. Når vi nå har fått inn det noe sterkere og mer sofistikerte Liefmans Cuvée Brut, blir neppe interessen mindre. Cuvée Brut, som brygges i Oudenaarde, kommer i en elegant "champagne"-flaske, pakket i rødt papir. Basisølet brygges bare en gang i året, i juli, og modnes på årets kirsebær i 18 måneder til 3 år. Det ferdige ølet på flasken er en blanding fra fat med forskjellig lagringstid, og inneholder minst 6% frukt.
Mørk rød farge på ølet, høyt rosa-ferskenaktig skum.
Sterk og intens aroma av kirsebær, også toner av mandler og marsipan.
Smaken er kirsebær hele veien - den er middels søt, og å kalle den "brut" (= "meget tørr") ligger rimelig langt fra sannheten. Men den er ihvertfall noe tørrere enn Liefmans Fruitesse. Bare et hint av humle og eik i avslutningen.
Et meget godt øl, for alle som liker kirsebær (og hvem gjør ikke det?), og ikke forventer en "vanlig" ølsmak.

Maredsous 6 Blond


Belgisk Blond Ale er en ølstil som gir friske og lettdrikkelige øl, selv om "prosentene" gjerne ligger noe over pilsstyrke. Maredsous 6 Blond (fra bryggeriet Duvel Moortgat) er et godt eksempel på stilen, og da er vi selvsagt glade for å kunne tilby den fra fat!
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk floral aroma med preg av belgisk overgjær og mildt krydder, også fruktige toner, hint av bondegårdskjøkken og smørmalt / butterscotch.
Den meget tiltalende smaken er fruktig og mildt krydret. Moderat men merkbar humle, pepperaktig avslutning. Forfriskende og god!

Maredsous 8 Brune


Maredsous 8 Brune ligger nærmest klosterølstilen dubbel. Det brygges av av belgiske Duvel Moortgat, i samsvar med den benediktinske tradisjon fra Maredsous-klosteret.
Dyp brun farge på ølet, høyt og varig kremfarget skum.
God aroma av malt, karamell, brunt sukker, milde krydderier og belgisk overgjær.
Smaken er maltpreget med toner av ristet brød og brunt kandisukker, avslutningen er mildt krydret.
Dubbel / Brune er en ølstil som virkelig har slått an blant Cardinals gjester, og Maredsous 8 blir helt sikkert ikke noe unntak fra regelen!

Liefmans Fruitesse

Liefmans Fruitesse

Bryggeriet Liefmans ligger i Oudenaarde i Belgia, og eies nå av Moortgat. Deres Fruitesse er altså et fruktøl (men ikke noen fruktlambic), og har vært modnet på kirsebær, før det tilsettes minst 15% bærsaft (av kirsebær, bringebær, blåbær, hyllebær og jordbær), samt noe sukker og annet søtningsmiddel. Det er selvsagt brygget med byggmalt, men humle er ikke oppgitt som en ingrediens.
Vakker rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Sterk søtlig aroma av kirsebær og blandete bær, også toner av fruktsukkertøy.
Søt fruktig smak, som en fruktbrus, toner av fruktsukkertøy i massevis.
Joda, dette er en smakfull fruktdrikk, men der er ikke noe her som minner deg om at dette faktisk er et øl. Kan derfor drikkes både av dem som ellers ikke liker øl, og av trauste ølvenner som for en gangs skyld vil prøve "noe helt annet".

Maredsous 6 Blonde

Maredsous 6 blonde

6 Blonde er det lyseste og letteste av tre belgiske ales i Maredsous-serien (alle med klosterøl-bakgrunn) fra bryggeriet Duvel Moortgat.
Gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Herlig aroma av belgisk overgjær og krydder, hint av bondegårdskjøkken.
Smaken er mildt krydret og forfriskende, mens humlen i avslutningen er ganske moderat (noen kunne sikkert ønske seg mer). Uansett er dette et meget lettdrikkelig øl, som man gjerne nyter til alle årstider.

Vedett Extra White

vedett extra white

Vedett Extra White er en witbier fra bryggeriet Duvel Moortgat i Belgia (mest kjent for flaggskipet Duvel og Maredsous-serien). Tradisjonen  tro skal bunnfallet i flasken helles med i glasset.
Lys gylden farge, svakt disig, moderat til lavt hvitt skum.
Aromaen har preg av sitrusfrukt / sitroner, også toner av koriander.
Sitronaktig smak, toner av koriander igjen, uten den litt avrundete karakteren som en del andre witbiers har. Den har derfor et meget friskt preg, og mange mener derfor at dette er den ultimate sommerforfriskning. Noen liker den også med en sitron- eller limeskive i glasset, og på noen barer i Belgia serveres den slik uoppfordret. Vi hiver ikke frukt i ølet til folk uten at de har bedt om det, men vil du ha det så skal du få det!  

Vedett Extra Blond

vedett_blonde

Vedett Extra Blond kommer som flaskeformen antyder fra Duvel bryggeriet i Belgia, hvor det har blitt et kultøl for lagerelskende Belgiere på trendy uteplasser. Ølet er nytt i Norge fra mai 2006, men har faktisk vært produsert ved Duvel Moortgat helt siden 1945. Retro layouten er nok en medvirkende årsak til renessansen, foruten at det er et meget godt øl.. Ølet er lyst blondt med et stort hvitt og livlig skum. Aromaen er ren og frisk med toner av frukt og tørr humle. Smaken er like ren som aromaen, hvor de blonde maltslagene stikker seg fram sammen med en rund fruktighet. Avslutter med en viss humlebitterhet. Et forfriskende blondt øl.

Maredsous 10 Tripel

MaredsousTriple

Maredsous 10 Tripel er det første belgiske klosterølet på 10 %vol til salgs i Vinmonopolets grunnsortiment. Kommer fra samme bryggeri som Duvel nevnt over. Maredsous Triple er et legendarisk klosterøl med annengangs gjæring på flasken. Abbaye de Maredsous tilhører benediktinerordenen, ble grunnlagt i 1872 og ligger i Denée, sør for Namur i Belgia. Klosteret har et gjestehus med plass til 65 personer. Siden 1963 brygges ølene av Duvel Moortgat på lisens fra klosteret. Munkene fører en streng kontroll med ølene den dag i dag. Maredsous 6 og 8 er også tilgjengelig, med tilsvarende alkoholprosent. Dyp ravgul farge. God fylde. Elegante, fruktige (sitrus), komplekse, krydderaktige aromaer med innslag av lys malt og humle, med et hint av eplepreg. God balanse mellom syre, sødme og bitterhet. Frisk, lett, tørr bitterhet med hint av mandler i ettersmak.

Duvel

Cardinal Pub Stavanger

Duvel er et legendarisk, verdensberømt øl. ”Det er et av verdens mest særpregede og individualistiske øl, men krever langt mindre av konsumenten enn en del andre klassiske øl fra Belgia”, sier øleksperten Michael Jackson i sin bok ” The Great Beers of Belgium”..
Duvel’s unike smak skyldes både ingrediensene (eget malteri) og den meget spesielle bryggemetoden. Ølet er overgjæret med en encellet ren gjærstamme, isolert på trettitallet av vitenskapsmannen Jean De Clerck. Ølet modnes ved 0 grader i mellom to og tre uker. Deretter tapper man det på flasker og tilsetter ytterligere noe gjær. For å framprovosere en ettergjæring, lagres flaskene ved høyere temperatur i en til to uker, hvoretter de kaldkondisjoneres ved tre grader i minst en måned.
I 1923 omdøpte skomakeren Van De Wouwer det som den gang het ”Victory Ale” til ”Duvel” da han karakteriserte ølet som ”een echten Duvel” eller på norsk ”en ekte djevel”. Djevelen er i ettertid dukket opp under forskjellige stavemåter i navnene på flere belgiske ølmerker, bla. Satan, Lucifer, Teutenbier og Deugniet.
Den berømte øl-vitenskapsmannen Jean De Clerck la det skotske McEwans under mikroskopet. Dagens lyse Duvel-øl kom til så sent som i 1970, også med De Clercks hjelp, og danner nå egentlig sin egen klasse. Det står da heller ingen typeangivelse på flasken, men vi plasserer det under belgisk (sterk, golden) ale.
Duvel Moortgat-bryggeriet ligger i Breendonk, nær den historiske byen Mechelen, like nord for Brüssel i Belgia. Bryggeriet ble grunnlagt i 1871 som et gårdsbryggeri av bonden Jan-Leonard Moortgat. Hans familie i 4. generasjon leder i dag en stor, uavhengig bryggerigruppe med ca 350 ansatte. Årsproduksjonen ligger på ca. 40 millioner liter, hvorav ølet Duvel står for ca 75 % av produksjonen. Bryggeriet er et av de siste, tradisjonelle familiebryggeriene i Belgia..
Lys gul farge. God fylde. Praktfulle aromaer med preg av epler, honning, lys malt og attraktiv humle. Meget god og velbalansert bitterhet i ettersmak. Inneholder gjærrester. Nytes best ved ca 8-12 grader.