Berentsens Frihetsøl

Cardinal Pub Stavanger

Det er som kjent 200-års jubileum for den norske grunnloven i år, og Berentsens Brygghus i Egersund feirer jubileet (og eidsvollsmannen Christen Mølbach fra Egersund) med sitt Frihetsøl. Ølet er undergjæret (= et lagerøl), og er kanskje det nærmeste du kommer den tyske ølstilen dortmunder i Norge. Men om noen heller vil kalle den en lys bock, skal de få lov til det. 
Krystallklar dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk aroma av søtlig malt, også gressaktig og urteaktig kontinental humle.
Middels søt smak, noe karamell og urteaktig humle, anstendig bitterhumle i avslutningen. Hurra for 17. mai!

n/a 6,5% 33cl

DAB Original



På 1800 tallet hadde Dortmund en blomstrende kull- og stålindustri. Alle de lokale bryggeriene produserte et fyldig, maltpreget undergjæret øl som hadde som formål å være en real tørsteslukker for byens mange tungarbeidere. Ølet fra Dortmund var noe mørkere og mindre humlet enn det vi kan kalle en typisk «pilsner». Dortmund ble snart en av de førende bryggeribyene i Tyskland, og også utenfor selve regionen der man produserte dette ølet, ble det svært populært. Det varte ikke lenge før det ble eksportert, og til og med så langt som til Japan. Øltypen kom til å bli kallt Export eller Dortmunder Export. Dortmunder Actien-Brauerei (DAB) ble grunnlagt i 1868, og var et av de bryggeriene som produserte dette ølet som det opprinnelig var, og de er fremdeles den ledende produsenten av denne øltypen. DAB ble etter at forbudet mot import av øl ble opphevet i 1991 et av de første og mest omsatte merkene i Norge og på Cardinal, men har siden forsvunnet fra det norske markedet. DAB original er en lys lager med fin struktur, en aroma som dufter av nyslått høy, og en langvarig humlebitterhet.

20/28 4,8% Vol.

Brauerei Kraus Lager

3044_2012-02-05_Brauerei_Kraus_Lager_Hell

Brauerei Kraus Lager får du kun få poeng for å gjette at er fra samme bryggeri som pilsen nevnt tidligere.. Bryggeriet har 8 forskjellige varianter som dekker samtlige av tysklands spesialiteter; Bock, Festbier, Heftrüb, Pils, Trunk, Helles Lager, Schankbier og Vollbier.
Dette er altså en “Helles Lager” som også kalles “Zwickel”, “Keller” eller “Landbier”, alt etter som. Med disse to ølene i rask rekkefølge kan det være intressant å se på definisjonen av Pils kontra lager. Pils skal jo selvfølgelig egentlig komme fra “Pilsen” i Tsjekkia, men er i dag anektert av de fleste andre steder på kloden. Fellesnevneren er imidlertid den klare friske smaken med en distinkt bitterhet. Lagerøl er en mer diffus betegnelse på undergjæret øl i ulike retninger. Det underlige her er at lageren er mer av en pils en pilseneren, og vise versa.
Fargen er gyllen stråfarget, med et offwhite fint skum som gir seg fort. Frisk sitruspreget maltaroma hvor humlen stikker seg godt fram med en viss bitterhet. Smaken er friskere enn for pilsen, og den har mer karbondioksid. Mer pilsaktig enn pilsen etter min mening, men dog forskjellig fra det vi forventer av pils ved at den er fruktigere og har mindre humlebitterhet. Avslutter med en tørr ettersmak.. De to på rappen er jo egentlig en utfordring i type/smak!


St.Georgen Helles Vollbier

fl_sgb_vollbier-hell

St.Georgen Helles Vollbier fra samme bryggeri i Buttenheim, Oberfranken i Bayern går under betegnelsene Dortmunder/Helles, to øltyper som er tett relatert selv om førstnevnte har sitt opphav i Dortmund og den siste i Bavaria. Fellesnevneren er at begge er relativt alkoholsterke (4,5-5,6%) maltrike lyse lagere, gjerne med et visst kjekspreg.
Gyllen farge med stort off-white skum som gradvis synker. Søtlig maltaroma med humlebitter antydning. Lett søtlig smak med god bitterhet. Moderat karbondioksid innhold og en maltrik god ettersmak med en nydelig bitterhet.

Neumarkter Urstoff

item_L_82221451_315969741

Neumarkter Urstoff fra Neumarkter Lammsbrau (etabl. år 1800) går under kategorien ”Dortmunder/Helles” og er brygget med mindre humle enn vanlig tysk pilsner. Ølet er derfor mindre bittert enn det en tradisjonelt forbinder med Tyskland. Også dette ølet er økologisk, og mye arbeid er lagt ned i råvarene. Bryggeriet har et forpliktende sammarbeid med om lag 100 lokale bønder som driver økologisk for å sikre leveranser samt kvaliteten på ingrediensene som brukes. At det er økologisk garanterer også for at det ikke blir benyttet andre tilsetningssoffer, verken til selve bryggingen eller som hjelpestoffer til for eksempel filtrering. Fargen er klar oransje og gylden, og ølet gir et kort og godt hvitt skum. Aroma er preget av humle, men også malt. Smaken domineres av malt og en viss frukt sødme. Kort tørr avslutning.