Thornbridge Hall Whisky Barrel Aged Double Scotch Ale

beer_249122

Igjen et håndverksøl i Thornbridge Hall-serien. Om bryggeriet ligger i Derbyshire, England, så er inspirasjonen til ølet hentet i Skottland – det er også whiskytønnen som ølet har vært lagret på. Vi gir like godt ordet til bryggerne selv: «This smooth and rich Scotch ale has been matured for a year in Auchentoshan Scotch Whisky casks. It pours a deep mahogany with an off-white head. The aromas are a complex blend of subtle, perfumed notes of heather, hints of whisky, bonfire toffee, fresh coffee and milk chocolate. Our ’Double’ Scotch is a genuine expression of maltiness, with the rich sweet malt marrying perfectly with gentle oak and whisky flavours.”
Vår egne smaksnotater ligger ikke langt unna:
Mahogni farge på ølet, digert og varig beige skum.
Aroma av treverk, hint av whisky, røk og kald kaffe.
Maltpreget smak, middels søt, tydelige toner av eik / whiskytønnen, hint av røk, merkbar humle i avslutningen. Bør drikkes ved kjellertemperatur, ikke iskald.

na 8,5% 50cl
 

Amager Smoking Scotsman

1889

Vi går rett på kommentarene fra de københavnske bryggerne på Amager Bryghus:

"Wee Heavy, Scotch eller Scottish Ale – kært barn har mange navne. Med denne øl har vi ønsket at tage det bedste fra den britiske brygtradition tilsat en let krydrende kant af tørverøg for at opnå den helt rigtige skotske stemning. Mange har spurgt os om vi rent faktisk bar kilt under brygningen af denne øl. Well, bare fordi et spørgsmål kan stilles, er det jo ikke sikkert, at det skal besvares! Men ja, der findes billeder. Og nej, de vil aldrig blive offentliggjort… Hvis du er af den opfattelse, at britiske øl generelt er flade og svage, så vil Smoking Scotsman overraske dig. Dette er en øl, som bør nydes i små velafmålte s lurke foran pejsen derhjemme på herresædet – gerne med en stor tallerkenfuld haggis. Slainte! 
Ingredienser: Vand, Malte: Pale, Special B, Crystal, Peated, Dehusked Chocolate, Humle: East Kent Goldings, Gær: Edinburgh Ale."

Så har vi jo også gjort våre egne notater:
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum
Distinkt søtlig maltpreget og vinøs aroma, toner av karamell og sjokolade, bare moderate toner av torvrøk.
Meget søt og maltpreget smak, karamell i  massevis, noe sjokolade, moderate toner av torvrøkt malt, middels bitter humle i avslutningen.
Dette er så avgjort et øl som bør nytes i små slurker, ja - vi anbefaler på det sterkeste å dele flasken på to eller flere p ersoner.

Scotch Silly

Scotch-Silly-combo-33

Nei, ølnavnet Scotch Silly har ingenting med tåpelige skotter å gjøre – Silly er en by i Belgia, og Brasserie de Silly kjenner dere nok fra før, gjennom den Saison som vi har hatt i mange år. Men det herværende ølet ølet er stilmessig en Scotch Ale, slik de ble brygget i Skottland i begynnelsen av 1900-tallet. Så hvorfor belgisk? Vel, flere skotske regimenter kjempet heroisk og med store tap i Belgia under 1 . verdenskrig (en historie som for øvrig gjentok seg under 2. verdenskrig), hvor lokalbefolkningen beundret dem for deres mot. Skottene hadde med seg sitt gode øl, som også belgierne fikk stor sans for. Dette var en tid da øl skulle ha fylde og smak, og ikke bare være en lett forfriskning. Siden har belgierne produsert Scotch Ale, også under kommersialismens heyday i Storbritannia på 1970-tallet (med tynt industriøl), hvor klassisk Scotch Ale faktisk ikke var å oppdrive i Skottland i det hele tatt. Nå brygger flere skotske bryggerier igjen klassisk Scotch Ale, men belgierne i Silly holder koken fortsatt! Så vi måtte selvsagt spesialimportere ølet deres til deg!
Mørk rav til kobber farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Søtlig aroma av malt, toffee og karamell, hint av frukt og eik, ganske så god.
Meget søt (men ikke «klissensøt»Winking og maltpreget smak, massevis av karamell, hint av eik og mørke frukter, moderat humle i avslutningen. Bør absolutt prøves – vi forventer ikke at dette skal bli ditt dagligøl, men sånn ca. en gang i uken synes vi du bør bevilge deg selv en flaske med dette snopet. Da har vi en avtale, ja?

Traquair House Ale

Traquair-House-Ale

Traquair House er Skottlands eldste bebodde herresete, omtalt først i 1107. Beboerne har tradisjonelt vært jakobitter og katolikker, og herregårdens «bjørneport» har blitt holdt lukket siden 1745, da Bonnie Prince Charlie var den siste som fikk passere gjennom den, og den daværende jarl sverget at porten ikke skulle åpnes mer før en Stuart igjen satt på Skottlands (eller hele Storbritannias) trone. De må nok vente en stund til på det. Historien om bryggeriet deres er derimot som et eventyr: Da den tyvende Laird (Lord) of Traquair, Peter Maxwell Stuart, i 1965 beordret åpnet en gjenmurt kjellervegg for å se hva som skjulte seg bak, fant man et komplett og urørt bryggeri fra 1700-tallet, med alt utstyr intakt. Dette hadde opprinnelig vært et husbryggeri for herregårdens beboere og ansatte landarbeidere, før nedgangstider satte inn. Nå besluttet Laird Peter å søke om lisens for kommersiell brygging – det var det første husbryggeri som hadde gjort noe slikt på minst et hundreår. I 1993 hadde etterspørselen etter de oppsiktsvekkende gode ølene deres økt så mye at de måtte utvide og modernisere bryggeriet, men fortsatt blir alt ølet gjæret i de gamle gjæringskarene av eik. Herresetet og bryggeriet eies nå av Laird Peter’s datter, Lady Catherine. Bryggeriet har vært et aksjeselskap siden 1997. Traquair House Ale er deres mest kjente øl. Vi har fått tak i et vellagret parti til en rimelig pris, og vårt prøvesmakingslaboratorium kan bekrefte at dette er gode saker.
Vakker brun til rubinrød farge på ølet, bra beige skum.
Kompleks aroma av eik og sandeltre, gammel sherry, lær, pipetobakk og svisker, et lite hint av røk.
Smaken har også preg av gammel sherry, avrundete toner av tre og mildt røstet malt, middels sødme, hint av sterk te og bitter sjokolade, velbalansert og lettdrikkelig med nok humlebitterhet til å gi MERSMAK! Nam nam!

Williams Brothers Red


Williams Brothers i Alloa, Skottland, er nok mest kjent for sine øl med noen spesielle smakstilsetninger som gjerne ble brukt i øl i gammel tid (bl.a. lyng, tang og tare, granskudd, hyllebær, stikkelsbær), men de har også en serie med mer "vanlige" contemporary ales - og de er sannelig gode nok de også! Red (Premium Red Ale) er et av de beste i denne serien. Bryggeriet startet opp i 1988, og oppnådde hurtig status som et av Skottlands mest velrenommerte. I Red har de brukte hele 7 forskjellige maltvarianter, og 4 humletyper: amerikanske Liberty og Cascade, engelske Fuggles og slovenske Styrian Goldings.
Rødbrun / kobber farge på ølet, fint off-white skum.
Meget god aroma, først fruktig humle med hint av forskjellige bær, så karamell, bakeri og malt (noe av den lettrøstet).
Smaken er først maltpreget, med toner av karamell og brunt brød, så et moderat innslag av fruktig humle. Ikke for søt. Avslutningen har en moderat bitterhet, blandet med toner av lett brent malt.

St. Peter's Suffolk Smokey Peated Beer


Informativt navn på dette ølet: St. Peter's Brewery ligger i Suffolk, England (i South Elmham ved Bungay, for å være presis), og ølet er brygget med torvrøykt malt, av lignende type som brukes i skotsk whisky. Suffolk Smokey Peated Beer er i utgangspunktet samme ølet som The Saints Whisky Beer (som vi også har) - men sistnevnte er altså tilsatt en liten dose engelsk (ja, ENGELSK) single malt whisky i ølet, i tillegg til whiskymalten som brukes i bryggingen. Men vi lover at du får rikelig med Islay whisky-assosiasjoner fra Suffolk Smokey også!
Dypgylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av torvrøyk / torvrøykt malt.
Smaken domineres også av torvrøyk og aske, med bare et hint av fruktig humle i bakgrunnen, tørr avslutning.
Et uvanlig øl, som nok først og fremst appellerer til dem som også er glade i whisky med mye røyksmak, men som også andre anbefales å prøve når de har lyst på en avveksling. Med en relativt moderat alkoholprosent er dette ikke noe "tungt" øl, men det er lov å mene at én flaske om gangen i grunnen kan være nok ...

Ægir Scotch Ale


Ægir Scotch Ale, fra vår venn Evan Lewis i Flåm ved Sognefjorden, er stilmessig nettopp hva navnet forteller - en sterk ale i skotsk stil, hva skottene ville kalle en wee heavy. Og, som typisk for ølstilen, er det malten som har stått i fokus, mer enn humlen. Vi har den på fat - som første pub i Norge, selvsagt!
Siden vi er først, og dette er et fatøl, får vi jo ikke med en ”medaljong” til å ha på tårnet… Den må vi lage selv. Og grunnen til at vi har gitt Ægiren en liten nisselue midt i det skotske, er enkelt og greit at vi hadde for lite Ægir julebrygg, i år igjen…

Rubinrød farge på ølet, med et bra beige skum.
Maltpreget aroma, noe eik og vinøse toner.
Meget maltpreget smak, toner av karamell og eik. Godt øl - dette må det da være umulig å mislike?
 

St. Peter's The Saints Whisky Beer


The Saints Whisky Beer fra St. Peter's Brewery i Suffolk, England, er deres nyeste øl, og ett av de mer uvanlige i vårt utvalg. Det er brygget med en solid dose torvrøkt malt, og for godt mål er det tilsatt en skvett engelsk single malt whisky. Hallooo, ENGELSK (ikke skotsk) maltwhisky??!! Tuller vi? Nei, St. George's Distillery i Norfolk lager nå Englands første maltwhisky på over 100 år, og det er den som vi får et touch av i dette ølet. Og bryggeriet, de holder til i St. Peter's Hall fra ca. år 1250. Bygningen er altså omtrent like gammel som Håkonshallen i Bergen (ligner litt ogsåWinking - men om vi hadde foreslått å åpne håndverksbryggeri i Håkonshallen, ville nok Riksantikvaren og helsemyndighetene alliert seg om å få oss tvangsinnlagt et sted. I England derimot går slikt an - men de har unektelig en del flere middelalderbygninger å ta av.
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk aroma av torvrøk / whisky laget på torvrøkt malt.
Middels tørr smak, sterke toner av torvrøk, whisky og aske. Alkoholinnholdet er moderat. Bryggeriet hevder at ølet har "a superb balance" - det er en påstand som saktens kan diskuteres. Fansen av torvrøkt single malt whisky vil synes dette ølet er både lettdrikkelig og behagelig, mens de som ikke har sansen for slik whisky lett kan få assosiasjoner til "å slikke et askebeger". Hvilken kategori tilhører du? Vi har ihvertfall advart deg!
 

Oskar Blues Old Chub

Cardinal Stavanger


Old Chub kommer fra "verdens beste boksølbryggeri", Oskar Blues i Lyons, Colorado. Det er en sterk ale i det amerikanerne oppfatter som en "skotsk stil", uten at du finner særlig mange slike øl i Skottland.
Meget mørk brun til mahogni farge på ølet, tett og fint beige sum.
Søtlig aroma av brun malt og karamell.
Meget søt og maltpreget smak, toner av karamell, sjokolade og noe røk (her er det da også brukt både krystallmalt, sjokolademalt og røkmalt, røkt over bøkeved) . 
Bør serveres forholdsvis kjølig - hvis ølet blir for varmt, kan det føles klissensøtt.

Harviestoun Mr Sno'balls



Skotske
Harviestoun er et av våre favorittbryggerier, både når det gjelder øl i den lettere og den kraftigere enden av skalaen. Mr Sno'balls er en ny Scottish ale  på det norske markedet, den er et sesongøl for den mørkere årstiden, men er likevel lett nok til at den like gjerne kan nytes midt på sommeren. Alkoholstyrken er moderat, og slektskapet til andre velkjente Harviestoun-øl som Bitter & Twisted og Schiehallion er åpenbart.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Moderat kullsyrenivå i glasset.
God aroma av urteaktig og sitrusaktig humle (Challenger og Styrian Goldings), hint av toffee og karamell, også et streif av solbærblader.
"Crisp" smak, ikke for søt, med toner av toffee og humle, hint av solbær. En moderat grapefruktaktig bitterhet i avslutningen.
Et hyggelig øl å drikke! Etterpå kan du gå ut å lage snømann - hvis forholdene tillater det.
 

Founders Dirty Bastard


"Scotch ale" er en ølstil som knapt finnes i Skottland, men i USA er den populær. Det dreier seg om fyldige, søtlige og alkoholsterke øl, brygget med en porsjon torvrøykt whiskymalt. Michigan-bryggeriet Founders har brygget en solid versjon med sin Dirty Bastard.  
Mørk rødbrun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Aroma av søt malt, karamell, torvrøyk og overmodne røde bær, også vinøse toner med hint av eik.
Smaken har massevis av maltsødme og karamell, torvrøyk og eik, med en tydelig humlebitterhet (50 IBU) i avslutningen og ettersmaken.
Ikke noe for småguttene, men så avgjort et øl for oss "dirty old bastards"!
 

Gordon Finest Scotch Highland Ale

31-big.5b02566e10a41e2a802495bc7503c8c1

Med et navn som Gordon Finest Scotch Highland Ale (tidligere kjent som "Douglas Scotch Ale"), forventer du et vaskeekte skotsk øl - men dette ølet er faktisk brygget i Belgia, av bryggeriet John Martin (som eies av den multinasjonale giganten Scottish & Newcastle). Dette bryggeriet har spesialisert seg på klassiske britiske øltyper, til dels fra forgangen tid, og tapper dem på flaske for det internasjonale markedet. Fra før har Cardinal det forholdsvis maltrike og søte Martin's Pale Ale, og med denne "skotske" kaloribomben får man virkelig et øl der bryggerne ikke er redde for verken maltsødme eller tilsatt sukker - og ikke er gjerrige med humlen heller! La det straks være sagt - med 8,6% alkohol og "mye av alt" er dette ikke et øl du hiver ned på 30 sekunder for å slukke tørsten. Men når du er forberedt på hva som venter, er det faktisk en interessant ølopplevelse!
Kobber farge, høyt beige skum. Behagelig aroma av malt, karamell og humle.
Smaken er meget søt som forventet, med malt, sukker og karamell i massevis, men sødmen er til en viss grad balansert med bra humle, som følger med over i ettersmaken. Absolutt et "smaksøl" som er verd å prøve, når du bare er litt forberedt på hva som venter deg ... 

Orkny Brewery Skull Splitter

Cardinal Pub Stavanger

Denne sterke skotske ale (nærmest en barleywine) fra Orkney Brewery har IKKE fått navnet Skull Splitter som noen oppfordring til våre gjester om å kløyve verken sin egen aller andres skaller etterpå. Nei, det er oppkalt etter den den 7de (norske) jarlen av Orknøyene, Thorfinn Einarsson, som i sin tid fikk tilnavnet Hausakliuf ("Skallekløyver") - og hvordan han gjorde seg fortjent til dette tilnavnet sitt, er vel lett å tenke seg ...  De var rimelig hardbalne folk, de gamle vikingjarlene.
Da det gamle Orkney Brewery gikk konkurs, var det mange som var interesert i å overta kun dette navnet, og slik holdt det og på å gå, at produksjonen ble overtatt av Atlas Brewery på Fastlandet som noen var villig til å ta over. Så dukket Norman Sinclair opp. Han hadde gjort det stort i Skottland som restauranteier, og syntes det var leit bryggeriet, som lå i den gamle skolebygningen hans egen bestefar hadde tilbragt sine skoledager i, skulle bli lagt ned. Han tilbød seg derfor å kjøpe begge bryggeriene, og å oprettholde driften i begge. Og ikke bare har han opprettholdt driften... Den gamle skolebygningen framstår i dag som et topp moderne mikrobryggeri, med serveringslokaler du kun finner make til i et mikrobryggeri på Flåm.. Happy
Ølet har en mørk rødbrun farge, med et lavt off-white skum. God vinøs aroma med toner av mørke tørkede frukter, hint av eik.
Smaken er fyldig, søt og maltpreget, med toner av fikener og melasse. "Krydret" humle og nøtter i avslutningen. Et øl til å nyte - både for de hardbalne og de mer fintfølende blant oss.

Isle of Skye Red Cuillin



Cuillin-åsene på skotske Isle of Skye har gitt navn til dette ølet, som kommer fra bryggeriet med samme navn som øya. Red Cuillin er vel nærmest en rødlig skotsk "heavy" (som slett ikke er noen spesielt tung øltype) og tilsvarer mer eller mindre en engelsk "bitter" (som ofte ikke er særlig bitter). Forvirret? Neida, etter et par av denne går det så fint så!
Rav til rødlig farge, moderat off-white skum. Aroma av malt, engelsk malteddik, frukt og silofor(!). Smaken er maltpreget men også meget fruktig, hint av bær og malteddik, "støvet" humle i avslutningen.

Isle of Skye Hebridean Gold

Cardinal Pub Stavanger

Dette er det lyseste av ølene vi har fra skotske Isle of Skye Brewing Company. Deres Hebridean Gold er en golden ale, eller lys bitter, om man vil. Ølet er brygget med bl.a. et innslag av havregryn, noe som er vanligere i stouts enn i såpass lyse ales. Dypgylden farge på ølet, kremig og varig off-white skum. Behagelig fruktig humle i aromaen. Myk munnfølelse. Smaken har moderat malt og brukbart med humle, hint av nøtter og kanskje noe toffee. Havregrynene er der bare som en luftig følelse i bakgrunnen. Tørr humlepreget avslutning. En lettdrikkelig og god ale!

Atlas Brewery Three Sisters

Cardinal Pub Stavanger


Atlas Brewery har med sin Three Sisters Scottish Ale fulgt opp den tradisjonsrike "80 Shilling"-øltypen, som nok skottene vil hevde er helt deres egen, men som vel egentlig ikke er så veldig forskjellig fra en skikkelig god engelsk "bitter".
Atlasbryggeriet er i dag, sammen med bla. Orkney Brewery eid av Norman Sinclair. Ian eier og flere større restauranter i Skottland, og vi hadde gleden av å møte ham på Orkney Brewery Oktober 2013.
Dyp kobberfarge på ølet, med et moderat skum som er svakt off-white. Moderat aroma av malt med noe fruktig humle, hint av bær. Smaken har toner av lettrøstet malt med hint av karamell, balansert med fruktig humle. En moderat bitterhet følger med over i ettersmaken.

Orkney Brewery Raven Ale



Raven Ale fra Orkney Brewery er en skotsk ale med moderat alkoholstyrke, i England ville den nok greit passert som en standard "bitter". Ravfarget øl, med et høyt off-white skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Maltpreget aroma med toner av karamell, noe frukt også. Smaken har en bra balanse mellom malten og humlen, toner av toffee og moderat frukt, humlepreget avslutning. Et godt øl, og nok en fin følgesvenn på ølreisen "rett vest".

Lia Fail

Cardinal Pub Stavanger

Inveralmond Brewery i Skottland har bare brygget siden 1997, men har vunnet mange godord for ølene sine, og eksporterer dem til flere land. "Lia Fail" er skotsk-gælisk for "skjebnens stein", og var de gamle skotske kongenes kroningsstein. Den ble røvet fra sitt hjemsted i Scone i Perthshire av den engelske kongen Edward I i 1296, og ble i 700 år oppbevart i Westminster Abbey i London, hvor den var kjent som "The Stone of Scone". Dette var i alle år et sårt punkt for skottene, og i 1996 ble steinen endelig returnert til Skottland, hvor den nå er å finne i Edinburgh Castle. Hva var da mer naturlig enn at det nystartede bryggeriet kalte opp et av sine beste øl etter denne steinen?
Dyp rav til kobber farge på ølet, med et bra offwhite skum. Deilig fruktig aroma, også toner av malt og karamell, hint av krydder.
Smaken er rimelig fruktig og moderat maltpreget, med distinkt humle gjennom det hele, også toner av toffee. Meget godt balansert. Humletypene som er brukt er Challenger, Fuggles og Cascade. Dette er en meget god skotsk bitter!

Williams 80/-

Cardinal Pub Stavanger


Engelskmenn argumenterer gjerne med at "Scottish Ale" (gjerne kalt "Heavy" av de lokale) i realiteten er samme øltypen som engelsk "Bitter" - men 80/- (80 Shilling) fra Williams Brothers i Alloa leverer et solid argument for at skottene fortjener sin egen kategori. Ølet er nemlig både mørkere, mer maltpreget og mindre bittert enn engelsk bitter, ihvertfall de fleste moderne sådanne. Mørk brunt / kastanjenøttfarget øl, med et høyt til moderat kremig beige skum. Moderat aroma av malt, nøtter og kjeks, hint av karamell og sjokolade. Distinkt maltpreget smak, her har det sannsynligvis blitt brukt noe karamellmalt og sjokolademalt også, men ølet er ikke særlig søtt. Noe frukt og forsiktig humle i avslutningen.Et godt øl, kan trygt drikkes også om du stiller uten kilt og medbrakt sekkepipe.

Caledonian 80/-


Cardinal Pub Stavanger

Engelskmenn argumenterer gjerne med at "Scottish Ale" (gjerne kalt "Heavy" av de lokale) i realiteten er samme øltypen som engelsk "Bitter" - men 80/- (80 Shilling) fra Williams Brothers i Alloa leverer et solid argument for at skottene fortjener sin egen kategori. Ølet er nemlig både mørkere, mer maltpreget og mindre bittert enn engelsk bitter, ihvertfall de fleste moderne sådanne.
Mørk brunt / kastanjenøttfarget øl, med et høyt til moderat kremig beige skum. Moderat aroma av malt, nøtter og kjeks, hint av karamell og sjokolade. Distinkt maltpreget smak, her har det sannsynligvis blitt brukt noe karamellmalt og sjokolademalt også, men ølet er ikke særlig søtt. Noe frukt og forsiktig humle i avslutningen.Et godt øl, kan trygt drikkes også om du stiller uten kilt og medbrakt sekkepipe.

Inveralmond Ossian

Cardinal lånt bilde av storemy


Skotske Inveralmond Brewery presenterer seg flott gjennom Lia Fail, men "lillebroren" Ossian er sannelig også verd å prøve! Den er en moderne golden ale med mye smak og moderat alkoholstyrke, så for mange blir den gjerne et øl man med glede drikker en hel kveld. Ossian har navnet sitt etter fortelleren og den angivelige forfatteren til en syklus av dikt, som den skotske dikteren James Macpherson i 1760 hevdet å ha oversatt fra gamle kilder på skotsk-gælisk. Figuren er basert på Oisin, som er en mytisk irsk skikkelse. Mange litteraturforskere hevder at Macpherson selv er forfatteren, og at verket dermed er "historisk juks", men Ossian har nå uansett blitt en viktig del av skottenes nasjonallitteratur. Gylden farge på ølet, med et bra hvitt skum. Herlig aroma av fruktig og floral humle, toner av honning. Smaken har distinkt humle gjennom det hele, med toner av grapefrukt og nøtter. Ossian er både forfriskende og gir mersmak - en god kombinasjon! På kjøpet får du med deg en god humlebitterhet i den lange ettersmaken. Bildet er lånt av StoreMy sin gode blogg!

Belhaven St.Andrew´s Ale

Cardinal Stavanger

St. Andrews Ale er golfølet fremfor noen! På etiketten finner du banen ”Old Course” og klubbhuset ”Royal & Ancient”. Et meget godt, aromatisk øl oppkalt etter Skottlands skytshelgen, som også har fått verdens mest kjente golfbane oppkalt etter seg.
Skal du spille golf på St. Andrews eller gjøre noe annet i Skottland, så ikke glem å besøke Belhaven Brewery nær Dunbar, ca 50 km øst for Edinburgh. I 1719 var Belhaven Brewery i virksomhet, og er det eldste skotske bryggeriet i drift i dag. Det har eksistert ølbrygging på stedet i hvert fall siden middelalderen, men trolig ble det første ølet der brygget av Benediktiner-munker der kanskje en gang på 1100-tallet. Øl fra Belhaven ble levert til de skotske styrkene som invaderte England på 1550-tallet. Ølet fra Belhaven var så godt at det fant veien til London og sågar Østerrike på 1800-tallet. Den østerrikske keiseren synes ølet var så godt at han karakteriserte det som ”…Skottlands svar på burgundervin; og selv så berømt Bayern er for sitt sterke øl, så kan de ikke produsere maken til dette.”
Mørk gyllen farge. Middels fylde. God duft av humlepreget fruktighet. I smaken fint preg av bitterhet. Meget god og velbalansert bitterhet. Tørr, behagelig ettersmak.
Kilden for vannet er meget mineralrikt, noe som medvirker ølets særpreg.

Williams Black

Cardinal Pub Stavanger

Williams Black Fra Williams Brothers i Alloa kommer denne mørke skotske ale, som nærmest tilsvarer en engelsk porter. Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Høyt og varig lysebrunt skum.
Meget fin aroma av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, hint av solbær og lakris.
Smaken er først temmelig fruktig og lett syrlig, så overtar et moderat røstet preg og uttalte toner av kaffe. Moderat humle og sjokolade i avslutningen. Relativt lett i kroppen til å være en porter, men den er så avgjort et hyggelig øl. Vil garantert falle i smak (og mersmak!) hos alle som tør å smake noe som er mørkere enn pils!