Nómada Petricor India Pale Ale

nomada-petricor-cerveza-sesion

Spanske Nómada Brewing holder til i Sabadell i utkanten av Barcelona. Deres Petricor India Pale Ale er glutenfri, til glede for dem som trenger det, og høyst drikkbar også for alle andre.
Lys gylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Søtlig aroma av malt og fruktig humle.
Sitruspreget munnfølelse. Smaken er distinkt humlepreget, med toner av sitrus / grapefrukt og en harpiksaktig avslutning.

Naparbier / Lervig Grønne Straff IPA

naparbier-x-lervig-gronn-straffe-ipa-01

Det spanske håndverksbryggeriet Naparbier i Noain, Navarra, har allerede hatt besøk fra Norge av HaandBryggeriet og Nøgne Ø. Nå er turen kommet til "vårt eget" Lervig Aktiebryggeri fra Stavanger. 
Navnet Grønne Straff IPA henspiller nok på den "straff" eller landeplage som normannerne (= blodtørstige vikinger) utgjorde for det sørlige Europa for 1200-1400 år siden. Men nå kommer de moderne vikingene heldigvis bare utstyrt med grønne "våpen", = deilig humle til fredelig samarbeid om IPA-brygging.
Svakt disig rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white. 
Sterk aroma av furuaktig humle, også toner av granskudd og sitrus.
Småskarp tørr smak av furu- og harpiksaktig bitterhumle. Kunne kanskje med fordel hatt en fastere maltet ryggrad for å støtte opp om humlen, men "humlehodene" på Cardinal blir nok fornøyde uansett.

81/94 6,5% 33cl

Naparbier / Nøgne Ø Black Rain

Cardinal Pub Stavanger

Spanske Naparbier holder til i Noáin i Navarra. De er et av de fremadstormende spanske håndverksbryggeriene, og har hatt en rekke samarbeidsprosjekter med likesinnede bryggerier i andre land, blant annet norske HaandBryggeriet. Men denne gangen er det Nøgne Ø som har vært på besøk i Spania, og resultatet er Black Rain, en såkalt black IPA.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat beige skum.
Herlig aroma, hvor mørk malt og amerikansk(?) furuaktig humle smelter perfekt sammen. Toner av mild kaffe og sjokolade.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med røstede toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, og distinkt furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

95/82 9,5% 33cl

Naparbier The IV Beer Riders (fat)

napa4riders

En virkelig nyhet på fat nå: Det er første gang vi har SPANSK "mikrobrygg / håndverksøl" i kranene (San Miguel stiller ikke helt i DEN kategorien). Naparbier The IV Beer Riders er brygget hos Naparbier i Noain, men er et samarbeidsprosjekt med 3 andre håndverksbryggerier - tilsammen er de altså de 4 "beer riders". Stilmessig er ølet nærmest en "American pale ale". Det debuterte i Norge på Haand Ølfestival i Drammen i mai, og vi fikk kjøpt 3 gjenværende fat.
Oransje til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma og smak av fruktig (tropiske frukter, sitrus) og furuaktig amerikansk humle. Ikke for søt, passe bitter avslutning - en deilig og smakfull forfriskning.

Naparbier Janis Porter (fat)

Eti-JanisNew

Fra Naparbier i Nouain, Spania, kommer Janis Porter, som skal være en hyllest til Janis Joplin og hippiebevegelsen.
Svart farge på ølet, høyt og kremig beige skum.
Moderat men behagelig aroma, milde røstede og vinøse toner, hint av eksotisk treverk og sjokolade.
"Smooth" munnfølelse og smak, nokså tørr, milde røstede toner igjen, noe fruktig syrlighet, moderat humle. En bra "britisk" porter fra et av Spanias fremadstormende håndverksbryggerier.
Vi har bare 3 fat med Janis Porter, og det kan gå lang tid før vi får tak i den igjen, så ikke vent for lenge ...

Bock-Damm

Cardinal

Grupo Damm i Barcelona er Spanias nest største bryggerigruppe, med røtter i tysk tradisjonell lagerølbrygging. Fra før har vi pilsen Estrella Damm, hveteølet Estrella Damm Inedit og vår glutenfrie bestselger Estrella Damm Daura. Når vi nå også tar inn det langt mørkere ølet Bock-Damm, er målgruppen fortsatt "vanlige pilsdrikkere", som vil ta et bittelite skritt over på "the dark side". Bock-Damm er nemlig svært lettdrikkelig, og til tross for Bock-navnet er dette nærmere en Münchener dunkel enn en Bock. Men sødmen er mindre enn det du vanligvis finner i en dunkel (eller i en Bock, for den saks skyld). Den nusselige 25 cl-flasken til en gunstig pris gjør også dette til et enkelt skritt å ta.
Mørk rubinrød til mørkebrun farge på ølet (nesten svart i dempet belysning), moderat til lavt off-white til beige skum.
Moderat aroma av malt, karamell og butterscotch.
Lett munnfølelse med en del kullsyre. Smaken har moderate toner av malt og karamell (men er altså ikke særlig søt), og humlebitterheten er lav.

Estrella Damm Daura (glutenfri)


Daura brygges av Grupo Damm i Barcelona. Ølet er en glutenfri versjon av den vanlige Estrella Damm, og er altså tilpasset for folk med coeliaki.
Lys gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma, dog ikke ubehagelig, toner av frukt og mais.
Smaken er rimelig søt og fruktig, med akseptabel humle. Ikke så galt dette, må være et brukbart glutenfritt alternativ for målgruppen. Faktisk smaker den så greit at den også kan drikkes av folk som ikke er plaget av coeliaki!

Estrella Damm Inedit

Cardinal Stavanger

Inedit betyr sånn løselig "aldri vært gjort før", og det spanske bryggeriet Estrella Damm i Barcelona mener nok også at de aldri har laget et så bra øl som dette før. Den "vanlige" Estrella Damm har vi også, men mange vil nok mene et Inedit er et strå hvassere. Stilmessig er det en hybrid mellom lyst lagerøl og belgisk witbier, og er aromatisert med koriander og appelsinskall som en witbier, visstnok også med litt lakris. Inedit kommer på en elegant stor flaske, og vil garantert appellere til alle som liker lyse og friske øl uten for mye bitterhet.
Lyst halmfarget øl, hvitt skum som går fra digert til moderat.
Moderat hvetepreget og sitrusaktig aroma, med toner av koriander og appelsinskall, også et hint av lakris (kanskje bare fordi jeg vet at det skal være der).
Smaken har et moderat sitruspreg, med moderate toner av koriander. Lakrisen kan knapt skjelnes i smaken. Ølet er lett i kroppen, ikke særlig søtt, med minimal humle. Ettersmaken er derfor ganske kort, men ølet er likevel meget hyggelig og forfriskende å drikke.
 

Moritz

moritz-436331

Moritz er enda ett av våre 4 nye spanske alternativer, og ølet så dagens lys da en herre ved navn Louis Moritz, født 1830 i Pfaffenhoffen, Alsace, i ung alder reiste til Barcelona og grunnla i 1856 et bryggeri der, som fortsatt er i virksomhet.
Moritz-ølet er altså en slags spansk pils, en konkurrent til Estrella Damm og San Miguel.
Ølet har en krystallklar lys gylden farge, med høyt hvitt skum.
Søtlig aroma med toner av nyslått gras, honning og smørmalt.
Smaken har noe malt + smørmalt / butterscotch, med en moderat sødme og ganske moderat humle.
Går godt an å drikke!

Alhambra Reserva 1925


Sier du "spansk gyldent lagerøl, styrke som en norsk Export" vil nok mange stille seg tvilende til om dette kan være godt. Men det er det faktisk! Alhambra Reserva 1925 brygges i de spansk-arabiske maurernes gamle hovedstad, Granada.
Krystallklar dypgylden farge, høyt til moderat hvitt skum.
Aromaen er ganske god og moderat søtlig, med toner av humle og krydder.
Smaken har en merkbar maltsødme men også bra humle, med noen krydrete toner og hint av karamell. Du kan trygt prøve en!

Estrella Damm

14f5db33-6b56-4f89-9593-05fbc74b284e

Estrella Damm er en lys lagerøl og storselger fra Grupo Damm i Barcelona, den største konkurrenten til San Miguel. Det er en versjon på 4,6% vi har fått i Norge, i Spania har den vanligvis 5,4%. Bryggeriets hovedkontor ligger som nevnt i Barcelona, like ved den ikke helt ferdige kirken La Sagrada Familia, der det ble grunnlagt i 1867 av Auguste Kuentzmann Damm, som hadde emigrert til Spania på flukt fra krigen som truet hjemstedet hans i Alsace, et område som på skiftende tyske og franske hender har lange tradisjoner innen ølbrygging. I dag har Damm foretaket et stort nettverk av bryggerier over hele Spania, og det første som produserte de nye «pils» typene på slutten av 1800 tallet.
Blekgylden farge på ølet som har et bra skum. Moderat sitruspreget aroma. Smaken har moderat sitrus / sitron, er lett i "kroppen" og forfriskende, med ganske moderat humle i avslutningen. Ingen ubehagelige sidenoter. Dette er en lett og helt grei forfriskning til å nyte under den spanske sol, verken mer eller mindre - og når vi har fine og "spanske" sommerdager her hjemme, bør hvemsomhelst kunne bestille Estrella Damm på Cardinal uten å skjems!

San Miguel Premium Lager

010006

San Miguel Premium Lager høres jo ut som noe av det spanskeste spanske, men bryggeriet er an avlegger av det filipinske bryggeriet San Miguel, som har brygget øl i Manilla siden 1890. I 1946 ble datterselskapet i Spania etablert, og etter det har San Miguel utviklet seg til å bli landets ledende ølmerke. I dag eies selskapet av Kronenbourg i Frankrike. San Miguel var en suksess på Cardinal da vi hadde det som fatøl sist, og vi har hatt utallige oppfordringer om å ta den inn i varmen igjen. Selv om det jo for såvidt har gått unna på boksene også, har vi altså valgt å ta det inn igjen på fat, og de gode seidlene følger selvfølgelig med. Lys gyllen farge. Middels fyldig, aromatisk humlepreg med antydning til korn. Fin bitterhet i ettersmaken.