Nómada Petricor India Pale Ale

nomada-petricor-cerveza-sesion

Spanske Nómada Brewing holder til i Sabadell i utkanten av Barcelona. Deres Petricor India Pale Ale er glutenfri, til glede for dem som trenger det, og høyst drikkbar også for alle andre.
Lys gylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Søtlig aroma av malt og fruktig humle.
Sitruspreget munnfølelse. Smaken er distinkt humlepreget, med toner av sitrus / grapefrukt og en harpiksaktig avslutning.

Nøgne Ø Silver Lining


8221802-1

Silver Lining fra Nøgne Ø i Grimstad er en såkalt «Belgian White IPA». Det vil si et velhumlet øl basert på belgisk witbier, med amerikansk humle. Bitterheten her er likevel ikke høyere enn 40 IBU.
Disig blekgul farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av appelsinskall, korianderfrø og fruktig og furuaktig humle.
Smaken er rimelig tørr, med toner av belgisk overgjær, korianderfrø, bittert appelsinskall og furuaktig humle. Forfriskende og bra øl.

Worthington's White Shield

beer_286


Endelig importert til Norge! Dette er et øl vi har ønsket oss i utvalget i årevis. Worthington’s White Shield er nemlig det eneste overlevende eksemplet på en ekte engelsk IPA fra den tiden IPAen virkelig ble skipet til India, lenge før amerikanerne i moderne tid redefinerte IPA-begrepet. Ølet har i prinsippet vært brygget etter samme oppskrift siden 1830, selv om kvaliteten på ingrediensene nok er noe utviklet siden den gang. Det opprinnelige Worthington-bryggeriet ble riktignok  nedlagt i 1965, men varemerket er overtatt av Molson Coors UK, som brygger ølet i den gamle bryggeribyen Burton on Trent. Og ølet er flaskekondisjonert (= flaskemodnet med levende gjær), så White Shield er godkjent av CAMRA (Campaign for Real Ale) som «real ale in a bottle». Byggsorten er Halcyon fra nordre del av Norfolk, mens humlevariantene som brukes er Northdown og Challenger. Ølet er gjæret med to gjærstammer.
Dypgyldent til ravfarget øl, høyt til moderat hvitt (eller svakt off-white) «fluffy» skum.
Aroma av urteaktig og sitrusaktig humle, med toner av toffee og mørke bær, hint av eik og lær – noen finner også et streif av røk her.
Smaken er middels tørr med en tilstrekkelig base av malt, hint av nøtter og toffee, fulgt av urteaktig og grapefruktaktig humle, noe harpiks og et hint av pepper. Et øl som både er historisk interessant og særdeles lettdrikkelig!

Ballast Point Manta Ray Double IPA

02-beers-primary-image-MantaRay

Ballast Point Brewing Company holder til I San Diego, California, og holder meget høy kvalitet. I serien deres med øl med eksotiske fiskenavn har vi nå kommet til Manta Ray, som er en dobbel IPA. Bitterheten er på 70 IBU.
Gylden farge på ølet, lett disig, med et moderat hvitt skum.
Fin aroma av furu, tropiske frukter og sitrus.
Velhumlet smak, så vidt på den tørre siden, men likevel med noe restsødme. Toner av furunål, harpiks og grapefrukt.

Kinn Hoggorm

Trykklar_ Hoggorm etikett


Kinn Bryggeri i Florø har her brygget en trippel IPA (eller imperial IPA, om du vil). Navnet Hoggorm er en indikasjon på ølet skal drikkes med respekt, alkoholprosenten tilsier det. Humlen er Bravo, Cascade, Simcoe og Equinox.
Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Humlepreget aroma, toner av furu, gran og sitrus / grapefrukt.
Smaken er også meget humlepreget, som forventet, med toner av furunål, harpiks og grapefrukt. Også hint av tropiske frukter. Noe maltsødme balanserer den distinkte bitterheten.

HaandBryggeriet FlystrIPA


flystripa-bilde

FlystrIPA fra HaandBryggeriet i Drammen er en såkalt «black IPA», som opprinnelig ble brygget for taxfree-butikkene på flyplassene (derav navnet), men nå selges flere steder.
Svart farge på ølet altså, høyt beige skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, et hint av lakris og røstet malt.
Forfriskende smak, middels tørr, med distinkt fruktig og furuaktig humle på en bakgrunn av røstet malt, hint av kaffe.

Garage Project Death From Above

DFA_650_Still_IA


Garage Project er et kvalitetsbryggeri i New Zealand. De er ikke redde for å bruke utradisjonelle ingredienser i noen av ølene sine. Death From Above er en IPA, med ingredienser som mango, chili, vietnamesisk mynte og limejuice. Og så er den solid humlet, med Chinook, Centennial, Citra og Amarillo.
Disig oransje farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Intens aroma av mango og forskjellige sitrusfrukter.
Smaken er distinkt krydret og humlepreget, også fruktige toner. Chili og harpiksaktig bitterhumle dominerer, også toner av mynte, mango og sitrus. Bitter og chilivarmende ettersmak. Et meget interessant og godt øl!

Port Brewing Anniversary Ale Imperial IPA

port-brewing-4th-anniversary-ale


Californiabryggeriet Port Brewing har med sin Anniversary Ale brygget en imperial IPA som ikke går ubemerket over drøvelen. Humlen i bryggekjelen er Columbus, Amarillo og Simcoe, og ølet er også tørrhumlet med Columbus og Amarillo.
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens søtlig aroma med massevis av krystallmalt, litt gammel appelsinmarmelade, og massevis av amerikansk humle.
Søt smak med sinnsyke mengder amerikanske humler. Meget bitter ettersmak. Kanskje ikke «overkill», men temmelig nær. Det er lov å dele flasken på flere personer.

Christianssand Brygghus IPA

Unknown

Christianssand Brygghus er først og fremst en bryggeripub, og må ikke forveksles med det betydelig større Christianssands Bryggeri (CB) i Hansa-Borg-gruppen. Men Brygghuset tapper noen øl på flaske også, denne India Pale Ale er en litt annen IPA-variant enn den som vanligvis serveres fra tapp i bryggeripuben. Vi anbefaler med glede et besøk i puben hvis du er i Kristiansand en tur. Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum. Aromaen er "typisk amerikansk vestkyst-IPA": furu og sitrus / grapefrukt. Distinkt humlepreget smak også, igjen toner av harpiks og grapefrukt, med en tilstrekkelig maltbase med lett sødme.

Svaneke IPA (fat)

sbipa70rent(1).png

Svaneke Bryghus på Bornholm (Danmark) lager interessante øl når de våger å ta noen skritt utenfor det vanlige pils- og classic-konseptet. Den Udødelige Hest viste seg å være alt annet enn udødelig, og er nå brakt til de evige jaktmarker, i lasagneform hos en herværende butikkjede. I stedet har vi fått på Svaneke IPA, som vi tidligere har hatt under navnet "In Your Pale Face IPA", en velhumlet sak som skal få fargen tilbake i dine vinterbleke kinn. 
Vakker rødbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, fruktige og furuaktige toner. 
Meget humlepreget smak, igjen med toner av furu og fruktig amerikansk humle, med en betydelig bitterhet.

85/64 6,5% fat

Amager Commander Cody’s Calypso Club (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Igjen en knallgod IPA fra våre venner på Amager Bryghus i København. Denne gang med den nye humlevarianten Calypso som enehumle. Dette er bryggernes lettere eksalterte beretning om Commander Cody's Calypso Club, som neppe har full dekning i Star Wars-manuskriptet: "Hvor tager helte hen, når de går på pension? Tro og altid loyal overfor Republikken præcis sådan var Commander Cody. Så da Senator Palpatine gav ordre om at udføre dekret # 66, faldt det kun Cody naturligt at adlyde. Hvor ulykkelige konsekvenserne end måtte være…. 
Hvad der siden skete med kommandøren har været omdiskuteret og stærkt omstridt. Derfor er det også lidt af en sensation, at vi nu kan afsløre, at Commander Cody rent faktisk skabte sig et nyt, civilt liv. Cody flyttede til Trinidad, hvor han fik mulighed for at bruge sin opsparing på en danseklub, hvor han kunne kombinere sine to primære fritidsinteresser: stærkt humlet øl og calypsomusik. 
Commander Cody’s Calypso Club findes den dag i dag og er nok det eneste sted i Caribien, hvor du finder ægte håndværksbrygget øl i kombination med smægtende calypsotoner. Er du heldig vil du måske ligefrem kunne hilse på kommandøren i gyngestolen på verandaen, hvor han fortæller gamle skrøner om jedier og Republikkens mest storslåede tid.
Ingredienser: Vand. Malt: Pilsner, Munich, Melanoidin, Cara-pils. Humle: Calypso. Gær: UK-ale."
Som vanlig har vi gjort oss våre egne og nesten edruelige smaksnotater:
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av Calypso-humle, toner av tropisk fruktblanding.
"Smooth" munnfølelse. Smaken har middels søt malt, fulgt av distinkte toner av humle, tropiske frukter og furu, med en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken. Enda en vinner fra Amager!

88/74 7,4% fat

Yo-Ho Aooni

1_120508130_3

Aooni er en India Pale Ale fra Yo-Ho Brewing Company i Nagano, Japan.
Gylden farge, moderat hvitt skum.
Nokså moderat aroma til å være en IPA, noen toner av fruktig og furuaktig humle, et hint av karamell.
Smaken er imidlertid distinkt humlepreget, med en solid bitterhet fra begynnelse til slutt. Toner av grapefrukt og furu. Noe maltsødme, men ikke for mye. Mengden med bitterhumle framstår som helt riktig for en IPA, mens bryggerne gjerne kan være enda mer rundhåndet med aromahumlen i neste batch.

75/46 7% 35cl

Green Flash West Coast IPA

Cardinal Pub Stavanger

Green Flash Brewing Company holder til i San Diego, California. Navnet “West Coast IPA” gir klar beskjed til “humlehodene» våre om hva de har i vente. Bryggerne opplyser selv: «This West Coast-Style India Pale Ale is extravagantly hopped, full flavored, medium bodied and copper colored. A menagerie of hops is combined throughout the brewing process to impart specific characteristics. Hops used include Simcoe for a unique fruitiness and grapefruit zest, Columbus for strong hop pungency, Centennial for pine and citrus notes, and Cascade for floral aroma.”
Våre notater:
Oransje til rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Herlig og intens aroma av sitrusaktig amerikansk humle, som slår mot deg straks flasken åpnes. Også toner av tropiske frukter og furu. Noe søtlig malt i bakgrunnen.
Smaken er verken for søt eller for tørr, og er en veritabel humleeksplosjon fra begynnelse til slutt. Grapefrukt, bitter appelsinmarmelade, furunål, harpiks. En klassiker!

99/100 7,3% 35,5cl

Cigar City Hopped on the High Seas (Kohatu)

beer_252175

Fra Cigar City Brewing i Tampa, Florida, kommer ølserien Hopped on The High Seas – den er nemlig brygget på Puerto Rico som en «tropisk IPA», og fraktet til Florida med båt, og tørrhumlet kontinuerlig underveis. Den versjonen vi nå har fått tak i et par kasser av, er tørrhumlet med den nye newzealandske humlevarianten Kohatu, som er en av bryggernes favoritter. (Der er flere som har den som favoritt: Første gang den humlen ble benyttet i Norge, var i Cardinals eget brygg «Sigmunds Herbarium».) Hopped on the High Seas ble brygget i februar/mars, og er således så ferskt som man overhodet kan håpe på å få et amerikansk øl i Norge. Og ferskt bør det drikkes, for å få fullt utbytte av den deilige humlearomaen.
Svakt disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt aroma av tropiske frukter, også hint av urter og granskudd.
Forfriskende smak, velhumlet gjennom det hele, igjen med toner av tropiske frukter, urter og granskudd, med en grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet i avslutningen. Lett i kroppen for sin styrke. Meget lettdrikkelig!

96/94 7% 35,5cl

Port Brewing Mongo India Pale Ale

lMongoBottle

Amerikanske Port Brewing (fra San Marcos, Calfornia) er velkjent på Cardinal fra før, p.g.a. höjdare som Shark Attack og Lost Abbey-serien m.m.  Deres Mongo India Pale Ale (nærmest en double/imperial sådan) er oppkalt etter bryggerikatten deres, som altså het Mongo, og nå er avgått ved døden (til tross for at katter angivelig har ni liv) - sannsynligvis dypt fornærmet over navnet den var tildelt.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk aroma av harpiksaktig amerikansk humle, også hint av appelsinmarmelade.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet, men er likevel ikke for ekstrem. En ny höjdare fra Port Brewing!

99/98 8,5% 65cl

Beer Here Angry Hops

Cardinal Pub Stavanger

Dette er hva danske Christian Skovdal Andersen, bryggeren bak Beer Here, har å si om ølet sitt: «Angry Hops er en dobbelt-IPA brygget med amerikansk Centennial humle, der rammer dig på næsen som en knytnæve med noter af citrus, fyrnåle og græs inden den med styrken fra 100 bitterenheder gi’r dig en svidende uppercut i svælget.» Akkurat!
Vi har notert:
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av furu- og gressaktig humle, noen fruktige toner også.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med et intenst humleangrep på smaksløkene fra begynnelse til slutt. Furunål- og grapefrukttoner i massevis, meget bitter ettersmak. Så da vet du hva du går til!

95/70 8% 33cl

Beer Here Rocketfuel India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Vi gir straks ordet til den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here: "Rocketfuel IPA brygges til Copenhagen Suborbitals – Europas mest ambitiøse private rumfartsorganisation der har som mål at sende en dansker i rummet med en hjemmebygget rumraket og udelukkende med hjælp fra private midler og frivilligt arbejde. Det er seriøst arbejde – som kræver man også holder seriøst fri – gerne i selskab med denne kraftigt humlede IPA, der med sin tørre finish og behagelige bitterhed er perfekt til at skylle raketrøgen af drøbelen. Læs mere om Copenhagen Suborbitals og vores arbejde for at putte Danmark på verdenskortet som rumfartsnation: www.copenhagensuborbitals.com. Malt: Maris Otter, Munich. Humle: East Kent Golding, tørhumlet med Amarillo. Havre flager, sukker. Brygget ved De Proef Brouwerij i Belgia."
Våre smaksnotater:
Disig gul farge på ølet,moderat hvitt skum.
Aroma av gress- og urteaktig humle, hint av grapefrukt og krydder.
Distinkt urteaktig og krydret middels tørr smak, middels bitter avslutning. Slett ingen dårlig IPA dette!

Lervig Brewers Reserve White IPA (Wit & IPA Fusion)

Cardinal Pub Stavanger

Et nytt øl fra vårt lokale Lervig Aktiebryggeri. Bryggeriets egne opplysninger: "En fusjon mellom belgisk hveteøl og IPA. Dette ufiltrerte ølet har en strågul farge. Smaken er fløyelsmyk, og store mengder sitrusaromaer fra humlene smelter sammen med en krydret smak av hvite pepperkorn og koriander. Med IBU på 55 blir heller ikke humleentusiasten skuffet. Malt: pale, hvete og caramel. Humle: Centennial, Amarillo og Citra. Belgisk gjær. Serveres ved 6-8 grader C."
Våre smaksnotater: 
Noe sediment i flasken. Uklar gul farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av koriander og hvit pepper, toner av sitrus også. 
Meget pepperpreget smak (noen vil sikkert mene at det blir for mye pepper og koriander). Også rikelig med bitterhumle. Noe sitrus. En sommer-forfriskning for voksne!

Det Lille Bryggeri Humlemord 8 Love For Hops,

Cardinal Pub Stavanger

Det Lille Bryggeri på Sjælland briljerer med sin ølserie Humlemord, hvor ølene er så velhumlede at det angivelig ligger på grensen til drapsforsøk. Nåvel, Humlemord-navnet er nok en betydelig overdrivelse, men at ølene er velhumlede, er der knapt noen tvil om. Vi har i denne omgang tatt inn varianten 8 Love for Hops. Og den gjør ikke skam på navnet! Ølet har en original gravity på 1072 og en final gravity på 1010, mens bitterheten er på hele 107 IBU. Humlevariantene er amerikanske Warrior, Summit og Amarillo. Ølet er selvsagt ufiltrert og upasteurisert.
Rav farge på ølet, bare svakt disig. Moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle (appelsiner, tropiske frukter).
Smaken er middels søt (= ikke for mye) med distinkt humle gjennom det hele, fruktig først, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. Jovisst, her er det «love for hops», men morderisk er det ikke.

73/22 8,2% 50cl

Naparbier / Nøgne Ø Black Rain

Cardinal Pub Stavanger

Spanske Naparbier holder til i Noáin i Navarra. De er et av de fremadstormende spanske håndverksbryggeriene, og har hatt en rekke samarbeidsprosjekter med likesinnede bryggerier i andre land, blant annet norske HaandBryggeriet. Men denne gangen er det Nøgne Ø som har vært på besøk i Spania, og resultatet er Black Rain, en såkalt black IPA.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat beige skum.
Herlig aroma, hvor mørk malt og amerikansk(?) furuaktig humle smelter perfekt sammen. Toner av mild kaffe og sjokolade.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med røstede toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, og distinkt furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

95/82 9,5% 33cl

Nøisom Black IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Denne Black IPA fikk vi første gang smake i bryggerilokalene til Nøisom Craft Beer på industriområdet Øra i Fredrikstad. Det var et øl vi falt for umiddelbart, så da er vi selvsagt fornøyde med å ha fått det på fat på Cardinal. 
Svart farge på ølet altså, moderat kremig beige skum.
Behagelig aroma, milde røstede toner, preg av humle med hint av furu.
Smaken er også "smooth" og meget behagelig, igjen milde røstede toner med hint av kaffe, og et fint humlepreg gjennom det hele, furu / harpiks i ettersmaken, uten å bli for bitter. Et harmonisk og vellykket produkt fra dette nye tilskuddet til norsk håndverksbryggeriflora!

77/33 6,3%

Lindheim Nacho Libre IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark har hatt besøk fra Port Brewing, California, og resultatet av samarbeidet er bl.a. IPA'en Nacho Libre. 
Gylden farge på ølet, svakt disig, høy og kremig hvitt skum.
Moderat men behagelig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har  distinkt amerikansk humle gjennom det hele, med preg av furu / harpiks og frukt, noe malt men ikke for søt (ganske tørr, faktisk), meget forfriskende. Godt øl igjen!

85/66 7,1% 30l

HaandBryggeriet Humlekanon

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen kommer stadig med nye og til dels utfordrende øl. IPA’en Humlekanon, med en bitterhet på 160 IBU, er dagens snakkis.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og floral humle, noe furu også, men mindre enn jeg ventet.
Ekstremt humlepreget og bitter smak, der er en betraktelig maltet og marmeladelignende sødme her også, men det er likevel humlen med dens voldsomme innslag av furu, harpiks, mint og pepper som det egentlig dreier seg om her. Røff og litt uraffinert synes jeg, og bitterheten blir nesten for mye for meg. Okei, så er jeg en pyse da ….  Der er nok av hardhauser og råskinn som kommer til å kaste seg over dette ølet!

95/92 7,5% 50cl

Boulevard Smokestack Series - Double-Wide India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

En ny höjdare i utvalget – Double-Wide India Pale Ale kommer fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri. Mens vi er vant til at det er amerikanske storkonsern som kjøper opp bryggerier i Europa, så er det faktisk belgiske Duvel-Moortgat som nylig har kjøpt aksjemajoriteten i amerikanske Boulevard. Humletypene i denne Double IPA er Columbus , Magnum, Chinook, Cascade og Centennial. Dette kongeølet har vært tilgjengelig på spesialpolet på Kvadrat en periode, og mange har tryglet oss om vi ikke kunne ta det inn på Cardinal også. Deres ønsker er vår lov!
Disig dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Gledesfylt søtlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av blodappelsiner og aprikoser.
Meget humlepreget smak på en solid maltet base, toner av blodappelsiner igjen, bitterheten er distinkt men ikke for ekstrem. Her er det ikke spart på noe, likevel virker ølet merkverdig velbalansert. Et meget flott øl!

99/94 8,5% 75cl

Larvik IPA

Cardinal Pub Stavanger

Larvik Mikrobryggeri er et nytt bekjentskap på Cardinal. De var først ute som mikrobryggeri i Vestfold, og holder til i de historiske lokalene til Treschow-Fritzøe i Nedre Verksgården i Larvik, hvor det virkelig oser av gammel industrihistorie. Der har de også egen ølbar og scene. De første ølene deres fikk en nokså lunken mottakelse på RateBeer, men vi mener at deres IPA absolutt ikke er noe å skamme seg over, så her vil det nok bare gå oppover kvalitetsmessig. Ølet er brygget med en liten dose honning, muligens også litt kandissukker.
Rav farge på ølet, disig hvis gjæren helles med mot slutten (der er en del bunnfall i flaskene, så du vil kanskje foretrekke å helle forsiktig). Moderat til lavt off-white skum.
Søtlig aroma av malt, fruktig humle og honning.
Nokså søt smak, honning og fruktige toner, maltpreget men med merkbar humle – bare ikke fullt så humlepreget som de fleste forventer av en IPA. Kanskje den kunne vært bedre, men den kunne jaggu vært verre også – i forhold til ratingene var den en gledelig overraskelse. Jeg fikk faktisk lyst på en til!


26/3 7,2% 50cl

To Øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA

Cardinal Pub Stavanger

Sterkt og godt øl med langt navn – de to danske nomadebryggerne i To Øl har begått en «Black Imperial India Pale Ale» som ikke ligger langt fra en imperial stout. Åstedet er som vanlig De Proefbrouwerij i Belgia. Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA er bl.a. tilsatt en dose fransk presskannekaffe.
Svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk aroma av røstet malt, kaffe og fruktig og furuaktig amerikansk humle, hint av sjokolade og lakris.
Varmende og myk munnfølelse. Den middels søte smaken har de samme elementene som aromaen – mektig, kraftig, distinktiv og «smooth» på samme tid. Røstet ettersmak med kaffe og bitterhumle. Ingen lettvekter dette, men kjempegod!
 

Emelisse TIPA

Cardinal Pub Stavanger

TIPA står for Triple India Pale Ale, og så er det da også et mildt sagt velhumlet øl vi kan by på her fra nederlandske Brouwerij Emelisse. Dette kvalitetsbryggeriet er et av dem vi ønsker alltid skal være representert på Cardinal. Humletypene i TIPA er amerikanske Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og den er gjæret med Whitelabs WLP 001.
Disig mørk oransje-brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Sterk og "typisk amerikansk" DIPA/TIPA-aroma av appelsinmarmelade, aprikoser og massevis av fruktig og furuaktig humle.
Smaken har først en myk maltpreget og fruktig sødme, så setter humlen inn for alvor, og varer ut gjennom den bitre avslutningen og den lange ettersmaken. Mektige saker, men likevel ikke for ekstrem.


96/76 10% 33cl

Lervig / Magic Rock Farmhouse IPA

Cardinal Stavanger

Vårt lokale bryggeri Lervig er selvsagt alltid representert på Cardinal, og periodevis har vi også hatt øl fra det engelske kvalitetsbryggeriet Magic Rock på fat, til glede for mange av våre gjester. Når disse to bryggeriene bestemmer seg for å brygge et samarbeidsøl, er det jo ganske opplagt at vi tar det inn. Bryggingen har samarbeidspartnerne gjort hos Lervig i Hillevåg.
Farmhouse IPA er altså humlet som en IPA, men er brygget med belgisk alegjær og brettanomyces. Ølets krydrede karakter skal da bare utvikles mer markert med tiden.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av malt, brettanomyces (bondegård / mildt krydder), overmodne frukter og moderat humle.
Smaken er distinkt humlepreget og mildt krydret, ganske tørr og meget forfriskende. 

6% Fat 30L

To Øl Yeastus Christus

Cardinal Pub Stavanger

De danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært å brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. I ølet Yeastus Christus er det altså gjæren som skal være frelseren. Her er det brukt både belgisk alegjær, brettanomyces lambicus og melkesyrebakterier. De to sistnevnte skal med tiden gi ølet en tilsiktet syrlighet, men i min prøveflaske var der få tegn til slikt. Hvis andre flasker framstår likedan, må vi bare konkludere med at ølet er for ferskt – de som ikke er så glade i mye syrlighet bør derfor drikke det nå, mens de som nettopp er ute etter syrligheten må smøre seg med tålmodighet noen måneder.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har nok innslag av brettanomyces og «bondegård», men altså uten syrlighet. Sterke toner av støv, noe krydder.
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er ikke for søt, men ikke tørr heller. Og uten den syren som også bryggeriet har varslet om på etiketten. Toner av gjær, og et skarpt humlet og pepperaktig «bitt» i avslutningen og ettersmaken.

7 Fjell Svartediket Black IPA

Cardinal Pub Stavanger

Bergens nye håndverksbryggeri 7 Fjell flytter snart inn i egne lokaler, men første batchen av Svartediket Black IPA er et "gjøkebrygg" som de har brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, med IVAR-vann (Svartediket er ellers en av Bergens drikkevannskilder). Dermed kan enhver god siddis trykke ølet til sitt bryst som "vårt øl" - resultatet er nemlig meget vellykket. Bryggerne deler villig ingrediensene med oss: malttypene er pilsner, pale, hvete, pale crystal, crystal, carafa special 1 og 3. Humletypene er Athanum, Centennial, Mosaic og Warrior. 
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat lys beige skum.
Behagelig aroma og smak av fruktig amerikansk humle mikses harmonisk inn med moderat røstet malt. Noen toner av kaffe og sjokolade, men blir aldri overdrevent røstet. Middels humlebitter og tørr avslutning. Meget lettdrikkelig for sin styrke - bør bli en vinner hos et bredt spekter av ølentusiaster.

Gotlands Sitting Bulldog IPA

Cardinal Pub Stavanger

Mer svenske godsaker fra Gotlands Bryggeri, denne gang en IPA. Sitting Bulldog IPA gjør ikke skam på navnet.
Rav til kobber farge på ølet, moderat hvitt skum.
Grei aroma av syltetøy / marmelade og fruktig humle, hint av granskudd.
Middels søt smak, med distinkt fruktig og furuaktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Der er «mange på oppløpssiden» av lignende IPA’er, men Gotlands bidrag hevder seg riktig så bra.
 

Lervig / Voss Fandens IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg har fått besøk av det nye Voss Bryggeri - og resultatet av samarbeidet er altså en Fandens IPA. Her kan man vel trygt si at vestlandsfanden har vært på ferde?
Rubinrød farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Herlig aroma av fruktig amerikansk (og kanskje newzealandsk?) humle, også toner av furu og gran.
Distinkt og fersk humlepreget smak gjennom det hele, med fullt smaksspekter fra humlen, ikke bare bitterhet altså (som for øvrig også er solid nok). I ettersmaken er bitterheten markert. En fandens god IPA, til glede for alle vestlendinger. Og vi serverer den til østlendinger også!

Beer Here Executioner IPA (fat)

54476

Enda et nytt fatøl fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen). Navnet Executioner antyder at humleinnslaget gir deg følelsen av å legge hodet på bøddelens blokk - men så galt er det ikke, selv om dette er en velhumlet IPA, så tar den aldri skrittet over i det absurde. Ølet brygger Christian nå hos De Proefbrouwerij i Belgia, tidligere ble det brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg.
Disig lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av  fruktig og furuaktig humle, toner av tropiske frukter, på en bakgrunn av søtlig malt.
Smaken er meget forfriskende for sin styrke, med tropiske frukter, grapefrukt og harpiks, middels søt malt i bakgrunnen. Godt øl! 

Christianssand Evel Knievel IPA

Evil Kenivel

Den historiske Evel Knievel (1938-2007) var en amerikansk "stunt performer" og vågehals, mest berømt for sine motorsykkelhopp, og for å inneha verdensrekorden i antall beinbrudd (minst 433 i løpet av karrieren). Denne IPAen i amerikansk stil fra det nye mikrobryggeriet Christianssand Brygghus er altså oppkalt etter ham.
Uklar oransje til brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Sterk aroma av fruktig og furuaktig amerikansk (og kanskje også litt australsk og/eller newzealandsk?) humle.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, fruktig først, furu- og harpiksaktig i midten, meget bitter og skarp avslutning og ettersmak, nesten kinin-lignende. Maltbasen er ikke for søt. Tåler du en god porsjon humlebitterhet, så er dette ølet for deg!

Kinn Voodoo

voodoo-front_edited-1-670x400

Kinn Voodoo er brygget i samarbeid med rockegruppa Skambankt. Stilmessig er det en "black IPA".
Nesten svart farge på ølet, moderat beige skum.
Herlig aroma av amerikansk humle (Simcoe, Zeus, Centennial og Amarillo), toner av frukt og furu.
Solid IPA-smak, de røstede tonene er der bare i bakgrunnen - med bind for øynene kunne jeg ha trodd at dette var en mye lysere IPA. Preg av furu gjennom det hele.
Solid håndverk fra Kinn og Skambankt dette!

Stensbogaard India Pale Ale

55478

Stensbogaard Bryghus i Ringe, Danmark, har allerede en tid vært verdig representert på Cardinal med sin English Dark Stout, og nå var det på tide også å introdusere deres folkelige India Pale Ale (ja, og deres Julebryg ogsåWinking. IPAen kunne kanskje like gjerne vært kalt en American Pale Ale, men navnet skjemmer ingen.
Disig oransje til rav farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Aroma av fruktig humle – først ganske moderat, men god, og den forsterkes etter som ølet varmes litt opp i glasset.
Meget forfriskende humlepreget smak (5 forskjellige humlevarianter fra både England og USA er brukt her), fruktige og furuaktige toner, velbalansert, fin bitterhet. En IPA som nesten alle vil like – den gir mersmak.

Amager Vinter IPA (fat)

beer_234885

Ny på fat nå (nesten som de første i verden - bare et par danske ølbarer var før oss): Amager Vinter IPA, 6%. Vi har den på flaske også.
Vi starter som vanlig med bryggeriets egen kommentar:
"Altså, vi ledte og ledte - alle fire gutter var vi bryghuset igennem adskillige gange, men vi fandt simpelthen aldrik sækken med stjerneanis. Pokkers, gode råd var nu dyre, for vi havde jo altså bestemt os for at lave en rigtig dansk vinterøl. Men som altid, når nøden er størst, var det kloge Jacob, der kom med løsningen, da han med et stort, drenget grin sage: "Altså humle er vel også en slags krydderi"? Med den bemærkning begyndte dollartegnene allerede at rotere på indersiden af Mortens øjenlåg og René blev sendt ud på lageret for at plukke sine 5 favorithumler. Papsø sukkede som altid hovedrystende og hoppede ind i sin lille krog for at skrive en etiket-tekst. Således blev Vinter IPA fra Amager født - vi beklager manglen på stjerneanis. 
Kan med fordel blandes half-n-half med Vinter Porter, hvorved du får den traditionelle og historiske drik "Tårnby Tonic" også kendt som "TT" (ikke at forveksle med "FF")."
Vår kommentar:
Uklar brun farge ( sikkert ekstra uklar fordi fatet ikke fikk stå i ro lenge nok), moderat kremig off-white skum.
Aroma og smak av fruktig og furuaktig amerikansk humle (og kanskje noe fra New Zealand også?), fint balansert mot malten - ikke søt, men ikke ekstremt tørr heller. Anstendig bitterhet, men ikke ekstrem. Meget forfriskende og lettdrikkelig - en IPA som MANGE av våre gjester er garantert å like. Og nei, vi beklager IKKE "mangelen på stjerneanis"!
Får du lyst til å følge bryggeriets anbefaling om å blande half-and-half med Amager Vinter Porter, så har vi selvsagt den også.

Nøgne Ø Global Pale Ale

1371803646global-pale-ale

Synes du humlesmak er noe av det beste som finnes i denne verden – men at det ikke alltid bør være nødvendig å brygge alkoholbomber for at humlen skal komme til sin rett? Det synes bryggerne på Nøgne Ø i Grimstad også – og da de bestemte seg for å brygge Global Pale Ale (GPA), valgte de ut hele 13 forskjellige humlevarianter, fra 7 forskjellige land: England, Slovenia, New Zealand, Tsjekkia, USA, Tyskland og Australia.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Deilig og rimelig kompleks aroma av humle – toner av grapefrukt, tropiske frukter, furu og gran – noen milde krydrede toner også.
Meget humlepreget smak gjennom det hele, med de samme elementene som i aromaen, og en småskarp bitter avslutning. Munnfølelsen er fyldigere enn det man kunne frykte fra et øl på bare 4,5%. Jo, dette er et øl som garantert kommer til å selge godt, både i dagligvarebutikkene og på Cardinal.

Moylan's Moylander Double IPA

de_2821_lg

Da slår vi til med enda en humlebombe fra Moylan’s Brewing Company i Novato, California. Moylander Double IPA er nettopp det – her er det dobbelt opp av alle ingredienser.
Disig dypgylden til brun farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Intens aroma av amerikansk humle, appelsinmarmelade, furu og krystallmalt.
Smaken er intenst humlepreget fra begynnelse til slutt, fruktig, harpikspreget og meget bitter. Ganske søt malt i bakgrunnen. Lang bitter ettersmak. Smaksløkene dine kommer aldri til å bli de samme igjen – i hvert fall ikke på en times tid …
Og ja – i hele Norge får du den bare hos oss!

Wild Beer Madness IPA

wild-beer-madness-ipa-68-330ml-3773-0-1367847767000

The Wild Beer Company er et av Englands mange nye og spennende mikrobryggerier, plassert langt ute på bondelandet i Somerset, i det som vanligvis betraktes som "cider & cheddar cheese country". Men godt øl er selvsagt en nødvendig variasjon fra all cideren, og bryggeriet har et utmerket samarbeid med en lokal prisbelønt cheddar-produsent - ost og øl er nemlig en bedre kombinasjon enn ost og rødvin! Deres Madness IPA beskriver de selv i all korthet slik: "Humle - humle - og mer humle!" Så vet du hva du går til!
Disig stråfarget øl, med et digert hvitt skum.
Herlig humlepreget aroma med toner av blandede tropiske frukter.
Smaken dreier seg fullt og helt om humle - med preg av furu, harpiks og grapefrukt. Ganske bitter avslutning og ettersmak, med et hint av røk.

Durham St. Cuthbert Special India Pale Ale

beer_4279

Først en "advarsel": Durham St. Cuthbert er en IPA i britisk stil, ikke amerikansk. Riktignok er der noe amerikansk Columbus-humle her, men de andre humletypene er engelske Target, Challenger og Goldings, samt tsjekkiske Saaz.
Jeg smakte ølet første gang under steinhvelvingene i Durham Cathedral and Cloister Restaurant, hvor det rettelig hører hjemme. Selv for oss som ikke plages påtrengende av religiøsitet, er et besøk i denne imponerende katedralen (og kafeen/restauranten!) en stor opplevelse. Og katedralen er viet til St. Cuthbert, ca. 634-687, som etter sin død ble Nord-Englands mest berømte helgen.
Ølet som er oppkalt etter ham er dypgyldent til lysebrunt på fargen, med et digert hvitt skum.
Både aroma og smak er uten fiksfakserier: det dufter og smaker MALT og HUMLE, med noen bidrag fra GJÆREN og selvsagt rent kildevann - altså et skoleeksempel på ølbryggingens grunnelementer, som her smelter harmonisk sammen. Om St. Cuthbert kunne gjenoppstått fra sin grav i katedralen og fått smakt på ølet "sitt", ville han ha nikket anerkjennende. Garantert!

Bristol Beer Factory Southville Hop

0002289_bristol-beer-factory-southville-hop-ipa-50cl_400

Oh lykke! Heldigvis har vi en innkjøpspolicy som sjelden medfører at vi får inn dårlige øl, og vi prøver å få smakt flest mulig på forhånd - men av og til tar vi inn øl bare på grunnlag av andres vurderinger, og da er det bare «helt knall» når vi endelig får smakt dem selv, og oppdager at bare «ALT klaffer». Et slikt øl er Southville Hop fra Bristol Beer Factory, et av Englands «up and coming»-bryggerier. Bryggeriet kaller den bare en «amber ale», men stilmessig er det ingen tvil om at det er en India Pale Ale vi har foran oss.
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget god aroma av fruktig og furuaktig humle, toner av tropiske frukter.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, tropiske frukter og grapefrukt, harpiks og en solid bitterhet i avslutningen, men bitterheten blir aldri for ekstrem. Og så er der en anstendig maltet ryggrad til å støtte opp om humlepreget, ikke for søt og ikke for tørr. Dette er rett og slett en meget velbalansert IPA etter vår smak – den konkurrerer lett med de fleste amerikanske og skandinaviske IPAs. Se ikke bort fra at denne blir en «stayer» på Cardinal!

Ilkley Lotus IPA

lotus

Det moderne Ilkley Brewery fra kurbadbyen ved samme navn i West Yorkshire ble grunnlagt så sent som i 2009, men liker å trekke trådene tilbake til The Ikley Brewery and Aerated Water Company som ble grunnlagt i 1873 og nedlagt (etter diverse oppkjøp) tidlig på 1920-tallet. Ilkley var kjent for sitt rene og helsebringende vann allerede i romertiden - det var romerne som grunnla byen, under navnet Olicana. 
Ilkleys prisbelønte
Lotus IPA kaller de selv "en ulv i fåreklær". Humletypene er amerikanske Cascade og Summit
Gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Sterk aroma av gressaktig humle, et hint av aprikoser.
Moderat kullsyre i glasset, myk munnfølelse. Smaken er ikke for søt, og distinkt humlepreget gjennom det hele. Noe toffee først, etterfulgt av en markert grapefruktig og harpiksaktig bitterhet. Avslutningen og ettersmaken er meget bitter. En bra IPA dette! 

Närke / Haandbryggeriet Viking IPA

2013-05-25-18.02.39

Svenske Närke Kulturbryggeri er et av verdens mest spennende og ettertraktede mikrobryggerier. Ølene deres varierer fra det geniale (som diverse versjoner av Stormaktsporter) til det sære og regelrett bisarre (som Bäver, brygget med sekret fra en kjertel i endetarmen hos bevere, og servert fra en urinal på ølfestivaler). De gjør akkurat som det passer dem selv, og nå har det heldigvis passet dem å brygge et samarbeidsøl sammen med HaandBryggeriet i Drammen (vi har ennå noen få flasker av deres Unionöl, fjorårets samarbeidsøl). Røkmalten står i fokus i år som i fjor, men i år har de også husket å ha dugelig med humle i ølet, derav Viking IPA-navnet.
Disig brun farge på ølet, høyt og kremig off-white skum. 
Sterk aroma av røkmalt (einerrøk?), røkt kjøtt og bål, også noe fruktig humle.
Dominant røksmak gjennom det hele, men også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et uvanlig og interessant øl - men kanskje ikke ølet for nybegynnere.

Rooster's Fort Smith India Pale Ale

94501

Engelske Rooster's (= Hane-) Brewing Company holder til i Knaresborough, North Yorkshire, hvor de ble utklekket i 1993, og brygger sine "frittgående øl". Fort Smith India Pale Ale er såpass lys og lett i kroppen at noen heller vil kalle den en "golden ale", men humlebitterheten gjør den fortjent til IPA-navnet. Navnet Fort Smith har den etter byen i Arkansas hvor (den oppdiktede) western-antihelten Reuben J. "Rooster" Cogburn var marshall i romanen og filmen True Grit. Rollen som Rooster Cogburn brakte John Wayne en Oscar i 1969. Da er det også opplagt at det måtte amerikanske humletyper til i dette ølet, nærmere bestemt Chinook og Citra.  
Gylden farge på ølet altså, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma hovedsaklig av sitrusaktig humle, et hint av furu også.< br />Smaken er dominert av furu- og harpiksaktig humle, også med innslag av grapefrukt, og middels søt malt i bakgrunnen. Meget bitter ettersmak.

Buxton Imperial Black India Pale Ale

buxton-imperial-black

Engelske Buxton Brewery holder til i byen av samme navn i Derbyshire's Peak District, og ble etablert så sent som i 2009. Deres Imperial Black er er en såkalt "black IPA", og er et levende "bottle conditioned" øl.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig aroma av sitrusaktig humle, på en bakgrunn av moderat røstet malt, hint av mørk sjokolade.
Den middels tørre smaken har igjen sitrusaktig humle, blandet med distinkt røstet malt, toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og harpiks. Vi må bare innrømme at den selvmotsigende ølstilen "black IPA" begynner å få nakketaket på oss nå, der dukker opp stadig nye og gode varianter, og denne fra Buxton er et fremragende eksemplar i rekken. 

Hardknott Code Black

hardknott-code-black

Vårt andre øl fra det lille bryggeriet Hardknott i Cumbria, England, er Code Black, en såkalt «Black IPA».
Mørk brun farge på ølet (altså ikke helt svart, til tross for navnet). Høyt og «fluffy» off-white skum.
Meget god aroma med milde røstede toner, hint av kaffe og treverk, også toner av fruktig humle, vinøse antydninger.
Distinkt humlepreget smak, ganske tørr, mer furu- og harpiksaktig enn fruktig, røstede toner (kaffe igjen). Gode saker!
 

Redwillow Ageless Double IPA

ageless1

Nå håper vi snart vi har fått tatt livet av myten om at engelskmennene ikke kan brygge skikkelig humla IPAer lenger! På Redwillow Brewery i Macclesfield kan de ihvertfall kunsten. Navnet Ageless trodde vi først var en hyllest til de evigunge herrene på Cardinal som holder dere konstant forsynt med godøl, men så ryktes det at navnet nok heller er knyttet til ølets tidløse kvalitet. Jaja, dem om det. Hvor ville disse håndverksbryggeriene vært i dag, om det ikke var for oss utrettelige ølpushere?, spør vi bare (og forventer knapt noe svar). Utakk er vertens lønn!
Dypgylden farge på ølet, svakt disig. Digert og varig hvitt skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle (spesielt appelsiner), også toner av furu og søtlig krystallmalt
Søt smak med rikelig krystallmalt og amerikansk humle, toner av appelsiner, grapefrukt og harpiks. Meget bitter avslutning.

Hardknott Azimuth IPA

0002528_hardknott-azimuth-ipa-33cl_400

Hardknott er et knøttlite engelsk bryggeri som bare har eksistert siden 2005, og de holder til såpass langt utenfor folkeskikken oppe i Cumbria at de er delvis finansiert med midler fra EUs jordbruksfond for næringsutvikling i grisgrendte strøk. Egentlig er det helt naturstridig at de skulle ha kapasitet til noen nevneverdig eksport over Nordsjøen, men på Cardinal vet vi jo å suge tak i mye rart fra den stadig voksende floraen av småbryggerier, verden rundt. Om de er spesielt harde i knotten der oppe i Cumbria, kan vi ikke si med sikkerhet (men helt usannsynlig er det ikke, siden de i stor grad stammer fra norrøne bosettere i vikingtiden) – Hardknott heter nå bryggeriet uansett. To av ølene deres starter vi med nå (men lover ikke faste leveranser), og Azimuth er altså deres IPA, som bryggeren selv litt motvillig må innrømme er hans personlige favorittøl (en brygger skal jo ellers helst mene at ALLE ølene hans er like gode). Humlen kommer både fra Australia, New Zealand og USA – oppskriften kan variere litt fra gang til gang, men vanligvis er humletypene Cascade, Centennial, Galaxy, Citra, Pacific Jade og Wakatu.
Dygylden farge på ølet, svakt disig. Digert hvitt skum.
Aroma av fruktig humle (blandede tropiske frukter), noen toner av treverk også.
Smaken har også fruktig og harpiksaktig humle, på en bakgrunn av middels søt malt. Rimelig bitter avslutning.
 

Redwillow Shameless IPA

shameless

Som første pub utenfor England introduserer vi øl fra Redwillow Brewery i Macclesfield, Cheshire. De har bare vært i virksomhet 2-3 år – så her er det vår hvileløse søken etter De Beste Ølnyheter som gir positive utslag. Et nytt og oppegående «mann og kone»-mikrobryggeri i byen er i hvert fall en trøst for de hardt prøvede tilhengerne av fotballaget Macclesfield Town, som etter 15 år med ligaspill nå fører en trøstesløs tilværelse i Conference National. Bryggeriets Shameless IPA er som navnet antyder brygget med skamløse mengder amerikansk humle: Citra, Centennial, Columbus og Simcoe. Ølet er ufiltrert og «bottle conditioned».
Overraskende blek og disig gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Behagelig aroma av sitrusaktig humle, også toner av tropiske frukter, et svakt hint av røk.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, ikke for søt, med en solid grapefrukt- og harpiksaktig bitterhet i avslutningen, igjen med et streif av røk. Meget forfriskende – gode greier dette her.

Beer Here Dark Hops (fat)

beer-here-dark-hops-hoppy-black-ale

Enda en nyhet på fat nå: Beer Here Black Hops (8,5%), som den dyktige danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen har brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia (tidligere ble den ved en anledning brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, men de har ikke lenger ledig produksjonskapasitet å avse). Dette er hva Christian selv har å si om ølet: 
"Det er en stout humlet som en India Pale Ale med tydelig bitterhed og en tør finish. Øllet holder 8,5% alkohol og små 80 IBU. Den er brygget på Maris Otter Malt, røgmalt, britiske specialmalte og rørsukker . I både smag og aroma bærer den præg af en af mine favorithumler: Zeus (nogen gange kaldet Columbus eller Tomahawk), der er brugt i kedlen sammen med tjekkisk Saaz humle og alene som tørhumle. Den er lækker at drikke nu mens humlen er frisk, men da den er eftergæret på flasken har den bestemt også lagringspotentiale, vil jeg mene."
Våre egne notater:
Svart (vel, mørk rubinrød) farge, høyt beige skum. Meget god aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade, hint av lakris. Også tydelige toner av fruktig humle. Tydelig røstet smak, nokså tørr, toner av sterk bitter kaffe, hint av mørk bitter sjokolade. Også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et meget godt øl, som unngår "sødme-fellen" som mange bryggere går i med en slik alkoholstyrke.

Lillehammer IPA

lillehammer ipa

Det opprinnelige Lillehammer Bryggeri var grunnlagt i 1847, men ble kjøpt opp av "de store" og nedlagt rundt 1980 en gang (hørt lignende historier før, ja). Men i 2006 "gjenoppsto" Lillehammer Bryggeri som et nytt mikrobryggeri, med nye eiere, og med produksjons- og serveringslokaler i de gamle ølkjellerne til det opprinnelige bryggeriet. Det meste av produksjonen serveres på stedet, men vi på Cardinal har sikret oss noen fat, brakt med spesialtransport til Stavanger. Det er ikke umulig at vi kommer til å fortsette med det ... Først ut er Lillehammer IPA (India Pale Ale). 
Disig oransje farge på ølet, flott hvitt skum.
Behagelig søtlig aroma, toner av floral og fruktig humle
"Smooth" og forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, floral og fruktig humle igjen, mens en småskarp bitterhet først setter inn i avslutningen og ettersmaken, og gjør ølet fortjent til IPA-betegnelsen. Et godt øl, som garantert vil vinne mange venner hos oss.

Anderson Valley Heelch O' Hops Double IPA

heelch

Vi har tidligere hatt inne flere øl fra Anderson Valley Brewing Company (AVBC) i Boonville, California. Nå slår vi til med egenimport av deres Double India Pale Ale Heelch O’ Hops – «a heelch» på lokal dialekt betyr ganske enkelt «massevis», og her er der altså massevis av humle, som man forventer å finne i en double / imperial IPA.
Disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk humlepreget aroma av appelsiner / appelsinmarmelade og grapefrukt, hint av karamell og furunål.
Smaken er først fruktig og frisk, så settes inn et rasende angrep av furuaktig og grapefruktaktig amerikansk «C»-humle (Columbus, Chinook og Cascade), og etterlater deg med en massivt bitter avslutning (100 IBU) – alt på en bakgrunn av middels søt krystallmalt.
Mer amerikansk enn dette blir det ikke!

Amager Hr. Papsø in Black

2aaf2440f365c49c1dcfaa0bf6b8671a_640x640

En av verdens mest aktive ølratere er vår venn Henrik Papsø, som etter en lang yrkeskarriere i dansk TV 2 nå er ansvarlig for PR og eksportmarkedet hos Amager Bryghus i København. Hans ølrating nr. 25000 "måtte" bryggeriet bare feire med en såkalt Black IPA, Hr. Papsø in Black. Dette er hva bryggerne selv har å si:

“Jeg anmelder – derfor er jeg til”. Disse få ord af tvivlsom valør har gennem mange år været selve drivkraften bag Hr. Papsø. I årevis rejste han nært og fjernt til eksotiske steder som Onetaka, Windischeschenbach, San Diego – ja selv til Køge – i hans konstante søgen efter den hellige gral: den perfekte øl. Det, som startede som en måde at fordrive ventetiden på for 25 år siden på et vandrerhjem i Newcastle, mens han var romantisk stærkt involveret i en helt særlig pige, skulle siden gå hen og blive en livslang lidenskab, hvor han simpelthen bare måtte anmelde enhver øl, han mødte på sin vej. Med sin trofaste følgesvend – Mr. Pink – og sit sæt af guldbelagte smage glas i fingerbølstørrelse – har Hr. Papsø nu nået hele 25.000 anmeldelser på verdens mest velestimerede ølanmeldeseshjemmeside www.ratebeer.com . Og det skal naturligvis fejres. Ingredienser: Vand, Malte: Pale, Pilsner, Dehusked Chocolate, Cara-Hell og Cara-Aroma. Humle: Simcoe og Sorachi Ace. Gær: US Ale."

Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Digert beige skuum.
Herlig aroma av fruktig humle, på en bakgrunn av røstet malt med kaffetoner.
Humlepreget og røstet smak også, fruktige og harpiksaktige toner, kaffe og hint av mørk sjokolade. En solid bitterhet i avslutningen, nesten medisinsk i ettersmaken. Et øl som Hr. Papsø kan være stolt av! 

Amager Kåååd

Amager-Bryghus-Kåååd-450x538

Vi går straks til den overstadige og vårkåte ølbeskrivelsen fra de glade københavnske bryggere på Amager Bryghus:

«Kast mørket af dig, slip gækken løs og byd lyset velkommen! Så enkelt kan budskabet i vores forårs-IPA ”Kåååd” opsummeres. Ikke mange ved dette, men en hel generation af Kobe-kvæg opfodres et hemmeligt sted på Amager med den mask, der bliver til overs fra vores ølproduktion. Da disse - verdens lykkeligste køer - åd masken fra lige netop denne øl, brød de ud i et jubel-muuh så højt, at det kunne høres helt inde på Rådhuspladsen. Køernes efterfølgende forårskåde bukkespring kom op i en højde så stor, at de lykkelige køer forcerede enhver indhegning og fortsatte dybt ind på Kalvebod Fælled. Siden har ingen set dem. Og hvad de laver derinde, kan vi kun gisne om... Men akkurat som Amagers hemmelige – og lykkelige - Kobe-kvæg, vil du kære livsnyder med garanti, bryde ud i spontan forårskååådhed, når du indsniffer den vederkvægende duft af frisk aromahumle, som Kåååd er pakket med. Tillykke med foråret – og gør nu ikke noget, som vi ikke ville have gjort...  Ingredienser: Vand, Malte: Pilsner-, Münchener-, Cara Pils og Melanoidin malt. Humler: Herkules, Tomahawk, Summit, Chinook, Simcoe, Centennial, Amarillo og Cascade. Gær: en amerikansk overgær.»

Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Attraktiv aroma av fruktig amerikansk humle, også toner av gran.
Den middels tørre smaken er dominert av amerikansk humle gjennom det hele, fruktig først, så harpiksaktig, og med en skarp bitterhet i avslutningen og ettersmaken. En solid IPA dette her – kåtskapen lenge leve!

’t Ij IPA

-t-ij-ipa

Brouwerij ´t Ij i Amsterdam er et av Nederlands beste bryggerier, og har holdt på siden 1985. Faktisk har de to bryggerianlegg som ligger ikke så langt fra hverandre, og det i Funenkade 7 er åpent for publikum. Anbefales hvis du tar turen til Amsterdam! Bryggeriet har navn etter´t Ij, innsjøen som byen ligger ved (og som kanalene munner ut i) - navnet betyr også Egget. Vi hadde inne et par av ølene deres for noen år siden, nå har vi spesialimportert deres IPA (India Pale Ale). Bryggeriet behersker nemlig de fleste ølstiler - også denne.
Uklar gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig humle (sitrus/grapefrukt, tropiske frukter), også hint av blomster.
Rimelig myk munnfølelse til å være en IPA. Distinkt og rik humlepreget smak hvor elementene fra aromaen går igjen, men bitterheten er ikke ekstrem. Noe sødme,  men ikke for mye. En tiltalende IPA, som mange vil like.

Amager The Sinner Series Envy

AmagerSinnerEnvy

Da får dere endelig det siste ølet i københavnske Amager Bryghus sin serie om "De syv dødssyndene". Envy (= misunnelse), en IPA,  er den aktuelle synden, og som vanlig gir vi først ordet til bryggerne selv:

"Det siges at Kain dræbte sin bror i ren og skær misundelse. På Amager Bryghus mener vi måske nok, at drab er at gå lidt for vidt. Men vi indrømmer at vi er misundelige. Misundelige fordi vi ikke var de første til at brygge den øltype, som vi beundrer mest: en sprød og humlet West Coast IPA. Vi slår altså ikke nogen ihjel, fordi vi ikke var de første til at komme på idéen, i stedet vil vi gerne præsentere ”Envy” – vores bud på denne øltype. Vi er ydmyge – og dog misundelige. 
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ... "


Lys gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Sterk aroma av fruktig, gressaktig og furuaktig humle.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, ikke særlig søt, med en overveldende mengde furu- og harpikspreget humle, og en massiv og skarp bitterhet i avslutningen. 

Lagunitas IPA

images

For å smakt de gode ølene fra Lagunitas Brewing Company (i Petaluma, California - et av USAs beste bryggerier), måtte du inntil nylig ha Danmark som ditt nærmeste reisemål - eller dra til USA. Nå holder det å ta turen innom Cardinal! Da jeg smakte deres IPA (India Pale Ale) i Danmark for snaut 2 år siden, ble jeg straks overbevist om at denne måtte vi få til Cardinal ved første anledning. Flere av våre stamkunder har også smakt den i Danmark eller USA, og har latt oss tilflyte uttrykk som "Den ultimate amerikanske IPA!".
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen er forholdsvis moderat men god, toner av "støvet" og fruktig humle, hint av tropiske frukter / pasjonsfrukt.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, som forventet av en IPA, med fruktige toner. Bitter avslutning, men ikke for ekstrem (dette er en "vanlig" IPA, ikke noen double/imperial). Heller ikke for søt (en felle som en del amerikanske IPAs ellers kan gå i) - bare forfriskende og god!

Voss India Pale (fat)

vossabrygg_53_1_1_5226000a

Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig og furuaktig humle (tropiske frukter - mango, pasjonsfrukt etc.).
Smaken er velhumlet, som en IPA skal være, med en tilstrekkelig maltet ryggrad, uten å være for søt. Toner av tropiske frukter og furu igjen. Fin bitterhet i avslutningen og ettersmaken, men likevel meget lettdrikkelig. Et nytt strålende øl fra det nystartede Voss Bryggeri!
 

To Øl First Frontier IPA

beer_136631

En höjdare fra danskene i To Øl er First Frontier IPA. Vi smakte den første gang på Copenhagen Beer Festival i 2011, og ble begeistret - så når den norske importøren Strag nå har skjønt at det norske markedet etterspør mer enn bare mainstream-øl, måtte vi naturligvis følge opp.
Lett disig dypgylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av amerikansk humle (
Warrior, Simcoe og Centennial), fruktige og furuaktge toner.
Smaken er også dominert av de nevnte fruktige humlevariantene, men er ikke for ekstrem. Merkbar malt med litt karamell balanserer smaken fint. Meget bra!

Bridge Road Beechworth Bling IPA

BRB-Bling_bottle

I serien med kvalitetsøl fra australske Bridge Road Brewers, har vi kommet til Beechworth Bling IPA. Vi gir først ordet til bryggerne selv: "Bridge Road Brewers have created their own take on a more traditional beer style - India Pale Ale, originally a heavily hopped beer developed for the long haul from England to India by boat. Fresh hops were added to the barrel and the alcohol was bolstered to ensure the beer went the distance on the high seas. Bling, is a huge beer, with all the bells and whistles. This ale is armed to the teeth with hops and studded with 24 carrot modified malts. At Bridge Road we’ve gone all out to make an IPA that screams hops and malt but still keeps balance in mind. Try matching this beer it with anything spicy or enjoy this malt and hop mouth full on its own. We love it, and hope you can too."
Mørk rav farge på ølet, svakt disig. Digert off-white skum.
Deilig aroma av fruktig humle, tropisk frukt i massevis, også toner av sitrus og knuste stikkelsbær.
Den middels søte smaken har også rikelig med fruktig og furuaktig humle gjennom det hele, med en bitter avslutning. Krystallmalt i bakgrunnen.

Bridge Road Galaxy IPA

bridge-rd-brewers-galaxy-ipa

Vi har endelig fått en "ny giv" m.h.t. kvalitetsøl fra Australia, og det er Bridge Road Brewers i Beechworth det dreier seg om. Galaxy IPA har for øvrig en navnebror fra Lervig, og i begge tilfellene er det den australske humletypen Galaxy som er brukt som enehumle - men de to ølene er likevel nokså forskjellige. Kjøp begge og sammenlign, oppfordrer vi!
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Aromaen har distinkte toner av Galaxy-humle som forventet - fruktig, krydret og urteaktig. Treaktige og svakt røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er overraskende (for et såpass lyst øl) røstet og trepreget, fulgt av krydret og urteaktig humle, med en bitter avslutning og ettersmak.

Magic Rock Human Cannonball (Fat)

Unknown-2

Fra Magic Rock Brewing i Huddersfield hadde vi for en stund siden den "vanlige" IPAen Cannonball på fat, den ble revet bort på rekordtid. Når vi nå med stolthet kan tilby Human Cannonball, også på fat, dreier det seg selvsagt om en Double IPA. Og her har alle IPA-elskere VIRKELIG noe å glede seg tl!  "Den menneskelige kanonkule" var jo ellers en stor attraksjon på sirkus, før HMS-reglene i de fleste land satte en stopper for slikt. Men vil du gjenskape følelsen av å bli skutt ut av en kanon, er det dette ølet du skal ha!
Uklar mørk oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av sitrusfrukt (spesielt appelsiner) og furu.
Saftig og henrivende humlepreget smak, med toner av bitter appelsinmarmelade, grapefrukt, mango og harpiks. Med andre ord: Her er der der plenty av smakselementer fra humlen, som viser at humlesmak er langt mer enn bare den forventede solide bitterheten (som selvsagt også er til stede, uten å bli for ekstrem). Rett og slett et vidunderlig øl - noe av det beste vi har hatt på tappekran noensinne. Og om du ikke liker det, kan du i stedet bestille deg en Budweiser - eller alternativt følge Sigmunds oppfordring: Gå hjem og vogg!

Magic Rock The Big Top (fat)

Cardinal Stavanger

Fra Magic Rock Brewing i Huddersfield, England, har vi fått enda en ny höjdare på fat: The Big Top hører selvsagt hjemme i toppskiktet ("if it wasn't true, they wouldn't say it"). Bryggeriet kaller dette en "India Red Ale", og det er australsk humle de har gått fullstendig bananas med denne gangen.
Uklar rødbrun farge på ølet, kremig beige skum.
Deilig aroma av australsk humle, toner av tropiske frukter og grannåler.
INTENS smak av humle gjennom det hele, igjen med toner av tropiske frukter og grapefrukt, gran- og furunåler og harpiks. Der er en tilstrekkelig maltet ryggrad, men ikke mye sødme. Bitterheten er fast, men likevel ikke for ekstrem. Jolly good! 

Redhook Long Hammer IPA

Cardinal Stavanger

Long Hammer IPA er første ølet vi har fra Redhook Brewery i Woodinville i staten Washington. Og betegnelsen IPA fortjener den, selv om bitterheten (44 IBU) er relativt moderat til å være en amerikansk sådan. Humletypene er Alchemy, Cascade og Willamette. Malten er pale, caramel og münchener.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig (tropiske frukter, sitrus) og harpiksaktig humle.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, grapefruktaktige og lett krydrede toner med et hint av tobakk – men bitterheten er altså ikke ekstrem.
Dette er en IPA som nesten alle vil like – også de som er redde for å få smaksløkene voldtatt av mer ekstreme amerikanske varianter.

Thornbridge Raven Black IPA (fat)

Cardinal Stavanger

Engelske Thornbridge Brewery i Derbyshire har allerede markert seg på Cardinal med sine kvalitetsøl - siste ut på fat er Raven, en såkalt "black IPA". Den ble første gang brygget til Chesterfield CAMRA Beer Festival, men er nå en av bryggeriets faste ales. Oppskriften kom fra bryggeriets nye medarbeider James Kemp, som var newzealandsk mester i hjemmebrygging 2008. Og da er det bare rimelig at den newzealandske humletypen Nelson Sauvin er brukt i dette ølet, sammen med amerikanske Centennial og japansk-amerikanske Sorachi Ace. Og siden ølet er (nesten) svart, røper det at her har man brukt både sjokolademalt og svart patentmalt, i tillegg til Maris Otter pale malt.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten ravnsvart, og lever dermed opp til navnet. Flott og kremig beige skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, noen røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er også fruktig og furupreget med tydelig karakter av de nevnte humletypene, og med en tørr røstet og middels bitter avslutning.
At det er bra saker som kommer fra Thornbridge, har vi nesten begynt å ta som en selvfølge - ihvertfall er det sikkert at
Raven ikke ødelegger bryggeriets renommé!

Thornbridge Halcyon (fat)

halcyon

Thornbridge-bryggeriet i Derbyshire kaller dette en "Imperial IPA". Halcyon er ellers navnet på bygg-/malttypen, som skal være litt skarpere i kantene enn Maris Otter. Det er første gang vi har dette ølet på Cardinal - bryggeriet borger for topp kvalitet.
Disig gyldent øl med både aroma og smak dominert av fruktig humle (tropiske frukter) og gran / furu. Bitterheten er likevel relativt moderat til å være en imperial IPA. Slektskapet til
Jaipur (som vi fortsatt har på fat) og Kipling (tomt nåWinking er åpenbart - Halcyon er storebroren!

Widmer Brothers Rotator IPA Series - Falconer’s IPA

falconer-rotator-small

IPA (India Pale Ale) er den ølstilen som har hatt kraftigst vekst på Cardinal siste år. Amerikanerne skal ha hovedæren for å ha gitt nytt liv til (og redefinert) denne opprinnelig britiske ølstilen. Der brygges så mange gode IPA'er i Norge (og Skandinavia for øvrig) nå, at hovedtyngden av IPA-salget vårt vil ligge på bryggerier som Nøgne Ø, Lervig, Ægir og Amager. Men innimellom må vi ta inn noen av de beste amerikanske som "referanseøl" - de er jo knallgode, men viser samtidig at vi jaggu har kommet langt i bryggekunsten her på berget også!
Widmer Brothers i Portland, Oregon, var en av pionerene i den amerikanske håndverksbryggerirevolusjonen. Deres Rotator IPA Series har altså et roterende utvalg av IPAer brygget med forskjellige humlevarianter. Falconer's Flight er ikke en enkelt humletype, men en humleBLANDING (blandingsforholdet er hemmelig) av forskjellige humlevarianter fra den amerikanske vestkysten. Humleblandingen, og ølet Falconer's IPA, er oppkalt etter avdøde Glen Hay Falconer, som var en legendarisk bryggerimester hos Widmer Brothers.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Behagelig aroma av karamell, appelsimarmelade og fruktig humle.
God humlepreget smak gjennom det hele, men bitterheten er ikke ekstrem til å være en amerikansk IPA - den er nå likevel bitter nok for meg. Tilstrekkelig "ryggrad" av malt, men ølet er ikke særlig søtt. Meget drikkelig!

Magic Rock Magic 8 Ball

Cardina Stavanger

At Magic Rock Brewing i Huddersfield er et av Englands mest interessante nyere bryggerier har du kanskje fått med deg nå - også at vi satser tungt på dem på fatølsektoren. "The magic 8 ball" er et begrep innen snooker (biljard) - men her er Magic 8 Ball navnet på bryggeriets "black IPA". At begrepet "black IPA" er en selvmotsigelse, har vi sagt mange ganger før, og sier det for sikkerhets skyld igjen - et øl kan bare ikke være "black" og "pale" samtidig. Dét er karene hos Magic Rock helt innforstått med, likevel holder de på begrepet. Forklaringen får du når du smaker - ølet ser nemlig ut som en god og svart stout, men smaker mest som en India Pale Ale
Svart farge på ølet altså, høyt og kremig beige skum.
Behagelig aroma av fruktig og furuaktig humle, med noen milde røstede toner i bakgrunnen.
Gledesfylt smak av deilig humle, med en mildt røstet og humlet bitterhet i avslutningen. Gode saker!

Svaneke In Your Pale Face IPA

Cardinal Pub og Bar Stavanger

Svaneke Bryghus på Bornholm lager interessante øl når de våger å ta noen skritt utenfor det vanlige pils-  og classic-konseptet. Den Udødelige Hest viste seg å være alt annet enn udødelig, og er nå brakt til de evige jaktmarker, i lasagneform hos en herværende butikkjede. I stedet har vi fått på In Your Pale Face IPA, en velhumlet sak som skal få fargen tilbake i dine vinterbleke kinn. 
Vakker rødbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, fruktige og furuaktige toner. 
Meget humlepreget smak, igjen med toner av furu og fruktig amerikansk humle, med en betydelig bitterhet. 

Lervig Galaxy IPA (6,5%)

Lervig Galaxy ipa

Så er den kommet, Lervigs nye IPA i "Brewers Reserve"-serien, med litt mindre alkoholtrøkk enn Rye IPA (som også fortsetter i utvalget). Galaxy IPA har navnet sitt etter den australaske humletypen som er benyttet som enehumle i dette ølet. 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av hankatt og fruktig humle (grapefrukt, tropiske frukter).
Smaken er distinkt humlepreget med en solid bitterhet gjennom det hele. Ganske tørr, meget bitter ettersmak. En bra IPA - etter min personlige smak tror jeg kanskje den vil vinne seg med litt mer lagring, men jeg vet at flertallet av IPA-fansen vil være uenige med meg i det, de vil helst ha IPA'en sin så "rå" og fersk som mulig. Galaxy er en bra humletype, og for alle som tenker på å begynne med hjemmebrygging er "
single hop"-øl som dette pedagogisk interessante for å bli kjent med den enkelte humletype. Men man skal naturlig nok ikke forvente samme kompleksitet i et "single hop"-øl som i et øl som kombinerer 2-5 forsjellige humlevarianter. 

Lindesnes Njerve IPA

Cardinal Pub Stavanger

Lindesnes Brygghus har oppkalt alle ølene sine etter lokale stedsnavn i denne sørlandsidyllen, så også med Njerve IPA. Foreløpig har de valgt å holde alle ølene sine innenfor norsk "butikkstyrke" på 4,7%. En IPA ville helt klart ha profittert på større maltfylde og høyere alkoholinnhold, men ut fra sine forutsetninger synes vi denne "butikk-IPAen" har blitt riktig vellykket. Humletypene er Cascade, Chinook, Citra og Simcoe.
Gylden farge på ølet, svakt disig (det er et "levende" og ufiltrert øl). Moderat hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig og moderat furuaktig humle.
Lett i kroppen som forventet. Smaken er tydelig humlepreget og middels tørr, med fruktig og harpiksaktig humle gjennom det hele, med en distinkt bitter avslutning og ettersmak. 

Amager Exhop (tre utgaver)

Amager-Bryghus-Exhop-serie

Det nye ølet Amager Exhop har vi i tre forskjellige utgaver, men de er lagt inn i datasystemet vårt som ett øl. Du bør derfor presisere overfor barpersonalet hvilken variant du ønsker å smake - selve "grunnølet" m.h.t. malt er det samme (dette er en pale ale), men hver variant (single hop) er brygget med forskjellig humletype. Exhop er en forkortelse for Experimental Hop = forsøkshumle. Siden ganske mange bryggerier (inkl Mikkeller) har hatt sin egen "single hop"-serie nå, var der ikke noe poeng for Amager Bryghus i København å kjøre en reprise på de mest kjente humlevariantene. I stedet fikk de tak i tre helt nye humlevarianter fra en forsøksgård - humleplanter som er så nye at de ikke har noe navn ennå, bare et nummer. Og det er ikke avgjort om disse humlety pene blir videreavlet for å settes i kommersiell produksjon. De tre Exhop-ølene har derfor disse undertitlene: Storm Edition HBC 342, Lundsbak Edition HBC 436 og Hulgreen Edition HBC 517
Alle ølene har dypgylden til rav farge, med et høyt hvitt skum. De har rikelig med kullsyre og er relativt lette i kroppen. Bitterheten i alle ølene skal være 25 IBU (som er ganske moderat), men siden de tre humlevariantene har forskjellig alfasyrenivå (som bestemmer bitterheten), må det være brukt forskjellig humlemengde i hvert øl. Ingen av ølene er spesielt komplekse, men det er heller ikke meningen - her er det den enkelte humletype som skal vise sine egenskaper. Drikkbarheten er imidlertid meget god for alle sammen.
Storm Edition HBC 342 har en ganske moderat men god humlearoma med hint av furu. Noe søtlig malt og hint av toffee i bakgrunnen. Smaken er middels tørr, litt "krydret" og har en ganske skarp bitterhet i ettersmaken Jeg ville ha gjettet at IBU var atskillig høyere enn 25 her. 
Lundsbak Edition HBC 436 har også en relativt moderat humlearoma, med toner av gress, furu og støv. Smaken er rimelig tørr med preg av humle og harpiks, toner av treverk og hint av krydder. 
Hulgreen Edition HBC 517 har en behagelig aroma av fruktig og gressaktig humle. Smaken er middels tørr og meget forfriskende, med tydelig men velbalansert humle, noe fruktighet. Den klart beste av Exhop-variantene etter min mening, men du foretrekker gjerne en av de andre?

Amager Batch 500

batch-500-1

Vi har mye godt å si om Amager Bryghus i København - ikke bare brygger de noen av Danmarks beste øl, men det er også veldig hyggelige ølentusiaster som styrer showet der. Og så er de flinke til å gi kommentarer til ølene sine. Dette er hva de har å si om Batch 500 (6,9%):
"Vi har slidt og slæbt, vi har bandet og svovlet og vi har snerret og råbt højt. Men hold kæft hvor har vi også hygget os hele vejen igennem, siden vi satte det første bryg over på Amager Bryghus en tidlig april morgen i 2007. Der er edderbankeme løbet meget øl gennem tankene siden da, og nu er vi altså nået til Batch 500. Med denne East Coast IPA mener vi simpelthen, at have knækket koden og fundet den cash cow, der skal gøre os til millionærer – mindst – når vi sælger bryghuset til de multinationale. Batch 500 er en øl så velbehagelig, i sin balance mellem en let sødlig malt og frugtkarakter og den pænt komplekse humleprofil, at vi er sikre på, at selv bryggerens fruentimmer af en ikke-øldrikker må overgive sig. Se DET bl iver lakmusprøven. Hyg! 
Ingredienser: Pale Ale malt, Hvede malt, Melanoidin malt, humlet med Chinook, Simcoe, Cascade, Centennial, Ahtanum og Tomahawk gæret med en engelsk ale-gær."
Dypgylden farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Herlig og sterk aroma av amerikansk humle (furu, gran, tropiske frukter og sitrus).
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, med en massiv bitterhet (70 IBU) og fruktige toner, men også noe maltsødme til å bakke humlen opp. Meget bitter ettersmak. 

Amager Wookiee IPA

Cardinal

Som vanlig overlater vi først ordet til bryggerne på Amager Bryghus i København: 
"
Denne Wookiee IPA er et samarbejdsbryg med californiske Port Brewings brygger Mike Rodriguez samt stifter og brygchef Tomme Arthur, der var en tur i Danmark den 9. marts 2011. Det er en ægte amerikansk Westcoast IPA, hvor der ikke er sparet på humlerne. Og der hersker ingen jantelov, når vi siger, at vi er stolte af denne øl!"
Både Amager Bryghus og Port Brewing er ellers bredt representert på Cardinal, sistnevnte ikke minst gjennom sin serie The Lost Abbey.
Gylden farge på ølet, svakt disig. Høyt hvitt skum.
Aromaen er dominert av amerikansk humle, med sterke toner av gran, furu og grapefrukt.
Smaken er rimelig tørr og meget humlepreget, med en massiv kinin-lignende bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken. Ser du etter balanse, sa du? - i dette ølet? Ha, ikke tenk på det en gang!

Magic Rock Clown Juice (fat)

Tequila_Barrel_Clown_Juice-1353072026
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Herlig aroma av sitrus og tropiske frukter, noen krydrede toner også. Den velbalanserte smaken har preg av sitrusaktig og harpiksaktig humle gjennom det hele, men er slett ikke for bitter. Også krydrede toner (koriander). Dette er bare et aldeles strålende fusjonsøl mellom witbier og IPA, fra kvalitetsbryggeriet Magic Rock Brewing i Huddersfield. Farlig lettdrikkelig!

Magic Rock Cannonball

magicarts_cannonball
Cannonball fra Magic Rock Brewing i Huddersfield (en stigende stjerne på Englands bryggerihimmel) kommer på i dag - vi har kun det ene fatet, og det ryker nok ganske kjapt ut. Det er en IPA som skal være meget bra, men jeg har ikke smakt den selv ennå (har derimot smakt et par andre fra det bryggeriet). Det er HaandBryggeriet som importerer til Norge. Alkoholprosenten er 7,4%. 
Dette er hva bryggeriet selv har å si om saken (og det høres jo lovende ut):
Cannonball is an India Pale Ale in the true tradition, high in alcohol and massively hopped to survive a long sea voyage. We don’ t want you to wait though, crack the cap and let the flavour explode on your palate. Tropically fruity, resinous hops compete against a sweet malty backbone, while a rasping bitterness builds to a mouth puckering crescendo. Our hop bomb might just blow you away…

http://www.magicrockbrewing.com/

Hornbeer Dryhop

jorgenb

Danske Hornbeer fra Hornsherred er et av bryggeriene som er aller bredest representert på Cardinal. Deres Dryhop gjør sannelig ikke skam på navnet - vi overlater like godt ordet til bryggeren Fogh Rasmussen selv (nei, ikke eks-statsministeren og Nato-sjefen - det er fortsatt lillebroren som brygger øl):
"Det er ikke en IPA – det er ikke en lager, men det er en undergæret øl, godt humlet og tørhumlet. Det er en singlehop version – al humle er Amarillo. Målet med denne øl, er at tilbyde en helt tør øl uden meget restsukker i kombination med humlen. Så kommer humlen rigtigt til sin ret, og Amarilloens karakteristiske duft og smag bliver tydelig. "
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens og herlig aroma av Amarillo-humle, toner av sitrusfrukt og noe gran.
Intenst humlepreget smak gjennom det hele, ganske tørr, med en forbausende god fruktig og harpiksaktig kompleksitet for et øl som altså bare er brygget med én humletype. Ikke rart at mange hjemmebryggere framhever Amarillo som sin favoritthumle! Bitter avslutning, som blir ganske skarp i ettersmaken.
Hornbeer Dryhop fikk platinamedalje som beste øl på Bière Mondial i Strasbourg i 2011, og sølvmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival samme år. Det sier litt om kvaliteten!

(50 cl flaske, 5,0%.)

Nøgne Ø Citrus Hytrix IPA

0b5e673338796813fb34cb0c8ccea9b4_320x320

Citrus Hystrix IPA fra de kompromissløse bryggerne hos Nøgne Ø i Grimstad er utviklet i samarbeid med superkokken Trond Moi. Og med et slikt navn på ølet er det selvsagt plenty med sitrusfrukt her, både fra sitrusaktig humle, angivelig bergamotblader (den engelske teksten sier imidlertid  kaffir lime, som er en annen sitrusfrukt - og det er den som heter citrus hystrix på latin, bergamott heter citrus aurantium ssp. bergamia) og mandarinjuice (her sier den engelske teksten tangerine, som er en slektning av mandarinen). Ja ja, fort gjort å gå litt vill i alle de eksotiske sitrusfruktene. Godt lukter og smaker det, ihvertfall!
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av av sitrusfrukt, samt  sitrusaktig og furuaktig humle, noe søtlig malt i bakgrunnen.
Deilig humlepreget og kompleks smak, sterke toner av sitrusfrukt. Toner av harpiks / furu også. En solid bitterhet i avslutningen. For alle "humlehoder" og sitruselskere er det bare å si : Halleluja!

(50 cl flaske, 7,5%)

Kissmeyer Black IPA

kissmeyer-black-ipa

"Black IPA" er som ølbetegnelse egentlig en selvmotsigelse - et øl kan ikke være "black" og "pale" samtidig. Når noen bryggere likevel tviholder på denne betegnelsen (i stedet for alternativet "American black ale" ), er det for å understreke at man her har et øl som forener IPA'ens velhumlede karakter med en dose svarte malttyper. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget sin Black IPA hos Ørbæk bryggeri i Charlottenlund. 
For sikkerhets skyld er ikke fargen på dette ølet svart, men mørk rødbrun, Høyt off-white skum.
God aroma av mildt røstet malt, tobakk og lettrøstede eikechips, hint av mildt krydder.
Smaken har også milde røstede toner, mild kaffe, noe lakris i avslutningen. Anstendig humle i ettersmaken.
Et godt øl, som det ikke er vanskelig å like.

(50 cl flaske, 7,0%)

Mikkeller / Lervig Double Eye PA

Cardinal stavanger

Utenom Mikkeller Bar i København er Cardinal blant de første pubene i verden som har fått inn samarbeidsølet Mikkeller / Lervig Double Eye PA på både fat og flaske. Og det er litt av en opplevelse! Ølet (en double / imperial eller triple IPA) er altså brygget i Hillevåg, i samarbeid mellom Mikkel Borg Bjergsø og Mike Murphy.
Disig oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, også hint av lær og mildt krydder.
Fyldig og varmende munnfølelse - det ville være løgn å si at alkoholen ikke er merkbar, men hva venter du av et øl på 14%? Søt og fruktig (appelsiner) smak, massevis av amerikansk humle gjennom det hele, krydret og bitter avslutning, Et ekstremøl? - ja, kanskje, men helt perverst er det ikke. De som først har fått sansen for ølverdenens smaksbomber, vil mene at dette er FANTASTISK GODT!

Inderøy Barsk

Cardinal Stavanger

Vi har fått inn ny forsyning av de to IPAene fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord –Trøndelag, Barsk og Mærrabætt. Barsk er «butikkvarianten», men den er heftig nok til at den forsvarer navnet sitt.
Bronsefarget øl, svakt disig, med et høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og sterk aroma av fruktig humle, toner av appelsiner og ananas. Også toner av harpiks.
Smaken er ganske riktig tydelig humlepreget gjennom det hele, men bakkes også opp av en anstendig maltsødme. Harpikstoner, noe frukt også. Lang bitter ettersmak. Bra munnfølelse til å være en IPA på bare 4,5%. Anbefales!

Amager IPA

amager-ipa

Amager IPA har vi nå på fat, som de første i Norge. Og som vanlig når det gjelder de brave københavnere i Amager Bryghus, overlater vi først ordet til bryggerne selv:
«Glem alt det der med at India Pale Ale er en engelsk øltype, der skulle være robust nok til at kunne tåle den lange sørejse fra England til Indien. Vores udgave af en IPA er helt og aldeles inspireret af de nyfortolkninger, som man især finder på den amerikanske vestkyst. En solid maltbase kombineret med humlerne Simcoe, Amarillo og Cascade og så lige tørhumlet også for at sikre, at humlen brænder ordentligt igennem. Det er frugtigt og friskt, det er bittert som ind i helvede og det er stærkt nok til at give dig en lille bimmelim på, hvis du drikker et par flasker eller tre. Sådan laver vi en rigtig IPA på amarkansk maner. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at du vil nyde Amager IPA, for det er sgu’ godt øl. Skål!»
Dyp rav til brun farge på ølet, svakt disig. Kremig off-white skum.
HERLIG humlearoma, fruktige toner (sitrus, tropiske frukter), også toner av gran og furu.
Smaken er en veritabel humleeksplosjon gjennom det hele, med en massiv bitterhet i den lange ettersmaken. Der er også en tilstrekkelig ryggrad av malt. En time etter at jeg tok siste slurk, «tygger» jeg fortsatt humle. Nok et funn for «humlehodene»!

Thornbridge Jaipur India Pale Ale

ThornbridgeJaipurIPA

Thornbridge Brewery er de siste årenes mest omtalte engelske bryggeri, og Jaipur er deres mest omtalte øl (et passende navn for en India Pale Ale, millionbyen Jaipur er ellers hovedstaden i den indiske delstaten Rajasthan). Bryggeriet startet opp så sent som i 2005, som et mikrobryggeri under herresetet Thornbridge Hall. Ølene deres ble en øyeblikkelig suksess, og allerede i 2009 bygget de et tre ganger så stort bryggeri, Riverside, i Bakewell  i Derbyshire. Men det gamle bryggeriet er også fortsatt i drift, og brukes mest til eksperimentelle brygg. Thornbridge eier også 8 puber i og rundt Sheffield, den gamle stålverksbyen som nå er en av Englands mest spennende ølbyer.
Jaipur ble altså raskt en bestselger, og ga engelskmennene troen tilbake på at de også kunne lage moderne IPA’er, og ikke bare måtte hvile på gamle laurbær, mens amerikanerne redefinerte hva en IPA skulle være. Nå eksporteres Jaipur også til en rekke land. Vi på Cardinal har sikret oss både flasker og fat, og regner med god avsetning.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Henrivende, herlig og kompleks humlepreget aroma, med toner av grapefrukt, mango, pasjonsfrukt og ananas.
Smaken er en humleeksplosjon av sitrus og tropiske frukter, på en basis av tydelig men likevel lett maltsødme. Harpikstoner i avslutningen. Lang ettersmak med solid humlebitterhet. En moderne klassiker – se ikke bort fra at den blir et fast innslag på Cardinal i lang tid framover!

Kissmeyer Red IPA

6895871663_347159c382

Den danske bryggeren Anders Kissmeyer var vår gjest på Cardinal i fjor. Da hadde vi inne hans PilNZer og Smoked Baltic Porter som han brygget hos Lervig i Hillevåg. Nå har vi spesialimportert hans Red IPA på fat, som han brygget hos Ørbæk Bryggeri i Charlottenlund. Og det er også gode saker!
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat kremig off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, hint av bjørnebær og furu, med en avdempet men kompleks maltprofil i bakgrunnen.
Smaken har først en bred maltprofil med noen lettrøstede toner og et hint av sjokolade, men ølet er ikke særlig søtt. Så overtar humlen, med fruktige og mildt harpiksaktige toner, og en moderat bitterhet i avslutningen.
Aner vi at "røde" (rødbrune) øl som vektlegger BÅDE maltsmak, humlesmak og lettdrikkelighet, er den nye trenden innen "craft brewing" nå? I skrivende stund har vi 3 røde på fat, et lagerøl og to ales - det er Ægir Brime Red Lager, Lervig Hoppy Joe og altså Kissmeyer Red IPA. Smak dem alle tre, og fortell oss hva du synes! Der kan fort bli mer av denslags ...

Berentsens Bombay India Pale Ale

9902

Berentsens Brygghus i Egersund presenterte sin Bombay India Pale Ale på Gladmatfestivalen, og den dukker nok opp på Vinmonopolet også etter hvert. Vi er selvsagt blant de første pubene som har tatt den inn.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har først sterkere toner av søtlig malt enn aromahumle, også fruktige hint av syltetøy. Peis på med mer aromahumle i neste batch, gutter!
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av syltetøy igjen, bra (engelsk?) bitterhumle i avslutningen, meget bitter ettersmak. Alkoholen er merkbar. Ved første slurk tenkte jeg «tja, vi har vel bedre IPA’er enn dette?», men da jeg nærmet meg slutten av flasken, hadde jeg sykt lyst på en flaske til! «it’s a beer that grows on you», som amerikanerne sier.
Hvem skulle ha trodd, da Tou-pilsen var eneste øl brygget I Rogaland (og det bryggeriet ovenikjøpet ble nedlagt) , at vi etter noen år skulle ha opptil flere lokalbryggede IPA’er og mange andre gode ales? Gi gass, Rogaland! Og selv om vi har (og fortsatt vil ha) et internasjonalt ølutvalg, slutter vi oss med glede til slagordet «Drikk lokalt!» så lenge både Berentsen og Lervig satser på variasjon og kvalitet.
 

Amager Rated XxX

amager_rated_xxx-422x600

Her er det bare å overlate ordet til de danske bryggerne på Amager Bryghus selv:
«Engang under en rundvisning på Amager Bryghus tog en ældre dame en humlepille fra et udstillingsglas. Hun troede det var et stykke wienermalt og gnaskede frydefuldt på den lille pille. Fryd blev snart til rædsel forvandlet, da den grusomme sandhed med ét gik op for den flinke, ældre dame. Hun lever stadig, men hendes smagssans blev for evigt svitset bort på det, der blot skulle have været en hyggelig dag på bryghuset. Ovenstående historie er sand ned til det mindste komma, og damen er bestemt ikke stolt af den. Men jeg genfortæller den for at advare om, hvilken totalt lemfældig omgang med humle, der finder sted på Amager Bryghus. Et år bryggede de en hidsig dobbelt-IPA med 20 forskellige humler. Året efter ville blærerøvene overgå sig selv og dryssede 23 humler i brygkarret. Denne gang er de så endt på 30 humler, ja du læste rigtigt. Tre-ti humler. Og nu er det jo ikke sjovt længere, det er bare perverst. Knægtene ved jo tydeligvis ikke, hvad de har gang i – det er det rene Disney. Den omtalte dame ville gå i akutte kramper, hvis hun så meget som snusede til denne øl. Og har du tendens til humlechok, kan vi ikke anbefale denne øl. Den er hermed Rated XxX – så er du selv ude om det!»
Uklar rav til brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget kompleks humlepreget aroma, med toner av omtrent hver eneste fruktsort og hvert eneste nåletreslag på kloden (30 forskjellige humlevarianter – sinnsvakt!). Også søtlige toner av malt.
Smaken er ikke for søt (men har likevel merkbar malt), og er et veritabelt humle-party gjennom det hele – med noen toner av røkt (torvrøkt?) malt i avslutningen og ettersmaken. Bitterheten er meget distinkt som forventet, men er likevel ikke for ekstrem. Kom, alle humle-elskere: Bli med på festen!

Amager The Sinner Series Gluttony

6928318435_141f22db2d_o

Så har vi kommet til selve höjdaren i Amager Bryghus sin serie om «De 7 Dødssynder» - Gluttony (=fråtseri). Nå har vel muligens også vi på Cardinal et mer eller mindre fortjent rykte for fråtseri når livets goder byr seg fram (ikke minst i form av malt og humle), men for sikkerhets skyld overlater vi ordet til bryggerne:
«Her på Amager ligger vi behageligt langt fra Janteland, vi er ikke bange for excesser, og mådehold ligger os uendelig fjernt. Faktisk er det lige før, at vi betragter frådseri som en dyd snarere end en synd – i hvert fald når det handler om én ting: humle! Vi har fundet de humler som skinnede klarest i humlerummet og nærmest tiggede om at blive brugt i rigelige mængder. Og det gjorde vi så – som det sig hør og bør i en Dobbelt IPA af højeste karat. Vi har frådset i syndig grad – og vi kan li’ det! Mon ikke også du kan?
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Malttypene som er brukt er pilsner-, pale og Münchener-. Hele 6 amerikanske humletyper setter sitt preg på ølet: Hercules, Citra, Simcoe, Centennial, Amarillo og Sorachi Ace. Alkoholstyrken er også respektabel.
Dypgylden til oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har preg av furu / gran / harpiks, også toner av appelsinmarmelade, hint av tropiske frukter.
Smaken er middels søt og fyldig, toner av appelsinmarmelade igjen, og selvsagt en massiv humlesmak, med harpiks, frukt og en solid bitterhet gjennom det hele.
Her er det bare å gi seg over, og bli med på fråtseriet!

Nøgne Ø Single Hop Citra IPA

6829397703_5536361ecc

Nøgne Ø Single Hop Citra IPA har vi på fat nå, og som navnet forteller er den nye humlevarianten Citra brukt som eneste humle i brygget. Citra-humlen ble krysset fram i USA, og lansert i 2008, hvoretter den ble en øyeblikkelig suksess både hos kommersielle bryggere og hjemmebryggere. Navnet er en klar indikasjon på at humlen gir ølet et preg av sitrusfrukter, men aromaen og smaken har også innslag av forskjellige tropiske frukter samt noe harpiks, og gir derfor et inntrykk av kompleksitet selv når Citra brukes som enehumle.
Nøgne Ø i Grimstad har fått så mange positive tilbakemeldinger på dette ølet (blant annet fra oss) at de vurderer å la det få status som et av sine "faste" øl, med tapping på både fat og flasker.
Det er altså en ravgylden IPA med bra hvitt skum. Både aromaen og smaken domineres selvsagt av Citra-humlen fra begynnelse til slutt, men der er likevel såpass maltkropp at ølet oppleves som godt balansert. Bitterheten er tydelig, men på ingen måte ekstrem til å være en IPA. En av våre favoritter!
Og får du lyst til å smake andre øl hvor Citra inngår som en av humlevariantene, anbefaler vi Lervig Lucky Jack og Sierra Nevada Torpedo Extra IPA.

Nynäshamns Indianviken Pale Ale

14_146_produktbild_120x490

Svenske Nynäshamns Ångbryggeri gir alle ølene sine navn etter øyer, holmer og andre stedsnavn i den vakre skjærgården utenfor Nynäshamn. Indianviken ligger på Bedarö, og ble et naturlig navnevalg når de skulle brygge en India Pale Ale. Ølet er generøst «tørrhumlet» (= ekstra humle tilsatt etter gjæringen), og som alle øl fra dette bryggeriet er det upasteurisert.
Dypgylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
God og uvanlig aroma med tydelige urteaktige og krydrede toner, hint av kardemomme, også gressaktig humle.
Smaken er humlepreget (men ikke ekstrem til å være en IPA) og krydret, igjen med toner av kardemomme, innledningsvis en moderat sødme, mens avslutningen er rimelig bitter. Tørr og bitter / småskarp ettersmak.

Midtfyns Gleipner Sort IPA

7000065408_dbd1aa80a5_z

Her gjengir vi for en gangs skyld bryggeriets egne kommentarer om Midtfyns Gleipner Sort IPA:
«Denne sorte amerikansk IPA er et samarbejde mellem Midtfyns Bryghus og vinderen af de Fynske, Danske og Nordiske Mesterskaber i håndbryg, Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg. Den er brygget med en unik blanding af de mest kraftfulde amerikanske humlesorter som giver en perfekt balance mellem humlen og noterne fra den ristede byg. Gleipner er Fenrisulvens kæde. Den er smedet af bjergenes rødder og kattepoters larm. Pas på, når du først har smagt den én gang, er du lænket til Ragnarok kommer.»
Sigmunds smaksnotater signaliserer stor grad av enighet med bryggeriet:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt og varig beige skum.
Gledesfylt aroma av amerikansk humle, toner av sitrus (inkludert appelsinmarmelade) og tropiske frukter, også furu, hint av kaffe.
Smaken er middels søt med toner av sjokolade og mild kaffe, men først og fremst er dette et velhumlet øl, med sitrusaktig og harpiksaktig humle gjennom det hele. Bitterheten er imidlertid ikke så ekstrem som jeg fryktet, ut fra oppgitte 186 IBU (det er nemlig mye!), men bevares, den er solid nok. Lett å forstå at originalen til dette ølet gikk seirende ut av en rekke hjemmebryggerkonkurranser. Det er nemlig knallgodt!

Maui Big Swell IPA

ardinal Stavanger

Fra Maui Brewing Company på Hawaii har vi fått inn Big Swell IPA, og den gjør ikke skam på sin øltype!
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et høyt og varig hvitt skum.
God aroma av amerikansk humle (Columbus, Chinook, Centennial, Simcoe og Citra – dels fra humleblandingen Falconer’s Flight), med fruktige og furuaktige toner, også noe malt.
Smaken er humlepreget som forventet, med grapefrukt- og furuaktig amerikansk humle – men ikke ekstrem til å være en amerikansk IPA. Et touch av krystallmaltsødme også. Bitter ettersmak.
Gir  mersmak!

Ægir RyePA

Cardinal Stavanger

Ægir RyePA har vi på fat akkurat nå, og denne IPAen med 25% rugmalt vil ventelig gå kjapt unna. Vår venn Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm har som vanlig levert varene!
Kastanjenøtt farge på ølet, flott og kremig off-white til beige skum.
Uvanlig fruktig «parfymert» aroma (et typisk bidrag av rugmalten), toner av overmodne bringebær.
Myk og behagelig munnfølelse. Smaken er moderat fruktig (hint av bringebær igjen) med en fin balanse mellom malten (med toner av rugbrød og hint av karamell) og amerikansk humle (med moderate furunål- og grapefruktaktige toner).
Joda, denne er verd å drikke!

8 Wired HopWired IPA

8 wired hopwired-500x500 Cardinal Stavanger

En IPA med bare newzealandske humler – det er en opplevelse som tar innersvingen på både amerikanske og britiske varianter, vil mange mene. Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired (som kontraktsbrygger ølene sine hos Renaissance Brewing i Blenheim, New Zealand) har virkelig fått dreisen på det her.
Disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Vidunderlig og kompleks aroma av tropiske frukter, knuste hvite druer, sitrus og knuste stikkelsbær.
Smaken er et veritabelt vulkanutbrudd av fruktig newzealandsk humle, også med harpiksaktige toner, på en middels søt maltet base. Bitter avslutning, med en laaang og meget bitter ettersmak, men ikke for ekstrem.
Et fantastisk godt øl!

Left Hand 400 Pound Monkey


Når Colorado-bryggeriet Left Hand Brewing Company har lansert en helårs-IPA, velger de å omtale den som en "English style IPA" - men vi synes nå 400 Pound Monkey smaker nokså typisk amerikansk, da.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Sterk og middels søtlig aroma og smak av krystallmalt + fruktig og furunålsaktig humle, toner av appelsiner.
En god IPA dette - men vi har bare fått noen få fat, så benytt sjansen nå!

Flying Dog Snake Dog India Pale Ale


Maryland-bryggeriet Flying Dog Brewery er et av de beste i USA, og da er det nesten en selvfølge at de er representert hos oss! (Vi mener ikke å framstå som hovmodige og selvgode her - vi er bare så inderlig glade for at vi nå kan tilby øl fra noen av verdens beste bryggerier, hvorav mange bare var en fjern drøm for noen få år siden.) Snake Dog er deres meget anerkjente IPA, med en bitterhet på 60 IBU. Humletypene er Warrior og Columbus.
Klar oransje farge på ølet, flott hvitt skum.
Behagelig fruktig og søtlig aroma av amerikansk humle, tydelige toner av sitrus og solbærblader, også moderate toner av malt (inkl. krystallmalt) og toffee.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele (som forventet av en amerikansk IPA), men humlemengden er ikke overdrevet, hvilket betyr at bitterheten er fast men ikke beisk. Ennvidere er Snake Dog ikke for søt (noe mange andre IPAs sliter med), og virker jevnt over meget velbalansert.
Når du har smakt den første flasken, er dette et øl som formelig roper "gjenkjøp!" - om ikke umiddelbart, så ved neste besøk. Vi trenger knapt anbefale det. Snake Dog anbefaler seg selv!

Oskar Blues Gubna Imperial IPA


"Verdens beste boksølbryggeri", Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, leverer en solid munnfull med sin Gubna Imperial IPA. Så vidt jeg har forstått er "gubna" amerikansk slang for "governor".
Oransje farge på ølet, moderat off-white skum.
Herlig aroma av furuaktig humle, lukter som en hel furuskog, også noen fruktige toner (appelsiner).
Smaken er et massivt angrep av fruktig og furuaktig amerikansk humle. Forholdsvis lett i kroppen og tørr for sin styrke.
Enda et bevis på at det ikke bare er smakløst øl som tappes på boks!

Emelisse Black IPA


Fra Bierbrouwerij Emlisse i Kamperland, Nederland, kommer denne utmerkede Black IPA - ølstilen som egentlig er en selvmotsigelse (et øl kan ikke være "black" og "pale" samtidig, derfor kaller mange den heller American Black Ale).
Svart farge på ølet (ingen overraskelse det!), moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma av fruktig humle (sitrus, tropiske frukter), også røstet malt og mild kaffe.
Den middels tørre smaken har også en blanding av fruktig humle og røstet malt - myk først, så en uttalt humlet og røstet bitterhet (60 EBU) i avslutningen. Lang ettersmak. Dette er gode saker - meget lettdrikkelig for sin styrke.
Vi tviler på om du får Emelisse Black IPA andre steder i Norge nå (vi har spesialimportert den) - Baran Café i Bergen slo oss riktignok med noen uker, men de er visst allerede tomme for den nå. Faren er nok stor for at den ryker ut i løpet av noen uker hos oss også, men vi skal prøve å få tak i mer. Vi lover!

Skands Elmegade IPA


Bryggeriet Skands holder til i Brøndby, bydelen i Stor-København hvor ingen fotballfans holder med FCK, hvis de verdsetter sin egen helse. Elmegade IPA er brygget sammen med de kreative eierne av Ølbaren i Elmegade, København. Ølet er upasteurisert og ufiltrert, og brygget med engelsk Maris Otter-malt og karamellmalt.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av søtlig malt og gressaktig humle.
Den middels søte smaken har sterke toner av gressaktig humle, med en distinkt og skarp bitterhet i avslutningen. Kanskje Ikke spesielt mye kompleksitet her, men en grei avveksling fra amerikanske og engelske IPAs.

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison


Ølstilen India Saison eksisterer i utgangspunktet ikke - men når innovative Nøgne Ø i Grimstad samarbeider med Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia, så oppstår der glatt nye hybridstiler, her altså en krysning mellom belgisk saison og velhumlet India Pale Ale. Ølet er brygget Både "down under" og i Grimstad, med belgisk malt og saisongjær, og et utvalg av de nyeste australske humlevariantene.  
Disig brunlig-gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Attraktiv fruktig aroma, toner av sitrus, stikkelsbær og tropiske frukter, noen furunålsaktige hint også.
Smaken er middels søt og fruktig, toner av saisongjær, distinkt humle i avslutningen. Bitter, pepperaktig og tørr ettersmak.
Vi sier det med pop-hit'en til gruppa Men At Work:
"I come from a land down under
Where beer does flow and men chunder
Can't you hear, can't you hear the thunder?
You better run, you better take cover."

Mikkeller Green Gold


For danske Mikkeller er "det grønne gullet" selvsagt humleblomsten. Hans Green Gold har siden 2007 vært leiebrygget flere steder, flaskene vi har fått har han brygget hos Fanø Bryghus. Her er det brukt rikelige mengder av de amerikanske humlevariantene Simcoe, Amarillo og Cascade, delvis balansert med karamellmalt.
Ravfarget øl, høyt off-white skum.
Aroma av amerikansk humle, toner av grapefrukt, gran og furu.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med grapefrukt, gran og furunål igjen, meget bitter og nesten medisinsk ettersmak.

Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel


Dette ølet fra belgiske Brasserie d'Achouffe er en slags krysning mellom amerikansk double IPA og belgisk tripel. Humlen er åpenbart amerikansk (59 IBU), men ellers er ølet "typisk belgisk". Nissen på etikettene til alle Chouffe-ølene er en helårsnisse, dette er ikke noe juleøl.
Disig lys gul farge på ølet, digert og varig hvitt skum.
Moderat men god aroma av floral humle, noen fruktige toner også.
Smaken er distinkt humlepreget men ikke for mye, og har også tydelige krydrete toner av belgisk overgjær. Bitter avslutning og ettersmak. Alkoholen er godt skjult. Et bra øl!

Flying Dog Raging Bitch


Maryland-bryggeriet Flying Dog kaller sitt øl Raging Bitch for en "Belgian-style IPA" - det vil i praksis si at det er brygget på amerikansk vis med rikelige mengder humle (60 IBU), men at gjærtypen er belgisk. Humletypene er Warrior, Columbus og Amarillo. Selve ølnavnet Raging Bitch skal vi ikke utdype nærmere - vil vil helst ikke ha puben nedbrent av rasende demonstranter fra Tispegruppa Fjottmar.
Klar oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig sterk aroma av fruktig og furunålsaktig amerikansk humle, toner av appelsiner og lett karamellisert appelsinmarmelade.
Smaken er en humle-eksplosjon fra begynnelse til slutt, fruktig (appelsinmarmelade) først, meget bitter mot slutten. Der er en betraktelig maltsødme som står opp mot bitterheten. Men jeg får egentlig ikke så mange "belgiske" toner ut av dette ølet - det hele virker meget amerikansk på meg, og det er jo nettopp det "humlehodene" våre vil ha!

Meantime India Pale Ale


"Greenwich mean time" (og de øvrige tidssonene som har vært fastsatt ut fra GMT) har styrt alle verdens klokker siden 1800-tallet, og 0-meridianen går som kjent gjennom The Royal Observatory i Greenwich, London. Hva er da mer naturlig enn at et håndverksbryggeri som etableres i Greenwich får navnet Meantime Brewing Company? De startet bryggingen i år 2000, og har siden vært kjent for sine elegante flasker med like smakfullt innhold - ulikt andre britiske bryggerier har de nemlig satset mer på flaskemarkedet enn på fatølmarkedet. Deres India Pale Ale er en nyttig påminnelse om at denne velhumlede øltypen, som i dag ellers domineres av amerikanske humlevarianter, opprinnelig var britisk, og derfor utelukkende benyttet engelske humlevarianter.
Dypgylden farge på ølet, flott off-white skum.
Meget behagelig humlearoma - om jeg ikke visste bedre, ville jeg ha gjettet på noe amerikansk, men bryggeriet lover at det bare er "pound upon pound of Fuggles and Goldings" - altså de klassiske engelske humlesortene. Godt lukter det ihvertfall!
Forfriskende humlepreget smak, fint balansert. Ikke den bitreste IPA på markedet - her får man oppleve at humlesmak er langt mer enn bare bitterhet. Den er nå uansett bitter nok for de fleste. Anbefales på det varmeste - og husk å stille klokka samtidig!

Nøgne Ø Double Hop IPA


Denne IPAen fra Grimstads Nøgne Ø ble opprinnelig brygget som en spesialbestilling til Grünerløkka Brygghus i Oslo (som ennå ikke har begynt egen produksjon). Der het den opprinnelig Kjell Pop Double Hop - forhåpentlig er vår egen altmuligmann Kjell ikke altfor sår over at vi har forkortet navnet litt. Nå er altså dette utmerkede ølet blitt tilgjengelig på fat også på Cardinal og noen få andre utvalgte puber. 
Disig oransje til rav farge på ølet, flott off-white skum.
God aroma av sitrusaktig og furuaktig amerikansk humle (ja, gudene vet om der ikke er noe newzealandsk også oppi her).
Smaken er distinkt humlepreget med furuaktige og grapefruktaktige toner, men er ikke ekstrem. Bitterheten er på 60 IBU. Moderat malt i bakgrunnen, ikke for søt. Meget god!

Cigar City Jai Alai India Pale Ale


Jai Alai er navnet på verdens hurtigste ballspill, med opprinnelse i den baskiske delen av Spania. Det spilles på en bane som kalles fronton, og ble også lenge spilt i Tampa, Florida, før sporten døde ut der på 1990-tallet. Og Tampa er hjembyen til Cigar City Brewing Company, som har brygget denne IPAen.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. Høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma av krystallmalt og amerikansk humle, toner av appelsinmarmelade.
Smaken har amerikansk humle på en nokså søt maltet base, IPA-bitterheten er der, men er ikke ekstrem. Hint av bitter appelsinmarmelade og furunål.
Sklir greit ned denne også!
 

Southern Tier 2XIPA


Bryggeriet Southern Tier fra Lakewood, New York, kaller sin 2XIPA en "double IPA, men ikke helt en imperial" - det er ellers to begreper som man gjerne pleier å bruke om hverandre. Men jeg skjønner poenget deres - dette er en velhumlet og ganske sterk IPA, men ikke helt ekstrem, verken m.h.t. maltsødme eller bitterhet.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av sitrusaktig amerikansk humle.
Distinkt smak av sitrusaktig og harpiksaktig amerikansk humle, ganske tørr. Lett i kroppen for sin styrke, alkoholen er godt skjult. Farlig lettdrikkelig - denne kommer til å gå unna! Heisan - var flasken tom allerede?

SKA Modus Hoperandi IPA


Et par hippe karer i Durango, Colorado, som ennå ikke hadde nådd den amerikanske aldersgrensen på 21 år for å kjøpe øl (stakkars jævler!), fant ut at de heller kunne brygge sitt eget øl, og drikke så mye de ville. Dette ølet ble faktisk så godt at de etter en tid bestemte seg for å SELGE ølet sitt også, og grunnlaget for det profesjonelle bryggeriet SKA Brewing ble lagt. Bakgrunnen for navnet? Selvsagt at gutta digget SKA-musikk!
I dag har gutta (Dave og Bill heter de, hvis du har lyst på personlig kontakt) blitt sånn noenlunde voksne, og har en rekke kvalitetsøl på repertoaret. Modus Hoperandi IPA er ett av dem, og i USA er det vel bare Oskar Blues (som vi også har flere øl fra!) som kan kan konkurrere med tilsvarende kvalitet på boksøl. Modus Operandi er vel latin for noe sånt som "virkemåte / framgangsmåte", og Hoperandi er et fiffig ordspill - hop betyr som kjent "humle" på engelsk. Og humle er der en god persjon av i dette ølet! Forresten har ikke Dave og Bill vokst fra SKA-musikken ennå, bare sjekk bryggeriets nettside www.skabrewing.com .
Modus Hoperandi er et ravfarget øl med et høyt til moderat og varig hvitt skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av sitrusfrukt, tropiske frukter og gran.
Middels fyldig kropp, myk og behagelig munnfølelse. Smaken har moderate toner av grapefrukt og gran / furu - til tross for at dette er en amerikansk IPA, er den ikke noe ekstrem på noe vis. Godt med humle, men likevel en myk avslutning. Et virkelig trivelig øl å drikke!

Inderøy Mærrabætt American IPA


Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag er tro mot sin rustikke opprinnelse, og alle trøndere vet at et skikkelig "mærrabætt" er noe som virkelig kjennes. Da er naturligvis også deres "American IPAMærrabætt et øl med "bitt" i.
Dypgylden til brun farge på ølet, svakt disig. Høyt skum, svakt off-white.
Moderat aroma av amerikansk humle, toner av harpiks.
Smaken er kraftig humlepreget fra begynnelse til slutt, med en rimelig skarp bitterhet. Kanskje ikke så veldig kompleks, men likevel en verdig match for sine amerikanske forbilder.
 

Lervig Rye IPA


Lervig Rye IPA var vi en tid alene i hele verden om å ha på fat - nå er ølet kommet i ny versjon på flaske, med solid alkoholprosent og en bitterhet på minst 100 IBU. Ølet er altså brygget med rugmalt og havre i tillegg til byggmalten, og humletypene er Chinook, Citra og Centennial. Den nye versjonen er noe lysere på fargen enn den vi hadde på fat.
Herlig fruktig aroma av amerikansk humle og rug.
Distinkt humlepreget smak med noen grapefruktaktige toner. Meget bitter avslutning og ettersmak. Ølet er ikke særlig søtt, men der er likevel en akseptabel maltet ryggrad, med et hint av rugbrød.
En nytelse å drikke!

BrewDog Abstrakt AB:06


De skotske høyprofilerte enfant terrible-bryggerne BrewDog har med sin Abstrakt-serie kreert en rekke sterke ales, som alle sammen sprenger grensene for tilvante ølkategorier. Deres Abstrakt AB:06 kaller de en "Imperial Black IPA". Puristene vil hevde at en Pale Ale (inkludert India Pale Ale) umulig kan være svart - men smaksmessig ligger dette ølet likevel nærmest det amerikanerne kaller en Imperial IPA eller Double IPA, om den er aldri så mørk.
Mørk brun farge på ølet altså, nesten svart. Digert lysebrunt skum.
God aroma av amerikansk humle, toner av gran, furu og grapefrukt. Også toner av røstet malt.
Smaken er først søt, maltpreget og røstet, umiddelbart etterfulgt av et massivt humlepreg, med toner av gran, furu og harpiks. Bitterheten blir ganske skarp i ettersmaken.
Det kan nok hevdes at dette ikke er et øl for pyser - jeg syntes likevel det var skremmende lettdrikkelig for sine 11,2%.

Evil Twin Yang

Evil Twin Yang

For det generelle om ølene Yin og Yang fra danske Evil Twin Brewing: se omtalen av Yin under "Stout". Yang er altså en double / imperial IPA.
Ravfarget øl, høyt off-white skum.
Aroma av furunålsaktig og fruktig amerikansk humle, toner av appelsinmarmelade.
Smaken er middels søt med massevis av amerikansk humle, bitter selvsagt, men ikke fullt så ekstrem som forventet. God alene, men blanding 50/50 med Yin anbefales!

Left Coast's Hop Juice Double IPA

Left Coast's Hop Juice Double IPA

Left Coast Brewing Company i Del Mar, California, er ikke redde for å "gi gass" både med alkoholprosenter og humletilsetning. Deres Hop Juice er et meget tydelig uttrykk for det.
Dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av fruktig og harpiksaktig humle, toner av appelsinmarmelade.
Den middels søte smaken har intens humle fra begynnelse til slutt, som forventet. Toner av harpiks, furunål og bitre appelsiner. Bitter og skarp ettersmak, selvsagt - og det ville vel være en løgn å si at alkoholen ikke er merkbar. Min første tanke var at dette ble for voldsomt - men mot slutten av glasset virket det skremmende normalt ...
 

Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA


Du skal være rimelig edru for å uttale hele navnet på dette ølet, så vi skal forsøke å decifrere det for det deg: Mikkeller er den danske "omstreifende" superbryggeren uten eget bryggeri, og nå har han igjen vært på eksperimentbryggeriet De Proefbrouwerij i Belgia og kokt ihop et nytt heksebrygg. Koppi antar vi er fremmedlandsk for kaffe, Tomahawk er en amerikansk humletype med høyt alfasyrenivå (= høy bitterhet), som er mye brukt i moderne India Pale Ale (IPA). Og Guji Natural Coffee er rett og slett en edel kaffesort fra Sidamo i det etiopiske høylandet, og vi antar det er de grønne kaffebønnene som er benyttet her.  
Rav farge på ølet, svakt disig. Høyt off-white skum.
Aromaen har sterke toner av kaffe og kraftig Tomahawk-humle, en uvanlig kombinasjon, men hvorfor ikke?
Smaken har en betydelig sødme, fulgt opp av sterke toner av kaffe og harpiksaktig og fruktig humle. Ja, kaffe i stout er vi jo vant til etterhvert, men i IPA? Jeg innrømmer at kombinasjonen kan oppfattes som merkelig i starten, men det skyldes nok bare "vanens makt" - for jo lenger man kommer ned i flasken, jo bedre smaker det (og oppleves etterhvert som helt normalt). Etterpå får man bare intenst lyst på en flaske til ...

Midtfyns India Pale Ale


Danske Midtfyns India Pale Ale kommer fra Midtfyns Bryghus i Broby, som ligger midt på øyen Fyn (du gjettet såpass, ja). Ølet skal være amerikanskinspirert, men er nok tilpasset mer moderat europeisk smak.
Rav til brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Fruktig aroma, toner av syltetøy, også malt og karamell.
Smaken er maltpreget og relativt søt, her er det også fruktig humle, men ikke på langt nær så mye av den som du forventer i en "amerikansk" IPA. Ølet er meget behagelig å drikke - det er bare de innbitte "humlehodene" som kan risikere å bli skuffet. Disse bør drikke derfor drikke dette ølet FØRST, og verdsette det for hva det faktisk er (og det er godt!), og deretter satse på Midtfyns Double IPA.

Goose Island Honker's Ale

Cardinal Stavanger


Chicago-bryggeriet Goose Island Beer Company er allerede kjent for mange av våre gjester gjennom deres India Pale Ale. Flere av ølnavnene deres er naturlig nok gåse-relaterte, og med Honker's Ale har vi fått inn et ganske "snilt" øl i en stil som minner mest om engelsk bitter.
Ravfarget øl, høyt til moderat skum med en oransjeaktig teint.
God søtlig aroma av malt og rikelig med fruktig humle, hint av melasse.
Smaken er kanskje mer forsiktig enn hva aromaen får deg til å forvente, her det det noe fruktig humle, med bitterheten er moderat.Noen kjeksaktige toner får du også med.
Et lettdrikkelig og godt øl som alle trygt kan våge å smake på!

Mikkeller / BrewDog I Hardcore You

Cardinal Stavanger


Dette ølet er et samarbeidsprosjekt mellom de spenstigste "rock 'n roll"-bryggerne i Europa, danske Mikkeller og skotske BrewDog. Det litt merkelige navnet I Hardcore You skyldes at det egentlig dreier seg om en blanding av to forskjellige øl, Mikkeller I Beat You og BrewDog Hardcore IPA. Denne blandingen har så blitt tørrhumlet to ganger (tørrhumling er en litt misvisende betegnelse på at aromahumle tilsettes ølet etter at gjæringen er ferdig). Når man så vet at de to opprinnelige ølene begge var grundig humlet i utgangspunktet, venter man seg heftige saker - og får nettopp det.
Uklar oransjeaktig-brun farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Intens aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle (toner av tropiske frukter, sitrus, furu).
Smaken er intenst humlepreget (toner av furunål, harpiks, grapefrukt) på en maltet søt bakgrunn (med toner av karamellisert appelsinmarmelade). Selvsagt en bitter avslutning, men den er ikke FOR ekstrem.
Knallgodt øl for alle humleelskere!

Marston's Old Empire Original Export India Pale Ale

Cardinal Stavanger


Ølet fra Burton upon Trent har tradisjonelt hatt preg av det lokale vannet (med innslag av kalk og svovel), noe som andre byer har prøvd å etterligne gjennom en vannbehandlingsprosess som kalles burtonising. Dette er nok tydeligst i det "levende" cask-ølet, men også det pasteuriserte flaskeølet har noe av dette preget.
Old Empire er en typisk engelsk IPA, den er ikke så markert som de moderne amerikanske IPAs, selv om man også her har tydd til litt amerikansk Cascade-humle, i tillegg til de tradisjonelle engelske humleslagene.
Dypgylden farge på ølet, med et moderat hvitt skum som ikke varer så lenge.
Moderat men god humlearoma, hint av toffee også.
Mye kullsyre i glasset.
Smaken har godt merkbar Goldings og Fuggles humle og noe karamell, moderat bitter avslutning.
En grei IPA som ikke bør skremme noen.

Beer Here Black Cat



Det har i det siste blitt en motesak å kombinere fruktig humle (som ellers passer bra til en
IPA) med røstet malt som i en porter eller stout. Black Cat fra det danske fantombryggeriet Beer Here er et eksempel på denne trenden. Alkoholprosenten holdes likevel på vanlig "norsk pilsstyrke". Selve bryggingen har foregått på Søgaards Bryghus i Ålborg. Ølet er foruten lys byggmalt brygget med en andel karamellmalt og sjokolademalt. Som eneste humletype har man brukt newzealandsk Nelson Sauvin. Og som bryggeriet påpeker: "Når en svart katt krysser gaten betyr det uhell. Når den derimot krysser drøvelen er det bare heldig."
Meget mørk brun farge på ølet, flott beige skum.
God aroma av fruktig og druelignende humle, noen røstede toner også, hint av mørk sjokolade.
Forfriskende smak (humletypen har mye av æren for det), men der er også distinkte og "tørre" røstede toner, med et lite hint av aske i avslutningen.
 

Kinn Vestkyst India Øl



Fra cask har vi nå Vestkyst India Øl, en IPA som har fått Vestkyst-navnet både ut fra det faktum at Kinn Bryggeri ligger omtrent så langt vest som det er mulig å komme i Norge, og fordi det her er brukt store mengder humle fra den amerikanske vestkysten.
Meget uklar brunlig farge, moderat off-white skum.
Herlig humlearoma, med preg av tropiske frukter og harpiks.
Meget bitter smak, her er det massevis av harpiksaktig humle fra begynnelse til slutt. Enkelte vil sikkert mene at det blir for mye av det gode, men "humlehodene" elsker det!

BrewDog Hårdkogt IPA



Southern Tier Brewing Company (fra Lakewood, New York) lanserer en førsteklasses barleywine med sin Back Burner. Man har benyttet 2-raders pale malt og lys og mørk karamellmalt, bitterhumle er Chinook, aromahumle Willamette, og ølet er tørrhumlet med Amarillo og Centennial. Bryggeriet mener åpenbart at effekten kan sammenlignes med bakbrenneren på et romskip, derav navnet.
Kobberfarget øl, høyt til moderat og varig off-white skum.
Deilig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle, noen søtlige malt-toner også, men ikke for mye.
Rik smak av generøse mengder amerikansk humle og søt malt, fint balansert. Noen vinøse toner, også harpiks, eik og mørke tørkede frukter. Ikke for bitter. Definitivt en av de bedre barleywines vi har smakt.
Kommentar fra vår referansegruppe på Onsdag i Annen: "Oi! Denne gikk rett i go'foten!"
 

Kinn Austkyst



IPAen Kinn Vestkyst vant mange venner på Cardinal da vi hadde den på cask - og nå slår vi til med en ny IPA på håndpumpe fra våre venner i Florø, Kinn Austkyst. Mens Vestkyst var brygget med humle fra den amerikanske vestkysten, er Austkyst brygget med bare engelsk humle, og dermed blir karakteren nokså forskjellig.
Disig brun farge, lavt off-white skum. Lavt kullsyrenivå.
Moderat men god aroma av  urteaktig humle, hint av toffee.
Smaken har toner av karamell, sirup og distinkt harpiksaktig humle, med en meget bitter avslutning.
 

HaandBryggeriet Fyr og Flamme


Cardinal Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen har brygget sin egen versjon; Fyr og Flamme, av nederlandske De Molens Vuur & Vlam. Dette er selvsagt gjort i full forståelse med nederlenderne (det er HaandBryggeriet som importerer De Molen til Norge). Vi har originalen også, de er knallgode begge to, men drammenserne har ihvertfall ingen ting å skamme seg over!
Disig dypgylden farge på ølet, med et digert skum (svakt off-white) som tårner seg opp og varer "evig" (kan sikkert variere litt fra flaske til flaske, dette er et "levende" øl).
Herlig aroma av fruktig og harpiksaktig humle (toner av pasjonsfrukt).
Smaken er igjen fruktig og harpiksaktig gjennom det hele, toner av tropiske frukter, med en tilstrekkelig maltet ryggrad.
Et glimrende øl, en fornøyelse å drikke når det først dukker fram under alt skummet. En flaske blir fort for lite!
 

Beer Here Hop Fix Rug IPA



Det danske "fantombryggeriet"
Beer Here opererer uten eget bryggeutstyr, i likhet med Mikkeller leier de ledig bryggekapasitet hos andre håndverksbryggerier, i dette tilfellet skotske BrewDog. Deres rugmalts-IPA Hop Fix har fått mye "pepper" av moralistene for etiketten med humlesprøyten, som det påstås romantiserer heroinmisbruk. La oss bare slå fast: vi romantiserer ikke heroinmisbruk i det hele tatt, men mener tvertimot at et jevnlig inntak av et humleaksentuert øl som Hop Fix er et veldig mye sunnere alternativ enn heroin! Her får du nemlig masse god smak - allerede fra første flasken! Overstadig beruselse er dermed helt unødvendig.
Uklar oransje til rav farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Herlig aroma av fruktig, furuaktig og harpiksaktig amerikansk(?) humle.
Smaken er meget humlepreget gjennom det hele, som forventet - men blir aldri for ekstrem. Toner av furunål og harpiks i massevis. Noe maltsødme, men ikke for mye. Tørr og bitter avslutning.
Skikkelig godt øl - rett og slett.

Port Brewing High Tide Fresh Hop IPA



Port Brewing i San Marcos, California, er etterhvert godt representert på Cardinal, og med High Tide får vi en IPA som er brygget med hele ferskhøstede (ikke tørkede) humleblomster av Centennial og Simcoe, og derfor bare brygges én gang i året. Navnet har ølet fått etter de ekstreme tidevannskiftningene som forekommer ved San Diego-kysten på høstparten.
Disig gylden farge på ølet, ganske lys til å være en amerikansk IPA. Høyt til moderat hvitt skum.
Herlig aroma av floral og fruktig humle, toner av ferskener og tropiske frukter.
Smaken har preg av harpiks og grapefrukt, og er innledningsvis relativt myk og innbydende, men med en aggressiv og nesten medisinsk bitterhet i ettersmaken. Forholdsvis lett i kroppen, og nokså tørr.
En ny favoritt blant IPA-venner, spesielt blant dere som ikke vil ha det for søtt.

Southern Tier Un*Earthly Imperial IPA



Southern Tier Un*Earthly
Imperial IPA (brygget i Lakewood, New York) er dette bryggeriets mest aggressive øl, i følge dem selv. Og vi tror dem! Ølets overjordiske egenskaper, som skal kunne bringe deg i kontakt med universets mysterier, tør vi derimot ikke garantere for. Med en solid alkoholstyrke og hensynsløse mengder humle kan det nok være lurt å dele flasken på to personer. Ølet er brygget med 2-raders pale malt, cara-pils malt og rød hvete. Humletypene i bryggerkjelen er Chinook og Cascade, og ølet er tørrhumlet med Cascade, Centennial og Chinook.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av harpiksaktig amerikansk humle, også hint av gammel appelsinmarmelade.
Den middels søte smaken er intenst humlepreget gjennom det hele, på grensen til "for mye", med furu- og harpiksaktige toner. Også noen toner av gammel appelsinmarmelade og karamell.
Ikke for de hjertesvake!
 

Explore Me IPA


Explore Me IPA ble brygget ute på Lervig i Hillevåg med og for firmaet Talisman, men "restopplaget" har Cardinal fått gleden av å selge. Dette er altså et "one-off" brygg som du ikke får andre steder, så når det er tomt er det tomt! Det er i utgangspunktet en IPA, men med norsk "butikkstyrke" og en ganske uvanlig gjærkombinasjon, nemlig 50/50 witbiergjær og lagergjær. Ølet er flaskekondisjonert og "levende", og har ikke vært kaldlagret etter gjæringen. Hvilke humletyper som er benyttet har vi fått motstridende meldinger om, men noe amerikansk har det helt sikkert vært inne i bildet her.
Uklar gylden farge, moderat hvitt skum.
"Katteaktig" og sitrusaktig aroma.
Lett kropp. Sitrusaktig og furuaktig smak, meget god. Noen kunne sikkert ønske seg litt mer malt i smaken også, men for humleelskerne er dette "gefundenes Fressen".
 

Founders Double Trouble




Michigan-bryggeriet
Founders har brygget en rødlig pale ale med en god porsjon rugmalt, og med så rikelig humle (70 IBU) at den kvalifiserer til IPA-betegnelsen. Derav ordspillet Red's Rye PA. Ølet er dessuten. brygget med fire varianter belgisk karamellmalt, og er tørrhumlet med Amarillo-humle.  
Rødbrun farge på ølet, fint og varig off-white skum.
God aroma av floral og sitrusaktig humle, også søtlige toner av karamell og appelsinmarmelade.
Smaken har også toner av appelsinmarmelade og karamellmalt, men er ikke ekstremt søt. Der er en distinkt humlebitterhet mot slutten, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, som varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Enda et godøl fra kvalitetsbryggeriet Founders!
 

Nøgne Ø Two Captains

Nøgne Ø Two Captains

Two Captains fra det kompromissløse Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø er opprinnelig vinnerølet fra NM i hjemmebrygging 2010, og for andre år på rad blir vinneren belønnet med heder og ære ved at ølet brygges kommersielt ved Nøgne Ø. (Vinner i 2009 var Andhrimnir Barley Wine, som vi også har.) Opphavsmannen til Two Captains er flykapteinen Jan Halvor Fjeld fra Skien, og siden Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun også er flykaptein, var det helt naturlig at samarbeidsprosjektet måtte få det navnet det fikk. I hjemmebryggerkonkurransen hadde det den doble arbeidstittelen Humlehelvete / Pliny Goes to Telemark, noe som både forteller at det dreier seg om en imperial / double IPA med svært rikelige humlemengder, og at det amerikanske suksessølet Pliny the Elder fra Russian River Brewing var forbildet for oppskriften.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Meget god aroma av furunålsaktig og fruktig amerikansk humle (Columbus, Centennial og Simcoe).
Smaken er først fruktig og forfriskende, så setter en massiv og nesten medisinsk humlebitterhet inn, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Dette er virkelig noe for våre "hardcore humlehoder"!

Brooklyn East India Pale Ale

Cardinal Stavanger

East India Pale Ale fra Brooklyn Brewery skiller seg fra de fleste andre amerikanske IPAs ved å være brygget med britisk malt og humle, for å imitere 1800-talets originale IPAs best mulig.. Dominerende i humleblandingen er East Kent Goldings.
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig humle, hint av gran.
Smaken er avgjort humlepreget, men likevel i mindre grad enn IPAs med amerikansk humle. Noe sødme. Hint av gran igjen, moderat bitterhet i ettersmaken.
 

Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale

Nøgne Ø Imperial Pale Ale

Når det kompromissløse bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad feirer sin "batch" (bryggnr.) #500, har de valgt å gjøre det ved å brygge en Imperial India Pale Ale. Vi har fått inn et par fat av den, i tillegg til et begrenset antall flasker. Her kommer de overbeviste "ølhundene" til å sirkle rundt som gribber, så vi garanterer ikke at vår kvote kommer til å vare særlig lenge ...
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt og kremfarget til beige skum.
Herlig aroma av humle fra USA og New Zealand (Chinook, Simcoe, Centennial, Pacific Gem og Nelson Sauvin), fruktige og harpiksaktige toner, hint av lynghonning og appelsinmarmelade.
Smaken har selvsagt massevis av humle, men bitterheten er ikke for ekstrem. Furu- og harpiksaktige samt grapefruktaktige toner. En behagelig maltsødme balanserer humlepreget. Den høye alkoholstyrken er merkbar, men egentlig ikke forstyrrende.
Jo, dette er sannelig et verdig jubileumsøl!
 

BrewDog Sink the Bismarck!






Da tyskerne overgikk
Tactical Nuclear Penguin i alkoholstyrke, svarte våre skotske venner i BrewDog kontant med Sink The Bismarck! Dette "ølet" er frysedestillert gjentatte ganger, helt opp til 41% alkohol, og selges følgelig som brennevin i 4 cl shots. Og tro meg, 4 cl er nok om gangen!
Dyp rødlig oransje til rav farge. Intet skum, ingen kullsyre.
Aroma av furuaktig og katteaktig (Oh, I'll kill that cat!) amerikansk humle, hint av fuselalkohol og røde bær.
Smaken er veldig søt, veldig bitter, og preget av alkoholen.
I ølverdenen forblir noe slikt som dette naturligvis en ren kurisositet. Men så kan du også si at du har smakt verdens sterkeste øl!
 

Toccalmatto Rude Boy IPA


Fra Birrificio Toccalmatto i Fidenza, Italia, kommer Rude Boy IPA, en velhumlet sådan, med engelsk humle (Challenger og Fuggles).
Kobberfarget øl, moderat kremig beige skum.
Aroma av engelsk humle, også toner av honning og bær.
Smaken har rikelig med humle, men også toner av bitter appelsinmarmelade, selv om sødmen er meget moderat. Meget tørr og "støvete" avslutning og ettersmak.
En god IPA, og til tross for navnet er det ikke påkrevet å være uforskammet når man bestiller den - det holder å spørre pent, så lenge lageret varer ...
 

BrewDog Hardcore IPA


Navnet etterlater ingen ingen tvil - Hardcore IPA (nå i litt sterkere utgave med endret oppskrift) fra skotske BrewDog er en imperial IPA for de virkelig "hardcore" humlehodene.
Oransje farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Meget god aroma av fruktig (hovedsaklig sitrusaktig) og furuaktig amerikansk humle. Også toner av krystallmalt eller karamellmalt.
Smaken har massevis av furuaktig humle gjennom det hele, med en betydelig bitterhet, på en nokså søt maltet bakgrunn. Hint av hankatt!
Nei, dette ølet er ikke "snilt og velbalansert", men hvem forventer det av en imperial IPA?
 

Southern Tier IPA



Fra
Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kommer dennne IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har preg av grapefrukt, furu og harpiks. Nokså tørr. Distinkt bitterhet, men likevel relativt moderat til å være en amerikansk IPA.
Vil falle i smak hos mange!
 

Mikkeller Simcoe Single Hop IPA

Cardinal Stavanger


I serien med
Single Hop IPAs fra den danske fantombryggeren Mikkeller er turen kommet til den relativt nye amerikanske humletypen Simcoe, som fikk en fantastisk popularitet straks den kom på marekedet.
Oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av Simcoe-humle, toner av tropiske frukter, grapefrukt og furu.
Smaken har distinkt humle gjennom det hele, furuaktige og grapefruktaktige toner, rimelig tørr.
Gir helt klart mersmak på flere øl med Simcoe

Mikkeller Centennial Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren
Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!
 

Mikkeller Nelson Sauvin Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!

Mikkeller East Kent Single Hop IPA



I sin "pedagogiske" serie med forskjellige
Single Hop IPA (øl brygget med bare én humletype, men i rikelig mengde) presenterer den danske fantombryggeren Mikkeller her den klassiske engelske humletypen East Kent Golding.
Oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat aroma av EKG-humle, med fruktige og gressaktige toner.
Distinkt humlepreget smak, ganske tørr. Bitter og "støvet" avslutning.
 

Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren Mikkeller har leiebrygget sin "pedagogiske" serie med Single Hop IPA hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det dreier seg om samme grunnoppskrift, hvor malt-typene er pilsner, cara-crystal og münchener, og det i tillegg er tilsatt noe flaket havre - men hvert øl i serien er altså brygget med forskjellig humle, og det brukes bare én humletype i hvert øl. Samme humletype brukes altså som både bitter-, smaks- og aromahumle i ett øl, uavhengig av hvordan denne humletypen "normalt" klassifiseres og brukes. Dermed får man en gylden anledning til utforske den enkelte humletypens egenskaper, noe som er av uvurderlig verdi for dem som lurer på å starte med hjemmebrygging, eller bare er overbeviste ølentusiaster - men også for "den jevne øldrikker" er der nok flere aha-opplevelser å hente her. Så kan man selvfølgelig mene at flere av humletypene er best når de de kombineres med andre, men det er nå engang ikke det som står på dagsorden her. Og Mikkeller er ikke akkurat kjent for å brygge dårlige øl ...
Oransje farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Behagelig aroma av amerikansk Tomahawk-humle, med fruktige / sitrusaktige toner. (Tomahawk er mest kjent som bitterhumle, men den lukter jammen bra også!)
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med moderat fruktige og furuaktige toner først, før en intens bitterhet overtar i avslutningen og den lange ettersmaken.

Captain Lawrence Captain´s Reserve



Captain Lawrence Brewing Company
holder til i Pleasantville, New York. Deres Captain's Reserve er en Imperial IPA.
Dypgylden farge, moderat hvitt skum.
Intens aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har massevis av furuaktig humle med en massiv bitterhet, men er ikke for ekstrem (noen vil nok likevel hevde at den ligger på grensen). Der er noe maltsødme, men ølet er ikke så søtt og alkoholpreget som en del andre amerikanske Imperial IPAs.
Dette er gode saker!

Southern Tier Gemini



Southern Tier Brewing Company
holder til i Lakewood, New York, og bare bare vært i gang siden 2002. Men på disse få årene har de etablert seg som et solid "craft brewery" på den amerikanske østkysten, og nå får vi sannelig et av ølene deres i Norge også! Gemini (som ellers er et annet navn på stjernebildet Tvillingene, samt et tidlig amerikansk romfartsprogram) er en blanding av to av deres andre øl, UnEarthly og Unfiltered Hoppe. Gemini er en Imperial IPA, og da vet du at du kan forvente mye av alt! Her er det brukt hele 6 humletyper: Columbus, Chinook, Cascade, Amarillo, Styrian Goldings og Centennial, og 4 typer malt: pale, hvit hvete, cara-pils og rød hvete.
Oransje farge på ølet, høyt til moderat off-white skum med en oransjeaktig teint.
Sterk og god aroma av amerikansk humle, fruktige og harpiksaktige toner, søtlig malt i bakgrunnen, hint av marmelade og karamell.
Smaken er først ganske søt, umiddelbart etterfulgt av et massivt angrep av amerikansk humle, med en distinkt grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet gjennom det hele.
Ingen lettvekter dette her - humlehodene kan glede seg!
 

Toccalmatto Surfing Hop



Det italienske ølet
Surfing Hop kommer fra det nye bryggeriet Toccalmatto, som startet opp for bare et par år siden. Bryggerne er mer inspirert av den amerkanske "craft brewery"-revolusjonen enn av noe europeisk. Surfing Hop er da også en Imperial / Double IPA i amerikansk stil. Vi har bare fått inn en eneste kasse, så først til mølla ...
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av frukt, furu og harpiks.
Smaken er ekstremt humlepreget fra begynnelse til slutt, men har også en betydelig maltsødme. Noen kan nok mene at det blir for mye av det gode med både sødmen og humlen, men vi vil jo hevde at dette er et håndverksbrygg som alle virkelige humleentusiaster bør få smakt. Den store flasken er egnet til å deles på flere.
 

Rogue Brutal Bitter



Rogue Ales i Newport, Oregon, fortsetter sin "tøff i trynet"-strategi når de navngir ølene sine. Men ikke la navnet Brutal Bitter skremme deg - ølet (en ESB) er nemlig ikke så brutalt som det høres ut!
Dypgylden til oransje farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig amerikansk humle (Crystal er brukt som enehumle i dette ølet), toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, "bitter" - javisst, men altså ikke "brutal". Temmelig tørr profil, noen kunne kanskje ønske at den engelske malten hadde vært litt mer framtredende, men dette er nå uansett et meget behagelig og høyst drikkelig øl som det er! Blir helt sikkert en ny favoritt hos mange på Cardinal.

97/97 6% 59IBU

Oskar Blues Gordon Ale


Verdens sannsynligvis beste boksølbryggeri, Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, har laget Gordon Ale til minne om avdøde Gordon Knight, en pioner i håndverksbryggingen i Colorado.Ølet beskrives som en krysning mellom Double IPA og Imperial Amber Ale.
Ravfarget øl, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint.
Glimrende kompleks aroma av amerikansk humle, toner av furunål, appelsiner, grapefrukt og tropiske frukter.
Smaken har massevis med amerikansk humle fra begynnelse til slutt, med fruktige (grapefrukt), furunåls - og harpiksaktige toner, men den er ikke for bitter, til tross for en bitterhet på respektable 85 IBU. Dette skyldes at den er flott balansert av en sødme preget av malt og appelsinmarmelade. Harpiksaktig bitter ettersmak.
Da Gordon Ale ble presentert på Onsdag i Annen på Cardinal, var dere flere deltakere som himlet med øynene: Hva er nå dette? Boksøl? Etter å ha luktet og smakt på ølet, fikk de hakeslipp. Kan øl være så godt?
Ja, så godt kan det være!  

Hoppin´Frog Hoppin´To Heaven IPA


Det amerikanske bryggeriet Hoppin' Frog holder til i Akron, Ohio, hvor de brygger en rekke øl som ikke akkurat er preget av mangel på aroma og smak. Deres Hoppin' To Heaven IPA er et utmerket eksempel på det. Froske-hentydninger går igjen i alle ølnavnene deres. For de tungnemme kan opplyses: "hopping" på engelsk betyr (ja, nettopp) hopping (= en aktivitet som jevnlig bedrives av frosker),  men også humletilsetting  (tttog du 'an nå?). Og her forutsettes altså humletilsettingen å sende deg opp i de himmelske sfærer, om du ikke hopper dit på egne bakbein.
Uklar dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Intens aroma av fruktig amerikansk humle, på en bakgrunn av marmelade og den typiske amerikanske karamell- (eller krystall-)malten.
Smaken er ganske søt og fyldig med toner av marmelade, og selvfølgelig med distinkt amerikansk humle gjennom det hele. Lett krydret preg, med innslag av sitrus / grapefrukt. Bitter ettersmak, bitterheten er på 68 IBU.
En bra IPA dette her!

97/97 6,5%

De Molen Vuur & Vlam


Inntil noen med faktiske nederlandsk-kunnskaper motsier meg, antar jeg at "Vuur & Vlam" betyr "Fyr & flamme" - og da snakker jeg ikke om en roman av Kjartan Fløgstad, men om en amerikansk-inspirert India pale ale fra det nederlandske håndverksbryggeriet De Molen. Karene som brygger i den gamle vindmøllen vet hva de holder på med, det er sikkert!
Tidligere hadde vi den en periode på store 75 cl flasker, nå har vi spesialimportert den på vanlige 33 cl flasker. Ølet er selvfølgelig fortsatt "levende" og flaskekondisjonert, og gjæret med både overgjær og undergjær.. Som bitterhumle er brukt Galena, smaks- og aromahumle er Chinook, Cascade, Simcoe og Amarillo. Ølet er også tørrhumlet med Cascade.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum med en oransjeaktig teint.
Meget behagelig aroma av fruktig amerikansk humle, hint av harpiks også.
Smaken har massevis av harpiksaktig og fruktig humle, på en bakgrunn av malt- og fruktsødme, og ender i en moderat men distinkt humlebitterhet. En bitterhet på 42,6 EBU er slett ikke ekstremt for en IPA med amerikansk humle, men ølet er like fullt svært smaksrikt og fyldig. Laaaang ettersmak!
Det er høyst sannsynlig at Cardinals stamgjester vil bli "fyr og flamme" over
Vuur & Vlam, ja!

96/95 6,2%

De Molen Amarillo


Som navnet forteller er den amerikanske humletypen Amarillo dominerende i dette ølet fra nederlandske Brouwerij De Molen, noe som også skyldes såkalt "tørrhumling (= humletilsetting etter at kokingen er avsluttet). Stilmessig er det en double / imperial IPA. Challenger og Saaz skal være de to andre humletypene som er brukt her, og bitterheten er på hele 77 EBU.
Mulig at min prøveflaske var ekstra hissig (ølet er ettergjæret på flasken, og kullsyrenivået kan derfor variere fra en flaske til en annen) - glasset ble ihvertfall helt fylt av et voldsomt off-white skum, som bare meget langsomt lot et disig oransjefarget øl komme til syne.
Herlig aroma av fruktig / sitrusaktig Amarillo-humle.
Smaken er en bitter og fruktig humleeksplosjon fra begynnelse til slutt, også med toner av furunål og harpiks, og med en del sødme. Hvis ølet drikkes iskaldt, kjenner du bare bitterheten, og får ikke med alle de finere smaksnyansene av humlen. Anbefalt serveringstemperatur er derfor 10 grader C.

99/94 9,2%

 

Tamamura Honten House IPA

beer_67410

Når bryggerne i japanske Tamamura Honten presenterer sin House IPA, står de defintivt ikke tilbake for sin amerikanske kolleger i utførelsen. Her er humlingen så rikelig at amerikanerne nok helst ville kalt dette en "imperial / double IPA".
Dypgylden til brunlig oransje farge på ølet, disig. Moderat hvitt skum.
Aroma av jord, tre og appelsinmarmelade, fruktig og harpiksaktig humle.
Smaken har først en rik maltpreget og fruktig sødme, så overtar kraftig amerikansk(?) humle med massevis av harpiksaktig og grapefruktaktig bitterhet. Tilstrekkelig sødme blir igjen til å balansere noe av bitterheten.
Dette er rent nam-nam for "humlehodene" blant Cardinals gjester - de vil nok sørge for å tømme vårt begrensete lager av dette kvalitetsølet rimelig raskt.

96/79 8%
 

Hitachino Nest Japanese Classic Ale


I Japan overtar interessante håndverksbryggerier en stadig større del av det voksende ølmarkedet (i motsetning til hva mange tror, er øl langt større enn sake i Japan), men inntil nylig har vi sett det som ganske urealistisk å få noen av ølene deres hit til landet. Heldigvis har våre venner i Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet i Grimstad) nå kommet oss til hjelp, og importerer en meget begrenset mengde japanske kvalitetsøl til oss og noen få andre utvalgte puber.
Hitachino Nest er varemerket til Kiuchi Brewery, og deres Japanese Classic Ale (JCA) er en "India Pale Ale" slik øltypen var da den først ble innført til Japan i Edo-perioden på 1800-tallet. Ølet er lagret i tradisjonelle fat av sedertre, på samme måte som bryggeriets sake (risvin).
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et flott off-white skum.
Behagelig aroma av blomsteraktig og fruktig humle (Chinook, Challenger, Kent Goldings), hint av sedertre.
Smaken har først en betydelig maltsødme (fra pale-, münchener- og krystallmalt), fulgt av en distinkt humlebitterhet i avslutningen, og et nesten malurtaktig "bitt" i ettersmaken.
Balansen mellom smakselementene er kanskje litt annerledes enn man finner i moderne vestlige ales, men dette er absolutt en god IPA som bør prøves!

93/87 7,5%

Opperbacco TriplIpa


Italia er et av de mest spennende "nye" landene for håndverksøl i Europa. Mikrobryggeriet Opperbacco i Notaresco presenterer med sin TriplIPA et skikkelig hybridøl, nemlig en krysning mellom belgisk tripel/riple og amerikansk IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge, lett disig, med et høyt hvitt skum.
Herlig aroma av belgisk overgjær, banan, koriander og mildt krydder.
I smaken dominerer den amerikanske humlen (Simcoe, Columbus og Amarillo, sistnevnte tørrhumlet - dessuten også noe tsjekkisk Saaz) med en betydelig bitterhet (56 IBU) fra begynnelse til slutt, på en mer subtil bakgrunn av "belgisk" sødme med noen sitrusaktige og krydrete toner. Gode saker!

96/97 7,8%

BrewDog Punk IPA


De skotske bryggerne i BrewDog er omtrent like tøffe i trynet som bryggerne av amerikanske Stone Arrogant Bastard Ale når de omtaler Punk IPA: "This is an agressive beer. We don't care if you don't like it." Og sånn fortsetter de ...
Vel, de får være så tøffe de vil, "this is the vote of the Norwegian jury":
Lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig humle fra USA og New Zealand (Chinook, Ahtanum og Nelson Sauvin), toner av tropiske frukter.
Smaken er aggressivt humlet fra begynnelse til slutt. Her er også en betydelig sødme, denne er helt påkrevet for å balansere noe av humlebitterheten. Harpiks og grapefrukt i avslutningen. Meget bitter og lang ettersmak.
Dette er et øl som ikke alle vil like - men "humlehodene" ELSKER det!

90/79 6%

 

Stone Ruination IPA


Californiabryggeriet Stone Brewing Company har kalt dette ølet Ruination IPA fordi de lover at det vil ødelegge smaksorganene dine for lange tider. Kanskje en liten overdrivelse det, men i likhet med Arrogant Bastard fra samme bryggeri er Ruination helt klart ikke brygget for dem som primært søker en "fin balanse" mellom smakselementene i et øl. Målgruppen er de meste innbitte "humlehodene", de som simpelthen aldri kan få nok humle i ølet sitt. Så er da også bitterheten her på over 100 IBU.
Dypgylden farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk humle (sitrus, tropiske frukter).
Smaken er et voldsomt humleangrep fra starten til avslutningen, en søtlig maltet og fruktig bakgrunn er ikke nok til å balansere bitterheten (og det er da heller ikke meningen). Meget bitter ettersmak.

100/99 8,2%

 

Anderson Valley Hop Ottin´Ipa



Fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California, kommer Hop Ottin' IPA, i den amerikanske humle-aksentuerte stilen som etterhvert begynner å bli velkjent for de mange "humlehodene" som frekventerer Cardinal.
Dypgylden farge på ølet, med et flott off-white skum.
Aromaen har rikelig med fruktig amerikansk humle, toner av frisk appelsinmarmelade og grapefrukt.
Smaken er et massivt humleangrep fra starten til avslutningen, med en tilbakeholdt maltsødme i bakgrunnen. Preg av furunål. Meget bitter og langvarig ettersmak.

97/96 7%

 

Haandbryggeriet Dobbel Dose IPA

Haandbryggeriet-Dobbel-Dose

Dobbel Dose IPA fra Haandbryggeriet i Drammen er en "Double IPA" (eller "Imperial IPA" som øltypen også kalles) - alkoholsterke og kraftig humlete ales, for dem som aldri kan få nok humle. Øltypen slo først gjennom i USA, men ulikt de fleste andre bruker HaandBryggeriet europeisk humle i stedet for amerikansk. Dobbel Dose er flaskekondisjonert, ufiltrert og upasteurisert, og der er et betydelig sediment i flasken.
Ganske uklar oransje-brun farge på ølet, med et bra off-white skum. Malt er Maris Otter, Crystal og hvetemalt.
Meget bra humlearoma, med toner av blomster og appelsinmarmelade, også et hint av eik.
Smaken er ganske søt og fyldig, alkoholen er merkbar, med en betydelig dominans av humle (som ventet av en "Double IPA"), men er ikke fullt så ekstrem som jeg var forberedt på. Avslutningen er bitter. Jeg anbefaler sterkt å helle med i glasset også de siste restene av sedimentet fra flasken - innholdet ser da ut som sølevann, men smaken blir betydelig mer kompleks og interessant!

9%

Sierra Nevada Anniversary Ale

37477

Kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company i Chico (California) bruker den nydelige amerikanske humletypen Cascade som sin "signaturhumle" - du finner den bl.a. i deres Pale Ale på Cardinal. I deres Anniversary Ale (de feirer jubileum hvert år!) er de enda mer rause med Cascade-humlen - dette ølet er en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, noe som tilsier kraftig humling, men den er ikke så ekstrem som IPA'ene til endel andre amerikanske håndverksbryggerier. Oransje til rav farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig glød.
Deilig aroma av Cascade-humle, toner av furu og grapefrukt.Smaken er distinkt humlet gjennom det hele, her er det furunåler i massevis, en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen, og en lang og meget bitter ettersmak. Der er også noen hint av karamellmalt, men ølet er ikke for søtt. Joda, her snakker vi om SKIKKELIG øl!
Dette er en IPA som garantert vil gå unna til alle våre gjester som elsker god humlesmak. Men vi skal prøve å ta inn mer ...

Jacobsen India Pale Ale

Jacobsen-Pale-Alel.jpgl_

Jacobsen India Pale Ale kommer fra Husbryggeriet Jacobsen som er Carlsbergs nye mikrobryggeri i Danmark. Ideen er å ta opp den innovative tanken som dannet grunnlaget for hele Carlsberg konsernet, nemlig at bryggerimestere, teknikere og andre ildsjeler får en mulighet til å eksperimentere og lage spesialøl med de beste råstoffer i en mindre skala. Sjef for det nye mikrobryggeriet er den 40 år gamle farmasøyt og bryggerimester Jens Eken, og hans oppgave er å skape nye ølopplevelser og medvirke til å drive spesialølmarkedet. Ved
åpningen av bryggeriet 1.juni 2005 ble det lansert 4 nye spesialøl, alle under navnet Jacobsen, og flere er allerede kommet.
Av de første fire er det Original Dark Lager som er med i Norgeskolleksjonen som lanseres i disse dager. Denne har fått følge med Jacobsen Bramley Wit og altså IPA som vi skal ta for oss her. Som nevnt under Carlsberg har moderkonsernet i lang tid hatt en del spesialøl som ikke har nådd våre breddegrader. Vi håper dette nye tiltaket er en anerkjennelse av at interessen for spesialøl og andre alternativer til pils er et allerede stort, og voksende marked. Jacobsen IPA er brygget på en engelsk alemalt samt en anelse karamellmalt som gir den en frisk krydret duft med preg av tørket aprikos og et hint av røyk. Smaken går over i en intens bitterhet fra den høye humledoseringen, men avsluttes bløtt og elegant.

Adnams Innovation

Cardinal Pub Stavanger

Adnams-bryggeriet i Southwold ved Suffolk-kysten introduserte Innovation på markedet i fjor, og den har fått god mottakelse. Stilmessig er den en English Strong Ale.
Humletypene som er benyttet er østengelske Boadicea, slovenske Styrian Goldings og amerikanske Columbus. En spennende kombinasjon! Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Behagelig humlepreget aroma, også toner av frukt, hint av honning, toffee og solbærblader. Den fint avrundete smaken har en bra balanse mellom tydelig malt og behagelig humle. Noe fruktig sødme, honningaktige toner, alkoholen er merkbar men ikke forstyrrende. Moderat bitterhet i ettersmaken. Her må vi bare si med Bøgvall Kai: "Helvede så stiligt!"

Joker IPA

Cardinal Pub Stavanger


Joker IPA kommer fra Williams Brothers i Alloa, Skottland, og er en India pale ale i britisk stil, ikke amerikansk - den er velhumlet, men slett ikke ekstrem. Noen vil hevde at den like gjerne kan kalles premium bitter eller golden ale.   Gylden farge, høyt hvitt skum. Fin aroma av fruktig humle, toner av sitrus og nyslått gress, hint av mildt urtekrydder. Smaken er fruktig med en tydelig sødme innledningsvis, og godt merkbar humle gjennom det hele. Moderat men god bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Er du i tvil om hvilket øl du skal velge, anbefaler vi dette - det kan bli kveldens Joker! Og er du med i Joker MC har vi fremdeles alcopopps.

Rise Premium IPA

Cardinal Pub Stavanger


En dansk IPA fra Rise Bryggeri på Ærø - og la det straks være sagt: den som forventer en humlebombe her, vi bli skuffet. Til tross for navnet er dette en "snill" lys ale, som ikke sprenger noen grenser. Økologisk er den altså, men ingrediensene inkluderer litt sukker og askorbinsyre (vitamin C).
Den er brygget med engelsk ale-gjær. Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.Svak aroma av floral humle, også med noen "støvete" toner.Smaken er først rimelig søt og maltpreget, mens avslutningen er ganske tørr og "støvet". Og humlemengden er altså beskjeden! Kan vi anta at dette er en IPA for jentene... ? Vår erfaring er at de gjerne setter pris på en noe lavere bitterhet..... Bare spør eksen til John Cleese!

Acme California IPA

Cardinal Pub Stavanger


ACME-ølene kommer fra North Coast Brewing Company i Fort Bragg, og deres California IPA (India Pale Ale) føyer seg pent inn i rekken av øl med et umiskjennelig amerikansk humlepreg. (for mer om North Coast bryggeriet, se bla North Coast Old Stock Ale under «Barley Wine».) Dypgylden farge, kan ha noe kjøletåke, moderat kremig skum. Distinkt aroma av fruktig amerikansk humle, også toner av toffee. Smaken er også distinkt humlepreget, med hint av skotsk appelsinmarmelade og noe alkohol. Bitterheten er på 55 IBU, ikke helt ekstrem altså, men den holder nok for de fleste ...

Hercules Double IPA

Cardinal Pub Stavanger


Great Divide Brewing Company holder til i Denver, Colorado. Det ligger liksom i navnet Hercules Double IPA at dette er heftige saker - så er da også slagordet for ølet "Ikke for de hjertesvake"! En solid alkoholprosent og en bitterhet på hele 85 IBU understreker det. Så ikke si at du ikke ble advart
Oransje til rav farge på ølet, lett disig. Moderat men varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Behagelig aroma av fruktig amerikansk humle. Smaken er en aggressiv humleeksplosjon fra begynnelse til slutt, på en bakgrunn av betydelig maltsødme. Meget bitter ettersmak. Hjertesvak eller ikke, jeg tror faktisk jeg kan venne meg til dette her ...

Stone IPA

Cardinal Pub Stavanger


Calfornia-bryggeriet Stone Brewing Company har fått velfortjent anerkjennelse for sin IPA, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg personlig synes den også er mer velbalansert enn deres merselgende Arrogant Bastard Ale (som vi også har). Administrerende direktør hos Stone, Greg Kochs, som var og besøkte oss på Cardinal en sommerkveld i 2009, har den enkle filosofi;
»Hvis du vil at folk skal få sansen for godt øl, så gi dem godt øl å drikke»
Faktisk synes jeg IPAen er VELDIG god - og den har samtidig nok humle til å glede alle "humlehoder"!
Dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum. Herlig humlearoma, med toner av sitrus og tropiske frukter. Den friske, "saftige" og fruktige smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, med tilstrekkelig malt i bakgrunnen.  Avslutningen har en grapefruktigaktig bitterhet, men den er ikke overdrevet, til tross mer enn 70 IBU. Lang bitter ettersmak. Slik skal en amerikansk IPA være! «A liquid poem to the glory of hops»

Copper Dragon Challenger IPA

Cardinal Pub Stavanger


Denne "IPA" (India Pale Ale) fra Yorkshire-bryggeriet Copper Dragon har lite til felles med en kraftig humlet amerikansk IPA - ølet er ikke veldig bittert, og er dermed ikke egnet til å skremme eller utfordre noen. Navnet Challenger går jeg ut fra det har fått fra humletypen med samme navn.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Moderat men behagelig fruktig aroma av humle, også toner av smørmalt- og "fudge"-karameller, hint av sukkertøy/drops. Selv om alkoholstyrken er såpass høy at den såvidt kryper over den norske grensen for salg i butikk (du får den altså ikke på Rimi!), så er ølet meget lett i kroppen, og minner mest om en standard "session" engelsk bitter med noe lavere alkoholstyrke. Smaken har moderat malt og humle og en lett fruktighet, og er god så det holder - det er bare ikke noe ekstremøl. Ikke vanskelig å like.

Mikkeller Warrior Single Hop IPA

Cardinal Pub Stavanger


Dette er det andre ølet i Mikkellers serie av énhumle-øl. Warrior er en av de klassiske amerikanske humletypene, og det er virkelig interessant å oppleve den her på egen hånd. Dypgylden til oransje farge på ølet, svakt disig. Høyt og varig off-white skum. Behagelig aroma av Warrior-humlen, men ikke fullt så sterk humlearoma som det vi møtte i Cascade Single Hop IPA - den er altså likevel meget god, med en viss kompleksitet. Toner av forskjellige frukter (inkl. sitrus) og milde krydderier. Smaken lar først noe cara-crystal malt komme gjen nom med en moderat sødme (ølet er også brygget med pilsnermalt, münchenermalt og flaket havre), så overtar humlen med toner av sitrus, urter, krydder og noe harpiks. En fast og pepperaktighet bitterhet i avslutningen, men den er ikke overdrevet.
Jeg synes dette er en ganske velbalansert og deilig IPA, og den har definitivt gitt mersmak for nye møter med Warrior-humlen, enten på egen hånd eller i kombinasjon med andre humleslag.

Mikkeller Cascade Single Hop IPA

Cardinal Pub Stavanger

Mikkeller har brygget en serie med "Single Hop"-øl (andre håndverksbryggerier har gjort noe tilsvarende), her er altså poenget at bare ett eneste humleslag benyttes i hvert øl, både som bitter-, smaks- og aromahumle. Slike øl er en glimrende anledning for ølelskere å bli kjent med egenskapene til de enkelte humlevariantene. Når der ellers gjerne brukes 2-3 (av og til også flere) humleslag i ett øl, kan disse egenskapene være vanskeligere å identifisere. Og her dreier det altså om amerikansk Cascade-humle! Dypgylden til oransje farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum. Deilig aroma av Cascade-humlen, med de typiske grapefruktaktige og furunålsaktige tonene. Smaken er igjen typisk Cascade (her brukt i MEGET rikelige mengder!) fra bbegynnelsen til avslutningen, massevis av grapefrukt, furunåler og harpiks. I avslutningen er der en nesten Campari-lignende (malurtaktig) bitterhet. En del maltsødme (pilsnermalt, cara-crystal og münchener) gjør sitt beste for å balansere noe av humlepreget. Selv de mest innbitte "humlehodene" bør bli fornøyde her!

Mikkeller Stateside IPA

Cardinal Pub Stavanger


Her har Mikkeller satset på en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, og det har de gjort med bravour! Brygget hos Ørbæk i Danmark Fargen på ølet er dypgylden til oransje, med et flott off-white skum. NYDELIG aroma av amerikansk humle: Chinook, Cascade og Amarillo er humletypene som er brukt her. Toner av furunåler, grapefrukt og tropiske frukter. Smaken er en bredside av humle (som forventet av en IPA), fruktige toner først (appelsin, grapefrukt), distinkt og skarp bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, toner av furunål og harpiks. Dette balanseres mot en viss restsødme fra malten (pilsnermalt, münchenermalt og caramünchener). Alle "humlehoder" vil være glade for bekjentskapet med Stateside IPA!

Belhaven Twisted India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger


Belhaven Twisted India Pale Ale kommer fra våre venner i Dunbar i Skottland, og er blitt tilgjengelig på Polet fra Oktober. Belhaven-bryggeriet ble i 2006 oppkjøpt av stadig ekspanderende Greene King. Etter sigende har de ingen planer om å legge ned dette utmerkede bryggeriet, og avstanden fra Skottland til Sørøst-England hvor Greene King holder til kan være med på å sørge for nettop det! Den europeiske versjonen er 5,3% mens du får den som 6,1% i USA. (Vi kan desverre ikke forklare deres engasjement i Irak utifra dette alene..) På den annen side er faktisk dette et øl som ikke selges i Storbritania i det hele tatt. Fargen er dyp gyllen, med moderat skum. Veldig fin humlearoma (Cascade og Challenger) med hint av toffee. Smaken har en distinkt humlebitterhet hele veien, med en røkt maltbasis som tenderer mot det søte.
Tross vår “svake” utgave har ølet en tydelig alkoholsmak. Kompleksiteten er moderat, men slett ikke enkel heller. Bitter, god og lang ettersmak. Bør absolutt prøves.

Midtfyns Double IPA

Cardinal Pub Stavanger


Nå kan vi gjøre "humlehodene" på Cardinal VIRKELIG lykkelige - her kommer et dansk håndverksbrygg som ikke bare er en IPA (India Pale Ale), men en DOBBEL sådan, både når det gjelder humlemengde og (langt på vei) alkoholstyrke. En vanlig (amerikanskinspirert) IPA pleier nå ellers å være humlet så det holder, men her dreier det seg altså om den dobbelte mengden - minst. Kobberfarget øl med bra off-white skum. Sterk og meget god aroma av fruktig amerikansk humle, noen hint av krydder også. Smaken er først maltet og svakt sukkersøt med toner av karamell, så overtar en intenst besk og overveldende bitterhet.Voldsomme greier!

Marston´s Old Empire


Cardinal Pub Stavanger

Marston´s Old Empire Original Export India Pale Ale er en typisk engelsk IPA, den er ikke så markert som de moderne amerikanske IPAs, selv om man også her har tydd til litt amerikansk Cascade-humle, i tillegg til de tradisjonelle engelske humleslagene. Malttypen heter Optic.
Ølet fra Burton upon Trent har tradisjonelt hatt preg av det lokale vannet (med innslag av kalk og svovel), noe som andre byer har prøvd å etterligne gjennom en vannbehandlingsprosess som kalles burtonising. Dette er nok tydeligst i det "levende" cask-ølet, men også det pasteuriserte flaskeølet har noe av dette preget. Vi har også inne deres Oyster Stout og Pedegree Bitter.
Dypgylden farge på ølet, med et moderat hvitt skum som ikke varer så lenge. Moderat men god humlearoma, hint av toffee også.Mye kullsyre i glasset. Smaken har godt merkbar Goldings og Fuggles humle og noe karamell, moderat bitter avslutning. En grei IPA som ikke bør skremme noen.

Greene King IPA

Cardinal Pub Stavanger

Greene King er en av Englands mest kjente bittere. I Sør-England er G.K. IPA det mest solgte bitterølet, og i hele Storbritannia nr. 3. IPA er en forkortelse for India Pale Ale. Opprinnelig ble dette spesielle ølet brygget i Burton og sendt til de engelske styrkene overalt i Imperiet, men spesielt til India. I regelen er dette en alkoholsterk gruppe, men så er ikke tilfelle når det gjelder Greene King. Grunnen til dette er at også engelske skattemyndigheter vet å sette pris på sterkt øl. IPA beregnet på hjemmemarkedet er derfor alkoholsvakt, mer å betrakte som en ”ordinary bitter” enn som en opprinnelig IPA.
Den engelske bryggerigruppen Greene King er kjent for sin satsning på klassiske engelske øl, eller ale, som denne øltypen heter på engelsk. Årsproduksjonen ligger på ca 90 millioner liter, eller ca 1/3 del av det norske ølforbruket.(2009) Med en markedsandel i Storbritannia på nesten 15 % av ”cask ale”, er Greene King en stor aktør. I London er markedsandelen hele 30 %. Toppselgeren Old Speckled Hen er markedsleder i Storbritannia i segmentet ”premium bottled ale”. Greene Kings nest største ølmerke er Ruddles County Ale. Bitteren IPA er nå den 3. mest solgte pinten i Storbritannia! Greene King-gruppen driver flere pubkjeder og grossistvirksomhet med andre drikkevarer enn øl. Greene King har en betydelig eksport til 35 land, blant annet Sverige, og fra og med mai 2003 også Norge.
Ølet har en mørk, ravbrun farge. God fylde. Frisk, fruktig duft av bitter humle. Den tørre bitterheten kommer godt fram i smaken. Ettersmaken er dominert av bitterheten. En meget god, og svært populær engelsk bitter. Be gjerne om romtemperert.

Ægir India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger


Ægir India Pale Ale er selve "flaggskipet" til Ægir Bryggeri i Flåm. Ølet er flaskekondisjonert, men min flaske var uten nevneverdig bunnfall. Dyp gylden til oransje farge på ølet. Høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Fin aroma av rikelige mengder amerikansk humle.
Smaken har toner av appelsinmarmelade og harpiks med en betydelig humlebitterhet, men denne er ikke overdrevet. Medium sødme. Ettersmaken varer "i det uendelige" og er preget av en grapefruktaktig bitterhet - og der er faktisk et hint av kamferdråper også! Helt klart et øl som vil "gå rett hjem" hos alle som liker en IPA i amerikansk stil.

Nøgne Ø Double IPA



Nøgne Ø slår her til med en "double" eller "imperial" IPA, med en humlebitterhet på hele 100 IBU. Om den blir en "one-off" eller en del av Nøgne Øs faste sortiment gjenstår å se. Deres "vanlige" India Pale Ale er jo ikke tapt bak en vogn den heller ... Så helt vanvittig ekstrem er Double-utgaven dog ikke, men du bør nok ha sansen for kraftig humle for å gi deg i kast med den. Den er selvfølgelig "levende", som alle cask- og flaskekondisjonerte øl fra NØ.
Disig oransje til brun farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Intens og deilig aroma av mango og andre tropiske frukter. Smaken har en betydelig sødme med distinkt fruktig humle gjennom det hele, toner av appelsiner. Meget bitter avslutning og ettersmak.

Nøgne Ø India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Halvmørk, maltrik og svært besk ale, Her er humleinnslaget langt sterkere enn hos de andre øltypene fra Ø, men likevel behagelig. Duften er også kraftig maltpreget. Ølet har et fast og godt skum med kraftig og uttalt malt- og bitterkarakter. I utgangspunktet er ikke dette noe matøl. Da engelskmennene skulle eksportere øl med seilskute til India på 1800-tallet, ble ekstra mye humle brukt som konserveringsmiddel, derav navnet India Pale Ale. Kopiøse mengder Cascade humle gir lang ettersmak av grapefrukt og krydder. Dette ølet er så vidt kraftig, at det bør nytes for seg selv, men kan også anbefales til kraftige, modne oster, eller til en cigar.

Goose Island IPA

Cardinal Pub Stavanger

Goose Island IPA blir brygget ved Goose Island i Chicago i Illinois, og bryggeren Greg Hall sier at bryggeriets eksistens avhenger av hvor mye humle han bruker.
Dette bryggeriets omfattende utvalg av ølsorter gjenspeiler MBA-programmet (mester i ølverdsetting) som firmaet startet like etter at det åpnet som bryggeripub «Clybourn» i 1988. Da Greg bygde sitt produksjonsbryggeri i 1995, lanserte han dusinvis av øltyper allerede første året. Deres batch nr 1000 i 1995 ble lansert som «Bourbon County Stout» og gav støtet til bølgen av øl modnet på bourbonfat (og senere andre typer sprit- vin-fat.) (Innis & Gunn, Ola Dubh m.fl)
I denne IPAén er det brukt rikelig, men i deres Imperial IPA sprengte de virkelig grensene for bruk av humle i øl med en IBU på over 90. Den amerikanske ølrevolusjonen de siste tiår har ført dette videre og ytterligere sprengt rammene for hva som «går ann». Ravbrun farge med litt rødskjær. God fylde. Frisk og meget fruktig duft av eple, tørket frukt, malt og bitter humle. Den tørre, fruktige bitterheten kommer godt fram i smaken, og preger også ettersmaken. En meget god, og svært populær amerikansk bitter.

Rogue Captain Sig´s Northwestern Ale

Cardinal Pub Stavanger

Oregon-bryggeriet Rogue (kjent for øl du husker når du har smakt dem!) holder til i kystbyen Newport, hvor man ellers er mektig stolte av havfiskeflåten sin. Captain Sig's Northwestern Ale er IKKE oppkalt etter en av Cardinals ølbokskribenter (stolt innehaver av 15 fots plastbåt), men derimot den legendariske fiskeskipperen Sig Hansen, som sammen med brødrene Edgar og Norman utviste stor dristighet under tokt i Beringhavet (var det ikke der Røkke også la grunnlaget for formuen?).
Ølet har også vært markedsført under navnet "Deadliest Ale", uvisst av hvilken grunn (alkoholstyrken er neppe forklaringen alene, den er jo solid nok, men likevel moderat sammenlignet med flere andre øl fra Rogue). Litt av overskuddet bryggeriet har på salg av dette ølet går til det lokale Fiskernes Fond.
Stilmessig hører det til i grenselandet mellom Amber Ale og India Pale Ale. Disig brun farge på ølet, med et digert beige skum. Fin aroma av fruktig amerikansk humle (humletypene er Horizon, Amarillo og Cascade). Smaken har en betraktelig maltsødme med hint av karamell, noe som nok er nødvendig for å balansere en bitterhet på hele 80 IBU.
Her er det brukt både palemalt, münchenermalt, karamellmalt og litt sjokolademalt.
Den fruktige og harpiksaktige humlen tilfører jo mer til smaksprofilen enn bare bitterhet, men avslutningen er likevel ganske bitter. På en god måte, må jeg tilføye. Dette er nemlig et øl som vil falle i smak hos alle som har lært å sette pris på et skikkelig humlepreg!

Avery India Pale Ale


Cardinal Pub Stavanger

Fra Avery Brewing Company i Boulder; Colorado kommer denne IPAen i velkjent amerikansk stil.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. God aroma av fruktig og blomsteraktig humle.
Smaken har, som en IPA skal ha, et distinkt humlepreg gjennom det hele - her er der rikelig med grapefruktaktig og harpiksaktig amerikansk humle. Noe maltsødme i midten, bitter avslutning og ettersmak. En god IPA, helt klart et funn for "humlehodene", men ikke mer ekstrem enn at mange vil like den.