Norseman Pale Ale

Norseman-Pale-Ale

Så prøver vi oss en tid med en ny øl som har dukket opp hos vår lokale importør Middelthon. Norseman Pale Ale er brygget i Skottland hos velkjente Orkney / Sinclair Breweries. Joda, jeg vet at vi har mange pale ales og bitters fra før, men dette er øltyper som faller i smak hos veldig mange, så da er det jo kjekt å kunne variere litt. 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Sterk søtlig aroma av pæredrops og smørmalt. Smaken er i starten mer maltpreget enn humlepreget, middels søt med bare et hint av pæredrops og smørmalt, mens avslutningen er tørr og velhumlet. Ettersmaken er ganske bitter. Norseman er kanskje mer "engelsk" i stilen enn Orkney's andre skotske ales.

Orkny Brewery Dark Island Reserve

Cardinal Pub Stavanger

Dark Island fra Orkny Brewery er bryggeriets storselger, men med Dark Island Reserve har de egentlig skapt et helt nytt øl - mer enn dobbelt så sterkt (dette må nærmest kalles en barleywine), produsert i meget små kvanta, og lagret på eikefat som tidligere har inneholdt single malt whisky fra Orknøyene.
Vi fikktidligere bare tak i et lite parti om gangen, men da vi besøkte bryggeriet høsten 2013 var vi med på å brygge en batch med dette ølet, og under middagen med Norman Sinclair senere på kvelden, bestillte vi like godt 100 kasser, dersom han satte navnene våre på etiketten... Og ser du godt etter på etiketten over champagnekorken, vil du finne navnet til deres ydmyke pub-vert.. Som Co. brewer.. Happy (Litt overdrevet det da, men unektelig en stor heder!) Og 100 kasser fant veien til Stavanger...

Men uasett hvor stort lager vi har,dette er øl uten "best før"-dato, det er egnet til å kjellerlagres i årevis. Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Den herlige aromaen er vinøs (sherry), med preg av eik og moderat maltrøsting - men der er også toner av sjokolade, vanilje, fikener og dadler, samt noen hint av julekrydder, sandeltre og bitter skotsk appelsinmarmelade.
Fyldig og rik munnfølelse. Smaken har rikelig med maltsødme, et moderat røstet preg, eik og vinøse toner (sherry og/eller portvin) igjen, noe sjokolade og et hint av lakris. Moderat humle i avslutningen. Et vidunderlig øl! Riktignok er den store flasken egnet til å deles på to personer, men dette ølet er så utrolig godt at jeg egentlig hadde mest lyst på alt selv. Ah, my precious .... Etterpå er det bare å synge: " Heaven - I'm in heaven ..."

Neon bilder fra bryggedagen 24.September 2013 for batchen vi har inne nå;

Cardinal Pub StavangerCardinal Pub StavangerCardinal Pub StavangerCardinal Pub Stavanger

Orkny Brewery Skull Splitter

Cardinal Pub Stavanger

Denne sterke skotske ale (nærmest en barleywine) fra Orkney Brewery har IKKE fått navnet Skull Splitter som noen oppfordring til våre gjester om å kløyve verken sin egen aller andres skaller etterpå. Nei, det er oppkalt etter den den 7de (norske) jarlen av Orknøyene, Thorfinn Einarsson, som i sin tid fikk tilnavnet Hausakliuf ("Skallekløyver") - og hvordan han gjorde seg fortjent til dette tilnavnet sitt, er vel lett å tenke seg ...  De var rimelig hardbalne folk, de gamle vikingjarlene.
Da det gamle Orkney Brewery gikk konkurs, var det mange som var interesert i å overta kun dette navnet, og slik holdt det og på å gå, at produksjonen ble overtatt av Atlas Brewery på Fastlandet som noen var villig til å ta over. Så dukket Norman Sinclair opp. Han hadde gjort det stort i Skottland som restauranteier, og syntes det var leit bryggeriet, som lå i den gamle skolebygningen hans egen bestefar hadde tilbragt sine skoledager i, skulle bli lagt ned. Han tilbød seg derfor å kjøpe begge bryggeriene, og å oprettholde driften i begge. Og ikke bare har han opprettholdt driften... Den gamle skolebygningen framstår i dag som et topp moderne mikrobryggeri, med serveringslokaler du kun finner make til i et mikrobryggeri på Flåm.. Happy
Ølet har en mørk rødbrun farge, med et lavt off-white skum. God vinøs aroma med toner av mørke tørkede frukter, hint av eik.
Smaken er fyldig, søt og maltpreget, med toner av fikener og melasse. "Krydret" humle og nøtter i avslutningen. Et øl til å nyte - både for de hardbalne og de mer fintfølende blant oss.

Orkney Brewery Northern Light

Cardinal Pub Stavanger

Northern Light er Orkneys lyseste og letteste øl, en "golden ale" som nok passer aller best om sommeren, men ellers nårsomhelst du har lyst på en lett forfriskning. Både pilsdrikkere og ale-venner vil nikke anerkjennende her.
Krystallklar lys gylden farge, høyt til moderat hvitt skum. Moderat aroma av fruktig humle, hint av aprikoser. Lett i kroppen og forfriskende. Smaken har distinkt fruktig humle, på en bakgrunn av lys malt med moderat sødme, og ender i en velbalansert harpiks- og grapefruktaktig moderat bitterhet.
Mange av våre gjester vil nok starte kvelden med dette ølet, og arbeide seg opp gjennom rekken av våre andre øl fra Orkney Brewery, helt til den sterke Skull Splitter. Faren er nok da til stede for at noen vil si: "Eg stakk innom Cardinal for å ta EIN øl - men så gjekk det RETT VEST!"

Orkney Brewery Raven AleRaven Ale fra Orkney Brewery er en skotsk ale med moderat alkoholstyrke, i England ville den nok greit passert som en standard "bitter". Ravfarget øl, med et høyt off-white skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Maltpreget aroma med toner av karamell, noe frukt også. Smaken har en bra balanse mellom malten og humlen, toner av toffee og moderat frukt, humlepreget avslutning. Et godt øl, og nok en fin følgesvenn på ølreisen "rett vest".