De Tvende Cirque de Saison

Cirque_600b

De Tvende holder til på Arendals Bryggeri, og kommer med det ene gode ølet etter det andre. Deres Cirque de Saison (Årstidens Sirkus) har altså sine røtter i sørøst-belgisk gårdsølbrygging, og er dobbelt tørrhumlet.
Uklar blekgul farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av «krydret» saison-gjær, og fruktig og urteaktig humle.
Meget forfriskende smak, fruktig, urteaktig og krydret, først med søte hint av tropiske frukter, og med anstendig bitterhumle i avslutningen.

Amager The Ceremonial Grain-Out

29432_0

Amager Bryghus er fortsatt et av Danmarks beste bryggerier, og The Ceremonial Grain-Out har de brygget i samarbeid med amerikanske TRVE. Stilmessig er det nærmest en saison.
Moderat disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av malt (pilsner, hvete, rug), syltetøy av kvede (en slags villpærer) og fruktig humle (Galaxy, Citra).
Sitruspreget og brusende munnfølelse. Smaken har «krydret» belgisk saison-gjær, sitrusaktig humle og noen toner av hvete. Lav bitterhet (11 IBU).

Boulevard Saison Bret

boulevard-brewing-co-smokestack-series-saison-brett-beer-missouri-usa-10615999


Saison Brett kommer fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri. Og det er altså en saison I belgisk stil, ettergjæret med en dose brettanomyces.
Lys gylden farge på ølet, lett disig. Digert hvitt skum som varer lenge.
Herlig aroma av saisongjær og brettanomyces, med fruktige og pepperaktige toner, hint av bondegårdshus.
Smaken har en lett sødme men er likevel ganske «crisp», med pepperaktige toner og distinkt bitterhumle. Klasseøl!

Stillwater Stateside Saison

Cardinal Pub Stavanger

Stateside Saison kommer fra det amerikanske nomadebryggeriet Stillwater Artisanal i Maryland, og de har utført selve bryggingen hos Two Roads Brewing Company i Connecticut. Dette er et øl flere av oss hadde smakt tidligere og var veldig fornøyd med, så vi hadde tenkt å ta inn en rikelig mengde - men så hadde den norske importøren bare igjen en enkelt kasse! Vel, den kassen tok vi inn, med et sterkt håp om at mer vil komme senere (den som har lever, får se). Malten er europeisk, mens aromahumlen er fra USA og New Zealand. 
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk krydret aroma, også "bondegård"-toner, hint av eikefatlagret cider.
Krydret og fruktig smak, noe syrlighet men ikke ubehagelig. Anstendig humlebruk. Et godt og interessant øl!

97/95 6,8% 35,5cl

Lervig Art Collection Funky Moi Rye Saison

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg har påbegynt sine nye serie med hånd-nummererte store flasker, hvor motivet på etiketten er designet av kjente kunstnere.  Først ute er Annette Moi med «Funky Moi». Viktigere er det kanskje at ølet i flaskene er knallgodt! Første øl ut er en «belgisk» saison, brygget med en dose rugmalt. Her er hva bryggeriet har å si: «Rye Saison er en "farmhouse style" ale laget i tråd med århundrelange belgiske ølbryggertradisjoner. Bryggingen har skjedd uten filtrering eller pasteurisering, i stedet har ølet fermentert og modnet til perfeksjon i flasken. Opprinnelig ble saison-øl brygget for belgiske gårdsarbeidere som hadde krav på inntil 5 liter hver arbeidsdag. Ølet måtte være sterkt nok til å hindre at det ble ødelagt i den lange lagringsperioden, samtidig skulle det ikke gjøre arbeiderne ute av stand til å jobbe. Nyt smaken av godt håndverk! Ingredienser: Vann, byggmalt og rugmalt, Saaz, Cascade og Willamette humler, gjær. OG: 13 P & IBU 45.»
Vi noterer:
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig søtlig og krydret aroma av belgisk saisongjær og fruktige og urteaktige humlevarianter.
Rikelig med kullsyre i munnen. Smaken er middels søt (= ikke for mye) med distinkte krydrede og urteaktige toner på en maltet bakgrunn, et hint av appelsiner. Meget god!

na 6,5% 75cl

HaandBryggeriet Saison 4 Årstider - Vinter

Cardinal Pub Stavanger

Vinter er øl nr. 2 i HaandBryggeriet i Drammen sin serie Saison 4 Årstider. Smakstilsetningen er her friske spanske appelsiner, krydret med nellik.
Uklar blekgul farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma av krydret saison-gjær og kryddernellik, de fruktige tonene fra appelsinene er der i bakgrunnen.
Smaken er meget fruktig og forfriskende, mer en generell fruktighet / sitrustoner enn appelsiner spesifikt. Litt krydder, lite humle. 

na 7% 50cl

HaandBryggeriet Saison 4 Årstider - Høst

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen har introdusert en årstids-serie med en belgisk saison som "grunnøl" - Saison 4 Årstider. Det er meningen at alle utgavene skal være tilgjengelige hele året, men de har forskjellige smakstilsetninger. Først ute er Høst, som er smakssatt med friske og lokale epler fra fruktbygda Lier. 
Disig gylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk fruktig aroma av epler, lukter mer som en cider enn et øl.
Meget fruktig, "spritzy" og forfriskende smak, toner av eplejuice men ikke særlig søt, også typiske "krydrede" saison-toner for å minne deg om at dette faktisk er et øl.

na 7% 50cl

Ægir / Boulevard Ævenue Collaboration Saison

Cardinal Pub Stavanger

I lille Flåm ved Sognefjorden er der ikke så mye av verken boulevarder eller avenuer - men når sjefsbrygger og eier Evan ved Ægir Bryggeri brygget et øl sammen med Steven Pauwels fra amerikanske Boulevard Brewing Company, så ble resultatet altså Ævenue Collaboration Saison. Ølet er brygget med en dose sitrongress (lemongrass).
Stråfarget øl, som blir melkeaktig uklart hvis gjærrestene helles med mot slutten. Moderat hvitt skum.
Frisk og behagelig aroma av sitrongress / sitrus.
Den middels tørre smaken er sitruspreget (sitrongresset igjen), gjærpreget og fenolisk med krydrede toner. Bitterheten i avslutningen er ganske moderat.

82/50 6% 50cl

To Øl Yeastus Christus

Cardinal Pub Stavanger

De danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært å brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. I ølet Yeastus Christus er det altså gjæren som skal være frelseren. Her er det brukt både belgisk alegjær, brettanomyces lambicus og melkesyrebakterier. De to sistnevnte skal med tiden gi ølet en tilsiktet syrlighet, men i min prøveflaske var der få tegn til slikt. Hvis andre flasker framstår likedan, må vi bare konkludere med at ølet er for ferskt – de som ikke er så glade i mye syrlighet bør derfor drikke det nå, mens de som nettopp er ute etter syrligheten må smøre seg med tålmodighet noen måneder.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har nok innslag av brettanomyces og «bondegård», men altså uten syrlighet. Sterke toner av støv, noe krydder.
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er ikke for søt, men ikke tørr heller. Og uten den syren som også bryggeriet har varslet om på etiketten. Toner av gjær, og et skarpt humlet og pepperaktig «bitt» i avslutningen og ettersmaken.

Lindheim Saison Farmhouse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark er et nystartet bryggeri med høye ambisjoner. Deres Saison Farmhouse Ale (kalt Sarason når den blir servert på Cafe Sara i Oslo) er et av bevisene på det. Forbildene er belgiske, og krydderpreget kjenner vi igjen fra stilartene witbier og saison. 
Disig oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av krydder (spesielt koriander) og sitrus / appelsinskall.
"Crisp" smak, middels tørr men med noe fruktig sødme i behold, krydder- og sitruspreget (distinkte toner av koriander,også appelsinskall), pepperaktig avslutning. Både forfriskende og samtidig et øl til å nyte. En höjdare, om du ikke har krydderallergi.

Partizan Saison Grisette

Cardinal Pub Stavanger

Etter at Fuller's ble alene som det eneste store ale-bryggeriet i London, har storbyen fått en enestående oppblomstring av småbryggerier. Fra en ølscene som tenderte mot det kjedelige, har London nå en bryggeriflora så omfattende at selv de fastboende ølentusiastene strever med å rekke over alle nyhetene. Partizan Brewing ute i South Bermondsey er et av disse spennende nye småbryggeriene. De startet opp så sent som i 2012, og allerede i 2013 var vi klar for å presentere dem på Cardinal. De brygger både klassiske engelske og kontinentale øltyper. Deres Saison Grisette er belgisk- og franskinspirert (une grisette er ellers den noe arkaiske franske betegnelsen for en lettlivet pike av arbeiderklassen). 
Disig og meget lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av saisongjær, men også appelsinskall og koriander som i en witbier (jeg vet ikke om disse er faktiske ingredienser her). 
Forfriskende smak, ikke for søt, krydret med distinkte toner av koriander og kryddernellik, sitrus i bakgrunnen.

Brooklyn Sorachi Ace

brooklyn_sorachi_ace

Dette ølet ble introdusert hos oss på smakingen vi hadde med selveste Garrett Oliver, sjefsbrygger ved Brooklyn Brewery i New York, og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Nå har vi fått inn mange kasser av dette praktølet hans, så der er nok til alle! Sorachi Ace er egentlig navnet på humletypen som dominerer ølet, og er tilsatt etter at gjæringen med en belgisk overgjær er ferdig. Så er ølet (som nærmest må klassifiseres som en saison) ettergjæret på flasken med champagnegjær, som gir en særegen frisk og fruktig karakter. Sorachi Ace (humletypen altsåWinking ble opprinnelig framkrysset i Japan, men dyrkes i dag mest i USA. Den har en helt spesiell krydret smak, hvor sitrongress og dill dominerer.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aldeles strålende krydret aroma, toner av sandeltre og sitrongress.
Champagne-lignende og friskt sprudlende munnfølelse. Krydret smak (særlig sitrongress og dill, som sagt), kompleks og rimelig tørr. Meget god!
Brooklyn Sorachi Ace, som brygges bare en gang hvert år,  smaker naturligvis helt uovertruffent til sjømat, passer også til en del oster, men er også en nydelig forfriskning på egen hånd. Den store "champagne"-flasken klarer du nok greit alene, men den egner seg selvsagt også til å deles på to personer. God fornøyelse!

Hubertus Hafelløl

hafelll

Den nederlandske bryggeren Hubertus Huys har gjort nordmann av seg og slått seg ned i Lesja, der det nystartede Hubertus Bryggeri er godt i gang. Hafelløl er som de fleste andre av ølene hans belgisk inspirert  - i mangel av noe bedre forslag klassifiserer vi det stilmessig under saison. 
Meget lyst stråfarget øl, med et høyt hvitt skum.
Typisk "belgisk" aroma, toner av hvitt kandissukker, milde krydderier og noe frukt.
Lett i kroppen, lettdrikkelig. Milde krydrede toner i smaken, ikke for søt, men kunne nok med fordel hatt noe mer humle. Likevel en god start for denne nykommeren i norsk bryggeriflora.

Bierwerk Rooibos

6098848201_15290792f4

Afrikanske øl er "in" på Cardinal for tiden. Ølene i Bierwerk-serien brygges i Sør-Afrika og Namibia av den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen, som ellers er velkjent på Cardinal for den danskbryggede Beer Here-serien. Bierwerk Rooibos, som stilmessig ligger nærmest en belgisk saison, er brygget hos Camelthorn Brewing Company i Namibia. Den er, som navnet forteller, brygget med en uvanlig ølingrediens, nemlig afrikansk rooibos-te (som botanisk sett strengt tatt ikke er en te, men den brukes altså som te). Rooibo s-buskens blader skal ha en rekke helsebringende egenskaper.
Lys gylden farge på ølet, med et enormt hvitt skum.
Aroma av rooibos-te og saisongjær.
Rimelig god og interessant smak, forfriskende og mildt krydret med toner av rooibos-te.

Kissmeyer Witter Saison du Fleur

Cardinal Stavanger

Selv om vi prøver å få smakt flest mulig forskjellige øl (bl.a. gjennom deltakelse på ølfestivaler o.l.) før vi bestemmer oss for hvilke vi vil kjøpe inn, henter det unektelig fra tid til annen at vi tar inn noen øl vi aldri har smakt før. Noen sjanser må man ta her i livet. Kissmeyer Witter Saison du Fleur er er et slikt øl. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget det hos Fanø Bryghus. Det er en "saison with spices and dried flowers" - okeiiii ...  Ingredienslisten avslører at det dreier seg om tørkede grønne pepperkorn, honning og tørkede blomster (hvilke blomster det er, vet vi ikke).
Disig lys gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Distinkt og uvanlig aroma av krydder / grønne pepperkorn, også florale toner med hint av honning.
Mye kullsyre i munnen. Hvis du forventer noen honningsødme eller maltsødme i smaken, tar du feil. Ølet er "knastørt", her er der ikke mye restsødme, nei.
Smaken er fullstendig dominert av grønne pepperkorn, som setter de mer subtile florale tonene helt i skyggen. Mer pepper og humlebitterhet (35 IBU) i avslutningen og ettersmaken. Herreminskaper - dette er et sært øl! Bør bare kjøpes hvis du digger grønne pepperkorn. Passer til fårikål, våre nachos-chips med dip og et generelt ønske om en lettere masochistisk aften.  

(50 cl flaske, 6,0%)

Amager The Sinner Series Wrath

6924128922_946c1ed76e

Amager Bryghus, vår nye danske storsatsing, har vakt oppmerksomhet bl.a. med The Sinner Series – ølserien som har lånt navn fra de katolske «Syv Dødssyndene» (husker du filmen «Seven»?). Foreløpig har det kommet 4 øl i serien, de tre siste kommer nok i løpet av det nærmeste året.
Og er teologikunnskapene dine blitt litt svekket med årene, kan vi minne om at de 7 dødssyndene er som følger (engelsk navn i parantes, siden disse brukes på ølene – og i filmen), i tilfeldig rekkefølge: Fråtseri (gluttony), vrede (wrath), begjær / vellyst (lust), dovenskap / latskap (sloth) – det er de fire som har kommet i ølserien hittil – vi venter ellers på: hovmod (pride), grådighet (greed) og misunnelse (envy).
Når det gjelder Wrath (en saison lagret på rødvinsfat) overlater vi ordet til bryggeriet selv:
«Saisoner er in. Saisoner er hippe. Simpelthen. Endnu har ingen givet den helt gode forklaring på, at denne uhyre traditionelle belgiske ølstil pludselig nyder en voldsom opblomstring blandt toneangivede ølnørder. Bortset fra selvfølgelig, at det er en uhyre delikat drik i al sin forfinede enkelhed. Men vi har begået en synd. Vi kunne ikke lade være. Vi har nemlig hældt vores Amager-variant af en Saison på et træfad. Vi håber, at de bløde tanniner fra træet og de noble Pinot Noir-druer giver et saftspændt ekstra twist. Vi ved, at vi måske påkalder os Saison-fundamentalisternes vrede med denne gavtyvestreg. Men ærlig talt, så er vi ligeglade.
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Sigmunds smaksnotater:
Rav til kobber farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Både aroma og smak har preg av saisongjær, malt (pilsner-, carahell- og pale chocolate), mildt krydder, eik og rødvin, med anstendig humle (Chinook og Saaz ) i avslutningen. Forfriskende og lettdrikkelig, egnet til å dempe din eventuelle vrede, heller enn å la den flamme opp.
 

Medgangs Villskot

Tåkefyrsten fra Jæren

Fra fat har vi nå Villskot, et "jærsk gardsøl" med lokale urter, med slektskap til den belgiske øltypen saison. Ølet er kréert av ølentusiasten og hjemmebryggeren Olav M. Bråtveit i Bryggelaget Medgang, og er brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg under kyndig ledelse av Mike Murphy. Ølet ble lansert under Jærdagene på Bryne, der det fikk behørig omtale. Urtene som er brukt er hylleblomst, bjørkeblader, ryllik og skvallerkål (gåselabb). Der er også brukt noe humle.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget god urtepreget aroma, med framtredende toner av hylleblomst og sitrusaktig humle.
Smaken er frisk, urte- og sitruspreget, lettdrikkelig. Noen kunne kanskje ha ønsket seg litt mer bitterhet, men dette er så absolutt et trivelig sommerøl som det er.

8 Wired Saison Sauvin

Øl på Cardinal Stavanger… immer gut!

Endelig kan vi presentere kvalitetsøl fra New Zealand – og hva er da bedre enn å starte med Saison Sauvin fra 8 Wired Brewing? 8 Wired er egentlig ikke et eget bryggeri, men en danske ved navn Søren Eriksen , som etter en omstreifende tilværelse har slått rot på New Zealand, og nå kontraktbrygger ølene sine hos Renaissance Brewing i Blenheim. (Hva ER det egentlig med disse omstreifende danske bryggerne? – fra før har vi Mikkeller, Evil Twin, Kissmeyer og Beer Here, som alle driver med noe av det samme. Geniale øl klarer de å brygge alle sammen!)
Saison Sauvin er selvsagt brygget med den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin, som på rekordtid ble en av de mest etterspurte humlevariantene på markedet. Gjærtypen er den samme som brukes i belgisk og nordfransk saison-øl, men noen stiltypisk saison er dette likevel ikke (alkoholstyrken tilsier også at man ikke drikker så mange liter i slengen som tilfellet var med det opprinnelige gårdsølet saison).  Saison Sauvin trosser alle firkantede type-definisjoner, og er bare knallgodt!
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Vidunderlig aroma av Nelson Sauvin humle, med toner av stikkelsbær, hvite druer og tropiske frukter, også hint av furu.
Smaken er middels søt og meget fruktig, Nelson Sauvin-elementene dominerer, men ølet er ikke for bittert. Saison-gjæren er mer avdempet til stede. Et flott og meget drikkelig øl, rett og slett.
 

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison


Ølstilen India Saison eksisterer i utgangspunktet ikke - men når innovative Nøgne Ø i Grimstad samarbeider med Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia, så oppstår der glatt nye hybridstiler, her altså en krysning mellom belgisk saison og velhumlet India Pale Ale. Ølet er brygget Både "down under" og i Grimstad, med belgisk malt og saisongjær, og et utvalg av de nyeste australske humlevariantene.  
Disig brunlig-gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Attraktiv fruktig aroma, toner av sitrus, stikkelsbær og tropiske frukter, noen furunålsaktige hint også.
Smaken er middels søt og fruktig, toner av saisongjær, distinkt humle i avslutningen. Bitter, pepperaktig og tørr ettersmak.
Vi sier det med pop-hit'en til gruppa Men At Work:
"I come from a land down under
Where beer does flow and men chunder
Can't you hear, can't you hear the thunder?
You better run, you better take cover."

Jolly Pumpkin Baudelaire Beer iO Saison


Michigan-bryggeriet Jolly Pumpkin er ikke redde for å brygge sære øl - og deres Baudelaire iO Saison er både inspirert av belgisk gårdsbryggerkunst, og den franske forfatterens Charles Baudelaires ord om "et pust av luft fra galskapens vinger". Baudelaire var kjent for et betydelig inntak av langt tyngre stoffer enn øl, og visste ett og annet om galskap. Vi vil imidlertid påstå at ølet som bærer hans navn ikke er så "ravgale", selv om det inneholder uvanlige ølingredienser: nyper, rosekronblad og hibiscus.  
Rosa farge på ølet, høyt rosaaktig off-white skum.
Sterk aroma av oksiderte ciderepler, rødvinseddik, bondegårdskjøkken, eik og blomster.
Moderat syrlig smak med fruktige toner (nypene, uten tvil). Pepperaktig og humlet tørr avslutning.
Et interessant øl, som også er ganske forfriskende for sin styrke.

Kinn Slåtteøl

Kinn Slåtteøl

Vår venn Espen Lothe i det lille Kinn Bryggeri ved Florø har latt seg inspirere av den belgiske gårdsøltypen saison. Slåtteøl (eller Slåttøl) var et kjent begrep i norsk gårdsbrygging også, selv om man nok her nord brygget øl som var svakere enn 6% til arbeidsfolket i slåtten.
Gylden farge på ølet, svakt disig, når det etterhvert dukker fram under et enormt (for ikke å si abnormt) hvitt skum. Skummet varer faktisk så lenge at det er en liten tålmodighetsprøve å få drukket opp alt sammen. Men dette "levende" oog ufiltrerte ølet er ikke infisert av villgjær e.l., det har bare fått veldig mye kullsyre gjennom ettergjæring på flasken, og kullsyrenivået kan nok variere noe fra en flaske til en annen.
Sterk og behagelig aroma av krydder og belgisk overgjær.
Smaken er "crisp" og meget god, distinkte krydrete og "belgiske" toner, med et betydelig "bitt" av humle i avslutningen. Enormt lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Jo, dette kan Espen være fornøyd med!

Foto lånt av ”beerNorway” med stor takk!

Le Merle Saison

Cardinal Stavanger


Le Merle Saison (Belgian Style Farmhouse Ale) kommer fra North Coast Brewing Company i Fort Bragg, California, et bryggeri som allerede har levert mange kvalitetsøl til Cardinal. (Lurer du på navnet, så er "le merle" fransk for svarttrost. Eller noe lignende fjærkre.)
Lett disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Søtlig aroma av sukkersaus, saisongjær og overmodne frukter og bær.
Høyt kullsyrenivå. Smaken har en middels sødme med et moderat krydret og friskt preg, bra humle i avslutningen. Alkoholen er ikke påtrengende i smaken.
Hyggelig å drikke som den er, og vil også passe bra til flere typer mat, for dem som har sikret seg litt catering ...
Saison-øl bør serveres relativt kjølig.

Ægir Saison



På fat har vi nå fått inn en Saison fra Ægir Bryggeri i Flåm. Ølet var opprinnelig et engangs gjestebrygg ved David Dudek (han var tidligere brygger ved Møllebyen Mikrobryggeri i Moss, før de nedla bryggevirksomheten der), men Saison ble så populært at Ægir nå har brygget det på ny.
Uklar brunlig-gylden farge, bra hvitt skum.
Meget god aroma av krydderaktig og fruktig belgisk saisongjær, søtlig malt og fruktig humle.
Smaken har en moderat sødme med fruktige og krydrete toner, og med en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Humlen etterlater et markert "bitt" ut gjennom den lange ettersmaken.
Saison (fra flere bryggerier) er en øltype med økende etterspørsel på Cardinal, og Ægirs bidrag vil helt klart bare forsterke denne trenden!
 

Toccalmatto Sibilla



Italienske Toccalmatto Sibilla er en saison i belgisk stil. En sibylle var i antikken en høyt ansett profetinne / spåkvinne, så når dette ølet er oppkalt etter en slik profesjon, åpner det kanskje for muligheten av at våre kvinnelige gjester blir ekstra "klarsynte" etter inntak av en stor flaske Sibilla?
Ølet er tilsatt noe krydder, og humletypene er Perle og East Kent Goldings. Anbefalt serveringstemperatur er 6-8 grader C.
Meget lys gul farge, svakt disig. Digert hvitt skum.
Meget fin fruktig og krydret aroma.
Smaken er tørr og lett krydret med en viss syrlighet. Lett i kroppen for sin styrke.
 

Jolly Pumpkin Bam Noire



Fra
Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, kommer Bam Noire, som i likhet med den lysere Bam Bière er oppkalt etter bikkja til bryggeren, Bam (en Jack Russel terrier). Bryggeriet kaller dette en Dark Farmhouse Ale, i mangel av noe bedre kaller vi det en mørk saison. Til tross for navnet er ikke ølet svart, men rimelig mørkt er det jo.
Kastanjenøtt farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat aroma av belgisk overgjær, hint av brunt brød og krydder.
Smaken har noe sitrusaktig syrlighet, moderat malt men er nokså tørr, meget moderat humle.
Nokså lett i kroppen, lettdrikkelig og forfriskende!

The Bruery Saison de Lente



The Bruery
hører hjemme i Orange County, California. Det litt pussige navnet oppsto da familien Rue bestemte seg for å starte sitt eget "brewery" - det måtte jo nesten bli The Bruery. De har spesialisert seg på å lage sin egen amerikanske vri på gamle europeiske øltyper. Deres Saison de Lente er som navnet antyder en tradisjonell saison i belgisk stil - men mens belgierne opprinnelig drakk saison under innhøstingen, brygger The Bruery dette som sitt sesongøl for fasten og påsken, og de etterfølgende vårukene.
Det er et levende og flaskekondisjonert øl, med en ekstra tilsetning av brettanomyces (en slags "kontrollert villgjær"). Ølets karakter vil derfor utvikles ved lagring - som ferskt er humlepreget tydeligst, etter et år eller to vil brettanomyces-preget av "bondegård" være tydeligere. Kullsyrenivået kan nok også variere fra en flaske til en annen.
Glasset fylles fullstendig av et digert hvitt skum, mens et blekgyldent og svakt disig øl bare langsomt kommer til syne.
Rustikk aroma med toner av bondegårdskjøkken og oksiderte epler, også krydrete toner (koriander, nellik).
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er distinkt humlepreget og moderat krydret gjenom det hele, med en god bitterhet i avslutningen. Til å være et øl på 6,5% er det lett i kroppen, og ganske lettdrikkelig. Det vil dermed falle i smak hos mange. Tror neppe vi får anledning til å lagre disse flaskene så VELDIG lenge, nei!
 

Jolly Pumpkin Bam Biere


Det amerikanske kvalitetsbryggeriet Jolly Pumpkin holder til i Dexter, Michigan, og har et vidt spekter av øltyper. Ikke minst er de kjent for sine mange øl i "belgisk" stil. Deres Bam Bière er oppkalt etter bryggerens hund Bam, en Jack Russel terrier, som helt uanfektet fortsatte sitt aktive liv etter å ha blitt påkjørt av en bil. Stilmessig er ølet en saison, og for en gangs skyld er den amerikanske varianten mer moderat med alkoholen enn den europeiske (det pleier oftest være omvendt).
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med et digert hvitt skum.
Deilig krydret aroma, toner av belgisk overgjær, humle og sitrus, hint av bondegårdshus.
Forfriskende smak, mildt krydret, noe sitrusaktig fruktighet, moderat humle.
Et herlig forfriskningsøl som dette får neppe sjanse til å varmes særlig opp i glasset før det er borte, og det er like greit - slike øl smaker best når de er forholdsvis kjølige.
 
97/95 4,5%

Miyama Blonde


Fra japanske Tamamura Honten kommer Miyama Blonde, som er en blonde ale i belgisk stil, nærmest en saison. Som andre øl fra samme bryggeri er den brygget med høstens ferske humle.
Blek halmfarge på det disige ølet, bra hvitt skum.
Moderat men god aroma av belgisk overgjær og sitrusfrukt, hint av mildt krydder.
Frisk og saftig smak med distinkt krydrete toner, hint av sitrus. Pepperaktig og humlebitter avslutning og ettersmak.
En god og leskende saison som neppe vil stå lenge i hyllene hos oss, før det begrensete partiet er utsolgt!
 
74/42 6,7%

Saison Dupont

SaisonDupont

Saison Dupont er det beste eksempelet på Saison øl som er modnet på flaske. Det er langtidslagret, kondisjonert, ved 12 grader. Fargen er dyp gul, oransje, og det høye kullsyreinnholdet gjør ølet ”tåkete” svært lenge, før det omsider klarner opp. Det har en krem-myk karakter, en svært fruktig sitronlignende syrlighet og en krystallisk malt karakter, som er godt avstemt. Moderat skum. Lang tett ettersmak.

Silly Saison

silly-saison-e1319803740912

"No, this is not a silly joke" - dette ølet kommer faktisk fra belgiske Brasserie de Silly, og en en god saison, "årstids"-øltypen som ble brygget om våren på gårdene i Belgia, for å nytes under slåtten på ettersommeren. Siden saison var et gårdsøl var der naturlig nok store variasjoner i oppskriftene som ble brukt, og der er derfor ingen klare regler for hvordan en saison "skal" være. Men overgjæret er det alltid. De andre to saison-øl vi har hatt inne, Dupont og Nøgne Ø, har en langt mer markert bitterhet enn dette fra Silly. Klar brun til kobber farge på ølet, høyt off-white skum. Maltpreget men også tydelig fruktig aroma, toner av overmodne røde bær, noe karamell. Smaken er meget fruktig (røde bær igjen), også med adskillig malt, litt karamell og en betydelig restsødme. Lav bitterhet. Du trenger noen stykker av denne før du kan slutte deg til John Cleese i "The Ministry of Silly Walks"!

Nøgne Ø Saison

Nogne O Saison web

Nøgne Ø Saison kom på markedet mai 2006, og så langt vi vet det første Saison ølet brygget i Norge.
Ølet er laget på 90% maltet bygg og 10% maltet hvete. Maltet males og meskes ved 65 grader i 90 minutter før det gjæres i syv dager. Etter gjæringen tappes ølet og tilsettes Demarasukker.
Ølet har en middels dyp gyllen farge, og dufter av humle, sitrus, karamell, kvae og epler. Fyldig, lett krydret og sødmefull med innslag av urter. Lang, lett bitter ettersmak