Lindesnes Vårøy Brown Ale Bitter
Lindesnes Brygghus har investert i nytt flott bryggeri og tappeanlegg, og har åpenbart også satt seg nye kvalitetsmessige ambisjoner. Brown ale og bitter regnes vanligvis som to forskjellige engelske ølstiler, men Vårøy Brown Ale Bitter er altså en brown ale som også er bitter på smak - derav navnet.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Aromaen har sterke toner av brun og lettrøstet malt, også noen fruktige og furuaktige toner av humle.
Smaken er først distinkt maltpreget med noe sødme, etterfulgt av like distinkte toner av humle (frukt og furunål) med en meget bitter avslutning og ettersmak, noen toner av treverk også.
Jo, Lindesnes Brygghus har definitivt forlatt de middelmådige bryggerienes rekker. Dette skal bli interessant framover!
Lindesnes Svarteskjer Imperial IPA
Lindesnes Brygghus har ikke bare fått nytt bryggeri, men også flere nye øloppskrifter. Med Svarteskjer Imperial IPA tar de skrittet over i en langt heftigere kategori enn noe annet vi har sett fra dem. Dette er vel strengt tatt mer en moderne "Black IPA" enn en tradisjonell Imperial IPA, men blås i betegnelsene, dette er nemlig GODT, uansett hva de kaller det.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Moderat aroma av fruktig og furuaktig humle, noe røstet malt i bakgrunnen.
Middels tørr (eller middels søt, om du vil) smak - litt restsødme er det nemlig her, og fruktig og furuaktig humle er fint balansert mot moderat røstet malt. Alkoholen er ikke påtrengende. Dette er en meget fin "black IPA" etter min smak - og jeg er så ubeskjeden å tro at mange vil være enige med meg!
Lindesnes Påskeøl
Vi fikk en advarsel fra Lindesnes Brygghus om at enkelte flasker av deres Påskeøl kunne være overkarbonert (= ha for mye kullsyre), men prøveflasken var helt fin, så vi "friskmelder" ølet, men gir deg selvsagt en ny flaske hvis du skulle være uheldig med din. Stilmessig er påskeølet nærmest en American pale ale.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. moderat hvitt skum.
Rustikk "hjemmebrygg"-aroma, toner av treverk og humle.
Den middels tørre smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele (sannsynligvis med amerikansk humle), fint balansert med malten. Noen toner av furu og harpiks, en moderat bitterhet i avslutningen. Slett ikke dårlig dette her!
Lindesnes Påskeøl er vårt eneste øl i år som er definert som et påskeøl / påskebrygg, så benytt sjansen når våren står på trappene!
Lindesnes Juleøl
Lindesnes Brygghus er Norges sydligste bryggeri som selger øl ut av huset. Alle produktene deres så langt holder "butikkstyrke", det gjelder også deres Juleøl - men de har klart å putte rimelig bra med smak i dette brygget likevel.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat off-white skum.
Distinkt aroma av julekrydder, noen røstede toner også, hint av treverk.
Lett i kroppen. Ganske tørr smak, røstede toner, hint av krydderier, bitter humle i avslutningen og ettersmaken.
God alene, og kanskje det rette valget hvis du unner deg en liten akevitt attåt?
Lindesnes Njerve IPA
Lindesnes Brygghus har oppkalt alle ølene sine etter lokale stedsnavn i denne sørlandsidyllen, så også med Njerve IPA. Foreløpig har de valgt å holde alle ølene sine innenfor norsk "butikkstyrke" på 4,7%. En IPA ville helt klart ha profittert på større maltfylde og høyere alkoholinnhold, men ut fra sine forutsetninger synes vi denne "butikk-IPAen" har blitt riktig vellykket. Humletypene er Cascade, Chinook, Citra og Simcoe.
Gylden farge på ølet, svakt disig (det er et "levende" og ufiltrert øl). Moderat hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig og moderat furuaktig humle.
Lett i kroppen som forventet. Smaken er tydelig humlepreget og middels tørr, med fruktig og harpiksaktig humle gjennom det hele, med en distinkt bitter avslutning og ettersmak.
Lindesnes Båly Porter
Båly er en naturlig havn i Lindesnes, Norges sydligste kommune. Og så er det altså også navnet på en porter fra det nystartede Lindesnes Brygghus – uten tvil dette bryggeriets beste øl hittil.
Svart farge på ølet, høyt til moderat brunt skum.
Sterk «tørr» aroma med et røstet og treaktig preg, toner av kaffe.
Smaken er også tørr med et røstet preg, toner av kaffe og treverk igjen, passe bitter avslutning. Tre og humle i ettersmaken.
Selv om dette er en porter i «butikk-klassen», har den mye smak for sin moderate alkoholstyrke. Vi anbefaler den gjerne, og er den fra våre nye vennner vi har mest tro på vil bli en storselger.
Lindesnes Imsa Pale Ale
Det nystartede Lindesnes Brygghus ligger altså i Norges sydligste kommune, og Imsa Pale Ale har fått navnet sitt etter en naturlig havn i Spangereid.
Uklar brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av ferskt «kjellerøl», noen fruktige toner (grønne epler) og «støvet» malt, noen toner av treverk også.
Smaken har preg av tre og er middels tørr, noen fruktige toner gjør ølet lettdrikkelig. Humlebitter avslutning. Tre i ettersmaken.
Lindesnes Gahre Pilsner
Det nystartede Lindesnes Brygghus holder til i Gahre Næringspark i Norges sydligste kommune, og vi støtter selvsagt opp med å ta inn noen kasser av ølene deres. De er alle sammen «levende» øl, ufiltrerte og upasteuriserte. Noe sediment i flaskene, så her vil de fleste foretrekke å helle forsiktig. Det første ølet, Gahre Pilsner, har mye til felles med en tysk «Kellerbier» - ferskt og korttidslagret, rett fra kjelleren altså.
Søtlig og gressaktig aroma, også innslag av gjær og treverk.
Smaken har også en del sødme til å være en pils, innslag av korn / malt, gjær og tre. Bra humle i avslutningen.