Evil Twin Lil B

beer_181270


Dansk –amerikanske Evil Twin Brewing (basert i Brooklyn) har brygget Lil’ B Imperial Porter hos Two Roads Brewing Company i Stratford, Connecticut.
Beksvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, sjokolade, melasse og eik, et hint av whiskey.
Smaken er rimelig søt, med massevis av melasse og sjokolade, også røstet malt, eik og whiskey. Moderat bitterhet.

RateBeer 99/96

COMMERCIAL DESCRIPTION
Shall one compare thee to a fair beer, Not even this perfect porter before thou will do thee justice. Thou art more complex, brave and cunning. Thou have changed more than a brew will ever. Thou may be lil’, but thy mind is greater than words can speak and beer will ever taste.

Haandbryggeriet Funky Black

HAANDBRYGGERIET-funky-black-web


En mørk surøl her, fra HaandBryggeriet i Drammen.
Funky Black er altså nesten svart på fargen, med et minimalt beige skum.
"Funky" aroma, toner av bondegårdshus, eik, sitroner, hint av sjokolade og røstet malt.
Sur smak, med preg av brettanomyces, melkesyre, sitroner og eik, også røstet malt, hint av kaffe og sjokolade.

Lervig/Hoppin Frog Sippinn into Darkness


247242

Stavangers Lervig Aktiebryggeri har samarbeidet med amerikanske Hoppin’ Frog om imperial stouten Sippin’ Into Darkness, som er brygget med usannsynlige mengder kakao, vanilje og laktose (melkesukker). Svart farge på ølet, tynt lysebrunt skum. Sterk aroma av sjokolade, kakao (for mye), vanilje, marshmallows. Meget søt (altfor søt) og alkoholpreget smak, med massevis av kakao og sjokolade, også vanilje. Igjen altfor mye kakao. Ubalansert – ikke et øl for meg. Her må straks tilføyes at nesten alle som har ratet dette ølet, likte det bedre enn hva jeg gjorde.
Her er hva Lervig selv sier om dette ølet;
Vi fikk sjansen til å lage en øl sammen med noen av de beste stout bryggerene i verden, Hoppin Frog, fra Ohio. Vi slo sammen våre stout elskende hoder for å lage den ultimate slikemyke sjokoldestouten. Resultatet ble Sippin Into Darkness, en 12 prosents Sjokolade Martini Imperial Stout, som vi synes er en av de beste stoutene vi noen gang har laget! Dette er en typisk dessertøl, som passer bra sammen med sjokolade og vanilje.
Pale, munich, crystal, havre og carafa malt og Aroura humle. Aroma av vanilje og kakao.

Lervig Barley Wine 2017 BA Bourbon

Lervig Barley Wine 2017

Denne utgaven av Lervig Barley Wine er brygget med dobbelkoking for ekstra karamellisering, og har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Minimalt lysebrunt skum.
Aroma av bourbon, røstet malt, eik og vanilje.
Middels søt smak, distinkte toner av bourbon, eik og vanilje, også middels røstet malt og karamell. Moderat humle. Gode saker, men det er lov å dele flasken på to personer.

Buddelship Kohlentrimmer Schwarzbier


7874402-1

Fra Buddelship Brauerei i Hamburg kommer Kohlentrimmer (= kullemper) Schwarzbier. Denne mørke lagerøltypen har østtyske aner. Humlene som er brukt her er Herkules og Nordbräuer (Northern Brewer).
Svart farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Aroma av røstet malt og mørk sjokolade.
Smak av røstet malt, mørk sjokolade og kaffe, middels bitterhumle. Bra øl!

Vander Ghinste Cuvée des Jacobins Rouge

vh-oudbruin


Fra Brouwerij Omer Vanderginste i Belgia kommer Cuvée des Jacobins Rouge, en flamsk rød surøl. Den har vært modnet 18 måneder på tønner av fransk eik.
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av eik, rødvin, rødvinseddik og brettanomyces / bondegårdshus.
Søt og sur smak, toner av rødvinseddik, sure kirsebær og sitron.

Samuel Smiths Organic Perry


smiths_bottle_thin-5

Ikke øl denne gangen, men en perry (pærecider) som er laget på økologiske råvarer hos Samuel Smith’s Brewery i Tadcaster, England.
Meget blek gul farge, helles i glasset brusende med et høyt men kortlevd hvitt skum.
Aroma av perry-pærer og pæreskrell, toner av eik, eplesyre og sulfitter.
Middels søt smak av pærer, lettdrikkelig. Om du foretrekker den med isbiter eller uten, er opp til deg.

Nøgne Ø Silver Lining


8221802-1

Silver Lining fra Nøgne Ø i Grimstad er en såkalt «Belgian White IPA». Det vil si et velhumlet øl basert på belgisk witbier, med amerikansk humle. Bitterheten her er likevel ikke høyere enn 40 IBU.
Disig blekgul farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av appelsinskall, korianderfrø og fruktig og furuaktig humle.
Smaken er rimelig tørr, med toner av belgisk overgjær, korianderfrø, bittert appelsinskall og furuaktig humle. Forfriskende og bra øl.

HaandBryggeriet Death by Disco

haand-death-by-disco_480x480


HaandBryggeriet i Drammen har her samarbeidet med de dyktige nomadebryggerne fra Cervisiam i Oslo, og det nederlandske mikrobryggeriet Frontaal. Death by Disco er en «Imperial Blueberry Sweet Stout».
Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av blåbær og røstet malt, hint av lakris og sjokolade.
Søt smak av røstet malt, blåbær, sjokolade, lakris og kaffe, middels humlebitter avslutning. Varmende munnfølelse. Et imponerende øl!

Worthington's White Shield

beer_286


Endelig importert til Norge! Dette er et øl vi har ønsket oss i utvalget i årevis. Worthington’s White Shield er nemlig det eneste overlevende eksemplet på en ekte engelsk IPA fra den tiden IPAen virkelig ble skipet til India, lenge før amerikanerne i moderne tid redefinerte IPA-begrepet. Ølet har i prinsippet vært brygget etter samme oppskrift siden 1830, selv om kvaliteten på ingrediensene nok er noe utviklet siden den gang. Det opprinnelige Worthington-bryggeriet ble riktignok  nedlagt i 1965, men varemerket er overtatt av Molson Coors UK, som brygger ølet i den gamle bryggeribyen Burton on Trent. Og ølet er flaskekondisjonert (= flaskemodnet med levende gjær), så White Shield er godkjent av CAMRA (Campaign for Real Ale) som «real ale in a bottle». Byggsorten er Halcyon fra nordre del av Norfolk, mens humlevariantene som brukes er Northdown og Challenger. Ølet er gjæret med to gjærstammer.
Dypgyldent til ravfarget øl, høyt til moderat hvitt (eller svakt off-white) «fluffy» skum.
Aroma av urteaktig og sitrusaktig humle, med toner av toffee og mørke bær, hint av eik og lær – noen finner også et streif av røk her.
Smaken er middels tørr med en tilstrekkelig base av malt, hint av nøtter og toffee, fulgt av urteaktig og grapefruktaktig humle, noe harpiks og et hint av pepper. Et øl som både er historisk interessant og særdeles lettdrikkelig!

Le Trou du Diable The Four Surfers of the Apocalypso


beer_230358

Canadisk kvalitet fra Quebec og bryggeriet Le Trou du Diable her - The Four Surfers of the Apocalypso er en såkalt "white IPA" (brygget med en andel hvete og witbiergjær), og humlen er Calypso. 
Disig lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av frukter som lychee og pære, også ananas.
Smaken har noe sødme med hint av nevnte frukter, også toner av witbiergjær, bittert appelsinskall og korianderfrø, fulgt av distinkt men likevel moderat bitterhumle, velbalansert. Et meget godt øl!

Rodenbach Alexander


beer_1195

Belgiske Rodenbach Alexander er en flamsk rød ale, basert på Rodenbach Grand Cru,  som har vært lagret på eikefat, noe av tiden sammen med knuste sure kirsebær.
Rød farge på ølet, skummet er svakt ferskenfarget.
Deilig vinøs aroma og smak, toner av rødvinseddik og bær, marsipan og sure kirsebær. Meget kompleks og fornøyelig å drikke.

Boulevard Saison Bret

boulevard-brewing-co-smokestack-series-saison-brett-beer-missouri-usa-10615999


Saison Brett kommer fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri. Og det er altså en saison I belgisk stil, ettergjæret med en dose brettanomyces.
Lys gylden farge på ølet, lett disig. Digert hvitt skum som varer lenge.
Herlig aroma av saisongjær og brettanomyces, med fruktige og pepperaktige toner, hint av bondegårdshus.
Smaken har en lett sødme men er likevel ganske «crisp», med pepperaktige toner og distinkt bitterhumle. Klasseøl!

Boulevard The Sixth Glass Quadrupel


beer_67257

Fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri, kommer The Sixth Glass Quadrupel – amerikansk øl i belgisk stil.
Disig oransje-brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av mildt krydder, karamell, brunt kandissukker, mørke tørkede frukter, krydderkake.
Smaken er rik og fyldig, krydret, full av mørke tørkede frukter, og meget behagelig – men ikke for søt. Tilstrekkelig humle, og farlig lettdrikkelig for sin styrke. De fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer, men det er heller ikke umulig å knekke en alene.

Kjerlingland Bringebærstout

Bringebærstout

Kjerlingland Brygghus holder til i Lillesand, og deres Bringebærstout er foreløpig höjdaren av de ølene vi har smakt derfra. 
Svart arge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aroma av modne og overmodne bringebær, også røstet malt og sjokolade. 
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med toner av bringebær, røstet malt og sjokolade igjen, også kaffe og distinkt bitterhumle i avslutningen. 

Oskar Blues Hotbox Coffee Porter

beer_132098

Kvalitetsbryggeriet Oskar Blues Brewery i Longmont, Colorado, har gledet Cardinals gjester med flere av sine øl. Vårt nyeste tilskudd er Hotbox Coffee Porter – som navnet røper er den brygget med en stor dose kaldekstrahert kaffe fra Brasil og Mexico, men er likevel velbalansert og behagelig å drikke. Malten er fra England og Tyskland. Humlebitterheten er moderat, 30 IBU.
Svart farge på ølet, høyt beige skum.
Aroma av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, hint av vanilje og røstede nøtter.
Smaken har en lett sødme, distinkte toner av kaffe men ikke overdrevet, også sjokolade og anstendig humle, hint av røstede nøtter. Godt øl!

Ballast Point Manta Ray Double IPA

02-beers-primary-image-MantaRay

Ballast Point Brewing Company holder til I San Diego, California, og holder meget høy kvalitet. I serien deres med øl med eksotiske fiskenavn har vi nå kommet til Manta Ray, som er en dobbel IPA. Bitterheten er på 70 IBU.
Gylden farge på ølet, lett disig, med et moderat hvitt skum.
Fin aroma av furu, tropiske frukter og sitrus.
Velhumlet smak, så vidt på den tørre siden, men likevel med noe restsødme. Toner av furunål, harpiks og grapefrukt.

Duvel Barrel Aged Batch No. 2 Bourbon

Duvel-Barrel-Aged-Batch-N°-2


Denne spesialutgaven av vår belgiske bestselger Duvel er ekstra sterk, og har vært lagret i 6 måneder på bourbonfat av amerikansk eik. Fatene inneholdt tidligere bourbon whiskey av merkene Buffalo Trace og Four Roses.  
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Aroma av bourbon og amerikansk eik, men likevel ganske lett og fruktig. 
Smaken har distinkte toner av bourbon og eik, hint av karamell og vanilje, noe humle.
God å drikke, snadder for virkelige ølvenner - men de fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer.

Kinn Hoggorm

Trykklar_ Hoggorm etikett


Kinn Bryggeri i Florø har her brygget en trippel IPA (eller imperial IPA, om du vil). Navnet Hoggorm er en indikasjon på ølet skal drikkes med respekt, alkoholprosenten tilsier det. Humlen er Bravo, Cascade, Simcoe og Equinox.
Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Humlepreget aroma, toner av furu, gran og sitrus / grapefrukt.
Smaken er også meget humlepreget, som forventet, med toner av furunål, harpiks og grapefrukt. Også hint av tropiske frukter. Noe maltsødme balanserer den distinkte bitterheten.

Brunehaut Ambrée Organic & Gluten Free

beer-brunehaut-amber-beer-33-cl-amber-beer-with-organic-and-gluten-free

Fra Brasserie Brunehaut i Belgia kommer dette glutenfrie og økologiske ølet.
Rav til rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Aroma av malt, karamell, brunt sukker, mildt krydder og hjortetakksalt.
Smaken har en moderat sødme, med de samme elementene som i aromaen. Minimal humle.

Ægir Naglfare Nut Brown Ale


Nagelfare nut brown ale

I Eldre Edda, som slett ikke er skrevet av Snorre Sturlason, men er en samling dikt først overlevert i muntlig fortellertradisjon, så skrevet ned på 1200 tallet og "oppdaget" igjen i 1643, er Naglfari den første mannen til Kjempekvinnen Natt, en meget mørk kvinne. Så er også dette ølet fra våre venner i Flåm, som klassifiseres som en Nut Brown ale. Skulle du like nøttesmaken i dette ølet, kan vi og anbefale en gammel traver, Samuel Smith Nut Brown Ale.
I dette ølet har bryggerne kun brukt East Kent Golding som humle, og malt er bla. Brown Malt.
Fargen er brun med et beige lavt skum. Maltpreget aroma med kald kaffe og litt sitrus. Karamell og nøttesmak, ikke uten hint til kaffe.
For de som er stor fan av komboen bløtkake og Bayer, vil dette ølet være søtt nok til å kunne gå fint sammen med andre søte desserter.
Boksen er fin og gjør ære på et hvert campingbord.