Primátor Stout


Vi har en rekke gode tsjekkiske øl på Cardinal, men "let's face it": tsjekkerne har en tendens til å brygge veldig tradisjonsbundet, etter godt opptråkkede lagerøl-"stier". Greit nok det, lagerølene deres er bra - men ekstra hyggelig blir det likevel når noen, i dette tilfellet Primátor (Pivovar Nachod) også våger seg på en "utenlandsk" ølstil som Stout.  
Svart farge på ølet, som seg hør og bør - med et moderat lysebrunt skum.
Aroma av røstet bygg, toner av kaffe.
Myk og glatt smak, moderat røstet malt med kaffetoner, en svak syrlighet, middels tørr, rimelig bitter avslutning.
En god stout - verken mer eller mindre. Og det er godt nok for meg!

Primátor Polotmavý 13Dette er en tsjekkisk lager i "wiener-stil". 13 betegner maltinnholdet, ikke alkoholstyrken (som er 5,5%).

Rav farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Sterk aroma av smørmalt og karamell.
Frisk og myk munnfølelse, akkurat det riktige kullsyrenivået i glasset. Smaken har også smørmalt (kanskje for mye) og karamell. Noe humle i avslutningen.

Primátor Premium LagerGylden farge, høyt og varig hvitt skum.

Moderat "støvet" aroma, toner av høy.
Frisk og myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Middels søt smak, hint av honning og smørmalt, moderat bitterhet. Meget lettdrikkelig, men kanskje ikke eksepsjonell

Primátor ExkluzivNår det klart og tydelig står 16% på etiketten her, er det all grunn til å gjøre oppmerksom på at dette ikke alkoholprosenten, men en tsjekkisk betegnelse på maltinnholdet. Alkoholprosenten er nemlig 7,5% - og det klarer seg lenge. Stilmessig er Primátor Exkluziv (fra byen Náchod) nærmest en lys bock.
Dypgylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Aromaen er maltpreget med et hint av karamell, også floral humle og et hint av honning.
Den middels søte smaken er moderat maltpreget med noen honningaktige toner, et hint av karamell igjen, også et streif av smørmalt når ølet varmes litt opp i glasset. Alkoholen er merkbar, men ikke så forstyrrende som i noen nordiske lagerøl med denne styrken. Middels bitter humle i avslutningen.
Bør serveres kjøleskapskald.

Primátor Premium Dark (Tmavé Lezák)

Cardinal Stavanger


Primatorbryggeriet holder til i byen Náchod i Tsjekkia.
Premium Dark er en en dunkel i typisk tsjekkisk stil, det vil si beslektet med bayersk dunkel, men gjerne noe mørkere og fyldigere.
Flott mahognifarget øl med et bra beige skum.
God aroma av brunt brød og karamell.
Maltpreget smak, igjen med toner av brunt brød og karamell, moderat sødme, også et svakt røstet preg, lav bitterhet.
Behagelig å drikke!