Beer Here Angry Hops

Cardinal Pub Stavanger

Dette er hva danske Christian Skovdal Andersen, bryggeren bak Beer Here, har å si om ølet sitt: «Angry Hops er en dobbelt-IPA brygget med amerikansk Centennial humle, der rammer dig på næsen som en knytnæve med noter af citrus, fyrnåle og græs inden den med styrken fra 100 bitterenheder gi’r dig en svidende uppercut i svælget.» Akkurat!
Vi har notert:
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av furu- og gressaktig humle, noen fruktige toner også.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med et intenst humleangrep på smaksløkene fra begynnelse til slutt. Furunål- og grapefrukttoner i massevis, meget bitter ettersmak. Så da vet du hva du går til!

95/70 8% 33cl

Emelisse / Nøgne o Grodziskie

Cardinal Pub Stavanger

Den polsk-tyske ølstilen grodziskie (tysk. Grätzer) stammer fra den vestpolske byen Grodzisk (tysk: Grätz), oftest kalt Grodzisk Wielkopolski, for ikke å forveksle den med Grodzisk Mazowiecki i Øst-Polen. Da det siste tradisjonelle bryggeriet i Grodzisk ble nedlagt i 1993, var ølstilen å betrakte som utdødd noen år, før den de aller siste årene har blitt gjenopplivet av flere bryggerier i USA og Europa.
Brouwerij Emelisse i Kamperland (Nederland) er et av disse bryggeriene, og de har samarbeidet med norske Nøgne Ø om bryggingen - så ble da også navnet GrØdziskie. Ølstilen brygges med en betydelig andel hvetemalt og røkmalt, og har vanligvis et moderat alkoholnivå. Bitterheten er på beskjedne 11 EBU.
Lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen er først og fremst preget av røkt malt, hint av sitrus og saltvann i bakgrunnen.
Lett i kroppen. Smaken har toner av røkmalt (og røkt pølse!), men i mye lettere grad enn en tysk Rauchbier. Lette toner av hvete, moderat syrlige toner av sitrusfrukt / sitroner, med litt salt. Resultatet er ganske forfriskende, dette er ikke et "tungvektsøl". Og så er det altså historisk interessant!

47/27 4% 33Cl

Jopen Jacobus RPA (Rye Pale Ale)

Cardinal Pub Stavanger

Det nederlandske bryggeriet Jopen holder til i Haarlem. Navnet Jacobus har dette ølet fått som et ledd i 100-årsjubileet for Jakobskirken i byen, og RPA er altså en forkortelse for Rye Pale Ale.
Gyldenbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat hvitt skum.
Tørraktig aroma av treverk og lettrøstet malt, hint av aske.
Tørr smak med en svak fruktig syrlighet, toner av treverk, rugbrød og lettrøstet malt igjen, noe harpiks. Middels bitter ettersmak.

87/92 5,3% 33cl

Emelisse DIPA Hop Serie (Amarillo)

Cardinal Pub Stavanger

Nederlandske Emelisse DIPA (Double India Pale Ale) bruker i sin Hop Serie forskjellig aromahumle for hver batch. I den batchen vi nå har fått inn et veldig begrenset antall av, er det Amarillo som har vært brukt (humlen står ikke på flaskeetiketten, men kassene er tydelig merket).
Disig dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk humlepreget aroma, med deilige toner av blandede tropiske frukter, også søtlige toner av marmelade.
Distinkt humlepreget smak på en middels søt maltet base, tropiske frukter og grapefrukt, med furu og harpiks i den rimelig bitre avslutningen.
Dette er så godt, så godt! Vi lover å prøve å få tak i mer fra DIPA Hop Serie, men neste leveranse blir sannsynligvis med en annen aromahumle.

82/33 7,9% 33cl

Emelisse TIPA

Cardinal Pub Stavanger

TIPA står for Triple India Pale Ale, og så er det da også et mildt sagt velhumlet øl vi kan by på her fra nederlandske Brouwerij Emelisse. Dette kvalitetsbryggeriet er et av dem vi ønsker alltid skal være representert på Cardinal. Humletypene i TIPA er amerikanske Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og den er gjæret med Whitelabs WLP 001.
Disig mørk oransje-brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Sterk og "typisk amerikansk" DIPA/TIPA-aroma av appelsinmarmelade, aprikoser og massevis av fruktig og furuaktig humle.
Smaken har først en myk maltpreget og fruktig sødme, så setter humlen inn for alvor, og varer ut gjennom den bitre avslutningen og den lange ettersmaken. Mektige saker, men likevel ikke for ekstrem.


96/76 10% 33cl

Emelisse Blond

emelisse-blond

Fra nederlandske Brouwerij Emelisse i Kamperland har vi spesialimportert dette fatølet til deg - bare et par fat i første omgang, men vi har bestilt mer. Fra før har vi gjennom flere gode flaskeøl bevist at bryggerne hos Emelisse står for kvalitet. Til tross for navnet er Emelisse Blond ikke noen "belgisk blond" - den har tidligere vært kjent som Blond IPA, men er vel ikke den mest typiske IPAen heller, snarere en behagelig humlet golden ale eller pale ale.
Disig gylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av fruktig / sitrusaktig humle (C
ascade).
Middels tørr smak, med moderat fruktig og urteaktig humle. Dette er en bra og forfriskende sommerøl, som smaksmessig helt fornekter sin relativt betydelige alkoholstyrke, så ta det rolig! Igjen et øl som vi tror nesten alle vil like.

’t Ij IPA

-t-ij-ipa

Brouwerij ´t Ij i Amsterdam er et av Nederlands beste bryggerier, og har holdt på siden 1985. Faktisk har de to bryggerianlegg som ligger ikke så langt fra hverandre, og det i Funenkade 7 er åpent for publikum. Anbefales hvis du tar turen til Amsterdam! Bryggeriet har navn etter´t Ij, innsjøen som byen ligger ved (og som kanalene munner ut i) - navnet betyr også Egget. Vi hadde inne et par av ølene deres for noen år siden, nå har vi spesialimportert deres IPA (India Pale Ale). Bryggeriet behersker nemlig de fleste ølstiler - også denne.
Uklar gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig humle (sitrus/grapefrukt, tropiske frukter), også hint av blomster.
Rimelig myk munnfølelse til å være en IPA. Distinkt og rik humlepreget smak hvor elementene fra aromaen går igjen, men bitterheten er ikke ekstrem. Noe sødme,  men ikke for mye. En tiltalende IPA, som mange vil like.

Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Caol Ila BA)

beer_180637

BA står for "barrel aged", og her er det altså en utgave av nederlandske Emelisse sin Imperial Russian Stout som har vært lagret på eiketønner som tidligere inneholdt Caol Ila malt whisky - og jeg kan love at det kjennes både på duft og smak!
Beksvart farge på ølet, lavt og grovt beige skum.
Sterk aroma av torvrøkt whisky, eik, jod og sjøluft - og selvsagt røstet malt.
Moderat sødme i smaken, rikelig med røstet malt og bra humle (75 EBU), men smaken domineres først og fremst av torv og jod fra whiskytønnen. Noe varme fra alkoholen.
Hvor godt du vil like dette ølet, avhenger helt av om du liker skotsk whisky med mye smak av torvrøyk. Liker du ikke slik vare, vil du sikkert ha større utbytte av den "vanlige" utgaven av Emelisse Russian Imperial Stout (ikke fatlagret).

Emelisse Imperial Russian Stout

emelisse-imperial-russian-stout

Nederlandske Bierbrouwerij Emelisse i Kamperland er representert med et par solide øl hos oss fra før, nå knaller vi til med deres virkelige tungvekter, Imperial Russian Stout.
Kullsvart farge på ølet (som forventet), lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet og maltpreget aroma, toner av kaffe, lakris, tjære og eik.
Lavt kullsyrenivå, meget fyldig munnfølelse. Meget røstet smak, toner av sterk kaffe, engelsk lakris og maltsukker. Bitter avslutning, lang bitter ettersmak.
Med «mye av alt», inkl. 11% alkohol og en bitterhet på 75 IBU, er dette ikke et øl for pyser og mammadalter. Men store gutter og jenter med hår på tennene vil elske det!

Emelisse Rauchbier


Emelisse Rauchbier kommer fra Kamperland i Nederland, men forbildene er tyske, fra Bamberg i Franken (noen som husker at vi hadde Aecht Schlenkerla inne?). 5 forskjellige malttyper er brukt her, men hele 75% er røkmalt fra Bamberg, røkt over fuktig bøkeved. Humletypene er amerikanske Chinook og tsjekkiske Saaz.  
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, med noen svake søtlige malttoner i bakgrunnen.
Smaken har sterke toner av røk, med akkurat det riktige maltpreget og anstendig humle. Tålig bitter avslutning (29,2 EBU).
OK, jeg innrømmer at jeg kanskje ikke er verdens største "fan" av rauchbier, men denne er høyst drikkelig. Helt sant!

Emelisse Black IPA


Fra Bierbrouwerij Emlisse i Kamperland, Nederland, kommer denne utmerkede Black IPA - ølstilen som egentlig er en selvmotsigelse (et øl kan ikke være "black" og "pale" samtidig, derfor kaller mange den heller American Black Ale).
Svart farge på ølet (ingen overraskelse det!), moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma av fruktig humle (sitrus, tropiske frukter), også røstet malt og mild kaffe.
Den middels tørre smaken har også en blanding av fruktig humle og røstet malt - myk først, så en uttalt humlet og røstet bitterhet (60 EBU) i avslutningen. Lang ettersmak. Dette er gode saker - meget lettdrikkelig for sin styrke.
Vi tviler på om du får Emelisse Black IPA andre steder i Norge nå (vi har spesialimportert den) - Baran Café i Bergen slo oss riktignok med noen uker, men de er visst allerede tomme for den nå. Faren er nok stor for at den ryker ut i løpet av noen uker hos oss også, men vi skal prøve å få tak i mer. Vi lover!

Emelisse Espresso Stout


Det allsidige nederlandske Bierbrouwerij Emelisse i Kamperland varter opp med godsaker fra både belgiske, tysk-tsjekkiske og anglo-amerikanske ølstiler. Espresso Stout hører til sistnevnte gruppe - en imperial stout brygget med en dugelig dose italienske espresso-kaffebønner, 90% Arabica og 10% Robusta.
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma med sterke toner av espressokaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken er meget røstet og synes først ganske tørr, intense toner av espressokaffe. Noe sødme er det faktisk her, men som den slikkmunn jeg her, kunne jeg tenkt meg enda litt mer, for å balansere det røstede preget og bitterhumlen i avslutningen. Men dette er en flott stout som den er - den er bare ikke noe for folk som absolutt hater kaffe. Ettersmaken har noen salte og lakrisale toner. Helt klart et voksenøl!

De Molen Bloed, Zweet & Tranen


Dette er en stout brygget med røkmalt, fra nederlandske De Molen. Både torvrøkt whiskymalt og tysk Bamberger-røkmalt er benyttet, i tilleg til palemalt, sjokolademalt, karamellmalt og hvete. Humletypen er tsjekkiske Sladek. Bitterheten er på moderate 29 EBU. Navnet Bloed, Zweet & Tranen er formodentlig en påminnelse om at også bryggerens hverdag kan være fylt av blod, svette og tårer - mye kan gå galt, og kvalitet må sikres i alle ledd før du kan serveres et kvalitetsbrygg. Som alle De Molens øl er det upasteurisert.
Svart farge på ølet, digert grå-beige skum.
God "tørr" aroma, toner av aske, hint av tjære og gammelt tauverk.
Smaken har dominant røk, røkt kjøtt og aske. Vil falle i smak hos dem som liker sin stout godt ute på den tørre siden.

De Molen Heen & weer


Heen & weer betyr "fram og tilbake", og det kan utvilsomt gå både fram og tilbake i en bryggers tilværelse. Men med dette kvalitetsølet, en tripel i tilnærmet belgisk stil, har utvilsomt det meste gått framover for nederlandske Brouwerij de Molen. Og når det meste går framover også for Cardinal for tiden, skyldes det nettopp at vi har så mange kvalitetsøl å by på!
Rav til oransje farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget god aroma, hint av eik, honning og koriander. (Ja, ølet er faktisk tilsatt koriander.)
Søtlig smak, toner av honning, melasse og koriander, hint av eik. Godt!
 

De Molen Rook & Vuur


Rook & Vuur er nederlandsk for "Røk & Fyr / Ild", og det er bryggerne hos Brouwerij De Molen som står bak dette ølet. Her er det brukt hele 7 forskjellige typer malt, hvorav noe røkmalt og whiskymalt. Humletypen er Sladek.Ølet er også tilsatt chili. 
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et enormt lysebrunt skum.
Sterk aroma av røkmalt og torv, gammelt tauverk og tjære.
Smaken har toner av røkt og røstet malt, med en moderat sødme til balanse. Hint av tjære og aske. Der er bare en svak brenning av chili i ettersmaken.
Et godt og interessant øl, for alle som våger å prøve noe "litt annerledes".

Christoffel Bier


Det nederlandske bryggeriet Sint Christoffel Bier i Roermond går sine egne veier, med løsninger som ikke alltid stemmer helt med standard-ølstilene, men som likevel ikke er særere enn at de faller i smak hos veldig mange. Flaskene med "patentkork" (bøylelukking) indikerer at de også har sansen for gamle tradisjoner og hederskronet håndverk innen bryggeribransjen..
Ølet som bare heter
Christoffel Bier (også kjent som Christoffel Blond) klassifiseres som en pils, selv om alkoholstyrken ligger på småpene 6%. Sjansen er stor for at du vil synes at dette er den beste pilsen du har smakt - hvis du har sansen for "ekte vare", da. Ølet er tre ganger utropt som "beste nederlandske flaskeøl" i pilsnerklassen.
Disig lys gylden farge, moderat skum, etterlater noe "kniplingsbroderi" i glasset.
Aromaen har gjærpreget til en blond ale og blomsterpreget (
Saaz-humle) til en böhmisk / tsjekkisk pilsner.
Smaken og ettersmaken har en distinkt humlebitterhet, toner av furunål, eucalyptus og grapefrukt. Meget god - gir mersmak. En flaske er ikke nok!

Christoffel Wijs


Nederlandske Christoffel Wijs er dette bryggeriets nyeste øl. Det inneholder en god porsjon hvetemalt, og stilmessig er det derfor klassifisert som en dunkelweizen, men sin vane tro bryr Christoffel-bryggeriet seg fint lite om firkantede ølstil-definisjoner, og brygger ølet sitt akkurat som de synes passer best. Og det pleier å holde!
Mahognifarget øl, lavt beige skum.
Meget maltpreget og søtlig aroma, toner av karamell og eik.
Maltpreget smak også, middels søt, med toner av karamell og brunt brød. Fyldig munnfølelse. Smaker mer som en middels mørk
bock enn som en dunkelweizen, men hva gjør det, så lenge det smaker GODT? Den trivelige patentkorkflasken blir merkelig fort tom ...

Gulpener Korenwolf Witbier


Så har vi altså fått inn en nederlandsk witbier, som vi tviler på om du får noe annet sted i Norge. Gulpener Bierbrouwerij ligger i den lille byen Gulpen(!), og de har spesialisert seg på å bruke mest mulig malt og humle fra lokale produsenter i provinsen Limburg. Korenwolf betyr "kornulv" - og i mangel på større og buskapspisende ulver er dette det lite smigrende navnet som de lokale bøndene har gitt til søte små hamstere. Ja, nettopp hamstere - sånne søte smågnagere som i Norge fortrinnsvis lever i bur og jogger rundt i et hjul for fornøyelsens skyld. Men i Nederland lever de i det fri, og når de danner store kolonier på en bondegård, kan de gjøre seriøse innhogg i det lagrede kornet. I dette ølet er der brukt både hvetemalt og byggmalt, samt rug og spelt, som åpenbart har sluppet unna de lokale "kornulvene". Ølet er dessuten tilsatt hylleblomst og urter, foruten litt humle. Det er selvsagt ufiltrert.
Uklar / melkeaktig gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Sterk søtlig og krydret aroma, toner av hylleblomst, bananer, bobletyggegummi, sitrus, koriander og kryddernellik.
Smaken er hvetepreget og forfriskende, toner av banan, kryddernellik og urter. Meget moderat humle.
Anbefalt serveringstemperatur er 5 - 7 grader C. Det er ingen kraftprestasjon å gulpe ned en halvliter eller to av Korenwolf!
 

Midtfyns / De Molen X Porter


Cardinal Stavanger

Danske Midtfyns Bryghus har samarbeidet med nederlandske De Molen om denne sterke porteren - og resultatet er meget vellykket.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig og fint avrundet aroma og smak, med alle de typiske karakteristika til en robust porter. Røstet preg med innslag av kaffe, mørk sjokolade og hint av lakris, men dette overdrives ikke. Myk munnfølelse, fint balansert. En sikker vinner!
 

La Trappe PuurIgjen er vi stolte av å kunne tilby et av verdens aller beste øl! Serpent's Stout er en imperial stout, og kommer i serien The Lost Abbey fra Port Brewing Company i San Marcos, California. Navnet henspiller på slangen i Paradiset (tilbørlig avbildet på etiketten), som lokket Adam og Eva til å smake på den forbudne frukt. Mange vil nok la seg lokke av dette kanonølet også, men kan med fordel gjøre som Adam og Eva, og dele godsakene på to personer. Den store naturkorkete flasken innbyr til det.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Intens søtlig og maltpreget aroma med vinøse og røstede toner, eik, karamell, kaffe og sjokolade.
Rik og fyldig munnfølelse. Smaken har mye av de samme tiltalende elementene som aromaen, men med mer sødme og mindre intens bitterhet enn i en del andre imperial stouts.
Dette er bare "reint snob"! Halleluja!

De Molen Hel & Verdoemenis Bordeaux B.A.B.A.
står for "barrel aged", og denne utgaven av Hel & Verdoemenis (= helvete og fordømmelse / fortapelse) fra nederlandske De Molen er altså fatlagret på eiketønner, som tidligere inneholdt rødvin fra Bordeaux. Ølet kommer på nusselige 18 cl nummererte flasker, som er akkurat passe for 1 person, tatt i betraktning at alkoholprosenten ligger på 13%. Batchen vi har fått et par kasser av er på bare 600 flasker totalt, så "førstemann til møllen" (bokstavelig talt ...). For bryggeritekniske detaljer henvises til omtalen av den "vanlige" Hel & Verdoemenis. Flaskekapselen er vokset for å være holdbar i 25 år, hvis flasken oppbevares stående, mørkt og kjellerkaldt. Anbefalt drikketemperatur er 15 grader C.
Kullsvart farge på ølet, meget lavt lysebrunt skum. Minimalt med kullsyre i glasset (kan variere for hver flaske).
Sterk og intens aroma med røstede toner, også toner av sterk søtet kaffe, sjokolade, eik og rødvin.
Rik og fyldig smak, rikelig med maltsødme og sterke røstede toner, også sterke eikete toner med bare et hint av rødvin. Vil nok godgjøre seg ytterligere ved noen års kjellerlagring, men smaker utmerket allerede i dag.
 

De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel 1972Hemel & Aarde (= Himmel og Jord) fra nederlandske De Molen er en solid imperial stout i utgangspunktet, og denne spesialversjonen som har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Bruichladdich skotsk whisky fra 1972, er ennå mer imponerende. Tør vi nevne at den fremragende Islay-whiskyen fra Bruichladdich også kan smakes på Cardinal?
Ølet kommer på de nusselige 18 cl flaskene, som er akkurat passe for 1 person. Her er der nemlig konsentrert aroma og smak så det holder! Kapselen er vokset for at ølet skal være holdbart i minst 25 år, men vi synes det smaker herlig allerede nå ... Humletypene er amerikanske Nugget og Amarillo, og bitterheten på hele 96,9 EBU. "Original gravity" er på 1100, og "final gravity" på 1030.
Ølet begynner å strømme ut av flasken av seg selv kort etter at den er åpnet (ha glasset parat!) - dette kan variere fra flaske til flaske, for det er et "levende" øl vi har med å gjøre her. Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Digert til høyt lysebrunt skum.
Sterk aroma av torvrøykt whisky, tjære, gammelt tauverk og salt sjø, også sterke røstede toner.
Smaken er røstet med en viss maltsødme, dominert av torvrøyk, eik og tjære, den høye bitterheten oppleves på en måte som sterkt avdempet.
Et imponerende øl etter min smak - men det er neppe det rette valget hvis du hater Islay whisky. Alle vi andre nyter det med stort velbehag, såvel i himmelen som på jorden.
 

De Molen Mooi & MechtigNavnet på denne sterke barleywine fra nederlandske De Molen betyr noe sånt som "vakker og mektig". Mooi & Machtig får vi på små flasker, som har vokset kapsel for å kunne vare i 25 år - men så lenge orker vi ikke å vente! Ølet har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt cognac. "Original gravity" var på ekstreme 1150, "final gravity" er 1030. Bitterhumle er Premiant, mens tsjekkisk Saaz er tilsatt mot slutten. 
Uklar brun farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk aroma av maltsukker, melasse, alkohol og cognac-eikefat.
Meget moderat kullsyre i glasset (kan variere fra flaske til flaske). Meget søt smak, med malt, melasse, alkohol, hetvin og eik i massevis. Bitterheten (som er på respektable 51,3 EBU) synes å være meget moderat.
Jo, ølet er ganske langt ute på den søte siden, men det er definitivt verd å prøve!

De Molen Man & MachtNederlandske
De Molen har vel neppe hatt Olav Duuns roman om "Menneske og maktene" i tankene da de brygget Man & Macht - men her får ihvertfall vi enkle mennesker et mørkt øl med lite alkohol, som klart skiller seg fra de kraftigste smaksbombene til samme bryggeri, og som ikke etterlater den som drikker det i maktesløs tilstand. Stilmessig ligger det i grenselandet mellom dark mild og dry stout.
De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var så lav som 1035, og final gravity er 1009. Ikke mye restsukker igjen her, altså. Bitterhumle er Premiant, mens Saaz er tilsatt mot slutten. Bitterheten er på 38,4 EBU.
Mye kullsyre (kan nok variere fra flaske til flaske), glasset fylles helt av lysebrunt skum, mens det svarte (eller meget mørk brune, om du vil) ølet kommer langsomt til syne.
God aroma av røstet malt og mørk sjokolade, noen toner av treverk også.
Ølet er lett i kroppen, som forventet. Smaken er ganske tørr med moderat røstede toner, hint av kaffe, trekull, tobakk og treverk.
 

De Molen Kopi Loewak

de-molen-kopi-loewak

"Kopi" har ingenting med kopier å gjøre, men er malayisk/indonesisk for kaffe. Kopi Loewak er verdens dyreste kaffe, laget av kaffebønner som har passert gjennom tarmsystemet til et lite mårdyr. (Ja, kaffebøn- nene er behørig vasket etterpå!) Det er for øvrig samme kaffen som er benyttet i Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel - og altså nå i denne im- perial stout fra nederlandske De Molen.
De små flaskene vi har fått kommer fra en batch på 1416 flasker. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at vørteren hadde en original gravity på 1098, mens ølet har en final gravity på 1028. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C. Det er benyttet tsjekkisk humle i ølet: Premiant som bitterhumle, Saaz som aromahumle.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, høyt og varig "fluffy" beige skum. Sterk aroma av kaffe, hint av tørt tre. Smaken har også sterke toner av kaffe, med en røstet og humlet bitter- het i avslutningen og ettersmaken. Ganske tørr, med bare en svak syr- lighet. Et godt øl, men det krever at du også liker kaffe!


De Molen Neander Ale


Bryggeren Menno Olivier i nederlandske De Molen brygget Neander Ale første gang i 2003, og nå blir ølet relansert i ny utgave, i store flasker med vokset naturkork. Ølet er holdbart i 5 år, men kan godt drikkes allerede nå. Som navnet antyder skal nok Neander Ale framkalle neandertaleren i deg - for enkelte av oss faller dette helt naturlig, selv uten øl ...
Ølet kan (i mangel av noe bedre) klassifiseres som en strong ale. Flaskene vi har fått kommer fra en batch på bare 575 flasker. Humlen er tsjekkisk: Premiant som bitterhumle, med Saaz tilsatt mot slutten av kokingen. Humlemengden er meget rikelig, bitterheten er på hele 88,2 EBU. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at vørteren hadde en original gravity på 1083, mens ølet har en final gravity på 1018.
Uklar brun farge på ølet, høyt kremfarget til beige skum.
Behagelig aroma av floral og fruktig humle, hint av harpiks og tre.
Smaken har en massiv humlebitterhet fra begynnelse til slutt, på en bakgrunn av moderat søt malt, med toner av karamell. Bitter ettersmak.
 

De Molen Rasputin


Nederlandske De Molen Rasputin har vi både på fat og flaske - den må ellers ikke forveksles med amerikanske North Coast Old Rasputin, som vi også har. Men i begge tilfeller dreier det seg om en imperial stout, oppkalt etter den samme russiske munken.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god aroma og smak med røstede toner, kaffe, mørk sjokolade og lakris - men også noen vinøse toner med hint av eik og mørke tørkede frukter.
Knallgode saker - et av de beste fatølene vi har hatt!
 

De Molen Jong & UnbedorvenHer er ølet for de unge og ubedervete blant oss - samt for oss gamlinger som fortsatt FØLER oss unge og ubedervete! For øvrig har nok de nederlandske håndverksbryggerne i
De Molen valgt navnet Jong & Unbedorven som en markering av at dette er et øl som er best ferskt - ulikt flere av deres andre øl, som med lakket kork er beregnet på lagring i 25 år. Jong & Unbedorven tåler nok også noen års lagring uten å bli dårlig, men mister nok da litt av sin "skarpe" profil. Stilmessig er dette nærmest en hvetebock, her er det brukt 50% hvetemalt og 50% byggmalt, og gjæren er tysk Weihenstephaner. Det er også tørrhumlet med amerikansk Amarillo-humle.
Lyst halmfarget øl, digert hvitt skum.
Meget god og sterk krydret og hvetepreget aroma.
Krydret og moderat fruktig smak, pepperaktig og moderat humlet avslutning.
 

Mikkeller/de Molen Mikkel & Menno

Cardinal Stavanger


Mikkel & Menno
er som navnet forteller et samarbeidsprosjekt mellom Mikkel Borg Bjergsø (den danske fantombryggeren Mikkeller) og Menno Olivier i nederlandske De Molen. Ølet kaller de en hvetebock, så det er utvilsomt brygget med en stor porsjon hvetemalt, men der er lite og ingenting "hveteaktig" med smaken. Den er det humlen (mest amerikansk) som dominerer. Som bitterhumle er brukt Galena, sent tilsatt humle er Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og ølet er i tillegg tørrhumlet med Saaz og Cascade. Bitterheten er på 53,6 EBU. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C.
Disig dyp oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig, floral og furuaktig humle.
Ganske mye kullsyre i glasset. Tørr smak, dominert av harpiksaktig amerikansk humle.
 

Haandbryggeriet/De Molen Menno & JensØlet
Menno & Jens er et samarbeidsprosjekt mellom bryggerne Menno Olivier ved De Molen i Nederland og Jens Maudal ved HaandBryggeriet i Drammen, hvor det også er brygget. Dette er en ekte og tradisjonell "gruit ale", altså brygget helt uten humle, med en urteblanding som alternativ smakstilsetning. Gruit er betegnelsen (på nederlandsk / plattysk) fra tidlig middelalder for en slik urteblanding (for øvrig samme ordet som norsk grut, men i moderne norsk brukes jo ordet nesten utelukkende om kaffegrut). I tillegg til byggmalten er det også brygget med en andel rugmalt og hvetemalt.
Uklar oransjebrun farge, off-white skum (går fra høyt til lavt), med en oransjeaktig teint.
Interessant søtlig maltet aroma med toner av urter, krydder og rug, også toner av bær og oksidert frukt.
Myk munnfølelse. Behagelig smak med toner av malt, frukt og urter, forholdsvis søt men ikke "klissensøt". Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitre urter i avslutningen, men dette er nå uansett et godt og interessant øl som det er.
 

De Molen Donder & BliksemHåndverksbryggerne i den gamle nederlandske møllen De Molen presenterer med Donder & bliksem ("Torden & lyn") et øl som de lærde strides om er undergjæret eller overgjæret. Høyst drikkelig er det ihvertfall, so who cares?
Disig dypgylden farge, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av noe jeg oppfatter som belgisk overgjær (men som kanskje likevel er undergjær?), toner av frukter og mildt krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er krydret, med et distinkt humlet "bitt" i avslutningen. Temmelig tørr. Bitterheten er på 36 EBU.

90/88 8,2% 36 IBU

De Molen Vuur & Vlam


Inntil noen med faktiske nederlandsk-kunnskaper motsier meg, antar jeg at "Vuur & Vlam" betyr "Fyr & flamme" - og da snakker jeg ikke om en roman av Kjartan Fløgstad, men om en amerikansk-inspirert India pale ale fra det nederlandske håndverksbryggeriet De Molen. Karene som brygger i den gamle vindmøllen vet hva de holder på med, det er sikkert!
Tidligere hadde vi den en periode på store 75 cl flasker, nå har vi spesialimportert den på vanlige 33 cl flasker. Ølet er selvfølgelig fortsatt "levende" og flaskekondisjonert, og gjæret med både overgjær og undergjær.. Som bitterhumle er brukt Galena, smaks- og aromahumle er Chinook, Cascade, Simcoe og Amarillo. Ølet er også tørrhumlet med Cascade.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum med en oransjeaktig teint.
Meget behagelig aroma av fruktig amerikansk humle, hint av harpiks også.
Smaken har massevis av harpiksaktig og fruktig humle, på en bakgrunn av malt- og fruktsødme, og ender i en moderat men distinkt humlebitterhet. En bitterhet på 42,6 EBU er slett ikke ekstremt for en IPA med amerikansk humle, men ølet er like fullt svært smaksrikt og fyldig. Laaaang ettersmak!
Det er høyst sannsynlig at Cardinals stamgjester vil bli "fyr og flamme" over
Vuur & Vlam, ja!

96/95 6,2%

De Molen Lusten & Lasten


"Lyst og last" blir på nederlandsk "Lusten & Lasten", og dette er da også navnet på denne trippelen fra de nederlandske kvalitetsbryggerne i den gamle vindmølren De Molen. Ulikt andre trippel-øl er den brygget med amerikansk Amarillo-humle.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt (eller svakt off-white) skum.
Meget fin krydret aroma, toner av belgisk overgjær, også noe fruktig humle.
Smaken er et stykke ute på den søte siden, med distinkte krydrete og humlepregete toner. Alkoholen er merkbar, varmende munnfølelse.
Et rimelig imponerende øl dette her - det ser ut til at alt gutta på De Molen leverer er topp kvalitet. Den store naturkorkete flasken er nok til to personer.
La dine lyster og laster bli tilfredsstilt på Cardinal - med Lusten & Lasten!

93/92 9,2%

De Molen Hel & Verdoemenis


Nederlands kanskje fremste håndverksbryggeri, De Molen ("Møllen") holder meget passende til en i en historisk vindmølle fra 1697. Med navnet på sin imperial stout, Hel & Verdoemenis ("Helvete og Fordømmelse") markerer de den skjebne som i følge de rettroende skal ramme oss som liker å gå på Cardinal og drikke sterke kvalitetsøl.
Flaskekapselen er for sikkerhets skyld vokset i tillegg, for dette ølet er nemlig beregnet til å kunne oppbevares mørkt og kjølig i 25 år! Det føles nærmest som helligbrøde å sprette en flaske allerede  nå, men ølet er knallgodt som ferskt også. Av batchen vi har fått smake er det bare tappet 1284 nummererte flasker. For de bryggeriteknisk interesserte kan vi opplyse at original gravity var 1115, og final gravity er 1031. Det er altså ikke noe lettøl det er tale om her. Fargen har EBC 308,9 (det er rimelig svart, ja!), og bitterheten er hele 99,9 EBU (men ølet kjennes likevel mindre bittert ut).
Kullsvart farge på ølet, flott og varig brunt skum.
Herlig røstet preg i aromaen, distinkte toner av kaffe og mørk bitter sjokolade.
Smaken har en intens røstet karakter, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade igjen, også hint av lakris, melasse og mørke tørkede frukter. Bitter humle i avslutningen.
Et aldeles strålende øl dette her! Hvis det er dette som venter oss i fortapelsen, ser vi framtiden lyst (øh, nei mørkt) i møte!

100/98 10%

De Molen Bommen & Granaten


"Bomber og granater!" er det faste kraftuttrykket til obersten i Stomperud-tegneserien, og hadde han blitt konfrontert med en ekstrem barleywine som Bommen & Granaten fra nederlandske Brouwerij De Molen, ville han nok tatt i bruk både dette og enda sterkere kraftuttrykk.
Den store flasken er både naturkorket og vokset, med sikte på å kunne lagres mørkt og kjølig i 25 år! Vi har bare fått inn noen få flasker av en batch på 429 flasker totalt. For de bryggeriteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1150, og final gravity er 1041. Rimelig kraftige saker, altså.
Mørk brun farge på ølet, uten synlig kullsyre og uten skum.
Intens og attraktiv aroma med vinøse og eikete toner, også toner av mørke tørkede frukter, curacao-likør og mandarin.
Smaken har en overveldende sødme fra maltsukker og kandisukker, med noen fruktige og vinøse toner. Fraværet av kullsyre gjør munnfølelsen oljeaktig og nesten klebrig, og alkoholen er merkbar. Den relativt høye humlebitterheten på 53,9 EBU forsvinner nesten bak all sødmen. Humletypene som er brukt er amerikanske Nugget og tsjekkiske Saaz.
Siden vi ikke har tålmodighet til å lagre øl i 25 år, spretter vi altså noen flasker nå - men vi anbefaler på det sterkeste å dele den store flasken på 4 personer. Minst.

97/86 15,2%

 

De Molen Amarillo


Som navnet forteller er den amerikanske humletypen Amarillo dominerende i dette ølet fra nederlandske Brouwerij De Molen, noe som også skyldes såkalt "tørrhumling (= humletilsetting etter at kokingen er avsluttet). Stilmessig er det en double / imperial IPA. Challenger og Saaz skal være de to andre humletypene som er brukt her, og bitterheten er på hele 77 EBU.
Mulig at min prøveflaske var ekstra hissig (ølet er ettergjæret på flasken, og kullsyrenivået kan derfor variere fra en flaske til en annen) - glasset ble ihvertfall helt fylt av et voldsomt off-white skum, som bare meget langsomt lot et disig oransjefarget øl komme til syne.
Herlig aroma av fruktig / sitrusaktig Amarillo-humle.
Smaken er en bitter og fruktig humleeksplosjon fra begynnelse til slutt, også med toner av furunål og harpiks, og med en del sødme. Hvis ølet drikkes iskaldt, kjenner du bare bitterheten, og får ikke med alle de finere smaksnyansene av humlen. Anbefalt serveringstemperatur er derfor 10 grader C.

99/94 9,2%

 

De Molen / Struise Black Damnation


Black Damnation er en nokså ekstrem imperial stout som er brygget av nederlandske Brouwerij de Molen i samarbeid med belgiske Struise Brouwers.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen er først trepreget og støvet, fulgt av røstede toner av kaffe og mørk sjokolade.
Meget rik og fyldig munnfølelse. Smaken har massevisav maltsødme og røstet preg, treaktige toner, også toner av brunt sukker, mørk bitter sjokolade og kaffe, bitter humle i avslutningen. Tre i ettersmaken.
Om min sjel nå er dømt til den svarteste fortapelse, skal være usagt - men Black Damnation tar jeg gjerne en flaske til av!

100/97 13%

 

De Molen Tsarina Esra Reserva


Kvalitetsbryggerne i den gamle møllen De Molen i Nederland kommer her med en nusselig liten ølflaske på 18 cl - den minste vi har hatt noensinne. Men innholdet, Tsarina Esra, er ingen lettvekter. Det dreier seg, som navnet mer enn antyder, om en Russian Imperial stout (eller Imperial porter, om du vil). Det russiske hoffet, og tsarinaen i særdeleshet, var i sin tid store avtakere av slikt øl, som ble skipet inn fra England. Batchen vi har fått noen flasker av er på bare 1320 nummererte flasker. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var på hele 1108, mens final gravity er på 1026. Bitterheten er på hele 92,9 EBU. Humletypene som er brukt er amerikansk Challenger og tsjekkisk Saaz.
Kullsvart farge på ølet, nesten ikke kullsyre, ikke skum.
Herlig vinøs og røstet aroma, toner av mørke tørkede frukter og eik.
Røstet preg i smaken også, med eikede og vinøse toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Denne synes vi du skal unne deg en flaske av! Serveres i vinglass, og skal ikke drikkes for kald.

100/99 11%

 

De Molen Lood & Oud Ijzer


Bryggerne på på nederlandske Browerij De Molen har her foretatt en blanding av to av sine andre øl, Amarillo (en double / imperial IPA, som vi også har) og Rasputin (en imperial stout). Resultatet er altså kalt Lood & Oud IJzer, og her skal vi ikke forsøke oss på noen oversettelse - tror det er et fiffig ordspill ute og går der. Stilmessig blir blandingen å klassifisere under sekkeposten "American strong ale". Vi har bare fått et fåtall av flaskene i batchen som er på totalt 318 stk. Anbefalt drikketemperatur er 10 grader C.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Glimrende kompleks aroma, her er det fruktig amerikansk og europeisk humle, vinøse toner, hint av eik, rødvinseddik og lær - kanskje et streif av sjokolade også.
Smaken har toner av overmodne frukter, en betydelig maltsødme, hint av sjokolade og kaffe i bakgrunnen, moderat og "tørr" humle i avslutningen. Alkoholen på 10,4% er godt skjult, men det kan nok nok være lurt å dele den store flasken på to personer.

99/96 10,4%

La Trappe Quadrupel


La Trappe-ølene fra Koningshoeven er de eneste trappist-ølene som ikke er helt belgiske - bryggeriet ligger nemlig like over grensen på den nederlandske siden. Den sterke Quadrupel er selve "flaggskipet" deres. "Quadrupel"-betegnelsen brukes i dag av flere bryggerier, men La Trappe var først ute. Tidligere hadde vi dette ølet en periode på 33 cl flasker, nå slår vi til med egenimporterte 75 cl "champagnekorkede" flasker. Siden disse korkene nå er laget i kunststoff med større motstand enn naturkork, må du tilgi serveringspersonalet vårt om de strever litt med å åpne flasken - dette skyldes ikke ukyndighet, men rett og slett at du må være ganske så "sterk i klypa" for å få korken opp.
Quadrupel er altså det sterkeste klosterølet til trappistmunkene i Koningshoeven. Fra før vet vi at ølstilene "Dubbel" og "Tripel" (som mange belgiske og nederlandske bryggerier har på programmet) ikke akkurat er lettøl det heller, så når La Trappe presenterer sin Quadrupel, ligger det i kortene at det ikke dreier seg om noe pingleøl her.
Dyp rav til kobber farge på ølet, med et rikt, høyt og varig off-white skum.
Herlig vinøs aroma, også toner av brunt kandisukker, karamell og forskjellige krydderier.
Smaken er meget fyldig og søt, her er det rikelig med malt, brunt sukker og mildt krydderpreg. Moderat humle i avslutningen.
Sterkt og godt - "reint snob"! Nydelig!

Grolsch Premium Weizen

grolschweizen

Grolsch Premium Weizen er et nytt bekjentskap sommeren 2007 fra dette store bryggeriet i Enschede i Nederland. Av alle bryggeriets merker har det tidligere bare vært deres lagerøl som har vært å finne i Norge. Også denne kommer med bryggeriets spesielle keramiske vippekork av gammel årgang, og ølet får to bonuspoeng for dette. Øllet er brygget som et tradisjonellt tysk “Hefewizen” noe som vil medføre at du får med litt gjærrester og derved ekstra smaker om du rister flasken før du heller i glasset.
Fargen er uklar mørk gyllen med mye bobler som stiger opp og lager ett flott hvitt skum. Noe gjær i den sterke aromaen som ellers er preget av banan og sitrus. Smaken er forfriskende, men noe søtere enn hva en er vant med fra tyskinspirerte hveteøl.

Ij Natte

Ij_Natte

Ij Natte kommer fra Brouwerij t'IJ som har sitt navn etter innsjøen Ij, og som (med tilhørende nettverk av kanaler) omgir Amsterdam. Et naturlig navnevalg for dett eanerkjentehåndverksbryggeriet i Nederlands konstitusjonelle hovedstad (et av de aller beste bryggeriene i Nederland).
 Men "Ij" betyr også simpelthen "egg", og bryggeriet har dermed diverse ordspill på "Ij" som navn på flere av ølene sine - og strutsen (den legger som kjent SKIKKELIGE egg) er en gjenganger på etikettene. Ølet er overgjæret, er laget av økologisk godkjente råvarer, og er ufiltrert og upasteurisert (flaskekondisjonert / ettergjæret på flasken) og stilmessig er ølet ikke helt ulikt klosterøl av "Dubbel"-kategorien, men er kanskje noe lettere og mindre søtt. Ølet er ganske klart når det helles i glasset (blir litt uklart hvis bunnsedimentene forstyrres mot slutten), med en fin rødbrun farge og et bra skum. DEILIG aroma med intenst fruktige og vinøse toner, klare innslag av krydder også. Du trenger nesten ikke å drikke dette ølet - det er så bra å lukte på! Smaken er også fruktig og krydret men ikke veldig kraftig, hint av karamell, moderat sødme, moderat bitterhet. Synes faktisk der er en svak saltsmak i avslutningen. Alkoholprosenten er godt skjult i smaken, ølet er lett i "kroppen", lettdrikkelig. Et nytt interessant øl som er vel verd å prøve! Importert av Cardinal.

Kronenbourg Blanc

1664-blanc_0

Kronenbourg Blanc fra Brasseries-Kronenbourg (Scottish & Newcastle) klassifiseres som et Belgisk hveteøl, selv om bryggerigruppen unektelig er Fransk. Det ble som etikettene antyder, på en ikke udelt diskret måte, grunnlagt av Jèrôme Hatt i Strasbourg i 1664. Som Hoegaarden er dette et tåket lyst gyllent (hvitt) øl. Godt tømt gir skum! Kompleks aroma av koriander og sitrus. Malt og hvete dominerer smaken sammen med eple. Jeg vil si dette er et spesielt øl, og ikke likt våre to andre hvite øl. Så mye mer eple, og så mye mer fruktig. Du skal egentlig vite hva du vil ha for å bestille denne.

Grolch Premium Lager

premium_2x

Grolch Premium Lager er er av de få ølene i Norge som ennå kommer med de gamle vippe korkene. Grolsche Bierbrouweriji Enschestede i Nederland forsøkte å ta dette fordyrende elementet bort, men opplevde at salget da falt dramatisk og gjeninnførte de derfor rimelig raskt. Bryggeriet er Nederlands største frittstående bryggeri, og deres første øl skal ha blitt brygget i 1615 av Peter Cuyper, som ville gifte seg med datteren til en ølbrygger i byen. Ved siden av denne premiumlageren brygger de flere andre ølsorter for hjemmemarkedet, deriblant Het Canon, en fyldig ravfarget og maltpreget barley wine.
Grolch Premium Lager har gyllen farge. Frisk, syrlig duft av frukt og blomster. Bitrere enn de fleste øl i lagertypen. Noe malt i smaken, lett og behagelig bitterhet i avslutningen. Et velbalansert øl!

Heineken

Bottle-Of-Heaven

Heineken ble grunnlagt i Amsterdam i 1864, da Gerard Adrian Heineken kjøpte bryggeriet De Hooiberg (høystakken) i Amsterdam. Heineken ble aksjeselskap i 1942, og familien mistet da kontrollen over det. Alfred Henry Heineken, Gerards sønnesønn, var fast besluttet på å kjøpe tilbake familienavnet, og begynte sin karriere med å bære kornsekker i Heineken bryggeriet. Han arbeidet seg opp til konsernledelsen og kjøpe stadig flere aksjeposter. I 1954 hadde han nådd sitt mål og kunne styre foretaket. Heineken er i dag verdens mest utbredte ølmerke, og det lisensproduseres ved over 100 bryggerier verden rundt. Heineken har lenge hatt stor apetitt, og sluker bryggerier i inn og utland i rasende tempo. Markedsføres i Norge av Hansa Borg Bryggerier.
Et lyst og fruktig pilsnerøl med duft av malt, humle og sitrus. Ukomplisert.

Lamme Goedzak

lamme_goedzak_33cl

Dette er altså en riktig "godsak" fra det nederlandske Scheldebrouwerij, Antwerpen. Bryggeriet ble startet så sent som i 1994. Deres lamme godsak er brygget i belgisk stil. Det er upasteurisert og ettergjæret på flasken. Uklar brungul farge på ølet, med et høyt hvitt skum.
Meget god aroma av bananer og krydder (nellik, koriander m.m.), kandisukker og belgisk overgjær Smaken er forholdsvis søt og fruktig, også med preg av krydderier og belgisk gjær. Moderat humle i avslutningen.