Graff Petite Oak

add05bf9e042680d8750a1021de9b893_640x640-1

Graff Brygghus i Tromsø har brygget barleywine’n Petite Oak i samarbeid med oslobryggeriet Cervisiam. Ølet har vært lagret 9 måneder på eiketønner som tidligere inneholdt Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey.
Disig rødbrun farge på ølet, minimalt skum og beskjeden kullsyre.
Moderat aroma av malt, karamell og bourbon.
Middels søt smak, maltpreget med toner av eik og bourbon. Moderat humle.
 

Lervig Barley Wine 2017 BA Bourbon

Lervig Barley Wine 2017

Denne utgaven av Lervig Barley Wine er brygget med dobbelkoking for ekstra karamellisering, og har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Minimalt lysebrunt skum.
Aroma av bourbon, røstet malt, eik og vanilje.
Middels søt smak, distinkte toner av bourbon, eik og vanilje, også middels røstet malt og karamell. Moderat humle. Gode saker, men det er lov å dele flasken på to personer.

Gotlands Valkyrians Välkomst

8e19c62bfe1218bc53c900becce12cfe


Fra svenske Gotlands Bryggeri  kommer Valkyrians Välkomst, en barleywine med solid alkoholprosent, lett gjenkjennelig på den røde flasken. I følge germansk mytologi ble de falne krigerne på veien til Valhall møtt av valkyriene med et drikkehorn, fylt med  mjød eller øl.
Uklar brun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av Sauternes dessertvin (ølet har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Sauternes) og botrytis cinerea (edelråte som finnes på drueskallene), druer, rosiner, aprikos og eik. Noen finner også toner av honning her.
Den middels søte og fruktige smaken har de samme elementene som aromaen, men eiken og mørke tørkede frukter er nå mer distinkte. Avslutningen har overraskende distinkt og temmelig skarp humle.
 

Amager The Days Of Barley And Roses (Niepoort Edition)

Cardinal Pub Stavanger

En helt ny batch med barleywine fra våre venner på Amager Bryghus i København – og siden The Days of Wine and Roses både var en hit bl.a. med Frank Sinatra, samt navnet på et rockealbum fra gruppa The Dream Syndicate, var et naturlig navn på en barleywine selvsagt The Days of Barley and Roses. Den Niepoort Edition som vi har fått har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Niepoort portvin. Cardinal er blant de aller første pubene som har denne, bare dager etter lanseringen på Copenhagen Beer Celebration (CBC). Vi gir ordet til bryggerne selv: «På det seneste har vi eksperimenteret en del med dobbeltmæskning – altså, at lave en øl på øl. The Days Of Barley And Roses er netop sådan en dobbeltmæsket øl. En fyldig og ganske potent maltbase er kombineret med en ikke alt for voldsom tilsætning af amerikansk Cascade-humle – for det var aldrig meningen, at dette skulle være et humlemonster. Og så lod vi det hele hvile fredeligt på et Niepoort portvinsfad i 11 måneder, hvilket efterlod et tydeligt men ikke overdøvende aftryk af egetræ. Dette er i udpræget grad en sidde-og-nyde-øl, en af den slags øl som er til stille eftertanke og refleksion – ikke til at hælde i halsen som fadbamser! Øllen er ikke opkaldt efter en film men efter et rockalbum. Ved du hvilket?»
Disig mørk rødbrun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk aroma av portvin, eik, rosiner og tørkede fiken, hint av fruktig humle.
Søt smak, distinkte toner av portvin, eik, rosiner og andre mørke tørkede frukter, moderat humle. En nydelig «snopeøl» til å nyte langsomt!

85/43 10% 50cl

HaandBryggeriet Jækel

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen kaller dette en "norsk barleywine" - og siden bryggerne Joan og David brygget ølet for å feire det djevelske batchnummeret 666, måtte jo navnet bli Jækel. 
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Maltpreget aroma, toner av karamell, melasse og mørke tørkede frukter.
Varmende munnfølelse. Smaken har de samme elementene som aromaen, også brunt sukker. Smaker som en krysning mellom belgisk dubbel eller quadrupel og en engelsk barleywine. Med andre ord: et skikkelig koseøl!

na 9,5% 50cl

AleSmith Old Numbskull. AleSmith Old Numbskull AleSmith Old Numbskull

Cardinal Pub Stavanger

Nå finnes der muligens dem som vil hevde at "Old Numbskull" må være en passende betegnelse på en herværende ølmeny-redaktør, men slike ondsinnede påstander tilbakeviser vi naturligvis på det mest bestemte. I stedet anbefaler vi barleywinen Old Numbskull fra det californiske toppbryggeriet AleSmith, til nytelse for enhver som føler seg verdig til oppgaven.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av eik, hetvin, amerikansk karamellmalt og amerikansk humle.
Smaken har sterke toner av bitter amerikansk humle gjennom det hele, også søt malt, eik og alkohol. Mektige saker, men godt!


100/99 75cl 11%

To Øl I’ve Seen Bigger Than Yours

Cardinal Stavanger

De kreative danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, hvor de har "tatt'n helt ut" denne gangen, med barleywinen I've Seen Bigger Than Yours på hele 14%. Noen vil sikkert mene de har gått for langt denne gangen, men det er altså lov å dele flasken på flere personer, om du tror det blr for heftig. Foruten de vanlige ølingrediensene har man benyttet flaket havre, hvitt kandissukker, bringebær og appelsinskall.
Dyp oransje farge på ølet, lavt off-white skum.
Sterk aroma av bringebær og litt appelsin, men det forventede "stikket" fra alkoholen uteblir, det skal de ha.
Smaken er INTENS og meget søt, nesten klebrig, med bringebær og alkohol i massevis, hint av appelsinskall. Litt av sødmen balanseres med noe fruktsyre fra bringebærene, mens bitterheten er ganske lett. Tør du prøve?

Kinn IvarAasen-øl Byggvin

IVAR-AASEN-ØL-FRAM-ETIKETT-ferdig

Våre venner på Kinn Bryggeri feirer Ivar Aasen-jubileet med å ta steget opp i alkoholprosent og smaksfylde. Ivar Aasen-øl er stilmessig en barleywine (= byggvin) med engelske forbilder. 
Disig mørk rødbrun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Både aroma og smak har preg av malt, eik, karamell og mørke tørkede frukter (inkl. rosiner), mildt krydder og hetvin. En meget god barleywine - og er du redd for flaskestørrelsen, så husk at på Cardinal blir vi aldri fornærmet om folk vil dele en flaske på flere personer!

Mikkeller Big Worse Barley Wine

Mikkeller Big Worse

Den vanlige utgaven av Mikkeller Big Worse har vi hatt på fat en stund, men nå har vi skiftet (nesten uten å merke det selv) til Red Wine Barrel Edition. Denne utgaven er altså lagret på eiketønner som tidligere inneholdt rødvin. For de av dere som samler "ticks" på RateBeer er dette en viktig forskjell. Ja, det betyr mye smaksmessig også.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av eik / rødvinsfat, et hint av rå alkohol. Også toner av mørke tørkede frukter. 
Smaken er meget eikepreget, rødvinstønnen dominerer virkelig. Bra humle i avslutningen. Varmende munnfølelse. Meget smakfull og interessant!

Bierwerk Renosterbos

tumblr_ltpwfiYwGS1qaa9od

Renosterbos betyr "neshornbusk", og er en vanlig forekommende buskvekst i Sør-Afrika. Formodentlig har den fått navnet sitt fordi neshorn liker å gnaske den i seg. Om der er med noe av denne busken i den herværende barleywine fra Bierwerk (Christian Skovdal Andersens afrikanske prosjekt), har vi ingen informasjon om. Det er ikke umulig, for unge skudd av planten skal være bra for fordøyelsen. Dette er hva bryggeren selv har å si: "A complex ale brewed with South African cane sugar and fermented with both ale- and wine yeast. A seven month maturation period on redwine barrels innoculated with naturally occuring brettanomyces yeast provides the beer with its rustique character and balancing tartness." Bryggingen har Christian gjort hos Boston Breweries i Cape Town, Sør-Afrika.
Mørk rødlig-brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Vinlignende aroma (rødvin), moderat karakter av brettanomyces / bondegårdshus.
Vinøs smak, eik, rødvin og brettanomyces, mer søt enn sur. Toner av sjokolade og mørke tørkede frukter. 
Om det er dette ølet Nelson Mandela styrker seg på i sin alderdom, vet vi ikke sikkert - men vi kan ihvertfall anbefale det til alle som både har god smak og ønsker å få litt fart i blodomløpet.

Stone Old Guardian

oldgard

Når vi nå har fått inn flere höjdare fra Stone Brewing Company i Escondido, California,  måtte vi selvsagt også ha deres barleywine Old Guardian på hele 11%. 
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Rik og intens søtlig aroma, toner av malt, hetvin og melasse, noe fruktig humle også.
Intens maltpreget smak, meget søt, men fint balansert med distinkt amerikansk humle. Reint snob igjen!

Sierra Nevada Bigfoot

bigfoot-148x225

Sierra Nevada Brewing Company i Chico, California, kan, i konkurranse med Anchor Brewing Company i San Francisco, gjøre krav på tittelen som selveste "gudfaren" i den amerikanske "craft brewing"-revolusjonen. Begge bryggeriene er nå bredt representert på Cardinal. Mange av våre gjester har spurt etter Sierra Nevadas berømte barleywine Bigfoot, og nå er den endelig her. Bigfoot er oppkalt etter den myteomspunne lokale "avskyelige snømann" - og om sistnevntes eksistens er mer enn tvilsom, har ølet Bigfoot satt sine store og uomtvistede fotspor i moderne amerikansk bryggerihistorie. I motsetning til britiske maltaksentuerte barleywines, har Bigfoot og andre amerikanske sådanne også en massiv humlebitterhet. Der er minst to oppfatninger av hvor fersk den skal drikkes - de mest innbitte "humlehodene& quot; vil ha den så fersk og brutal som mulig, mens andre mener like bestemt at den bør ha minst ett års kjellerlagring (gjerne lenger) for å få en rundere og mer sofistikert smak. Det er 2012-årgangen vi har fått inn (altså ferskvare), men vi blir ikke det minste lei oss om noen av flaskene får en vinter eller to på lageret. You decide!
Kobberfarget øl, bra beige skum.
Meget god og sterk aroma av blomsteraktig humle, toner av honning og frukter også, hint av eik og karamell.
Fyldig og rik munnfølelse. Smaken er innledningsvis søt og eiket med preg av tørkede mørke frukter, så overtar en massiv humlebitterhet, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Når ølet er helt ferskt, kan denne bitterheten nesten maskere ølets andre kvaliteter, men balansen blir altså bedre med tiden, synes noen.

Thomas Hardy's Ale (årgang 2006, 2007 og 2008)

beer_31915

Dette ølet har vi omtalt tidligere, men så var det plutselig veldig få som spurte etter det – og da var det vi oppdaget at det var falt ut av ølmenyen! Vi beklager det!
Den engelske romanfatteren (som ble lyriker på sine gamle dager) Thomas Hardy er mest kjent for bøkene Tess of the d’Urbervilles, Far from the Madding Crowd, Jude the Obscure og The Mayor of Casterbridge.  Men hans mest kjente sitat stammer fra The Trumpet Major, og handler om ølet i Dorchester. Dette ølet beskriver han slik: «It was the most beautiful colour that the eye of an artist in beer could desire; full in body, yet brisk as a volcano; piquant, yet without a twang; luminous as an autumn sunset; free from streakiness in taste; but, finally, rather heady. The masses worshipped it, the minor gentry loved it more than wine, and by the most illustrious country families, it was not despised.” Vakrere kan det vel ikke sies!
Mange år senere bestemte bryggeriet Eldridge Pope seg for å lage et øl (en barleywine) som levde opp til denne beskrivelsen, og Thomas Hardy’s Ale ble født. Ølet ble brygget hvert år til og med 1999, da bryggeriet ble nedlagt. De eldste flaskene selges i dag for astronomiske priser til samlere på nettauksjoner.
 
I 2003 syntes et annet bryggeri, O’Hanlon’s at det var synd og skam at Thomas Hardy’s Ale ikke ble brygget lenger, og bestemte seg for å gjenoppta produksjonen etter samme oppskriften. Det fortsatte de med hvert år til og med 2008, da ga de opp – det var simpelthen ikke regningssvarende å brygge et øl som krevde så stor råvareinnsats og lang lagringstid. (O’Hanlon’s eksisterer imidlertid som bryggeri fortsatt.) Da vi fikk tilbudet om å kjøpe et restparti av de tre siste årgangene (2006, 2007 og  2008), nølte vi ikke lenge. Dette er nemlig et øl som er beregnet til å kjellerlagres i årevis. Det kommer i nummererte små flasker, hver årgang har sitt særpreg, og forandrer karakter underveis. Vi selger alle årgangene til samme pris.
Sigmunds notater i juni 2012:
2006-årgangen: Brun farge på ølet, uklar mot slutten hvis gjæren helles med. Nesten ikke kullsyre, bare et tynt beige skum. Intens og vinøs aroma med sterke toner av eikefat, melasse og gammel sherry.
Intens og meget søt smak av eikefat og oksidert gammel sherry, en moderat bitterhet i avslutningen.
2007-årgangen: Stort sett som ovenfor, fargen er kanskje en anelse mer rødbrun, aromaen er litt mindre intens, eikepreget i smaken er litt rundere, og ølet er enda mer vinøst.
2008-årgangen: Fargen er en tone lysere, aromaen er ikke fullt så «tung på labben», med toner av rosiner og mørke tørkede frukter. Smaken er rundere, eikepreget er der likevel, og humlebitterheten i avslutningen er kanskje litt tydeligere.
Dette er et øl som du sannsynligvis aldri får sjansen til å smake igjen, så benytt sjansen mens vi ennå har noen flasker!
 

Mikkeller / Three Floyds Boogoop

151390

Boogoop har vi nå fått på fat, og den vil ventelig gå unna så kjapt at det knapt er vits i å skrive om den. Men det gjør vi likevel! Dette er et samarbeidsprosjekt mellom danske Mikkeller og det amerikanske superbryggeriet Three Floyds. Selve bryggingen har de utført hos De Proefbrouwerij I Belgia. Stilmessig er det en amerikansk barleywine på hele 10,4% , men verken sødmen eller alkoholen kjennes så overveldende som man ellers lett kunne frykte. Humlebitterheten er på solide 80 IBU. Blant maltingrediensene er der både bokhvete og rug.
Rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Herlig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, fint maltinnslag i bakgrunnen.
Glimrende og velbalansert smak, distinkt amerikansk humle gjennom det hele, men ikke for ekstrem. Der er en tilstrekkelig ryggrad av malt til å støtte opp om humlen. Ikke for søt, og alkoholen er godt skjult.
Jolly good!

Aass Juleøl Premium


Julen 2008 overrasket Aass Bryggeri i Drammen de fleste med å introdusere et sterkt OVERGJÆRET juleøl på hele 9%. Juleøl Premium er nok kommet for å bli, og har hevdet seg bra i nesten alle juleøltester siden introduksjonen.
Meget mørk brun farge på ølet, kremig og varig lysebrunt skum.
Behagelig aroma av mørk malt, karamell, brunt sukker og eik, hint av julekrydderier.
Fyldig og rik munnfølelse. Smaken er maltpreget søt med massevis av karamell, også toner av sjokolade, til en viss grad balansert av akseptabel humle.
En bra barleywine, som vil passe bedre til julens fruktkake og nøtter enn til den tradisjonelle norske julemiddagen. Eller rett og slett på egenhånd - på Cardinal!
 

3 Floyds / BrewDog Bitch Please


Det skotske enfant terrible-bryggeriet BrewDog har brygget dette Bitch Please i Fraserburgh, Aberdeenshire, i samarbeid med det amerikanske bryggeriet 3 Floyds. Det er en barleywine, brygget av mange forskjellige malttyper, men Laphroaig torvrøykt whiskymalt dominerer karakteren. Enehumle er er newzealandske Nelson Sauvin. I bryggekjelen har de for godt mål hatt oppi skotsk shortbread, den myke smørkaramellen fudge, samt sukkerspinn! Mindre kan det ikke gjøres!
Kastanjenøtt farge på ølet, høyt kremfarget skum.
Middels sterk aroma av torvrøykt malt, her er der ikke så mye annet som kommer gjennom.
Smaken er middels søt, med toner av torvrøyk og aske, moderat humle i avslutningen.
Absolutt et "voksenøl" - og hvis du hater Laphroaig skotsk whisky, er dette neppe ølet for deg. Der er nok av andre som vil nyte det!

Fuller´s Vintage Ale 2010


For det generelle om Fullers Vintage Ale: se omtalen av Vintage 2009
Forskjellen på 2010-årgangen er at den er brygget med både Target og Goldings humle, og humlebitterheten er mye mer tydelig. Aromaen er derimot ikke fullt så utviklet og vinøs.
De som prioriterer humlebitterhet drikker den nå (den er nemlig knallgod allerede), mens de som elsker det det runde og vinøse venter noen år, og håper (sannsynligvis forgjeves) at vi fortsatt har noen flasker igjen ...
Uansett er dette et øl av virkelig klasse!
 
 
Sigmund

O´Hanlon´s Brewers Special Reserve


O'Hanlon's Brewing Company holder til i Whimple nær Exeter i Devon, England. De er kanskje mest kjent for å ha brygget Thomas Hardy's Ale mellom 2003 - 2008, men har også en rekke øl av mer "normal" alkoholstyrke. Det er imidlertid ikke det "normale" de sikter mot når de nå har introdusert sin nye Brewers Special Reserve serie, med årgangen 2010 som den første ut. En alkoholstyrke på 12,9% varsler at dette ikke er noen alminnelig tørstedrikk - og tro oss, flasken på 25 cl er nok for én runde. Det er altså en flaskekondisjonert "levende " barleywine vi har med å gjøre her. 
Uklar brun farge på ølet, minimalt beige skum, minimal kullsyre.
Intens og ekstremt maltpreget søtlig aroma, toner av eik og melasse, hint av mørke tørkede frukter.
Varmende munnfølelse. Intens smak, sterke toner av melasse, eik og ekstremt konsentrert maltekstrakt, også toner av hostesaft, lakris og sigartobakk. Noe humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et øl som nok krever 5 - 10 års kjellerlagring for å oppnå en optimalt avrundet og harmonisk karakter. Pr. i dag er det ganske "rått" og ekstremt. Så glem gjerne at vi overhodet har nevnt dette ølets eksistens, og spør oss igjen om noen år ...
Jasså, du orket ikke tanken på å vente, du heller?

O'Hanlon's Brewers Special Reserve 2010 Vintage


O'Hanlon's Brewing Company holder til i Whimple nær Exeter i Devon, England. De er kanskje mest kjent for å ha brygget Thomas Hardy's Ale mellom 2003 - 2008, men har også en rekke øl av mer "normal" alkoholstyrke. Det er imidlertid ikke det "normale" de sikter mot når de nå har introdusert sin nye Brewers Special Reserve serie, med årgangen 2010 som den første ut. En alkoholstyrke på 12,9% varsler at dette ikke er noen alminnelig tørstedrikk - og tro oss, flasken på 25 cl er nok for én runde. Det er altså en flaskekondisjonert "levende " barleywine vi har med å gjøre her. 
Uklar brun farge på ølet, minimalt beige skum, minimal kullsyre.
Intens og ekstremt maltpreget søtlig aroma, toner av eik og melasse, hint av mørke tørkede frukter.
Varmende munnfølelse. Intens smak, sterke toner av melasse, eik og ekstremt konsentrert maltekstrakt, også toner av hostesaft, lakris og sigartobakk. Noe humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et øl som nok krever 5 - 10 års kjellerlagring for å oppnå en optimalt avrundet og harmonisk karakter. Pr. i dag er det ganske "rått" og ekstremt. Så glem gjerne at vi overhodet har nevnt dette ølets eksistens, og spør oss igjen om noen år ...
Jasså, du orket ikke tanken på å vente, du heller?

Midtfyns Barley Wine


Betegnelsen "barley wine" (= "byggvin") kom i alminnelig bruk i 1890-årene, men denne typen sterke ales fikk sitt første oppsving (riktignok under andre navn) flere tiår tidligere i England under napoleonskrigene, da selv overklassen (som ellers ofte foretrakk vin framfor øl) mente det var upatriotisk å drikke franske viner. Løsningen ble derfor øl som nærmet seg vinens alkoholstyrke (derav navnet barley wine, som selvsagt ikke er noen vin), med rik og fyldig smak. Danske Midtfyns Bryghus, som er av vesentlig nyere dato, har med sin Barley Wine åpenbart hatt engelske historiske forbilder.
Kobberfarget øl, flott off-white skum.
Maltpreget aroma, også sterke toner av mørke tørkede frukter og karamell, hint av eik.
Varmende munnfølelse. Den rimelig søte smaken har også toner av mørke tørkede frukter, mørk sirup og rikelig karamell, hint av eik igjen. Bitterheten er ganske moderat. Som en typisk "engelsk" barleywine ville den helt sikkert smakt bra til en osteanretning (med Blue Stilton som obligatorisk innslag), men den smaker også utmerket på egen hånd. Min første tanke var at halvlitersflasken var passe til å dele på 2 personer, men etter som jeg kom lengre ned i flasken, fikk jeg mer og mer lyst til å drikke alt selv. Rart det der ...

Southern Tier Back Burner


Barley Wine Cardinal Stavanger

Southern Tier Brewing Company (fra Lakewood, New York) lanserer en førsteklasses barleywine med sin Back Burner. Man har benyttet 2-raders pale malt og lys og mørk karamellmalt, bitterhumle er Chinook, aromahumle Willamette, og ølet er tørrhumlet med Amarillo og Centennial. Bryggeriet mener åpenbart at effekten kan sammenlignes med bakbrenneren på et romskip, derav navnet.
Kobberfarget øl, høyt til moderat og varig off-white skum.
Deilig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle, noen søtlige malt-toner også, men ikke for mye.
Rik smak av generøse mengder amerikansk humle og søt malt, fint balansert. Noen vinøse toner, også harpiks, eik og mørke tørkede frukter. Ikke for bitter. Definitivt en av de bedre barleywines vi har smakt.
Kommentar fra vår referansegruppe på Onsdag i Annen: "Oi! Denne gikk rett i go'foten!"
 

Cardinal Winter Wine


Cardinal Winter Wine
Enhver pub med respekt for seg selv har sitt eget øl! Etter at vi i sommer hadde suksess med vårt sommerøl (kölsch) fra Ægir i Flåm, og Lervig har fått Mike Murphy som ny sjefsbrygger, var egentlig valget lett. Som sjefsbrygger ved Gourmetbryggeriet i Danmark kreerte Mike deres sagnomsuste Barley Brew, og da jeg ba ham lage et godt og sterkt vinterøl med denne øltypen som stamme, var det ikke nei i hans munn, og resultatet er altså nå i kranene våre, og kun der. Den er altså tiltenkt å være et smakrikt og kraftig øl for den mørke årstiden. Uklar brun farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat men god aroma av brunt kandisukker, lær og krydder.
Smaken har toner av (amerikansk) overgjær, brun malt, (Pilsner og Münic sammen med karamell og sort malt) brunt kandisukker (uten at ølet er særlig søtt av den grunn), krydder og alkohol. Mike har benytter Hellertau Magnum og aroma, og dette sammen med East Kent Goldings humle er med på å gi ølet dets karakter, og kjennes moderat i avslutningen. Varmende munnfølelse. Ganske bitter ettersmak. Et øl vi er meget godt fornøyd med!

De Molen Mooi & Mechtig



Navnet på denne sterke barleywine fra nederlandske De Molen betyr noe sånt som "vakker og mektig". Mooi & Machtig får vi på små flasker, som har vokset kapsel for å kunne vare i 25 år - men så lenge orker vi ikke å vente! Ølet har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt cognac. "Original gravity" var på ekstreme 1150, "final gravity" er 1030. Bitterhumle er Premiant, mens tsjekkisk Saaz er tilsatt mot slutten. 
Uklar brun farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk aroma av maltsukker, melasse, alkohol og cognac-eikefat.
Meget moderat kullsyre i glasset (kan variere fra flaske til flaske). Meget søt smak, med malt, melasse, alkohol, hetvin og eik i massevis. Bitterheten (som er på respektable 51,3 EBU) synes å være meget moderat.
Jo, ølet er ganske langt ute på den søte siden, men det er definitivt verd å prøve!

Mikkeller Weinbrand BA Red Ale



Den danske fantombryggeren Mikkeller (Mikkel Borg BjergsøWinking har brygget Weinbrand BA Red Ale hos De Proef Brouwerij i Belgia. BA er en forkortelse for Barrel Aged - ølet har altså blitt modnet 3 måneder på eikefat, som tidligere har inneholdt weinbrand (tysk brandy) fra vingodset Kollwentz-Römerhof.
Flaskekapselen er vokset, for dette ølet er beregnet til å kunne lagres i 10 år. Smaken vil utvikles med tiden, men ølet smaker utmerket allerede nå! Selv om Mikkel bare kaller dette en "red ale", tilsier alkoholstyrken på 10% at betegnelsen barleywine er nærliggende.
Malttypene som er brukt er pale, wiener (vienna) og cara-red, humlen er Zeus.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige sum.
Sterk søtlig aroma av eik, karamellmalt og brandy, vinøse toner.
Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er eiket, maltpreget og vinøs, men er ikke for søt. Moderat men merkbar humle og sjokolade i avslutningen.
Ikke noen "kjapp tørsteslukker" dette her, men et øl til å nyte!

The Lost Abbey Angel´s Share Ale



"
Englenes andel" er egentlig betegnelsen på den mengden av de edle dråper som fordamper gjennom treverket når vin, øl eller brennevin lagres på eikefat. The Lost Abbey / Port Brewing (i San Marcos, California) mener nok at englene har fortjent sin andel av det ølet som tappes på flasker også, siden de har kalt sin berømte eikefatlagrede barleywine Angel's Share Ale.
Naturkorket flaske, det er årgangen 2009 vi har fått inn nå. Ølet har vært lagret 9 måneder på eik.
Nesten svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Meget sterk søtlig aroma med toner av fusel (blir litt bedre når ølet har stått en stund i glasset), også sterke toner av eik.
Moderat kullsyre i glasset. Intens søt og maltpreget (karamellmalt) smak med sterke toner av eik, mørke tørkede frukter og gammel sherry, delvis balansert av merkbar humle i avslutningen. Eikepreget ettersmak.
Amerikanske ølvenner mener at Angel's Share Ale hører hjemme blant verdens aller beste øl, og vi skal ikke motsi dem på det!

Nøgne Ø Red Horizon



For å få et øl helt opp på 17%, er der der bare to muligheter, hvis man ikke skal ta i bruk frysedestillering: Nemlig å foreta en annengangs gjæring med vingjær når ølgjæren har gitt opp, eller å gjære med japansk
sake-gjær. Nøgne Ø, det kompromissløse bryggeriet i Grimstad, har valgt sistnevnte framgangsmåte til sin barleywine Red Horizon. Selv om den er gjæret med sakegjæren Nasumi No. 7, må det presiseres at dette ikke er noen sake, men en ekte barleywine, med alle ølets tradisjonelle ingredienser. Og så har den en særdeles uortodoks ingrediens i tillegg, nemlig en dose ferske rødbeter(!), uten at jeg vil påstå at det kjennes i smaken. Men litt ekstra rødfarge bidrar nok rødbetene med.
Rødlig-oransje farge, lavt skum.
Meget fin vinøs aroma, toner av sherry og eik.
Søt smak, intens maltrikdom, igjen med toner av sherry og eik. Lav bitterhet. Varmende munnfølelse.
Å lage et øl som Red Horizon dreier seg altså om å oppnå en konsentrert og god smak - dette er ikke noe "fylleøl"! Den lille flasken på 25 cl er akkurat passe - og noen vil endog si at den er passe å dele på 2 personer.

Adnams Tally-Ho



"Tally-Ho!" er jaktropet under den tradisjonsrike engelske revejakten på høsten, og
Adnams Tally-Ho er da også et meget tradisjonsrikt øl. Stilmessig er det en "winter warmer", i grenselandet mellom English Strong Ale og Barleywine, og er brygget etter en oppskrift fra 1800-tallet. Adnams-bryggeriet ble grunnlagt i 1890 i Southwold, Suffolk, etter at brødrene George og Ernest først hadde kjøpt Sole Bay Brewery i 1872. Det var imidlertid Ernest som bygde opp det nye selskapet, for George valgte etter kort tid å emigrere til Sør-Afrika, hvor han ble spist av en krokodille. Så fikk han kanskje en idé om hvordan reven føler det under revejakten ...  
Nåvel, Tally-Ho er et flott mahognifarget flaskekondisjonert ("levende") øl, med et fint og varig beige skum.
Vinøs aroma, toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, også hint av karamell.
Smaken er rimelig maltpreget og moderat søt, med hint av mørke tørkede frukter og karamell igjen, mens avslutningen er kjeksaktig tørr med godt merkbar humle. Ganske bitter ettersmak.
Et glimrende øl dette også - godt, men ikke ekstremt, og det vil derfor appellere både til garvede "ølhunder" og til mer forsiktige øldrikkere som har lyst på et "koseøl". Nam nam!
 

De Molen Bommen & Granaten


"Bomber og granater!" er det faste kraftuttrykket til obersten i Stomperud-tegneserien, og hadde han blitt konfrontert med en ekstrem barleywine som Bommen & Granaten fra nederlandske Brouwerij De Molen, ville han nok tatt i bruk både dette og enda sterkere kraftuttrykk.
Den store flasken er både naturkorket og vokset, med sikte på å kunne lagres mørkt og kjølig i 25 år! Vi har bare fått inn noen få flasker av en batch på 429 flasker totalt. For de bryggeriteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1150, og final gravity er 1041. Rimelig kraftige saker, altså.
Mørk brun farge på ølet, uten synlig kullsyre og uten skum.
Intens og attraktiv aroma med vinøse og eikete toner, også toner av mørke tørkede frukter, curacao-likør og mandarin.
Smaken har en overveldende sødme fra maltsukker og kandisukker, med noen fruktige og vinøse toner. Fraværet av kullsyre gjør munnfølelsen oljeaktig og nesten klebrig, og alkoholen er merkbar. Den relativt høye humlebitterheten på 53,9 EBU forsvinner nesten bak all sødmen. Humletypene som er brukt er amerikanske Nugget og tsjekkiske Saaz.
Siden vi ikke har tålmodighet til å lagre øl i 25 år, spretter vi altså noen flasker nå - men vi anbefaler på det sterkeste å dele den store flasken på 4 personer. Minst.

97/86 15,2%

 

Tamamura Honten Wheat Wine of Shiga Kogen


"Wheat wine" er en ølbetegnelse innført av amerikanske håndverksbryggerier, og brukes om en barleywine som er brygget med en stor andel hvete, og som er sterkere enn en tysk Weizenbock. Japanske Tamamura Honten gir med sin Wheat Wine of Shiga Kogen sitt bidrag til denne øltypen, den første av slaget vi har på Cardinal.
Disig brunlig-gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Søtlig aroma med toner av marsipan, sukkertøy, karamell, alkohol og overmodne frukter.
Smaken er søt og relativt alkoholpreget.

85/39 9,5%

Young´s Old Nick


Young´s Old Nick ble brygget på The Ram Brewery i Wansworth i London (Young´s) kort tid før bryggeriet stengte høsten 2006. Ølet har “best før” -dato 20.September 2007, men holder helt sikkert mye lenger enn det.
"Old Nick" er et engelsk kjælenavn på den velkjente herren med hestehov og horn i pannen - i Norge er han bl.a. kjent som "Gamle-Erik". Det er en tendens til at han dukker opp som ølnavn (i mange varianter) når prosentene begynner å krype oppover på skalaen. På Cardinal har vi Duvel allerede, og Lucifer og Satan er på vei ...
Bryggeriet lover at Old Nick smaker "djevelsk godt", og vi har ikke vanskelig for å være enige i det. Den mulige andre "djevelske" virkningen inntreffer bare hvis man lar være å behandle ølets 7,2% med respekt ...  Cardinal har saktens sterkere øl enn dette i sitt utvalg, men 7,2% er likevel nok til at sarte briter kaller Old Nick en "barley wine". Noen vin er det definitivt ikke, men solid og sterk ale. Disig dyp brun farge, høyt og varig lysebrunt skum. Fin aroma av malt og humle (ingen overraskelse!), hint av vanilje, sjokolade, rosiner og lær.
Smaken er perfekt balansert mellom malten og humlen (Fuggles og Goldings er humletypene som er brukt) - begge elementene er til stede i generøse mengder. Toner av karamell, toffee og eik. Søt, men ikke for mye. Jeg drakk den kaldere enn den anbefalte romtemperatur, og angrer ikke på det. Humlebitterhet og eik i ettersmaken.
Et meget bra øl - jeg håper virkelig det sammensluttede storbryggeriet "Wells & Young's" vil beholde Old Nick i sitt ølutvalg, og fortsetter med bryggingen i Bedfordshire.

Anchor Old Foghorn Ale


Anchor Old Foghorn Ale er et øl fra Anchor Brewing Company i San Francisco - og nå snakker vi alvor: her dreier det seg om en amerikansk barley wine med hele 10% alkohol! Aroma- og smaksopplevelsen er så intens at vi ikke blir fornærmet om du vil dele 355 ml flasken på to personer!
 Disig dyp oransje-brun farge, bra blek-oransje skum. INTENS vinøs søt, eikepreget og meget humlet aroma (Cascade-humle). Noe lakris. Intens smak også, svært eikepreget, nesten brandy-lignende, rikelig med humle men også en kraftig sødme. "Hostesaft" i avslutningen, nokså bitter ettersmak. Hvor godt balansert man synes dette ølet er, er det sikkert delte meninger om - men en slik intens smaksopplevelse bør alle unne seg, minst én gang i livet. Noe lettdrikkelig øl til å "slukke tørsten med" er det helt klart ikke, så vi importerte det og håper en tur “on the far side” kan friste også deg!

Berentsen Jule Avec (09)

320x-1

Berentsen Jule Avec (07) var det meningen skulle ha en alkoholstyrke på hele 12% - bryggeriet hadde trykket etiketter med denne prosenten i 2007 og det hele, men så stoppet gjæringen på 7,5%! Løsningen ble å trykke nye klistremerker med "justert alkoholstyrke"... I år (2009) er etiketter og styrke samstemt på 9% Jeg er ikke helt sikker på om Jule Avec er overgjæret eller undergjæret - jeg vil tro at det er overgjæret, og at ølet var ment å bli en såkalt "barley wine" (= overgjæret øl med alkoholstyrke som nærmer seg vinens verden). Den tidlig avsluttede gjæringen betyr at der er en betydelig restsødme i dette ølet - rent snop, altså! Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Flott og kremaktig lysebrunt skum. Søtlig maltpreget aroma med toner av kaffe, lær, lakris og eik. Kraftig sødme i smaken, med toner av røstet malt, kaffe, eik og lakris. Moderat humlet. Absolutt godt drikkendes, når man vet hva man går til - og det blir spennende å se om bryggeriet oppnår 12% neste år! Anbefales drukket ved ca. 10 grader C, fra et stort "cognac-glass".

Ægir Tors Hammer

Cardinal Pub Stavanger


Vår amerikanske venn Evan på Ægir Bryggeri i Flåm har med sin Tors Hammer"tatt den helt ut", dette er nemlig en solid barley-wine på formidable 13,2%. I vår gamle mytologi ble det både lyn og torden når Tor dro i vognen sin over himmelen og slo med hammeren, og vi skal love at dette er et øl med skikkelig knall! Vi har hatt den fra fat, og har den nå altså på flaske også. Ska du ha en øl med goknall, prøv denne! (Vi har egen erfaring her)
Meget uklar brun farge på ølet, moderat kremig skum. Behagelig aroma av malt, karamell og rosiner. Utrolig varmende munnfølelse. Smaken har massevis av maltsødme, toner av rom-rosin og karamell, balansert av en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Helt klart ikke noen kjapp tørsteslukker, men et nydelig øl til å sitte å kose seg med! Del gjerne flasken på to eller flere personer!
Bilde lånt av StoreMys Lille Ølblogg

Orkny Brewery Dark Island Reserve

Cardinal Pub Stavanger

Dark Island fra Orkny Brewery er bryggeriets storselger, men med Dark Island Reserve har de egentlig skapt et helt nytt øl - mer enn dobbelt så sterkt (dette må nærmest kalles en barleywine), produsert i meget små kvanta, og lagret på eikefat som tidligere har inneholdt single malt whisky fra Orknøyene.
Vi fikktidligere bare tak i et lite parti om gangen, men da vi besøkte bryggeriet høsten 2013 var vi med på å brygge en batch med dette ølet, og under middagen med Norman Sinclair senere på kvelden, bestillte vi like godt 100 kasser, dersom han satte navnene våre på etiketten... Og ser du godt etter på etiketten over champagnekorken, vil du finne navnet til deres ydmyke pub-vert.. Som Co. brewer.. Happy (Litt overdrevet det da, men unektelig en stor heder!) Og 100 kasser fant veien til Stavanger...

Men uasett hvor stort lager vi har,dette er øl uten "best før"-dato, det er egnet til å kjellerlagres i årevis. Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Den herlige aromaen er vinøs (sherry), med preg av eik og moderat maltrøsting - men der er også toner av sjokolade, vanilje, fikener og dadler, samt noen hint av julekrydder, sandeltre og bitter skotsk appelsinmarmelade.
Fyldig og rik munnfølelse. Smaken har rikelig med maltsødme, et moderat røstet preg, eik og vinøse toner (sherry og/eller portvin) igjen, noe sjokolade og et hint av lakris. Moderat humle i avslutningen. Et vidunderlig øl! Riktignok er den store flasken egnet til å deles på to personer, men dette ølet er så utrolig godt at jeg egentlig hadde mest lyst på alt selv. Ah, my precious .... Etterpå er det bare å synge: " Heaven - I'm in heaven ..."

Neon bilder fra bryggedagen 24.September 2013 for batchen vi har inne nå;

Cardinal Pub StavangerCardinal Pub StavangerCardinal Pub StavangerCardinal Pub Stavanger

North Coast Old Stock Ale

Cardinal Pub Stavanger

La oss gjøre det klart med en gang: Den som kjøper dette ølet og klager på "gammelt øl" blir umiddelbart kastet ut! Det er er nemlig brygget for å lagres lenge, og 2007-årgangen fikk vi inn først i juni 2009. Og det er holdbart i flere år til! "Stock Ale" er en gammel engelsk betegnelse som ikke brukes så mye nå lenger, men det amerikanske kvalitetsbryggeriet North Coast Brewing Company (fra den nordlige California-kysten) har med sin Old Stock Ale gjenopplivet begrepet. Selv mener de at ølet stilmessig er en "old ale", men p.g.a. alkoholstyrken vil nok både engelskmenn og amerikanere i dag helst kalle det en "barleywine" (byggvin).
Amerikanerne sverger her konsekvent til den gamle engelske bryggeritradisjonen, og importerer derfor engelsk malt (Maris Otter) og engelske humletyper (Fuggles og East Kent Goldings) til dette ølet, om de har aldri så mange herlige amerikanske humletyper i nabolaget.
Mørk rødbrun farge på ølet, svakt disig, med et bra beige skum.
Deilig og sterk aroma av søt sherry, eik, malt og karamell. Smaken er søt og maltpreget, igjen med sterke toner av søt sherry og karamell, men ender i en bra humlebitterhet.
Mektige saker - dette er et øl å nippe til langsomt. Bør ikke drikkes for kaldt, da du ellers går glipp av mange fine smaksnyanser. "Reint snob!" er dommen herfra.

Great Divide Old Ruffian

cardinal stavanger
Engelsk barleywine har nok alkoholprosenten i orden (på vin-nivå, derav navnet), og vanligvis en fyldig og solid maltsødme, men en typisk American barley wine, som Old Ruffian fra Colorado-bryggeriet Great Divide, har i tillegg en ganske hemningsløs bruk av amerikansk humle.
Mørk oransjebrun farge på ølet, disig. Flott og varig blekoransje til beige skum. Den søtlige aromaen har toner av furu, modne frukter, rosiner og melasse. Full og varmende munnfølelse. Fyldig og rik smak med massevis av maltsødme, toner av rosiner, karamell, melasse og udefinert frukt, mens man først mot slutten merker at her er en betydelig og harpiksaktig humlebitterhet. Denne bitterheten følger naturlig nok med i den lange ettersmaken, men man skulle likevel ikke tro at bitterheten faktisk er så høy som 85-90 IBU - dette skyldes at den er så godt balansert mot sødmen. Men dette er uansett et mektig øl, så det er ingen skam å dele den store flasken på to personer.

Orkny Brewery Skull Splitter

Cardinal Pub Stavanger

Denne sterke skotske ale (nærmest en barleywine) fra Orkney Brewery har IKKE fått navnet Skull Splitter som noen oppfordring til våre gjester om å kløyve verken sin egen aller andres skaller etterpå. Nei, det er oppkalt etter den den 7de (norske) jarlen av Orknøyene, Thorfinn Einarsson, som i sin tid fikk tilnavnet Hausakliuf ("Skallekløyver") - og hvordan han gjorde seg fortjent til dette tilnavnet sitt, er vel lett å tenke seg ...  De var rimelig hardbalne folk, de gamle vikingjarlene.
Da det gamle Orkney Brewery gikk konkurs, var det mange som var interesert i å overta kun dette navnet, og slik holdt det og på å gå, at produksjonen ble overtatt av Atlas Brewery på Fastlandet som noen var villig til å ta over. Så dukket Norman Sinclair opp. Han hadde gjort det stort i Skottland som restauranteier, og syntes det var leit bryggeriet, som lå i den gamle skolebygningen hans egen bestefar hadde tilbragt sine skoledager i, skulle bli lagt ned. Han tilbød seg derfor å kjøpe begge bryggeriene, og å oprettholde driften i begge. Og ikke bare har han opprettholdt driften... Den gamle skolebygningen framstår i dag som et topp moderne mikrobryggeri, med serveringslokaler du kun finner make til i et mikrobryggeri på Flåm.. Happy
Ølet har en mørk rødbrun farge, med et lavt off-white skum. God vinøs aroma med toner av mørke tørkede frukter, hint av eik.
Smaken er fyldig, søt og maltpreget, med toner av fikener og melasse. "Krydret" humle og nøtter i avslutningen. Et øl til å nyte - både for de hardbalne og de mer fintfølende blant oss.

Mikkeller Big Worse

Cardinal Pub Stavanger

Da det danske "fantombryggeriet" Mikkeller brygget en "barley wine" (denne ølkategorien har sitt navn etter alkoholstyrken som tilsvarer rødvin, ikke fordi det er noen vin!) ved navn "Big Bad", ble den raskt utsolgt. Når man så bestemte seg for å lage en ny utgave med enda mer kompromissløs bruk av råvarer, var navnet gitt: Big Worse. Og som navnet mer enn antyder: Dette er ikke noe pingleøl!
Uklar mørk rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white til beige skum.
Sterk og intens søtlig aroma av mørk malt, brunt sukker og karamell, innslag av eik og hetvin. Smaken er meget søt og maltpreget, med de samme elementer som aromaen - og unnslipper likevel "klissensøt"-kategorien fordi den langt på vei er balansert med amerikansk humle (Nugget, Cascade og Centennial). Helt klart ikke et "lettdrikkelig" øl, men hvem forventer at en barley wine skal være det? Dette er nemlig et aldeles nydelig øl å nippe til, spesielt på dager da trangen til "reint snob" tar overhånd!

Gourmetbryggeriet Barley Brew

Cardinal Pub Stavanger

Gourmetbryggeriet Barley Brew (GB) i Roskilde som på kort tid har etablert seg som et av Danmarks bedre mikrobryggerier. Bryggeriet ble startet våren 2005, av Lars Dietrichsen og Michael Knoth ,og de første kommersielle produktene var i hyllene september samme året. De har i dag 16 ulike øl, både over- og under gjæret. Vi vil også snart ha deres Bitter.
Dypt kobberfarget øl med flott lysebrunt skum. Interessant aroma, søt og maltpreget, men også med toner av forskjellige bær, spesielt bjørnebær - samt melasse, karamell og bakeri. Intens smak, meget maltpreget og søt med massevis av karamell, delvis balansert av et distinkt humle-"bitt".(Cascadehumle) Krydder og alkohol er også tydelig til stede. En god barley wine, men ikke lettdrikkelig - flasken er beregnet til å deles på to personer! Ble kåret til Danmarks beste barley wine i Vinmagasinet 2006. Sjefens valg! (Ring meg midt på natten om nødvendig om det er dårlig!) Og for de lokalt intereserte kan det jo og nevnes at det er Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy som har kreert dette ølet i sin tid som brygger der.

Old Tom

Cardinal Pub Stavanger

Old Tom brygges av Robinsons Brewery i Stockport (Greater Manchester). Dette er et av de overlevende større engelske familie-eide regionale bryggeriene, og har holdt til på samme sted siden 1838. Bryggeriet drives nå av 5. og 6. generasjon. Deres mest berømte øl, Old Tom, har vært brygget uforandret siden 1899, muligens enda lenger. Det dreier seg her om en klassisk "English Old Ale", på grensen til "Barley Wine".
"Old Tom" er ellers navnet på selveste sjefskatten, og av flere årsaker passer det glimrende for Cardinal å ha dette ølet på menyen ... Vi legger heller ikke skjul på at vi har spurt, kjeftet, grått, tryglet bryggeriet i flere år for å få dette ølet til Stavanger. Og så viser det seg min far hadde rett; «Snille gutter ber om lite og får ingenting». Vel, vi maste og fikk.
Mahognifarget øl, med et høyt og varig lysebrunt skum. Aromaen er maltpreget med toner av melasse, portvin, eik og bakeri. Herlig munnfølelse, fyldig og rik, varmende. Smaken har generøse mengder malt, karamell, tørkede mørke frukter og moderat men merkbar humle (Goldings og Northdown), portvin i avslutningen, kanskje et touch av pepper også. Ganske søt, men ikke "klissensøt". En virkelig klassiker! Gamle Tom anbefaler.

Nøgne Ø #100



Nøgne Ø #100 fra våre bryggere som nå har fått sin egen kraftstasjon for å sikre fortsatt kraftige varer, hadde så stor suksess med sin #100 at denne nå har gjenoppstått. Nøgne Ø er kjent for ikke å spare på sine gode råvarer i sine brygg, men her hadde de tydeligvis ambisjoner om å ”taa’n helt ut”. 100 kostet 100 på Polet, og selv om vi er billigere, er dette dyre dråper. Spørsmålet er altså om det er verdt det.
Svaret er at det kommer an på i hvor stor grad du verdsetter ekstremt smaksrikt øl, og om du behandler det på riktig måte. Drikker du det kjøleskapskaldt, blir alt feil. Da framstår den sterke humlesmaken som metallisk. Dersom du tempererer ølet til om lag 18 grader (eller litt under), blir det derimot perfekt. Da smaker ølet fantastisk, og du tenker ikke mer på prisen. Bryggerne ved Nøgne Ø lagde i utgangspunktet # 100 som en jubileumsgave til seg selv i forbindelse med at de brygget batch nummer hundre, og det var 100 år siden unionsoppløsningen. Dette ølet ble distribuert i noen få flasker, og det gikk gjetord om det, ikke minst fordi bryggeriet selv omtalte det som sitt aller beste. Det sier ikke lite når det er snakk om Nøgne Ø.
Ølet har et herlig, tykt skum, det er nærmest mahognifarget, og aromaen er kompleks med innslag av både humle og karamell. Ølet inneholder ekstremt mye humle, det er en såkalt dobbel India Pale Ale, men den voldsomme humlebitterheten balanserer fint mot en deilig og tydelig maltsødme. Det gjør at ølet framstår som mykt og deilig, og det bærer alkoholstyrken på hele 10 volumprosent med en ufattelig eleganse.

Nøgne Ø Andhrimnir

Cardinal Pub Stavanger

Denne har vi hatt på fat, og nå har vi fått den på flaske også (selvfølgelig "levende" og flaskekondisjonert). Historien bak ølet er spesiell: Nøgne Ø i Grimstad lovet på forhånd at de skulle produsere kommersielt det ølet som vant NORBRYGG (Norsk Hjemmebryggerforening) sin hjemmebryggerkonkurranse. Ikke uventet var det den anerkjente hjemmebryggeren og ølentusiasten Gahr Smith-Gahrsen i Bergen som gikk av med seieren, med sin Andhrímnir Barley Wine Ale.
Andhrímnir (eller Andrimne) kjenner vi fra norrøn mytologi, han var gudene (æsene) og de falne krigerne (einherjene) sin kjøkkensjef i Valhall, hvor han daglig kokte galten Særimne (i gryta Eldrimne) så det rakk til alle sammen - og dagen etter var grisen like hel igjen! Litt ensformig kost kanskje, kokt råne er kanskje ikke det som tiltaler meg mest innen det kulinariske, men hvis bare dette ølet fulgte med, så skulle jeg nok klare å svelge unna!
Dyp brun farge på ølet, svakt disig, med et flott beige skum.
Behagelig aroma av brune maltvarianter, toner av rom-rosin og hetvin, hint av krydder og eik.
Smaken har massevis av maltsødme og alkohol, toner av mørke tørkede frukter og eik, hint av krydderier (spesielt anis) og lakris. Der er en fast og tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Ennå er Andhrímnir litt "rå i kantene", "best før"-datoen er nemlig satt til 5 år fra bryggedato, så her er det lov å smøre seg med tålmodighet. Men allerede nå er ølet så godt at vi frykter det blir vanskelig å holde noe lager av det i 5 år ...