Kapuziner Weissbier Kristall-Weizen

kapuziner-kristall-weizen_1

Hveteølserien Kapuziner produseres hos Kulmbacher Brauerei (i Kulmbach, Bayern), men har sin historiske opprinnelse i kapuzinermunkenes klosterølbrygging. For tiden er vi tomme for den "vanlige" utgaven (som imidlertid er erstattet på beste måte av sesongølet Winter-Weissbier), men kan også by på deres Weissbier Schwarz (Dunkelweizen) - og nå for første gang altså også den lyse og filtrerte Kristall-Weizen. Som ølstil omtales gjerne Kristall-Weizen generelt som "hveteølet for dem som ikke tåler å se et uklart øl" - og feinschmeckerne mener gjerne at man da har filtrert vekk for mye av de gode duft- og smaksnyansene som finnes i en Hefeweizen. Men faktum er at Kapuziner Kristall-Weizen har det meste av det gode hveteølpreget i behold!
Fargen på ølet er lys gylden, og altså krystallklar (som navnet sier) - med et høyt hvitt skum.
Moderat og stiltypisk aroma av banan, kryddernellik i bakgrunnen.
Meget forfriskende smak, banan og kryddernellik igjen, men ikke for søt. Som vanlig for øltypen er bitterheten lav. Hvis du ikke synes dette ølet er forfriskende, så vet vi nesten ikke hva vi skal foreslå for deg. En cola kanskje?

Kapuziner Weissbier Schwarz

lKapuzinerWeisseSchwarzBottle

Her trodde jeg at jeg bestilte en ny forsyning av den vanlige lyse Kapuziner Weissbier (som vi har hatt en stund), men så dukket der i stedet opp to kasser med Kapuziner Weissbier Schwarz - og den er så god at jeg kan love å bestille mer av den (ja, vi skal selvsagt ha den lyse ogsåWinking.
Hveteøl fra Bavaria var spesiellt etter at «das Reinheitsgebot» ble innført i Tyskland på 1300 tallet, da det kun var den kongelige familien som kunne fortsette å brygge dette tradisjonelle ølet. Dunkelweizen er et moderne klassisk øl, en lykkelig union av hveteøl og tradisjonell dunkel, med lange tradisjoner i Kulmbach. Det er funnet bryggeutstyr i byen som er over 3000 år gammelt.
Meget mørk brun farge på ølet, digert beige skum.
Deilig sterk aroma av banan, kryddernellik, mildt røstet malt og rugbrød, et hint av sjokolade.
Smaken har preg av mørkt brød med mildt røstet malt og sjokolade igjen, noe kryddernellik og banan i bakgrunnen. Ikke for søt. Beskjeden humle, som normalt for øltypen, men den røstede malten gjør likevel at smaken får en grei avslutning. Nydelig balansert - dette er muligens den beste
dunkelweizen jeg har smakt!

Kapuziner Weissbier

Kapuziner_Weissbier

Kapuziner (egentlig navnet på en munkeorden som også drev med ølbrygging) er hveteølserien til Kulmbacher Brauerei i Kulmbach, Bayern. Deres Weissbier mit feiner Hefe er storselgeren i serien, og vi har spesialimportert et parti av den for vår mange hveteølvenner. Blir den en så stor suksess som vi tror, er det nok aktuelt å ta inn mer.  Den kommer i de tradisjonelle flaskene med gammeldags patentkork (ja, det er lov å ta med tomflasken hjem, enten du driver med hjemmebrygging eller lager ripssaft).
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk aroma av modne bananer og «snop» / bobletyggegummi med banansmak, også toner av kryddernellik.
Forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, toner av banan, sitrus og kryddernellik. Med andre ord: en stiltypisk og velbrygget Hefe-Weissbier / Hefeweizen – og det er godt nok for meg, for jeg ELSKER bare denne ølstilen, spesielt om sommeren. Kvalitetsmessig synes jeg Kapuziner går langt utenpå Erdinger (for å ta et eksempel &hellipWinking.

Kulmbacher Festbier

405_2006-10-30_Kulmbacher_Festbier

Kulmbacher Festbier fra Kulmbacher Braruerei i Tyskland er et gyllent gult øl med typisk Zaarhumle i duften. Ølet har vært borte fra markedet en god stund, men er til julen 2008 altså tilbake. Godt hvitt skum. Smaken er preget av lite sødme men en god fyldighet. Ikke det helt typiske juleølet her på berget, men et godt øl å nyte med en eks kjæreste. Ganske bittert i klartekst.

Kapuziner Winterweissbier

IMG_8393

Kapuziner Winterweissbier mit hefe fra Kulmbacher Braruerei er igjen å få tak i. En storselger i fjor, og vi skal ta inn så det rekker i år. Uklar (på grunn av gjæren) gyllen. Karakteristisk duft av korn, brød, sitrus og bitterfrukt. Godt hvitt skum. Smaken har et mildt anslag, fin syre og fruktighet og antydning av julekrydder. Noe bitterhet i finishen, i det hele tatt godt balansert. Noen vil syntes dette er mer av et hveteøl enn juleøl, men det er jo smak og behag. Godt er det uansett!

Kulmbacher Mönchshof Bockbier

moenchshof_bockbier

Kulmbacher Mönchshof Bockbier er brygget etter den tyske renhetsloven, og er en ny type Bokkøl i Norge fra oktober 2005, med den gammeldagse keramiske vippekorken. Brun oransje farge og høyt tett fint skum. Frisk fyldig malt aroma med antydning av karamell og krydder. Smaken tenderer mot søt, men er fyldig og rik med en viss avrundet bitterhet. Lang ettersmak. Anbefales!