Coisbo Harlem Break

Coisbo-harlem-break

Danske Coisbo Beer presenterer med sin Harlem Break (tidligere kalt Harlem Brown) en brown ale i en stil som nok omfatter mange gode øl, men kanskje ikke så mange som skiller ut fra mengden. Vi vil påstå at Harlem Break befinner seg i toppskiktet kvalitetsmessig, og tåler godt å nevnes sammen med «benchmark»-øl som f.eks. Nøgne Ø Brown Ale og Amager Dragør Brown. Av malt er bl.a. benyttet sjokolademalt og røkmalt.
Dypbrun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Behagelig aroma av fruktig (amerikansk?) humle. Noe kjeksaktig malt i bakgrunnen.
Smak av fruktig humle, karamell, lettrøstet malt og brunt brød, noe humlebitterhet i avslutningen. Godt bryggerhåndverk dette, Anders Coisbo!

Stjørdalsbryggeriet Brygg #1 Brown Ale

beer_333198

Det nye Stjørdalsbryggeriet i Trøndelag har vi nå besøkt, og fått med oss tre av ølene deres. Brygg #1 er altså debutbrygget deres, da de prøvde seg fram på det nye bryggeutstyret sitt, men det ble såpass vellykket at de også har brygget nye batcher av det siden. Jeg fryktet at bryggeriet skulle ha gått helt amok med den røkte stjørdalsmalten sin, men det har de ikke gjort, de bruker malten med vett og forstand.
Dypgylden til brun farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Moderat aroma av røkt stjørdalsmalt, hint av bål og røkt kjøtt.
Smaken er lett og forfriskende med moderate fruktige toner, nokså tørr, den røkte malten er ganske avdempet. En OK debut dette!

Thornbridge Charlie Brown Peanut

beer_304643

Engelske Thornbridge Brewery har blitt et av favorittbryggeriene på Cardinal, men Charlie Brown er ny hos oss.
Så hva slags øl er dette? Vel, ut fra navnet er det vel ingen overraskelse at det dreier seg om en brown ale. Men Charlie Brown er jo også navnet på han som på norsk heter «Baltus», i tegneserien «Knøttene». Og hva heter tegneserien på engelsk? Riktig, «Peanuts».
Vent litt, bryggeriet har vel ikke ….?! Jo, jaggu har de så! Charlie Brown er brygget med peanøttsmør i kokekaret, og har modnet på grønne peanøtter etter gjæringen.
Dette har vi aldri vært borti før, men en gang må jo være den første, som hu sa, brura.
Dyp brun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum. Aroma av lettrøstet og kjeksaktig malt, brunt brød og peanøtter. Smaken er maltpreget, men ikke søt, igjen lettrøstede, kjeksaktige og brødaktige toner – og rikelig med peanøtter. Meget moderat humle. Til tross for den sprø idéen om å ha peanøtter i ølet:
Charlie Brown smaker likevel som en god øl med peanøtter tilsatt – ikke som peanøttsmør med øl tilsatt. Og det skal vi være glade for. Som det er, framstår ølet nemlig som forbausende harmonisk.

Ølve på Egge Hofgoði
Olve paa Egge Hofgode


Hofgoði kommer fra det lille nordtrønderske bryggeriet Ølve på Egge.
Her er hva de selv har å si om bakgrunnen for navnet: «Bloting var den viktigaste ritualmagien i heidensk tid. Den som var ansvarleg for gjennomføring av blotet vart kalla hovgode (hofgoði). Blotgildet som følgjer etter blotet var viktig fordi dei trudde gudane alltid gleda seg over gildet. Blotet på Mære var det mest betydlege på Innherred. Vikinghøvdingen Olve på Egge var den siste hovgoden på Mære før han vart drepen av Olav den Heilage sine menn. Sjølv om Olve hadde blitt døypt i vikingferd i Europa, samla han bøndene på Mære til blot, fordi han syntes ikkje at dei kristne levde etter si lære, då dei for fram med drap og svik.»
Vel, vi serverer Hofgoði uten framsielse av verken hedenske eller kristne ritualer, for dette er sant å si en ganske enkel og helt streit brown ale som de fleste kan drikke, uten påkallelse av overjordiske krefter.
Vakker rødlig til rødbrun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av brun malt og treverk.
Tørr smak med brun malt og tre igjen, syrlig-tørr avslutning.

ABC Brewing Halvor IBA

beer_195361

Da kan vi presentere det tredje fatølet fra de bergensk-stavangerske nomadebryggerne i ABC Brewing, Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland.
Halvor IBA har de brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og lurer du på hvem Halvor er, så feiret han nylig 10-årsjubileum som bartender ved Henrik Øl-og Vinstove i Bergen. Da er det klart han måtte få et øl oppkalt etter seg!
Og IBA? Det står for Imperial Brown Ale.
Uklar brun farge på ølet, kremig beige skum. Aroma av amerikansk humle, karamell og butterscotch.
Ganske rik og fyldig smak, rikelig med brun malt og hint av muscovadosukker uten at ølet er særlig søtt, tydelig amerikansk humle i avslutningen, bitter ettersmak. Godt øl!

Voss Bryggeri Natabjødn

natabjonn

Voss Bryggeri er et av de aller mest spennende nye norske mikrobryggeriene i år – og Cardinal har allerede meldt seg på som fast kunde! Du kan se fram til en rekke forskjellige øl derfra, fra de enkle og lettdrikkelige til de mer utfordrende. Noe for enhver smak, altså.
«Natabjødn» (= nøttebjørn) er visstnok vossadialekt for ekorn, og noe nøtteaktig kan man nok si der er i denne brown ale.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum. «Tørr» aroma av einer og treverk, med noen milde røstede toner og kanskje et hint av røk.
Tørr smak, mildt røstet malt, meget moderat humle. La deg ikke skremme av den mørke fargen – dette er en lettdrikkelig brown ale!

Nøisom Brown Ale

Unknown

Nøisom Craft Beer i Fredrikstad ble startet av folk med solid hjemmebryggerbakgrunn, og de beste ølene deres hører avgjort hjemme i eliteskiktet.
Deres Brown Ale er så fersk at vi måtte legge den inn på RateBeer selv!
Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum. God aroma av brun og røstet malt, hint av lakris.
Smaken har tydeligere røstede toner enn de fleste brown ales, maltpreget men ikke søt. Toner av mild kaffe og lakris.
Moderat men godt merkbar humle i avslutningen. Jeg ville ikke ha protestert om bryggeriet hadde valgt å kalle denne en "brown porter". Behagelig å drikke!