Kinn Bryggeri Pilegrim
Fra Kinn Bryggeri i Florø kommer Pilegrim, en bitter eller lys ale i engelsk stil. Området hadde religiøs betydning i katolsk tid, da pilegrimer valfartet til St. Sunnivas hellige steder. Pilegrimene trengte naturligvis øl på reisen, og ville sikkert vært fornøyde med å kunne nyte dette ølet fra Kinn!
Gylden farge på ølet, når det til slutt dukker fram under et enormt hvitt skum.
God aroma av Fuggles og Centennial humle, toner av solbær, hint av smørmalt og honning.
Smaken har en bra humlepreget karakter av Fuggles og Centennial, og en bitterhet på 35 IBU (mest fra Target-humle). Malten i bakgrunnen gir et greit og balansert inntrykk, med bare en svak honningaktig sødme fra den lyse krystallmalten.
Kinn Bryggeri Knutholmer
Kinn Bryggeri holder til på øya Kinn ved Florø. Ølet Knutholmer er brygget for opplevelsessenteret, overnattingsstedet og restauranten Knutholmen i fiskeværet Kalvåg. Knutholmer er en witbier i belgisk stil, og kommer i en stor flaske med naturkork.
Disig lys gylden farge, digert hvitt skum.
Typisk og god witbier aroma av koriander, kryddernellik og appelsinskall.
Moderat kullsyre i glasset, når ølet endelig dukker fram under skummet. Myk munnfølelse. Forfriskende smak, toner av koriander, kryddernellik og sitrus. Humlen (Northern Brewer og East Kent Goldings) er meget moderat, bitterheten er bare på 15 IBU. Det betyr at ølet vil falle i smak også hos dem ikke liker øl med mye humlebitterhet, men også garvete ølvenner forfrisker seg gjerne med en witbier som denne, før de gir seg i kast med "humlebombene". En skikkelig tørsteslukker!
Founders Double Trouble
Michigan-bryggeriet Founders har brygget en rødlig pale ale med en god porsjon rugmalt, og med så rikelig humle (70 IBU) at den kvalifiserer til IPA-betegnelsen. Derav ordspillet Red's Rye PA. Ølet er dessuten. brygget med fire varianter belgisk karamellmalt, og er tørrhumlet med Amarillo-humle.
Rødbrun farge på ølet, fint og varig off-white skum.
God aroma av floral og sitrusaktig humle, også søtlige toner av karamell og appelsinmarmelade.
Smaken har også toner av appelsinmarmelade og karamellmalt, men er ikke ekstremt søt. Der er en distinkt humlebitterhet mot slutten, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, som varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Enda et godøl fra kvalitetsbryggeriet Founders!
Founders Red´s Rye PA
Michigan-bryggeriet Founders har brygget en rødlig pale ale med en god porsjon rugmalt, og med så rikelig humle (70 IBU) at den kvalifiserer til IPA-betegnelsen. Derav ordspillet Red's Rye PA. Ølet er dessuten. brygget med fire varianter belgisk karamellmalt, og er tørrhumlet med Amarillo-humle.
Rødbrun farge på ølet, fint og varig off-white skum.
God aroma av floral og sitrusaktig humle, også søtlige toner av karamell og appelsinmarmelade.
Smaken har også toner av appelsinmarmelade og karamellmalt, men er ikke ekstremt søt. Der er en distinkt humlebitterhet mot slutten, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, som varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Enda et godøl fra kvalitetsbryggeriet Founders!
Ægir Wit
Ægir Wit har våre venner i Flåm bare gitt oss noen få fat av i denne omgang, så her gjelder det å smake mens vi har den!
Uklar oransje-gylden farge på ølet (det er selvsagt ufiltrert), moderat hvtt skum.
Behagelig søtlig hvetepreget aroma med distinkte toner av appelsiner.
Smaken har også toner av appelsiner, koriander er her også, men den er noe mindre framtredende. Merkbar humle i en moderat bitter avslutning. Ølet er ikke for søtt.
En meget hyggelig witbier å drikke, denne her - som med Ægirs øvrige øl er vi sikre på at den vil falle i smak hos mange!
Midtfyns Bryghus Chili Tripel
Chili Tripel fra Midtfyns Bryghus ble stemt fram som "Årets Ølnyhed" av Danske Ølentusiaster i 2009. Dette er et øl du garantert ikke har smakt maken til. Som navnet sier er det i utgangspunktet en alkoholsterk trippel i belgisk stil, men tilsetningen av chili gir den en helt særegen stil.
Disig brunlig til rav farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller kanskje svakt off-white) skum.
Sterk søtlig aroma av sukkertøy, sirup, belgisk overgjær og chili, hint av honning.
Smaken har søte toner av malt og belgisk overgjær, hint av honning og sirup, minimal humle. Der er faktisk en overraskende beskjeden smak av chili mens du har ølet i munnen, men vi kan love at chilien merkes i ettersmaken - og den varer lenge!
Hvis du hater chili (men hvem gjør egentlig det?) kjøper du ikke dette ølet - hvis du elsker chili, kjøper du to! Smaker nydelig til våre nachos med dip.
Midtfyns Imperial Stout
Fra Midtfyns Bryghus i Brobyværk kommer denne danske Imperial Stout, som ikke er den mest ekstreme av slaget, men er riktig god og behagelig å drikke. Alkoholprosenten er likevel høy nok, så ta det rolig!
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, fint beige skum.
God aroma av mild kaffe, sjokolade og vanilje.
Smaken er moderat røstet med toner av sjokolade, mild kaffe, vanilje og eik (ja, ølet har vært lagret på eik), hint av karamell og lakris. Medium sødme, moderat bitterhet til å være en imperial stout.
Et riktig koseøl!
Haandbryggeriet Good Force
"Dark Force" fra HaandBryggeriet i Drammen kjenner vi fra før, og nå har vi altså fått Good Force, som skal være "søt, snill og blid" i alt annet enn alkoholstyrken. Som vanlig med HaandBryggeriets øl er den vanskelig å plassere i noen firkantet "style"-bås, men wheat wine (eller strong wheat ale) er det mest nærliggende.
Uklar brunlig-gylden farge, moderat hvitt skum.
Sterk hvete- og esterpreget aroma, toner av gjær, kryddernellik, banan og kamille (ja, kamilleblomst er faktisk en ingrediens i ølet).
Smaken er søt med sterke toner av banan, gjær, krydderier og kamille. Mektig og varmende munnfølelse.
Jeg innrømmer å ha vært litt forhåndskeptisk til et så sterkt hveteøl som dette, men Good Force er ... ja, nettopp: GOD. Den krever likevel at du har evnen til å takle en del sødme. De fleste vil nok foretrekke at den serveres godt avkjølt, men du får med flere smaksnyanser etterhvert som den varmes opp litt.
Haandbryggeriet Bestefar
HaandBryggeriet i Drammen har fra før både Nissemor og Nissefar, og nå går de et skritt videre på slektstreet med Bestefar. I følge vaskeseddelen er dette et koseøl for kveldene foran et flammende peisbål. Stilmessig er det ikke så lett å plassere, men imperial porter ligger kanskje nærmest.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Herlig vinøs aroma, toner av røde bær og mørke frukter, hint av vanilje, krydder, lær og eik.
Myk og varmende munnfølelse. Smaken har malt med moderat sødme (ikke veldig røstet), sjokolade og mørke frukter, moderat humlebitterhet, hint av krydderier og lakris i avslutningen.
Jo, dette er virkelig et trøstende og forsonende øl!
Jennings Cumberland Ale
Jennings Brewery holder til i Cockermouth, Cumbria (Cumberland), og eies nå av storbryggeriet Marston's i Burton-on-Trent. Deres Cumberland Ale er en klassisk engelsk gylden bitter. Cumberland / Cumbria er ellers kjent som The Lake District, hvor poeter som Wordsworth, Coleridge og andre i sin tid hentet inspirasjon. I enda tidligere tider slo norske vikinger seg ned her, og flere norske ord er fortsatt i bruk - bl.a. kalles fjellene her the fells.
Cumberland Ale har en dypgylden farge og et moderat hvitt skum.
Moderat aroma av "støvet" humle, hint av toffee.
Forfriskende smak, "tørr" humle på en bakgrunn av diskret malt og et hint av frukt. Bitter ettersmak.
Innis & Gunn Blonde Lightly Oaked Beer
Hvis du synes den vanlige utgaven av Innis & Gunn smaker for mye treverk, og at Rum Cask-utgaven smaker for mye rom og eikefat, har du nå muligheten for å teste om Blonde-utgaven faller mer i din smak. Ja, selv om du liker de to førstnevnte meget godt, er det ikke dumt å prøve Blonde. Alle brygges av skotske Belhaven for Edinburgh-firmaet Innis & Gunn.
Også Blonde har vært modnet på amerikansk eik (i 37 dager), men den har likevel et mer avdempet eikepreg enn de andre. Det typiske "vanilje"-innslaget fra ny amerikansk eik er likevel til stede. Ølet er brygget med skotsk malt (Golden Promise) og krystallmalt, humletypen er Phoenix.
Gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Aromaen er først Heineken-lignende og gressaktig, så kommer noen søtlige toner av vanilje gjennom.
Smaken er nokså søt med sitrusaktige toner, også sterke toner av vanilje, moderate toner av treverk. Meget moderat humle i ettersmaken. Lettdrikkelig og grei!
Brooklyn Lager
Brooklyn Brewery ligger altså i den bydelen i New York hvor norske innvandrere utgjorde en betydelig koloni i mange år. Før forbudstiden i USA var Brooklyn også "bryggerihovedstaden" på østkysten, med mange tyske bryggere som hadde søkt lykken "over there". Brooklyn Brewery er nok av nyere dato (fra 1987), men deres storselger Brooklyn Lager er likevel basert på en oppskrift fra før førbudstiden, dengang storbryggeriene ennå brygget lagerøl basert på europeiske bryggeritradisjoner, med skikkelig smak. Ikke noe Bud Lite den gangen, nei.
Dypgylden til rav farge på ølet, bra skum.
Meget god søtlig aroma av blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken har en fin fylde og behagelig restsødme, toner av malt, toffee, nøtter og "støvet" humle. Bra humlebitterhet i avslutningen.
Ikke vanskelig å forstå at dette ølet på få år ble en storselger i New York!
Nøgne Ø Two Captains
Two Captains fra det kompromissløse Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø er opprinnelig vinnerølet fra NM i hjemmebrygging 2010, og for andre år på rad blir vinneren belønnet med heder og ære ved at ølet brygges kommersielt ved Nøgne Ø. (Vinner i 2009 var Andhrimnir Barley Wine, som vi også har.) Opphavsmannen til Two Captains er flykapteinen Jan Halvor Fjeld fra Skien, og siden Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun også er flykaptein, var det helt naturlig at samarbeidsprosjektet måtte få det navnet det fikk. I hjemmebryggerkonkurransen hadde det den doble arbeidstittelen Humlehelvete / Pliny Goes to Telemark, noe som både forteller at det dreier seg om en imperial / double IPA med svært rikelige humlemengder, og at det amerikanske suksessølet Pliny the Elder fra Russian River Brewing var forbildet for oppskriften.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Meget god aroma av furunålsaktig og fruktig amerikansk humle (Columbus, Centennial og Simcoe).
Smaken er først fruktig og forfriskende, så setter en massiv og nesten medisinsk humlebitterhet inn, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Dette er virkelig noe for våre "hardcore humlehoder"!
Brooklyn East India Pale Ale
East India Pale Ale fra Brooklyn Brewery skiller seg fra de fleste andre amerikanske IPAs ved å være brygget med britisk malt og humle, for å imitere 1800-talets originale IPAs best mulig.. Dominerende i humleblandingen er East Kent Goldings.
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig humle, hint av gran.
Smaken er avgjort humlepreget, men likevel i mindre grad enn IPAs med amerikansk humle. Noe sødme. Hint av gran igjen, moderat bitterhet i ettersmaken.
Brooklyn Brown Ale
Brooklyn Brown Ale er inspirert av både nordengelske og sørengelske brown ales, men har likevel fått et amerikansk preg gjennom humletypene som er brukt, og ved at der er brukt mer røstet malt enn hva som er vanlig i England. Dette ølet er blant storselgerne til New York-bryggeriet, og vi vil påstå at det bør falle i smak hos ALLE som liker øl overhodet.Det er brygget av hele 6 malttyper, både amerikansk, engelsk og belgisk. Humletypene er Willamette, Cascade og amerikansk Fuggle.
Dyp brun farge på ølet, høyt beige skum.
Behagelig aroma av mørke og tørkede frukter og karamell, hint av sjokolade, tobakk, eik og lær.
Fin maltpreget og nøtteaktig smak, med noe karamell men ikke for søt, fint balansert av tilstrekkelig humle, hint av krydderier. Lettdrikkelig, forfriskende, passe fyldig munnfølelse. Gir mersmak!
Haandbryggeriet Røyk Uten Ild
HaandBryggeriet i Drammen fortsetter med ølserien som er inspirert av gammel norsk gårdsbrygging, hvor mye av malten hadde røyksmak etter vedfyrt tørking. Navnet "Røyk Uten Ild" etterlater ingen tvil om røykpreget.
Meget mørk brun farge på ølet, flott og varig lysebrunt skum.
Fin aroma av røykmalt, St. Hansbål (men ikke så kraftig som i noen tyske rauchbier), tjære og røykt spekemat, men også noen fruktige toner. Smaken er meget røykpreget og askeaktig, ganske tørr. Spekekjøttaktig avslutning.
Founders Porter
Founders Brewing Company ble grunnlagt så sent som i 1997 i Grand Rapids, Michigan. De fikk raskt anerkjennelse for sine kvalitetsbrygg, og er rangert som et av de beste bryggeriene i USA - og er derfor også et av de hurtigst voksende. Deres robuste Porter ville vel de fleste andre definert som en stout (overgangen er som kjent glidende), smaksmessig (om enn ikke med alkoholstyrke) kanskje til og med som en imperial stout. Men bryggeriet har saktens både sterkere og kraftigere øl, så derfor sier de om sin Porter at den er "a lover, not a fighter". Bitterheten er på 45 IBU, ikke ekstremt på noe vis, men godt merkbart. Kullsvart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
Moderat røstet aroma, toner av mørk sjokolade og kaffe. Smaken er røstet og ganske tørr, med et lite hint av syrlighet. Toner av kaffe og aske. Røstet og humlet bitterhet i ettersmaken.
Et utmerket tilskudd til Cardinals utvalg av portere, som fra før sannsynligvis er det beste i Norge!
Founders Dirty Bastard
"Scotch ale" er en ølstil som knapt finnes i Skottland, men i USA er den populær. Det dreier seg om fyldige, søtlige og alkoholsterke øl, brygget med en porsjon torvrøykt whiskymalt. Michigan-bryggeriet Founders har brygget en solid versjon med sin Dirty Bastard.
Mørk rødbrun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Aroma av søt malt, karamell, torvrøyk og overmodne røde bær, også vinøse toner med hint av eik.
Smaken har massevis av maltsødme og karamell, torvrøyk og eik, med en tydelig humlebitterhet (50 IBU) i avslutningen og ettersmaken.
Ikke noe for småguttene, men så avgjort et øl for oss "dirty old bastards"!
Ægir Natt Imperial Porter
Bryggeren Evan Lewis ved Ægir Bryggeri i Flåm har med Natt tatt et skritt vekk fra de relativt lette og "folkelige" håndverksølene som utgjør hovedtyngden av repertoaret, og har altså brygget en imperial porter med skikkelig tyngde.
Svart farge på ølet, det kremige og tette skummet er lysebrunt og varer lenge.
Aromaen er først nokså moderat (det tette skummet bidrar nok til å dempe aromaen), men blir bare bedre etter som ølet varmes litt opp i glasset. Noen røstede toner, mild kaffe, hint av sjokolade og lakris.
Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er røstet, maltpreget og rimelig søt, toner av søtet sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og engelsk lakris, med en uttalt humlebitterhet gjennom det hele. Du merker nok alkoholstyrken. Bitter ettersmak.
Ølet har en oppgitt holdbarhet på 5 år, sannsynligvis er det holdbart mye lenger. Det kan selvsagt drikkes nå, men jeg tror det bare vil utvikles positivt med et par års lagring.
Lervig Northwestern Premium Lager
Lervig Northwestern Premium Lager har "Northwestern"-navnet sitt fra det nordvestre USA (Oregon og staten Washington) hvor man dyrker de tre humletypene som er benyttet, Chinook, Amarillo og Citra. Ølet er ufiltrert og upasteurisert for maksimal aroma og smak, og du får det bare fra fat - og bare på Cardinal! Er det rart vi er stolte? Dette ølet utroper vi nemlig, uten forbehold, som Norges beste gyldne lagerøl. Og det er ikke tull engang! Hovedæren for det vellykkede resultatet har Lervigs nye amerikanske brygger, Mike Murphy.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med moderat hvitt skum.
Vidunderlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av sitrus og tropiske frukter, solbær / solbærblader, hint av honning, med et balansert innslag av pilsnermalt og krystallmalt.
Middels fyldig munnfølelse, ikke for tung. Smaken er forholdsvis "crisp" og tørr, med et distinkt humlepreg gjennom det hele. Og humlesmaken her dreier seg ikke bare om bitterhet (som jo er solid nok, perfekt balansert mot malten) - her er der også toner av sitrus / grapefrukt og furunål / harpiks.
Til stavangerpatriotene sier vi bare: slutt å sutre over nedleggelsen av Tou. Byen har nemlig nå et bryggeri som er i stand til å levere øl helt i norsktoppen!
Copper Dragon Freddie Truman Finest Yorkshire Ale
Det nye og moderne (fra 2002) Yorkshire-bryggeriet Copper Dragon har valgt å hedre den lokale (nå avdøde) cricketlegenden Freddie Trueman med et eget øl, i anledning av at det skal reises en statue av ham. Hans enke har uttrykt stor begeistring for at et ekte Yorkshire-bryggeri hedrer ham med et øl, for mannen var visstnok nesten like glad i øl som i cricket og Yorkshire-naturen. Hadde noe norsk bryggeri gjort noe lignende for en avdød idrettsmann, ville det vel ha blitt ansett som en skam og en skjensel. Akk ja, kulturforskjeller ... Ulikt mange engelske puber har ikke Cardinal eget cricketlag, men vi hiver oss så gjerne med på feiringen! Stilmessig er det en smakssak om man velger å betrakte dette ølet som en tradisjonell engelsk bitter eller en mer moderne golden ale.
Gylden farge, moderat hvitt skum som etterlater et solid "spor" i glasset.
Moderat søtlig aroma av toffee, drops, noe frukt og "støvet" engelsk humle.
Smaken er som en typisk engelsk bitter - ikke særlig søt, en svak fruktighet, høyst drikkelig - og med en betydelig "tørr" humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken.
Pausa Cafè P.I.L.S
Det lille italienske bryggeriet Pausa Café (som også selger kaffe og kakao) i Fiat-byen Torino har laget et nokså uortodokst pilsnerøl med sin P.I.L.S. Ølet har vært lagret på eikefat i 10 uker, uten at det har noe voldsomt eikepreg i smaken av den grunn. Vinmonopolet lanserte egentlig ølet i julislippet, men trakk det tilbake - sannsynligvis fordi den alkoholstyrken som står på etiketten (4,8%) er litt høyere enn den virkelige, og ølet vil derfor kanskje dukke opp i velassorterte dagligvarebutikker. Det vil tiden vise ...
Gylden farge på ølet. minimalt hvitt skum.
God aroma av tsjekkisk Saaz-humle, med blomsteraktige, fruktige og urteaktige toner.
Minimal kullsyre i glasset (kullsyrenivået kan variere fra flaske til flaske). Smaken er meget søt til å være en pilsner, her er det toner av frukter og urter, med en bra humlebitterhet i avslutningen.
Saigon Export
Med Saigon Export introduserer vi det første vietnamesiske ølet på Cardinal - ikke uventet er det et lyst lagerøl det dreier seg om, og noe ris har gått med i bryggingen. For holdbarhetens skyld er det også tilsatt litt ascorbinsyre (vitamin C) og papain (papaya proteinase I).
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Moderat aroma av mais og ris, slett ikke ubehagelig.
Smaken er forfriskende som et lyst lagerøl skal være, brukbart med humle. Et visst preg av alkohol, til tross for den moderate alkoholstyrken.
På din reise "jorden rundt på 80 øl" (eller noe slikt) må du nok innom Vietnam også ...
Estrella Damm Inedit
Inedit betyr sånn løselig "aldri vært gjort før", og det spanske bryggeriet Estrella Damm i Barcelona mener nok også at de aldri har laget et så bra øl som dette før. Den "vanlige" Estrella Damm har vi også, men mange vil nok mene et Inedit er et strå hvassere. Stilmessig er det en hybrid mellom lyst lagerøl og belgisk witbier, og er aromatisert med koriander og appelsinskall som en witbier, visstnok også med litt lakris. Inedit kommer på en elegant stor flaske, og vil garantert appellere til alle som liker lyse og friske øl uten for mye bitterhet.
Lyst halmfarget øl, hvitt skum som går fra digert til moderat.
Moderat hvetepreget og sitrusaktig aroma, med toner av koriander og appelsinskall, også et hint av lakris (kanskje bare fordi jeg vet at det skal være der).
Smaken har et moderat sitruspreg, med moderate toner av koriander. Lakrisen kan knapt skjelnes i smaken. Ølet er lett i kroppen, ikke særlig søtt, med minimal humle. Ettersmaken er derfor ganske kort, men ølet er likevel meget hyggelig og forfriskende å drikke.
Nøgne Ø "Pils"
Da det kompromissløse bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad startet opp, var målsettingen klar på at man bare skulle brygge overgjærete øl (ales og stouts), og overlate lagerølmarkedet til andre. Men da Nøgne Ø drev uteserveringen i Gjestehavna i Arendal i fjor sommer, hvor de bare serverte sine egne øl, var der høylydte protester fra Arendalspilsens Venner på at man ikke fikk pils der! Øl fra nabobyen Grimstad holdt ikke for Arendalspatriotene. Dermed kom Nøgne Ø på idéen om at de skulle brygge sin egen velhumlete pils, som kunne serveres side ved side med Arendalspils i Gjestehavna, så folk fikk sammenligne. Dermed ble Nøgne Ø Pils en realitet, men bare på fat. Det meste konsumeres i Gjestehavna, men Cardinal og noen få andre puber har også fått et begrenset antall fat. Tilhengerne av Nøgne Øs overgjærete øl kan imidlertid puste lettet ut: pilsen er mer som et eksperiment å regne, og hovedsatsingen kommer fortsatt til å være overgjæret!
Disig gylden farge på ølet, lavt skum.
Aromaen har moderate toner av pilsnermalt og floral humle.
Kullsyrenivå i glasset som for en "vanlig" pils. Smaken har en distinkt humlebitterhet fra begynnelse til slutt. Lang og bitter ettersmak. Noen vil kanskje si at der ikke er så mye sødme til å balansere bitterheten, men dette er nå først og fremst ment som en tørsteslukkende og nokså "tørr" pils, og bedre enn de fleste av sine mer "industrielle" konkurrenter er den jo.
Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale
Når det kompromissløse bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad feirer sin "batch" (bryggnr.) #500, har de valgt å gjøre det ved å brygge en Imperial India Pale Ale. Vi har fått inn et par fat av den, i tillegg til et begrenset antall flasker. Her kommer de overbeviste "ølhundene" til å sirkle rundt som gribber, så vi garanterer ikke at vår kvote kommer til å vare særlig lenge ...
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt og kremfarget til beige skum.
Herlig aroma av humle fra USA og New Zealand (Chinook, Simcoe, Centennial, Pacific Gem og Nelson Sauvin), fruktige og harpiksaktige toner, hint av lynghonning og appelsinmarmelade.
Smaken har selvsagt massevis av humle, men bitterheten er ikke for ekstrem. Furu- og harpiksaktige samt grapefruktaktige toner. En behagelig maltsødme balanserer humlepreget. Den høye alkoholstyrken er merkbar, men egentlig ikke forstyrrende.
Jo, dette er sannelig et verdig jubileumsøl!
Weihenstephaner Vitus Weizenbock
Verdens eldste bryggeri, Bayerisische Staatsbrauerei Weihenstephan med røtter fra 1050, har med sin Vitus Weizenbock brygget et øl som med sin lyse farge nok er mer moderne i stilen. Det er den suverent lyseste hvetebock jeg har sett, og dermed ganske annerledes i karakteren enn f.eks. Schneider Aventinus. Men godt er det!
Meget lys gul farge, disig, med et digert hvitt skum.
Deilig og søtlig typisk hefeweizen-aroma med toner av modne bananer, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er fruktig og ganske søt, men likevel tålig lett i kroppen for sin styrke. Moderate toner av kryddernellik, meget moderat humle.
Godt anvendelig både som forfriskningsøl (kaldt) og "koseøl".
Weihenstephaner Hefe Weissbier
Bayerische Staaatsbrauerei Weihenstephan i Freising smykker seg med tittelen "verdens eldste bryggeri", her har det nemlig vært brygget sammenhengende på samme plassen helt siden 1050! Det nærmer altså 1000-årsjubileet nå, og lenge var dette et klosterbryggeri, drevet av benediktinermunker. Så ble det kongelig statlig brygghus, og er i dag et statlig kommersielt foretak, eid av delstaten Bayern, og drevet etter markedsøkonomiske prinsipper. Statlig eierskap i bedrifter er jo ellers ofte et omstridt tema, men den bayerske "nasjonalhelligdommen" Weihenstephan er der ingen som vil røre. Kulturforskjellene tilsier at i Norge har vi Statoil - i Bayern har man et statlig bryggeri! Weihenstephan har i lange tider vært et Mekka hvor andre bryggere har kommet for å lære - i moderne tid skjer dette på skikkelig profesjonelt vis, ved at Wissenschaftszentrum Weihenstephan der Technischen Universität München er lokalisert her med sin bryggerutdannelse, som regnes som verdens beste. Weihenstephan er også kjent for sin enestående hveteøls-gjærstamme (en overgjær), som også benyttes av de fleste av deres konkurrenter. Og selv om det er hveteølet Hefe Weissbier de er mest kjent for, brygger de også gode lagerøl.
Uklar gylden farge på ølet, noe mørkere enn i en del andre hveteøl. Høyt hvitt skum.
Moderat men god aroma av kryddernellik, også toner av banan og sitrus, stiltypisk.
Deilig forfriskende smak, kryddernellik og sitrus, og her er også hint av humlebitterhet (noe som ofte synes å mangle i noen konkurrerende hveteøl).
Weihenstephaner er ellers ikke dramatisk annerledes enn andre gode hveteøl - det er bare skikkelig vellaget og typeriktig, og setter dermed standarden for en hel bryggeribransje. I mange år var hveteøl nesten ikke utbredt utenfor Bayern, nå har nesten hvert eneste tyske bryggeri med respekt for seg selv minst ett slikt øl i sitt utvalg. Og Weihenstephaner er fortsatt forbildet!
Schneider Aventinus Weizen-Eisbock
Tap 7 Unser Original fra Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) het tidligere bare Original - hvorfor bryggeriet nå har funnet på at de skal forvanske nesten alle ølnavnene sine vet vi ikke, men dem om det. Innholdet i flaskene er heldigvis det samme, og her dreier det seg altså om bryggeriets klassiske, originale Hefeweizen, som fargemessig er en mellomting mellom mer moderne og helt lyse hveteøl på den ene siden, og Dunkelweizen på den andre siden.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Deilig hefeweizen-aroma, full av modne bananer og kryddernellik, også toner av andre krydderier, lær og tropiske frukter.
Smaken er frisk og saftig og mildt krydret, noe sitrus, og til og med anstendig humle til å være en hefeweizen.
Et meget bra øl dette her, noe som alle våre hveteøl-fans vil sette pris på!
Schneider Weisse Tap 7 Unser Orignal
Tap 7 Unser Original fra Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) het tidligere bare Original - hvorfor bryggeriet nå har funnet på at de skal forvanske nesten alle ølnavnene sine vet vi ikke, men dem om det. Innholdet i flaskene er heldigvis det samme, og her dreier det seg altså om bryggeriets klassiske, originale Hefeweizen, som fargemessig er en mellomting mellom mer moderne og helt lyse hveteøl på den ene siden, og Dunkelweizen på den andre siden.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Deilig hefeweizen-aroma, full av modne bananer og kryddernellik, også toner av andre krydderier, lær og tropiske frukter.
Smaken er frisk og saftig og mildt krydret, noe sitrus, og til og med anstendig humle til å være en hefeweizen.
Et meget bra øl dette her, noe som alle våre hveteøl-fans vil sette pris på!
Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes
Hveteølet Tap 4 Mein Grünes fra Schneider Weisse het tidligere Wiesen Edel-Weisse, og er brygget av økologiske råvarer. Ølet er således tilpasset alle som kjører en "grønn linje", og vi skal ikke protestere på bryggeriets beskrivelse av ølets "vårfriskhet". Wiesen (eller Wies'n, = enga) er ellers den dag i dag kjælenavnet på Oktoberfestivalen i München, etter enga hvor festivalen opprinnelig ble holdt på 1800-tallet. Schneider Weisse var nemlig gjennom flere år et av de faste bryggeriene under denne festivalen, helt til bryggeriet i München og de fleste av deres vertshus ble bombet flatt under krigen. Det familieeide bryggeriet besluttet i 1945 å forlate München (og dermed også oktoberfestivalen), og i stedet konsentrere sin ekspansjon om byen Kelheim, hvor de allerede hadde ervervet en bryggerieiendom. Der holder de fortsatt til med sin hovedvirksomhet, med en kraftig utbygget produksjonskapasitet. Det er i dag Georg Schneider den sjette som leder virksomheten - der har vært liten tvil om navnevalg og yrkeskarriere for eldste sønn i den familien!
Disig brunlig-gylden farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Sterk og deilig aroma av modne bananer og kryddernellik.
Myk munnfølelse, men samtidig frisk. Smaken har rimelig tydelig malt til å være en Hefeweizen, med distinkte toner av kryddernellik. Meget moderat humle, som stilen tilsier. Alkoholen er farlig godt skjult.
Et riktig godt hveteøl dette her!
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse
Tap 5 Meine Hopfenweisse er et samarbeidsprosjekt mellom hveteølsbryggeriet Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) og det allsidige amerikanske Brooklyn Brewery. Det er alkoholsterkt og dermed stilmessig en Weizenbock, men er samtidig lysere og kraftigere humlet enn de fleste andre av slaget.
Dyp gylden til rav farge på ølet, høyt til moderat kremig skum.
Humlepreget søtlig aroma med toner av modne bær.
Smaken har en beydelig maltsødme, med de vanlige hveteølinnslagene som kryddernellik og banan, men er fremfor alt humlepreget, selv om det ikke er fullt så bittert som jeg ventet. Alkoholen er merkbar, så det kan være lurt å nyte Hopfenweisse langsommere enn man gjør med "vanlige" hveteøl.
Dette er et øl som har fått mye ros av ølvenner i mange land (det brygges også i en amerikansk utgave), og vi vet om noen i Stavanger som gleder seg!
Schneider Weisse Tap 1 Mein Blondes
Fra Weisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn (vanligvis omtalt bare som Schneider Weisse) i Kelheim, Bayern, kommer nå hele serien deres med hveteøl (i alle avskygninger) med nye eller redigerte navn, men kvaliteten er den samme gamle. For selv om dette er et stort bryggeri, er de opptatt av å holde en prima kvalitet, som kan opprettholde den eksplosive veksten som tyske hveteøl har hatt i verdensmarkedet de siste 20 år.
Tap 1 Mein Blondes het tidligere Weizen Hell, og som både nytt og gammelt navn forteller, så dreier dette seg om et hveteøl i den lyseste enden av skalaen.
Disig gylden farge, høyt skum.
Herlig weissbier-aroma, rikelig med kryddernellik, noe banan også, men ikke så mye som i en del andre øl av slaget.
Kryddernellik også i smaken, ølet er lett i kroppen, forfriskende og ikke for søtt. Svakt sitronpreg i avslutningen.
Dette er en Hefe-Weissbier / Hefe-Weizen som er meget trivelig å drikke - selvsagt helt suverent som sommerøl, men nydelig resten av året også!
BrewDog Sink the Bismarck!
Da tyskerne overgikk Tactical Nuclear Penguin i alkoholstyrke, svarte våre skotske venner i BrewDog kontant med Sink The Bismarck! Dette "ølet" er frysedestillert gjentatte ganger, helt opp til 41% alkohol, og selges følgelig som brennevin i 4 cl shots. Og tro meg, 4 cl er nok om gangen!
Dyp rødlig oransje til rav farge. Intet skum, ingen kullsyre.
Aroma av furuaktig og katteaktig (Oh, I'll kill that cat!) amerikansk humle, hint av fuselalkohol og røde bær.
Smaken er veldig søt, veldig bitter, og preget av alkoholen.
I ølverdenen forblir noe slikt som dette naturligvis en ren kurisositet. Men så kan du også si at du har smakt verdens sterkeste øl!
BrewDog Tactical Nuclear Penguin
Da skotske BrewDog laget sin Tactical Nuclear Penguin, var dette verdens sterkeste "øl" (senere overgått av noen tyskere, samt av BrewDog selv med sin Sink the Bismarck). En alkoholstyrke på 32% oppnår man naturligvis ikke med vanlig gjæring alene. Ølet er frysedestillert, ved at det ble brakt til en iskremfabrikk og dypfrosset i 2 uker, hvoretter den væsken som fortsatt var flytende ble helt av. Det har vært lagret på brukte whiskyfat i mange måneder. I Norge må vi selge det som brennevin, i 4 cl shots.
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Intet skum, ingen kullsyre.
Sterk aroma av fuselalkohol, eikete og røstete toner, hint av røyk.
Intens smak av røyk, tjære og salt. Moderat bitter avslutning.
For å være ærlig: Dette er noe du helst kjøper for kuriositetens skyld! (You can have them better, but you can´t pay more!)
BrewDog Tokyo*
Skotske BrewDog (i Fraserburgh, Aberdeenshire) brygget først en imperial stout, Tokyo, på 12% - så slo de til med en ny variant, Tokyo* (ja, med stjerne) på hele 18,2%. Og det er dette kanonølet med hetvinstyrke man nå kan nyte (langsomt!) på Cardinal. Tokyo* er tilsatt jasmin og tranebær, foruten vanvittige mengder malt og liberale mengder humle. Det er modnet på eikechips av toasted fransk eik (billigere og raskere enn å kjøpe inn eikefat).
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Sterk og deilig aroma av eik, melasse, røstet malt, søtet sterk kaffe, mørke tørkede frukter og alkohol.
Smaken er søt, maltpreget og røstet, toner av brent karamell og melasse, alkoholen kan merkes (skulle bare mangle, med den styrken!). Tydelig men likevel forholdsvis moderat humlebitterhet i avslutningen.
Joda, ølet er unektelig ganske langt ute på den søte siden, men det er definitivt verd å prøve. Nærmest et "must", vil vi påstå.
BrewDog 5 AM Saint
Om du føler deg som en helgen klokken 5 om morgenen, må du selv vurdere - men til det skotske ekstrembryggeriet BrewDog å være, er 5 a.m. Saint, en "iconoclastic amber ale" på skarve 5%, som en ren bagatell å regne.
Oransje til rav farge på ølet, moderat skum.
Intens og deilig aroma av amerikansk og newzealandsk humle (Simcoe, Chinook, Nelson Sauvin, Centennial), toner av fersken, aprikoser og tropiske frukter.
Smaken er ikke fullt så overveldende som aromaen, men likevel meget god. Toner av fersken, men likevel ganske tørr. Bra humle i avslutningen. Munnfølelsen er ganske lett - ihvertfall til å være et BrewDog-øl.
BrewDog Paradox Isle of Arran
Skotske BrewDog Paradox er en hel serie med imperial stouts, i utgangspunktet samme øl, men med ganske forskjellig karakter, ettersom de har vært lagret på eikefat som tidligere har inneholdt skotske whiskyer med et vidt spekter av egenskaper. Isle of Arran-utgaven kommer altså fra eikefat som tidligere inneholdt whisky fra øya Arran.
Svart farge på ølet, flott brunt skum.
Moderat røstet og eiket nydelig aroma med sterke toner av vanilje og ferske boller, også hint av sjokolade, lakris og mørke tørkede frukter.
Smaken har et kraftig røstet preg med innslag av kaffe, også tydelige toner av torvrøyk / maltwhisky. Ja, der er dem som påstår at de kan kjenne Atlanterhavets innvirkning på smak og aroma også! Hint av engelsk lakris, noe maltsødme, meget bitter humle i avslutningen.
Et fantastisk bra øl!
Toccalmatto Rude Boy IPA
Fra Birrificio Toccalmatto i Fidenza, Italia, kommer Rude Boy IPA, en velhumlet sådan, med engelsk humle (Challenger og Fuggles).
Kobberfarget øl, moderat kremig beige skum.
Aroma av engelsk humle, også toner av honning og bær.
Smaken har rikelig med humle, men også toner av bitter appelsinmarmelade, selv om sødmen er meget moderat. Meget tørr og "støvete" avslutning og ettersmak.
En god IPA, og til tross for navnet er det ikke påkrevet å være uforskammet når man bestiller den - det holder å spørre pent, så lenge lageret varer ...
Toccalmatto Fumé du Sanglier
Italiensk øl fra Toccalmatto, med fransk navn: Fumé betyr "røkt", og Sanglier betyr villsvin-råne. Det er altså en mørk ale med en betydelig mengde røkmalt det dreier seg om her, og der er gode sjanser for at ølet faller i smak både hos råner og purker.
Flott utseende: svart farge, høyt brunt skum.
Sterk røkt aroma, toner av røkt kjøtt og St. Hans-bål, også noen moderat røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er overraskende mild, selvsagt med røkte toner, men på ingen måte ekstrem. Ganske tørr, meget moderat røstet innslag, beskjeden humle (Perle og Tradition). Et hint av syrlighet gjennom det hele.
Et lettdrikkelig og godt øl, kan nytes også innendørs i vår ellers røkfrie pub.
Birrificio Italiano Vùdù
Fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone kommer VùDù, en dunkelweizen (mørkt hveteøl), i en fri tolkning av den tyske stilen.
Mørk brun farge på ølet, disig. Moderat off-white skum.
Blomster og modne bær i aromaen, hint av kryddernellik også.
Fruktig og passe søt smak, toner av bananer og kryddernellik. Meget moderat humle.
Et godt øl, behagelig å drikke!
Birrificio Italiano BiBock
Fra Birrificio Italiano i i Lurago Marinone kommer BiBock, en heller bock (= lys bokkøl) i tysk stil. Ølet er ufiltrert og upasteurisert. Anbefalt serveringstemperatur er 8-10 grader C.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av "støvet" humle.
En del kullsyre i munnen. Smaken er nokså tørr, med bare et hint av karamell, og merkbar tysk humle fra Hallertau (Magnum og Hersbrücker) i avslutningen.
De Molen Kopi Loewak
"Kopi" har ingenting med kopier å gjøre, men er malayisk/indonesisk for kaffe. Kopi Loewak er verdens dyreste kaffe, laget av kaffebønner som har passert gjennom tarmsystemet til et lite mårdyr. (Ja, kaffebøn- nene er behørig vasket etterpå!) Det er for øvrig samme kaffen som er benyttet i Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel - og altså nå i denne im- perial stout fra nederlandske De Molen.
De små flaskene vi har fått kommer fra en batch på 1416 flasker. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at vørteren hadde en original gravity på 1098, mens ølet har en final gravity på 1028. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C. Det er benyttet tsjekkisk humle i ølet: Premiant som bitterhumle, Saaz som aromahumle.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, høyt og varig "fluffy" beige skum. Sterk aroma av kaffe, hint av tørt tre.
Smaken har også sterke toner av kaffe, med en røstet og humlet bitter- het i avslutningen og ettersmaken. Ganske tørr, med bare en svak syr- lighet. Et godt øl, men det krever at du også liker kaffe!
De Molen Neander Ale
Bryggeren Menno Olivier i nederlandske De Molen brygget Neander Ale første gang i 2003, og nå blir ølet relansert i ny utgave, i store flasker med vokset naturkork. Ølet er holdbart i 5 år, men kan godt drikkes allerede nå. Som navnet antyder skal nok Neander Ale framkalle neandertaleren i deg - for enkelte av oss faller dette helt naturlig, selv uten øl ...
Ølet kan (i mangel av noe bedre) klassifiseres som en strong ale. Flaskene vi har fått kommer fra en batch på bare 575 flasker. Humlen er tsjekkisk: Premiant som bitterhumle, med Saaz tilsatt mot slutten av kokingen. Humlemengden er meget rikelig, bitterheten er på hele 88,2 EBU. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at vørteren hadde en original gravity på 1083, mens ølet har en final gravity på 1018.
Uklar brun farge på ølet, høyt kremfarget til beige skum.
Behagelig aroma av floral og fruktig humle, hint av harpiks og tre.
Smaken har en massiv humlebitterhet fra begynnelse til slutt, på en bakgrunn av moderat søt malt, med toner av karamell. Bitter ettersmak.
Birrificio Italiano Amber Schok
Fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone kommer Amber Shock, som jeg trodde var en amber ale, men den er altså undergjæret, og blir klassifisert som en bock. Og til tross for navnet: noen sjokkartet opplevelse er dette ikke på noen måte, det dreier seg bare om en alminnelig god øl!
Amber Shock er ufiltrert og upasteurisert.
Rav farge, moderat skum.
Moderat aroma av bær, toffee og støv.
Smaken er rimelig maltpreget med noe sødme, toner av bær og kanskje noe toffee igjen, moderat humle i avslutningen, hint av harpiks og støv.
Inderøy Gårdsbryggeri Kvitweiss
Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Kvitweiss, et hveteøl i tilnærmet tysk stil.
Blekgul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Nokså sterk "parfymert" aroma, toner av modne bananer og kryddernellik.
Lett i kroppen, "crisp" munnfølelse (bør drikkes godt avkjølt). Smaken har toner av kryddernellik, med en "støvet" avslutning. Noen vil kanskje etterlyse et tydeligere nævær av malt, men dette er like fullt et forfriskende og lettdrikkelig øl!
Trollbryggeriet Slogen Lys Ale
Fra Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre kommer Slogen Lys Ale - i likhet med de andre i serien er den oppkalt etter den lokale fjelltoppen Slogen. Stilmessig er dette en golden/blond ale, og den er nok et forsøk fra bryggeriet på å imøtekomme "de brede lag av folket".
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av pilsnermalt, hint av honning.
Myk og rimelig "nøytral" smak med en meget moderat maltsødme. "Støvet" engelsk humle i avslutningen.
Lettdrikkelig, det er ingen stor utfordring å få i seg en flaske av denne!
Reiser du til overnattingsstedet «Villa Norangdal» i Hellesylt, får du en flaske av denne for hver fjelltopp i Sunnmørsalpene du bestiger.... Ifølge deres Facebookside. Dette i lutter glede over at bryggeren er tippoldebarn av Anders Haugen som bygde stedet!
Trollbryggeriet Slogen Brown Ale
Fra Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre kommer Slogen Brown Ale, i klassisk engelsk stil. I likhet med de andre i serien er den oppkalt etter den lokale fjelltoppen Slogen.
Vakker rubinrød til brun farge, moderat beige skum.
Moderat men god og tiltalende aroma av brun malt, hint av karamell.
Maltpreget og nøtteaktig smak med toner av karamell, god! Meget moderat "støvet" engelsk humle i avslutningen.
Et behagelig og lettdrikkelig øl som vi tror "alle" vil like!
De Molen Rasputin
Nederlandske De Molen Rasputin har vi både på fat og flaske - den må ellers ikke forveksles med amerikanske North Coast Old Rasputin, som vi også har. Men i begge tilfeller dreier det seg om en imperial stout, oppkalt etter den samme russiske munken.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god aroma og smak med røstede toner, kaffe, mørk sjokolade og lakris - men også noen vinøse toner med hint av eik og mørke tørkede frukter.
Knallgode saker - et av de beste fatølene vi har hatt!
BrewDog Zeitgeist
Å "fange tidsånden" skal visstnok være viktig for dem som ønsker å gjøre litterær suksess - vi andre kan nøye oss med å gå på Cardinal og drikke Zeitgeist fra det skotske bryggeriet BrewDog. Bryggeriet er mest kjent for sine ekstremøl, men Zeitgeist er et langt snillere og mer folkelig øl - en schwarzbier (mørk/svart lagerøl) i østtysk stil.
Svart farge, mørk brun i høylysene. Moderat beige skum.
Meget fin røstet aroma med toner av sjokolade og kaffe, hint av lakris.
Frisk munnfølelse med hint av fruktig syrlighet. Smaken er røstet med toner av kaffe, nokså tørr. Du møter en uttalt røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
BrewDog Hardcore IPA
Navnet etterlater ingen ingen tvil - Hardcore IPA (nå i litt sterkere utgave med endret oppskrift) fra skotske BrewDog er en imperial IPA for de virkelig "hardcore" humlehodene.
Oransje farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Meget god aroma av fruktig (hovedsaklig sitrusaktig) og furuaktig amerikansk humle. Også toner av krystallmalt eller karamellmalt.
Smaken har massevis av furuaktig humle gjennom det hele, med en betydelig bitterhet, på en nokså søt maltet bakgrunn. Hint av hankatt!
Nei, dette ølet er ikke "snilt og velbalansert", men hvem forventer det av en imperial IPA?
De Molen Jong & Unbedorven
Her er ølet for de unge og ubedervete blant oss - samt for oss gamlinger som fortsatt FØLER oss unge og ubedervete! For øvrig har nok de nederlandske håndverksbryggerne i De Molen valgt navnet Jong & Unbedorven som en markering av at dette er et øl som er best ferskt - ulikt flere av deres andre øl, som med lakket kork er beregnet på lagring i 25 år. Jong & Unbedorven tåler nok også noen års lagring uten å bli dårlig, men mister nok da litt av sin "skarpe" profil. Stilmessig er dette nærmest en hvetebock, her er det brukt 50% hvetemalt og 50% byggmalt, og gjæren er tysk Weihenstephaner. Det er også tørrhumlet med amerikansk Amarillo-humle.
Lyst halmfarget øl, digert hvitt skum.
Meget god og sterk krydret og hvetepreget aroma.
Krydret og moderat fruktig smak, pepperaktig og moderat humlet avslutning.
De Dolle Arabier
De Dolle Brouwers (= "de gale bryggerne") i Esen ved Diksmuide, Belgia, ble ansett for "ikke riktig vel bevart" da de for noen år siden tok over et gammelt bryggeri (med røtter fra 1835) og nedslitt utstyr. Men de trosset alle dystre spådommer, og er i dag anerkjent som et av Belgias beste håndverksbryggerier.
Arabier skiller seg fra de andre ølene deres (og fra de fleste belgiske øl) ved å ha en meget markant humleprofil. Ara-papegøyen på etiketten er derimot bare til pynt.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat skum.
Distinkt humlepreget aroma med florale toner.
Smaken har fra begynnelse til slutt den karakteristiske skarpe bitterheten til Nugget-humlen (en amerikansk humletype, men her dyrket i Poperinge, Belgia). Alkoholen (8%) er godt skjult. Stilmessig er Arabier karakterisert i sekkeposten "belgisk sterk ale", men vi protesterer ikke om noen mener at stilen er vel så mye amerikansk. Etter en serie med "runde og behagelige øl" (ikke et vondt ord om dem!) var det nettopp en slik humleskarphet jeg trengte.
Williams Ginger
Ginger (= ingefær) fra Williams Brothers, Alloa, Skottland, er et EKTE overgjæret ingefærøl, i motsetning til den brusen / blandevannet som ellers gjerne kalles ginger ale. Det er brygget på malt, men helt uten humle, så det er de meget liberale mengdene med ingefærrot som gir "smell i smaken" til ølet, og får det til å virke langt sterkere enn sine 3,8%.
Gylden farge, helles meget brusende i glasset, men skummet er moderat til lavt.
Aroma av ingefær og sitrusfrukt.
Smaken har en distinkt og lett brennende ingefærdominans fra begynnelse til slutt. Dette er definitivt ikke "ditt vanlige øl", men hvis du (som jeg) er glad i ingefær både i mat og drikke, er Williams Ginger en fin avveksling fra hverdagsølet. Ja, det faller faktisk i smak hos mange som ikke er så interessert i "vanlig" øl også.
Toccalmatto Sibilla
Italienske Toccalmatto Sibilla er en saison i belgisk stil. En sibylle var i antikken en høyt ansett profetinne / spåkvinne, så når dette ølet er oppkalt etter en slik profesjon, åpner det kanskje for muligheten av at våre kvinnelige gjester blir ekstra "klarsynte" etter inntak av en stor flaske Sibilla?
Ølet er tilsatt noe krydder, og humletypene er Perle og East Kent Goldings. Anbefalt serveringstemperatur er 6-8 grader C.
Meget lys gul farge, svakt disig. Digert hvitt skum.
Meget fin fruktig og krydret aroma.
Smaken er tørr og lett krydret med en viss syrlighet. Lett i kroppen for sin styrke.
Toccalmatto Re Hop
Et nytt eksempel på Italias stadig sterkere posisjon som ølland har vi i Re Hop fra Birrificio Toccalmatto, Fidenza. Bryggeriet kaller dette en American pale ale, men der er nok også typisk europeiske trekk ved ølet. Godt er det ihvertfall! Ettergjæret på flasken. Anbefalt serveringstemperatur 6-8 grader.
Lys gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk og henrivende fruktig, gjærpreget og krydret aroma,
Smaken er fruktig med lett krydrete toner, distinkt humle i avslutningen.
Lett i kroppen og forfriskende!
Birrificio Italiano Cassissona
De elegante flaskene med Cassissona kommer fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone, og italienerne viser igjen at de er et ølland å regne med. Dette fruktølet er tilsatt en liten dose solbærsirup ved begynnelsen av gjæringen, det flaskes tidlig for å sikre god kullsyreutvikling på flasken, og lagres deretter minst 6 måneder ved 6-7 grader C.
Disig gylden farge på ølet, digert skum.
Behagelig aroma av solbær og humle.
Moderat fruktig smak (solbær naturligvis), lett i kroppen og forfriskende til å være et øl på 6,4%.
Både ølvenner og mange som ellers foretrekker vin drikker Cassissona med glede!
Mikkeller Weinbrand BA Red Ale
Den danske fantombryggeren Mikkeller (Mikkel Borg Bjergsø har brygget Weinbrand BA Red Ale hos De Proef Brouwerij i Belgia. BA er en forkortelse for Barrel Aged - ølet har altså blitt modnet 3 måneder på eikefat, som tidligere har inneholdt weinbrand (tysk brandy) fra vingodset Kollwentz-Römerhof.
Flaskekapselen er vokset, for dette ølet er beregnet til å kunne lagres i 10 år. Smaken vil utvikles med tiden, men ølet smaker utmerket allerede nå! Selv om Mikkel bare kaller dette en "red ale", tilsier alkoholstyrken på 10% at betegnelsen barleywine er nærliggende.
Malttypene som er brukt er pale, wiener (vienna) og cara-red, humlen er Zeus.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige sum.
Sterk søtlig aroma av eik, karamellmalt og brandy, vinøse toner.
Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er eiket, maltpreget og vinøs, men er ikke for søt. Moderat men merkbar humle og sjokolade i avslutningen.
Ikke noen "kjapp tørsteslukker" dette her, men et øl til å nyte!
AleSmith YuleSmith Holiday Ale
YuleSmith Holiday Ale (fra kvalitetsbryggeriet AleSmith i San Diego, California) er som navnet indikerer et sesongøl for juletiden, men til tross for navnet finnes der faktisk også en sommervariant av ølet. Det er imidlertid vintervarianten vi har, og den serverer vi med stolthet HELE året (om vi ikke er utsolgt, da). Stilmessig er dette en American strong ale, bryggeriet kaller det en imperial red ale.
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat til lavt skum.
God aroma av amerikansk karamellmalt og amerikansk humle, toner av karamellisert appelsinmarmelade.
Fyldig og rik munnfølelse. Kompleks smak av eik, karamellmalt, tørkede fikener og amerikansk humle. Også et visst krydret preg.
Med dette ølet kan du holde julaften hele året - humlen sørger for at det ikke blir for søtladent, selv midt på sommeren. Gode saker!
Jolly Pumpkin Bam Noire
Fra Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, kommer Bam Noire, som i likhet med den lysere Bam Bière er oppkalt etter bikkja til bryggeren, Bam (en Jack Russel terrier). Bryggeriet kaller dette en Dark Farmhouse Ale, i mangel av noe bedre kaller vi det en mørk saison. Til tross for navnet er ikke ølet svart, men rimelig mørkt er det jo.
Kastanjenøtt farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat aroma av belgisk overgjær, hint av brunt brød og krydder.
Smaken har noe sitrusaktig syrlighet, moderat malt men er nokså tørr, meget moderat humle.
Nokså lett i kroppen, lettdrikkelig og forfriskende!
The Lost Abbey Angel´s Share Ale
"Englenes andel" er egentlig betegnelsen på den mengden av de edle dråper som fordamper gjennom treverket når vin, øl eller brennevin lagres på eikefat. The Lost Abbey / Port Brewing (i San Marcos, California) mener nok at englene har fortjent sin andel av det ølet som tappes på flasker også, siden de har kalt sin berømte eikefatlagrede barleywine Angel's Share Ale.
Naturkorket flaske, det er årgangen 2009 vi har fått inn nå. Ølet har vært lagret 9 måneder på eik.
Nesten svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Meget sterk søtlig aroma med toner av fusel (blir litt bedre når ølet har stått en stund i glasset), også sterke toner av eik.
Moderat kullsyre i glasset. Intens søt og maltpreget (karamellmalt) smak med sterke toner av eik, mørke tørkede frukter og gammel sherry, delvis balansert av merkbar humle i avslutningen. Eikepreget ettersmak.
Amerikanske ølvenner mener at Angel's Share Ale hører hjemme blant verdens aller beste øl, og vi skal ikke motsi dem på det!
Maisel´s Weisse Alkoholfrei
Den vanlige Maisel's Weisse er en knallgod hefeweizen, og det ville vel være urealistisk å tro at den alkoholfrie varianten skulle kunne være like god.Men hvis man må kjøre, eller vil unngå alkohol av andre grunner, går det godt an å velge Maisel's Weisse Alkoholfrei.
Disig brunlig-gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Aromaen har litt av det vanlige "babygrøt"-preget som de fleste alkoholfrie øl har, men her er også tydelige toner av malt, samt litt hveteølstoner av kryddernellik.
Myk munnfølelse, lett i kroppen. Smaken har igjen innslag av babygrøt, kokte grønnsaker og støvet malt, men også en viss sitrusaktig syrlighet som gjør ølet ganske forfriskende når det kaldt.
Neumarkter Lammsbräu Glutenfrei
Folk som lider av coeliaki trenger et glutenfritt øl - men de glutenfrie vi har hatt inne tidligere (brygget på afrikanske frøsorter) har solgt dårlig, smaken har nok vært litt spesiell. Nå kan vi imidlertid glede alle med Neumarkter Lammsbräu Glutenfrei, som i motsetning til de andre smaker som en alminnelig god pils, og gjerne nytes av hvemsomhelst. Den er da også brygget på vanlig byggmalt, hvor glutenet er fjernet gjennom en spesiell prosess som ikke går ut over smaken.
Krystallklar lys gylden farge, moderat hvitt skum.
Litt søtlig aroma med noe fruktig humle.
Smaken er virkelig overraskende lik den vanlige Neumarkter Lammsbräu Zzzisch Edel-Pils (som vi også har), den er "crisp" og ren med bra humle i avslutningen.
Kingfisher Premium Lager
Kingfisher Premium Lager er et indisk lyst lagerøl, som produseres på lisens hos Shepherd Neame i England. Selges mye på indiske restauranter i Europa.
Som andre indiske øl er det primært tiltenkt som en tørsteslukker ved siden av en hot curry - eller nårsomhelst ellers man føler behov for å bli forfrisket.
Grønn flaske med en pen isfugl på etiketten. Lys gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Heineken-lignende aroma, ganske frisk.
Mild smak med et hint av bitterhet, ikke noe oppsiktsvekkende her.
En grei forfriskning - verken mer eller mindre.
Salitos Cerveza
Salitos Cerveza har et "meksikansk" image, men brygges hos Krombacher i Kreuztal, Tyskland.
Klar flaske. Krystallklar lys gul farge på ølet, høyt til moderat skum.
Søtlig aroma med en viss friskhet, toner av sitrus.
Myk munnfølelse. Smaken er nokså søt med et hint av sitrus, minimal bitterhet. Bør serveres kald.
En grei tørsteslukker på en varm dag, for deg som ellers ville ha bestilt en Corona eller Sol.
Nørrebro Stuykman Wit
Fra våre danske venner i Nørrebro Bryghus kommer Stuykman Wit, en klassisk witbier i belgisk stil, brygget med bare økologiske råvarer (50% umaltet hvete fra Öland, 50% pilsnermalt). Humlen er tysk Perle. Ølet er typeriktig tilsatt knuste korianderfrø og pomerans (= syltede og tørkede appelsinskall, formodentlig av bitre curacao-appelsiner) mot slutten av koketiden.
Lys gul farge på ølet, klar først, disig når bunnfallet helles med mot slutten. Høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma med toner av kryddernellik, koriander og modne bananer, hint av sitrus.
Forfriskende hvetepreget smak med toner av kryddernellik og koriander, ikke særlig søt. Meget moderat humle.
Lettdrikkelig og grei!
Tuborg Lime Cut
Tuborg Lime Cut er Carlsberg-konsernets siste "nyvinning".
Klar flaske med trekk-av kapsel.
Ekstremt lys og krystallklar gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Svak aroma med hint av pilsnermalt og kunstig lime-aromatilsetning.
Søtlig og litt sukkeraktig smak med toner av kunstig "lime" igjen - og ingenting annet. Ingen bitterhet, eller andre indikasjoner på at dette faktisk er et øl.
Målgruppen for dette ølet er folk som vanligvis vil foretrekke en Corona med lime-båt i flasketuten, eller (hvis det skal være alkoholfritt) Farris med lime-smak. Alle skal få sitt på Cardinal, vi er ikke vanskelige sånn! Folk som virkelig LIKER øl, har sannsynligvis ikke giddet lese så langt som dette engang.
Avery Karma Ale
Karma Ale kommer fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado. Det skal være inspirert av belgiske lyse ales, inkludert "farmhouse ales".
Oransje til rav farge på ølet, moderat til lavt skum.
"Støvet" aroma, toner av kartong.
Smaken har noe fruktighet, og er ellers "støvet" og ganske mild. Minimalt med humle her. Om dette gir deg god eller dårlig karma, må du nesten vurdere selv!
AleSmith Horny Devil
Der vil sikkert være noen av våre gjester som i ren selverkjennelse velger Horny Devil ut fra navnet alene, men vi håper det er betryggende når vi forteller at dette ølet fra kvalitetsbryggeriet AleSmith (i San Diego, California) smaker GODT også! Det dreier seg nemlig om en sterk ale i belgisk stil, og selv om det er brygget i USA, tror vi mange belgiere ville nikke anerkjennende over resultatet.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget fin aroma av koriander (som ølet faktisk er tilsatt) og kryddernellik, hint av honning, blomster og lær.
Smaken er også krydret og relativt søt, med moderat humle og pepperaktige toner i avslutningen. Alkoholen er godt skjult.
Slipp din "horny devil" løs, du også!
Mikkeller/de Molen Mikkel & Menno
Mikkel & Menno er som navnet forteller et samarbeidsprosjekt mellom Mikkel Borg Bjergsø (den danske fantombryggeren Mikkeller) og Menno Olivier i nederlandske De Molen. Ølet kaller de en hvetebock, så det er utvilsomt brygget med en stor porsjon hvetemalt, men der er lite og ingenting "hveteaktig" med smaken. Den er det humlen (mest amerikansk) som dominerer. Som bitterhumle er brukt Galena, sent tilsatt humle er Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og ølet er i tillegg tørrhumlet med Saaz og Cascade. Bitterheten er på 53,6 EBU. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C.
Disig dyp oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig, floral og furuaktig humle.
Ganske mye kullsyre i glasset. Tørr smak, dominert av harpiksaktig amerikansk humle.
Mikkeller The American Dream
Den danske fantombryggeren Mikkeller har med The American Dream skapt en pilsner som har humlepreget til en American pale ale, eller kanskje en IPA. Ølet har han brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er et "levende" øl, med noe sediment i flasken.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av tropiske frukter og furu.
Smaken har også et distinkt preg av fruktig og furuaktig amerikansk humle. Ganske lett i kroppen og tørr.
Et lettdrikkelig og nydelig øl - en utvidelse av "pils"-begrepet som du vil sette pris på!
Southern Tier IPA
Fra Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kommer dennne IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har preg av grapefrukt, furu og harpiks. Nokså tørr. Distinkt bitterhet, men likevel relativt moderat til å være en amerikansk IPA.
Vil falle i smak hos mange!
Mikkeller Simcoe Single Hop IPA
I serien med Single Hop IPAs fra den danske fantombryggeren Mikkeller er turen kommet til den relativt nye amerikanske humletypen Simcoe, som fikk en fantastisk popularitet straks den kom på marekedet.
Oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av Simcoe-humle, toner av tropiske frukter, grapefrukt og furu.
Smaken har distinkt humle gjennom det hele, furuaktige og grapefruktaktige toner, rimelig tørr.
Gir helt klart mersmak på flere øl med Simcoe
Mikkeller Centennial Single Hop IPA
Den danske fantombryggeren Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!
Mikkeller Nelson Sauvin Single Hop IPA
Den danske fantombryggeren Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!
Mikkeller East Kent Single Hop IPA
I sin "pedagogiske" serie med forskjellige Single Hop IPA (øl brygget med bare én humletype, men i rikelig mengde) presenterer den danske fantombryggeren Mikkeller her den klassiske engelske humletypen East Kent Golding.
Oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat aroma av EKG-humle, med fruktige og gressaktige toner.
Distinkt humlepreget smak, ganske tørr. Bitter og "støvet" avslutning.
Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA
Den danske fantombryggeren Mikkeller har leiebrygget sin "pedagogiske" serie med Single Hop IPA hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det dreier seg om samme grunnoppskrift, hvor malt-typene er pilsner, cara-crystal og münchener, og det i tillegg er tilsatt noe flaket havre - men hvert øl i serien er altså brygget med forskjellig humle, og det brukes bare én humletype i hvert øl. Samme humletype brukes altså som både bitter-, smaks- og aromahumle i ett øl, uavhengig av hvordan denne humletypen "normalt" klassifiseres og brukes. Dermed får man en gylden anledning til utforske den enkelte humletypens egenskaper, noe som er av uvurderlig verdi for dem som lurer på å starte med hjemmebrygging, eller bare er overbeviste ølentusiaster - men også for "den jevne øldrikker" er der nok flere aha-opplevelser å hente her. Så kan man selvfølgelig mene at flere av humletypene er best når de de kombineres med andre, men det er nå engang ikke det som står på dagsorden her. Og Mikkeller er ikke akkurat kjent for å brygge dårlige øl ...
Oransje farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Behagelig aroma av amerikansk Tomahawk-humle, med fruktige / sitrusaktige toner. (Tomahawk er mest kjent som bitterhumle, men den lukter jammen bra også!)
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med moderat fruktige og furuaktige toner først, før en intens bitterhet overtar i avslutningen og den lange ettersmaken.
Captain Lawrence Captain´s Reserve
Captain Lawrence Brewing Company holder til i Pleasantville, New York. Deres Captain's Reserve er en Imperial IPA.
Dypgylden farge, moderat hvitt skum.
Intens aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har massevis av furuaktig humle med en massiv bitterhet, men er ikke for ekstrem (noen vil nok likevel hevde at den ligger på grensen). Der er noe maltsødme, men ølet er ikke så søtt og alkoholpreget som en del andre amerikanske Imperial IPAs.
Dette er gode saker!
Nøgne Ø Sweet Horizon
Den supersterke imperial stout Dark Horizon fra Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø har vi hatt i den legendariske 1. Edition, vi har fortsatt noen flasker med 2. Edition, og venter i spenning på 3. Edition (det gjør man også i USA, og i flere europeiske land). Sweet Horizon blir på en måte Dark Horizons lillebror, med bare litt mindre alkohol, men med en enda mer intens maltsødme, som navnet forbereder deg på.
Kullsvart farge, moderat til lavt lysebrunt skum.
Fin aroma av søt malt, søtet kaffe, mørke tørkede frukter og eik. Du aner også at alkoholinnholdet er høyt.
Smaken har et tydelig røstet preg, er meget maltrik og fyldig - og altså meget søt, men likevel ikke FOR søt. Dette er bare "reint snob" for enhver søtmons. Den lille flasken synes vi er akkurat passe stor, men er du redd det blir for søtt, er det lov å dele den på 2 personer ...
Nøgne Ø Red Horizon
For å få et øl helt opp på 17%, er der der bare to muligheter, hvis man ikke skal ta i bruk frysedestillering: Nemlig å foreta en annengangs gjæring med vingjær når ølgjæren har gitt opp, eller å gjære med japansk sake-gjær. Nøgne Ø, det kompromissløse bryggeriet i Grimstad, har valgt sistnevnte framgangsmåte til sin barleywine Red Horizon. Selv om den er gjæret med sakegjæren Nasumi No. 7, må det presiseres at dette ikke er noen sake, men en ekte barleywine, med alle ølets tradisjonelle ingredienser. Og så har den en særdeles uortodoks ingrediens i tillegg, nemlig en dose ferske rødbeter(!), uten at jeg vil påstå at det kjennes i smaken. Men litt ekstra rødfarge bidrar nok rødbetene med.
Rødlig-oransje farge, lavt skum.
Meget fin vinøs aroma, toner av sherry og eik.
Søt smak, intens maltrikdom, igjen med toner av sherry og eik. Lav bitterhet. Varmende munnfølelse.
Å lage et øl som Red Horizon dreier seg altså om å oppnå en konsentrert og god smak - dette er ikke noe "fylleøl"! Den lille flasken på 25 cl er akkurat passe - og noen vil endog si at den er passe å dele på 2 personer.
Haandbryggeriet/De Molen Menno & Jens
Ølet Menno & Jens er et samarbeidsprosjekt mellom bryggerne Menno Olivier ved De Molen i Nederland og Jens Maudal ved HaandBryggeriet i Drammen, hvor det også er brygget. Dette er en ekte og tradisjonell "gruit ale", altså brygget helt uten humle, med en urteblanding som alternativ smakstilsetning. Gruit er betegnelsen (på nederlandsk / plattysk) fra tidlig middelalder for en slik urteblanding (for øvrig samme ordet som norsk grut, men i moderne norsk brukes jo ordet nesten utelukkende om kaffegrut). I tillegg til byggmalten er det også brygget med en andel rugmalt og hvetemalt.
Uklar oransjebrun farge, off-white skum (går fra høyt til lavt), med en oransjeaktig teint.
Interessant søtlig maltet aroma med toner av urter, krydder og rug, også toner av bær og oksidert frukt.
Myk munnfølelse. Behagelig smak med toner av malt, frukt og urter, forholdsvis søt men ikke "klissensøt". Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitre urter i avslutningen, men dette er nå uansett et godt og interessant øl som det er.
Haandbryggeriet Haandbic
HaandBryggeriet i Drammen fortsetter sin utforsking av (og eksperimentering med) gamle øltyper. Deres HaandBic er helt klart inspirert av belgisk spontangjæret fruktlambic, men siden de ikke har de rette gjærsporene svevende rundt i bryggerimiljøet her, er derfor lambicgjæren tilsatt på kontrollert vis. HaandBic er tilsatt rips og tyttebær, og har vært modnet 18 måneder på eikefat.
Oransje farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk og god aroma av tyttebærsaft, bondegård / hesteteppe og eddik.
Moderat kullsyre. Smaken er sur og lambic-lignende, men er ikke ekstrem. Ripsen og tyttebærene kommer fint gjennom, her er "funky" og eikede toner, men ikke mye sødme. Alkoholen er merkbar, men ikke sjenerende.
Et forfriskende og interessant øl dette her!
Southern Tier Gemini
Southern Tier Brewing Company holder til i Lakewood, New York, og bare bare vært i gang siden 2002. Men på disse få årene har de etablert seg som et solid "craft brewery" på den amerikanske østkysten, og nå får vi sannelig et av ølene deres i Norge også! Gemini (som ellers er et annet navn på stjernebildet Tvillingene, samt et tidlig amerikansk romfartsprogram) er en blanding av to av deres andre øl, UnEarthly og Unfiltered Hoppe. Gemini er en Imperial IPA, og da vet du at du kan forvente mye av alt! Her er det brukt hele 6 humletyper: Columbus, Chinook, Cascade, Amarillo, Styrian Goldings og Centennial, og 4 typer malt: pale, hvit hvete, cara-pils og rød hvete.
Oransje farge på ølet, høyt til moderat off-white skum med en oransjeaktig teint.
Sterk og god aroma av amerikansk humle, fruktige og harpiksaktige toner, søtlig malt i bakgrunnen, hint av marmelade og karamell.
Smaken er først ganske søt, umiddelbart etterfulgt av et massivt angrep av amerikansk humle, med en distinkt grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet gjennom det hele.
Ingen lettvekter dette her - humlehodene kan glede seg!
BrewDog Alpha Dog
Våre skotske venner i BrewDog ser ubeskjedent for seg sin egen rolle i ølverdenen som selveste "alfahunden i flokken", og leverer øl med masse smak der altfor mange andre satser på kjedeligere produkter. Ølet Alpha Dog har de brygget spesielt for det norske markedet, og det har derfor en styrke tilpasset norske dagligvarebutikker. Men smakløst er det selvfølgelig ikke! Stilmessig kan det plasseres som en Scottish ale eller en bitter, selv kaller de det en "existential red ale".
Vakker rødbrun farge, flott beige skum med en oransjeaktig teint.
Meget god aroma av fruktig humle, toner av røde bær, hint av toffee.
Smaken har også fruktig humle gjennom det hele, men her er også toner av brent toast og hint av karamell. Humlen i avslutningen kan først virke moderat, men bitterheten blir faktisk mer og mer uttalt ut gjennom den lange ettersmaken.
The Bruery Saison de Lente
The Bruery hører hjemme i Orange County, California. Det litt pussige navnet oppsto da familien Rue bestemte seg for å starte sitt eget "brewery" - det måtte jo nesten bli The Bruery. De har spesialisert seg på å lage sin egen amerikanske vri på gamle europeiske øltyper. Deres Saison de Lente er som navnet antyder en tradisjonell saison i belgisk stil - men mens belgierne opprinnelig drakk saison under innhøstingen, brygger The Bruery dette som sitt sesongøl for fasten og påsken, og de etterfølgende vårukene.
Det er et levende og flaskekondisjonert øl, med en ekstra tilsetning av brettanomyces (en slags "kontrollert villgjær"). Ølets karakter vil derfor utvikles ved lagring - som ferskt er humlepreget tydeligst, etter et år eller to vil brettanomyces-preget av "bondegård" være tydeligere. Kullsyrenivået kan nok også variere fra en flaske til en annen.
Glasset fylles fullstendig av et digert hvitt skum, mens et blekgyldent og svakt disig øl bare langsomt kommer til syne.
Rustikk aroma med toner av bondegårdskjøkken og oksiderte epler, også krydrete toner (koriander, nellik).
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er distinkt humlepreget og moderat krydret gjenom det hele, med en god bitterhet i avslutningen. Til å være et øl på 6,5% er det lett i kroppen, og ganske lettdrikkelig. Det vil dermed falle i smak hos mange. Tror neppe vi får anledning til å lagre disse flaskene så VELDIG lenge, nei!
Adnams Tally-Ho
"Tally-Ho!" er jaktropet under den tradisjonsrike engelske revejakten på høsten, og Adnams Tally-Ho er da også et meget tradisjonsrikt øl. Stilmessig er det en "winter warmer", i grenselandet mellom English Strong Ale og Barleywine, og er brygget etter en oppskrift fra 1800-tallet. Adnams-bryggeriet ble grunnlagt i 1890 i Southwold, Suffolk, etter at brødrene George og Ernest først hadde kjøpt Sole Bay Brewery i 1872. Det var imidlertid Ernest som bygde opp det nye selskapet, for George valgte etter kort tid å emigrere til Sør-Afrika, hvor han ble spist av en krokodille. Så fikk han kanskje en idé om hvordan reven føler det under revejakten ...
Nåvel, Tally-Ho er et flott mahognifarget flaskekondisjonert ("levende") øl, med et fint og varig beige skum.
Vinøs aroma, toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, også hint av karamell.
Smaken er rimelig maltpreget og moderat søt, med hint av mørke tørkede frukter og karamell igjen, mens avslutningen er kjeksaktig tørr med godt merkbar humle. Ganske bitter ettersmak.
Et glimrende øl dette også - godt, men ikke ekstremt, og det vil derfor appellere både til garvede "ølhunder" og til mer forsiktige øldrikkere som har lyst på et "koseøl". Nam nam!
St. Peter´s Wheat Beer
St. Peter's Wheat Beer, brygget i Suffolk, er et engelsk hveteøl, som nok ligner mer i smaken på en del andre engelske golden ales enn på tyske eller belgiske hveteøl. Foruten hvete- og byggmalt er det brygget med tysk Hallertauer-humle og belgisk overgjær.
Klar gylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har noe frukt, med hint av lær og "støvet loft".
Smaken kan nesten minne om lagerøl med litt karamell, med tydelig "støvet" humle i avslutningen. Tørr og moderat bitter ettersmak. Lett i kroppen.
Slett ikke verst, men altså ganske annerledes enn andre hveteøl.
St. Peter´s Honey Porter
St. Peter's Brewery i Suffolk, England, har brygget en Honey Porter, som nok krever at du liker både mørkt øl - og honning.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, moderat kremet beige skum.
MEGET sterk aroma av honning, også toner av karamell og sirup.
Kremig munnfølelse. Honningen dominerer smaken også, men ølet er ikke fullt så søtt som aromaen fikk meg til å frykte. Toner av kaffe og hostesaft, med en moderat humlebitterhet i avslutningen.
Det er sikkert delte oppfatninger av hvor lurt det er å tilsette honning i en porter, men mange liker det!
Toccalmatto Surfing Hop
Det italienske ølet Surfing Hop kommer fra det nye bryggeriet Toccalmatto, som startet opp for bare et par år siden. Bryggerne er mer inspirert av den amerkanske "craft brewery"-revolusjonen enn av noe europeisk. Surfing Hop er da også en Imperial / Double IPA i amerikansk stil. Vi har bare fått inn en eneste kasse, så først til mølla ...
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av frukt, furu og harpiks.
Smaken er ekstremt humlepreget fra begynnelse til slutt, men har også en betydelig maltsødme. Noen kan nok mene at det blir for mye av det gode med både sødmen og humlen, men vi vil jo hevde at dette er et håndverksbrygg som alle virkelige humleentusiaster bør få smakt. Den store flasken er egnet til å deles på flere.
Cantillon Lou Pepe Kriek
Frukt-lambicens mestere hos Cantillon i Brüssel har skapt Lou Pepe Kriek, hvor en spontangjæret årgangslambic (vi har årgangen 2007) tilsettes hele 300 gram ville kirsebær fra Schaerbeek pr. liter øl. Ølet er modnet på eiketønner.
Dyp rød farge på ølet, flott lyserødt skum.
Intens aroma av modne kirsebær, hint av rødvinseddik.
Like intens smak av sure kirsebær, men ikke så sitronaktig sur som bringebær-varianten Lou Pepe Framboise.
Passe avkjølt er Lou Pepe Kriek meget forfriskende og behagelig å drikke - når du bare ikke tenker på dette som et "vanlig" øl. For "vanlig" er Lou Pepe Kriek definitivt ikke! Sans for sure kirsebær er et "must" her.
Tipopils
Tipopils kommer fra Birrificio Italiano - Italia er da også et av de mest spennende "nye" øllandene i Europa. Seriøse mennesker mener at dette er verdens beste pils - og vi skal ikke motsi dem. Det er ihvertfall den beste pilsen du får på Cardinal! Vel å merke er der ikke noe "spesielt" fiksfakseri med den - den er som navnet sier en "typeriktig" pils i klassisk tysk stil, og som sådan lett gjenkjennelig, den er bare så veldig godt brygget (med infusjonsmesking og lang primærgjæring, etterfulgt av 2 ukers modning). At den er upasteurisert bidrar også til den fine aromaen og smaken.
Meget lys gul farge, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av blomsteraktig, urteaktig og fruktig humle.
Smaken er "crisp" og frisk med en moderat sødme, og selvsagt rikelig med urteaktig og floral humle gjennom det hele. Fin bitterhet i avslutningen.
En kvalitetspils, altså. Vårt budskap til all verdens industribryggere: Smak Tipopils, og lær av det!
The Lost Abbey Lost & Found
The Lost Abbey-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
The Lost Abbey Avant Garde Ale
The Lost Abbey-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
The Lost Abbey Inferno Ale
I sin klosterøl-relaterte serie The Lost Abbey kommer Port Brewing Company (fra San Marcos, California) her med en "belgisk" sterk ale. Navnet Inferno Ale er muligens valgt som en påminnelse om hvor man havner, bokstavelig eller billedlig talt, hvis man inntar altfor meget sterkt øl - altfor lenge. Men i moderate mengder bringer nok heller smaken på ølet deg nærmere de himmelske sfærer.
Meget lys gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Fin fruktig og krydret aroma, toner av sitrus, belgisk overgjær og milde krydderier.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er meget tørr og distinkt krydret, med en solid humlebitterhet i avslutningen.
Gode saker dette også!
Jacobsen Extra
"Husbryggeriet Jacobsen" er Carlsbergs eget "mikrobryggeri" (ikke så helt "mikro" likevel), lokalisert i de historiske bryggerilokalene til Carlsbergs grunnlegger I.C. Jacobsen, i Valby i København. Jacobsen Extra er en helt grei pils, verken mer eller mindre. I Danmark er den 5,5%, i Norge må vi nøye oss med en utvannet versjon på 4,5%.
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Aromaen har moderate toner av malt og støv.
Smaken har et akseptabelt nærvær av malt, men der er kanskje ikke så mye "extra" over humlemengdene som er brukt. Der er likevel en grei bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Bør serveres ganske kjølig for å beholde sitt friske preg.
39/77 4,5%
De Molen Donder & Bliksem
Håndverksbryggerne i den gamle nederlandske møllen De Molen presenterer med Donder & bliksem ("Torden & lyn") et øl som de lærde strides om er undergjæret eller overgjæret. Høyst drikkelig er det ihvertfall, so who cares?
Disig dypgylden farge, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av noe jeg oppfatter som belgisk overgjær (men som kanskje likevel er undergjær?), toner av frukter og mildt krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er krydret, med et distinkt humlet "bitt" i avslutningen. Temmelig tørr. Bitterheten er på 36 EBU.
90/88 8,2% 36 IBU
The Lost Abbey Devotion Ale
Enda et øl med navn og etikett som spiller på klosterlivet, i serien The Lost Abbey fra Port Brewing Company i San Marcos, California. Devotion Ale har belgiske forbilder.
Dypgylden til oransje farge, disig, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av belgisk overgjær, frukt og krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er mildt krydret med en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Hører du til "de hengivne" dyrkere av øl i belgisk stil, vil nok Devotion Ale falle i smak også.
94/97 6,25%
Rogue Brutal Bitter
Rogue Ales i Newport, Oregon, fortsetter sin "tøff i trynet"-strategi når de navngir ølene sine. Men ikke la navnet Brutal Bitter skremme deg - ølet (en ESB) er nemlig ikke så brutalt som det høres ut!
Dypgylden til oransje farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig amerikansk humle (Crystal er brukt som enehumle i dette ølet), toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, "bitter" - javisst, men altså ikke "brutal". Temmelig tørr profil, noen kunne kanskje ønske at den engelske malten hadde vært litt mer framtredende, men dette er nå uansett et meget behagelig og høyst drikkelig øl som det er! Blir helt sikkert en ny favoritt hos mange på Cardinal.
97/97 6% 59IBU
Anderson Poleeko Golden Pale Ale
AVBC Poleeko Gold Pale Ale kommer fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California - og vi får det altså på boks. Men la deg ikke lure til å tro at dette er et "kjedelig boksøl" - smaken er nemlig en gledelig overraskelse!
Dypgylden farge på ølet, disig. Moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av fruktig amerikansk humle, toner av sitrus og tropiske frukter, hint av harpiks og røyk.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men blir aldri for bitter. Toner av grapefrukt og harpiks, fint balansert av tilstrekkelig malt med et visst nøtteaktig preg. Et behagelig øl å drikke!
70/57 5,5%
Haandbryggeriet Farewell Ale
Skikken med gravøl levde på landsbygda i Norge fram til forrige århundreskifte, da kaffen, avholdssaken og endrete oppfatninger hos prester og lekmannsbevegelse (og senere også bilismen) presset gravølet ut over sidelinjen. Lenge var det en selvsagt ting at de deltakende etter begravelsen skulle serveres godt øl og mat. Riktignok krevde Christian Vs Norske Lov (som var gjeldende på dette området helt opp til våre dager) at liket skulle komme i jorden innen 8 dager etter dødsfallet, men denne 8-dagers regelen ble i praksis ofte strukket lenger enn langt når man hadde en virkelig krisesituasjon: nemlig hvis ølet ikke var ferdig gjæret til begravelsen! Når det ikke var noe uventet dødsfall, unngikk man imidlertid slike krisesituasjoner ved å brygge ølet mens den gamle fortsatt lå på sykeleiet. Og ekstra stas var det når gubben eller gamla som sin siste oppegående gjerning hadde brygget ølet selv. " Smak på ølet, pastor - liket har selv brygget det!"
HaandBryggeriet i Drammen har med sitt Farewell Ale ønsket å gjenskape et øl som ville ha vært verdig å servere fordums gravferdsfolk, men det gledelige er at ølet nå er tilgjengelig på Cardinal for ENHVER anledning - begravelse er slett ikke påkrevet for å nyte det!
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Den "parfymerte" aromaen har toner av mørke modne frukter, treverk, sjokolade og mild kaffe, hint av røyk.
Smaken er fint avrundet og mild for sin styrke, toner av mørk malt med bare et svakt røstet preg, hint av svisker, mørk sjokolade mild kaffe, moderat humle (25 IBU) og et touch av røyk og einer i avslutningen. Et meget drikkelig øl - nyt det, og hvil i fred!
95/98 7,5% 50cl 25IBU
Cantillon Lou Pepe
Cantillon Lou Pepe fruktlambic har vi i to versjoner, Framboise og Kriek. Framboise er fransk for bringebær, og dette spontangjærete ølet er tilsatt hele 300 gram bringebær pr. liter øl. Årgangen vi har fått inn er 2007, og ølet er holdbart minst til 2019.
Klar signalrød farge på ølet, med et moderat rosa skum. (Ikke helt ditt vanlige øl, nei!)
Intens aroma av bringebær (ikke uventet).
Smaken er meget sur, med toner av sitroner og bringebær, og er temmelig tørr og "crisp".
100/99 5%
Cantillon Vigneronne
Cantillon Vigneronne er en lambic tilsatt en god porsjon hvite muscat-druer, og blir dermed nærmest en krysning mellom det sure spontangjærete ølet og en tørr hvitvin.
Disig / uklar gylden farge, moderat skum.
Intens aroma av bondegård, syrlig frukt, hvitvinseddik og druesaft.
Smaken er meget sur og sitronaktig, med toner av villgjær, "farmhouse cider" og hvitvinseddik.
99/91 5%
Cantillon Grand Cru Bruocsella
Cantillon Grand Cru Bruocsella er en unblended lambic som har vært lagret 3 år på eikefat. Den er laget av bare økologiske ingredienser, malten er 35% hvete og 65% bygg. Årgangen vi har fått er fra 2006, og ølet skal være holdbart til 2020. Det vil endre smaksprofil underveis, men vi tviler på om det får lov å bli så veldig gammelt i hyllene hos oss ...
Gylden til rav farge på ølet, lavt skum.
Overveldende innslag av bondegård i aromaen, også hint av sitroner.
Smaken er rimelig sur, ja - som en unblended lambic skal være, med toner av sitroner.
97/90 5%
Avery Elli´s Brown Ale
Fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado, kommer Ellie's Brown Ale, som er oppkalt etter den forlengst avdøde bikkja til bryggeren (en sjokoladebrun labrador). Ingen slår amerikanerne når det gjelder sentimentalitet!
Ølet er brygget med bl.a. sjokolademalt, münchenermalt og krystallmalt, og humletypene er den stadig sjeldnere Bullion, Cascade og Fuggles. Humlemengden er imidlertid moderat, for bitterheten er på beskjedne 17 IBU.
Mørk brun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Aroma og smak av lettrøstet malt, brunt brød og nøtter. Toner av brente brødskorper i avslutningen. Ølet er relativt "tørt", selv om malten dominerer er der lite restsukker.
90/96 5,5%
Cantillon Saint Lamvinus
Cantillon det mest anerkjente av alle lambicbryggerier, og ligger i utkanten av Brüssel. Saint Lamvinus er en variant som er tilsatt merlot-druer.
Uklar rødlig farge med brunlige toner. Moderat skum.
Intens aroma av bondegård og skogsbær (mer enn druer).
Smaken er intenst sur, preg av sitroner, toner av bringebær og solbær mer enn druer. Overveldende og herlig på samme tid!
100/97 5%
Westons Premium Organic Cider
Denne cideren fra den engelske storprodusenten Westons er laget med bare økologisk dyrkede epler, som altså skal være garantert fri for sprøytemidler. For holdbarhetens skyld er Premium Organic Cider likevel tilsatt litt svovel (sulfitter), som vanlig er. Den har gjennomgått gjæring og modning på gamle eikefat.
Cideren er lys gylden på fargen, og helles i glasset meget brusende med et kortlevet hvitt skum. Den kraftige kullsyren avtar fort i glasset, og munnfølelsen er ganske myk.
Aroma av ciderepler og bondegårdskjøkken, med hint av eik.
Smaken er naturligvis dominert av ciderepler og eik, sulfittene er merkbare. Avslutningen er bare svakt snerpende.
Dette er en lettdrikkelig cider, hvor "prosentene" er farlig godt skjult!
Nørrebro Bryghus Påske Bock
Fra Nørrebro Bryghus i København har vi fått inn Påske Bock - et øl som gjør det verd å feire påsken i lavlandet, hele året rundt!
Mørk brun til kastanjenøtt farge på ølet, flott beige skum.
Fruktig aroma, toner av rødvinseddik og humle, hint av bær og rosiner.
Smaken er "ren" og fin i karakteren, maltpreget med hint av karamell, men ølet har ikke mye restsødme. Hint av bær og rosiner igjen. Moderat humle.
En god bock som vil falle i smak hos de fleste!
82/74 7,5%
Oskar Blues Dale´s Pale Ale
Dale's Pale Ale kommer fra Oskar Blues Brewery (verdens beste boksølbryggeri) i Lyons, Colorado. Det er brygget med solide mengder europeisk malt, og 4 typer amerikansk-dyrket humle: Northern Brewer, Cascade, Columbus og Centennial.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt off-white skum med en oransjeaktig teint.
Sterk aroma av amerikansk humle med fruktige toner, hint av furu og marmelade.
Smaken har også massevis av humle, men den er rimelig bra balansert mot malten. Der er en betydelig bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, med toner av furunål og grapefrukt. 65 IBU.
Dale's Pale Ale anses som en de virkelige klassikerne blant amerikanske pale ales, og det er ikke uten grunn!
98/99 6,5%
Oskar Blues Gordon Ale
Verdens sannsynligvis beste boksølbryggeri, Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, har laget Gordon Ale til minne om avdøde Gordon Knight, en pioner i håndverksbryggingen i Colorado.Ølet beskrives som en krysning mellom Double IPA og Imperial Amber Ale.
Ravfarget øl, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint.
Glimrende kompleks aroma av amerikansk humle, toner av furunål, appelsiner, grapefrukt og tropiske frukter.
Smaken har massevis med amerikansk humle fra begynnelse til slutt, med fruktige (grapefrukt), furunåls - og harpiksaktige toner, men den er ikke for bitter, til tross for en bitterhet på respektable 85 IBU. Dette skyldes at den er flott balansert av en sødme preget av malt og appelsinmarmelade. Harpiksaktig bitter ettersmak.
Da Gordon Ale ble presentert på Onsdag i Annen på Cardinal, var dere flere deltakere som himlet med øynene: Hva er nå dette? Boksøl? Etter å ha luktet og smakt på ølet, fikk de hakeslipp. Kan øl være så godt?
Ja, så godt kan det være!
Struise Tjeeses
Fra Struise Brouwers i Belgia kommer Tsjeeses, en sterk og relativt lys ale ("triple" og vel så det) i den belgiske klosterølstilen. Etiketten har en tegning av en langhåret mann som man kunne mistenke for å ha bursdag rundt den 25. desember - for anledningen er han iført nisselue. Dermed er det vel også antydet hvilken årstid ølet primært er brygget for, men i suveren forakt for alle tåpelige regler om når gode øl "skal" drikkes, så lanserer vi det selvfølgelig på Cardinal i mars! Navnet er ellers hentet fra bryggeren Urbains faste vokabular - hver gang han smaker på et nytt brygg som han er fornøyd med (og det er ofte!) utbryter han: "Tsjeeses! For et øl!". Ja, man skal være stolt av sine egne produkter, særlig når de er så gode som dette.
Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har preg av belgisk overgjær med noen fruktige og krydrete toner, hint av brettanomyces / bondegårdshus.
Smaken er søt og krydret, med godt merkbar humle i avslutningen. Relativt lettdrikkelig for sin styrke, og så god at du nok gjerne utbryter "Tsjeeses! For et øl!" du også.
Peace and love, folkens!
98/97 10%
Rogue Dead Guy Ale
Fra Rogue Ales i Newport, Oregon, begynner vi etterhvert å få et riktig pent utvalg øl på Cardinal. Deres Dead Guy Ale insisterer de på å klassifisere som en Mai-Bock i tysk stil, selv om den vitterlig er gjæret med bryggeriets egen Pacman overgjær, og dermed heller burde vært klassifisert som en pale ale. Maltsortene er Northwest Harrington, Klages, Maier Münchener og Carastan. Humletypene er Perle og Saaz.
Det sære navnet med skjelett-tegningen stammer opprinnelig fra en privat pumpeetikett, laget i forbindelse med den meksikanske og ganske intenst konkrete feiringen av De dødes dag (Allehelgensdagen i Europa på steroider, kan man si). Folk fortsatte senere å spørre etter "the beer with the dead guy", og dermed måtte man etter en tid omdøpe ølet MaierBock til Dead Guy Ale. Til tross for navnet er Dead Guy Ale langt fra dødelig. Sammenlignet med mange av de andre smaksbombene fra Rogue er det faktisk ganske moderat i karakteren. Jeg gjentar: moderat sammenlignet andre Rogue-ales, ikke med produktene til amerikanske storbryggerier!
Dyp rav / klar honning farge på ølet, med et bra og varig off-white skum.
Søtlig aroma med toner av gjær, også elementer av eik, melasse, smør og høylåve.
Smaken har noe melassesødme, smør, smørmalt, noe krydder og bra humle. Bitter ettersmak.
92/100 6,6%
Hoppin´Frog Hoppin´To Heaven IPA
Det amerikanske bryggeriet Hoppin' Frog holder til i Akron, Ohio, hvor de brygger en rekke øl som ikke akkurat er preget av mangel på aroma og smak. Deres Hoppin' To Heaven IPA er et utmerket eksempel på det. Froske-hentydninger går igjen i alle ølnavnene deres. For de tungnemme kan opplyses: "hopping" på engelsk betyr (ja, nettopp) hopping (= en aktivitet som jevnlig bedrives av frosker), men også humletilsetting (tttog du 'an nå?). Og her forutsettes altså humletilsettingen å sende deg opp i de himmelske sfærer, om du ikke hopper dit på egne bakbein.
Uklar dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Intens aroma av fruktig amerikansk humle, på en bakgrunn av marmelade og den typiske amerikanske karamell- (eller krystall-)malten.
Smaken er ganske søt og fyldig med toner av marmelade, og selvfølgelig med distinkt amerikansk humle gjennom det hele. Lett krydret preg, med innslag av sitrus / grapefrukt. Bitter ettersmak, bitterheten er på 68 IBU.
En bra IPA dette her!
97/97 6,5%
Haandbryggeriet Wild Thing
HaandBryggeriet i Drammen fortsetter sin serie med spesielle øl, inspirert av norsk natur og norsk gårdsbrygging. Wild Thing er et fruktøl tilsatt flere kontrollerte villgjærkulturer. Det er brygget med "skogsbær", inkludert rips og tyttebær, og tre forskjellige kornslag (mest Maris Otter byggmalt). Det er selvsagt ufiltrert og upasteurisert.
Rødbrun farge på ølet, moderat skum.
Aromaen har toner av tyttebær, rips og rødvinseddik, hint av bondegård.
Smaken er meget "crisp" og tørr, med en viss fruktighet og en forsiktig syrlighet. Hint av røyk og treverk. Moderat humlet. Lett munnfølelse.
Et interessant øl, men ulikt mange andre fruktøl er det ikke noe for søtmonsene. De som derimot foretrekker det tørre, kan ha funnet et nytt favorittøl her.
62/17 7,5%
De Molen Vuur & Vlam
Inntil noen med faktiske nederlandsk-kunnskaper motsier meg, antar jeg at "Vuur & Vlam" betyr "Fyr & flamme" - og da snakker jeg ikke om en roman av Kjartan Fløgstad, men om en amerikansk-inspirert India pale ale fra det nederlandske håndverksbryggeriet De Molen. Karene som brygger i den gamle vindmøllen vet hva de holder på med, det er sikkert!
Tidligere hadde vi den en periode på store 75 cl flasker, nå har vi spesialimportert den på vanlige 33 cl flasker. Ølet er selvfølgelig fortsatt "levende" og flaskekondisjonert, og gjæret med både overgjær og undergjær.. Som bitterhumle er brukt Galena, smaks- og aromahumle er Chinook, Cascade, Simcoe og Amarillo. Ølet er også tørrhumlet med Cascade.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum med en oransjeaktig teint.
Meget behagelig aroma av fruktig amerikansk humle, hint av harpiks også.
Smaken har massevis av harpiksaktig og fruktig humle, på en bakgrunn av malt- og fruktsødme, og ender i en moderat men distinkt humlebitterhet. En bitterhet på 42,6 EBU er slett ikke ekstremt for en IPA med amerikansk humle, men ølet er like fullt svært smaksrikt og fyldig. Laaaang ettersmak!
Det er høyst sannsynlig at Cardinals stamgjester vil bli "fyr og flamme" over Vuur & Vlam, ja!
96/95 6,2%
De Molen Lusten & Lasten
"Lyst og last" blir på nederlandsk "Lusten & Lasten", og dette er da også navnet på denne trippelen fra de nederlandske kvalitetsbryggerne i den gamle vindmølren De Molen. Ulikt andre trippel-øl er den brygget med amerikansk Amarillo-humle.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt (eller svakt off-white) skum.
Meget fin krydret aroma, toner av belgisk overgjær, også noe fruktig humle.
Smaken er et stykke ute på den søte siden, med distinkte krydrete og humlepregete toner. Alkoholen er merkbar, varmende munnfølelse.
Et rimelig imponerende øl dette her - det ser ut til at alt gutta på De Molen leverer er topp kvalitet. Den store naturkorkete flasken er nok til to personer.
La dine lyster og laster bli tilfredsstilt på Cardinal - med Lusten & Lasten!
93/92 9,2%
De Molen Hel & Verdoemenis
Nederlands kanskje fremste håndverksbryggeri, De Molen ("Møllen") holder meget passende til en i en historisk vindmølle fra 1697. Med navnet på sin imperial stout, Hel & Verdoemenis ("Helvete og Fordømmelse") markerer de den skjebne som i følge de rettroende skal ramme oss som liker å gå på Cardinal og drikke sterke kvalitetsøl.
Flaskekapselen er for sikkerhets skyld vokset i tillegg, for dette ølet er nemlig beregnet til å kunne oppbevares mørkt og kjølig i 25 år! Det føles nærmest som helligbrøde å sprette en flaske allerede nå, men ølet er knallgodt som ferskt også. Av batchen vi har fått smake er det bare tappet 1284 nummererte flasker. For de bryggeriteknisk interesserte kan vi opplyse at original gravity var 1115, og final gravity er 1031. Det er altså ikke noe lettøl det er tale om her. Fargen har EBC 308,9 (det er rimelig svart, ja!), og bitterheten er hele 99,9 EBU (men ølet kjennes likevel mindre bittert ut).
Kullsvart farge på ølet, flott og varig brunt skum.
Herlig røstet preg i aromaen, distinkte toner av kaffe og mørk bitter sjokolade.
Smaken har en intens røstet karakter, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade igjen, også hint av lakris, melasse og mørke tørkede frukter. Bitter humle i avslutningen.
Et aldeles strålende øl dette her! Hvis det er dette som venter oss i fortapelsen, ser vi framtiden lyst (øh, nei mørkt) i møte!
100/98 10%
De Molen Bommen & Granaten
"Bomber og granater!" er det faste kraftuttrykket til obersten i Stomperud-tegneserien, og hadde han blitt konfrontert med en ekstrem barleywine som Bommen & Granaten fra nederlandske Brouwerij De Molen, ville han nok tatt i bruk både dette og enda sterkere kraftuttrykk.
Den store flasken er både naturkorket og vokset, med sikte på å kunne lagres mørkt og kjølig i 25 år! Vi har bare fått inn noen få flasker av en batch på 429 flasker totalt. For de bryggeriteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1150, og final gravity er 1041. Rimelig kraftige saker, altså.
Mørk brun farge på ølet, uten synlig kullsyre og uten skum.
Intens og attraktiv aroma med vinøse og eikete toner, også toner av mørke tørkede frukter, curacao-likør og mandarin.
Smaken har en overveldende sødme fra maltsukker og kandisukker, med noen fruktige og vinøse toner. Fraværet av kullsyre gjør munnfølelsen oljeaktig og nesten klebrig, og alkoholen er merkbar. Den relativt høye humlebitterheten på 53,9 EBU forsvinner nesten bak all sødmen. Humletypene som er brukt er amerikanske Nugget og tsjekkiske Saaz.
Siden vi ikke har tålmodighet til å lagre øl i 25 år, spretter vi altså noen flasker nå - men vi anbefaler på det sterkeste å dele den store flasken på 4 personer. Minst.
97/86 15,2%
De Molen Amarillo
Som navnet forteller er den amerikanske humletypen Amarillo dominerende i dette ølet fra nederlandske Brouwerij De Molen, noe som også skyldes såkalt "tørrhumling (= humletilsetting etter at kokingen er avsluttet). Stilmessig er det en double / imperial IPA. Challenger og Saaz skal være de to andre humletypene som er brukt her, og bitterheten er på hele 77 EBU.
Mulig at min prøveflaske var ekstra hissig (ølet er ettergjæret på flasken, og kullsyrenivået kan derfor variere fra en flaske til en annen) - glasset ble ihvertfall helt fylt av et voldsomt off-white skum, som bare meget langsomt lot et disig oransjefarget øl komme til syne.
Herlig aroma av fruktig / sitrusaktig Amarillo-humle.
Smaken er en bitter og fruktig humleeksplosjon fra begynnelse til slutt, også med toner av furunål og harpiks, og med en del sødme. Hvis ølet drikkes iskaldt, kjenner du bare bitterheten, og får ikke med alle de finere smaksnyansene av humlen. Anbefalt serveringstemperatur er derfor 10 grader C.
99/94 9,2%
De Molen / Struise Black Damnation
Black Damnation er en nokså ekstrem imperial stout som er brygget av nederlandske Brouwerij de Molen i samarbeid med belgiske Struise Brouwers.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen er først trepreget og støvet, fulgt av røstede toner av kaffe og mørk sjokolade.
Meget rik og fyldig munnfølelse. Smaken har massevisav maltsødme og røstet preg, treaktige toner, også toner av brunt sukker, mørk bitter sjokolade og kaffe, bitter humle i avslutningen. Tre i ettersmaken.
Om min sjel nå er dømt til den svarteste fortapelse, skal være usagt - men Black Damnation tar jeg gjerne en flaske til av!
100/97 13%
BrewDog 77 Lager
De amerikansk-inspirerte skottene i BrewDog Brewery er mest kjent for sine kompromissløse ales, men med sin 77 Lager understreker de at heller ikke gyldne lagerøl trenger å være kjedelige. En "artisan rebel pilsner" kaller de produktet sitt, og "opprøret" består vel først og fremst i at de bruker amerikansk humle (mest Motoeka Amarillo) og britisk malt i noe som ellers er en europeisk kontinental standardøltype. De bruker hel humle (ikke pellets eller ekstrakt), i liberale mengder. Malttypene er altså noe mørkere enn vanlig pilsnermalt, det er britisk pale malt for det meste, men også litt karamellmalt og münchenermalt.
Gylden farge på ølet, med et moderat hvitt skum. Moderat kullsyre i glasset, noe som gir en myk munnfølelse.
Behagelig aroma av fruktig og gressaktig humle, toner av grapefrukt.
Frisk og saftig smak med fruktig humle, toner av sitrus, som ender i et formidabelt utbrudd av bitterhet. Humlebitterheten varer inn gjennom den lange ettersmaken.
Et strålende lagerøl, en "pils" av en klasse som du neppe har borti tidligere!
55/94 4,9%
Baltika No 7 Eksportnoe
Mer russisk lagerøl her, fra Carlsberg-eide Baltika i St. Petersburg.
Meget lys gul farge på ølet, med et bra hvitt skum.
Søtlig fruktig og gressaktig aroma.
Smaken er svært søt til å være et lyst lagerøl, med fruktig preg og lav bitterhet.
Ikke noe å satse på for virkelige ølvenner.
zzzzzzzZZZZzzZzz
Alba Scots Pine Ale
Fra Williams Brothers (Heather Ales) i den gamle skotske bryggeribyen Alloa kommer dette uvanlige ølet. Alba er ganske enkelt det gæliske navnet for Skottland. Det var vikingene som introduserte øl brygget med granskudd og furunåler i Skottland, og disse ølene var deretter populære i de skotske høyland helt fram til slutten av 1800-tallet. Med Alba er øltypen reintrodusert! Foruten å utgjøre et slags smaksmessig alternativ til humle, visste vikingene av erfaring at stoffene i granskudd og furunåler økte holdbarheten på ølet betraktelig, og beskyttet sjøfarende mot skjørbuk på lange reiser. Helt klart en fordel når man var ute og oppdaget Amerika. Denne kunnskapen gjorde også senere oppdagelsesreisende seg nytte av, bl.a. kaptein Cook hadde slikt øl med seg da han dro ut på langferd.
Dyp rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Uvanlig søtlig aroma, toner av overmodne bringebær og furunåler / granskudd.
Smaken er søt og ganske alkoholpreget, med toner av furunål / granskudd og sukker.
Et uvanlig øl, helt på siden av "det normale". Noen liker det veldig godt, andre er ikke så begeistret - men ALLE som smaker det har ihvertfall sikret seg mot å få skjørbuk de nærmeste dagene. Greit å vite hvis man har tenkt seg en tur med Flaggruten til Bergen ...
85/88 7,5%
Baird Brewing Company Japan Tale Ale
Enda et øl med moderat frukttilsetning fra japanske Baird Brewing Company! Deres Japan Tale Ale er tilsatt plommer.
Uklar blek brunlig-gul farge, høyt til moderat hvitt skum.
Behagelig fruktig aroma, toner av plommer og sitrus, også søtlig malt, hint av karamell og tre.
Smaken er meget fruktig med en del sødme, igjen med toner av plommer og sitrus, med et innslag av mildt krydder i avslutningen.
Nok et øl med et litt spesielt "japansk" preg, vel verd å prøve!
44/78 5,9%
De Molen Tsarina Esra Reserva
Kvalitetsbryggerne i den gamle møllen De Molen i Nederland kommer her med en nusselig liten ølflaske på 18 cl - den minste vi har hatt noensinne. Men innholdet, Tsarina Esra, er ingen lettvekter. Det dreier seg, som navnet mer enn antyder, om en Russian Imperial stout (eller Imperial porter, om du vil). Det russiske hoffet, og tsarinaen i særdeleshet, var i sin tid store avtakere av slikt øl, som ble skipet inn fra England. Batchen vi har fått noen flasker av er på bare 1320 nummererte flasker. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var på hele 1108, mens final gravity er på 1026. Bitterheten er på hele 92,9 EBU. Humletypene som er brukt er amerikansk Challenger og tsjekkisk Saaz.
Kullsvart farge på ølet, nesten ikke kullsyre, ikke skum.
Herlig vinøs og røstet aroma, toner av mørke tørkede frukter og eik.
Røstet preg i smaken også, med eikede og vinøse toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Denne synes vi du skal unne deg en flaske av! Serveres i vinglass, og skal ikke drikkes for kald.
100/99 11%
Stone Smoked Porter
Stone Brewing Company i Escondido, California, ville med sin Smoked Porter lage et øl som (ulikt en tysk rauchbier) har røyk som et balansert element i karakteren, ikke som HELE karakteren. Derfor faller det også i smak hos nesten alle som prøver det.
Svart farge på ølet, bra beige skum.
Interessant aroma av røstet og torvrøykt malt, blandet perfekt sammen med toner av sjokolade og hint av mørke frukter.
Smaken er først fruktig, så sjokoladepreget med tydelig innslag av torvrøyk, men røyken er ikke overdrevet, og får aldri lov å dominere. Noe røstet bitterhet og humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et strålende og velbalansert øl! Det ble testet på vår referansegruppe på arrangementet "Onsdag i Annen", og oppfatningen var enstemmig: En herlig og lettdrikkelig røykporter, ikke ekstrem, bare GOD!
99/100 5,9%
De Molen Lood & Oud Ijzer
Bryggerne på på nederlandske Browerij De Molen har her foretatt en blanding av to av sine andre øl, Amarillo (en double / imperial IPA, som vi også har) og Rasputin (en imperial stout). Resultatet er altså kalt Lood & Oud IJzer, og her skal vi ikke forsøke oss på noen oversettelse - tror det er et fiffig ordspill ute og går der. Stilmessig blir blandingen å klassifisere under sekkeposten "American strong ale". Vi har bare fått et fåtall av flaskene i batchen som er på totalt 318 stk. Anbefalt drikketemperatur er 10 grader C.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Glimrende kompleks aroma, her er det fruktig amerikansk og europeisk humle, vinøse toner, hint av eik, rødvinseddik og lær - kanskje et streif av sjokolade også.
Smaken har toner av overmodne frukter, en betydelig maltsødme, hint av sjokolade og kaffe i bakgrunnen, moderat og "tørr" humle i avslutningen. Alkoholen på 10,4% er godt skjult, men det kan nok nok være lurt å dele den store flasken på to personer.
99/96 10,4%
Jolly Pumpkin Bam Biere
Det amerikanske kvalitetsbryggeriet Jolly Pumpkin holder til i Dexter, Michigan, og har et vidt spekter av øltyper. Ikke minst er de kjent for sine mange øl i "belgisk" stil. Deres Bam Bière er oppkalt etter bryggerens hund Bam, en Jack Russel terrier, som helt uanfektet fortsatte sitt aktive liv etter å ha blitt påkjørt av en bil. Stilmessig er ølet en saison, og for en gangs skyld er den amerikanske varianten mer moderat med alkoholen enn den europeiske (det pleier oftest være omvendt).
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med et digert hvitt skum.
Deilig krydret aroma, toner av belgisk overgjær, humle og sitrus, hint av bondegårdshus.
Forfriskende smak, mildt krydret, noe sitrusaktig fruktighet, moderat humle.
Et herlig forfriskningsøl som dette får neppe sjanse til å varmes særlig opp i glasset før det er borte, og det er like greit - slike øl smaker best når de er forholdsvis kjølige.
97/95 4,5%
BrewDog Riptide
Riptide kommer fra det meget særpregede bryggeriet BrewDog ("man's best friend") i Skottland, hvor bryggerne gladelig bryter de fleste britiske tradisjoner, og ikke er redde for å lage nokså ekstreme øl - i så måte er de nok mer påvirket av den amerikanske håndverksbryggerirevolusjonen. Alle ølene er imidlertid ikke like ekstreme, mange faller i smak hos et så bredt publikum at bryggeriet har problemer med å produsere nok. Bryggerne er ellers kjent for sær og ofte "politisk ukorrekt" humor i sine kommentarer om ølene. I ett tilfelle ble de angrepet av "humorpolitiet" i pressen for å ha kommet med en angivelig diskriminerende kommentar om lesbiske. Straks leverte de en pressemelding der de fortørnet avviste at de hadde noe som helst mot lesbiske: "Hjemme har vi faktisk en video med BARE lesbiske medvirkende!"
Nåvel, Riptide (eller Rip Tide) er en imperial stout (eller "twisted merciless stout", som de kaller den).
Mørk rubinrød farge, nesten helt svart. Et lite lysebrunt skum, lavt kullsyrenivå.
God aroma av røstet malt, sukret kaffe, sjokolade og mørke tørkede frukter.
Smaken er forholdsvis søt og fyldig med et distinkt røstet preg, toner av kaffe, mørk sjokolade og lakris.
Vi anbefaler bryggeriets serveringsforslag: "Helles i et glass og nytes med et anstrøk av aristokratisk nonchalanse."
96/52 8% 33cl
Baird Brewing Company Jubilation Ale
Fra Baird Brewing Company i Numazu, Japan, har vi nettopp fått inn noen få flasker av 2007-årgangen av deres Jubilation Ale. Ølet er akkurat passe modnet nå, og blir neppe stort eldre i hyllene hos oss. Dette herlige ølet er brygget med kandiserte fullmodne fikener og kanelstenger fra det japanske nikki-treet.
Disig brunlig-oransje farge på ølet, flott og varig off-white skum med en blekoransje teint.
Ganske sterk søtlig aroma med toner av kandisert frukt (fiken, altså, karamell og malt, hint av kanel.
Smaken har toner av kanel og andre milde krydderier, fiken, karamell og malt, med en fin sødme som er bra balansert av god humle i avslutningen. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen, som imidlertid ikke dominerer. I ettersmaken er der toner av tre.
Et meget interessant øl, som er behagelig å drikke.
83/92 6,5%
Tamamura Honten Wheat Wine of Shiga Kogen
"Wheat wine" er en ølbetegnelse innført av amerikanske håndverksbryggerier, og brukes om en barleywine som er brygget med en stor andel hvete, og som er sterkere enn en tysk Weizenbock. Japanske Tamamura Honten gir med sin Wheat Wine of Shiga Kogen sitt bidrag til denne øltypen, den første av slaget vi har på Cardinal.
Disig brunlig-gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Søtlig aroma med toner av marsipan, sukkertøy, karamell, alkohol og overmodne frukter.
Smaken er søt og relativt alkoholpreget.
85/39 9,5%
Baird Brewing Company Asian Beauty Biwa Ale
Japanske Baird Brewing Company presenterer med sin Asian Beauty Biwa Ale et overgjæret øl som er tilsatt biwa-frukt (den lille gule og spiselige plommelignende frukten fra loquat-treet).
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Interessant og uvanlig fruktig aroma, noe som sannsynligvis skyldes biwa-frukten, men også fruktig humle.
Smaken er frisk, saftig og fruktig, men ikke særlig søt eller sur, med distinkt humle i den tørre avslutningen. Noen toner av tre i ettersmaken.
Et særdeles drikkelig øl!
46/81 6%
Baird Brewing Company Daidai Dark Wheat Ale
Fra japanske Baird Brewing Company kommer Daidai Dark Wheat Ale, som er nærmest en Dunkelweizen, muligens tilsatt noe frukt (japansk-kunnskapene våre er noe begrensete).
Dyp kobberfarge på ølet, bra off-white skum.
Interessant aroma av malts, mørkt brød, karamell og modne frukter, hint av tre.
Smaken er fruktig med en merkbar syrlighet, også toner av tre og brunt brød, hint av karamell. Moderat humle i avslutningen.
28/51 5%
Tamamura Honten House IPA
Når bryggerne i japanske Tamamura Honten presenterer sin House IPA, står de defintivt ikke tilbake for sin amerikanske kolleger i utførelsen. Her er humlingen så rikelig at amerikanerne nok helst ville kalt dette en "imperial / double IPA".
Dypgylden til brunlig oransje farge på ølet, disig. Moderat hvitt skum.
Aroma av jord, tre og appelsinmarmelade, fruktig og harpiksaktig humle.
Smaken har først en rik maltpreget og fruktig sødme, så overtar kraftig amerikansk(?) humle med massevis av harpiksaktig og grapefruktaktig bitterhet. Tilstrekkelig sødme blir igjen til å balansere noe av bitterheten.
Dette er rent nam-nam for "humlehodene" blant Cardinals gjester - de vil nok sørge for å tømme vårt begrensete lager av dette kvalitetsølet rimelig raskt.
96/79 8%
Miyama Blonde
Fra japanske Tamamura Honten kommer Miyama Blonde, som er en blonde ale i belgisk stil, nærmest en saison. Som andre øl fra samme bryggeri er den brygget med høstens ferske humle.
Blek halmfarge på det disige ølet, bra hvitt skum.
Moderat men god aroma av belgisk overgjær og sitrusfrukt, hint av mildt krydder.
Frisk og saftig smak med distinkt krydrete toner, hint av sitrus. Pepperaktig og humlebitter avslutning og ettersmak.
En god og leskende saison som neppe vil stå lenge i hyllene hos oss, før det begrensete partiet er utsolgt!
74/42 6,7%
Hitachino Nest Red Rice Ale
Hitachino Nest Red Rice Ale fra japanske Kiuchi Brewery er en tradisjonell ale, som er brygget med en spesiell rød ristype. Denne røde risen har vært dyrket i Japan siden oldtiden, og setter sitt spesielle preg på ølet både aroma- og smaksmessig, og bidrar også til fargen.
Lys brun farge med en rødlig teint, høyt off-white skum.
Aroma av malt og ris, hint av karamell, også søtlige toner av en slags udefinert frukt.
Smaken har en mellomsøt miks av malt og udefinert frukt igjen, lav bitterhet. Alkoholen er merkbar. Noe humle i ettersmaken.
Dette er antagelig det mest særpreget "japanske" av Hitachino-ølene, og er vel verd å prøve.
54/60 7%
Hitachino Nest Espresso Stout
Fra Kiuchi Brewery i Japan kommer Hitachino Nest Espresso Stout, som stilmessig hører hjemme i klassen "foreign stout / imperial stout". Som navnet sier er ølet brygget med en porsjon espresso-kaffebønner i kokekaret. Fire forskjellige malttyper er benyttet.
Ølet er kullsvart på fargen, med et flott og varig brunt skum. Flottere kan du ikke forlange det!
God røstet aroma, toner av kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter og vanilje.
Smaken har en distinkt røstet karakter med sterke toner av espressokaffe og mørk bitter sjokolade, noe maltsødme, meget bitter avslutning, lang ettersmak. Glimrende fyldig og rik munnfølelse.
Et sensasjonelt bra øl - feinschmeckerne kommer nok til å tømme vår begrensete beholdning ganske raskt!
99/99 7,5%
Hitachino Nest Real Ginger Ale
Fra japanske Kiuchi Brewery kommer deres Hitachino Nest Real Ginger Ale, og som navnet røper er det brygget med en porsjon fersk ingefærrot i bryggekjelen. Malttypene er pale, münchener, krystall og sjokolade, humletypene er Chinook, Perle og Kent Goldings.
Ravfarget øl, svakt disig, med et bra off-white skum.
Fin aroma av fersk ingefær og fruktig og blomsteraktig humle, hint av sitrongress.
Smaken har betydelig maltsødme, men har ingefæren som det dominerende elementet gjennom det hele (likevel ikke så mye at smaken blir brennende), med hint av søte frukter og sukkertøy. Avslutningen er tørrere, med moderat humle.
Dette er et godt øl hvis du liker ingefær (det gjør jeg), men hvis du hater dette krydderet, eller er allergisk mot det, er det å be om trøbbel å bestille Real Ginger Ale ...
91/90 8%
Hitachino Nest Japanese Classic Ale
I Japan overtar interessante håndverksbryggerier en stadig større del av det voksende ølmarkedet (i motsetning til hva mange tror, er øl langt større enn sake i Japan), men inntil nylig har vi sett det som ganske urealistisk å få noen av ølene deres hit til landet. Heldigvis har våre venner i Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet i Grimstad) nå kommet oss til hjelp, og importerer en meget begrenset mengde japanske kvalitetsøl til oss og noen få andre utvalgte puber.
Hitachino Nest er varemerket til Kiuchi Brewery, og deres Japanese Classic Ale (JCA) er en "India Pale Ale" slik øltypen var da den først ble innført til Japan i Edo-perioden på 1800-tallet. Ølet er lagret i tradisjonelle fat av sedertre, på samme måte som bryggeriets sake (risvin).
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et flott off-white skum.
Behagelig aroma av blomsteraktig og fruktig humle (Chinook, Challenger, Kent Goldings), hint av sedertre.
Smaken har først en betydelig maltsødme (fra pale-, münchener- og krystallmalt), fulgt av en distinkt humlebitterhet i avslutningen, og et nesten malurtaktig "bitt" i ettersmaken.
Balansen mellom smakselementene er kanskje litt annerledes enn man finner i moderne vestlige ales, men dette er absolutt en god IPA som bør prøves!
93/87 7,5%
Tamamura Honten Nøgne Ø Not So Mild Ale - Harvest Brew Fresh Hop
Langt navn på dette ølet, som er et samarbeidsprosjekt mellom det japanske bryggeriet Tamamura Honten og Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø. Sjefsguru Kjetil Jikiun hos Nøgne Ø (som også finner tid til å være pilot hos SAS) reiste til Japan for å brygge Not So Mild Ale, som ble lansert på den 7. Tokyo Real Ale Festival i februar 2009. Stilmessig er dette en English (dark) mild ale, men med såpass mye ferskhøstet humle at den blir "not so mild" likevel.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
God men moderat aroma av mild ale malt, sjokolademalt og noe fruktig humle.
Smaken er rimelig fruktig, men har også et moderat røstet preg med mild kaffe og sjokolade. Avslutningen har akkurat så mye humle at ølet kan sies å leve opp til navnet, uten at det diskvalifiserer seg helt fra mild-kategorien. Et høyst lettdrikkelig og behagelig øl, mener nå vi.
58/71 4,5%
Jacobsen Saaz Blonde
Danskene får en 7,1% versjon av dette ølet, vi i Norge må nøye oss med 4,5%. Jacobsen Saaz Blonde har sin opprinnelse hos Carlsberg-eide Husbryggeriet Jacobsen, som holder til i Carlsbergs historiske og fredete bryggerilokaler i Valby i København. Som navnet sier er den brygget med tsjekkisk Saaz-humle, og ligger stilmessig nærmest en "belgisk" blonde ale.
Krystallklar blekgul farge, digert hvitt skum. Behagelig aroma av fruktig og moderat krydderaktig belgisk overgjær, Saaz-humlen bidrar også med noen toner av nyslått gress. Myk munnfølelse. Smaken har også en moderat fruktighet og et finstilt og mildt krydret preg, moderat Saaz-humle i avslutningen. Forfriskende og høyst lettdrikkelig!
26/13 4,5%
Erdinger Urweisse
Erdinger Weissbier er vår storselger på fat - nå har bryggeriet også kommet med sin Urweisse på flaske. Det er en litt mørkere Hefe-Weissbier, med litt fyldigere munnfølelse enn den vanlige Erdinger, men ikke på langt nær så mørk som en Weissbier Dunkel.
Glasset fylles først helt av et enormt hvitt skum, som bare langsomt lar et dypgyldent disig øl komme til syne.
Typisk hveteølsaroma med sterke toner av kryddernellik, også modne bananer og bobletyggegummi.
Smaken har igjen søtlige toner av modne bananer, også moderate toner av kryddernellik. Avslutningen er ganske mild, med minimal humle.
Som våre andre hveteøl er dette en deilig forfriskning!
83/98 4,9%
Goose Island Matilda
Fra Goose Island Beer Company i Chicago kommer Matilda, et overgjæret øl i belgisk stil. Det skal være brygget med en sjelden gjærtype, palemalt og karamellmalt, og humletypene er Styrian Goldings og Saaz.
Dypgylden til rav farge på ølet, med et høyt hvitt (eller svakt off-white) skum.
Sterk fruktig og krydret aroma, toner av kryddernellik, belgisk overgjær og alkohol.
Munnfølelsen er ganske fyldig og rik. Smaken har en bra fruktig og maltet sødme, med noen toner av milde krydderier og moderat humle i avslutningen.
Gode saker dette her, et vellykket "belgisk" framstøt av amerikanerne.
96/99 7%
Haandbryggeriet Hesjeøl
HaandBryggeriet i Drammen legger for tiden vekt på å utvikle nyskapende øl som samtidig har sine røtter i gamle norske øltradisjoner. Deres Hesjeøl er et ledd i dette arbeidet.
Hesjing av høy på gårdene har nok flere av våre "modne" gjester vært med på i sin barndom - før siloen og senere "traktoreggene" overtok. Da trengte arbeidsfolket et leskende øl i varme sommerdager. Hesjeøl har nok en del egenskaper (blant annet en porsjon røykmalt) som kan være historisk korrekte, men alkoholstyrken på 6,5% er neppe helt i samsvar med 1900-tallets "slåttøl" - hvis såpass sterkt øl hadde blitt tilbudt arbeidsfolket, er der nok fare for at de snart hadde blitt liggende strødd mellom hesjene.
Lys brun disig farge på ølet, flott off-white skum.
Herlig aroma av fruktig humle og appelsinskall, også toner av belgisk overgjær og milde krydderier, med et streif av røyk.
Smaken har en sødme som nok oppleves som akkurat passe av gjestene på Cardinal, men som kanskje ville vært i søteste laget for de som svettet med hesjingen - god er smaken i alle fall, den har også fruktige, gjærpregete og krydrete toner med hint av karamell, og en distinkt humlebitterhet og streif av røyk i avslutningen.
Et nytt bevis på att HaandBrygeriet kan lage virkelig gode øl!
Bilde: Kjepetorsken
94/98 6,5%
Proper Job IPA
St. Austell Brewery holder til i byen av samme navn i Cornwall, Englands "Celtic fringe". Da det 32. Cornish Regiment gjorde seg bemerket med iherdig forsvar av sin garnison under det indiske opprøret 1857-58, ble de hedret av dronning Victoria for å ha gjort "a proper job". Meget mulig at inderne så noe annerledes på saken ... Uansett, dette er bakgrunnen for at ølet har fått navnet Proper Job IPA. Det er brygget med Maris Otter malt og amerikansk humle (Cascade, Chinook og Willamette), og er flaskekondisjonert.
Klar gylden farge, høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av ananas og andre tropiske frukter, også noe sitrus.
Smaken har en betydelig maltsødme, som delvis balanseres av en godt merkbar humlebitterhet. Denne blir furunålsaktig med preg av harpiks i avslutningen. Bitterheten er likevel mer moderat enn i de fleste amerikanske IPAs.
84/98 5,5%
Opperbacco TriplIpa
Italia er et av de mest spennende "nye" landene for håndverksøl i Europa. Mikrobryggeriet Opperbacco i Notaresco presenterer med sin TriplIPA et skikkelig hybridøl, nemlig en krysning mellom belgisk tripel/riple og amerikansk IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge, lett disig, med et høyt hvitt skum.
Herlig aroma av belgisk overgjær, banan, koriander og mildt krydder.
I smaken dominerer den amerikanske humlen (Simcoe, Columbus og Amarillo, sistnevnte tørrhumlet - dessuten også noe tsjekkisk Saaz) med en betydelig bitterhet (56 IBU) fra begynnelse til slutt, på en mer subtil bakgrunn av "belgisk" sødme med noen sitrusaktige og krydrete toner. Gode saker!
96/97 7,8%
BrewDog Punk IPA
De skotske bryggerne i BrewDog er omtrent like tøffe i trynet som bryggerne av amerikanske Stone Arrogant Bastard Ale når de omtaler Punk IPA: "This is an agressive beer. We don't care if you don't like it." Og sånn fortsetter de ...
Vel, de får være så tøffe de vil, "this is the vote of the Norwegian jury":
Lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig humle fra USA og New Zealand (Chinook, Ahtanum og Nelson Sauvin), toner av tropiske frukter.
Smaken er aggressivt humlet fra begynnelse til slutt. Her er også en betydelig sødme, denne er helt påkrevet for å balansere noe av humlebitterheten. Harpiks og grapefrukt i avslutningen. Meget bitter og lang ettersmak.
Dette er et øl som ikke alle vil like - men "humlehodene" ELSKER det!
90/79 6%
Ducato A.F.O. (Ale for Obsessed)
Italia er unektelig mest kjent som vinland, men faktum er at landet nå har en framvekst av små håndverksbryggerier som gjør det til et av de mest spennende "nye" øllandene i Europa. Birrificio del Ducato er et av disse bryggeriene, og deres A.F.O. (Ale for Obsessed) er et utmerket eksempel på den nye trenden. Stilmessig ligger det nærmest en American pale ale. Det er et "levende" øl, og har derfor noe naturlig bunnfall i flasken. Her har alle vi "øl-besatte" fått noe å glede oss over!
Dyp oransje-brunlig farge, bra off-white skum. Noe uklar når bunnfallet helles med.
Herlig aroma av fruktig amerikansk humle (Chinook, Cascade og Willamette), toner av sitrus.
Smaken er distinkt humlepreget med grapefruktaktige toner, noe harpiks i avslutningen. Noe karamellmalt også, ganske bra balansert. Bitter ettersmak.
90/91 5,2%
Okell´s IPA
Fra Okell's Brewery på Isle of Man (den delvis selvstendige øya i Irskesjøen med norrøn historie) kommer Doctor Okell's IPA, som nok minner mer om en engelsk lys bitter eller "golden ale" enn om en IPA som vi kjenner dem fra USA. Gylden farge, bra hvitt skum. Ganske sterk og god aroma av humle, først blomsteraktig, så mer sitrusaktig og lett krydret. Smaken har et distinkt humlepreg gjennom det hele, med grapefruktaktige toner, og har akkurat nok malt til å balansere humlen. Det er ikke opplyst hvilke(n) humletype(r) som benyttes her - muligens Progress?Behagelig bitterhet i avslutningen og ettersmaken.
En god og forfriskende ale dette her, av en type som jeg bare ELSKER å drikke om sommeren - men den går godt an å drikke på andre tider av året også! Og skulle noen ha innvendinger til at du liker den FOR godt, får du bare opplyse om at ditt konsum er "the doctor's orders"!
65/95 4,5%
Stone Ruination IPA
Californiabryggeriet Stone Brewing Company har kalt dette ølet Ruination IPA fordi de lover at det vil ødelegge smaksorganene dine for lange tider. Kanskje en liten overdrivelse det, men i likhet med Arrogant Bastard fra samme bryggeri er Ruination helt klart ikke brygget for dem som primært søker en "fin balanse" mellom smakselementene i et øl. Målgruppen er de meste innbitte "humlehodene", de som simpelthen aldri kan få nok humle i ølet sitt. Så er da også bitterheten her på over 100 IBU.
Dypgylden farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk humle (sitrus, tropiske frukter).
Smaken er et voldsomt humleangrep fra starten til avslutningen, en søtlig maltet og fruktig bakgrunn er ikke nok til å balansere bitterheten (og det er da heller ikke meningen). Meget bitter ettersmak.
100/99 8,2%
Ten Fidy Imperial Stout
Under de organiserte ølsmakingene vi holder på Cardinal får vi ofte spørsmålet: "Er flaskeøl bedre enn boksøl?". Svaret på det er i utgangspunktet NEI, innpakningen av ølet betyr lite eller ingenting (hvis det ikke dreier seg om veldig lang lagring), det er kvaliteten på selve ølet som teller. Men siden temmelig smakløse amerikanske lyse lagerøl (og etterhvert også europeisk industripils) var de første ølene som kom på boks i store mengder (og fortsatt har størstedelen av boksmarkedet), har dessverre forestillingen festet seg om at "boks er ikke bra". Kvalitetsbryggeriet Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, har valgt å trosse denne forestillingen, og har gjort det til å en del av sitt image å brygge en hel rekke av "verdens beste boksøl". (Men vi har selvfølgelig også boksølet som mange framhever som nesten like godt, nemlig danske Ølfabrikken Porter.)
Ten FIDY Imperial Stout er kullsvart på fargen, med et moderat men flott og varig sjokoladebrunt skum.
God aroma av røstet malt / røstet umaltet bygg, sjokolade, kaffe og bakeri.
Intens smak av malt (det vil si både en betydelig maltsødme + innslag av kraftig røstet malt/bygg), toner av sterk kaffe, melasse og mørk bitter sjokolade, som ender i en distinkt humlebitterhet (hele 98 IBU), kombinert med ekstra bitterhet fra den røstede byggen.
Muligens verdens mest imponerende boksøl. Ikke helt "Bud Lite" dette her, nei!
100/98 10,5