Yo-Ho Tokyo Black Porter

Cardinal Pub Stavanger

Yo-Ho Brewing Company i Nagano, Japan, markerer med sin Tokyo Black Porter at de også kan brygge lettdrikkelige mørke øl.
Svart farge på ølet altså, høyt og flott lysebrunt skum.
Fin røstet aroma, toner av kaffe, mørk usøtet sjokolade og treverk.
Tørr røstet smak, ikke "robust" men fint balansert, toner av mild kaffe og brente brødskorper, hint av mørk usøtet sjokolade. Moderat humle (tyske Perle). Meget god å drikke.

90/88 5% 35cl

Yo-Ho Aooni

1_120508130_3

Aooni er en India Pale Ale fra Yo-Ho Brewing Company i Nagano, Japan.
Gylden farge, moderat hvitt skum.
Nokså moderat aroma til å være en IPA, noen toner av fruktig og furuaktig humle, et hint av karamell.
Smaken er imidlertid distinkt humlepreget, med en solid bitterhet fra begynnelse til slutt. Toner av grapefrukt og furu. Noe maltsødme, men ikke for mye. Mengden med bitterhumle framstår som helt riktig for en IPA, mens bryggerne gjerne kan være enda mer rundhåndet med aromahumlen i neste batch.

75/46 7% 35cl

Yo-Ho Yona Yona Ale

Cardinal Pub Stavanger

Yona Yona er japansk for "hver kveld" - og så mener da også Yo-Ho Brewing Company i Nagano at dette er en pale ale som du kan drikke hver kveld. Vel, med det ølutvalget vi har på Cardinal er det naturlig om du ønsker å variere litt, men at Yona Yona er god nok til jevnlig inntak, er der knapt noen tvil om.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, massevis av eksotiske og tropiske frukter. 
Forfriskende smak, ikke for søt, ikke for tørr. Moderat malt og rikelig med fruktig humle, men bitterheten er likevel meget moderat. Også her toner av eksotiske frukter. Meget lettdrikkelig. Igjen et japansk øl som har alle forutsetninger for å bli en "sommerslager" hos oss. Og selger det så bra i sommer som vi tror, så tar vi sikte på å ha det tilgjengelig hele året!

78/74 5,5% 35cl

Yo-Ho Suiyoubi No Neko

Cardinal Pub Stavanger

Yo-Ho Brewing Company finner du i Nagano i Japan. Nå er de representert på Cardinal med flere øl, og det mest sommerlette heter Suiyoubi No Neko og betyr noe sånt som "onsdagskatten". Ølet skal altså være brygget spesielt for onsdager, med ambisjoner om å hjelpe deg gjennom resten av uken. Med moderat alkoholstyrke og en lett og frisk karakter bør det være velegnet til formålet - men vi serverer det selvsagt ALLE ukedager. Stilmessig kalles ølet en "belgisk" witbier, men det smaker mest som en krysning av witbier og tysk Kristallweizen.
Lys gul farge på ølet, nesten krystallklart, framstår som filtrert. Moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av appelsinskall og koriander, også banan og kryddernellik.
Forfriskende smak, banan, kryddernellik, koriander og appelsinskall igjen. En utmerket "sommerforfriskning" - hele året.

43/50 4,5% 33cl

Baird Brewing Company Japan Tale Ale


Enda et øl med moderat frukttilsetning fra japanske Baird Brewing Company! Deres Japan Tale Ale er tilsatt plommer.
Uklar blek brunlig-gul farge, høyt til moderat hvitt skum.
Behagelig fruktig aroma, toner av plommer og sitrus, også søtlig malt, hint av karamell og tre.
Smaken er meget fruktig med en del sødme, igjen med toner av plommer og sitrus, med et innslag av mildt krydder i avslutningen.
Nok et øl med et litt spesielt "japansk" preg, vel verd å prøve!

44/78 5,9%

 

Baird Brewing Company Jubilation Ale


Fra Baird Brewing Company i Numazu, Japan, har vi nettopp fått inn noen få flasker av 2007-årgangen av deres Jubilation Ale. Ølet er akkurat passe modnet nå, og blir neppe stort eldre i hyllene hos oss. Dette herlige ølet er brygget med kandiserte fullmodne fikener og kanelstenger fra det japanske nikki-treet.
Disig brunlig-oransje farge på ølet, flott og varig off-white skum med en blekoransje teint.
Ganske sterk søtlig aroma med toner av kandisert frukt (fiken, altsåWinking, karamell og malt, hint av kanel.
Smaken har toner av kanel og andre milde krydderier, fiken, karamell og malt, med en fin sødme som er bra balansert av god humle i avslutningen. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen, som imidlertid ikke dominerer. I ettersmaken er der toner av tre.
Et meget interessant øl, som er behagelig å drikke.

83/92 6,5%

 

Tamamura Honten Wheat Wine of Shiga Kogen


"Wheat wine" er en ølbetegnelse innført av amerikanske håndverksbryggerier, og brukes om en barleywine som er brygget med en stor andel hvete, og som er sterkere enn en tysk Weizenbock. Japanske Tamamura Honten gir med sin Wheat Wine of Shiga Kogen sitt bidrag til denne øltypen, den første av slaget vi har på Cardinal.
Disig brunlig-gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Søtlig aroma med toner av marsipan, sukkertøy, karamell, alkohol og overmodne frukter.
Smaken er søt og relativt alkoholpreget.

85/39 9,5%

Baird Brewing Company Asian Beauty Biwa Ale


Japanske Baird Brewing Company presenterer med sin Asian Beauty Biwa Ale et overgjæret øl som er tilsatt biwa-frukt (den lille gule og spiselige plommelignende frukten fra loquat-treet).
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Interessant og uvanlig fruktig aroma, noe som sannsynligvis skyldes biwa-frukten, men også fruktig humle.
Smaken er frisk, saftig og fruktig, men ikke særlig søt eller sur, med distinkt humle i den tørre avslutningen. Noen toner av tre i ettersmaken.
Et særdeles drikkelig øl!
 
46/81 6%

Baird Brewing Company Daidai Dark Wheat Ale


Fra japanske Baird Brewing Company kommer Daidai Dark Wheat Ale, som er nærmest en Dunkelweizen, muligens tilsatt noe frukt (japansk-kunnskapene våre er noe begrensete).
Dyp kobberfarge på ølet, bra off-white skum.
Interessant aroma av malts, mørkt brød, karamell og modne frukter, hint av tre.
Smaken er fruktig med en merkbar syrlighet, også toner av tre og brunt brød, hint av karamell. Moderat humle i avslutningen.

28/51 5%

 

Tamamura Honten House IPA

beer_67410

Når bryggerne i japanske Tamamura Honten presenterer sin House IPA, står de defintivt ikke tilbake for sin amerikanske kolleger i utførelsen. Her er humlingen så rikelig at amerikanerne nok helst ville kalt dette en "imperial / double IPA".
Dypgylden til brunlig oransje farge på ølet, disig. Moderat hvitt skum.
Aroma av jord, tre og appelsinmarmelade, fruktig og harpiksaktig humle.
Smaken har først en rik maltpreget og fruktig sødme, så overtar kraftig amerikansk(?) humle med massevis av harpiksaktig og grapefruktaktig bitterhet. Tilstrekkelig sødme blir igjen til å balansere noe av bitterheten.
Dette er rent nam-nam for "humlehodene" blant Cardinals gjester - de vil nok sørge for å tømme vårt begrensete lager av dette kvalitetsølet rimelig raskt.

96/79 8%
 

Miyama Blonde


Fra japanske Tamamura Honten kommer Miyama Blonde, som er en blonde ale i belgisk stil, nærmest en saison. Som andre øl fra samme bryggeri er den brygget med høstens ferske humle.
Blek halmfarge på det disige ølet, bra hvitt skum.
Moderat men god aroma av belgisk overgjær og sitrusfrukt, hint av mildt krydder.
Frisk og saftig smak med distinkt krydrete toner, hint av sitrus. Pepperaktig og humlebitter avslutning og ettersmak.
En god og leskende saison som neppe vil stå lenge i hyllene hos oss, før det begrensete partiet er utsolgt!
 
74/42 6,7%

Hitachino Nest Red Rice Ale


Hitachino Nest Red Rice Ale fra japanske Kiuchi Brewery er en tradisjonell ale, som er brygget med en spesiell rød ristype. Denne røde risen har vært dyrket i Japan siden oldtiden, og setter sitt spesielle preg på ølet både aroma- og smaksmessig, og bidrar også til fargen.
Lys brun farge med en rødlig teint, høyt off-white skum.
Aroma av malt og ris, hint av karamell, også søtlige toner av en slags udefinert frukt.
Smaken har en mellomsøt miks av malt og udefinert frukt igjen, lav bitterhet. Alkoholen er merkbar. Noe humle i ettersmaken.
Dette er antagelig det mest særpreget "japanske" av Hitachino-ølene, og er vel verd å prøve.

54/60 7%

 

Hitachino Nest Espresso Stout


Fra Kiuchi Brewery i Japan kommer Hitachino Nest Espresso Stout, som stilmessig hører hjemme i klassen "foreign stout / imperial stout". Som navnet sier er ølet brygget med en porsjon espresso-kaffebønner i kokekaret. Fire forskjellige malttyper er benyttet.
Ølet er kullsvart på fargen, med et flott og varig brunt skum. Flottere kan du ikke forlange det!
God røstet aroma, toner av kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter og vanilje.
Smaken har en distinkt røstet karakter med sterke toner av espressokaffe og mørk bitter sjokolade, noe maltsødme, meget bitter avslutning, lang ettersmak. Glimrende fyldig og rik munnfølelse.
Et sensasjonelt bra øl - feinschmeckerne kommer nok til å tømme vår begrensete beholdning ganske raskt!
 
99/99 7,5%

Hitachino Nest Real Ginger Ale


Fra japanske Kiuchi Brewery kommer deres Hitachino Nest Real Ginger Ale, og som navnet røper er det brygget med en porsjon fersk ingefærrot i bryggekjelen. Malttypene er pale, münchener, krystall og sjokolade, humletypene er Chinook, Perle og Kent Goldings.
Ravfarget øl, svakt disig, med et bra off-white skum.
Fin aroma av fersk ingefær og fruktig og blomsteraktig humle, hint av sitrongress.
Smaken har betydelig maltsødme, men har ingefæren som det dominerende elementet gjennom det hele (likevel ikke så mye at smaken blir brennende), med hint av søte frukter og sukkertøy. Avslutningen er tørrere, med moderat humle.
Dette er et godt øl hvis du liker ingefær (det gjør jeg), men hvis du hater dette krydderet, eller er allergisk mot det, er det å be om trøbbel å bestille Real Ginger Ale ...

91/90 8%

 

Hitachino Nest Japanese Classic Ale


I Japan overtar interessante håndverksbryggerier en stadig større del av det voksende ølmarkedet (i motsetning til hva mange tror, er øl langt større enn sake i Japan), men inntil nylig har vi sett det som ganske urealistisk å få noen av ølene deres hit til landet. Heldigvis har våre venner i Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet i Grimstad) nå kommet oss til hjelp, og importerer en meget begrenset mengde japanske kvalitetsøl til oss og noen få andre utvalgte puber.
Hitachino Nest er varemerket til Kiuchi Brewery, og deres Japanese Classic Ale (JCA) er en "India Pale Ale" slik øltypen var da den først ble innført til Japan i Edo-perioden på 1800-tallet. Ølet er lagret i tradisjonelle fat av sedertre, på samme måte som bryggeriets sake (risvin).
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et flott off-white skum.
Behagelig aroma av blomsteraktig og fruktig humle (Chinook, Challenger, Kent Goldings), hint av sedertre.
Smaken har først en betydelig maltsødme (fra pale-, münchener- og krystallmalt), fulgt av en distinkt humlebitterhet i avslutningen, og et nesten malurtaktig "bitt" i ettersmaken.
Balansen mellom smakselementene er kanskje litt annerledes enn man finner i moderne vestlige ales, men dette er absolutt en god IPA som bør prøves!

93/87 7,5%

Tamamura Honten Nøgne Ø Not So Mild Ale - Harvest Brew Fresh Hop


Langt navn på dette ølet, som er et samarbeidsprosjekt mellom det japanske bryggeriet Tamamura Honten og Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø. Sjefsguru Kjetil Jikiun hos Nøgne Ø (som også finner tid til å være pilot hos SAS) reiste til Japan for å brygge Not So Mild Ale, som ble lansert på den 7. Tokyo Real Ale Festival i februar 2009. Stilmessig er dette en English (dark) mild ale, men med såpass mye ferskhøstet humle at den blir "not so mild" likevel.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
God men moderat aroma av mild ale malt, sjokolademalt og noe fruktig humle.
Smaken er rimelig fruktig, men har også et moderat røstet preg med mild kaffe og sjokolade. Avslutningen har akkurat så mye humle at ølet kan sies å leve opp til navnet, uten at det diskvalifiserer seg helt fra mild-kategorien. Et høyst lettdrikkelig og behagelig øl, mener nå vi.

58/71 4,5%

Sapporo Premium lager

sapporo-premium

Sapporo Premium lager kan føre sin historie tilbake til 1876 da Seibel Nakagawa kom tilbake til Japan etter et studieopphold i Tyskland, hvor han hadde brukt tiden til å studere tysk ølbryggerkunst. Allerede året etter var han i gang med eget bryggeri og produserte der Japans første lager. Dette er kvalitetsøl som bør passe den nordiske gane og selvfølgelig egner seg utmerket som drikke til sushi. Felles for både Sapporo Premium lager og Cobra Premium lager er innslaget av ris, som skaper en ren, men søtlig aroma.
Lyst øl med tørr og ren stil med jevnt og tett skum. Komplekst smaksbilde med korn og et lite innslag av søt ris. Fin ettersmak og balansert bitterhet. Denne egner seg ikke bare fint til sushi, men også til sterkere krydderretter.

Iki Beer

iki_beer

Iki Beer er et "japansk" spesialøl, brygget hos det belgiske forsøksbryggeriet De "Proef" Brouwerij i Lochristi. Det er brygget med uvanlige (og visstnok ekstra sunne) tilsetninger av japansk grønn Sencha te og Yuzu-frukt, som er en japansk sitrusfrukt. Disig blekgul farge på ølet, med et høyt og varig hvitt skum. Den søtlige og uvanlige aromaen bærer preg av de to spesialingrediensene. Smaken har et visst preg av hveteøl, men minner mest av alt om iste med sitron. Minimal bitterhet, lett og forfriskende.
"Iki" er det japanske ordet for "liv" - og det kan jo bli et himla liv på Cardinal når de som vanligvis forfrisker seg med iste hiver seg på dette ølet i stedet ...

Asahi Super Dry


Asahi Super Dry ble lansert i 1987 og var etter manges mening en forbedring av Japans tradisjon med tørt og fruktig øl, og dette merket har utrolig nok vokst til å bli verdens tredje mest solgte øl. Nøkkelen til suksessen er kombinasjonen med mat. I England er ølet lisensprodusert av våre venner på Shepherd Neame i Kent. Det ble solgt to milliarder kasser Asahi i 1990. Bryggeriet ble startet i 1891.
Gyllen farge, frisk, syrlig duft med blomster. Fint skum, noe bitterhet og en god del sødme. Ølet er brygget med ris i tillegg til byggmalt, og har derfor en tørr og lett stil.

Kirin Ichiban

kirin beer

Kirin er et av verdens største bryggerier. Ølet er oppkalt etter en mytisk skikkelse som er halvt menneske og halvt drage, som etter å ha tilbrakt noe tid med en dame ble opphavet til Confucius..
Bryggeriet er et av Japans fem store med en historie som strekker seg tilbake til 1885. Men egentlig strekker den seg lengre. Martinius Thoresen var en skomakersønn fra Arendal født i 1834. Etter å ha arbeidet en tid ved Arendals Bryggeri utvandret han til USA, hvor han tok navnet William Copeland. Historien forteller så at han tok hyre på en skute og seilte til østen hvor han ble akterutseilt i Japan. Etter å ha prøvd seg som melkeprodusent tok han frem sine bryggerkunnskaper fra Norge, og startet Spring Valley Brewery i 1781, som senere ble til Kirin Brewery. Japans største bryggeri. I Japan regnes William Copeland som det japanske ølets far. Kirin Lager ble første gang brygget I 1888, men det var først etter at produksjonsmetoden ble endret I 1975 Kirin fikk sitt internasjonale gjennombrudd. Resultatet, et forfriskende og tørt øl med en mye renere ettersmak, fant veien til de store utenlandske markedene, og er I dag lisensprodusert av bla Charles Wells I England. Gyllen farge, enkel og ren duft, med noe søtlig preg.