Cigar City Hopped on the High Seas (Kohatu)

beer_252175

Fra Cigar City Brewing i Tampa, Florida, kommer ølserien Hopped on The High Seas – den er nemlig brygget på Puerto Rico som en «tropisk IPA», og fraktet til Florida med båt, og tørrhumlet kontinuerlig underveis. Den versjonen vi nå har fått tak i et par kasser av, er tørrhumlet med den nye newzealandske humlevarianten Kohatu, som er en av bryggernes favoritter. (Der er flere som har den som favoritt: Første gang den humlen ble benyttet i Norge, var i Cardinals eget brygg «Sigmunds Herbarium».) Hopped on the High Seas ble brygget i februar/mars, og er således så ferskt som man overhodet kan håpe på å få et amerikansk øl i Norge. Og ferskt bør det drikkes, for å få fullt utbytte av den deilige humlearomaen.
Svakt disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt aroma av tropiske frukter, også hint av urter og granskudd.
Forfriskende smak, velhumlet gjennom det hele, igjen med toner av tropiske frukter, urter og granskudd, med en grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet i avslutningen. Lett i kroppen for sin styrke. Meget lettdrikkelig!

96/94 7% 35,5cl

Amager / Cigar City Xiquic and The Hero Twins

amager-cigar-city-xiquic-and-the-hero-twins

Med dette samarbeidsølet, som stilmessig er en imperial stout og modnet på sedertre-spiraler, har Amager Bryghus (med besøk fra Cigar City Brewing) begitt seg inn på maya-indianernes mytologi. Vi på Cardinal fikk smake denne heftige stouten første gang da vi var på personaltur til Amager tidlig i høst, og ble kjapt overbevist om at vi måtte ha den på Cardinal – en beslutning som også vår referansegruppe på «Mandag i Annen» har bifalt med fornøyd brumming. (En god del av beholdningen er allerede solgt ut, før vi rakk å skrive noen kommentar.) Vi gir først ordet til bryggerne selv:
«Hvem Xiquic egentlig var kan være lidt vanskeligt at forklare i korte vendinger, men de heltmodige tvillinger kender vi alle: Wayne Wambles og Jacob Storm - chefbryggere på henholdsvis Cigar City Brewing i Tampa, Florida og så her hos os på Amager Bryghus. Siden sit første besøg på bryghuset tilbage i 2011 har Wayne været lidt af et idol for os. Vi har nemlig svært ved at forestille os nogen, der er mere dedikeret og kompromisløs i sin tilgang til brygning - og det kombineret med ægte passion og sans for detaljen. Derfor var det en stor ære, at Wayne tog imod vores invitation om at brygge hos os - og det endda på hans fødselsdag! Opskriften blev skabt gennem en endeløs række e-mails. Cigar Citys signatur-ingrediens - cedertræet - blev bestilt hjem og en fødselsdagskage blev bagt. Det blev en sjov dag - og vi håber at du vil have det sjovt med at smage denne dobbeltmæskede cedertræslagrede peber Imperial Stout - ja intet mindre. Det er lidt af et bæst - men et blidt og venligt bæst. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Crystal Rye, Crystal 50/100, Crystal 70/140, Crystal 100/200, Black, Chocolate Rye, Roasted Barley. Cedar, Black pepper. Hops: Citra, Centennial, Chinook, East Kent Goldings, Herkules. Yeast: UK-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat kremig brunt skum.
Behagelig aroma av sedertre, mild kaffe, røstet malt, hint av sjokolade og pepper.
Den middels søte smaken er røstet men ikke ekstrem, toner av sjokolade, vanilje, kaffe og sedertre, med distinkt svart pepper og furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

Cigar City Guava Grove


Cigar City Brewing Company holder til i Tampa, Florida, og deres Guava Grove er en ale i "belgisk" stil, men som har gjennomgått en annengangs gjæring og lagring på guavapuré, noe som definitivt ikke er vanlig i ølverdenen. Om du har lest boken Duften av guava av Gabriel García Márquez, vil du få flashback til stemningen når du drikker dette ølet! 
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Intens aroma av guava og andre tropiske frukter, belgisk overgjær og mildt krydder.
Brusende munnfølelse. Smaken er saktens "belgisk" i utgangspunktet, men altså med den ubelgiske tilsetningen av guavafrukt. Tørrere enn forventet. Krydret / pepperaktig avslutning.

Cigar City Jai Alai India Pale Ale


Jai Alai er navnet på verdens hurtigste ballspill, med opprinnelse i den baskiske delen av Spania. Det spilles på en bane som kalles fronton, og ble også lenge spilt i Tampa, Florida, før sporten døde ut der på 1990-tallet. Og Tampa er hjembyen til Cigar City Brewing Company, som har brygget denne IPAen.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. Høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma av krystallmalt og amerikansk humle, toner av appelsinmarmelade.
Smaken har amerikansk humle på en nokså søt maltet base, IPA-bitterheten er der, men er ikke ekstrem. Hint av bitter appelsinmarmelade og furunål.
Sklir greit ned denne også!
 

Cigar City Maduro Brown Ale


"Maduro" er spansk for "moden", og er også betegnelsen for mørke dekkblader på håndlagde sigarer. Tampa i Florida er den store sigarbyen i USA (utvilsomt framhjulpet av en betydelig befolkningsandel eksilcubanere), og hva er da mer naturlig enn at det lokale kvalitetsbryggeriet heter Cigar City Brewing Company? Deres Maduro Brown Ale skal være brygget med en andel valset havre, som bidrar til den silkemyke smaken.
Mahognifarget øl, høyt til moderat og varig beige skum.
Meget god aroma av lettrøstet malt, brunt brød, karamell og nøtter.
Smaken har i stor grad de samme elementene som aromaen, og er ikke for søt. Hint av sjokolade, moderat humle (25 IBU). Et særdeles drikkelig øl - gir mersmak!
Enda et bidrag til vår stadig voksende stolthet over vårt utvalg av gode brown ales.