Thornbridge Charlie Brown Peanut

beer_304643

Engelske Thornbridge Brewery har blitt et av favorittbryggeriene på Cardinal, men Charlie Brown er ny hos oss.
Så hva slags øl er dette? Vel, ut fra navnet er det vel ingen overraskelse at det dreier seg om en brown ale. Men Charlie Brown er jo også navnet på han som på norsk heter «Baltus», i tegneserien «Knøttene». Og hva heter tegneserien på engelsk? Riktig, «Peanuts».
Vent litt, bryggeriet har vel ikke ….?! Jo, jaggu har de så! Charlie Brown er brygget med peanøttsmør i kokekaret, og har modnet på grønne peanøtter etter gjæringen.
Dette har vi aldri vært borti før, men en gang må jo være den første, som hu sa, brura.
Dyp brun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum. Aroma av lettrøstet og kjeksaktig malt, brunt brød og peanøtter. Smaken er maltpreget, men ikke søt, igjen lettrøstede, kjeksaktige og brødaktige toner – og rikelig med peanøtter. Meget moderat humle. Til tross for den sprø idéen om å ha peanøtter i ølet:
Charlie Brown smaker likevel som en god øl med peanøtter tilsatt – ikke som peanøttsmør med øl tilsatt. Og det skal vi være glade for. Som det er, framstår ølet nemlig som forbausende harmonisk.

Thornbridge Hall Whisky Barrel Aged Double Scotch Ale

beer_249122

Igjen et håndverksøl i Thornbridge Hall-serien. Om bryggeriet ligger i Derbyshire, England, så er inspirasjonen til ølet hentet i Skottland – det er også whiskytønnen som ølet har vært lagret på. Vi gir like godt ordet til bryggerne selv: «This smooth and rich Scotch ale has been matured for a year in Auchentoshan Scotch Whisky casks. It pours a deep mahogany with an off-white head. The aromas are a complex blend of subtle, perfumed notes of heather, hints of whisky, bonfire toffee, fresh coffee and milk chocolate. Our ’Double’ Scotch is a genuine expression of maltiness, with the rich sweet malt marrying perfectly with gentle oak and whisky flavours.”
Vår egne smaksnotater ligger ikke langt unna:
Mahogni farge på ølet, digert og varig beige skum.
Aroma av treverk, hint av whisky, røk og kald kaffe.
Maltpreget smak, middels søt, tydelige toner av eik / whiskytønnen, hint av røk, merkbar humle i avslutningen. Bør drikkes ved kjellertemperatur, ikke iskald.

na 8,5% 50cl
 

Thornbridge Hall / St. Eriks Imperial Raspberry Stout

Cardinal Pub Stavanger

Ølene i Thornbridge Hall-serien blir fortsatt brygget på det opprinnelige bryggeriet på herresetet Thornbridge Hall – de øvrige Thornbridge-ølene blir brygget på det langt større Riverside-bryggeriet deres i Bakewell. Imperial Raspberry Stout er resultatet av et besøk fra St. Eriks Bryggeri og deres brygger Jessica Heidrich (fra Arlandastad utenfor Stockholm). Det er altså brygget med en solid dose skotske bringebær. Malten er pale, crystal, dark crystal, chocolate og roasted barley.  Humlen er engelske Bramling Cross.
Svart farge på ølet, mørk rubinrød i høylysene. Høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av bringebær, bringebærkonfekt og mørk malt, hint av solbær.
Smaken er distinkt røstet og fruktig – mørk malt, kaffe og mørk bitter sjokolade, og markerte bringebær. Hint av lakris og solbær. Bitter og snerpende avslutning.

97/66 10% 50cl

Thornbridge Hall Russian Imperial Stout

45111

Wow! Dette klassiske ølet fra det engelske herresetet Thornbridge Hall er noe av det heftigste vi har smakt på lange tider. Thornbridge Saint Petersburg (som leverandøren vår nå var utsolgt for) er nok også meget god, men er langt lettere, og blir plutselig «rene barnematen» når den sammenlignes med Russian Imperial Stout, som er basert på en oppskrift fra Courage-bryggeriet i 1850. Malttypene er Maris Otter Pale, Amber og Black Patent. Humletypene er Apollo og  Hallertauer Hersbrücker.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Utsøkt aroma, sterke vinøse og eikede toner som nesten overdøver de røstede sjokoladetonene i bakgrunnen.
Fyldig og rik munnfølelse. Sterk smak med massevis av maltsødme, mørk melasse, salt lakris, tobakk, kaffe, mørk sjokolade og eik.
Som man sier i Stavanger: Salicath!

Thornbridge Kill Your Darlings (fat)

KidAcne_Thornbridge_SingleBottle1

Det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge sine øl blir revet bort så snart vi setter på et fat (har flere av dem på flaske også, men altså ikke dette). Cardinals gjester har virkelig skjønt at her dreier det seg om godsaker. Men skal man forsøke seg på nye ølstiler, er evnen til å "kill your darlings" viktig. Og Thornbridge's "darlings" er helt klart de overgjærede ales. Da tilsier logikken at Kill Your Darlngs IKKE er en ale, men et undergjæret lagerøl i tysk-østerriksk stil. 
Rubinrød farge på ølet, fint off-white skum.
Moderat aroma, men god nok - fruktig humle kommer i forgrunnen, karamellmalt i bakgrunnen. Smaken framstår frisk og fruktig, med bra innslag av amerikansk Amarillo- og tysk Tettnanger-humle gjennom det hele. Mild karamell i bakgrunnen, men ikke for søt. Lettdrikkelig - dette er et Thornbridge-øl som også "vanlige pilsdrikkere" trygt kan våge seg på.

Thornbridge Colorado Red (fat)

Cardinal Stavanger

At engelske Thornbridge Brewery står for kvalitet, må allerede anses som tilstrekkelig bevist på Cardinal. Nå introduserer vi et nytt øl fra dette bryggeriet i Derbyshire, Colorado Red (kun på fat). Utgangspunktet er en red ale i amerikansk stil, men i stedet for å bruke amerikansk eller newzealandsk humle (som moten tilsier, også i England), har man valgt å bruke oljerike engelske humler som Admiral, Bramling Cross, Phoenix, Pilgrim og First Gold. 
Vakker brunlig-rød farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av fruktig og mildt krydret engelsk humle, hint av harpiks, også malt og jordtoner.
Den middels søte smaken er også fruktig, men mer i retning av tørket eller bakt frukt og bær, igjen noen jordtoner, velhumlet, med en fast ryggrad av malt. Thornbridge leverer igjen!

Thornbridge Raven Black IPA (fat)

Cardinal Stavanger

Engelske Thornbridge Brewery i Derbyshire har allerede markert seg på Cardinal med sine kvalitetsøl - siste ut på fat er Raven, en såkalt "black IPA". Den ble første gang brygget til Chesterfield CAMRA Beer Festival, men er nå en av bryggeriets faste ales. Oppskriften kom fra bryggeriets nye medarbeider James Kemp, som var newzealandsk mester i hjemmebrygging 2008. Og da er det bare rimelig at den newzealandske humletypen Nelson Sauvin er brukt i dette ølet, sammen med amerikanske Centennial og japansk-amerikanske Sorachi Ace. Og siden ølet er (nesten) svart, røper det at her har man brukt både sjokolademalt og svart patentmalt, i tillegg til Maris Otter pale malt.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten ravnsvart, og lever dermed opp til navnet. Flott og kremig beige skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, noen røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er også fruktig og furupreget med tydelig karakter av de nevnte humletypene, og med en tørr røstet og middels bitter avslutning.
At det er bra saker som kommer fra Thornbridge, har vi nesten begynt å ta som en selvfølge - ihvertfall er det sikkert at
Raven ikke ødelegger bryggeriets renommé!

Thornbridge Halcyon (fat)

halcyon

Thornbridge-bryggeriet i Derbyshire kaller dette en "Imperial IPA". Halcyon er ellers navnet på bygg-/malttypen, som skal være litt skarpere i kantene enn Maris Otter. Det er første gang vi har dette ølet på Cardinal - bryggeriet borger for topp kvalitet.
Disig gyldent øl med både aroma og smak dominert av fruktig humle (tropiske frukter) og gran / furu. Bitterheten er likevel relativt moderat til å være en imperial IPA. Slektskapet til
Jaipur (som vi fortsatt har på fat) og Kipling (tomt nåWinking er åpenbart - Halcyon er storebroren!

Thornbridge Kipling South Pacific Style Pale Ale

Cardinal.no

Kipling fra det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge er brygget med newzealandsk humle (hvor Nelson Sauvin dominerer), og er på 5,2%. I første omgang har vi den bare på fat i baren i 2. etasje.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et moderat hvitt skum.
God fruktig aroma av NS-humle, toner av hvite druer, knuste stikkelsbær og tropiske frukter.
Distinkt humlepreget og fruktig smak med en solid bitterhet, noe preg av nåletrær også, med merkbar maltsødme som ryggrad. Likevel relativt lett i kroppen og behagelig å drikke. Meget god! En verdig lillebror til
Jaipur IPA fra samme bryggeri. 

Thornbridge Jaipur India Pale Ale

ThornbridgeJaipurIPA

Thornbridge Brewery er de siste årenes mest omtalte engelske bryggeri, og Jaipur er deres mest omtalte øl (et passende navn for en India Pale Ale, millionbyen Jaipur er ellers hovedstaden i den indiske delstaten Rajasthan). Bryggeriet startet opp så sent som i 2005, som et mikrobryggeri under herresetet Thornbridge Hall. Ølene deres ble en øyeblikkelig suksess, og allerede i 2009 bygget de et tre ganger så stort bryggeri, Riverside, i Bakewell  i Derbyshire. Men det gamle bryggeriet er også fortsatt i drift, og brukes mest til eksperimentelle brygg. Thornbridge eier også 8 puber i og rundt Sheffield, den gamle stålverksbyen som nå er en av Englands mest spennende ølbyer.
Jaipur ble altså raskt en bestselger, og ga engelskmennene troen tilbake på at de også kunne lage moderne IPA’er, og ikke bare måtte hvile på gamle laurbær, mens amerikanerne redefinerte hva en IPA skulle være. Nå eksporteres Jaipur også til en rekke land. Vi på Cardinal har sikret oss både flasker og fat, og regner med god avsetning.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Henrivende, herlig og kompleks humlepreget aroma, med toner av grapefrukt, mango, pasjonsfrukt og ananas.
Smaken er en humleeksplosjon av sitrus og tropiske frukter, på en basis av tydelig men likevel lett maltsødme. Harpikstoner i avslutningen. Lang ettersmak med solid humlebitterhet. En moderne klassiker – se ikke bort fra at den blir et fast innslag på Cardinal i lang tid framover!

Thornbridge Saint Petersburg

cardinal

Thornbridge Saint Petersburg er en klassisk Imperial Russian Stout, brygget i Derbyshire hos et av Englands mest anerkjente bryggerier. Her inngår ganske sikkert både sjokolademalt og litt torvrøkt malt i ingrediensene.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Både aroma og smak har de samme elementene, og omtales derfor under ett: Røstet preg, middels tørr først, så kommer noe maltsødme igjennom. Toner av kaffe, mørk sjokolade og torvrøk, hint av lakris og treverk. Tydelig humle i avslutningen.
Igjen en klassisk Imperial Stout som Katharina den Store og hennes hoff ville vært fornøyd med! Da er det klart vi er fornøyde også …

Thornbridge Hall Bracia

ThornbridgeBracia

Det er de færreste bryggerier som kommer med skikkelige bakgrunnsbeskrivelser og presise smaksnotater for ølene sine. Men når det gjelder det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge Brewery, med basis i herregården Thornbridge Hall i Derbyshire, så gir de så fyldige og «riktige» kommentarer om sin «Rich Dark Ale» Bracia, at vårt prøvesmakingslaboratorium bare skroter egne notater, mumler «Helt enig med bryggeriet!», og oversetter i hovedsak bryggeriets opplysninger her:
«Bracia er det keltiske navnet for en drikk som ble brygget i jernalderens Europa, og er nevnt i en romersk inskripsjon, funnet ved Haddon Hall, Derbyshire. Lite er kjent om den, annet enn at den var alkoholsterk, brygget med korn og sannsynligvis også honning. Flaskekondisjonerte Thornbridge Bracia har blitt tilsatt en generøs mengde mørk og bitter kastanjenøtt-honning, hentet ved foten av Alpene i Nordøst-Italia. Malttypene er Maris Otter, Brown, Munich, Dark Crystal, Black, Chocolate, Peated og Roasted Barley. Humletypene er Target, Pioneer, Hallertau Northern Brewer og Sorachi Ace.
Ølet er kullsvart på fargen, med et flott brunt skum.
Aroma av kastanjenøtt, honning, cappucino, hvit sjokolade, mørke frukter og friskt fruktskall.
Munnfølelsen og smaken er fløyelsaktig, rik og fyldig, med toner av kaffe, sjokolade, lakris og hasselnøtter, med varmende alkohol, kakao og litt torvrøk i avslutningen.»
Vi kan bare si «Amen!» - dette ølet er nemlig noe av det beste og fornemste vi har hatt på Cardinal, noensinne. Og det sier ikke så lite!

Meantime Yakima Red (fat)

tumblr_lntnwgbmca1qh82jio1_400

Yakima Valley i staten Washington er sannsynligvis det sted i verden som har de mest optimale forhold for humledyrking, og Meantime Brewery (i Greenwich, London) har valgt å bruke 5 forskjellige humleslag derfra i sin Yakima Red Ale. Stilmessig ligger dette ellers nær en typisk engelsk "session" bitter. Styrken på våre fat skal være 4,3%.
(Smaksnotater fra flaske på Olympen for 1 år siden):
Vakker rødlig farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Deilig kompleks aroma av amerikansk humle, toner av forskjellige frukter, hint av krydder.
Herlig humlepreget smak, velbalansert med malten, toner av røde frukter / bær, solbær og solbærblader, ekstremt lettdrikkelig. Smaker ganske sikkert godt til høstens lam, men også utmerket på egenhånd. Et skoleeksempel på engelsk subtilitet paret med amerikansk kvalitetshumle i en "session" ale.

Thornbridge Tzara (fat)

thornbridge_tzara_50cl

Thornbridge Tzara kaller det engelske bryggeriet en "Köln style beer", siden "Kölsch" er en beskyttet betegnelse i Tyskland. Men vi kaller det en Kölsch likevel - og synes det er artig at et engelsk bryggeri våger seg på subtile tyske ølstiler. Dette er hva bryggerne selv sier: "Tzara is a hybrid beer, fermented like an ale but matured like a lager. A broad, almost fruity palate with some bready notes. A crisp, refreshing beer."
Så er da også Thornbridge et av de mest innovative og etterspurte nyere engelske bryggeriene. Og Kölsch som ølstil er kommet for å bli på Cardinal, Ægirs Kvase Kölsch har gjennom flere år vært en slager på fat hos oss i sommerhalvåret, og vi har også ekte tysk Kölsch (Früh) på flaske. Der er ingen grunn til å tro at ikke engelskmennenes utgave av øltypen også vil bli godt mottatt av våre gjester.

Thornbridge Versa Weisse (fat)

Cardinal Stavanger

Med Versa Weisse (ikke vice versa, altsåWinking har det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge gjort et nytt "sidesprang" med et øl i en tysk stil - denne gangen en Hefeweizen / Hefe-Weissbier. Vi har bare 3 fat av den, og de vil ventelig forsvinne raskt. 
Disig og nesten oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av stekte bananer (ja, sånne du får på kinarestaurant), også toner av sitrusfrukt og kryddernellik.
Smaken er middels søt med toner av banan og malt, hint av kryddernellik. Minimal bitterhet. 
En litt annen karakter enn vårt andre hveteøl på fat, Flensburger Weizen. Prøv gjerne begge, og sammenlign!