Kapuziner Weissbier Schwarz

lKapuzinerWeisseSchwarzBottle

Her trodde jeg at jeg bestilte en ny forsyning av den vanlige lyse Kapuziner Weissbier (som vi har hatt en stund), men så dukket der i stedet opp to kasser med Kapuziner Weissbier Schwarz - og den er så god at jeg kan love å bestille mer av den (ja, vi skal selvsagt ha den lyse ogsåWinking.
Hveteøl fra Bavaria var spesiellt etter at «das Reinheitsgebot» ble innført i Tyskland på 1300 tallet, da det kun var den kongelige familien som kunne fortsette å brygge dette tradisjonelle ølet. Dunkelweizen er et moderne klassisk øl, en lykkelig union av hveteøl og tradisjonell dunkel, med lange tradisjoner i Kulmbach. Det er funnet bryggeutstyr i byen som er over 3000 år gammelt.
Meget mørk brun farge på ølet, digert beige skum.
Deilig sterk aroma av banan, kryddernellik, mildt røstet malt og rugbrød, et hint av sjokolade.
Smaken har preg av mørkt brød med mildt røstet malt og sjokolade igjen, noe kryddernellik og banan i bakgrunnen. Ikke for søt. Beskjeden humle, som normalt for øltypen, men den røstede malten gjør likevel at smaken får en grei avslutning. Nydelig balansert - dette er muligens den beste
dunkelweizen jeg har smakt!

Hornbeer Dunkelhorn

Hornbeer_Dunkelhorn_2010

Det danske bryggeriet Hornbeer fra Hornsherred har med sin Dunkelhorn laget sin egen vri på en tyskinspirert Dunkelweizen. Bl.a. er ølet vesentlig mørkere enn forbildene.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Digert beige skum.
Aromaen er maltpreget og moderat røstet med toner av kaffe, brunt brød og sjokolade, også de forventede hveteøltonene av kryddernellik og banan.
Smaken er søt og maltpreget, moderate røstede toner og brunt brød igjen, noe karamell og sjokolade, hint av banan og kryddernellik. Røstet avslutning, meget moderat humle. Best når den serveres kald!

Schneider Weisse Original

schneider-weisse-original-hefe-weizenbier

Schneider Weisse Original er en Dunkelweizen brygget av Weissbierbrauerei G,Scheider & Sohn i Kelheim i Tyskland. Bryggeriet ble startet i vertshuset Das Weisse Brauhaus i 1872, og ølet vi her presenterer er altså bryggeriets originale første øl. Siden har de ekspandert, og har bryggerier i både Berg am Laim og Kelheim. Det opprinnelige bryggeriet ble ødelagt under krigen. Det er i dag Georg Schneider VI som leder familiebedriften.
Fargen er uklar brun, som seg hør og bør. Skummet er hvitt kremaktig og godt. Aromaen er preget av karamell og sitrus, uten den tradisjonelle bananduften som ellers er så karakteristisk for mye hveteøl. Smaken følger opp med mye spennende krydder og komplekse relativt dype frukttoner. Et nydelig hveteøl som avslutter med en sødme ala belgisk krystalinsk sukker med en frisk overtone. En klassiker! Og prisen kan vi takke våre venner på Vinmonopolet for!

Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel

Pasted Graphic 2

Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel er vår nyeste utgave fra dette Munchenbryggeriet, og går under gruppebetegnelsen “Dunkelweissen”. Denne er mye lysere enn Erdinger sin tilsvarende, mer eikebrun. Fargen skriver seg fra en høyere andel mørk hvetemalt, som er behandlet på en spesiell måte, og selvfølgelig er det uklart. Stort og fint beige skum som holder godt og gir fine gardiner. En frisk og klar aroma som preges av banan men med toner av karamell, toffee, sjokolade og nellik krydder. Smaken er fruktig med hvetens søthet. En anelse sjokolademalt kan merkes. For kald har den en viss metallisk smak. Ettersmaken er frisk og passe lang. Vi syntes dette er en fin variant av typen hveteøl, lett i “kroppen”. Blinde bør se ekstra godt etter da denne faktisk lett kan forveksles med en LYS hefe-weissbier, rent smaksmessig. Men ser du etter et fast øl, se her!

Erdinger Weissbier Dunkel

erdinger-weissbier-_bg

Erdinger Weissbier Dunkel kan for Guinness hatere skremme fanden på flat mark, men skinnet bedrar. Vi hadde det som ukens øl, og selv fruer fra møblerte hjem på Egenes måtte innrømme at dette var både friskt og lett, tatt i betraktning at det er et ordentlig øl.
Dyp, mørk farge med rødskjær. Ufiltert (noe du ikke ser Winking) Middels fyldig. Dufter av mørk malt, krydder og karamell. Mild og tiltalende hvetesmak. Moderat bitterhet. Vil du ha en anbefaling?