8 Wired The Sultan Belgian Style Quadrupel

snadder på Cardinal

Danske Søren Eriksen i 8 Wired Brewing på New Zealand er mannen bak The Sultan, som han har brygget i flere utgaver helt siden siden sine tidligste hjemmebryggerdager. Opprinnelig het ølet The Sultan of Swing, men supergruppa  Dire Straits var neppe begeistret for at han knabbet navnet på en av låtene deres. Men årsaken til ølnavnet ligger egentlig i en av ingrediensene, nemlig sultanas (= lyse rosiner). Humlen er newzealandske Pacific Jade, malten er Pilsner, Aromatic, Special B, Dark Crystal og hvete. Det er også brygget med noe mørkt belgisk kandisukker og brasiliansk råsukker, og gjærtypen er nordfransk saison.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat men varig off-white skum.
Moderat aroma av lyse rosiner, eikelagret hetvin, rom-rosin og likørfylt konfekt.
Smaken har preg av treverk / eik, med toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, men er ikke på langt nær så søt som man kunne frykte. Humlen er meget moderat.
Et bra øl som er lettdrikkelig for sin betydelige styrke – kanskje ikke helt med den samme kompleksitet som f.eks. de sterkeste trappistølene, men så avgjort verd å prøve.

8 Wired Tall Poppy India Red Ale

8-wired-Tall-Poppy-500x500

Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired Brewing har slått rot på New Zealand, men i hans Tall Poppy India Red Ale er humletypene amerikanske (Warrior, Columbus, Simcoe, Amarillo). Som navnet antyder er ølet med den valmuerøde etiketten tenkt å være en kombinasjon av amerikansk IPA og mer maltpreget «red ale». I mangel av noe bedre klassifiserer vi den under sekkeposten «amber ale». Malttypene som er brukt er pale, 3  grader av crystal, münchener og hvete.
Uklar rav til rødbrun farge på ølet. Høyt, varig og kremig off-white skum.
Herlig aroma av fruktig (særlig grapefrukt) og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har et distinkt preg av furu og harpiks, humlen tar øyeblikkelig kommandoen over malten i bakgrunnen. Litt karamell, men ikke særlig søtt.  Tørr og bitter avslutning.
Enda et øl for de humleglade!

8 Wired HopWired IPA

8 wired hopwired-500x500 Cardinal Stavanger

En IPA med bare newzealandske humler – det er en opplevelse som tar innersvingen på både amerikanske og britiske varianter, vil mange mene. Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired (som kontraktsbrygger ølene sine hos Renaissance Brewing i Blenheim, New Zealand) har virkelig fått dreisen på det her.
Disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Vidunderlig og kompleks aroma av tropiske frukter, knuste hvite druer, sitrus og knuste stikkelsbær.
Smaken er et veritabelt vulkanutbrudd av fruktig newzealandsk humle, også med harpiksaktige toner, på en middels søt maltet base. Bitter avslutning, med en laaang og meget bitter ettersmak, men ikke for ekstrem.
Et fantastisk godt øl!

8 Wired Saison Sauvin

Øl på Cardinal Stavanger… immer gut!

Endelig kan vi presentere kvalitetsøl fra New Zealand – og hva er da bedre enn å starte med Saison Sauvin fra 8 Wired Brewing? 8 Wired er egentlig ikke et eget bryggeri, men en danske ved navn Søren Eriksen , som etter en omstreifende tilværelse har slått rot på New Zealand, og nå kontraktbrygger ølene sine hos Renaissance Brewing i Blenheim. (Hva ER det egentlig med disse omstreifende danske bryggerne? – fra før har vi Mikkeller, Evil Twin, Kissmeyer og Beer Here, som alle driver med noe av det samme. Geniale øl klarer de å brygge alle sammen!)
Saison Sauvin er selvsagt brygget med den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin, som på rekordtid ble en av de mest etterspurte humlevariantene på markedet. Gjærtypen er den samme som brukes i belgisk og nordfransk saison-øl, men noen stiltypisk saison er dette likevel ikke (alkoholstyrken tilsier også at man ikke drikker så mange liter i slengen som tilfellet var med det opprinnelige gårdsølet saison).  Saison Sauvin trosser alle firkantede type-definisjoner, og er bare knallgodt!
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Vidunderlig aroma av Nelson Sauvin humle, med toner av stikkelsbær, hvite druer og tropiske frukter, også hint av furu.
Smaken er middels søt og meget fruktig, Nelson Sauvin-elementene dominerer, men ølet er ikke for bittert. Saison-gjæren er mer avdempet til stede. Et flott og meget drikkelig øl, rett og slett.