Svyturys Baltas

631506

Svyturys Baltas er første øl ut fra dette bryggeriet i Litauen i en serie med produkter som har vært ute av markedet en stund. I samme serie er også deres Adler Bock som vi også har gleden av å servere, Fargen er lys gyllen og ølet har et relativt lavt og lett skum. Aroma er preget av koriander, banan og pepper (?). Smaken domineres av hvetens egenheter gjennom sine fruktige nyanser. Noe søt i avslutningen.

Svyturys Adler Bock

big_svyturys-adler-bock

Svyturys Adler Bock er et dypgyldent bokkøl med høyt skum. Altså vesentlig lysere enn det mørke norske bokkølet. Søtlig og lett fruktig aroma. Smaken er rimelig maltpreget med et tydelig nærvær av alkohol, der er en merkbar sødme, noe frukt, og moderat humle i avslutningen. Maltpreget kommer av en helt spesiell og lang maltningsprosess.
Ølvenner som satte pris på en god gammeldags norsk "Export" vil gjerne også sette pris på Adler Bock? Bokkøl er blitt produsert i Memel siden 1495.

Svyturys Ekstra

ekstra_0_33_700
Bryggeriet er 220 år gammelt og ligger i Klaipeda. Klaipeda var i flere hundre år tyskdominert under navnet Memel (en velkjent by for mang en Stavanger-sjøgutt på 1800-tallet, i Østersjø-fart med sild). Den tyske innflytelsen har også gjort seg gjeldende på bryggerisektoren, her har man i lange tider etterlevd tysk bryggeritradisjon. Også i dag bekjenner Svyturys-bryggeriet seg til denne. Dermed dreier det meste seg om forskjellige typer lagerøl + det overgjærede hveteølet.

De produserer 250.000 hektoliter øl i året. Svyturys Ekstra vant den prestisjefylte gullmedaljen i “The World Beer Championship” i 2001. Så dette er et brygg av høy klasse i gruppen Dortmunder Export. Vi har fått en lokal importør av disse ølene som befinner seg i Sandnes, så flere av disse vil også sporadisk bli å finne som fatøl i tiden som kommer. Ølet er klart gyllent og har et tykt hvitt skum. Det har en tydelig humlearoma, og smaken klassisk lager med en viss sødme da dette ølet inneholder en del ris.