Bayrische Staatsbrauerei Weienstephan

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel


Fra fat har vi nå denne Dunkelweizen (mørkt hveteøl) fra verdens eldste bryggeri med dokumentert og tilnærmet sammenhengende drift: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan i Freising. Opprinnelig var dette et klosterbryggeri, som var i virksomhet allerede i 1050. I nyere tid er det bl.a. berømt for Weihenstephaner-gjæren, som benyttes i flere hveteøl enn noen annen gjærtype.
Disig brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig søtlig aroma av modne bananer, kryddernellik og brunt brød.
Smaken har også toner av brunt brød, hint av banan og kryddernellik, men er langt tørrere enn aromaen får deg til å forvente. Minimal bitterhet.
Forfriskende og lettdrikkelig - kan trygt anbefales selv for pilsdrikkere som i utgangspunktet mener at alt øl med annen farge enn pissegult må være skummelt og farlig.

Weihenstephaner Korbinian


Etter at "humlehodene" har fått godgjøre seg med den ene humlebomben etter den andre, var det på tide å få inn et øl som demonstrerer med all ønskelig tydelighet hvor nydelig øl kan være også når malten får stå i forgrunnen. Og da gikk vi direkte til toppskiktet i "lagerølenes Bundesliga" ... 
Korbinian var navnet til misjonæren og biskopen som tidlig på 700-tallet gjorde Freising og Weihenstephan til et kirkelig sentrum i Syd-Tyskland. Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan er kjent som verdens eldste bryggeri, og var opprinnelig et klosterbryggeri. Om Den Hellige Korbinian kunne vende tilbake fra harpespillingen "ovenpå" og fått smakt det jordiske ølet (en Doppelbock) som er oppkalt etter ham, ville han om mulig blitt enda saligere. Garantert!
Mahogni farge på ølet, flott og varig beige skum.
Herlig aroma av middels mørke maltsorter, bakeri (spesielt ferskt brunt brød) og karamell, hint av eik og mørke tørkede frukter.
Fyldig munnfølelse. Distinkt maltpreget og rik smak, søt men ikke for mye. Karamell og grovbrød med sirup, mørke tørkede frukter, moderat humle. Velbalansert og simpelthen bare til å NYYYTE!

Weihenstephaner Vitus Weizenbock

Cardinal Stavanger

Verdens eldste bryggeri, Bayerisische Staatsbrauerei Weihenstephan med røtter fra 1050, har med sin Vitus Weizenbock brygget et øl som med sin lyse farge nok er mer moderne i stilen. Det er den suverent lyseste hvetebock jeg har sett, og dermed ganske annerledes i karakteren enn f.eks. Schneider Aventinus. Men godt er det!
Meget lys gul farge, disig, med et digert hvitt skum.
Deilig og søtlig typisk hefeweizen-aroma med toner av modne bananer, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er fruktig og ganske søt, men likevel tålig lett i kroppen for sin styrke. Moderate toner av kryddernellik, meget moderat humle.
Godt anvendelig både som forfriskningsøl (kaldt) og "koseøl".
 

Weihenstephaner Hefe Weissbier


Bayerische Staaatsbrauerei Weihenstephan i Freising smykker seg med tittelen "verdens eldste bryggeri", her har det nemlig vært brygget sammenhengende på samme plassen helt siden 1050! Det nærmer altså 1000-årsjubileet nå, og lenge var dette et klosterbryggeri, drevet av benediktinermunker. Så ble det kongelig statlig brygghus, og er i dag et statlig kommersielt foretak, eid av delstaten Bayern, og drevet etter markedsøkonomiske prinsipper. Statlig eierskap i bedrifter er jo ellers ofte et omstridt tema, men den bayerske "nasjonalhelligdommen" Weihenstephan er der ingen som vil røre. Kulturforskjellene tilsier at i Norge har vi Statoil - i Bayern har man et statlig bryggeri! Weihenstephan har i lange tider vært et Mekka hvor andre bryggere har kommet for å lære - i moderne tid skjer dette på skikkelig profesjonelt vis, ved at Wissenschaftszentrum Weihenstephan der Technischen Universität München er lokalisert her med sin bryggerutdannelse, som regnes som verdens beste. Weihenstephan er også kjent for sin enestående hveteøls-gjærstamme (en overgjær), som også benyttes av de fleste av deres konkurrenter. Og selv om det er hveteølet Hefe Weissbier de er mest kjent for, brygger de også gode lagerøl.
Uklar gylden farge på ølet, noe mørkere enn i en del andre hveteøl. Høyt hvitt skum.
Moderat men god aroma av kryddernellik, også toner av banan og sitrus, stiltypisk.
Deilig forfriskende smak, kryddernellik og sitrus, og her er også hint av humlebitterhet (noe som ofte synes å mangle i noen konkurrerende hveteøl). 
Weihenstephaner er ellers ikke dramatisk annerledes enn andre gode hveteøl - det er bare skikkelig vellaget og typeriktig, og setter dermed standarden for en hel bryggeribransje. I mange år var hveteøl nesten ikke utbredt utenfor Bayern, nå har nesten hvert eneste tyske bryggeri med respekt for seg selv minst ett slikt øl i sitt utvalg. Og Weihenstephaner er fortsatt forbildet!