Thornbridge Hall Whisky Barrel Aged Double Scotch Ale

beer_249122

Igjen et håndverksøl i Thornbridge Hall-serien. Om bryggeriet ligger i Derbyshire, England, så er inspirasjonen til ølet hentet i Skottland – det er også whiskytønnen som ølet har vært lagret på. Vi gir like godt ordet til bryggerne selv: «This smooth and rich Scotch ale has been matured for a year in Auchentoshan Scotch Whisky casks. It pours a deep mahogany with an off-white head. The aromas are a complex blend of subtle, perfumed notes of heather, hints of whisky, bonfire toffee, fresh coffee and milk chocolate. Our ’Double’ Scotch is a genuine expression of maltiness, with the rich sweet malt marrying perfectly with gentle oak and whisky flavours.”
Vår egne smaksnotater ligger ikke langt unna:
Mahogni farge på ølet, digert og varig beige skum.
Aroma av treverk, hint av whisky, røk og kald kaffe.
Maltpreget smak, middels søt, tydelige toner av eik / whiskytønnen, hint av røk, merkbar humle i avslutningen. Bør drikkes ved kjellertemperatur, ikke iskald.

na 8,5% 50cl
 

To Øl Goliat Imperial Stout Bourbon Barrel Aged

Cardinal Pub Stavanger

Bourbon Barrel Aged-utgaven (grønn etikett) av Goliat Imperial Stout kommer altså fra de to danske nomadebryggerne i To Øl, Tobias Emil Jensen og Tore Gynther. Grunnølet er, foruten standard-ingrediensene, brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe. Bryggingen har de to gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia, og deretter har ølet fått modnes i flere måneder på eikefat som tidligere inneholdt amerikansk bourbon whiskey. Resultatet er "magnificent"!
Både aroma (duft) og smak er preget av stor fylde, mørke maltsorter og sterk kaffe dominerer, med toner av brunt sukker, bourbon whiskey og vanilje. Det søtlige innslaget av vanilje (som kommer fra eiketønnen) gjør at ølet oppfattes som litt søtere enn den "vanlige" utgaven av Goliat - men uten den påfallende intense sødmen som forekommer i en del andre imperial stouts. Goliat Bourbon Barrel Aged er et usedvanlig harmonisk og tiltalende øl for sin styrke, og med all sin smaksrikdom virker det likevel velbalansert. Vi vil påstå at det er et av de beste ølene vi har overhodet - jo, vi vet vi har sagt det om ganske mange øl nå, men når vi får tak i så mange godsaker, så må vi vel ha lov å være glade?

Bridge Road / Nøgne Ø Aurora Australis

Cardinal Pub Stavanger

Det etterspurte ølet Aurora Australis er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. Ølet er brygget i Australia, og fraktet til Norge med skip, på eiketønner som tidligere inneholdt australsk rødvin. Under reisen fikk ølet tid til å modnes, og ble tappet på søte små 25 cl-flasker i Grimstad.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat til lavt beige skum.
Sterk aroma av eiket rødvin / rødvinseddik og mørke tørkede frukter.
Smaken er også meget eiket / trepreget, middels søt med noen vinøse toner, moderat humle i avslutningen. Eikefatet dominerer såpass mye at noen nok vil kvie seg for å bruke uttrykket "velbalansert", men et GODT øl er Aurora Australis så avgjort.

Haandbryggeriet Nissefar Fatlagret

37c8acbf4098a59db2b59df98891878f_640x640

HaandBryggeriet Nissefar har i flere år vært en sikker vinner på Cardinal i vintersesongen. I år kan vi for første gang by på en fatlagret versjon – ølet har i flere måneder vært lagret og modnet på akevitt-tønner av eik.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Behagelig og kompleks aroma, moderat røstet malt, mild lakris og sjokolade, eik og krydrede toner fra akevitt-tønnen.
Middels søt og «smooth» smak, med de samme elementene som i aromaen, noe melasse også. Akevitt-tønnen er der jo, men dominerer ikke for meget. Gode saker!
Ølentusiastene kommer til å sirkle rundt dette ølet som gribber rundt et deilig kadaver i Mojave-ørkenen, så vent ikke for lenge …

Amager Hr. Frederiksen (Niepoort Edition)

7c28d8b438dfcc48b9f0d3f7a6614817_640x640

Imperial stouten Hr. Frederiksen  fra Amager Bryghus er fast i utvalget på Cardinal – og vi har også har også litt igjen av den bourbonfat-lagrede Buffalo Trace Edition. Men av  et så godt øl kan man vel knapt få for mange forskjellige utgaver, og nå har vi også gleden av å presentere den portvinsfatlagrede Niepoort Edition. Ordet er bryggernes:
«Lagret i 12 måneder på fade fra den velestimerede portvinsproducent Niepoort er Hr. Frederiksen endt som en mørkebrun snarere end en sort øl med en diskret men varm orange glød. Skummet er blødt og beige. Portvinen afslører sig selv i duften, faktisk så meget, at man i et splitsekund kan være i tvivl om, hvorvidt det er øl eller portvin, man drikker. Så fløjsblød og rundet er denne Niepoort-udgave, hvor trænoterne er tydelige, men aldrig dominerende. Hr. Frederiksens normale muskler af brændt malt og Centennial-humle er der stadig, men de er blødgjorte og imødekommende snarere end højspændte. Og så varmer alkoholen naturligvis som altid til sidst – men igen ikke ”in your face” bare sådan rart og indbydende. I Niepoort udgave er Hr. Frederiksen ikke just en øl, du lige kaster i svælget. Det er en øl som nydes i meditative stunder i din dertil indrettede Chesterfield-stue.»
Vår kommentar:
Svart farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Behagelig aroma av røstet malt, portvin, vanilje og eik.
«Smooth» og fyldig smak, middels søt, med mild kaffe, sjokolade, vanilje og portvin. En deilig dråpe!

Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Caol Ila BA)

beer_180637

BA står for "barrel aged", og her er det altså en utgave av nederlandske Emelisse sin Imperial Russian Stout som har vært lagret på eiketønner som tidligere inneholdt Caol Ila malt whisky - og jeg kan love at det kjennes både på duft og smak!
Beksvart farge på ølet, lavt og grovt beige skum.
Sterk aroma av torvrøkt whisky, eik, jod og sjøluft - og selvsagt røstet malt.
Moderat sødme i smaken, rikelig med røstet malt og bra humle (75 EBU), men smaken domineres først og fremst av torv og jod fra whiskytønnen. Noe varme fra alkoholen.
Hvor godt du vil like dette ølet, avhenger helt av om du liker skotsk whisky med mye smak av torvrøyk. Liker du ikke slik vare, vil du sikkert ha større utbytte av den "vanlige" utgaven av Emelisse Russian Imperial Stout (ikke fatlagret).

Nøgne Ø Sour Brown

NogneSourBrown

Sour Brown fra Nøgne Ø i Grimstad har tilbrakt 9 måneder på eikefat, hvor den har blitt utsatt for naturlig forekommende brettanomyces, og ellers de mikrober som trives i treverket. Resultatet er en langsom og naturlig syrningsprosess. 
Ugjennomsiktig mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk søtlig & syrlig aroma, med distinkte toner av eik.
Søt og sur smak også - mer sur enn søt, men ikke ekstrem. Eikede og vinøse toner. Milde røstede toner og noe humle i avslutningen. God å drikke, men en eller to flasker om gangen er gjerne nok.

Partizan Stout Barrel Aged FES (Foreign Extra Stout)

partizan-fes-stout

Partizan Brewing er et helt nytt London-bryggeri, med en så klar kvalitetsprofil at de helt fra starten ble utropt til et av Englands mest spennende bryggerier. I Norge debuterte de på Haand Ølfestival i Drammen, og vi ble så begeistret at vi slo klørne i alle restene som vi kunne få tak i etter festivalen. Vi har et meget begrenset kvantum av både den "vanlige" utgaven av deres Foreign Extra Stout og Barrel Aged-utgaven - og siden det var Barrel Aged som kom først ut i hyllene hos oss, har det allerede minket stygt på beholdningen av den, etter at jungeltelegrafen begynte å gå.
Dette er våre kortfattede smaksnotater under festivalen:
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Eikepreget og røstet smak, toner av kaffe, vanilje og sjokolade.
Rimelig søt smak, eikepreget med toner av vanilje, røstede toner av kaffe og mørk sjokolade. Kongeøl!

Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991

Unknown-2

Og så har vi fått inn skotske Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991, på 10,5% (33 cl flaske). Det er altså ikke ølet som er fra 1991, men whiskyen som ølet for noen måneder erstattet på eikefatet. Tipper at fatet ble brukt til sherry før det ble brukt til whisky (det er jo ganske vanlig), og ølet har preg av dette. Knallgodt selvfølgelig, men der er bare fordelt 20000 flasker på verdensbasis, så vi får kanskje ikke inn mer enn det vi har tatt inn nå. Er det tomt så er det tomt! Men der er visstnok planer om å gjøre Ola Dubh-tapping fra vintage-fat til en årlig foreteelse. Vi fortsetter også med Ola Dubh 12, 16 og 18 y.o. (Men Ola Dubh 30 og 40 y.o. er tilsynelatende "gone forever&quo t;.)
Smaksnotater Vintage1991:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Aromaen har moderat røstede og eikepregete toner (mer sherry enn whisky), hint av soyasaus, lakris og mørk sirup.
Smaken er ikke for søt, røstet med toner av kaffe og lakris,

Kentucky Bourbon Barrel Ale

202608_bbale_product1

Mange av dere har blitt vant til jevnlig forsyning av massive barleywines eller imperial stouts som har vært lagret på bourbonfat. Nå kan vi for første gang presentere et noe lettere øl, en strong pale ale hvor alkoholen riktignok er på plass, men likevel oppleves som ganske lett i kroppen for sin styrke. Det er Lexington Brewing Company (i Lexington, Kentucky) som har tappet Kentucky Bourbon Barrel Ale over på tønner av amerikansk eik, som nettopp har blitt tømt for sitt edle innhold av førsteklasses Kentucky Bourbon Whiskey. Det er første gang Cardinal har øl fra dette bryggeriet, og det koster å få slikt nobelt fatøl sendt fra USA - derav prisen. Vi har ihvertfall fått med de originale glassene!
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat kremig skum.
Distinkt aroma av bourbon, eik og vanilje.
Munnfølelsen er altså ganske lett. Middels tørr smak, igjen med tydelge toner av bourbon, eik og vanilje (ja, vaniljesmaken kommer også fra eikefatene - ikke tilsatt vanilje). Bitterheten er lav (noen ville sikkert hatt mer). Dette er et meget godt og "sofistikert" øl, men det fordrer at du liker bourbon whiskey (og det gjør vi!) - ellers er det neppe et øl for deg.

Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel

sunturn på cardinal

Nøgne Ø Sunturnbrew (se omtalen av dette) er et knallgodt øl, som sjefsbrygger Kjetil Jikiun brygger på vintersolvervsdagen hvert år – og bare da. I forfjor fylte han også litt av batchen på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey, hvor ølet har fått modnes et helt år . Resultatet er et eksklusivt øl på 25 cl flasker (akkurat passe til en person), og om originalen av ølet er meget god, så er denne utgaven rent snop!
Meget mørk brun uklar farge, nesten helt svart. Moderat beige skum.
Intens og kompleks aroma, bourbon, eik og vanilje, men også røk, bål, saltvann, gammelt tauverk, tjære, kaffe og lakris.
Smaken har innslag av salt og distinkt røk, med toner av lakris og røstet malt. Medium sødme, tonene av vanilje og bourbon fra eikefatet smelter fint inn i smaksbildet. Bitterheten på 50 IBU er akkurat passe.

Jolly Pumpkin Noël de Calabaza Jolly Pumpkin Noël de Calabaza



Jolly Pumpkin Artisan Ales
(fra Dexter, Michigan) kjører et konsekvent løp med alle sine øl modnet på eikefat (brukte vinfat) og sekundærgjæret med villgjæren brettanomyces, i en meget fri tolkning av "belgiske" øltyper. Ølene er også ettergjæret på flasken. Deres juleøl Noël de Calabaza er intet unntak fra regelen.
Disig mørk brun farge på ølet, digert off-white skum.
Sterk syrlig aroma av rødvinseddik, sitron, bondegård, krydder og humle.
Sur smak, noe malt, hint av brunt kandisukker, eik og moderat humle.
Det er nok først og fremst brettanomyces-tilhengerne som blir ekstatiske av denne.

Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition (Red Wine)



Denne spesialutgaven av Mikkeller Black Hole skiller seg ytre sett fra den vanlige versjonen ved at etiketten er delvis rød, og flasketoppen er dekket av rød folie. Ølet har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt rødvin.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig røstet, eiket og vinøs aroma, også hint av lær og sigarkasse.
Meget røstet smak (der er en distinkt røstet og humlet bitterhet gjennom det hele), middels søt, med distinkte toner av eik.
Et helt fantastisk godt øl - for feinschmeckere. Er du verdig?
 

Mikkeller Black (Islay Edition)



Enda en spesialutgave av Mikkeller Black - denne gang i en versjon som har vært lagret i 4 måneder på eikefat som tidligere inneholdt Islay whisky. Kjennere av skotsk whisky vet at destilleriene på Islay produserer whiskyer med mer duft og smak av torvrøyk og salt sjø enn noen andre - og whiskyen etterlater seg også utrolig mye smak i eikefatene.
Kullsvart farge på ølet, minimalt brunt skum.
Sterk aroma av røyk, tjære, saltvann, jod og røstet bygg.
Ekstremt søt og røstet smak med preg av torvrøyk og melasse.
Til tross for at flasken er på bare 37,5 cl, er den egnet til å deles på 4 personer, som alle bør ha en velutviklet toleranse for både Islay-whisky og maltsødme.
 

Mikkeller Black (Cognac Edition)

Cardinal Stavanger


Denne spesialutgaven av Mikkeller Black kjennetegnes ved at flasken har svart folie på toppen - og ølet har altså vært lagret i 3 måneder på eikefat som tidligere inneholdt cognac.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens aroma av alkohol (inkl. noe fusel), røstet bygg, søtlig malt, melasse og eik.
Ekstremt søt og røstet smak, toner av eik / cognacfat.
Joda, dette knallsterke ølet ligger langt ute på den sære siden, men jeg synes faktisk det er meget GODT - på sitt eget perverterte vis ...  Del gjerne flasken på to personer, og nyt ølet i cognacglass (eller noe som ligner) .

Mikkeller Black (Whisky Edition)

Cardinal Stavanger


Med sine mange spesialutgaver av flere av ølene sine, gjør danske Mikkeller det ikke akkurat lett for barbetjeningen å finne riktig flaske. "Black" er for sikkerhets skyld skrevet med japanske skrifttegn - og det enkleste kjennetegnet på denne spesialutgaven (som altså har vært lagret på whiskyfat) er at toppen av flasken er dekket med hvit voks. Mikkeller er jo som nevnt utallige ganger en «fantombrygger» og denne er brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Kullsvart farge på dette meget sterke ølet, høyt brunt skum.
Meget maltpreget og søtlig aroma, røstet, med sterke toner av whisky, vanilje og eik.
Intens røstet og meget søt smak, toner av sterk kaffe, whisky og vanilje. Alkoholen er unektelig merkbar (det skulle da også bare mangle, for et øl på 17,5%).
Noen vil sikkert mene at det blir for mye av det gode her, mens andre er henrykt over smaksintensiteten. Det er lov å dele flasken på flere personer!
 

Lervig Barley Wine Aged in Bourbon Barrels



Stavangers eget Lervig Aktiebryggeri imponerer stadig med serien "Brewer's Reserve", under sin sjefsbrygger Mike Murphy. Barley Wine Aged in Bourbon Barrels er nettopp det, en sterk ale på 10% som har nytt godt av 5 måneders lagring på fat av amerikansk eik, som tidligere inneholdt bourbon whiskey. Og det kjennes!
Ølet er basert på Cardinals egen «Winter Wine» (Se egen omtale av denne). 800 liter av de opprinnelige 1800 ble lagt på fat og modnet til det produktet vi nå stolt kan presentere.

Dyp brun farge på ølet, flott off-white skum.
Behagelig maltpreget aroma med toner av mørke tørkede frukter, bourbon whiskey, vanilje og eik.
Smaken er maltpreget, fyldig og middels søt, balansert av et bra humleinnslag (East Kent Goldings). Igjen toner av mørke tørkede frukter, bourbon og eik. God bitterhet i ettersmaken.
Er det rart vi er stjernefornøyde med å kunne tilby slike kvalitetsprodukter fra Lervig?

Bush Prestige

cardinal stavanger

Bush Prestige. Fra kvalitetsbryggeriet Dubuisson i Belgia kommer en rekke øl i toppklassen under navnet Bush - disse markedsføres for øvrig i USA under navnet Scaldis, for å unngå assosiasjoner til et amerikansk presidentdynasti av heller tvilsom kvalitet. Bush Prestige er naturlig nok "toppen av toppen" i denne serien, og vi er ikke lite stolte av å være det eneste stedet i Norge hvor dette superølet serveres. Prisen er unektelig høy, men ølet er verd hver krone! Ølet har vert lagret på eikefat i over 6 måneder, noe det også bærer preg av. I tillegg er det ettergjæret på flasken.
Bush Prestige kommer på en gedigen "champagne"-flaske, som det nok for mange faller naturlig å dele med sin aller kjæreste, men ølet er faktisk så lettdrikkelig for sin styrke at det "forsvinner" utrolig fort ...
Dypgylden til rav farge på ølet, med et bra skum av moderat størrelse. Deilig vinøs aroma med toner av eik, frukt og bær.
Smaken er også behagelig fruktig og eikepreget, med et "forfriskende" touch som er ganske forbausende når det dreier seg om et øl på 13%. Vel, du får jo et inntrykk av at dette er et sterkt øl, men ikke så sterkt som det faktisk er. Det er ikke for søtt, og ettersmaken har et fint og moderat krydret preg.
Dette er bare et storartet øl! Nammenammenammenammenam! Muligens det beste vi har hatt inne...?

100/99 13%

Nøgne Ø God Jul Islay Edition

110163

Denne spesialutgaven av Nøgne Ø God Jul skiller seg dramatisk fra originalen, ved at den har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Islay malt whisky - den mest torvrøykpregete whiskytypen som finnes. Og det merkes!  Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt til moderat lysebrunt kremig skum. Intens torvrøykpreget aroma av Islay malt whisky, også toner av tjære og salt sjøluft, hint av vanilje og lakris. Smaken domineres av et overveldende innslag av torvrøyk, det kan nesten bli for mye av det gode, da God Juls opprinnelige egenskaper nesten forsvinner. Igjen hint av tjære, vanilje og lakris. Definitivt et interessant og spennende øl, som nok fordrer at du også har sansen for whiskyen fra den forblåste skotske øya Islay. I motsatt fall kan nok dette ølet bli litt av en ekstremøvelse å få ned ...

Samichlaus

EggenbergSamichlausClassic-500x500

Samichlaus er et østerriksk legendarisk, verdensberømt øl med hele 14 % alkohol! ”Det har en overbevisende maltkarakter og er et mektig og fyldig brygg, (men det er) ingen kremaktig sirup vi har med å gjøre, skriver øleksperten Michael Jackson i sin bok “ Den store ølboken”. Tidligere ble dette ølet brygget i Sveits. Samichlaus blir bare produsert 1 gang pr år og det er 6. desember som i den katolske kirke er St. Nicolas-dagen. Deretter modner det på fat i hele 10 måneder før det blir tappet på flaske! Det står ingen best før dato på flasken, men derimot årgangen da det ble tappet! Det første ølet som kom til Norge ble brygget 06.12.03. Samichlaus unike holdbarhet og styrke skyldes en spesiell gjær som gjærer selv med et høyt alkoholinnhold i brygget. Det får en konjakklignende ettersmak, som gjør at ølet også kan nytes som en avec! Etter hvert som ølet blir eldre utvikler smaken seg og blir mer kompleks med en kremaktig varm ettersmak. Eggenberger Schlossbrauerei ligger ved elven Alm i Vorchdorf i Gmunden/Salzkammergut i Østerrike. Bryggeriet ble grunnlagt i en gang på 1000-1100-tallet, og startet kommersielt salg av øl i 1681. Familien Stöhr tok over slottsbryggeriet i 1803. Det er nå 7. generasjon som i dag leder et mellomstort bryggeri med ca 16 millioner liter øl pr år . Dette er spesielt!

Ola Dubh

Cardinal Pub Stavanger

Ola Dubh er kanskje ikke et øl for Ola Dunk, men dette ølet fra det skotske kvalitetsbryggeriet Harviestoun er snarere noe for dem som virkelig setter pris på både en skikkelig stout og god skotsk maltwhisky. Ola Dubh er ellers skotsk-gælisk for svart olje, og slik ser ølet ut også. For alle Cardinals gjester som jobber i oljerelatert virksomhet må jo dette ølet virke "velkjent". Noen kaller dette en "old ale", men slektskapet med imperial stouts er tydelig.
Utgangspunktet er ølet Old Engine Oil, som har blitt modnet på utvalgte eikefat som i fra12 til 30 år har blitt brukt til lagring av destilleriet Highland Park sine ulike single malt whisky. Hver enkelt flaske med Ola Dubh er nummerert.
All produksjon er tidligere gått til USA, og det har tatt oss over ett år med trygling på våre såre knær og høylydte trusler, å omsider få dette ølet i våre hyller, så her skal det drikkes med andakt!
Ola Dubh er kullsvart på fargen, med et høyt til moderat kremig brunt skum. I aromaen kommer whiskyfatet av eik straks gjennom, med sitt innslag av torvrøyk, vanilje og sherry, fulgt av toner av kraftig røstet malt, kaffe og sjokolade.
Smaken har massevis av fyldig maltsødme, umiddelbart fulgt av distinkte toner av torvrøyk - det er ganske utrolig hvilken slående virkning whiskyfatet kan ha. Mørk sjokolade i midten. Avslutningen har en fast bitterhet både fra humlen og den brente malten, mens torvrøyken varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Dette er virkelig et imponerende øl - men hvis du ikke liker skotsk maltwhisky i det hele tatt (og heller ikke kraftige stouts) er det kanskje ikke et øl for deg. Det er ikke noen "lettdrikkelig tørsteslukker", men et nydelig øl å nippe til, og gir den reneste "julaften"-følelse for alle oss som liker preget av torvrøyk. Å hildrande du!

Innis & Gunn Oak Aged Beer

Cardinal Pub Stavanger

Innis & Gunn Oak Aged Beer brygges av Caledonian Brew. (Scottish Courage – Scottish & Newcastle) i Edinburgh, Skottland, hvor det gjerne serveres som Cask. Vår flaskeversjon er pasteurisert og filtrert. Ølet lagres i 30 dager i utvalgte eiketønner hvorfra det langsomt tar til seg de subtile smaks og lukt stoffer som er i treet. Ølet blir tømt over på andre fat hvor modningen fortsetter i ytterligere 47 dager. Denne 77 dagers, helt unike, prosessen gir et øl med en helt spesiell karakter ved at ølets normale bestanddeler modnes og utvikles på samme måte som Whisky. Og…, ikke ”løp å sjøp” denne andre steder! (Vi importerer den selv.)
Ølet er klart og brun – gyllent med et godt skum som henger seg på glasset i fine gardiner. Unik, rik maltaroma med innslag av vanilje. (Karamellpudding). Smaken begynner ytterst på tungen med humlebitterhet forsterket av det relativt høye karbondioksid innholdet. Dette følges av en rik karamellaktig smak hvor det tydelige eikepreget og den sjenerøse doseringen av humle tar vekk det som ellers ville vært opplevd som søtt. Dette er bryggeribalanse på sitt beste. Også den typiske alkoholsmaken på et slikt sterkt øl er borte som dugg for solen. Så godt at vi bare måtte ha den til landet! Og vi har ny forsyning på gang!

Samuel Smith Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith Imperial Stout fra Samuel Smith Brewery i Yorkshire er etter M.J. det eneste bryggeriet som lager egne tønner fremdeles. Det ekte fatølet tappes direkte fra trefat før det serveres.
Imperial Stouts farge minner om mørk sjokolade. Fyldig øl med aroma av brent bygg, kompleks malt, humle, alkohol og gjær. Kraftig, med mye smak. Bitter avslutning. Et spennende øl som anbefales.

Innis & Gunn Rum Cask

Cardinal Pub Stavanger

Den "vanlige" Innis & Gunn Oak Aged Beer har lenge vært en storselger på Cardinal, og nå har vi fått inn et begrenset parti som, i tillegg den vanlige modningen på nye eikefat, også har gjennomgått en ekstra modning på eikefat som tidligere har inneholdt Navy Rum. "Yo ho ho and a bottle of rum", som det heter i sjørøversangen - om flasken inneholder øl, så er i hvert fall noe av rom-smaken blitt med over i ølet.
Innis & Gunn Rum Cask er et klart mahognifarget øl med et off-white til beige skum.
Intens aroma av eikefat og rom, toner av vanilje, krydderier, alkohol, brunt sukker, karamellsaus, rom-rosin og mørke tørkede frukter.
Smaken er distinkt eikepreget, men rundere og kanskje litt fyldigere (uten de sterke tonene av ferskt treverk) sammenlignet med den vanlige Innis & Gunn. Moderat sødme, moderate toner av rom og krydder, tørr avslutning, meget moderat humle. "Drikkes avkjølt", sier bryggeriet - men vi anbefaler sterkt at den ikke drikkes iskald, da går du glipp av for mange av de fine smaksnyansene.

Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imp.Stout Highland Edition Denne versjonen av Nøgne Ø Imperial Stout har blitt lagret på eikefat som tidligere har inneholdt Highland malt whisky. Resultatet er så vellykket, at vi ikke nøler med å si at Highland Edition er noe av det ypperste du kan få fra Cardinals ølutvalg i dag - og det sier ikke så lite!
Kullsvart farge, flott sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av whiskyfat (som muligens har blitt brukt til sherry før whiskyen?), men whiskyelementene overdrives ikke - her er der også toner av sjokolade, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Smaken har en uttalt maltsødme og et velbalansert røstet preg, igjen med toner av eik, sherry, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe - også moderate toner av tjære. Et glimrende eksempel på hvor gode eikefatlagrede imperial stouts kan være, når bare balansen er den rette. Og det er den altså her! (Det tok ca to uker, så var den blåst. Kun to flasker arkivstoff på kontoret tilbake.