Kasteel Barista Chocolate Quad
a24df06bb8f85fddec2eddb0456b4735-1200x0-c-default
Kasteel Barista Chocolate Quad
Dette belgiske sterkølet kommer fra Brouwerij Van Honsebrouck i Emelgem i Belgia, hvorfra vi tidligere har stiftet bekjentskap med bla. Kasteel Donker, Kasteel Rouge og Kasteel Gold. Denne gangen er det Chocolate Quad, tidligere kjent som Kasteel Winter som står på programmet. Som navnet indikerer er det en Quadruple og Barista lover et slektskap til kaffe. Og så selvfølgelig sjokolade da. Så kan du ikke bestemme deg om du vil ha en øl, en varm kopp sjokolade eller vår velsmakende Friele kaffe, er dette sansynligvis løsningen. Ølet som får 94/83 på RateBeer er kullsort med beige skum, og lukten er preget av sjokolade og litt fruktige kaffebønner. Smaken er maltsøt sjokoladepreget, med en viss søt bitterhet.
Delirium Christmas Ale
Delirium Christmas Ale er 6. årgang av dette helt spesielle brygget fra Belgia. Navnet er jo også litt spesielt, så Polet nektet å sette det i hyllene sine. Her på Cardinal er vi ikke så fintfølende, vi har da sett en rosa elefant eller to her før.., og har ryddet plass på øverste hylle. For dette er et kostbart øl, og for første gang så vi oss nødt til å bryte hundrekronersbarrieren for en øl, men så er da også flasken på hele 75 cl og med en alkoholstyrke på 10 prosent får en jo litt for pengene. På NV Huyghe Brouwerij i Belgia produseres dette ølet som har en kopperrød farge med store ujevne bobler. Rik sødmefylt duft av tropisk frukt, skog og krydder. Syrlig og vinøs smak som følger duften, god syre og sødme, balansert bitterhet. Den høye alkoholstyrken setter sitt preg på smaken, med en antydning av Bourbon. Litt kort avslutning. Et mektig juleøl som kan nytes året rundt når stor rikdom påkreves. Vi beklager prisen, men syntes et seriøst ølsted måtte ha dette brygget, og så er jo egentlig valget ditt!
N'Ice Chouffe
Corsendonk Christmas Ale
Chimay Blue
Blue Chimay ble opprinnelig brygget som juleøl, og det er det sterkeste, og også mest populære av de tre ølsortene fra Abbaye de Notre Dame og Bières de Chimay. Ølet forekommer også i større flasker med naturkork, men da under navnet Chimay Grande Reserve. Ølet har mørk brun farge, uklar. Stor fylde og smaksrikdom, med preg av krydder og tørket frukt. Fyldig anslag, god sødme og fint lysebrunt skum. Et kraftig øl med behagelig bitterpreg. Enkelte beundrere av Blue Chimay mener å kunne kjenne anstrøk av Zinfandel aroma i dette ølet, andre hevder imidlertid at ølet får en portvin-lignende karakter etter lang tids lagring. Analyser viser at det etter fem års lagring oppstår aldehyder, som i portvin. Mye av ølets spesielle karakter kan tilskrives den spesielle gjærkulturen munkene benytter i sine 4 øltyper.
Rochefort Trappistes 8
Rochefort Trappistes 8 fra Abbaye de Notre-Dame Saint.Remy i byen Rochefort i Belgia tilhører utvilsomt Trappist ordenen, men ølet klassifiseres også som “Belgian strong dark ale”.
Klosteret der ølet blir brygget ble bygd så sent som i 1930, selv om ordenen er betydelig eldre. Det er i dag femten munker i klosteret, som foruten å sørge for at bryggingen skjer etter de opprinnelige metoder, ser til at klosteret holdes i orden. Det er mulig å besøke klosteret for litt kvalitetstid med seg selv. Inn i munkenes område kommer en dog ikke. Dette er en hemmelig orden en egentlig vet svært lite om. Rochefort 8 er munkene sin bestselger, og de brygger årlig 15000 hektoliter av dette vidunderlige brygget.
Ølet er trippel fermentert, siste gang på flaske, og etter hver produksjonsomgang lagres ølet opptil 10 uker. Ulikt Maredsous, kan en ikke her direkte se av betegnelsen på ølet dets styrke. Her må det legges til litt.
Ølet er mørk orangebrunt og tåket. Offwhite godt skum som sitter i en evighet. Gardinene er fine og tette. Aroma av tørkede frukter, citrus og litt tobakk. Humlen i aromaen kan minne litt om Old Ale. Smaken er kompleks så det holder, først med ulike krydder som den dominerende faktor sammen med et klart nøttepreg. Senere kommer det aromatiske maltet tydelig fram. Ikke så søt som andre Trappist øl, litt parfymert, men avslutter med en maltet ettersmak.
Achel Trappist 8 Blond
Achel Trappist 8 Blond kommer fra Brouwerij der St.Benedictusabdij de Achelse, nord i Belgia, og går under typen dobbel. Fargen er disig brun- oransje og det fine skummet er av typen som bare står... Sitter du her og ser til i morgen forstår du hva vi snakker om. Skikkelig byggeskum som gir gardiner du kunne hatt på soverommet midt i juni.
I dette ølet, som også selvfølgelig er ettergjæret på flaske, kan du risikere en god del gjærrester, om en ikke er varsom med behandlingen. VIL du ha med hele smaken, gir du beskjed. (Øker bitterheten betraktelig).
Aromaen er er typisk for belgiske trappist øl; Forholdsvis moderat men fin aroma av krydder, hvete og fukt. Denne har dog en noe mindre sødme enn det vi ellers er vant med fra de gode Trappist munker, og dette gjelder også smaken, som her mer domineres av samme karamell, men mer balansert sammen med sitrus og krydder (pepper) og en distinkt bitterhumle. Hint av eik. Ettersmaken har også et lite pepperpreg, sammen med den omtalte karamellen! Med 8% er alkoholpreget tydelig tilstede.
Trois Pistoles
"Det enkleste er pistol", sa Tramteatret i sin tid - men de tre "pistoler" som dette fremragende ølet har fått sin navn fra, er slett ikke skytevåpen - det dreier seg (indirekte) om den gamle spanske MYNTEN ved samme navn. Denne mynten ga i sin tur navnet til en liten landsby, Trois Pistoles, i regionen Les Basques i Quebec, den fransktalende delen av Canada - og denne landsbyen er altså ølet oppkalt etter. Så vet vi det!
Unibroue kaller seg fortsatt et "mikrobryggeri" - selv om bryggeriets internasjonale anerkjennelse har medført en betydelig øket produksjon, holdes de håndverksmessige bryggingsprinsipper fortsatt i hevd, også etter at det japanske storbryggeriet Sapporo har gått inn på eiersiden.
Trois Pistoles er brygget med fire forskjellige typer malt og fire slag krydder, som alle bidrar til aromaens og smakens kompleksitet. Ølet er overgjæret, og har gjennomgått en annengangs gjæring og modning på flasken. Det er bare grovfiltrert, og det vil derfor dannes et naturlig bunnfall i flasken. Må helles forsiktig hvis du vil unngå bunnfallet, men det er ikke farlig om det blir med i glasset: det er nemlig proppfullt av B-vitaminer!
Mørkebrunt øl med et digert beige skum. Meget fin og kompleks aroma med vinøse toner, også toner av eik, krydder, kakao, røde bær og mørke frukter, hint av bondegård og tobakk. Smaken har en betydelig sødme, vinøs og fruktig, og er overraskende "myk", tatt i betraktning at dette er et 9% øl. Moderat humle / lav bitterhet. Mange av elementene fra aromaen følger deg gjennom hele smaken og ettersmaken. Et storartet øl!