Birra del Borgo ReAle

BIRRA_DEL_BORGO__4db19daed7972
Bryggeriet Birra del Borgo i Borgorose har siden 2005 vært en stigende stjerne på Italias ølhimmel. Langsomt begynner det nå å sige inn i skallen på norske ølentusiaster at Italia ikke lenger bare er et vinland, men også et ølland! ReAle på 6,4%, som stilmessig ligger nærmest en American Pale Ale, er Birra del Borgos første og fortsatt mest populære brygg. Den kommer på en elegant 75 cl "vin"-flaske, men her er det ikke tale om 20 i stil og null i innhold - også innholdet er slik at det frister til fornyet bekjentskap. Malttypene er Maris Otter Pale og Crystal. Humletypene er bl.a. amerikanske Cascade og engelske East Kent Goldings. 
Oransje til rødlig rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av fruktig (sitrus / grapefrukt) og floral humle.
Den rimelig søte smaken har toner av krystallmalt, balansert av behagelig fruktig (appelsin, grapefrukt) og mildt krydret / pepperaktig humle. Middels bitter avslutning.
Hadde ingen problemer med å ta knekken på 75 cl-flasken på egenhånd, og fikk faktisk enormt lyst på en flaske til. Men det er selvsagt lov å dele! Et av de bedre ølene vi har fått inn i år!

Palm Dobbel (Magnum)

Cardinal Stavanger

Det belgiske Brouwerij Palm har drevet på med sitt siden 1747. De holder til i den lille landsbyen Steenhuffel nordvest i provinsen Flamsk Brabant. Tidligere het bryggeriet "Den Hooren" (det betyr forhåpentligvis ikke det du tror!), men siden alle kalte det "Palm", ble dette det offisielle navnet i 1975. Deres "Dobbel" kadde vi for no en år siden i den litt uvanlige flaskestørrelsen 30 cl, nå har vi den på minst like uvanlige 1,5 liters magnumflasker. Disse lanseres hvert år foran julesesongen, men innholdet er høyst drikkbart hele året. Ølet har en alkoholstyrke på 6,0%. (Hvorfor det skrives "Dobbel" med o som på norsk og ikke "Dubbel" med u som er offisiell nederlandsk, nei det vet jeg ikke - men "Dobbel" er kanskje lokal flamsk dialekt?) Den overgjærede øltypen "dubbel" (opprinnelig en klosterøltype) er alltid brunlig av farge og "rund" på smak. 
Fin rødbrun farge på ølet, bra off-white skum.
God aroma av lettrøstet malt med noe karamell, frukt og krydder.
Rund og deilig smak, igjen av lettrøstet malt med et lett anslag av frukt og krydder, hint av gjær. Moderat bitterhet.
Ølet så lettdrikkelig og "koselig" at jeg ikke med min verste forestillingsevne klarer å se for meg at noen av våre gjester kan mislike det, hvis de liker øl i det hele tatt. De måtte i så fall være at de ville ha enda MER av de gode smakselementene.

Inderøy Toillbokk

Steinar+Kvam

Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Toillbokk, som er inspirert av tysk Weizenbock
Disig mørk brun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Moderat maltpreget og gjærpreget aroma, toner av karamell og noe frukt.
Maltpreget smak, karamell og brunt brød, noe frukt, hint av kryddernellik. Middels sødme, lav bitterhet. 

Magic Rock High Wire NZ (fatøl)

beer_185911

Vi har allerede hatt den "vanlige" High Wire (med humle fra den amerikanske vestkysten) på fat, og flere sådanne venter på tur. Men nå dreier det seg altså om NZ-varianten, som er brygget med 4 forskjellige humlevarianter fra New Zealand. Fortsatt er grunnølet en moderne pale ale, brygget hos Magic Rock Brewing i Huddersfield, England.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. God aroma av fruktig humle, toner av knuste stikkelsbær og hvite druer, også hint av tropiske frukter. Den humlepregede smaken har også toner av nevnte frukter og bær, med en middels skarp bitterhet i avslutningen. Ølet er ikke særlig søtt - bare forfriskende og godt!

Svaneke Den Udødelige Hest

_l_og_mat_2009_020

Vi siterer bryggerne hos Svaneke Bryghus på Bornholm:
"Vores ”Hest” har sit ophav i en svensk vise: Stenbryderen Kalle Wahlgren må drikke sig mod til for at give sin gamle, udtjente hest et slag for panden; så den må finde fred. Dog uden held: Næste morgen står hesten der igen - lige så levende. Vores Baltic Porter (undergæret) er heller ikke til at slå ihjel; velhumlet, sort og stærk som den er. Der er ”vrinsk” i."
Kullsvart farge på ølet, enormt og kremig beige skum.
Moderat røstet aroma med et hint av røk / røkt kjøtt.
Myk munnfølelse. Smaken er også moderat røstet, med noe maltsødme og hint av lakris og røk. "Prosentene" er godt skjult.

Theakstons XB

Theakston-XB-bottles-final-1000

Bryggeriet Theakstons i Masham, Yorkshire, har lange tradisjoner. Deres bitter XB har riktignok ikke vært brygget lenger enn siden 1980-tallet. Dette er hva bryggeriet selv har å si om den:
"XB is a rare delight, a real ale connoisseur’s masterpiece. A strong full-bodied ale with a subtle but superb blend of two types of bitter and three fruit hop varieties giving a most thirst quenching and satisfying ale. XB was first brewed in 1982 to celebrate the purchase of the Carlisle Brewery by Theakstons a few years before. Brewed always and ever in Masham, XB was designed as a tribute to the classic ‘border’ style of beer, strong in gravity, low but complex hop. It was an instant sucess and has remained so, winning over real ale devotees all over the UK. Always in the shadow of its more famous stable–mate, Old Peculier, XB has quietly established itself as favourite among serious cask ale enthusiasts. Its name came not from some clever marketing expert but rather based on the more prosaic features of the Masham brewery. In the days when the only way to distinguish the contents from one cask to the next was by use of one of only two wooden stamps dipped in white wash and applied to each cask, the only letters available were either an X or a B. We could have called in BX but we preferred XB! The full-bodied nature of XB makes it the perfect accompaniment to big, full, flavoured dishes such as sausages, meat or game pies, stews etc. Fu ll Tasting Notes: A premium strength ale, ruby coloured with a rich flavour and full body. The balance between bitterness and fruitiness from the Bramling Cross and Fuggle hops used give XB the distinctively complex aroma, making it the beer to savour."
Brun til kobber farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Behagelig aroma, humlepreget / fruktig med toner av bær, også toner av toffee.
Smaken har en fin balanse mellom malten og humlen, toner av bær igjen, typiske Bramling Cross-egenskaper. Den pasteuriserte flaskeversjonen kan ikke forventes å ha hele den subtile karakteren til en cask i "perfect nick", men dette er fortsatt en meget trivelig engelsk bitter å drikke. 

Inderøy Stut

Cardinal pub

Til tross for sitt noe dyriske navn hører Stut fra Inderøy Gårdsbryggeri til ølkategorien Foreign stout. Men stuter har de vel også en del av på Inderøy i Nord-Trøndelag, vil jeg tro.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Ganske moderat aroma, noen røstede toner, hint av kaffe og lakris.
Smaken er definitivt røstet, med toner av kaffe, rimelig tørr. Myk og behagelig å drikke, gir mersmak. Inderøys beste øl så langt, synes Sigmund.

Neuzeller Porter

Neuzeller_Porter

Tyskland er beryktet for sin skepsis mot alle andre ølstiler enn "sine egne", men faktum er at portere i engelsk stil var ganske populære i Tyskland i "de gyldne årene" før 1. verdenskrig brøt løs, og alt gikk galt i Europa. Vel, Neuzeller Porter er nok mest inspirert av de undergjærede "Baltic" portere som ble (og fortsatt blir) brygget i landene rundt Øster sjøen. Den kommer fra Klosterbrauerei Neuzelle i Brandenburg.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt og varig beige skum.
Syrlig, mildt røstet, treaktig og "støvet" aroma, med hint av overmodne bær.
Smaken vil gjerne oppleves som bedre enn aromaen, røstede toner av kaffe og sjokolade, noe malt- og "bær"-sødme, moderat bitter avslutning.

HaandBryggeriet Blondie

Cardinal Pub

Det er 2012-utgaven av Blondie fra HaandBryggeriet i Drammen vi har fått på fat nå. En annen utgave av Blondie ble brygget i 2010, den var sterkere, søtere og "tyngre på labben", mens årets utgave holder "norsk butikkstyrke" og er naturlig nok både tørrere og lettere i kroppen. Men inspiasjonen til Blondie kommer fortsatt fra Belgia.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Ganske sterk aroma av belgisk overgjær, fruktige og krydrede toner.
Forfriskende smak, ikke for søt. Belgisk overgjær igjen, men preget er nå klart mer krydret enn fruktig. Lett munnfølelse. Gir mersmak!

Beer Here Kama Citra (fat)

kama-citra

Kama Citra fra den danske nomadebryggeren Beer Here (Christian Skovdal Andersen) har vi nå for første gang på Cardinal, også den er altså på fat. Vi smakte den første gang på Ølfestival København 2011, og ble meget begeistret. Den er noe så uvanlig som en brown ale med Citra-humle. Så om du ikke driver med pikanterier fra Kama Sutra, kan du nå hengi deg til Kama  Citra!
Mørk brun farge på ølet, flott off-white til beige skum. Herlig aroma og smak av brun og lettrøstet malt, karamell, rugbrød og litt sjokolade, blandet med distinkt fruktig (aprikos, melon, sitrus) humle. Jeg var skeptisk til hvor godt Citra-humlen ville passe i en brown ale, men må bare fastslå at Beer Here har lykkes. Gode saker!

Gavroche

Cardinal Stavanger

Greit, vi vet alle at Frankrike er vinlandet par excellence - men mindre kjent er det at landet også har århundregamle bryggeritradisjoner, og sin egen særfranske ølstil, bière de garde (= kan oversettes som "øl som skal tas vare på en stund"). Naturlig nok er det områdene lengst i nord, hvor vindruer har heller dårlige vekstvilkår, som har utviklet den fremste ølkulturen. Nærheten til øllandet Belgia er åpenbar, en del av Flandern ligger faktisk i Frankrike. Og i likhet med belgisk saison er også bière de garde opprinnelig en gårdsøltype uten helt klare definisjoner - men i sin kommersielle form dreier det seg om friskt sprudlende og relativt sterke (men ikke "tunge") overgjærede øl, som får et "krydret" preg av gjærtypen som brukes. Ølet skal helst være etter gjæret på fatet eller flasken, men har ofte lite bunnfall. Fargen kan variere fra det helt lyse til mørk rødbrun.

Gavroche brygges av Brasserie de St. Sylvestre i fransk Flandern, og har fått navnet sitt etter gategutten Gavroche i Victor Hugos roman De elendige (Les Miserables). Det er ukjent når bryggeriet ble grunnlagt, men det eksisterte ihvertfall før den franske revolusjon. Siden 1860 har det vært eid og drevet av medlemmer av den samme familien.
Vakker klar rav til kobber farge på ølet, høyt off-white skum.
God maltpreget og lett krydret aroma, med toner av karamell, brunt sukker og mørke tørkede frukter.
Smaken er middels søt, maltpreget og krydret med tydelige toner av karamell, også brunt sukker og rosiner. Moderat humle i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Bare nydelig! Igjen et øl som vi har spesialimportert selv - nettopp for deg ...

Theakston Lightfoot

Cardinal Stavanger

Bryggeriet Theakston i Masham, Yorkshire, ble i 1919 slått sammen med nabobryggeriet Lightfoot, som Theakston-familien allerede var familiært besvogret og besvangret med. Når Theakston har beholdt Lightfoot-navnet på sin lyse sommer-ale (som imidlertid nå har blitt et helårsøl), har det nok også sammenheng med de assosiasjoner som navnet gir om et øl som er "lett på foten". Med moderat alkoholstyrke og god friskhet lever Lightfoot opp til navnet.
Lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av fruktig, gressaktig og urteaktig humle.
Forfriskende smak, middels søt, urteaktige toner. Definitivt ølet for en varm sommerdag. Men siden noen av våre gjester er kjent for å like å forfriske seg til alle årstider, tok vi det like godt inn i utvalget på vinteren. I en blindtest kunne jeg meget vel ha trodd at dette var en kontinental pils. Med andre ord en ale som "den vanlige pilsdrikker" trygt kan våge seg på!

Meantime Pilsner

MEANTIME PILSNER-500x500

Det Londonbaserte Bryggeriet Meantime Brewing Company er lokalisert på tre sider av Greenwich Park, med besøkssenteret praktisk nærmest Norge, og de er vel verdt et besøk. Til Norge er det Brewery som skaffer denne, og mange andre godsaker fra dette gode bryggeriet. Bryggeriet ble startet i 1999 mye som en protest da den tradisjonelle bryggerivirksomheten i Londan var redusert til kun 2 -to-, Fullers og Chiswick, og litt over ti år senere investerte Meantime mer enn det noensinne tidligere har vært gjort i London, da de bygget sitt nye og moderne «Craft» bryggeri. I dag er det bryggerne John Hidde fra Amsterdm, Steve Schmidt fra Pennsylvania, Alistar Hook fra Greenwich, Ben Cash fra Woolwich, Andrew Dickson fra Belfast og Jenn Merrick fra Salt Lake City som står for bryggingen, og de har jo da alle muligheter til å bringe inn impulser direkte fra disse store øl-landene. Og det er da også et anseelig utvalg bryggeriet kan by på, med inspirasjon fra de klasiske øltypene.
Deres pilsner, som vi i likhet med alle «pilsnere» som ikke er produsert i Pilsen, kaller Lagerøl, er brygget med tysk humle for å komme så tett på originalen som mulig. Men at her er et par amerikanere med på laget, er tydelig i en ganske markert bitterhet. (Utover erkjenner man muligens at denne framtredende bitterheten blir markert i mangel av mye annet) Fargen er svært lys (til å komme fra et «craft» bryggeri, og aromaen dominert av citrus, gress og noe karamell..? Litt tynn munnfølelse og kanskje en anelse metallisk. Kunne godt tenkt meg mer malt, ja egentlig mer smak, når jeg først skal bevege meg inn på en lagerøl fra et Craft bryggeri. Ganske tørr Avslutning.
Relatert prisen, blir dette neppe et lagerøl du finner på Cardinal.

Witkap Pater Special

witkap_pater_special_33cl

Witkap Pater Special brygges hos Brouwerij Slaghmuylder i Belgia,  og er også kjent under navnet Slaghmuylder Greut Lawauitj (fanden skulle forsøke å uttale det der!). Tidligere hadde vi en periode inne deres Witkap Pater Stimulo, men Special synes vi er enda bedre. Det er typisk belgisk klosterølstil vi snakker om her. Alkoholstyrken på 5,5% er moderat etter belgisk standard. 
Gylden farge på ølet, svakt disig. Helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Behagelig fruktig og krydret aroma, "typisk belgisk", også toner av kandissukkersirup.
Smaken har mildt krydrede toner og er meget forfriskende, ikke for søt, mens avslutningen har ganske moderat humle. Et trivelig øl å drikke!

Meantime Coffee Porter

meantime-coffee-porter

Meantime Brewing Company i Greenwich, London, er kjent for elegante flasker med godt innhold - et av de få bryggeriene i England som satser mer på flaskemarkedet enn pubmarkedet. Og med deres Coffee Porter vet du hva du du får - det er en undergjæret "Baltic" porter som er tilsatt "fair trade" kaffe fra Abuhuzamugambi-kollektivet i Rwanda. Hvis du er i stand til å uttale navnet på det kaffedyrkerkollektivet feilfritt, trenger du jaggu en flaske til!
Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Moderat beige skum.
Aroma av kald kaffe og treverk, hint av mørk sjokolade.
Smaken er middels tørr, med distinkte toner av kaffe og tre. Noe humle i avslutningen.

Rodenbach Vintage 2010

beer_112249

Vi har fra før både den "vanlige" Rodenbach og Rodenbach Grand Cru, og nå slår vi også til med årgangsølet Rodenbach Vintage 2010, kun på 75 cl flasker. Ølet har vært lagret på eikefat, og er med sine 7% noe sterkere enn de to andre. Menigheten som liker flamske røde ales kan dermed slikke seg fornøyd om munnen. 
Dyp rubinrød farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Herlig søt & sur aroma, vinøse toner med eik i massevis, rødvinseddik, silofôr og bondegårdskjøkken.
Søt & sur smak også, eiket, vinøs, vel avrundet og harmonisk.

Haandbryggeriet Tindved

cardinal

HaandBryggeriet i Drammen har begynt en på ny serie med ales som er smaksatt med forskjellige ville bær. Fra før har vi Kreklingøl og Krøkkebic (begge med krekling / "krøkkebær"), og nå introduseres Tindved. Denne buskveksten har navnet sitt etter den harde veden som før ble brukt til å lage tinder til høyriver. Det er imidlertid ikke veden, men de vitaminrike oransje bærene som vokser i klaser direkte på de tykke greinene, som brukes i dette ølet. Tindved (engelsk: sea buckthorn) har sitt viktigste vokseområde rundt Trondheimsfjorden.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum..
Uvanlig aroma av bær og urter (tindvedbærene, uten tvil).
Smaken har akkurat den rette sødmen - ikke for mye, men nok til å sikre bærkarakteren. Interessante urteaktige toner. Mange takk til HaandBryggeriet for å gjøre oss kjent med tindvedbær (jeg hadde aldri smakt dem før) - og med dette ølet. Obligatorisk drikke for alle som vil utforske bredden i den norske ølverden!

Lindesnes Njerve IPA

Cardinal Pub Stavanger

Lindesnes Brygghus har oppkalt alle ølene sine etter lokale stedsnavn i denne sørlandsidyllen, så også med Njerve IPA. Foreløpig har de valgt å holde alle ølene sine innenfor norsk "butikkstyrke" på 4,7%. En IPA ville helt klart ha profittert på større maltfylde og høyere alkoholinnhold, men ut fra sine forutsetninger synes vi denne "butikk-IPAen" har blitt riktig vellykket. Humletypene er Cascade, Chinook, Citra og Simcoe.
Gylden farge på ølet, svakt disig (det er et "levende" og ufiltrert øl). Moderat hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig og moderat furuaktig humle.
Lett i kroppen som forventet. Smaken er tydelig humlepreget og middels tørr, med fruktig og harpiksaktig humle gjennom det hele, med en distinkt bitter avslutning og ettersmak. 

Svaneke Jule Spektakel

Cardinal Stavanger

Svaneke Bryghus ligger på Bornholm, og har en bra blanding av mainstream-øl og spesialøl. Det nyeste juleølet deres, Jule Spektakel, hører til de mer interessante bekjentskapene. Det er i år både mørkere og mer smakfullt enn i fjor.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Distinkt krydret og parfymert aroma, toner av forskjellige julekrydder, inkludert anis, kardemomme og kanel.
Smaken er også markert krydret, med en kompleks og uvanlig smakssammensetning - en både god og interessant opplevelse.
Jule Spektakel har en del til felles smaksmessig med Nøgne Ø Underlig Jul, og med 8% alkohol er det et øl som skal behandles med respekt. Så når julespetakkelet for alvor begynner i heimen, er løsningen for enhver plaget mann (og enkelte kvinner) å søke tilflukt på Cardinal med et glass Jule Spektakel

Amager Sundby Stout

Cardinal

Sundby Stout er et av de faste ølene til Amager Bryghus i København, og dermed tilgjengelig hele året. Like mye trøkk som f.eks. Hr. og Fru Frederiksen har den nok ikke, men med 6,2% er den likevel en velvoksen stout. Navnet har den fra Sundby på Amager, som var sentrum for Københavns renovasjonssystem allerede på 1800-tallet, og årsak til at Amager på folkemunne ble kalt "lorteøen". Dette er hva bryggerne selv har å si om ølet:
"
Måske fornemmer du det allerede, når kapslen fjernes og næsen sættes til flasken – denne ”Stout” dufter anderledes, end hvad du er vant til. Vi har nemlig tørhumlet den sent i processen med de ædle amerikanske humler Nugget, Centennial og Cascade, som giver de blomsteragtige toner, der lægger sig oven på de karakteristiske Stout-kendetegn af brændt malt og giver både lethed og friskhed. I glasset fremstår Sundby Stout kulsort, mens skumkronen er tæt, lysebrun og næsten cappuccinoagtigt cremet, mens tungen fornemmer både maltsødme og antydninger af bitter, mørk chokolade og engelsk lakrids. Sødmen får dog kvalificeret modspil i den hårdt ristede malt og den flækkede, umaltede og ristede byg, der begge er m ed til at give øllet dets brændte præg. Sundby Stout er en klassisk ”Stout”, som alligevel godt tør være anderledes og udfordrende."
Jeg oppfatter den vel som en noe tørrere stout enn det bryggeriet her beskriver. Mine korte notater fra en sen kveldstime:
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Moderat aroma av røstet malt, noen fruktige hint, også hint av treverk og aske.
Ganske mye kullsyre i munnen. Tørr og røstet smak, toner av kaffe og treverk. Røstet og humlebitter ettersmak. 

Lindesnes Juleøl

Cardinal

Lindesnes Brygghus er Norges sydligste bryggeri som selger øl ut av huset. Alle produktene deres så langt holder "butikkstyrke", det gjelder også deres Juleøl - men de har klart å putte rimelig bra med smak i dette brygget likevel.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat off-white skum.
Distinkt aroma av julekrydder, noen røstede toner også, hint av treverk.
Lett i kroppen. Ganske tørr smak, røstede toner, hint av krydderier, bitter humle i avslutningen og ettersmaken.
God alene, og kanskje det rette valget hvis du unner deg en liten akevitt attåt?

Amager Exhop (tre utgaver)

Amager-Bryghus-Exhop-serie

Det nye ølet Amager Exhop har vi i tre forskjellige utgaver, men de er lagt inn i datasystemet vårt som ett øl. Du bør derfor presisere overfor barpersonalet hvilken variant du ønsker å smake - selve "grunnølet" m.h.t. malt er det samme (dette er en pale ale), men hver variant (single hop) er brygget med forskjellig humletype. Exhop er en forkortelse for Experimental Hop = forsøkshumle. Siden ganske mange bryggerier (inkl Mikkeller) har hatt sin egen "single hop"-serie nå, var der ikke noe poeng for Amager Bryghus i København å kjøre en reprise på de mest kjente humlevariantene. I stedet fikk de tak i tre helt nye humlevarianter fra en forsøksgård - humleplanter som er så nye at de ikke har noe navn ennå, bare et nummer. Og det er ikke avgjort om disse humlety pene blir videreavlet for å settes i kommersiell produksjon. De tre Exhop-ølene har derfor disse undertitlene: Storm Edition HBC 342, Lundsbak Edition HBC 436 og Hulgreen Edition HBC 517
Alle ølene har dypgylden til rav farge, med et høyt hvitt skum. De har rikelig med kullsyre og er relativt lette i kroppen. Bitterheten i alle ølene skal være 25 IBU (som er ganske moderat), men siden de tre humlevariantene har forskjellig alfasyrenivå (som bestemmer bitterheten), må det være brukt forskjellig humlemengde i hvert øl. Ingen av ølene er spesielt komplekse, men det er heller ikke meningen - her er det den enkelte humletype som skal vise sine egenskaper. Drikkbarheten er imidlertid meget god for alle sammen.
Storm Edition HBC 342 har en ganske moderat men god humlearoma med hint av furu. Noe søtlig malt og hint av toffee i bakgrunnen. Smaken er middels tørr, litt "krydret" og har en ganske skarp bitterhet i ettersmaken Jeg ville ha gjettet at IBU var atskillig høyere enn 25 her. 
Lundsbak Edition HBC 436 har også en relativt moderat humlearoma, med toner av gress, furu og støv. Smaken er rimelig tørr med preg av humle og harpiks, toner av treverk og hint av krydder. 
Hulgreen Edition HBC 517 har en behagelig aroma av fruktig og gressaktig humle. Smaken er middels tørr og meget forfriskende, med tydelig men velbalansert humle, noe fruktighet. Den klart beste av Exhop-variantene etter min mening, men du foretrekker gjerne en av de andre?

Berentsens JaktPils

Cardinal pub

JaktPils er den nyeste pilsvarianten til Berentsens Brygghus i Egersund, lansert til jaktstarten på hjortedyr i høst. I følge vaskeseddelen er den "Brygget for svette mannfolk". Nåvel, vi tror nå den like gjerne kan falle i smak hos mer eller mindre svette kvinnfolk. Nå skal vi selvsagt ikke insinuere at noen oppsøker Cardinal primært for å jakte på representanter for det annet kjønn - men om så (mot all formodning) skulle være tilfelle, vil jo halvlitersboksen med JaktPils være den reneste kontaktannonsen.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma, noen gressaktige toner, hint av karamell.
Middels søt smak (ingen "crisp" og tørr pils dette), noe karamell, humlen er meget moderat.
Om dette er et øl som er verd å jakte på, må du selv avgjøre - men vi stiller beredvillig opp, og skjenker deg JaktPils uten at du trenger løsne et skudd.

Ringnes / Brooklyn Imperial Polaris

1979-Ringnes-Imperial-Polaris-580x572

I årevis har vi mast på Ringnes Bryggeri om at de må våge å brygge noe annet og mer spennende enn bare mainstream pilsvarianter og (riktignok gode) juleøl. Vel, nå har de våget, og vi har selvsagt tatt inn mange kasser med Imperial Polaris, som er brygget på Gjelleråsen i samarbeid mellom Christian Ødegaard fra Ringnes (med en fortid hos Mack og Lervig) og Garrett Oliver, sjefsbrygger hos Brooklyn Brewery og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Ølet er stilmessig nærmest en Doppelbock (og vel så det, med sine 10%), men har noen ekstra ingredienser som du ikke finner i doppelbocker flest: tørket appelsinskall, amerikansk Simcoe humle, norsk lynghonning og colombiansk kaffe.
Rødbrun farge på ølet, moderat beige skum.
Søtlig maltpreget aroma, bare et hint av kaffe og appelsinskall, mens lynghonningen er mer tydelig - også toner av karamell og alkohol.
Smaken er middels søt med noen fruktige toner innledningsvis, tydelige toner av karamell, lynghonning og kaffe. Den vanligvis distinkte
Simcoe-humlen er dog godt skjult i både aroma og smak (litt knipne med mengden, Ringnes?). Et uvanlig øl, meget godt om kanskje ikke genialt. 

Amager Batch 500

batch-500-1

Vi har mye godt å si om Amager Bryghus i København - ikke bare brygger de noen av Danmarks beste øl, men det er også veldig hyggelige ølentusiaster som styrer showet der. Og så er de flinke til å gi kommentarer til ølene sine. Dette er hva de har å si om Batch 500 (6,9%):
"Vi har slidt og slæbt, vi har bandet og svovlet og vi har snerret og råbt højt. Men hold kæft hvor har vi også hygget os hele vejen igennem, siden vi satte det første bryg over på Amager Bryghus en tidlig april morgen i 2007. Der er edderbankeme løbet meget øl gennem tankene siden da, og nu er vi altså nået til Batch 500. Med denne East Coast IPA mener vi simpelthen, at have knækket koden og fundet den cash cow, der skal gøre os til millionærer – mindst – når vi sælger bryghuset til de multinationale. Batch 500 er en øl så velbehagelig, i sin balance mellem en let sødlig malt og frugtkarakter og den pænt komplekse humleprofil, at vi er sikre på, at selv bryggerens fruentimmer af en ikke-øldrikker må overgive sig. Se DET bl iver lakmusprøven. Hyg! 
Ingredienser: Pale Ale malt, Hvede malt, Melanoidin malt, humlet med Chinook, Simcoe, Cascade, Centennial, Ahtanum og Tomahawk gæret med en engelsk ale-gær."
Dypgylden farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Herlig og sterk aroma av amerikansk humle (furu, gran, tropiske frukter og sitrus).
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, med en massiv bitterhet (70 IBU) og fruktige toner, men også noe maltsødme til å bakke humlen opp. Meget bitter ettersmak. 

Amager Wookiee IPA

Cardinal

Som vanlig overlater vi først ordet til bryggerne på Amager Bryghus i København: 
"
Denne Wookiee IPA er et samarbejdsbryg med californiske Port Brewings brygger Mike Rodriguez samt stifter og brygchef Tomme Arthur, der var en tur i Danmark den 9. marts 2011. Det er en ægte amerikansk Westcoast IPA, hvor der ikke er sparet på humlerne. Og der hersker ingen jantelov, når vi siger, at vi er stolte af denne øl!"
Både Amager Bryghus og Port Brewing er ellers bredt representert på Cardinal, sistnevnte ikke minst gjennom sin serie The Lost Abbey.
Gylden farge på ølet, svakt disig. Høyt hvitt skum.
Aromaen er dominert av amerikansk humle, med sterke toner av gran, furu og grapefrukt.
Smaken er rimelig tørr og meget humlepreget, med en massiv kinin-lignende bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken. Ser du etter balanse, sa du? - i dette ølet? Ha, ikke tenk på det en gang!

Amager Julebryg 2012 (fat og flaske)

AmagerJulebryg

Vi kjøpte i sommer et par kasser Amager Julebryg 2011, for å ha på juleølsmakingen i november - gudene vet hvor de er blitt av. Mens 2011-årgangen var leiebrygget hos Ørbæk Bryggeri, har Amager Bryghus brygget Julebryg 2012 (6,9%) selv, med en nokså annerledes oppskrift. Innslaget av røstet malt er langt tydeligere i år. 
Disig mørk brun farge på ølet, høyt off-white til beige skum.
Røstet og lett karamellaktig aroma, hint av treverk og aske.
Røstet tørr smak, toner av treverk og noe karamell. Moderat humle. Mindre søt enn mange andre juleøl altså, og derfor godt egnet til julemat, men også god alene. Vi har bare fått sikret oss noen få flasker og fat, så muligheten for at vi blir utsolgt lenge før jul er så avgjort til stede. 

Lervigs Jul

Cardinal Stavanger

I år varter Mike Murphy & Co. på Lervig opp med et sterkt juleøl (6,8%) som virker fyldigere enn tidligere år. Da er vi naturligvis fornøyde med å ha Lervigs Jul på fat!
Meget mørk rubinrød farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Distinkt krydret aroma og smak, på en bakgrunn av karamellmalt, Toner av stjerneanis / anisfrø og andre julekrydder. Sødmen virker akkurat passe. Moderat humle og lakris i avslutningen.
Jo, dette er et øl som kaller på julestemningen!

Thisted Jule Stenøl

Cardinal

Vi er glade for å kunne presentere dette overgjærede danske juleølet fra Thisted Bryghus, som de første i Norge. Jule Stenøl er, som flere andre øl fra dette bryggeriet, brygget med varme lavastein i vørteren. Dermed oppstår en karamellisering på og rundt steinen, og steinen får være med i den etterfølgende kaldlagringsperioden, hvor karamell og krydderaromaer langsomt frigjøres i ølet. Brygging med glødende varme stein var ellers vanlig i tidligere tiders norske gårdsbrygging, da bryggekarene vanligvis var laget av tre, og store bryggekar i metall var så dyre at det bare var rikfolk som hadde råd til dem.
Vakker dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum som varer lenge.
Fin aroma av karamell, også milde krydrede toner.
Smaken er krydret og kompleks, med toner av karamell og mørke tørkede frukter, spesielt rosiner. Sødmen er likevel ikke påtrengende. Noe humlebitterhet i avslutningen, lett skarp i ettersmaken. Helhetsinntrykket av dette ølet er meget bra, og med 8% alkohol bør det nytes med respekt. 

Amager The Sinner Series Greed

Cardinal Stavanger

Greed (= grådighet) er det sist utkomne ølet i The Sinner Series fra Amager Bryghus, altså deres serie av øl med tema fra "de syv dødssyndene". Ølet er så ferskt at det bare såvidt var tappet på flaske da vi hentet det på bryggeriet i København. Bryggerne forteller selv:
"Vi spurgte vores strømlinede marketingsdirektør om, hvilken øl der kunne illustrere dødssynden Grådighed. Efter blot et enkelt sekunds betænkningstid svarede han: ”Hvorfor gør vi ikke bare det samme som alle de store aktører i branchen: vi brygger en røvbillig øl og sælger den til en premium pris. Det er sgu’ da grådighed. ” Vores marketingsdirektør er en klog mand, så naturligvis gjorde vi, som han sagde. Og vi satte endda et billede af ham på etiketten. Øllen endte så faktisk ret ok. Det er en helt regulær sydtysk pilsner uden så meget pjat. Håber I kan li’ den – det ku’ vi. 
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det... "
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk tysk pilsneraroma, tysk humle (
Tettnanger og Hallertauer Mittelfrüh) med urteaktige, gressaktige og blomsteraktige toner. Noen søtlige toner av malt også.
Temmelig "crisp" og frisk smak, med distinkt tysk humle, men også med mer maltsødme enn du finner i den gjennomsnitlige tyske pils. Klart bedre enn industripils! Om den er overpriset, må du nesten vurdere selv - dette dreier seg tross alt om grådighet ...

Thornbridge Versa Weisse (fat)

Cardinal Stavanger

Med Versa Weisse (ikke vice versa, altsåWinking har det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge gjort et nytt "sidesprang" med et øl i en tysk stil - denne gangen en Hefeweizen / Hefe-Weissbier. Vi har bare 3 fat av den, og de vil ventelig forsvinne raskt. 
Disig og nesten oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av stekte bananer (ja, sånne du får på kinarestaurant), også toner av sitrusfrukt og kryddernellik.
Smaken er middels søt med toner av banan og malt, hint av kryddernellik. Minimal bitterhet. 
En litt annen karakter enn vårt andre hveteøl på fat, Flensburger Weizen. Prøv gjerne begge, og sammenlign!

Ægir Ylir Julebrygg

aegir-ylir-julebrygg

Er litt usikker på om Ylir Julebrygg fra Ægir Bryggeri i Flåm er en ny oppskrift, eller om det bare er et nytt navn på ølet som tidligere år bare het Ægir Julebrygg ("polutgaven"). Godt smaker det ihvertfall fortsatt, og alkoholstyrken er den samme (7%).
Mørk brun farge på ølet, flott off-white til beige skum.
Moderat men behagelig aroma av brun malt og julekrydder, noe karamell og muligens brunt kandisukker.
Smaken er myk og fint avrundet, julekrydderne er der, men er ikke overdrevet. Toner av brunt kandisukker, men ølet er ikke for søtt. Moderat humle.
Et meget drikkelig og velbrygget juleøl!

Thornbridge Tzara (fat)

thornbridge_tzara_50cl

Thornbridge Tzara kaller det engelske bryggeriet en "Köln style beer", siden "Kölsch" er en beskyttet betegnelse i Tyskland. Men vi kaller det en Kölsch likevel - og synes det er artig at et engelsk bryggeri våger seg på subtile tyske ølstiler. Dette er hva bryggerne selv sier: "Tzara is a hybrid beer, fermented like an ale but matured like a lager. A broad, almost fruity palate with some bready notes. A crisp, refreshing beer."
Så er da også Thornbridge et av de mest innovative og etterspurte nyere engelske bryggeriene. Og Kölsch som ølstil er kommet for å bli på Cardinal, Ægirs Kvase Kölsch har gjennom flere år vært en slager på fat hos oss i sommerhalvåret, og vi har også ekte tysk Kölsch (Früh) på flaske. Der er ingen grunn til å tro at ikke engelskmennenes utgave av øltypen også vil bli godt mottatt av våre gjester.

Thisted 1 Porse

Cardinal Stavanger Import

Thisted Bryghus i Thy (nær området som har Danmarks første nasjonalpark) har en serie gode og interessante øl, og vi har spesialimportert noen av de beste for å komplementære vårt stadig voksende utvalg av danske kvalitetsøl. Thisteds øl er likevel ikke særere enn at de faller i smak hos et bredt publikum. 1 Porse (bryggeriet har begynt å nummerere ølene sine nåWinking het tidligere Porse Guld Ekstra, og særmerker seg ved å være brygget med en stor andel pors - den velduftende buskveksten som vi har mye av i Skandinavia, og som i tidligere tider var vanlig i gårdsbryggingen her som ølets krydder, i stedet for for humle. Humle kom relativt sent i bruk på våre kanter, og selv om humleplanten vokser villig her, har blomsten / "konglen" (som er den eneste delen av planten som brukes i ølbr yggingen) heller dårlige modningsvilkår så langt mot nord. Og importert humle koster penger. Men pors vokser vilt på myrer og våtlendte steder (og mer var det av den før den store hedeoppdyrkingen begynte i Danmark). Det er denne tradisjonen Thisted ønsker å gjenopplive med dette ølet, og en dag i året stenger de bryggeriet og sender alle ansatte ut i naturen for å plukke pors. Selve "grunnølet" i 1 Porse er et helt greit "guldøl" / lagerøl på 5,8%, som kaldlagres ekstra lenge. Det er først og fremst porstilsetningen som gjør ølet spennende.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk gressaktig, søtlig og urteaktig aroma.
Bra og fyldig "pilsner"-smak, med distinkte urteaktige toner av pors. Bitter ettersmak. Gode greier!

Thisted 3 Ale

Cardinal STAVANGER

I vårt utvalg av danske Thisted Bryghus sine kvalitetsøl var også 3 Ale et selvsagt valg. Stilmessig er dette en English Strong Ale - men den er ikke kraftigere enn at de aller fleste vil like den, og smaker like godt sommer som vinter.
Bronsefarget øl, bra skum. 
God humlepreget aroma, her er det brukt humlevarianter fra både England, Tyskland og Slovenia. 
Nydelig smak, "typisk engelsk" og med perfekt balanse mellom malten og humlen. Første gang jeg smakte den var under en prøvesmaking sammen med mange andre gode øl - likevel sto denne fram, ikke ved å være ekstrem på noe vis, bare med å være så velbalansert
En ale som fortjener en stor tilhengerskare!

Thisted 6 Porter

cardinal Stavanger

Thisted 6 Porter het tidligere Thisted Thy Porter, og må ikke forveksles med Thisted Limfjordsporter (som vi også har). Mens Limfjordsporteren er en undergjæret og kraftig Baltic Porter, er 6 Porter en klassisk overgjæret porter i engelsk stil - riktignok med solid alkoholprosent i denne også.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
God aroma av røstet malt, sjokolade og mild kaffe.
Røstet smak, toner av brent toast og sterk kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og lakris, men ølet er ikke veldig søtt. Rimelig bitter avslutning og ettersmak. En meget velbrygget porter!

Thisted Black Ale

Cardinal Pub Stavanger

Black Ale fra Thisted Bryghus er framstilt på en måte som var vanlig i den gamle gårdsbryggingen, men som nå er heller sjelden. Vi gir først ordet til bryggeriet: "Den gamle brygmester har brugt en ældre metode med opvarmede lavasten til sin sidste overgærede øl. Stenene sænkes ned i urt (= vørter), og der dannes et karamellag omkring stenene, som så anbringes i lagertanken. Karamellen frigøres til øllet under den lange kolde eftergæring, og metoden giver, sammen med en eksplosion af humlenuancer, en ganske særlig aromatisk karakteristika til øllet."
Svart farge på ølet altså, moderat skum som varer lenge.
Behagelig aroma av fruktig humle og mørk malt med noen røstede toner av mild kaffe, hint av karamell.
Rik og fyldig smak, mørk malt med noe sødme innledningsvis, så røstede kaffetoner med et hint av lakris, moderat bitterhet i avslutningen.
Gode saker dette også!

Thisted Limfjordsporter

Limfjordsporter

Limfjordsporter er det mest berømte ølet fra Thisted Bryghus, lovprist helt fra USA, gjennom hele Danmark og ikke minst på Cardinal, hvor vi hadde den inne for noen år siden. Mange har spurt etter Limfjordsporteren siden, så nå har vi like godt importert den selv! Bryggeriet kaller den en "double brown stout", men siden den er undergjæret, klassifiseres den som en Baltic porter.
Bryggeriet har dette å si: "Limfjordsporter kom
 fra Thisted Bryghus i 1989 efter syv års eksperimenter. Navnet stammer fra Urban-bryggeriet i Aalborg, hvor brygmesteren fra Thisted Bryghus i slutningen af 70érne ”slog sine folder”. Her fik han første gang ”smag” for provinslivet og denne særlige øltype, som ofte i Thisted-regi betegnes som øllets gentleman. Navnet købtes efter Urban-bryggeriets lukning i 1986. Limfjords-Porteren ”kredsede” brygmesteren om frem til 1997, hvorefter han ikke mente længere at kunne forbedre produktet. Den rette blanding af maltene var opnået. Af usædvanlige ingredienser skal nævnes røgmalt og engelsk lakrids, der tilsammen giver en smagsmæssig balance på et lidt højere niveau end det sædvanligvis ses. Brygmeste rens personlige favorit og ”hjertebarn”."
Til historien hører med at selv om Thisted Bryghus fikk kjøpe rettighetene til navnet Limfjordsporter da Urban-bryggeriet ble nedlagt, fikk de ikke kjøpe oppskriften. Den hadde nemlig den gamle sjefsbryggeren på Urban (utvilsomt noe bitter over nedleggelsen) bestemt at han skulle ta med seg i graven. (Hva i all verden han nå skulle med den der.) Men han røpet at ølet inneholdt noe engelsk lakris. Hemmeligholdet av den gamle oppskriften var altså en sterkt medvirkende årsak til at bryggeren på Thisted jobbet så lenge med å rekonstruere og forbedre oppskriften - han hadde jo ikke originalen, selv om han hadde gått sin læretid hos Urban.
Vel, resultatet ble altså imponerende!
Ølet er svart som arvesynden (ihvertfall ekstremt mørk brunt), med et flott brunt skum.
Intens aroma av røkmalt, røstet malt, tjære, gammelt tauverk, St. Hansbål, harpiks og lakris.
Smaken har også røkmalt, røstet malt, tjære, harpiks og lakris. Gir fornemmelsen av at ølet har vært lagret på tretønner i bunnen av et vikingskip, gjennom sju sjøslag og en verdensomseiling. Om det er godt? Javisst, men det krever kanskje litt tilvenning - det er ikke et øl for pingler.

Meantime Yakima Red (fat)

tumblr_lntnwgbmca1qh82jio1_400

Yakima Valley i staten Washington er sannsynligvis det sted i verden som har de mest optimale forhold for humledyrking, og Meantime Brewery (i Greenwich, London) har valgt å bruke 5 forskjellige humleslag derfra i sin Yakima Red Ale. Stilmessig ligger dette ellers nær en typisk engelsk "session" bitter. Styrken på våre fat skal være 4,3%.
(Smaksnotater fra flaske på Olympen for 1 år siden):
Vakker rødlig farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Deilig kompleks aroma av amerikansk humle, toner av forskjellige frukter, hint av krydder.
Herlig humlepreget smak, velbalansert med malten, toner av røde frukter / bær, solbær og solbærblader, ekstremt lettdrikkelig. Smaker ganske sikkert godt til høstens lam, men også utmerket på egenhånd. Et skoleeksempel på engelsk subtilitet paret med amerikansk kvalitetshumle i en "session" ale.

Cardinal Kristenmannsblod

Cardinal Brand

Kristenmannsblod er Cardinals eget fatøl for troll, nisser og andre under- og overjordiske. Hos oss skal det lukte Kristenmannsblod både i julesesongen og langt innpå nyåret, om lageret holder! Ølet er spesialbrygget for oss av Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy. Ølstilen er nærmest flamsk rød - litt annerledes enn hva vi hadde sett for oss, men godt!
Meget mørk rubinrød farge på ølet, med et tett og kremig beige skum.
Meget behagelig aroma av rødvin, røde bær og julekrydder.
En flamsk rød skal smake "sweet & sour" - det gjør denne også, men i moderat grad. Vinøse og fruktige toner med preg av tyttebær, solbær og eik, samt et assortert utvalg julekrydder og jern i avslutningen. (Ja, ølet er faktisk tilsatt jern - her skal vi opp med blodprosenten!) Kvaliteten er godkjent av NBL (Norske Bergtrolls Landsforbund) og TVF (Transsylvanske Vampyrers Fagforening).

Magic Rock High Wire (fat)

high_wire-220x300

Magic Rock High Wire (5,5%) er på fat nå, kun ett enkelt fat i denne omgang, men der skal komme mer siden (bl.a. en variant med andre humletyper). Dette er hva bryggerne i Magic Rock Brewing i Huddersfield (West Yorkshire, England) selv har å si om ølet: "High Wire is our tribute to the Pale Ales of the West Coast of America, beers unapologetically hop forward in character. Let your taste buds walk this test of balance. Mango, lychee and lip-smacking grapefruit flavours harmonise against a smoothly composed malt base, which develops into a crisply bitter finish. Are you ready for our tightrope of taste?" Med tillegg av furu- og harpikstoner, er dette en beskrivelse vi kan stå inne for. Fatet blir nok tømt omtrent samtidig med at du leser dette, så først til mølla ...

Thisted Brown Ale

Cardinal Stavanger

Thisted Bryghus ble stiftet i 1902, og er altså 110 år nå - som Danmarks eneste uavhengige regionale bryggeri som overlevde den store oppkjøps- og sammenslåingsbølgen, i årene før de mindre håndverksbryggeriene fikk sitt gjennombrudd, og  ting gikk "den rette veien" igjen.
Lenge var de et typisk lagerølbryggeri, men har de siste årene satset stort på å tilby øl i en langt større typebredde. Deres
Brown Ale er et eksempel på dette. Foruten de vanlige ølingrediensene er det brygget med litt sukker og lakris, og tilsatt antioksidanter (bl.a. C-vitamin) for bedre holdbarhet.
Meget mørk brun til rubinrød farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Tydelig maltpreget aroma med sterke toner av karamell.
Smaken er også meget maltpreget, med toner av karamell og lakris, hint av mildt julekrydder. Meget beskjeden bitterhet. En klassisk brown ale!

Magic Rock Clown Juice (fat)

Tequila_Barrel_Clown_Juice-1353072026
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Herlig aroma av sitrus og tropiske frukter, noen krydrede toner også. Den velbalanserte smaken har preg av sitrusaktig og harpiksaktig humle gjennom det hele, men er slett ikke for bitter. Også krydrede toner (koriander). Dette er bare et aldeles strålende fusjonsøl mellom witbier og IPA, fra kvalitetsbryggeriet Magic Rock Brewing i Huddersfield. Farlig lettdrikkelig!

Stone Imperial Russian Stout

Cardinal Stavanger

Når det er californiske Stone Brewing Company det dreier seg, går vi fra höjdare til höjdare. Deres Imperial Russian Stout på 10,5% er et øl det går gjetord om.
Beksvart farge på ølet (som gammel motorolje), moderat lysebrunt skum.
God aroma av mørk malt og sjokolade, hint av anis eller lakris.
Fin røstet smak, med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Joda, dette ølet frister definitivt til flere turer på "the dark side of life"!

Rodenbach Grand Cru

Cardinal

Vi har den "vanlige" Rodenbach også, men legger ikke skjul på at det er Rodenbach Grand Cru vi selv er aller mest begeistret for. Den kan nok likevel oppfattes som noe mer krevende å drikke enn lillebroren. Vi hadde den inne for noen år siden, og nå har vi endelig fått den igjen. Sammen med Duchesse de Bourgogne (som vi også har nåWinking ligger Rodenbach Grand Cru helt i toppskiktet når det gjelder ølstilen flamsk rød. Rodenbach-bryggeriet ligger i Roeselare, Belgia.
Mørk rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum. 
Interessant og kompleks kirsebærlignende aroma, med toner av rødvin og rødvinseddik, og hint av fjøs og silofôr.
Smaken er søtsur med toner av rødvinseddik, fortsatt med påminnelser om bondegård og silofôr (dette inngår riktignok ikke i vårt daglige kosthold). Som tidligere sagt ligner ikke
flamsk rød på noe annet i ølverdenen, og denne ølstilen har sin egen trofaste lille menighet hos oss.

Mönchshof Kellerbier

Cardinal Stavanger

Kellerbier er i moderne språkbruk ufiltrert lagerøl i tysk stil  - "som tappet rett fra ølkjelleren". Denne fra Mönchshof brygges nå hos Kulmbacher Brauerei, og kommer på de gammeldagse halvlitersflaskene med patentkork. 
Brunlig-gylden farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Brødaktig aroma, hint av karamell, lettrøstet malt og gressaktig og urteaktig humle.
Myk og mild munnfølelse. Smaken har et anstendig nærvær av malt, et hint av karamell, og meget moderat humle. Meget lettdrikkelig, ikke noe ekstremøl på noen som helst måte, men god så det holder. Alle som setter pris på lettdrikkelige tyske øl (og det gjør vel de fleste?) vil like
Mönchshof Kellerbier.

Sierra Nevada Porter

snporter

Sierra Nevada Brewing Company (fra Chico California) er allerede velkjent på Cardinal, nå har vi også fått inn deres Porter. Ølet har sine røtter helt tilbake til bryggernes spede begynnelse som hjemmebryggere. I dag er den en av de mest solgte portere i USA. Humletypene er amerikanske (Nugget og Willamette), men ellers er dette langt på vei en porter i klassisk britisk stil, og ikke noe amerikansk eksempel på "overkill".
Meget mørk rødbrun farge på ølet, tett beige skum.
God og moderat røstet aroma, hint av sjokolade, lakris, lær, eik og tobakk.   
Middels røstet smak med toner av kaffe og mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak med middels bitterhet fra humlen og den røstede malten. En relativt "smooth" og lettdrikkelig porter, kan anbefales både overfor nybegynnere og viderekomne innen de mørke øls verden.

Her er våre kommentarer første gang vi hadde den inne 09.12.2009;

Sierra Nevada Porter er en klassisk amerikansk porter, ikke ekstrem, men god. Sierra Nevada Brewery ble grunnlagt av sykkelreparatør og hjemmebrygger Ken Grossman i 1979, og dannet starten på den amerikanske «husbryggeri» bølgen, eller håndtverksbryggeri som en gjerne heller kaller det her på berget. Bryggeriet er i dag den nye generasjonens kanskje mest berømte håndverksbryggeri i USA. I 1989 åpnet de sitt andre bryggeri, og hele anlegget, deriblant de tradisjonelle maskekannene av kobber, ble importert fra Tyskland. Bryggeriet er berømt for sin generøse bruk av humle i alle sine brygg.
Humletypene som har blitt benyttet i Sierra Nevada Porter er Nugget og Willamette.
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Gråbrunt høyt skum. Meget fin røstet aroma, toner av sjokolade, lakris, lær og eik. Røstet smak med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak, både fra den kraftig røstede malten og humlen. Absolutt et bra øl dette her!

Stone Old Guardian

oldgard

Når vi nå har fått inn flere höjdare fra Stone Brewing Company i Escondido, California,  måtte vi selvsagt også ha deres barleywine Old Guardian på hele 11%. 
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Rik og intens søtlig aroma, toner av malt, hetvin og melasse, noe fruktig humle også.
Intens maltpreget smak, meget søt, men fint balansert med distinkt amerikansk humle. Reint snob igjen!

Magic Rock Cannonball

magicarts_cannonball
Cannonball fra Magic Rock Brewing i Huddersfield (en stigende stjerne på Englands bryggerihimmel) kommer på i dag - vi har kun det ene fatet, og det ryker nok ganske kjapt ut. Det er en IPA som skal være meget bra, men jeg har ikke smakt den selv ennå (har derimot smakt et par andre fra det bryggeriet). Det er HaandBryggeriet som importerer til Norge. Alkoholprosenten er 7,4%. 
Dette er hva bryggeriet selv har å si om saken (og det høres jo lovende ut):
Cannonball is an India Pale Ale in the true tradition, high in alcohol and massively hopped to survive a long sea voyage. We don’ t want you to wait though, crack the cap and let the flavour explode on your palate. Tropically fruity, resinous hops compete against a sweet malty backbone, while a rasping bitterness builds to a mouth puckering crescendo. Our hop bomb might just blow you away…

http://www.magicrockbrewing.com/

Sierra Nevada Bigfoot

bigfoot-148x225

Sierra Nevada Brewing Company i Chico, California, kan, i konkurranse med Anchor Brewing Company i San Francisco, gjøre krav på tittelen som selveste "gudfaren" i den amerikanske "craft brewing"-revolusjonen. Begge bryggeriene er nå bredt representert på Cardinal. Mange av våre gjester har spurt etter Sierra Nevadas berømte barleywine Bigfoot, og nå er den endelig her. Bigfoot er oppkalt etter den myteomspunne lokale "avskyelige snømann" - og om sistnevntes eksistens er mer enn tvilsom, har ølet Bigfoot satt sine store og uomtvistede fotspor i moderne amerikansk bryggerihistorie. I motsetning til britiske maltaksentuerte barleywines, har Bigfoot og andre amerikanske sådanne også en massiv humlebitterhet. Der er minst to oppfatninger av hvor fersk den skal drikkes - de mest innbitte "humlehodene& quot; vil ha den så fersk og brutal som mulig, mens andre mener like bestemt at den bør ha minst ett års kjellerlagring (gjerne lenger) for å få en rundere og mer sofistikert smak. Det er 2012-årgangen vi har fått inn (altså ferskvare), men vi blir ikke det minste lei oss om noen av flaskene får en vinter eller to på lageret. You decide!
Kobberfarget øl, bra beige skum.
Meget god og sterk aroma av blomsteraktig humle, toner av honning og frukter også, hint av eik og karamell.
Fyldig og rik munnfølelse. Smaken er innledningsvis søt og eiket med preg av tørkede mørke frukter, så overtar en massiv humlebitterhet, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Når ølet er helt ferskt, kan denne bitterheten nesten maskere ølets andre kvaliteter, men balansen blir altså bedre med tiden, synes noen.

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

hornbeer_the_fundamental_blackhorn-225x300

The Fundamental Blackhorn fra danske Hornbeer er et fantastisk øl! La det være sagt, først som sist! Vi smakte den første gang på København Ølfestival i mai, og visste straks at denne måtte vi ha på Cardinal. 
Vi gjengir like godt bryggeren Fogh Rasmussen sine  egne ord: "
Nu synes vi, at tiden er inde til denne øl. Her er tale om en kraftig stout på 11% med coffeemalt, choclatemalt, black malt og honning. Vi har humlet til 120 IBU, vi har tørhumlet og lagret den med egetræ og valnød. Nu synes vi, at den har lagret tilstrækkeligt, så nu skal den på flasker. Hvad smager den af? Dem der har smagt den, siger kaffe, lakrids, honning, eg og valnød. Men døm selv. "
Vel, vi på Cardinal har dømt selv, er enige med bryggeren, og er kjempefornøyde. Men siden dette er en enormt smaksrik og kraftig imperial stout på 11%, er det fullt tillatt å dele flasken på to personer. Noe stort mørkere øl enn dette er det vanskelig å oppdrive. En ren "godtepose" på flaske for fanatiske ølfundamentalister.

(50 cl flaske, 11%)

Shepherd Neame Master Brew Kentish Ale

Cardinal

Storselgeren til Shepherd Neame (Englands eldste bryggeri), både i England som helhet og på Cardinal, har vært deres Spitfire - men på hjemmebane i grevskapet Kent er det Master Brew som selger mest. Denne "local hero" bitter med vanlig "session" pubstyrke er nå tilbake i Norge etter mange års fravær, og vi forventer at den raskt vil innta plassen som en av våre mest populære mest populære ales med moderat alkoholstyrke.
Vakker rav til kobber farge på ølet, høyt hvitt skum. 
Sterk og bryggeritypisk aroma av modifisert humle, toffee og nøtter.
Smaken har også toner av toffee og nøtter, men er ikke særlig søt. Bra humle i avslutningen, fint balansert.

Shepherd Neame Canterbury Jack

Shepherd_Neame_Canterbury_Jack

Shepherd Neame i Kent er Englands eldste bryggeri som har brygget sammenhengende, helt siden 1698. Nå har vi hele 5 av deres ales i utvalget på Cardinal. Canterbury Jack er ny i Norge, og er en moderne bitter i klassisk engelsk "session" styrke. Navnet har den etter en gammel humletype (som neppe er brukt i ølet) og slanguttrykket for en landsens omstreifer.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk og "typisk Shepherd Neame" aroma av modifisert humle, toffee og nøtter.
Smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele, toner av toffee og nøtter igjen, grapefruktaktig og middels bitter avslutning. Bitter ettersmak.

(50 cl klar flaske, 4,0%)

Hornbeer Dryhop

jorgenb

Danske Hornbeer fra Hornsherred er et av bryggeriene som er aller bredest representert på Cardinal. Deres Dryhop gjør sannelig ikke skam på navnet - vi overlater like godt ordet til bryggeren Fogh Rasmussen selv (nei, ikke eks-statsministeren og Nato-sjefen - det er fortsatt lillebroren som brygger øl):
"Det er ikke en IPA – det er ikke en lager, men det er en undergæret øl, godt humlet og tørhumlet. Det er en singlehop version – al humle er Amarillo. Målet med denne øl, er at tilbyde en helt tør øl uden meget restsukker i kombination med humlen. Så kommer humlen rigtigt til sin ret, og Amarilloens karakteristiske duft og smag bliver tydelig. "
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens og herlig aroma av Amarillo-humle, toner av sitrusfrukt og noe gran.
Intenst humlepreget smak gjennom det hele, ganske tørr, med en forbausende god fruktig og harpiksaktig kompleksitet for et øl som altså bare er brygget med én humletype. Ikke rart at mange hjemmebryggere framhever Amarillo som sin favoritthumle! Bitter avslutning, som blir ganske skarp i ettersmaken.
Hornbeer Dryhop fikk platinamedalje som beste øl på Bière Mondial i Strasbourg i 2011, og sølvmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival samme år. Det sier litt om kvaliteten!

(50 cl flaske, 5,0%.)

Früh Kölsch

fruh_main

Vi har tidligere hatt norske varianter av ølstilen Kölsch, men i Tyskland er det en beskyttet betegnelse - bare øl som faktisk er brygget i byen Köln og noen nærliggende landsbyer har lov å kalles Kölsch. "Da er det vel jaggu på tide at Cardinal får inn en EKTE Kölsch?", har noen minnet oss om. Og gjestenes ønsker er vår lov (innen rimelighetens grenser), så vi er ganske fornøyde med å kunne tilby den mest populære kölschen av dem alle, Früh (fra Cölner Hofbräu P. Josef Früh). Früh Kölsch har vært brygget i mer enn 100 år i dette familieeide bryggeriet. Litt forenklet sagt er Kölsch den overgjærede øltypen som ligner mest på undergjæret Pils eller Helles, etter overgjæringen kaldlagres nemlig kölschen på samme m åte som et lagerøl. Resultatet blir en frisk, sprudlende og lettdrikkelig øltype med en sart karakter - fine og delikate smaksnyanser, men ikke noe hardtslående. I Köln serveres kölschen fra fat i rette små 0,2 liters glass (eine Stange) for å beholde maksimalt av sin friske og nytappede karakter til siste slurk, og så får man "automatisk" servert stadig nye glass, helt til man legger en ølbrikke over glasset som signal om at nå er det nok. Ikke noen bayerske 1-liters "Mass" i Köln, nei - der ser man på slikt som vulgært.  Vi har jo Früh på halvlitersflasker, men du kan gjerne be om å få små rette glass til,  for å skape illusjonen om at du sitter på en kneipe under Kölnerdomen.
Ekstremt lys gul farge på ølet, helles brusende i glasset med et grovt hvitt skum.
Sterk aroma, søtlig, fruktig og gressaktig.
Myk men samtidig frisk munnfølelse. Smaken er frisk og lett fruktig med et pepperaktig hint. Bra humle i ettersmaken, gir mersmak.
Dette er et øl vi spesielt vil anbefale til alle som ellers ville kjøpt seg en pils - du vil ikke angre! Og reiser du til Köln, ikke gjør den "feilen " å be om "ein Pils" på kneipene - da får du klar tilbakemelding av kelneren: "In Köln trinkt man Kölsch!". Nå drikkes der altså Kölsch i Stavanger også.

(50 cl flaske, 4,8%)

Stone Pale Ale

12oz6pack

Stone Brewing Company i Escondido, California, blir av mange ansett som USAs beste bryggeri. Vel, der er er mange bryggerier som kjemper om den tittelen, vi skal bare fastslå at Stone er med i tetsjiktet. Deres Pale Ale er ny på Cardinal, men var bryggeriets første øl da de startet opp i 1996. Og den holder fortsatt stand som bryggeriets mest "folkelige" og anvendelige øl.
Dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Sterk og behagelig søtlig aroma av malt og appelsiner / appelsinmarmelade, honning, fruktig humle og hint av karamell.
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av karamell og appelsiner, og en fast humlebitterhet i avslutningen. Noe harpiks i ettersmaken. Meget god. 

(35,5 cl flaske, 5,4%)

Nøgne Ø Python Pilsner

Pasted Graphic 3

Du hellige fred! Nå har bryggerne på Nøgne Ø i Grimstad "gått bananas" med et merkelig hybrid-øl, som de kaller Python Pilsner. Å påstå at ølet smaker "helt python" ville være en betydelig overdrivelse, men meningene blant de som har smakt Python er sterkt sprikende, fra lovprisning til slakt. Ølet er gjæret med champagnegjær, og med en alkoholstyrke på 9,5% er det et drøyt stykke å kalle Python en "pilsner" (selv etter amerikanernes nyoppfunne og misvisende "Imperial Pilsener"-begrep). Men har man først fått frekkhetens nådegave, går mye an.
Disig gylden farge på ølet, noe bunnfall i flasken. Et svært beskjedent hvitt skum.
Uvanlig aroma, gressaktig humle blandet med søtlige florale og fruktige toner, og rå alkohol.
Smaken er søt (for søt, mener noen) og sukkeraktig, med gressaktig humle (37 IBU) og rikelig med alkohol. Hva nå enn Nøgne Ø har tenkt å utrette med dette ølet (og jeg har en sterk mistanke om at det aner de ikke selv en gang), så er det høyst diskutabelt om de har lykkes. Jøss da,
Python er er drikkelig (det er tross alt Nøgne Ø vi snakker om her), men virker nokså ubalansert på Cardinals testlaborant, som mener at Nøgne Ø har mange bedre øl enn dette. Men prøv den selv, og gjør deg opp din egen mening. Kanskje hører du til gruppen som løfter begeistringens fane høyest?

 (50 cl flaske, 9,5%)

Flying Dog Under Dog Atlantic Lager

UNDER_DOG_ATLANTIC_LAGER_20120806-145030

Maryland-bryggeriet Flying Dog er allerede veletablert på Cardinal med sine smaksrike ales, nå kommer de også med et lyst lagerøl med pils-styrke, Under Dog Atlantic Lager. Ikke uventet har ølet mer humle enn den norske gjennomsnittspilsen ... 
Gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig (sitrusaktig) humle, også hint av honning og høy.
Den temmelig tørre smaken er velhumlet gjennom det hele, med munnfølelse som forventet av et 4,7% lagerøl. Bitter avslutning. Kanskje ikke så veldig kompleks, men vil appellere til alle som liker en velhumlet pils.

Ægir Cardinal Double Chocolate Chili Stout

Cardinal Brand

Cardinal Double Chili Chocolate Stout har Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm brygget spesielt for oss, etter at vi ga ham viss føringer på hva vi ville ha. Og resultatet ble vellykket. Sjelden har vi sett vår referansegruppe på "Mandag i Annen" smile mer tilfreds! Sigmund mumlet riktignok noe om at han gjerne ville hatt litt mer sødme i et sjokoladeøl, men ble ettertrykkelig nedstemt. (Til orientering: Der er ikke sjokolade i ølet, bare en solid mengde sjokolademalt. Men chili er der. You bet!)
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade, chili, treverk og aske.
Smaken er relativt tørr (og dermed unektelig mer lettdrikkelig enn et søtere øl ville vært), toner av kaffe igjen, hint av mørk sjokolade - og så overtar et solid og behagelig brennende innslag av chili, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken. Etter første slurk får du lyst på mer - og mer ...
Det er brygget 2000 liter av ølet i denne omgang, og vi tror de vil gå ganske så radig unna.

Nøgne Ø Citrus Hytrix IPA

0b5e673338796813fb34cb0c8ccea9b4_320x320

Citrus Hystrix IPA fra de kompromissløse bryggerne hos Nøgne Ø i Grimstad er utviklet i samarbeid med superkokken Trond Moi. Og med et slikt navn på ølet er det selvsagt plenty med sitrusfrukt her, både fra sitrusaktig humle, angivelig bergamotblader (den engelske teksten sier imidlertid  kaffir lime, som er en annen sitrusfrukt - og det er den som heter citrus hystrix på latin, bergamott heter citrus aurantium ssp. bergamia) og mandarinjuice (her sier den engelske teksten tangerine, som er en slektning av mandarinen). Ja ja, fort gjort å gå litt vill i alle de eksotiske sitrusfruktene. Godt lukter og smaker det, ihvertfall!
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av av sitrusfrukt, samt  sitrusaktig og furuaktig humle, noe søtlig malt i bakgrunnen.
Deilig humlepreget og kompleks smak, sterke toner av sitrusfrukt. Toner av harpiks / furu også. En solid bitterhet i avslutningen. For alle "humlehoder" og sitruselskere er det bare å si : Halleluja!

(50 cl flaske, 7,5%)

Nøgne Ø Pumpkin Ale

Cardinal Stavanger

Halloween og Thanksgiving er svære greier i USA - og da er gresskar (pumpkin) obligatorisk tilbehør. Uthulte gresskar som lykter, og innholdet servert som syltet gresskar til kalkunen, det er vel og bra, men å ha gresskar i øl, det må vel være rimelig sært, tenker du kanskje? Vel, i USA er gresskarøl "in" hele høstsesongen. Og brygget med en vettug oppskrift er gresskarøl faktisk godt. Bryggeren som skal utføre den konkrete jobben er gjerne mindre begeistret - gresskar i mesken er lite helvete å jobbe med, og avrenningen tar gjerne timesvis. Nøgne Ø i Grimstad følger opp den amerikanske tradisjonen med sin Pumpkin Ale. Foruten byggmalten og gresskar er ølet også brygget med en dose hvetemalt, rugmalt og havregryn, samt litt laktose (= ikke-forgjærbart melkesukker).
Mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat men god aroma av karamellmalt og noen vegetale toner (gresskaret, antar jeg).
Myk munnfølelse. Smak av karamellmalt og lettrøstet malt, moderate toner av gresskar med en viss syrlighet. Moderat humle (
Bobek, Summit og Columbus), bitterheten er 30 IBU. Lett brent ettersmak. Ikke vanskelig å drikke og like.

(50 cl flaske, 4,5%)

Baladin Isaac

Cardinal Stavanger

Den kreative og miljøbevisste italienske bryggeren Teo Musso kommer fra en stor vingård, og hans ungdomsopprør besto ikke i utagerende festing, men i en bestemt vilje til å brygge øl, ikke vin! Dermed ble det broren som fortsatte familiens vintradisjoner, mens Teo startet Birrificio Baladin. Vi har hatt besøk av Teo Musso på vårt arrangement "Mandag i Annen", hvor han på sitt spesialengelsk (som imidlertid er hakket bedre enn vår italiensk) redegjorde for sin bryggefilosofi. Inspirasjonen fra Belgia er åpenbar, men Teo har oftest sin egen itaiienske vri på tingene, fra flaskedesign til ingredienser. Isaac (oppkalt etter sønnen, om vi forsto ham riktig) er stilmessig nærmest en witbier, krydret med koriander, økologisk rårørsukker og siciliansk appelsinskall. Vi har den på de gedigne og tunge 75 cl flaskene med vokset kork.
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er distinkt krydret og ganske gjærpreget, med toner av koriander, høy og sitrus.
Ganske lett i kroppen. Smaken er middels tørr og forfriskende, med toner av koriander, mindre framtredende sitrus, kort avslutning. En anstendig
witbier / bière blanche fra Teo dette her! 

Baladin Nora

0000119_300

Den italienske brygger-originalen Teo Musso i Birrificio Baladin har oppkalt ølet Nora etter sin kone (nå eks-kone, det hjalp tydeligvis ikke å få et øl oppkalt etter seg en gang, kvinnfolk er rare). Nora (eks-kona altsåWinking er av nordafrikansk avstamning, og da måtte selvsagt ølet også ha nordafrikanske ingredienser, Det er brygget med det egyptiske kornslaget kamut (som også er et registrert varemerke, det er en variant av khorasan-hvete), ingefær og myrra (ja, nettopp myrra - de hellige tre konger har riktignok ikke vært involvert i saken, men myrra har tradisjonelt vært brukt både i røkelse og i oldtidens ølbrygging i Midtøsten).  Nora (nei, ikke eks-kona altså, men ølet - nå må du følge med her!) har vi på de gedigne og spesialdesignede 75 cl flaskene til Teo.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget interessant krydret og eksotisk aroma med toner av røkelse, den oppfyller sannelig bryggerens intensjoner om å formidle noen av Midtøstens dufter. Også toner av gjær.
Interessant smak også, komplekse krydrede toner, rimelig forfriskende. Krydderpreget blir aldri skarpt eller brennende. Ølet er med vilje lett humlet for å bringe krydderne i forgrunnen, men litt mer humle hadde sikkert ikke skadet. Avslutningen er ganske "parfymert".
Definitivt ikke "ditt vanlige øl" dette her! Tankene går ellers til Ibsens "Et dukkehjem" - som kjent endte det stykket med at Nora smelte døra igjen og gikk ...

(75 cl flaske, 6,8%)

Gotlands Wisby Weisse

wisby_weisse_detalj

Da våre kjekke gotlandske bartendere Louise og Linn begynte hos oss (Linn er fortsatt med oss), måtte vi litt beskjemmet innrømme at øl fra Gotland hadde vi ikke på Cardinal - faktisk var utvalget vårt av godt svensk øl i det hele tatt svært begrenset. For å rette på dette meningsløse misforhold, har vi nå en tid hatt gode øl fra Slottskällan, Nynäshamn og Sigtuna i utvalget, og slår nå til med vårt  første øl fra Gotlands Bryggeri, hveteølet Wisby Weisse. Gotlands Bryggeri er det minste bryggeriet i Spendrups-gruppen (Spendrups kan markedsmessig sammenlignes med Hansa-Borg.gruppen i Norge), men i stedet for å over-rasjonalisere og legge ned  bryggeriet på Gotland, har Spendrups klokelig valgt å satse på kvalitet, og la gotlendingene ta seg av "spe sialøl"-segmentet. Gotland har gjennom historien vært et sjøverts "veikryss" for både dansker, svensker, nordmenn, tyskere, polakker, russere og baltere - enten det har gjeldt ufred og onde hensikter, eller bare fredelig handel. Disse internasjonale impulsene bør være et godt bakteppe for moderne dypdykk i europeiske ølstiler. Med Wisby Weisse møter vi altså et hveteøl i tysk stil, men bryggeriet har også andre øl som vi kan være interessert i, så "stay tuned"!
Uklar lys brunlig-gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og stiltypisk hefeweizen-aroma, med de karakteristiske tonene av banan, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er "crisp" og smakfull med fruktige og krydrede toner, spesielt banan og kryddernellik, moderat men godt merkbar humle i avslutningen (mer enn i mange andre hveteøl). Passe søt, trivelig og velbalansert - "just precis" som Linn.

Kissmeyer Black IPA

kissmeyer-black-ipa

"Black IPA" er som ølbetegnelse egentlig en selvmotsigelse - et øl kan ikke være "black" og "pale" samtidig. Når noen bryggere likevel tviholder på denne betegnelsen (i stedet for alternativet "American black ale" ), er det for å understreke at man her har et øl som forener IPA'ens velhumlede karakter med en dose svarte malttyper. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget sin Black IPA hos Ørbæk bryggeri i Charlottenlund. 
For sikkerhets skyld er ikke fargen på dette ølet svart, men mørk rødbrun, Høyt off-white skum.
God aroma av mildt røstet malt, tobakk og lettrøstede eikechips, hint av mildt krydder.
Smaken har også milde røstede toner, mild kaffe, noe lakris i avslutningen. Anstendig humle i ettersmaken.
Et godt øl, som det ikke er vanskelig å like.

(50 cl flaske, 7,0%)

Hornbeer / Kissmeyer Smoked Tripel Kisshorn

tumblr_mecq091LZy1rkeotlo1_1280

Her overlater vi først ordet til den godeste Fogh Rasmusssen i det danske bryggeriet Hornbeer:
"
Et samarbejdsbryg mellem Anders Kissmeyer og Hornbeer. Vi har ikke været helt tro mod stilarten “Belgisk Tripel” – vi synes lige, at man skal kunne se og smage, at vi har været her. Anders har haft gang i røgovnen – den har været tændt op 20 gange, for at vi havde tilstrækkeligt med røgmalt. Ja, og så har vi altså brugt lidt mørkere malte end normalt til Tripel. Men gæren er ægte belgisk trappist. Den er gæret ved moderat temperatur for at sikre så “ren” en smag som muligt. Øllet er blevet som vi ønskede. Ravfarvet og med en fin duft og smag fra den røgede malt. Den er temmelig kompleks, og vi er sikre på, at den fint tåler en længere lagring under gode forhold. 
Og hvornår drikker man den så ? Bedst i godt selskab og måske med lidt røget mad. Husk lige vand til."
Våre egne smaksnotater:
Uklar brun farge, helles i glasset meget brusende med et digert beige skum.
Sterk søtlig aroma med fruktige toner, i en merkelig blanding med enda sterkere toner av røkt kjøtt.
Smaken er søt, med toner av kandisukker og karamell, som snart overdøves av sterke toner av røkt kjøtt. Sært - et øl for "de spesielt interesserte".


(50 cl flaske, 8,6%).

Kissmeyer Witter Saison du Fleur

Cardinal Stavanger

Selv om vi prøver å få smakt flest mulig forskjellige øl (bl.a. gjennom deltakelse på ølfestivaler o.l.) før vi bestemmer oss for hvilke vi vil kjøpe inn, henter det unektelig fra tid til annen at vi tar inn noen øl vi aldri har smakt før. Noen sjanser må man ta her i livet. Kissmeyer Witter Saison du Fleur er er et slikt øl. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget det hos Fanø Bryghus. Det er en "saison with spices and dried flowers" - okeiiii ...  Ingredienslisten avslører at det dreier seg om tørkede grønne pepperkorn, honning og tørkede blomster (hvilke blomster det er, vet vi ikke).
Disig lys gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Distinkt og uvanlig aroma av krydder / grønne pepperkorn, også florale toner med hint av honning.
Mye kullsyre i munnen. Hvis du forventer noen honningsødme eller maltsødme i smaken, tar du feil. Ølet er "knastørt", her er der ikke mye restsødme, nei.
Smaken er fullstendig dominert av grønne pepperkorn, som setter de mer subtile florale tonene helt i skyggen. Mer pepper og humlebitterhet (35 IBU) i avslutningen og ettersmaken. Herreminskaper - dette er et sært øl! Bør bare kjøpes hvis du digger grønne pepperkorn. Passer til fårikål, våre nachos-chips med dip og et generelt ønske om en lettere masochistisk aften.  

(50 cl flaske, 6,0%)

Søgaard Espresso Stout

sc3b8gaards-espresso-stout

Her får vi en grei omtale av ølet fra Søgaards Bryghus i Aalborg: Foto; StoreMy
"
Glæd dig til at smage denne milde og fyldige stout tilsat koldtvandsekstrakt af afrikansk højlandskaffe. Den har en fin kaffearoma, som supplerer de ristede malte og den diskrete humlearoma. Espresso Stout er en oplevelse på egen hånd, men udmærker sig særligt som ledsager til chokolade og kraftige desserter. Espresso Stout er et resultat af et unikt samarbejde mellem den anerkendte brygmester Anders Kissmeyer, det Aarhusbaserede kaffehus KaffeMekka og Søgaards Bryghus. Vi håber du vil nyde Espresso Stout lige så meget, som vi nød at brygge den! 
Øl brygget af: Bygmalt, honning, muscovadosukker, kaffeekstrakt, havre og humle."
Våre egne smaksnotater:
Svart farge på ølet, tett og fint lysebrunt skum.
God aroma av røstet malt, mørk sjokolade, lakris og espressokaffe.
En del kullsyre i munnen. Den middels søte smaken er distinkt røstet gjennom det hele, sterke toner av espressokaffe, også brunt sukker, hint av honning, mørk sjokolade og lakris. Middels bitter avslutning.
Enda en godbit til stout-folket! E me 'kje greie?


(50 cl flaske, 7%)

Kissmeyer Denied Entry

Cardinal Stavanger

Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget Denied Entry hos Ipswich Ale Brewery i Massachusetts, USA - og husker vi riktig, ble dette ølet, med sin tilsetning av granateplesirup og appelsinskall, ikke godkjent (p.g.a. rene formaliteter) for salg i USA. Derav navnet, altså - og hele batchen måtte dermed selges i Europa. Da var vi kvikt ute med labben og sikret oss vår del.
Brun til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
God fruktig aroma, toner av granateple og sitrus, hint av krydder.
En del kullsyre i munnen. Fruktig smak med toner av belgisk overgjær, granateple og bitre appelsiner.
Et uvanlig øl, men ikke særere enn at mange vil like det, og vi tror det vil appellere også til dem som ellers ville ha bestilt seg en crisp rosévin

Ægir Skumring Dubbel

8128666262_0f89b4292d_z

Ægir Skumring Dubbel har vi på fat nå - som vanlig når det gjelder ølene fra Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm, er det kvalitet han leverer. Dette er altså en dubbel i belgisk klosterølstil.
Dyp og disig rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig "typisk dubbel" aroma, med toner av brun malt og brunt kandisukker, karamell, mørke tørkede frukter og mildt krydder.
Vel avrundet munnfølelse. Middels søt smak, med de samme elementene som i aromaen. Moderat humle, som forventet av denne ølstilen - likevel er der nok litt mer humle i
Skumring enn i en del andre dubbels, nok til å gi mersmak. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
Et meget trivelig øl å drikke, bør nytes langsomt.

(7,0%)

Beer Here Ammestout

ammestout
Ny på fat nå, til glede for alle ammende mødre og mannlige bleieskiftarbeidere, samt alle dere andre: Beer Here Ammestout, 6,5%.

Vi gjengir den danske bryggeren (Christian Skovdal Andersen) sine kommentarer:
"I 1800 tallets England bryggede man en ekstra kraftig og nærende stout til ammende mødre. BeerHere er en virksomhed der tager yngelpleje alvorligt, så derfor har vi valgt at gøre det samme. Udover m ælkesukker, som traditionen foreskriver, er der også tilsat et skvæt kaffe der forhåbentlig kan tilføre lidt opkvikkende koffein oven på de vågne nætter.
Også nævner vi slet ikke noget om B-vitamin fra ølgæren der findes i den kraftige og ufiltrerede øl. B-vitamin har i mere end hundrede år været anbefalet som kosttilskud til ammende møde.
Nydes med omtanke - eller som minimum af et glas..
Brygget af bygmalt, ristet byg, humle, melasse, kaffe, laktose, gær og vand."

Vår prøvesmakingslaborant har selvsagt testet ammestouten også, og bekrefter at dette er gode saker! Laktosesødmen er ganske moderat (= akkurat passe), kaffetilsetningen er godt merkbar, men ikke overdrevet. En stout som mange vil like!

961 Beer / Kissmeyer Lebanese Pale Ale

beer_168401

Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer hadde vi besøk av på Cardinal i fjor, da han brygget et øl på Lervig, og vi har hatt et par av hans øl på fat i korte perioder tidligere. Men nå har vi slått skikkelig til, med hele 6 av hans flaskeøl inne samtidig. Lebanese Pale Ale er hans mest eksotiske øl, det er altså brygget i Libanon, i samarbeid med håndverksbryggeriet 961 Beer. Det er brygget med en rekke av midtøstens kryddere: za’atar, sumac, mynte, salvie, anis og kamille. Og det er første gang vi har libanesisk øl på Cardinal, så her har du sjansen til å sikre deg et nytt "ølland" i samlingen!
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat men likevel tydelig aroma av kamille og de øvrige eksotiske krydderiene.
Smaken er distinkt krydret, interessant og kompleks (inkludert et par kryddere jeg aldri har hørt om en gang), på en bakgrunn av standard
pale ale-elementer. Et lett brennende krydderpreg i bakgrunnen.
Et spennende øl som absolutt bør prøves!

(33 cl flaske, 6,3%)

Mikkeller / Revelation Cat Cream Ale

mic cream ale

Danske Mikkeller og italienske Revelation Cat Craft Brewing har samarbeidet om dette ølet, men selve bryggingen har de gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. Cream Ale er en ølstil som har sitt forbilde i tradisjonelle amerikanske myke og lette ales, slik de var før forbudstiden satte inn i mellomkrigstiden, og ga et tvilsomt levebrød for Al Capone og likesinnede mellom 1920 og 1933. Cream ales har fått sin renessanse først i den moderne amerikanske mikrobryggerirevolusjonen.
Gylden farge på ølet, svakt disig. Helles i glasset meget brusende og med et høyt hvitt skum.
Moderat men behagelig og innbydende aroma av fruktig og floral amerikansk humle (Columbus, Amarillo og Challenger).
Brusende munnfølelse. Lett i kroppen. Behagelig moderat smak av amerikansk humle. Lettdrikkelig, og sannelig god nok. Sikkert typeriktig (nå, det vet jeg vel egentlig ikke sikkert, for jeg levde jo ikke i den amerikanske perioden før forbudstiden), men for dem som har opplevd Mikkellers beksvarteste smaksbomber, vil
Cream Ale nødvendigvis ikke framstå som Mikkellers mest utfordrende øl. Men det er den heller ikke ment å være - også Mikkeller må ha lov til å produsere noen lettdrikkelige øl som alle vil like!

(33 cl flaske, 5,0%.)

Mikkeller Ricemarket

MikkellerRicemarket

Enda et øl fra danske Mikkeller, som vi har spesialimportert. Ricemarket er inspirert av Østens ris- og kryddermarkeder, og er (ikke overraskende) brygget med en andel ris, foruten de vanlige  ølingrediensene. Dessuten også honning og ingefær. Smakstilsettingene er valgt ut av Michelin-restauratøren Yde, mens selve bryggingen er gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. 
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har toner av blomster og honning, med et hint av ingefær.
Lett i kroppen. Smaken er frisk og "spritzig", noe honningsødme, men ikke overdrevet. En subtil ingefær-"brenning" og moderat humle i avslutningen.

(33 cl flaske, 6,0%)

The Porterhouse Wrasslers XXXX Full Stout

PorterhouseWrasslers

Det irske bryggeriet The Porterhouse startet opp i 1989, men deres Wrasslers XXXX Full Stout skal angivelig være brygget etter en oppskrift som ble brukt av bryggeriet Deasy's i West Cork tidlig på 1900-tallet. Originalen skal ha vært favorittølet til frigjøringshelten Michael Collins. Reklameslagordet er nå "En stout som den din bestefar pleide å drikke" - hvis bestefaren din var irsk, da. I tillegg til malten er det her brukt generøse mengder røstet umaltet bygg, samt flaket bygg for å gi ølet mer "kropp". Som bitterhumle er brukt amerikanske Galena og Nugget, aromahumle er engelske East Kent Goldings.
Kullsvart farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
God røstet aroma, toner av mild kaffe og sjokolade, hint av treverk.
Smaken er ganske tørr og markert røstet, med toner av sterk kaffe og noen hint av tre. Lang og bitter ettersmak.

(33 cl flaske, 5,7%)

Stensbogaard English Dark Stout

Stensbogaard_Bryghus_English_Dark_Stout

Stensbogaard Bryghus holder til i Ringe, Danmark, og er et helt nytt bekjentskap på Cardinal. Deres English Dark Stout er bryggeriets høyest vurderte øl.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum som ikke holder så lenge.
Aroma av røstet malt, lakris og mild kaffe, hint av sjokolade, mørk sirup og noe tre.
En del kullsyre i munnen. Smaken er middels søt og røstet, toner av kaffe, lakris og mørk sjokolade, hint av karamell og mørke tørkede frukter også. En god stout!

(50 cl flaske, 6,8%)

Amager Dicentra Cucullaria

amager_dicentra_cucullaria-e1293561567906-225x300

Som vanlig med øl fra Amager Bryghus sies det vesentligste av bryggerne selv:
"
Amager Dicentra Cucullaria – en Flamsk Rød lagret på franske Bordeauxfade. 
Flamsk Rød – det lyder måske mest som en højtydende malkerace indenfor kvægbruget. Men der er nu ikke meget mælk over indholdet i denne flaske – det skulle da lige være syrnet kærnemælk. Flamsk Rød er nemlig en historisk belgisk øltype, som vi her på Amager Bryghus er stolte over at kunne præsentere i vores eksperimentelle serie af fadlagrede øl. Med sin tydelige trækarakter efter 7 måneder på brugte franske Bordeaux-fade og sin udprægede syrlighed er det en øl for udsøgte og kræsne ganer. 
I glasset står Amager Dicentra Cucullaria smukt rødbrun med et livligt boblende beige skum. Duften har tydeligt præg af de franske rødvinsfade med en forfriskende syre. Smagen præges af mineraler og tør, syrlig frugt – syrlig men aldrig sur. I øllens finish blender syrlighed sig med den behagelige tørhed fra humlen. 
Brygget af: Amarkansk kommunevand, tysk wiener- og krystalmalt, East Kent Golding humle, engelsk overgær og udsøgte bakteriekulturer."

Det har vi lite å tilføye til! Men det bryggerne ikke forklarer, er NAVNET på ølet. "
Dicentra cucullaria" er det latinske navnet på den blomsten som på engelsk kalles Dutchman's breeches, under henvisning til de vide posebuksene i tradisjonelle hollandske folkedrakter - en fasong som blomsten faktisk ligner. Men der er ingenting i omtalen som tyder på at denne urten er brukt som en tilsetning i ølet - tvertimot skal den kunne være giftig.
ØLET
Dicentra Cucullaria har det derimot bare blitt brygget 1025 flasker av, og bryggeriet er forlengst utsolgt for dem. Men gjennom lyssky transaksjoner, foretatt gjennom utveksling av brune papirposer i skumle bakgater og "an offer they couldn't refuse", klarte vi likevel å legge labbene våre på noen flasker.  
Høsten er en utmerket årstid til å drikke syrlige og smaksrike "flamsk rød"-øl. Velbekomme!

Duchesse de Bourgogne

duchesse-s

Endelig har vi fått dette knallølet til Norge! Duchesse de Bourgogne (= Hertuginnen av Burgund) er selve skoleeksemplet på en ekte flamsk rød ale - den sursøte øltypen som ikke ligner på noe annet i ølverdenen. Det er brygget hos Brouwerij Verhaeghe i Vichte i Vestflandern, Belgia. Navnet (og bildet på etiketten) er en hyllest til Marie de Bourgogne, som var hertuginne i fyrstedømmets Burgunds storhetstid på 1400-tallet, da området strakte seg fra det nåværende Belgia til dagens vindistrikter i franske Bourgogne. Dengang som nå ble dette området forbundet med kulinarisk toppkvalitet! Og som følge til mat blir Duchesse de Bourgogne omtalt som ølverdenens svar på vinverdenens fyldige burgundere. Hva så med Marie de Bourgogne? Hun døde ung i en rideulykke, stakkar. De t kan nok være lurt å ikke sette seg på hesten umiddelbart etter å ha inntatt ølet "hennes". 
Fargen på ølet er kobberrød, det helles i glasset med et høyt og tykt skum.
Intens og kompleks aroma av røde frukter / bær, rødvinseddik og hestestall.
Deilig sursøt og kompleks smak av forskjellige frukter, toner av eikefat og krydderier. Ettersmaken roper bare: "Mer, mer!". Et storartet øl!

The Porterhouse Hop Head

bottle-hophead

The Porterhouse i Dublin regnes av mange som Irlands beste bryggeri, og det er faktisk det største med hel-irsk eierskap (Guinness eies f.eks. av den multinasjonale drikkevaregiganten Diageo). Som navnet forteller, er de fleste ølene fra The Porterhouse portere eller stouts, men de brygger også lysere ting, som Hop Head, med undertitten "Beyond the Pale".  Stilmessig er dette en American Pale Ale. Av de fire humletypene som er brukt er én engelsk (Pilgrim), mens de tre andre er amerikanske (Nugget, Cascade og Centennial). Malttypene er pale, krystall, hvete og svart.
Oransje til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig / sitrusaktig amerikansk humle.
Den nokså tørre smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, og en skarp bitterhet i avslutningen.

(33 cl flaske, 5%.)

Fyne Ales Vital Spark

vitalspark1

Kastanjenøtt farge på ølet, høyt til moderat beige skum, etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Behagelig aroma av mildt røstet malt, hint av kaffe og karamell, men ikke søtlig.
Smaken har først et middels tørt og mildt røstet preg, også noen fruktige toner med hint av solbær, og ender i mer distinkte røstede toner og et tørt "bitt" av humle.
Meget god øl, fyldig smak for sin styrke - en kandidat til helårsbesøk i hyllene på Cardinal, om importøren tar den inn til en konkurransedyktig pris.
Det samme bør for øvrig gjelde
Fyne Ales sin golden ale Avalanche, som vi ikke fikk noen prøveflaske av nå, men som jeg har smakt i Skottland. Avalanche er et meget godt alternativ for dem som helst vil ha sin ale lys og med sitruspreg - en komplementær øl satt opp mot Vital Spark, altså.

Om jeg skal sammenligne
Vital Spark ("Livsgnisten") med noe vi har i dag, ligger Jennings Sneck Lifter litt i samme gate - langt fra identisk, men ikke helt ulikt heller. Avalanche ligger stilmessig nærmere Harviestoun Bitter & Twisted

Warwik Sankt Nicolai Trippel

Cardinal Stavanger

Ny på fat er Sankt Nicolai Trippel fra Warwik Bryghus i Varde, Vestjylland (Warwik var middelalderens navn på Varde). Siden Warwik Bryghus bare brygger lagerøl selv, har de fått brygget sine overgjærede øl i belgisk stil hos De Proefbrouwerij i Lochristi, Belgia. Vi er er første pub i Norge som har disse ølene på fat, så vidt vi vet.
Disig dyp oransje til rav farge på ølet (litt mørkere enn mange andre tripler, altsåWinking, tett og fint off-white skum.
God maltpreget og krydret aroma, toner av bakeri, tørkede fiken, karamell og brun kandisukkersirup.
Smaken er også maltpreget og relativt søt (selv til å være en trippel), med rikelig karamell og kandisukker, mørke tørkede frukter og milde krydrede toner. Myk og behagelig å drikke!

Flensburger Dunkel

Btl_Verre_Flensburger_Dunkel

Noen har med rette påpekt at vi på Cardinal en tid har vært uten en dunkel fra dunkelens hjemland som ølstil, nemlig Tyskland. Selv om vi har hatt (og fortsatt har) noen gode norske og tsjekkiske alternativer, er det på tide å ære tyskerne som de æres bør for denne klassiske øltypen. Denne gangen har vi riktignok ikke gått til Bayern (hvor øltypen først ble brygget), men til Tysklands nordligste delstat, Schleswig-Holstein. Flensburger Dunkel har vi i første omgang bare tatt inn et begrenset antall flasker av, men likte den så bra at vi nok også tar med noen fat på neste handletur.
Vakker rødbrun farge på ølet, med et fint og kremig off-white skum.
Behagelig blomsteraktig og maltpreget aroma, toner av karamell.
Smaken er preget av karamellmalt og brunt brød, uten å bli for søt. Bitterheten er lav, som typisk for denne ølstilen, men litt humle er det da her. Alle som setter pris på en god
dunkel / "bayer" vil like denne. 

Flensburger Weizen

weizen_flasche

Nytt tysk hveteøl på både fat og flaske - vi har vært over grensen til Tyskland og besøkt Flensburger Brauerei, og kom bl.a. hjem med en dugelig mengde Flensburger Weizen (Weizen betyr ganske enkelt hvete).
Disig gylden farge på ølet, høyt og flott hvitt skum.
Deilig sterk aroma av kryddernellik og banan, litt aromahumle også.
Smaken er "typisk hefeweizen" igjen - hvetepreget med toner av kryddernellik og banan, men ikke for søt. Et hint av sitrus. Meget moderat humle, også det typisk for ølstilen. God! Ikke umulig at denne blir vår standard Hefeweizen / Hefe-Weissbier i lang tid framover.

Flensburger Gold

gold_flasche

Flensburger Brauerei (Tysklands nordligste bryggeri) er mest kjent for sin relativt velhumlede Pilsener og sin friske Weizen, vi har importert dem begge på både fat og flaske (+ noe Dunkel på flaske). Når vi også tok med noen flasker Flensburger Gold på lasset, var det med et klart siktemål om å tilby et alternativ til målgruppen som ellers helst drikker Amstel Pulse, amerikansk Budweiser eller Miller, evt. meksikanske Corona eller Sol. Og det har vi klart, verken mer eller mindre. Som de andre ølene fra Flensburg kommer også Gold på 33 cl flasker med gammeldags patentkork.
Meget blek gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Temmelig sterk søtlig aroma med gressaktige toner, hint av sukkertøy.
Myk og mild smak, litt maltsødme, knapt noen humlebitterhet i det hele tatt. Så er der ikke noen ubehagelig bismak heller, om
noen frykter det. Flensburger Gold vil oppfattes av målgruppen som et bra og lettdrikkelig øl. Noen av våre gjester liker bare ikke mye humlebitterhet, og det skal vi respektere. De mer ihuga ølgeek’ene kan med fordel stå over Flensburger Gold, og heller satse på de tre andre ølene fra dette bryggeriet.
 

Flensburger Pilsener

FlensburgerPilsener

Flensburger Brauerei holder til i Tysklands nordligste by, hvor ca. 40% av befolkningen fortsatt er dansktalende og kaller byen Flensborg. Flensburger Pilsener er deres bestselger - vi har den både på fat og flaske, som eneste pub i Norge. Flensburger-ølene (ganske enkelt "Flens" blant venner) fikk et salgsmessig oppsving da den populære tegnefilmfiguren Werner hadde "Flens" som sitt favorittøl. Bryggeriets fremste reklameslagord er simpelthen "Plop!" - lyden som oppstår hver gang en flaske med den gode gammeldagse patentkorken åpnes.
Meget lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av urteaktig og gressaktig tysk humle, også noen fruktige toner, et hint av honning.
Smaken er "crisp" og ikke for søt, anstendig tysk humle gjennom det hele, rimelig bitter avslutning. En pils i typisk nordtysk stil, meget forfriskende. 

Mikkeller / Lervig Double Eye PA

Cardinal stavanger

Utenom Mikkeller Bar i København er Cardinal blant de første pubene i verden som har fått inn samarbeidsølet Mikkeller / Lervig Double Eye PA på både fat og flaske. Og det er litt av en opplevelse! Ølet (en double / imperial eller triple IPA) er altså brygget i Hillevåg, i samarbeid mellom Mikkel Borg Bjergsø og Mike Murphy.
Disig oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, også hint av lær og mildt krydder.
Fyldig og varmende munnfølelse - det ville være løgn å si at alkoholen ikke er merkbar, men hva venter du av et øl på 14%? Søt og fruktig (appelsiner) smak, massevis av amerikansk humle gjennom det hele, krydret og bitter avslutning, Et ekstremøl? - ja, kanskje, men helt perverst er det ikke. De som først har fått sansen for ølverdenens smaksbomber, vil mene at dette er FANTASTISK GODT!

Amager Christianshavn Pale Ale

34528

Nytt fatøl fra kvalitetsbryggeriet Amager Bryghus i København: Christianshavn Pale Ale er stilmessig en American pale ale, med smakskvaliteter som vil appellere både til herdete (for ikke å si: forherdete) "beer geeks" og til mer "vanlige" øldrikkere. Christianshavn er ellers en gammel bydel på nordvestsiden av  det utstrakte området Amager, hvor også norske turister har oppdaget sjarmen ved å flanere langs de gamle kaiene.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har behagelig fruktige toner (grapefrukt og fersken), også toner av furunål. Middels fyldig (eller middels lett, om du vil) i kroppen, meget forfriskende og lettdrikkelig, Lang velhumlet ettersmak.
Christianshavn Pale Ale kan fort bli et fast innslag på Cardinal!

Inderøy Barsk

Cardinal Stavanger

Vi har fått inn ny forsyning av de to IPAene fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord –Trøndelag, Barsk og Mærrabætt. Barsk er «butikkvarianten», men den er heftig nok til at den forsvarer navnet sitt.
Bronsefarget øl, svakt disig, med et høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og sterk aroma av fruktig humle, toner av appelsiner og ananas. Også toner av harpiks.
Smaken er ganske riktig tydelig humlepreget gjennom det hele, men bakkes også opp av en anstendig maltsødme. Harpikstoner, noe frukt også. Lang bitter ettersmak. Bra munnfølelse til å være en IPA på bare 4,5%. Anbefales!

Amager IPA

amager-ipa

Amager IPA har vi nå på fat, som de første i Norge. Og som vanlig når det gjelder de brave københavnere i Amager Bryghus, overlater vi først ordet til bryggerne selv:
«Glem alt det der med at India Pale Ale er en engelsk øltype, der skulle være robust nok til at kunne tåle den lange sørejse fra England til Indien. Vores udgave af en IPA er helt og aldeles inspireret af de nyfortolkninger, som man især finder på den amerikanske vestkyst. En solid maltbase kombineret med humlerne Simcoe, Amarillo og Cascade og så lige tørhumlet også for at sikre, at humlen brænder ordentligt igennem. Det er frugtigt og friskt, det er bittert som ind i helvede og det er stærkt nok til at give dig en lille bimmelim på, hvis du drikker et par flasker eller tre. Sådan laver vi en rigtig IPA på amarkansk maner. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at du vil nyde Amager IPA, for det er sgu’ godt øl. Skål!»
Dyp rav til brun farge på ølet, svakt disig. Kremig off-white skum.
HERLIG humlearoma, fruktige toner (sitrus, tropiske frukter), også toner av gran og furu.
Smaken er en veritabel humleeksplosjon gjennom det hele, med en massiv bitterhet i den lange ettersmaken. Der er også en tilstrekkelig ryggrad av malt. En time etter at jeg tok siste slurk, «tygger» jeg fortsatt humle. Nok et funn for «humlehodene»!

Thornbridge Saint Petersburg

cardinal

Thornbridge Saint Petersburg er en klassisk Imperial Russian Stout, brygget i Derbyshire hos et av Englands mest anerkjente bryggerier. Her inngår ganske sikkert både sjokolademalt og litt torvrøkt malt i ingrediensene.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Både aroma og smak har de samme elementene, og omtales derfor under ett: Røstet preg, middels tørr først, så kommer noe maltsødme igjennom. Toner av kaffe, mørk sjokolade og torvrøk, hint av lakris og treverk. Tydelig humle i avslutningen.
Igjen en klassisk Imperial Stout som Katharina den Store og hennes hoff ville vært fornøyd med! Da er det klart vi er fornøyde også …

Traquair House Ale

Traquair-House-Ale

Traquair House er Skottlands eldste bebodde herresete, omtalt først i 1107. Beboerne har tradisjonelt vært jakobitter og katolikker, og herregårdens «bjørneport» har blitt holdt lukket siden 1745, da Bonnie Prince Charlie var den siste som fikk passere gjennom den, og den daværende jarl sverget at porten ikke skulle åpnes mer før en Stuart igjen satt på Skottlands (eller hele Storbritannias) trone. De må nok vente en stund til på det. Historien om bryggeriet deres er derimot som et eventyr: Da den tyvende Laird (Lord) of Traquair, Peter Maxwell Stuart, i 1965 beordret åpnet en gjenmurt kjellervegg for å se hva som skjulte seg bak, fant man et komplett og urørt bryggeri fra 1700-tallet, med alt utstyr intakt. Dette hadde opprinnelig vært et husbryggeri for herregårdens beboere og ansatte landarbeidere, før nedgangstider satte inn. Nå besluttet Laird Peter å søke om lisens for kommersiell brygging – det var det første husbryggeri som hadde gjort noe slikt på minst et hundreår. I 1993 hadde etterspørselen etter de oppsiktsvekkende gode ølene deres økt så mye at de måtte utvide og modernisere bryggeriet, men fortsatt blir alt ølet gjæret i de gamle gjæringskarene av eik. Herresetet og bryggeriet eies nå av Laird Peter’s datter, Lady Catherine. Bryggeriet har vært et aksjeselskap siden 1997. Traquair House Ale er deres mest kjente øl. Vi har fått tak i et vellagret parti til en rimelig pris, og vårt prøvesmakingslaboratorium kan bekrefte at dette er gode saker.
Vakker brun til rubinrød farge på ølet, bra beige skum.
Kompleks aroma av eik og sandeltre, gammel sherry, lær, pipetobakk og svisker, et lite hint av røk.
Smaken har også preg av gammel sherry, avrundete toner av tre og mildt røstet malt, middels sødme, hint av sterk te og bitter sjokolade, velbalansert og lettdrikkelig med nok humlebitterhet til å gi MERSMAK! Nam nam!

Thornbridge Hall Bracia

ThornbridgeBracia

Det er de færreste bryggerier som kommer med skikkelige bakgrunnsbeskrivelser og presise smaksnotater for ølene sine. Men når det gjelder det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge Brewery, med basis i herregården Thornbridge Hall i Derbyshire, så gir de så fyldige og «riktige» kommentarer om sin «Rich Dark Ale» Bracia, at vårt prøvesmakingslaboratorium bare skroter egne notater, mumler «Helt enig med bryggeriet!», og oversetter i hovedsak bryggeriets opplysninger her:
«Bracia er det keltiske navnet for en drikk som ble brygget i jernalderens Europa, og er nevnt i en romersk inskripsjon, funnet ved Haddon Hall, Derbyshire. Lite er kjent om den, annet enn at den var alkoholsterk, brygget med korn og sannsynligvis også honning. Flaskekondisjonerte Thornbridge Bracia har blitt tilsatt en generøs mengde mørk og bitter kastanjenøtt-honning, hentet ved foten av Alpene i Nordøst-Italia. Malttypene er Maris Otter, Brown, Munich, Dark Crystal, Black, Chocolate, Peated og Roasted Barley. Humletypene er Target, Pioneer, Hallertau Northern Brewer og Sorachi Ace.
Ølet er kullsvart på fargen, med et flott brunt skum.
Aroma av kastanjenøtt, honning, cappucino, hvit sjokolade, mørke frukter og friskt fruktskall.
Munnfølelsen og smaken er fløyelsaktig, rik og fyldig, med toner av kaffe, sjokolade, lakris og hasselnøtter, med varmende alkohol, kakao og litt torvrøk i avslutningen.»
Vi kan bare si «Amen!» - dette ølet er nemlig noe av det beste og fornemste vi har hatt på Cardinal, noensinne. Og det sier ikke så lite!

Beer Here Fat Cat (fat)

4321269013_74a68b0075

Danske «nomadebryggere» og deres fantastiske øl har vi sagt en god del om før – Beer Here (Christian Skovdal Andersen) er en av de beste. Noen av ølene hans er kraftige saker, men Fat Cat, en «red ale» (eller amber ale, om du vil) har en «normal» alkoholprosent, og en smak som de aller fleste vil sette pris på. Fat Cat har Christian brygget hos Herslev Bryghus.
Rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig newzealandsk humle (Nelson Sauvin), hint av karamell og marmelade.
Smaken har en utmerket balanse mellom malten og humlen, fruktige toner, et hint av karamell, er ikke for søt og ikke for bitter. Meget forfriskende. Ikke noe hokuspokus her – bare et tvers gjennom vellaget øl!

Warwik Sankt Jacobi Dubbel

beer_70882

Warwik Bryghus holder til i Varde i Vestjylland (Warwik var middelalderens navn på Varde). Der brygger de sine undergjærete øl selv, men de overgjærete ølene i belgisk klosterstil får de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia (bryggeriet hvor også Mikkeller brygger mange av sine øl, så kvaliteten på arbeidet er der ikke noe å si påWinking. Sankt Jacobi Dubbel, som vi nå har på fat som første pub i Norge, er et av disse belgiske ølene. Hele 6 malttyper er brukt i bryggingen.
Disig brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har toner av karamell og modne røde bær, hint av mildt krydder.
Smaken er myk og middels søt, toner av brunt kandisukker og mørke frukter, hint av mildt krydder igjen (men ikke så uttalt som i noen andre belgiske dubbels). Meget lettdrikkelig for sin styrke.

HaandBryggeriet Fatlagret (Akevitt) Porter

Cardinal Stavanger

HaandBryggeriet Fatlagret Porter het tidligere Akevitt Porter – nå som før dreier det seg altså om et øl som har vært modnet på eikefat som tidligere inneholdt vellagret norsk akevitt. Fatene er utvalgt av tidenes fremste norske akevittekspert, Halvor Heuch fra Vinmonopolet / Arcus. De kan bare brukes til ølmodning én gang, brukes de flere ganger vil fatpreget bli for avdempet. Alkoholstyrken på dette ølet varierer fra batch til batch – den har vært oppe på 10%, men er nå «bare» på 8,2%.
Dette er mine kommentarer da ølet var 10%:
«Kullsvart farge, høyt til moderat lysebrunt skum.
Deilig røstet aroma, toner av kaffe, lær, mørk sjokolade, mørke tørkede frukter, noen eikede og vinøse toner.
Smaken har rikelig med maltsødme og røstet preg, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, noen eikede toner, med en fast humlet og røstet bitterhet i avslutningen. Jeg ville kanskje ikke ha vært i stand til å si at eikefatet tidligere hadde inneholdt akevitt, om jeg ikke hadde visst det - men dette er bestemt ett av de aller beste norske øl jeg har smakt. Noensinne.»  Var rimelig fornøyd dengang, altså …
Når jeg nå smaker den nyeste versjonen, så er hovedinntrykket det samme som første gang. Munnfølelsen og smaksinntrykket blir naturlig nok LITT mindre fyldig enn sterkeste versjon, men er fortsatt meget bra. Kanskje enda mer vinøse toner i aromaen nå, også hint av rødvinseddik. Smakselementene er som før. Jeg vil fortsatt påstå at dette er et «kongeøl»!

Mikkeller Belgian Tripel

MikkellerBelgianTriple

Mikkeller Belgian Tripel har vi på fat, den hadde også en gjesteopptreden i fjor. Mikkel Borg Bjergsø (som gjestet Cardinal "in person" i vår) har brygget den på De Proefbrouwerij i Belgia - opprinnelig for det italienske markedet, men tripelen viste seg å bli så populær at også flere har fått del i den.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, bra hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, toner av brunt kandisukker, hint av tobakk.
Smaken er rimelig "krydret" med en betydelig fruktig og maltet sødme, også en viss fruktig syrlighet. Ikke fullt så lett i kroppen (for sin styrke) som endel andre tripler er, denne har et tydelig nærvær av humle og alkohol. Interessant og sofistikert - meget god!

Thornbridge Jaipur India Pale Ale

ThornbridgeJaipurIPA

Thornbridge Brewery er de siste årenes mest omtalte engelske bryggeri, og Jaipur er deres mest omtalte øl (et passende navn for en India Pale Ale, millionbyen Jaipur er ellers hovedstaden i den indiske delstaten Rajasthan). Bryggeriet startet opp så sent som i 2005, som et mikrobryggeri under herresetet Thornbridge Hall. Ølene deres ble en øyeblikkelig suksess, og allerede i 2009 bygget de et tre ganger så stort bryggeri, Riverside, i Bakewell  i Derbyshire. Men det gamle bryggeriet er også fortsatt i drift, og brukes mest til eksperimentelle brygg. Thornbridge eier også 8 puber i og rundt Sheffield, den gamle stålverksbyen som nå er en av Englands mest spennende ølbyer.
Jaipur ble altså raskt en bestselger, og ga engelskmennene troen tilbake på at de også kunne lage moderne IPA’er, og ikke bare måtte hvile på gamle laurbær, mens amerikanerne redefinerte hva en IPA skulle være. Nå eksporteres Jaipur også til en rekke land. Vi på Cardinal har sikret oss både flasker og fat, og regner med god avsetning.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Henrivende, herlig og kompleks humlepreget aroma, med toner av grapefrukt, mango, pasjonsfrukt og ananas.
Smaken er en humleeksplosjon av sitrus og tropiske frukter, på en basis av tydelig men likevel lett maltsødme. Harpikstoner i avslutningen. Lang ettersmak med solid humlebitterhet. En moderne klassiker – se ikke bort fra at den blir et fast innslag på Cardinal i lang tid framover!

HaandBryggeriet Sundvolden Porter

sundvolden

HaandBryggeriet i Drammen har, som navnet røper, brygget Sundvolden Porter spesielt for det tradisjonsrike og familie-eide Sundvolden Hotell nær Tyrifjorden. Foruten den røstede malten er ølet også brygget med en dose rugmalt, for å få et rundere preg. Der er bare brygget 3360 flasker, hvorav de fleste naturlig nok har gått til hotellet – men vi på Cardinal var ikke oss selv om vi hadde latt anledningen gå fra oss til å sikre noen flasker til våre gjester!
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet og maltpreget aroma med toner av sjokolade, kaffe og mørkt rugbrød, hint av lær.
Smaken er røstet men likevel myk, middels søt, med toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, hint av røk og aske i avslutningen. Bitter humle i ettersmaken. Gode saker igjen fra HaandBryggeriet – de har virkelig taket på «de der mørke greiene». Foto fra den gode øl-bloggeren «
Kjempetorsken»

Great Divide Oak Aged Yeti Imperial Stout

Espresso-Oak-Aged-Yeti-Imperial-Stout_beer_full

Fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado, har vi nå en god stund hatt Yeti Imperial Stout som en av de absolutte höjdare i vårt utvalg. Når vi nå også har fått inn Oak Aged Yeti (på større flasker), sliter vi litt med å finne superlativer som samtidig virker troverdige – for SÅ godt er dette!
Som navnet forteller er denne utgaven av Yeti (=«den avskyelige snømannen»Winking modnet på eik – men ikke på eikefat, her er det tilsatt eikespon (en blanding av fransk og toasted eik) på ståltankene, modningsprosessen blir dermed lettere å kontrollere, med mindre fordampning og infeksjonsfare.
Fantastisk flott utseende på ølet, det er virkelig fullstendig beksvart, med et høyt og kremig brunt skum.
Herlig aroma av sjokolade, også toner av kaffe, eik og vanilje, hint av lakris og lær.
Smaken er eikepreget og solid røstet, med tydelig innslag av sjokolade og vanilje, uten at ølet blir for søtt. Også toner av lakris og kaffe, et hint av røk og aske i avslutningen. Humlebitterheten er på 75 IBU, men oppleves ikke som voldsom, fordi den har så mye maltfylde å stå opp mot. Ølet virker derfor velbalansert i all sin velde, og «stemmer sinnet til andakt» hos alle som er i stand til å verdsette en imperial stout i toppklassen.

Her er hva vi skrev i første omtale 01.04.2011;

Vi var stjernefornøyde da vi fikk inn flasker med den "vanlige" (men uvanlig gode) utgaven av
Yeti Imperial Stout fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado. Nå vi nå har fått Oak Aged-utgaven på fat, står vi i fare for å "ta helt av" i henrykkelse. Dette er nemlig et øl i verdenstoppen, om man skal stole på ølentusiastene på nettstedet RateBeer. Det har vært modnet på eikechips av fransk og "toasted" eik. Bitterheten er på 75 IBU.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig aroma av eik, røstet malt, mørk sjokolade og kaffe, hint av lær.
God røstet smak, mørk malt, kaffe, eik, hint av sjokolade og lakris. Fin bitterhet i avslutningen.
Et øl til å nyte - langsomt (9,5% er ikke til å spøke med), mens man hengir seg til stille kontemplasjon over at "livet er ikke det verste man har".
  

Kissmeyer Red IPA

6895871663_347159c382

Den danske bryggeren Anders Kissmeyer var vår gjest på Cardinal i fjor. Da hadde vi inne hans PilNZer og Smoked Baltic Porter som han brygget hos Lervig i Hillevåg. Nå har vi spesialimportert hans Red IPA på fat, som han brygget hos Ørbæk Bryggeri i Charlottenlund. Og det er også gode saker!
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat kremig off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, hint av bjørnebær og furu, med en avdempet men kompleks maltprofil i bakgrunnen.
Smaken har først en bred maltprofil med noen lettrøstede toner og et hint av sjokolade, men ølet er ikke særlig søtt. Så overtar humlen, med fruktige og mildt harpiksaktige toner, og en moderat bitterhet i avslutningen.
Aner vi at "røde" (rødbrune) øl som vektlegger BÅDE maltsmak, humlesmak og lettdrikkelighet, er den nye trenden innen "craft brewing" nå? I skrivende stund har vi 3 røde på fat, et lagerøl og to ales - det er Ægir Brime Red Lager, Lervig Hoppy Joe og altså Kissmeyer Red IPA. Smak dem alle tre, og fortell oss hva du synes! Der kan fort bli mer av denslags ...

Berentsens Bombay India Pale Ale

9902

Berentsens Brygghus i Egersund presenterte sin Bombay India Pale Ale på Gladmatfestivalen, og den dukker nok opp på Vinmonopolet også etter hvert. Vi er selvsagt blant de første pubene som har tatt den inn.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har først sterkere toner av søtlig malt enn aromahumle, også fruktige hint av syltetøy. Peis på med mer aromahumle i neste batch, gutter!
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av syltetøy igjen, bra (engelsk?) bitterhumle i avslutningen, meget bitter ettersmak. Alkoholen er merkbar. Ved første slurk tenkte jeg «tja, vi har vel bedre IPA’er enn dette?», men da jeg nærmet meg slutten av flasken, hadde jeg sykt lyst på en flaske til! «it’s a beer that grows on you», som amerikanerne sier.
Hvem skulle ha trodd, da Tou-pilsen var eneste øl brygget I Rogaland (og det bryggeriet ovenikjøpet ble nedlagt) , at vi etter noen år skulle ha opptil flere lokalbryggede IPA’er og mange andre gode ales? Gi gass, Rogaland! Og selv om vi har (og fortsatt vil ha) et internasjonalt ølutvalg, slutter vi oss med glede til slagordet «Drikk lokalt!» så lenge både Berentsen og Lervig satser på variasjon og kvalitet.
 

Amager Drei von Dänen Cognac fadlagret

5888842945_2195f82541

Amager Drei von Dänen (fra superbryggeriet Amager Bryghus i København, med bistand av to andre internasjonalt kjente bryggere – vi har hatt besøk av dem begge på Cardinal!)) er en Baltic porter (altså en undergjæret, sterk porter etter tradisjonen i Østersjø-landene). Den «vanlige» utgaven har vi ikke tatt inn i denne omgang, men har gått rett på «øverste hylle» på bryggeriet, og sikret oss noen flasker av Cognac fadlagret-versjonen. Så vet du at det er skikkelige saker du kan grafse til deg, med sultent blikk og svette hender!
Som vanlig overlater vi først ordet til bryggerne selv:
«Måske har du allerede hørt historien om, hvordan denne røgede baltiske porter opstod. Nemlig da vore to gode venner Anders Kissmeyer (Kissmeyer Beer) og Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller) deltog i en kollektiv brygdag med os her på Amager. Og ud af den kreative røgtåge, hvis lige ikke er set siden skabelsesberetningen, opstod denne himmelsk smukke øl. Gennem de sidste par år er Anders nærmest blevet omrejsende i røgøl. Få er de bryggerier, han ikke har besøgt med en sækfuld af sin herostratisk berømte hjemmerøgede malt. Og denne gråklamme novemberdag i 2010 fik vi så æren. Og Mikkel, vores anden gæst, altid hipster cool med moderigtige skægstubbe, et melanskolsk skævt lille smil og lommen fuld af stjernestøv, ja han mødte selvfølgelig op med en tønde under armen. Thi Mikkel har et bijob som handelsrejsende i tønder – mest fastelavnstønder ganske vist – men i dag havde han en ægte fransk cognactønde med, som vi fyldte med vor liflige baltiske røgporter og derefter badede vi alle fire i det. 6 måneder senere mødtes vi igen og smagte på de guldrandede dråber, og vi blev så stive, at det navn, vi fandt på til øllen, er SÅ subtilt, at kun en ægte ølkender vil fange finten.»
Her er våre egne smaksnotater:
Svart farge på ølet, digert brunt skum.
Sterk aroma av røkt malt, salt sjø og tjære, også kaffe, vanilje og selvsagt cognac-eiketønnen.
Smaken er også sterk og røstet, men likevel rimelig myk, takket være innflytelsen fra cognactønnen. Toner av røk, naturlig nok, men ikke i ekstrem grad. Kaffe, bitterhumle og lett salte toner i avslutningen og ettersmaken. Hiv og hoi!
 

Lervig Hoppy Joe

Hoppy-Joe-02

Tradisjonen tro lanserte Lervig et nytt øl på Gladmatfestivalen i år, og det er så bra at vi tok det inn umiddelbart, også på fat. Hoppy Joe kaller de en American Red Ale - vi plasserer den i sekkeposten Amber Ale.
Rødbrun farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle, også toner av gran, et hint av karamellmalt i bakgrunnen.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men ikke ekstrem, toner av gran og noe frukt igjen. Der er nok noe karamellmalt (og / eller münchenermalt) og sjokolademalt og lurer i bakgrunnen, men de dominerer ikke, for ølet er ganske "tørt", uten noe mer restsødme enn det som er høyst nødvendig for balansens skyld. Meget hyggelig å drikke! Lervig og deres sjefsbrygger Mike Murphy har igjen "skutt en innertier"!

Amager Fru Frederiksen

Amager fru Frederiksen

Hr. Frederiksen fra Amager Bryghus i København er allerede presentert – nå er det Fru Frederiksen som står i fokus. Dette er hva bryggeriet selv har å berette:
«Det siges, at bag hver en barsk, brysk og brutal mand står en kysk, kærlig og ikke mindst klog kone. Sådan er det selvfølgelig også i øllets verden. For hvor vores måske kendteste øl, Hr. Frederiksen, er en kraftkarl, som nyder at stå og beundre egne muskler, så er Fru Frederiksen nemlig en klog kone, der udmærket ved, at man faktisk godt kan nå næsten lige så langt, ved at spare lidt på kræfterne. Fruen er dog ikke just nogen letøl, men den er alligevel tonet noget ned i forhold til Herren. Lidt sødere og knapt så brændt om end den med rigelige mængder sortmalt, chokolademalt og ristet byg ikke ligefrem er nogen helt bette tøs. Og den amerikanske Centennial humle sparker lige bagud i skridtet med sine 60+ IBU, hvis du skulle finde på at pille uden at spørge om lov. Hils på Fruen – hun er kommet for at blive.»
VI har selvsagt smakt på denne utmerkede stout (på grensen til imperial stout) vi også, og kan melde:
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma, toner av mørk sjokolade og kaffe, også noen toner av treverk og vanilje.
Smaken er «midt på treet» når det gjelder sødme og maltpreg, toner av sjokolade (sjokolademalt) er markerte, også litt vanilje, balansert av en distinkt røstet og humlet bitterhet. Kaffelignende ettersmak. Ikke noe «frøkenøl», men Fru Frederiksen er likevel ganske så myk og behagelig å stifte bekjentskap med.

Amager Hr. Frederiksen

amager_hr_fredricksen

Amager Bryghus i København har mange fordeler, kvaliteten på ølene deres er den viktigste, og en mindre viktig (men desto hyggeligere) er at de leverer fyldige kommentarer til alle ølene. Ordet er deres:
«Allerede når den hældes op i glasset, fornemmes det med det samme, at Hr. Frederiksen er en herre med både potens og stor personlighed. Begsort som Hr. Frederiksens humor er denne ”Imperial Stout” efter amerikansk forbillede med et tæt og cremet, lysebrunt skum, som efterlader pikante blonder i glasset, efterhånden som det modstræbende lægger sig. Vi indrømmer det gerne – vi er gået amok med maltene i denne øl, hele 8 forskellige har vi brugt, og det er de sorte og brændte, der giver øllet både dets farve og den nærmest ekstreme fylde – dette er nærmest et fudbyrdet måltid på flaske. Også bitterhed leverer de brændte malte sekunderet af amerikansk Centennial humle. Åh jo, Hr. Frederiksen er en oplevelse at byde op til dans, han bør dog nydes langsomt, men så kan han til gengæld også holde en hel aften, hvor man kan varme sig ved hans alkohol og udfordrende charme.
Vi har opkaldt denne øl efter en god ven uden hvis fantastiske støtte og assistance Amager Bryghus ikke var, hvor det er i dag.»
Men selvfølgelig må vi smake ølet selv også:
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av vanilje og mørk sjokolade.
Fyldig munnfølelse. Middels søt og røstet smak, igjen med toner av kaffe, vanilje og sjokolade. Som de sier på Jæren: Grævla goe greie! (Og blir det likevel litt for “heavy” for deg, kan vi også by på den litt lettere Fru Frederiksen! Stay tuned!)

Amager Rated XxX

amager_rated_xxx-422x600

Her er det bare å overlate ordet til de danske bryggerne på Amager Bryghus selv:
«Engang under en rundvisning på Amager Bryghus tog en ældre dame en humlepille fra et udstillingsglas. Hun troede det var et stykke wienermalt og gnaskede frydefuldt på den lille pille. Fryd blev snart til rædsel forvandlet, da den grusomme sandhed med ét gik op for den flinke, ældre dame. Hun lever stadig, men hendes smagssans blev for evigt svitset bort på det, der blot skulle have været en hyggelig dag på bryghuset. Ovenstående historie er sand ned til det mindste komma, og damen er bestemt ikke stolt af den. Men jeg genfortæller den for at advare om, hvilken totalt lemfældig omgang med humle, der finder sted på Amager Bryghus. Et år bryggede de en hidsig dobbelt-IPA med 20 forskellige humler. Året efter ville blærerøvene overgå sig selv og dryssede 23 humler i brygkarret. Denne gang er de så endt på 30 humler, ja du læste rigtigt. Tre-ti humler. Og nu er det jo ikke sjovt længere, det er bare perverst. Knægtene ved jo tydeligvis ikke, hvad de har gang i – det er det rene Disney. Den omtalte dame ville gå i akutte kramper, hvis hun så meget som snusede til denne øl. Og har du tendens til humlechok, kan vi ikke anbefale denne øl. Den er hermed Rated XxX – så er du selv ude om det!»
Uklar rav til brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget kompleks humlepreget aroma, med toner av omtrent hver eneste fruktsort og hvert eneste nåletreslag på kloden (30 forskjellige humlevarianter – sinnsvakt!). Også søtlige toner av malt.
Smaken er ikke for søt (men har likevel merkbar malt), og er et veritabelt humle-party gjennom det hele – med noen toner av røkt (torvrøkt?) malt i avslutningen og ettersmaken. Bitterheten er meget distinkt som forventet, men er likevel ikke for ekstrem. Kom, alle humle-elskere: Bli med på festen!

(Amager Bryghus / Hoppin' Frog) Frog Hops To Amager

HoppinFrogFrogHopstoAmager

Her gir vi ordet til bryggerne på direkten:
«En dag i maj 2011 fik Amager Bryghus besøg av en af USAs mest karismatiske bryggere, Fred Karm fra bryggeriet Hoppin’ Frog i Akron, Ohio. Fred var på rundrejse i Europa og lagde vejen forbi for at gæstebrygge hos os. Og resultatet av denne hyggelige og givende dag i godt amerikansk selskab, finder du i denne flaske. "Frog Hops To Amager" er en lidt sjælden type, nemlig en Imperial Wheat Stout, brygget på hele 8 forskjellige malte, hvoraf de to er af hvedetypen. Og så ville det jo ikke være os, hvis ikke den var humlet kraftigt, så vi har givet øllet en solid omgang Tomahawk og Chinook. Du vil finde en kraftig og humlearomatisk øl, som måske er lidt blødere og knap så tung som andre Imperial Stouts. Håber du må nyde resultatet af dette transatlantiske samarbejde!»
Etter et års modning er ølet endelig klar for salg, og Cardinal er blant de første pubene i verden som har tatt det inn – en nyhet så fersk at vi måtte legge ølet inn på RateBeer (verdens største øldatabase) selv!
Beksvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Sterk røstet og «tørr» aroma, toner av kaffe, treverk og mørk sjokolade.
Smaken er også distinkt røstet, men likevel ikke ekstrem, munnfølelsen er rimelig myk. Toner av mørk sjokolade og kaffe igjen. Lang og tørr ettersmak, røstet, treverk og solid bitterhet der.
Alle fans av imperial stouts vil nikke anerkjennende når de smaker Frog Hops To Amager!

Amager Summer Fusion

Cardinal

Summer Fusion fra Amager Bryghus er et øl som det ikke er lett å sette i bås, og det er da også meningen. Bryggeteknisk ligger det nærmest en California Common / Steam Beer, men kan vel helst si med Kumbels katt: «Jeg er s’gu min egen!» Vi overlater dermed ordet til bryggerne selv:
«Med vores lette sommerøl, Amager Summer Fusion, har vi villet bevise, at man sagtens kan lave en øl, som er lav i alkohol men rig på smag. Som navnet antyder, er vores øl en ægte fusionsøl, hvor vi med arme og ben har stjålet inspiration fra flere forskellige stilarter – og fra flere lande.
Gæren, vi har brugt, er en klassisk tysk pilsnergær, som vi meget mod dens vilje har gæret ved 22 grader celsius – en teknik man kender fra den amerikanske øltype ”California Common” eller ”Steam Beer”. På den måde kombinerer vi den sprøde friskhed fra lagerøl med en portion frugtig friskhed, som man oplever i overgæret øl. Malten, vi bruger, er ikke noget ganske almindeligt valg, vi har grebet sækken med engelsk Mild Ale malt, som giver øllet sin, mørke, ristede karakter, mens et par håndfulde tysk karamelmalt giver lidt sødme og rundhed. Og så ville det jo ikke være en rigtig Amager øl, hvis ikke vi havde yderst generøse med humlen. Her faldt vores valg på de klassiske amerikanske aromahumler Centennial, Chinook og Amarillo – I ved, sådan nogen der masserer smagsløgene. Og så efterlader disse humler den mest fornøjelige, citrusagtige friskhed. Er De forvirret? Jamen, det er der slet ingen grund til. Amager Summer Fusion er svaret til de mange, der i årevis har spurgt: ”Hvornår får vi en amerikansk-engelsk tysk over-undergæret pilsner-ale, der smager af en masse uden at man bliver bimmelim?” Amager Summer Fusion er det officielle bidrag fra Amager Bryghus til konkurrencen på Københavnske Øldage 2007 om at finde den perfekte sommerøl med max. 3,5% alkohol.»
Gylden farge på ølet, lett disig. Høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av sitrus, tropiske frukter og gran.
Lett i kroppen, forfriskende. Tørr smak, noen milde røstede toner, hint av kaffe (uventet i et så lyst øl – om jeg ikke hadde lest bryggeriets beskrivelse), velhumlet gjennom det hele, toner av sitrus og gran igjen. Bitterheten er på 35 IBU.  En fantastisk tørsteslukker for sommermånedene!
Vi har bare tatt inn noen få flasker nå, men om de blir så etterspurte som vi tror, skal vi ta inn mer til neste sommersesong.
 

Amager The Sinner Series Sloth

beer_172822

I serien med  øl viet til «De 7 Dødssynder» fra Amager Bryghus er vi kommet til dovenskap / latskap (engelsk: Sloth), og overlater igjen ordet til bryggeriet selv:
«Vi er hårdtarbejdende folk her på Amager Bryghus. Og kun en sjælden gang er vi dovne. Men det sker. Og vi må indrømme, at vi var dovne, da vi designede denne øl. Én malt, én humle – omend en god en af slagsen – og så vores husgær. Vi mener, hvor svært kan det være at skabe en god session-egnet American Pale Ale? Den har du her. Sommetider er brygning hårdt arbejde, sommetider er det en kunst, og sommetider er det bare som en gåtur i parken. Gå en tur, slap af på en bænk i solen. Vær dovne med os og nyd en ”Sloth”. Vi garanterer, at du ikke vil fortryde det. Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Lys gylden farge på ølet (det er nemlig bare pilsnermalt som er brukt), høyt og varig hvitt skum.
Intens aroma av Simcoe-humle, toner av sitrus, fersken og tropiske frukter, hint av harpiks og hankatt.
Lett i  kroppen for sin styrke.  Smaken er dominert av Simcoe-humle fra begynnelse til slutt, med harpiksaktige og sitrusaktige toner. Forfriskende! Meget bitter avslutning og ettersmak, nesten medisinsk (bitterheten er kanskje ikke så enorm målt i IBU, men det virker slik siden ølet ellers er så lett og fruktig).
Ølet er altså et resultat av enkelhet og «bevisst latskap», men langt fra kjedelig!

Amager The Sinner Series Lust

6233262953_f6f257b267_z

Så er turen kommet til vellyst / begjær (engelsk: Lust) i Amager Bryghus sin serie viet til «De 7 Dødssynder». Og da overlater vi igjen ordet til bryggeriet:
«Denne stærke belgiske ale er så sødmefuld, at vi ikke er bange for at kalde den for rendyrket begær på flaske. Under brygningen blev stemningen så løssluppen, at brygger Jacob og brygger Morten brød ud i store mængder spontane kindkys til hinanden. Hvis ikke Thomas Schön var dukket uanmeldt op, var det sikkert ikke stoppet ved kindkyssene. Denne øl er så vellystig, at vi ikke garanterer for følgerne, hvis du serverer den for kæresten i stearinlysenes skær: det kan meget vel ende i en langvarig forsørgerpligt. Vi har brygget en øl med de mest sensuelle sukre, vi kunne finde i Netto,
og så har vi krydret den med velrenommerede afrodisiaka som spansk flue, østers og pulveriseret hjortepenis. Eller osse er vi bare fulde af løgn …
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Nåvel, dette er våre mer nøkterne kommentarer:
Kobber til dypbrun farge på ølet, klar først, disig når gjæren helles med mot slutten. Høyt skum, svakt off-white.
Behagelig maltpreget aroma med toner av karamell og brunt sukker, hint av mildt krydder.
Meget søt smak, rikelig med karamell, brunt kandisukker og melasse, hint av sjokolade og mildt krydder. Så er da også ølet faktisk tilsatt både demerarasukker og kandisukkersirup, og brygget med malttypene pilsner-, cara-münchener -, melanoidin-, hvete- og sjokolademalt. Krydret og moderat humlet (Northern Brewer og Saaz) avslutning. Ølet er gjæret med trappistgjær.
Jo, vi vedgår gjerne at Lust er et øl det går an å la seg forføre av, når man først har fått sansen for søtsaker …

Amager The Sinner Series Gluttony

6928318435_141f22db2d_o

Så har vi kommet til selve höjdaren i Amager Bryghus sin serie om «De 7 Dødssynder» - Gluttony (=fråtseri). Nå har vel muligens også vi på Cardinal et mer eller mindre fortjent rykte for fråtseri når livets goder byr seg fram (ikke minst i form av malt og humle), men for sikkerhets skyld overlater vi ordet til bryggerne:
«Her på Amager ligger vi behageligt langt fra Janteland, vi er ikke bange for excesser, og mådehold ligger os uendelig fjernt. Faktisk er det lige før, at vi betragter frådseri som en dyd snarere end en synd – i hvert fald når det handler om én ting: humle! Vi har fundet de humler som skinnede klarest i humlerummet og nærmest tiggede om at blive brugt i rigelige mængder. Og det gjorde vi så – som det sig hør og bør i en Dobbelt IPA af højeste karat. Vi har frådset i syndig grad – og vi kan li’ det! Mon ikke også du kan?
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Malttypene som er brukt er pilsner-, pale og Münchener-. Hele 6 amerikanske humletyper setter sitt preg på ølet: Hercules, Citra, Simcoe, Centennial, Amarillo og Sorachi Ace. Alkoholstyrken er også respektabel.
Dypgylden til oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har preg av furu / gran / harpiks, også toner av appelsinmarmelade, hint av tropiske frukter.
Smaken er middels søt og fyldig, toner av appelsinmarmelade igjen, og selvsagt en massiv humlesmak, med harpiks, frukt og en solid bitterhet gjennom det hele.
Her er det bare å gi seg over, og bli med på fråtseriet!

Amager Rugporter

31

Som vanlig med øl fra Amager Bryghus overlater vi først ordet til de danske bryggerne selv:
«På Amager Bryghus bliver vi vist aldrig færdige med at eksperimentere med det sorte og fyldige øl. Og trænger vi til inspiration, så henter vi den gerne udefra. Amager Rugporter er således resultatet af et frugtbart samarbejde mellem det bedste i ama’rkansk og amerikansk brygkultur. Af vores sædvanlige base af fornærmende hårdt brændte malte udgør kornsorten rug denne gang hele 16%. Det giver en fantastisk sødlig fylde, en pirrende krydret kant, som kombineret med en diskret og balancerende syrlighed ikke overraskende giver mindelser om rugbrød. Dette er ikke en øl for de svage i troen, men vi er glade for resultatet og håber, at du vil være ligeså.»
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Den «tørre» aromaen har toner av kald sterk kaffe og røstet malt, hint av treverk og usøtet lakris.
Smaken har innledningsvis noe sødme, men ender tørr og meget røstet, med en solid humlebitterhet i tillegg. Toner av sterk kaffe igjen, hint av usøtet lakris og mørk bitter sjokolade. Fornemmelsen av rugbrød er der kanskje mest fordi jeg forventer at den skal være der?
Er du skeptisk til mørke øl, så er Amager Rugporter kanskje ikke stedet å begynne – men for alle som elsker det svarte, er det obligatorisk å prøve denne!
 

Amager The Sinner Series Wrath

6924128922_946c1ed76e

Amager Bryghus, vår nye danske storsatsing, har vakt oppmerksomhet bl.a. med The Sinner Series – ølserien som har lånt navn fra de katolske «Syv Dødssyndene» (husker du filmen «Seven»?). Foreløpig har det kommet 4 øl i serien, de tre siste kommer nok i løpet av det nærmeste året.
Og er teologikunnskapene dine blitt litt svekket med årene, kan vi minne om at de 7 dødssyndene er som følger (engelsk navn i parantes, siden disse brukes på ølene – og i filmen), i tilfeldig rekkefølge: Fråtseri (gluttony), vrede (wrath), begjær / vellyst (lust), dovenskap / latskap (sloth) – det er de fire som har kommet i ølserien hittil – vi venter ellers på: hovmod (pride), grådighet (greed) og misunnelse (envy).
Når det gjelder Wrath (en saison lagret på rødvinsfat) overlater vi ordet til bryggeriet selv:
«Saisoner er in. Saisoner er hippe. Simpelthen. Endnu har ingen givet den helt gode forklaring på, at denne uhyre traditionelle belgiske ølstil pludselig nyder en voldsom opblomstring blandt toneangivede ølnørder. Bortset fra selvfølgelig, at det er en uhyre delikat drik i al sin forfinede enkelhed. Men vi har begået en synd. Vi kunne ikke lade være. Vi har nemlig hældt vores Amager-variant af en Saison på et træfad. Vi håber, at de bløde tanniner fra træet og de noble Pinot Noir-druer giver et saftspændt ekstra twist. Vi ved, at vi måske påkalder os Saison-fundamentalisternes vrede med denne gavtyvestreg. Men ærlig talt, så er vi ligeglade.
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Sigmunds smaksnotater:
Rav til kobber farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Både aroma og smak har preg av saisongjær, malt (pilsner-, carahell- og pale chocolate), mildt krydder, eik og rødvin, med anstendig humle (Chinook og Saaz ) i avslutningen. Forfriskende og lettdrikkelig, egnet til å dempe din eventuelle vrede, heller enn å la den flamme opp.
 

Nøgne Ø Single Hop Citra IPA

6829397703_5536361ecc

Nøgne Ø Single Hop Citra IPA har vi på fat nå, og som navnet forteller er den nye humlevarianten Citra brukt som eneste humle i brygget. Citra-humlen ble krysset fram i USA, og lansert i 2008, hvoretter den ble en øyeblikkelig suksess både hos kommersielle bryggere og hjemmebryggere. Navnet er en klar indikasjon på at humlen gir ølet et preg av sitrusfrukter, men aromaen og smaken har også innslag av forskjellige tropiske frukter samt noe harpiks, og gir derfor et inntrykk av kompleksitet selv når Citra brukes som enehumle.
Nøgne Ø i Grimstad har fått så mange positive tilbakemeldinger på dette ølet (blant annet fra oss) at de vurderer å la det få status som et av sine "faste" øl, med tapping på både fat og flasker.
Det er altså en ravgylden IPA med bra hvitt skum. Både aromaen og smaken domineres selvsagt av Citra-humlen fra begynnelse til slutt, men der er likevel såpass maltkropp at ølet oppleves som godt balansert. Bitterheten er tydelig, men på ingen måte ekstrem til å være en IPA. En av våre favoritter!
Og får du lyst til å smake andre øl hvor Citra inngår som en av humlevariantene, anbefaler vi Lervig Lucky Jack og Sierra Nevada Torpedo Extra IPA.

Nynäshamns Ålö Ale

large-4240

Nynäshamns Ångbryggeri  er vårt nyeste svenske innslag, med tre gode øl (og flere skal det kanskje bli). Som de andre i serien har Ålö Ale navn etter en øy i skjærgården utenfor Nynäshamn, ferjehavnen hvor du tar båten over til Gotland. Ålö Ale er stilmessig nærmest en American pale ale, brygget med hele 5 typer humle. Allerede da jeg smakte den første gang på puben The Rover i Göteborg sommeren 2009, ble jeg overbevist om at «den må vi få til Cardinal!». Men det er jo en erfaring vi stadig gjør oss at «det er lettere å selge gode øl enn det er å få kjøpt dem inn» - i dette tilfellet tok det bare tre år …
Dypgylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig humle, toner av sitrus og tropiske frukter, også hint av krydder.
Tydelig humlepreget og harpiksaktig smak, noe maltsødme og frukt, krydret avslutning og bitter ettersmak. Gode saker!

Nynäshamns Indianviken Pale Ale

14_146_produktbild_120x490

Svenske Nynäshamns Ångbryggeri gir alle ølene sine navn etter øyer, holmer og andre stedsnavn i den vakre skjærgården utenfor Nynäshamn. Indianviken ligger på Bedarö, og ble et naturlig navnevalg når de skulle brygge en India Pale Ale. Ølet er generøst «tørrhumlet» (= ekstra humle tilsatt etter gjæringen), og som alle øl fra dette bryggeriet er det upasteurisert.
Dypgylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
God og uvanlig aroma med tydelige urteaktige og krydrede toner, hint av kardemomme, også gressaktig humle.
Smaken er humlepreget (men ikke ekstrem til å være en IPA) og krydret, igjen med toner av kardemomme, innledningsvis en moderat sødme, mens avslutningen er rimelig bitter. Tørr og bitter / småskarp ettersmak.

Nynäshamns Pickla Pils

bouteille-biere-pickla_pils

Vi har lenge ønsket oss flere gode svenske øl i utvalget, og tror vi kan love at det vil dukke opp flere etterhvert. Nynäshamns Ångbryggeri er et av de beste svenske håndverksbryggeriene, og deres Pickla Pils er et eksempel på at selv en vanlig øltype som pils blir bedre når den brygges med entusiasme og kjærlighet. Navnet Pickla kommer fra den lille øyen Sandskär, som på folkemunne kalles Pickla Hej! – uvisst av hvilken grunn (det overlater vi til din egen skitne fantasi). Men det lokale Ölsällskapet HBK holdt i sin tid noen legendariske fester der.
Lys gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
God urte- og blomsteraktig aroma av tsjekkisk Saaz-humle, som er brukt som enehumle (i liberale mengder) i dette ølet, noen toner av støv og korn også (malttypene er pilsnermalt og ørlite karamellmalt).
Smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele, men er ikke for bitter. Fint balansert mot moderate toner av malt i bakgrunnen, ikke for søt heller. Særdeles drikkelig og forfriskende. Dette er en av de aller beste pilsnerne vi har inne for øyeblikket.

Thomas Hardy's Ale (årgang 2006, 2007 og 2008)

beer_31915

Dette ølet har vi omtalt tidligere, men så var det plutselig veldig få som spurte etter det – og da var det vi oppdaget at det var falt ut av ølmenyen! Vi beklager det!
Den engelske romanfatteren (som ble lyriker på sine gamle dager) Thomas Hardy er mest kjent for bøkene Tess of the d’Urbervilles, Far from the Madding Crowd, Jude the Obscure og The Mayor of Casterbridge.  Men hans mest kjente sitat stammer fra The Trumpet Major, og handler om ølet i Dorchester. Dette ølet beskriver han slik: «It was the most beautiful colour that the eye of an artist in beer could desire; full in body, yet brisk as a volcano; piquant, yet without a twang; luminous as an autumn sunset; free from streakiness in taste; but, finally, rather heady. The masses worshipped it, the minor gentry loved it more than wine, and by the most illustrious country families, it was not despised.” Vakrere kan det vel ikke sies!
Mange år senere bestemte bryggeriet Eldridge Pope seg for å lage et øl (en barleywine) som levde opp til denne beskrivelsen, og Thomas Hardy’s Ale ble født. Ølet ble brygget hvert år til og med 1999, da bryggeriet ble nedlagt. De eldste flaskene selges i dag for astronomiske priser til samlere på nettauksjoner.
 
I 2003 syntes et annet bryggeri, O’Hanlon’s at det var synd og skam at Thomas Hardy’s Ale ikke ble brygget lenger, og bestemte seg for å gjenoppta produksjonen etter samme oppskriften. Det fortsatte de med hvert år til og med 2008, da ga de opp – det var simpelthen ikke regningssvarende å brygge et øl som krevde så stor råvareinnsats og lang lagringstid. (O’Hanlon’s eksisterer imidlertid som bryggeri fortsatt.) Da vi fikk tilbudet om å kjøpe et restparti av de tre siste årgangene (2006, 2007 og  2008), nølte vi ikke lenge. Dette er nemlig et øl som er beregnet til å kjellerlagres i årevis. Det kommer i nummererte små flasker, hver årgang har sitt særpreg, og forandrer karakter underveis. Vi selger alle årgangene til samme pris.
Sigmunds notater i juni 2012:
2006-årgangen: Brun farge på ølet, uklar mot slutten hvis gjæren helles med. Nesten ikke kullsyre, bare et tynt beige skum. Intens og vinøs aroma med sterke toner av eikefat, melasse og gammel sherry.
Intens og meget søt smak av eikefat og oksidert gammel sherry, en moderat bitterhet i avslutningen.
2007-årgangen: Stort sett som ovenfor, fargen er kanskje en anelse mer rødbrun, aromaen er litt mindre intens, eikepreget i smaken er litt rundere, og ølet er enda mer vinøst.
2008-årgangen: Fargen er en tone lysere, aromaen er ikke fullt så «tung på labben», med toner av rosiner og mørke tørkede frukter. Smaken er rundere, eikepreget er der likevel, og humlebitterheten i avslutningen er kanskje litt tydeligere.
Dette er et øl som du sannsynligvis aldri får sjansen til å smake igjen, så benytt sjansen mens vi ennå har noen flasker!
 

Berentsens Rogalands Pils

berentsens_rogalands_pils

Berentsens Brygghus i Egersund har holdt en bra kvalitet på ølene sine helt siden de begynte å brygge, og Rogalands Pils er bestselgeren deres.
Gylden farge på ølet, kan ha noe kjøletåke. Høyt og varig hvitt skum.
Moderat og middels søtlig aroma av pilsnermalt og blomsteraktig humle, hint av honning.
Smaken er frisk, ren og ganske «crisp», litt mindre sødme enn i en del andre norske pils. Moderat humle – vil du ha mer humle, er vår spesialbestilte Happy Hoppy fra samme bryggeri et bedre valg.
 

Arendals Pils

arendals

Arendals Bryggeri er Norges nest eldste bryggeri som fortsatt er i drift (bare Aass Bryggeri i Drammen er eldre). Bryggeriet var i flere år heleid av Ringnes, men etter at Ringnes tabbet seg ut ved å nedlegge Tou Bryggeri i Stavanger, valgte de å ikke gjenta feilen i Arendal. De overlot derfor aksjemajoriteten til de ansatte og Arendal Kommune, og beholdt bare selv en mindre aksjepost. Men det er fortsatt Ringnes som står for distribusjonen av ølene – og det dreier seg først og fremst om Arendals Pils.  Denne pilsen har mange et kjærlighetsforhold til, og er villige til å sverge på at ingenting i verden overgår en kald arendalspils og en pose nyinnkjøpte reker, når man ligger med tresnekka fortøyd i Pollen i Arendal en varm sommerdag.
Vi må jo da selvfølgelig ha den på programmet vi også – her er Sigmunds nøkterne smaksnotater:
Lys gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Floral / blomsteraktig og søtlig aroma.
Smaken er søtlig med noe malt og frukt, uten ubehagelige sidetoner, mens bitterheten er ganske moderat. Forresten kunne jeg vel ha skrevet hva jeg ville her – for «fansen» er dette uansett sommerølet framfor noen, og slik vil det nok være i fremtiden også!

CB Pilsner

Cardinal Stavanger

CB (Christianssands Bryggeri) ble grunnlagt i 1859, og tapper fortsatt vannet til bryggingen fra sin egen artesiske kilde. Nå har de i mange år vært en del av Hansa-Borg-gruppen, men får ihvertfall lov å bestå som eget bryggeri. Ølene deres, inkludert deres bestselgende Pilsner, hevder de er «brygget på kjærlighet og kildevann». Nå vil nok enkelte onde tunger påstå at de med fordel kunne ha brukt enda mer kjærlighet og litt mindre kildevann – men vi nekter å snakke stygt om CB-pilsen, den har berget livet til mange rogalendinger som har vært på ferie på Sørlandet (en landsdel hvor de faktisk fra tid til annen har noe som minner om sommer).
Blekgul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Moderat men ganske frisk aroma, med noen fruktige toner.
Smaken er relativt «crisp» og frisk med en moderat sødme, den moderate humlen kunne vi gjerne hatt mer av, men den er da merkbar. Og jo, vi vet at CB har «sommerøl» (som vi ikke tar inn) også – men for oss er det den vanlige pilsen deres som er «sommerølet» for oss som liker oss i Vest-Agder – hele året.

Nordlands Pils

nordlands

Ringnes-konsernet har forlengst lagt ned all produksjon ved Nordlandsbryggeriet i Bodø, men later som det eksisterer ennå. Nordlands Pils blir nå brygget hos E.C. Dahls i Trondheim, og det bryggeriet tør neppe Ringnes legge ned – da gjør nok trønderne opprør. Men der er fortsatt folk som spør etter Nordlands Pils på Cardinal, og da skal de få den.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma med florale / blomsteraktige og urteaktige toner.
Smaken er middels søt, kanskje litt FOR søt for en pils. Den er likevel ganske forfriskende når den er kald, men bitterheten er liten.
 

Copper Dragon Golden Pippin

11CDGoldenPippin500

Golden Pippin kommer fra Copper Dragon Brewery i Skipton, Yorkshire. Det er ikke noe gammelt og tradisjonsrikt bryggeri, men heller ikke noe nytt lite «garasjebryggeri», der bryggeren tusler rundt og gjør alt for hånd - det er tvert imot Nord-Englands mest moderne bryggeri, der det meste er datastyrt.
Ølet er krystallklart og lys gyldent, moderat hvitt skum.
God humlepreget aroma med toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er «saftig» med fruktskallpreg og velhumlet gjennom det hele, med en bra grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. En typisk sommer-ale, og det var opprinnelig også et sesongøl, men solgte så bra at bryggeriet snart gikk over til å produsere det helårlig. Vi har bare noen få flasker igjen – er det utsolgt, så er det utsolgt!

HaandBryggeriet Ardenne Blond

large_HaandBryggerietArdenneBlond

Ardenne Blond fra HaandBryggeriet i Drammen har navnet sitt fra fjellkjeden (etter norsk målestokk: åsene) Ardennene i det sydøstlige Belgia. Stilmessig har dette ølet fått med seg noe av det beste både fra øltypene belgisk blond, saison, witbier og triple. Forvirret? Neida, etter en flaske eller to av denne faller alt på plass!
Disig lys gylden farge, høyt hviit skum. Behagelig aroma av belgisk overgjær og krydderier, særlig koriander (som da også er en faktisk ingrediens). Også noen fruktige toner.
Lett og behagelig munnfølelse for sin styrke. Smaken er distinkt krydret (koriander igjen), men ikke overdrevet. Noe frukt igjen. Moderat humle i avslutningen.
En av våre favoritter!

Great Divide Smoked Baltic Porter

smokedbalticporter_large

Great Divide Brewing Company (fra Denver, Colorado) er kjent på Cardinal fra før for flere smaksbomber. Nå har vi spesialimportert deres Smoked Baltic Porter, som ikke kan kalles ekstrem, men som likevel har sitt tydelige særpreg. Det er altså en porter som er brygget med lagerølgjær, slik skikken har vært i landene rundt Østersjøen fra ca. 1850 til våre dager. Den er også brygget med en andel røkmalt fra Bamberg i Tyskland.
Svart farge på ølet, mørkebrunt i høylysene. Høyt beige skum.
Røkpreget og røstet aroma, toner av røkt kjøtt, mild kaffe og mørk sjokolade.
Smaken er middels søt og moderat røstet, noe kaffe og mørk sjokolade igjen, røkpreget er ikke overdrevet. Moderat humle.

HaandBryggeriet Bavarian Weizen

44585-Haandbryggeriet-Bavaria-Weizen-275h

Tilbake på Cardinal etter en tids fravær: Det beste norskbryggede hveteøl i tysk stil - ikke at der er så veldig mange konkurrenter i Norge, men selv tyskerne kunne vært bekjent av Bavarian Weizen fra HaandBryggeriet i Drammen. Bryggeriet har også en butikkvariant som bare heter Bavaria (som vi ikke har tatt inn) – det er altså versjonen med vanlig «tysk» styrke vi har med å gjøre her.
Disig gylden farge (gjæren bør helles med), digert hvitt skum.
Behagelig sterk og stiltypisk hefeweizen-aroma av kryddernellik og modne bananer.
Smaken har også distinkte toner av kryddernellik og mer moderate toner av banan, ikke for søt, forfriskende. Som med de fleste andre hveteøl er der ikke mye bitterhet.
Joda, vi kommer fortsatt til å ha flere tyskbryggede hveteøl i utvalget vårt, men hvorfor ikke drikke norsk, når ølet er så bra som dette?

Jacobsen Dark Lager

Jacobsen_Original_Dark_Lager_plo_lasi
Jacobsen Original Dark Lager kommer fra Husbryggeriet Jacobsen i Carlsbergs gamle lokaler i Valby, København.  Originalutgaven i Danmark er på 5,8%, mens vi i Norge må nøye oss med en versjon på 4,5%, tilpasset norske dagligvarebutikker. Bryggeriet har dette å si om ølet: "Dark Lager er brygget efter den ældste opskrift, vi har kunnet finde i Carlsbergs arkiver. Nemlig J. C. Jacobsens originale recept fra 1854. For at genskabe den smag, som smagte Jacobsen og hans samtidige, har vi tilsat salte og mineraler på baggrund af analyser af vand fra J. C. Jacobsens tid. For vandsmagen har indflydelse på ølsmagen. Jacobsen Original Dark Lagers vigtigste råvare er münchnermalt fra Tyskland. En del af malten er dog hentet fra England, hvor man stadig kan få malt, der er gulvmaltet, som det var skik og brug på J. C. Jacobsens tid. Det giver en let kornet karamelaroma. Jacobsen Original Dark Lager er gæret ved lav temperatur som i 1854, hvilket giver en mild og afrundet smag." Vakker kobberfarge på ølet, bra beige skum. Moderat aroma av karamell-malt, noe aromahumle også. "Rent"-smakende dunkel, mild smak av karamell-malt, men ikke for søt. Anstendig nok å drikke denne her!

Medgangs Villskot

Tåkefyrsten fra Jæren

Fra fat har vi nå Villskot, et "jærsk gardsøl" med lokale urter, med slektskap til den belgiske øltypen saison. Ølet er kréert av ølentusiasten og hjemmebryggeren Olav M. Bråtveit i Bryggelaget Medgang, og er brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg under kyndig ledelse av Mike Murphy. Ølet ble lansert under Jærdagene på Bryne, der det fikk behørig omtale. Urtene som er brukt er hylleblomst, bjørkeblader, ryllik og skvallerkål (gåselabb). Der er også brukt noe humle.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget god urtepreget aroma, med framtredende toner av hylleblomst og sitrusaktig humle.
Smaken er frisk, urte- og sitruspreget, lettdrikkelig. Noen kunne kanskje ha ønsket seg litt mer bitterhet, men dette er så absolutt et trivelig sommerøl som det er.

Emelisse Imperial Russian Stout

emelisse-imperial-russian-stout

Nederlandske Bierbrouwerij Emelisse i Kamperland er representert med et par solide øl hos oss fra før, nå knaller vi til med deres virkelige tungvekter, Imperial Russian Stout.
Kullsvart farge på ølet (som forventet), lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet og maltpreget aroma, toner av kaffe, lakris, tjære og eik.
Lavt kullsyrenivå, meget fyldig munnfølelse. Meget røstet smak, toner av sterk kaffe, engelsk lakris og maltsukker. Bitter avslutning, lang bitter ettersmak.
Med «mye av alt», inkl. 11% alkohol og en bitterhet på 75 IBU, er dette ikke et øl for pyser og mammadalter. Men store gutter og jenter med hår på tennene vil elske det!

Nøgne Ø Wit

Cardinal

Nøgne Ø sin Wit har i mange år solgt bra i butikksegmentet, og faktisk også hos oss, til tross for at vi plutselig oppdaget at den var falt ut av Ølboken! Det er altså en witbier i belgisk stil, selv om Nøgne Ø har gjort visse avvik fra standarden (bl.a. med humlebruk), og også har justert oppskriften noe underveis. Både aroma og smak har det stiltypiske witbierpreget av koriander og appelsinskall, men med både malt og humle mer framtredende enn i andre og enda lettere utgaver av ølstilen. Som andre witbier skal den serveres ganske kjølig, og er en «sommerforfriskning» som mange velger hele året.

BrewDog Trashy Blonde

BrewDog_Trashy_Blonde

«Trashy» blondiner (med hårfarge kjøpt på apoteket og sminke fra Sparkjøp) har muligens ikke et spesielt godt ord på seg, men når Trashy Blonde er en blonde / golden ale fra skotske BrewDog, stiller saken seg annerledes! Da den først dukket opp i noen norske dagligvarebutikker, var mange raskt ute med å utrope den til beste øl i det norske «butikksegmentet». Selv om ølutvalget i gode butikker stadig øker, skal vi såvisst ikke protestere om noen mener at den fortjener vinnerstempelet fortsatt. Og selv om vi på Cardinal har mange sterkere (og til dels mer ekstreme) øl fra BrewDog i vårt utvalg, er Trashy Blonde førstevalget for dem som ønsker seg et lett forfriskningsøl som samtidig har skikkelig smak.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat søtlig og humlepreget aroma, toner av nyslått gress, et hint av honning.
Myk munnfølelse, moderat kullsyre. Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med en harpiksaktig bitterhet i avslutningen og ettersmaken.
Et godt øl – rett og slett!

Jolly Pumpkin Oro de Calabaza

oro_de_calabaza__29774_zoom

Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, er mester for ølet Oro de Calabaza, som stilmessig er en mellomting mellom nordfransk bière de garde og belgisk sterk ale. Hvorfor de har valgt spanske navn på flere av ølene sine vet jeg ikke - kanskje fordi ølforbildet Belgia en periode var underlagt Spania, eller (mer sannsynlig) bare fordi de synes det ser kult ut? Ølet har vært lagret på eikefat, og er ettergjæret på flasken.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, som også bærer med seg sterke toner av "bondegård" / kontrollert villgjær og hvitvinseddik.
Smaken er like herlig, med krydrete og fruktige toner, noe syrlighet, og et humlet og pepperaktig "bitt" i avslutningen. Ekstremt lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Dette kommer til å gå unna!

Avery Out of Bounds Stout

avery-out-of-bounds-stout

Fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado kommer Out of Bounds Stout - bryggeriet mener den er ekstrem. Det vil jeg benekte - den er ikke ekstrem, bare ekstremt GOD!
Kullsvart farge på ølet, digert lysebrunt skum.
Behagelig røstet aroma, toner av kaffe og mørk sjokolade, noe fruktig humle (Bullion og Fuggles), hint av treverk.
Smaken er moderat røstet med toner av mørk malt, kaffe og mørk sjokolade. Avslutningen har en moderat men distinkt røstet og humlet bitterhet, balansert av en meget moderat men tilstrekkelig maltsødme.
En meget vellykket stout - rett og slett.

Hansa Bayer

GloriaObject-81346

Hansa Bayer er Bergens variant av en münchener dunkel.
Rødlig ravfarget øl, relativt lyst til å være en dunkel (lysere enn f.eks. Aass Bayer), bra skum.
Maltpreget aroma med karamell, også noe aromahumle.
Lett i kroppen men velbalansert, rimelig maltpreget og nøtteaktig smak, men ikke egentlig søtlig. Har også en fornuftig mengde humle som gjør ølet forfriskende. Kan drikkes også av andre enn bergensere!

Mythos

1_Mythos_lager_bottle_330ml

Klassisk gresk mytologi er som kjent heftige saker - og en ganske særegen og langt mer moderne "myte" har spredd seg blant nordiske Hellas-farere: nemlig at ølet Mythos er den beste pilsen du får i Hellas (med mulig unntak av et par bryggeripuber), og at turistene drømmer om Mythos etter å ha vendt tilbake til det kalde nord. Jeg likte Mythos i Hellas jeg også, uten at jeg nødvendigvis anså det påkrevet for grekerne å eksportere den. Men nå er ølet på plass i Norge også, og vi følger naturligvis opp. I Norge er alkoholstyrken 4,7% for å tilpasse seg våre regler for salg i dagligvarebutikker, i Hellas er den 5%. Men jeg tviler litt på om særlig mange kommer til å merke forskjellen ...
Krystallklar lys gylden farge på ølet, med bra skum.
Moderat men frisk aroma med preg av nyslått gress.
Smaken er ganske "ren" (ingen ubehagelige sidenoter) med en ganske moderat maltsødme og anstendig humle i avslutningen. En OK pils, rett og slett - aller best når det er varmt i været. Det er lov å drikke den også for folk som aldri har vært i Hellas!

Staropramen Premium

staropramen1_large

Tsjekkerne vil vel ikke kalle dette en pilsner siden den ikke er brygget i byen Plzen (de er nøye på slikt), men for meg er det en pils så god som noen. Staropramen-bryggeriet ligger i Praha, og har sine røtter tilbake til 1869 (Staropramen ble registrert som varemerke i 1913). Bryggeriet hadde sine gyldne år på 1930-tallet, men så førte krig og etterfølgende kommunisme til vanskeligere tider. Fra 1999 ble imidlertid Staropramen-merket relansert med full tyngde, og bryggeriet er igjen et av de største i Tsjekkia.
Lys gylden farge på ølet, med et bra og varig hvitt kum.
Deilig aroma av tsjekkisk Saaz-humle (Zatec).
Behagelig pilsnersmak, meget bra balansert, bedre ettersmak enn mange andre pilsnere. Kan trygt anbefales for alle som setter pris på en «rentsmakende» og god pils – og det er MANGE!

Nøgne Ø Blonde

Cardinal Stavanger

Dette ølet fra Nøgne Ø ble første gang brygget spesielt for Skralfestivalen 2008 (musikkfestival m.m.) i Grimstad, den holdes på Groos, et fint strandområde med campingplass og mere til, som er velkjent for mange rogalendinger. Ølet het da Kos på Groos (vi har hatt flasker av dette fram til nåWinking, men da bryggeriet bestemte seg for å la ølet gå inn i sitt faste utvalg, skiftet det navn til Blonde (med bare mindre justeringer av oppskriften).
Typemessig er dette nærmest en blond "belgisk" ale, med noen karaktertrekk som du finner igjen henholdsvis i bryggeriets Saison og Wit. Som alle NØs øl er det flaskekondisjonert. Ingrediensene inkluderer hvetemalt, vanlig pilsnermalt av bygg, Crystal humle, koriander og belgisk overgjær.
Uklar lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av koriander og alle de vante elementene fra den belgiske gjæren.
Smaken har et distinkt krydret preg gjennom det hele, en beskjeden fruktighet bærer med seg toner av sitrus og banan, korianderen dominerer, men der er også en betydelig humlebitterhet. Ølet skal angivelig bare ha 20 IBU (International Bittering Units), som er ganske moderat - på meg virker det bitrere, men jeg blir kanskje narret av korianderen? Avslutningen er i alle fall både tørr og ganske bitter (men langt fra ekstrem), og ettersmaken varer lenge. Dette er definitivt øl av en ganske annen kvalitet enn den industripilsen du får kjøpt på musikkfestivaler flest!

Jennings Sneck Lifter

34966011_H

En «sneck» er en nordengelsk betegnelse på kroken eller slåen som måtte løftes opp på gammeldagse ytterdører for å komme inn. Slike dører var gjengs på de beskjedne pubene i Nordvest-England i fordums tid. En Sneck Lifter var  kjælenavnet på en manns siste sixpence-mynt, som var akkurat nok til at han kunne løfte opp slåen på pubdøra og sikre seg en pint med øl der inne – og så kunne kan jo håpe at det satt kompiser der som kunne forstrekke ham med mynt til et par pints til …
Vår Sneck Lifter (som stilmessig klassifiseres som en old ale) kommer imidlertid i halvlitersflasker fra Jennings Brewery i Cockermouth i «The Lake District» - de store engelske poetenes favorittområde. Tidligere hadde vi inne Cumberland Ale fra samme bryggeri, men var ikke helt fornøyde med den – kanskje mest fordi vi visste at bryggeriet hadde et enda bedre øl, altså Sneck Lifter. Og hva gjør vi når norske importører ikke kan gi oss det aller beste? Jo, vi importerer det selvsagt selv!
Kastanjenøttfarget øl, høyt beige skum.
Aroma av lettrøstet og tørr malt, et touch av karamell og krydderier, hint av kald kaffe.
Smaken er middels tørr med hint av karamell og mørke frukter, igjen lettrøstet malt, med en røstet («kaffe»Winking og humlet bitterhet i av slutningen. Meget drikkelig!
Er du «tilfeldigvis» i byen, og plutselig kjenner en uimotståelig trang til å åpne døra på Cardinal, er det kanskje denne du skal ha?

The Porterhouse Plain Porter

bottle-plain

The Porterhouse startet opp i Dublin i 1989 som en enkelt pub med importøl som spesiale, men snart fant de ut at de ville brygge sitt eget øl også. Det skal gode nerver til for å satse på noe slikt i Guinness sin hjemby, men for The Porterhouse har det vært en suksess. De har i dag flere puber i Dublin, og også i andre byer (inkludert London og New York), men alle ølene deres er brygget i Irland. Plain Porter er et av deres mest populære øl. «Plain» i denne sammenheng betyr «rett fram» eller «uten fiksfakserier» - det er altså en porter som er brygget bare med de tradisjonelle ølingrediensene, uten tilsetning av kaffe, sjokolade, kandisukker, krydderier eller annet godt som man kan være fristet til å bruke. Kornproduktene er Pale Malt, Flaked Barley, Roast Barley, Black Malt og Crystal Malt. Humletypene er Galena, Nugget og East Kent Goldings.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, høyt beige skum.
Røstet preg på aromaen, med toner av mild kaffe og mørk sjokolade (som altså bare skyldes malttypene), et hint av treverk og bål, også hint av humle.
Meget god røstet smak, ganske tørr, toner av kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og tre, anstendig humle gjennom det hele. Ikke ekstrem på noen måte, bare velbalansert og særdeles drikkelig.
Og får du lyst til å kjøpe Porterhouse-øl andre steder i Norge, kan du sannsynligvis glemme det – vi har nemlig importert ølene deres selv!

The Porterhouse Oyster Stout

PorterhouseOysterStout

Fra irske The Porterhouse har vi spesialimportert deres meget populære Oyster Stout. Den er brygget med friske østers i modningstanken – ikke rart at noen kaller denne øltypen «flytende Viagra»! Men for fanatiske vegetarianere er ølet derfor uegnet. Korninnslaget er Pale Malt, Roast Barley, Black Malt og Flaked Barley. Humletypene er Galena, Nugget og East Kent Goldings.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Behagelig aroma av humle og moderat røstet malt, hint av dufter fra sjøkanten (østersen? – eller er det bare noe jeg innbiller meg?).
Silkemyk og meget behagelig smak, milde røstede toner, velbalansert humle. En fornøyelse å drikke, umulig å mislike.

The Porterhouse Celebration Stout

porterh-celebration

Enda et øl vi har spesialimportert fra irske The Porterhouse – flaskekondisjonerte Celebration Stout er kanskje det mest imponerende av dem alle. Den er håndlaget i små batcher.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Meget god røstet aroma, toner av mørk sjokolade, mild kaffe og tjære, et hint av lakris.
Smaken er moderat røstet og temmelig tørr, med sterke toner av mørk sjokolade og kaffe. Bare en svak fruktig syrlighet. Avslutningen har en solid humlet og røstet bitterhet. Svakt salt ettersmak. Meget god!
Og i hele Norge får du den altså bare hos oss!

Kapuziner Weissbier

Kapuziner_Weissbier

Kapuziner (egentlig navnet på en munkeorden som også drev med ølbrygging) er hveteølserien til Kulmbacher Brauerei i Kulmbach, Bayern. Deres Weissbier mit feiner Hefe er storselgeren i serien, og vi har spesialimportert et parti av den for vår mange hveteølvenner. Blir den en så stor suksess som vi tror, er det nok aktuelt å ta inn mer.  Den kommer i de tradisjonelle flaskene med gammeldags patentkork (ja, det er lov å ta med tomflasken hjem, enten du driver med hjemmebrygging eller lager ripssaft).
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk aroma av modne bananer og «snop» / bobletyggegummi med banansmak, også toner av kryddernellik.
Forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, toner av banan, sitrus og kryddernellik. Med andre ord: en stiltypisk og velbrygget Hefe-Weissbier / Hefeweizen – og det er godt nok for meg, for jeg ELSKER bare denne ølstilen, spesielt om sommeren. Kvalitetsmessig synes jeg Kapuziner går langt utenpå Erdinger (for å ta et eksempel &hellipWinking.

Brooklyn Summer Ale

80-1020532325

Noen lurer kanskje på om amerikansk brygging er «enten eller» - enten ekstremt kraftige øl, eller ekstremt tynne og smakløse. Finnes der ikke lette, upretensiøse og forfriskende øl, men som likevel har noe mer smak enn Bud Lite og slikt? Joda, Brooklyn Summer Ale er ett av flere eksempler på at slike øl finnes. Garrett Oliver og hans medarbeidere i Brooklyn Brewery ønsket med dette å lage et lett luncheon-øl i britisk stil. Malten er britisk, mens humletypene som er brukt (i svært moderat mengde, riktignok) er tyske Perle og amerikansk Cascade, Fuggle og Amarillo. Bitterheten er så lav som 18 IBU.
Gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Toner av hvitt brød, litt fruktig humle og streif av støv i både aroma og smak. Så lettdrikkelig at den er borte nesten før du har begynt!

The Lost Abbey / BrewDog Lost Dog

brewdog-lost-dog-33cl-beer

Kvalitetsserien The Lost Abbey fra californiske Port Brewing er veletablert på Cardinal – og det samme gjelder ølene til Skottlands enfant terrible i bryggeriverdenen, BrewDog. Når disse to valgte å samarbeide om et øl, var navnet gitt – det måtte jo bli Lost Dog. Med 11,5% er denne løsbikkja ikke akkurat noen lettvekter – stilmessig er den en imperial / strong porter, og har vært lagret flere måneder på eiketønner som tidligere inneholdt rom. Bryggingen har foregått på BrewDogs anlegg i Fraserburgh nær Aberdeen.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, mahogni i høylysene. Moderat beige skum.
Sterk og imponerende aroma av romtønne (= eik, vanilje og mørk rom).
Søt og meget maltpreget smak, igjen med sterke toner av romtønne, også melasse, karamell, rosiner, sjokolade og mild kaffe. Dominansen til romtønna er nok helt etter intensjonen, men siden BrewDog vanligvis ikke er redde for å bruke rikelig med humle (for å si det forsiktig) så hadde jeg kanskje forventet et sterkere humleinnslag her. Men for all del, dette er et herlig øl, som du gjerne velger når «snopesyken» tar overhånd. Det kan bli mange «dog catchers» på Cardinal framover …

Schwaben Bräu Original

ardinal Stavanger

Schwaben Bräu Original har vi bare fått en tilfeldig kasse av, og den blir neppe tatt inn i Ølboken nå – men entusiastene som leser Ølnyheter-siden skal selvsagt få smake! Det dreier seg om en sydtysk helles fra Stuttgart, og den kommer i den tradisjonelle 33 cl-flasken med gammeldags patentkork.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
God aroma av tysk humle, florale og urteaktige toner, noen søtlige toner av malt også.
Smaken er frisk og ganske så behagelig, med anstendig humle gjennom det hele, og med merkbar maltsødme men ikke for mye. Dette er et øl som de fleste (inkl. meg) gladelig ville helle nedpå noen stykker av. Så hvem vet, hvis vi drar på snopetur med varebilen til Tyskland om en stund, så blir det kanskje med hjem noen kasser av denne også?

Alpirsbacher Klosterbräu Kleiner Mönch

alpirsbacher-klosterbrau-kleiner-monch

Kleiner Mönch (= Liten Munk) på 5,4% fra Alpirsbacher Klosterbräu  (i Alpirsbach, Baden-Württemberg) skal være en helles i sydtysk stil, men de fleste vil vel helst oppfatte den som en god pils. Dette er enda et øl som vi bare har fått en tilfeldig kasse av, så den går nok ut til entusiastene uten å bli tatt inn i Ølboken.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Frisk aroma av tysk humle, florale og urteaktige toner.
«Crisp» og urteaktig smak av tysk humle, med en meget moderat maltsødme i bakgrunnen. Svært lettdrikkelig og god!

St. Austell Admiral's Ale

46802011_H

St. Austell Brewery ligger i byen av samme navn i Cornwall, den sydvestlige utposten i Englands «Celtic fringe», hvor lokalpatriotismen fortsatt blomstrer, og der stadig gjøres forsøk på å gjenopplive det utdødde keltiske språket Kernewek. Vi har allerede en god stund hatt inne IPA’en Proper Job fra dette bryggeriet, og den selger jevnt og trutt. Da var det bare naturlig å ta inn St. Austell Admiral’s Ale (5,0%) også – den er ovenikjøpet «levende» og «bottle conditioned».  Vi tror vi allerede kan love at Admiral’s Ale (med en lettere bedugget Admiral Nelson på etiketten) blir et fast innslag på menyen!
Vakker kobberfarge på ølet, moderat off-white skum som etterlater et fint «kniplingsbroderi» i glasset.
Herlig aroma av fruktig humle (slovenske Styrian Goldings og amerikanske Cascade), også hint av gran, karamell og modne bær.
Den middels søte smaken har en fin balanse mellom malten og humlen, toner av karamell, toffee, søte kjeks og modne bær. Noen ville kanskje ønske seg enda mer bitterhumle i avslutningen, men dette er nå uansett en meget likandes engelsk ale som den er.
 

Flying Dog Double Dog

Product - Flying Dog Double Dog.preview

Maryland-baserte Flying Dog Brewery trenger knapt noen nærmere presentasjon på Cardinal, etter at vi i lengre tid har hatt flere av deres gode øl i det faste utvalget. Når vi nå introduserer deres Double Dog (som de stilmessig kaller en «double pale ale»Winking tar vi imidlertid et skritt over på den mer ekstreme siden. Med 11,5% alkohol og ellers «mye av alt» er dette definitivt ikke noen lettvekter.
Ravfarget øl, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av appelsinmarmelade, krystallmalt, massevis av amerikansk humle – og noe alkohol.
Smaken er søt (appelsinmarmelade igjen) med godt merkbar alkohol, og er særdeles humlepreget gjennom det hele, med en massiv bitterhet (85 IBU).
Double Dog kan såvisst ikke karakteriseres som «lettdrikkelig» - men når du først klarer å innse at du må drikke dette ølet MEGET langsomt, oppdager du at det er GODT også!

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Extra IPA

Sierra Nevada Pale Ale var et av ølene som innledet den amerikanske «craft brewery»-revolusjonen, og den har blitt en sikker vinner hos mange av Cardinals gjester også. Men flere har spurt oss om vi også ville ta inn den velhumlede Sierra Nevada Torpedo Extra IPA. Nå er ventetiden over – torpedoen er klar til utskyting! Kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company (i Chico, California) styrker dermed sin representasjon hos oss, og er kommet for å bli!
Dypgylden til oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma med sitrus-, urte- og furutoner av amerikansk humle, hint av karamell også.
Intens smak av humle, toner av furunål og grapefrukt, distinkt bitterhet, men ikke verre enn at de fleste tåler den. Noe maltsødme også.
Joda, vi har mange gode IPA’er i vårt utvalg fra før, men Torpedo gjør ikke skam på selskapet!

Midtfyns Gleipner Sort IPA

7000065408_dbd1aa80a5_z

Her gjengir vi for en gangs skyld bryggeriets egne kommentarer om Midtfyns Gleipner Sort IPA:
«Denne sorte amerikansk IPA er et samarbejde mellem Midtfyns Bryghus og vinderen af de Fynske, Danske og Nordiske Mesterskaber i håndbryg, Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg. Den er brygget med en unik blanding af de mest kraftfulde amerikanske humlesorter som giver en perfekt balance mellem humlen og noterne fra den ristede byg. Gleipner er Fenrisulvens kæde. Den er smedet af bjergenes rødder og kattepoters larm. Pas på, når du først har smagt den én gang, er du lænket til Ragnarok kommer.»
Sigmunds smaksnotater signaliserer stor grad av enighet med bryggeriet:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt og varig beige skum.
Gledesfylt aroma av amerikansk humle, toner av sitrus (inkludert appelsinmarmelade) og tropiske frukter, også furu, hint av kaffe.
Smaken er middels søt med toner av sjokolade og mild kaffe, men først og fremst er dette et velhumlet øl, med sitrusaktig og harpiksaktig humle gjennom det hele. Bitterheten er imidlertid ikke så ekstrem som jeg fryktet, ut fra oppgitte 186 IBU (det er nemlig mye!), men bevares, den er solid nok. Lett å forstå at originalen til dette ølet gikk seirende ut av en rekke hjemmebryggerkonkurranser. Det er nemlig knallgodt!

Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

-terrapin-imperial-rye-porter

Imperial Rye Porter er brygget i Grimstad, som et samarbeids prosjekt mellom Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun og hans bryggerkollega Spike fra Terrapin Beer Company i Athens, Georgia, USA. Her er det helt klart ikke spart på råvarene (hvorav altså rugmalt er en), noe som medfører både mye smak, solid styrke og en bitterhet på 45 IBU.
Kullsvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Meget god aroma med røstede og fruktige toner, innslag av sure bær, eik, rødvinseddik, mild kaffe og mørk sjokolade.
Smaken er søt og røstet, med toner av kaffe, mørk bitter sjokolade og lakris. Bitter avslutning. Solide saker!

Hornbeer Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Danske Hornbeer gjør gjerne sin egen vri på klassiske ølstiler, så også med denne Russian Imperial Stout.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Sterk røkpreget og røstet aroma, toner av torv og sterk kaffe (ingen overraskelse, for her er det brukt både torvrøkt malt og tilsatt kaffe), hint av tjære, mørk sjokolade og lakris.
Rik og fyldig munnfølelse. Rik smak, søt i starten, sterke røstede toner, sterk og bitter kaffe, moderate toner av torvrøk, tørr og røstet avslutning, lang bitter ettersmak.
En ganske massiv smaksopplevelse!

HaandBryggeriet Pale Ale

cardinal pub stavanger

Endelig har vi fått HaandBryggeriet Pale Ale i hus, den blir ventelig en del av vårt faste sortiment. Med «norsk butikkstyrke» (eller «vanlig engelsk pubstyrke», om du vil) tilfredsstiller dette ølet fra Drammen ønsket til mange av vår fans av pale ale, som ikke alltid synes det passer med de sterkeste variantene av øltypen. Ølet er brygget med Maris Otter-malt fra Thomas Fawcett i England, kanskje verdens beste malteri. Det er brukt rikelig med fersk humle her, men bitterheten er på ingen måte voldsom, og vi får tydelig demonstrert at humlesmak er mye mer enn bare bitterhet.
Fargen på ølet er nærmest oransje, og moderat disig (ølet er selvsagt «levende» og ufiltrert). Flott skum.
Meget god humlepreget aroma, fruktig og blomsteraktig, også toner av alegjær.
Fruktig humlepreget smak, blomsteraromaen kombineres flott med smaksnyansene. Bitterheten er altså moderat, men akkurat passe.
Et øl som nesten alle vil like – tror vi!

La Rulles Brune

la_rul11

La Rulles Brune (fra Brasserie Artisanale de Rulles) har undertittelen «Stout de Gaume», men noen stout er dette ikke – det er en typisk belgisk brun ale. Gaume er regionen syd i Belgia der byen Rulles ligger. Med fire malttyper og moderat humle er det naturlig at malten står i fokus, men det er ikke noe tungt øl vi har for oss.
Ganske mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
God aroma av brun malt og mildt krydder, ferskt brunt brød, noe karamell og brunt kandisukker.
Smaken har toner av de samme elementene som aromaen, men er ikke særlig søt. Lav bitterhet. Relativt lett i kroppen, og meget lettdrikkelig. Den store flasken er akkurat passe!
 

La Rulles Blonde

Bo La Rulles blonde 75

En belgisk blond på respektable 7%, det lar seg vel høre? La Rulles Blonde (fra Brasserie Artisanale de Rulles) blir ikke gammel i den store 75 cl flasken, straks korken er vippet av.
Blekgul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig og innbydende aroma, mildt krydrete og fruktige toner.
Smaken er middels søt og moderat krydret, toner av hvitt kandisukker, bra humle i avslutningen. Ikke dårlig dette her – men så er det da også langt mellom dårlige øl fra «Ølparadiset Belgia».

Hornbeer Winterporter

Hornbeer_Winterporter_2010

Hvor mange pubverter i Norge er galne nok til å ta inn et øl med forstavelsen «winter-« i MAI? Vel, på Cardinal gjør vi sånt. Våre gjester er ute etter godt øl hele året, og bryr seg mindre om bryggeriet har koblet ølet mot en bestemt årstid. Og det partiet vi har tatt inn i første omgang av danske Hornbeer Winterporter er minst holdbart til vinteren 2014 – men da har vi nok for lengst fått ny forsyning. Ølet er brygget med malttypene pale, münchener-, karamell-, sjokolade- og roasted, samt en rundhåndet dose med dansk honning. Humlemengden er derimot ganske moderat.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Behagelig aroma av sjokolade, karamell og svart brød, også toner av mild kaffe og honning.
«Smooth» og myk smak, rikelig med sjokolade og honning, men ølet er aldri i nærheten av å bli klissensøtt. Milde røstede toner (kaffe igjen), moderat røstet avslutning, lav bitterhet. Den voksne alkoholprosenten merkes ikke i smaken. Kan selvsagt drikkes kaldt, men vi anbefaler på det sterkeste å la flasken tempereres til kjellertemperatur, da får du med det optimale av smaken. Dette er nemlig et øl som det er en fornøyelse å drikke!

Hornbeer Røgøl

Hornbeer_Roegol_2008

Det danske bryggeriet Hornbeer lager mange gode øl, men deres Røgøl innrømmer de selv er et «love it or hate it»-øl. Folk som liker tysk Rauchbier fra Bamberg vil også synes godt om denne varianten fra Hornsherred, mens de som absolutt ikke liker røksmak i øl (og kanskje heller ikke er begeistret for røkt kjøtt og røkt fisk) vil vende tommelen ned. 6 forskjellige typer byggmalt (hvorav åpenbart en dugelig mengde røkmalt)+ hvetemalt er brukt i dette undergjærete ølet, og humletypen er Saaz.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, tjære og bål.
Smaken er dominert av røk som forventet, toner av røkte pølser, litt maltsødme i starten, mens avslutningen er tørr. Lav bitterhet (litt mer humle hadde ikke skadet)..
Serveres kald. Prøv den gjerne som følge til våre snacks!

Hornbeer Dunkelhorn

Hornbeer_Dunkelhorn_2010

Det danske bryggeriet Hornbeer fra Hornsherred har med sin Dunkelhorn laget sin egen vri på en tyskinspirert Dunkelweizen. Bl.a. er ølet vesentlig mørkere enn forbildene.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Digert beige skum.
Aromaen er maltpreget og moderat røstet med toner av kaffe, brunt brød og sjokolade, også de forventede hveteøltonene av kryddernellik og banan.
Smaken er søt og maltpreget, moderate røstede toner og brunt brød igjen, noe karamell og sjokolade, hint av banan og kryddernellik. Røstet avslutning, meget moderat humle. Best når den serveres kald!

Berentsens Cardinal Happy Hoppy

Et superøl fra Cardinal og Berentsen

I pur irritasjon over det temmelig smakløse "sommerølet" som industribryggeriene pøser ut i dagligvarebutikkene i den lyse årstid, bestemte vi oss for å lage vår egen pils, så velhumlet at den får både smaksløkene og nakkehårene til å reise seg. Vi satte Berentsens Brygghus i Egersund på oppgaven, og den klarte de med glans. Happy Hoppy blir vårt tilbud både til garvede ølvenner og til de som intetanende ber om "ei øl" i tiden framover. Det siste i voksenopplæringens tjeneste, selvsagt.
Gylden (eller dypgylden, om du vil) farge på ølet, moderat hvitt skum.
God humlepreget aroma, urteaktige og honningaktige toner, hint av hylleblomst.
Distinkt humlepreget smak, urteaktige toner igjen, ganske tørr, noen kjeksaktige toner også, og litt frukt like før bitterheten overtar fullstendig. Laaang bitter ettersmak. Jo, dette må være Norges mest velhumlede pils. Har du vært i Tsjekkia og smakt
Svijany Rytir Bitter, får du en anelse om hva som venter deg her. God fornøyelse!

Hornbeer Caribbean Rumstout

cardinal

Carbbean Rumstout fra danske Hornbeer smakte jeg første gang fra cask på Ølfestival København i fjor, helt uten kullsyre. Ølet var da en øyeblikkelig forelskelse, men jeg tenkte straks at «dette må jo bli enda mye bedre med litt kullsyre!». Vel, flaskene på Cardinal nå er beviset på at jeg fikk rett! Dette er altså en imperial stout tilsatt en dash brun rom fra Karibien.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Sterk aroma av rom og eik / vanilje, også røstede toner (kaffe og brent malt).
Smaken er også tydelig røstet  og eikepreget, igjen med sterke toner av rom og vanilje.
Igjen et øl som virkelig er til å NYTE!

La Rulles Triple

Bo La Rulles triple 75

Belgiske La Rulles Triple (fra Brasserie Artisanale de Rulles) kommer i stor flaske, men som med de andre ølene fra dette bryggeriet «treger» du ikke på flaskestørrelsen.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med høyt hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma med tydelige krydrete toner, også noe frukt og lys sirup.
Smaken er middels søt og distinkt krydret gjennom det hele, litt frukt også. Tydelig humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig for sin styrke.
En fin triple!

La Rulles Estivale

Bo La Rulles estivale 75

Brasserie Artisanale de Rulles ligger altså i den lille byen Rulles, og vi befinner oss da i den fransktalende delen av Belgia. Ølene deres kommer på store flasker, men smaker så godt at flasken slett ikke føles stor særlig lenge …. Fire forskjellige øl har vi tatt inn i serien La Rulles, og Estivale er nok det som i minst grad smaker «typisk belgisk». Det ble første gang brygget som et jubileumsøl da bryggeriet fylte 5 år, i 2005, og har siden blitt en fast gjenganger i sortimentet. I følge bryggeriet smaker det aller best om sommeren, men vi drikker det med glede hele året!
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig amerikansk humle, også noen toner av furu.
Ganske lett i kroppen. Smaken er dominert av amerikansk humle fra begynnelse til slutt, toner av frukt og furu, bitter avslutning men ikke overdrevet. Stilmessig ligger Estivale nærmere en American Pale Ale enn en belgisk ale, om enn ølet er brygget i Belgia aldri så mye.
Forfriskende og godt!

Hornbeer Black Magic Woman

Hornbeer black magic woman (NR)

Det danske håndverksbryggeriet Hornbeer holder til langt ute på bondelandet i Hornsherred – men selv om bryggeriet er lite, har de en imponerende bredde og kvalitet i ølutvalget sitt. Det er derfor et bryggeri dere kommer til å se flere øl fra, på Cardinal i nærmeste framtid. Black Magic Woman er kanskje deres mest kjente øl – det er en imperial stout med dugelige mengder røkmalt. Helst bør den nytes med Fleetwood Mac eller Santana sin versjon av Black Magic Woman på musikkanlegget – men den lar seg også nyte helt uten akkompagnement. I følge bryggeriet er ølet brygget med «30 gram sort magi pr. liter»!
Kullsvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Aromaen har sterke toner av torvrøkt og bjørkerøkt malt (som altså er essensielle ingredienser i dette ølet), også toner av tjære, gammelt tauverk og kaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken har massevis av røk, tjære og søt malt, karamell, røstede toner med kaffe og mørk sjokolade. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
Dette er virkelig en solid imperial stout – en smaksbombe av de sjeldne!

Sigtuna South Pacific Pale Ale

Cardinal Stavanger

South Pacific Pale Ale fra svenske Sigtuna Brygghus har vi bare fått inn en drøy kasse av i denne omgang, men om den forsvinner ut så raskt som vi tror, skal vi vurdere å ta inn mer.
Dypgylden til kobber farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Meget god aroma av fruktig humle (tropisk frukt / newzealandsk humle).
Smaken er også humlepreget med fruktige toner, på en akseptabelt maltet bakgrunn. Skarp bitterhet i avslutningen. Røsker bra opp i smaksorganene!
 

Sigtuna Black October

Flaska-Black-October-50-cl

Her er enda et øl som vi bare har noen få flasker av (de andre gikk med på Øl- og akevittfestivalen i Stavanger), fra svenske Sigtuna Brygghus. Deres Black October er en Schwarzbier i østtysk stil.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma, distinkte toner av kaffe, hint av kakao, treverk og aske.
Smaken er myk og forholdsvis tørr, med toner av mild kaffe og mørk sjokolade. Lav bitterhet. Behagelig å drikke!

Sigtuna Extra Sigtuna Bitte

sigtuna Cardinal Pub

Sigtuna Brygghus ligger i Arlandastad utenfor Stockholm, og ble grunnlagt i 2005. Vi har bare fått inn et fåtall flasker av noen av ølene deres, så her blir det «først til mølla» i resteskapet vårt. Sigtuna har unngått å konkurrere med London-bryggeriet Fuller’s om ESB-betegnelsen, så derfor kaller de altså sin versjon for Extra Sigtuna Bitter.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av floral og fruktig humle.
Lagerølaktig og lett munnfølelse, selv om dette er en ale på 5,6%. Rimelig humlepreget smak – det er engelsk humle som er brukt her, med Challenger som den mest framtredende. Forfriskende og grei øl!

Hoppin' Frog Silk Porter

HoppinFrogSilkPorter

Hoppin’ Frog Brewery holder til i Akron, Ohio, og har allerede vært representert hos oss på Cardinal en tid. Mange av ølene deres kan nok oppfattes som nokså «tunge på labben», men Silk Porter er akkurat så silkemyk og nydelig som navnet lover.
Svart farge på ølet, moderat brunt skum.
Moderat aroma av mildt røstet malt og karamellmalt, toner av kaffe, karamell, sjokolade og vanilje.
Silkemyk munnfølelse og smak, altså. Smaken har de samme elementene som aromaen, med akkurat den rette sødmen, og tilstrekkelig humle i avslutningen (26 IBU).
Meget trivelig og lett å drikke.
 

Shorts Black Cherry Porter

Black-Cherry-Porter-Label

Short’s Brewing Company startet opp i Bellaire i nordre Michigan i 2004, og har på få år klart å markere seg på den amerikanske «craft brewer»-scenen. Deres Black Cherry Porter er som navnet sier brygget med en betydelig mengde puré av søte svarte kirsebær fra området nær bryggeriet. 8 maltvarianter og 3 humlevarianter bidrar til resultatet.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen har først og fremst et røstet preg, med toner av kaffe, mørk sjokolade, vanilje og kirsebær, hint av harpiksaktig humle.
Smaken har også toner av kaffe og mørk sjokolade, og er ikke særlig søt. Der er også et hint av røk. Kirsebærene er langt mer avdempet enn jeg ventet – dette er i første rekke en porter, og i mindre grad et fruktøl. Humlepreget og røstet avslutning.
Enda et bidrag til vårt fine utvalg av gode portere!

Ægir Brown Ale

ægir-bryggeri

Ægir Bryggeri i Flåm presenterer nå sin først Brown Ale, og vi har den selvsagt på fat!
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, fint beige skum.
Aroma av butterscotch (smørmalt), karamell og kjeks.
Smaken er ikke for søt, men har også toner av karamell, butterscotch og brunt brød.
En brown ale i klassisk og velkjent stil!

Lervig Saison du Soleil

Cardinal Stavanger

Lervig Saison du Soleil, som vi når har fått på fat som den første pub i verden, er et øl i belgisk "bondegårdsstil", men er brygget med amerikansk humle, og en uortodoks tilsetning av røde pepperkorn. 6,3% alk. Som navnet sier er det et øl for den (forhåpentlig) solrike årstid. Gylden farge, høyt hvitt skum. Deilig fruktig og krydret aroma, toner av appelsinskall, koriander og pepper. Smaken er frisk og behagelig, med tydelige toner av sitrus og pepper, men jeg hadde kanskje forventet mer bitterhumle i avslutningen. Som det er, så er dette et godt øl som skiller seg ut fra mengden. Og jeg synes ikke de røde pepperkornene dominerer for mye!

Cardinal "Sigmunds Herbarium"

Herbarium
Herbarium er Cardinals egenutviklede urteøl, fagmessig brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg, under overoppsyn av de som utviklet hjemmebrygg-prototypen, Olav M. Bråtveit og Cardinals egen ølnerd Sigmund Melberg. En litt annen variant av ølet vant HaandBryggeriets krydder-og urteølkonkurranse for hjemmebryggere, og det var meningen at HaandBryggeriet skulle brygge vinnerølet kommersielt, men det fikk de aldri somlet seg til (vel, de har også hatt ganske sprengt produksjonskapasitet). Derfor tok vi saken i egne hender og satte Lervig med sjefsbrygger Mike Murphy på oppgaven. Mike har fulgt den nye oppskriften fra Sigmund og Olav slavisk, selv om vi har en mistanke om at han syntes dette var litt «crazy». Målsettingen har vært å skape et øl med tydelig smak av urter fra nordisk natur, men likevel ikke med mer ekstrem karakter enn at de fleste vil like det. Urtene har i tidligere tider blitt brukt i nordisk gårdsbrygging (ikke nødvendigvis alle samtidig), spesielt i tiden før humle kom i alminnelig bruk. Disse urtene ble også brukt som «te» i folkemedisinen, særlig før trolldomshysteriet grep om seg, og «kloke koner» som samlet urter fort kunne bli mistenkt for hekseri og ende sine dager på bålet. I våre dager har imidlertid disse urtene (og mange flere) fått en renessanse blant dem som er opptatt av naturmedisin og hjemlige nyttevekster – uten noe «hokus pokus», men med tro på at de motvirker infeksjonssykdommer og styrker immunforsvaret.

Etter moderne smak vil imidlertid et øl helt uten humle oppleves som «rart». Vi så derfor ingen grunn til ikke å KOMBINERE gode moderne humlevarianter med de nordiske urtene, og dermed få med det beste fra to verdener. Grunnoppskriften er en pale ale (med malttypene pale og münchener) , gjæret med den samme amerikanske gjærtypen som brukes i Lucky Jack. Som bitterhumle brukte vi den tyske klassikeren Perle, da den engelske vi hadde bestilt vakte bekymring hos tollerne i Oslo, som for sikkerhets skyld returnerte den til England! Tror vi må tilby tollvesenet et kurs om ølingredienser …
Den newzealandske aromahumletypen fra prototypølet var helt utsolgt før neste humlehøst (som på New Zealand selvsagt er på våren norsk tid) – men så fikk vi snusen i en helt ny (fra 2011) og spennende humletype som heter Kohatu (også den fra New Zealand), og importerte den via Australia. Dermed var alt klart for å brygge et øl som der garantert ikke finnes maken til!
Hvilke urter er det så vi har brukt? Så skrekkelig mystiske er de ikke, og helst vil vi at du skal lukte, smake og gjette selv – men siden noen ikke liker å kaste seg ut i det store ukjente, får de fasiten her: Nevnt etter mengde er det ryllik, hylleblomst, brennenesle, bringebærblader, einerbær, bjørkeblader og salvie. Kombinert med humlen skaper de en god men ikke overdreven bitterhet, med dufter fra en norsk sommerdag. Nei, vi vil på ingen måte påstå at alle øl «burde smake som dette». Der lages jo fantastisk mye godt øl med humle som eneste «krydder». Men vi tror de fleste vil være enige med oss i at som en avveksling fra «det vanlige» er Herbarium en både interessant og god opplevelse!
 
 
Sigmund

Berentsens Vårøl/Påskeøl

berentsenpaaske

Berentsens Vårøl er tilbake på våre kraner, «by popular demand». Tidligere var det kjent som Påskeøl, men vi mener at dette er et øl for hele den lange lyse våren, ikke bare påsken. Dette er et lys gyldent og ukomplisert lagerøl – noen av dere kan ha smakt det tidligere år fra pasteuriserte flasker og ment det var litt «kjedelig», men vi gjør da oppmerksom på at det er upasteuriserte fat vi har det på, og dermed får det akkurat den friskheten en såpass sart øltype trenger. Stilmessig synes vi det ligger nærmest en sydtysk helles, og det er fort gjort å føle seg hensatt til en tysk biergarten her. En slik lys og lett øltype tillater ingen bryggetekniske feil, her er der ingenting som eventuelle feil kan skjules bak. Rogalandske ølkonsumenter kan være fornøyde med at Berentsens Brygghus i Egersund har ligget på et bryggeteknisk høyt nivå helt fra starten på sin relativt korte karriere som bryggeri (riktignok etter 100 år som brusfabrikk), uten å gå gjennom en innledende periode med prøving og feiling, som tilfellet har vært med andre som forsøker seg i bransjen. Vi kommer nok til å satse på å ha minst ett Berentsens-øl på kranene i tiden framover, inkludert øl som blir spesialbrygget for oss. Følg med, følg med!
Vi takker bloggeren «Kjempetorsken» for bildet! Happy
 

Lindesnes Båly Porter

beer_163615

Båly er en naturlig havn i Lindesnes, Norges sydligste kommune. Og så er det altså også navnet på en porter fra det nystartede Lindesnes Brygghus – uten tvil dette bryggeriets beste øl hittil.
Svart farge på ølet, høyt til moderat brunt skum.
Sterk «tørr» aroma med et røstet og treaktig preg, toner av kaffe.
Smaken er også tørr med et røstet preg, toner av kaffe og treverk igjen, passe bitter avslutning. Tre og humle i ettersmaken.
Selv om dette er en porter i «butikk-klassen», har den mye smak for sin moderate alkoholstyrke. Vi anbefaler den gjerne, og er den fra våre nye vennner vi har mest tro på vil bli en storselger.

Nøgne Ø Imperial Stout Cognac Barrel

nogne-o-imperial-stout-cognac-barrel-25cl

Den "vanlige" Nøgne Ø Imperial Stout er jo i seg selv et knallgodt øl, og når spesialutgaven Cognac Barrel altså har vært lagret et helt år på eikefat som tidligere inneholdt fin cognac, vet du bare at det er en fantastisk duft- og smaksopplevelse som venter deg!
Beksvart farge på ølet, kremig brunt skum - vakkert!
Sterk aroma av cognac og eik, men med alle de røstede tonene fra en imperial stout i behold.
Nydelig avrundet og modnet smak, selvsagt røstet, med toner av mørk sjokolade og kaffe. Cognacen og eiken er der jo i smaken også, men blir ikke overveldende, hele smaksopplevelsen blir veldig harmonisk. Glimrende!

Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel

sunturn på cardinal

Nøgne Ø Sunturnbrew (se omtalen av dette) er et knallgodt øl, som sjefsbrygger Kjetil Jikiun brygger på vintersolvervsdagen hvert år – og bare da. I forfjor fylte han også litt av batchen på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey, hvor ølet har fått modnes et helt år . Resultatet er et eksklusivt øl på 25 cl flasker (akkurat passe til en person), og om originalen av ølet er meget god, så er denne utgaven rent snop!
Meget mørk brun uklar farge, nesten helt svart. Moderat beige skum.
Intens og kompleks aroma, bourbon, eik og vanilje, men også røk, bål, saltvann, gammelt tauverk, tjære, kaffe og lakris.
Smaken har innslag av salt og distinkt røk, med toner av lakris og røstet malt. Medium sødme, tonene av vanilje og bourbon fra eikefatet smelter fint inn i smaksbildet. Bitterheten på 50 IBU er akkurat passe.

Mikkeller Burger & Bun L.A. Lager

Cardinal er stedet for øl

Hva gjør en dansk gourmetkokk når han har fått en michelinstjerne for restauranten sin? Jo, han åpner en hamburgerbar! Om du synes at dette lyder som en særdeles dårlig danskevits, så betenk at herværende ølbokforfattere er ærlige sjeler, som sjelden farer med løst prat. Gourmetkokken Henrik Yde Andersen («Yde» blant venner) er virkelig mannen bak michelinstjernerestauranten Kiin Kiin – og han har også åpnet hamburgerbaren Burger & Bun i Istedgade. Dette er naturligvis ingen McDonalds-kopi, men et ambisiøst konsept hvor Yde har satt seg fore å bevise at også hamburgere kan være storartet mat, når de tilberedes nennsomt av de beste råvarer og med lekkert tilbehør. Istedgade var lenge en av Københavns mest shady adresser, men er nå i ferd med å bli like trendy som Grünerløkka har blitt i Oslo. Yde måtte selvsagt ha et eget kvalitetsøl til burgerbaren sin, og da spurte han jo sin venn Mikkel i enmannsbryggeriet Mikkeller. Mikkel har som så ofte før utført bryggingen hos De Proefbrouwerij i Belgia, men forbildet for Burger & Bun L.A. Lager er åpenbart amerikansk. Det er altså et undergjæret lagerøl, men om du synes det smaker mest som en velhumlet American Pale Ale eller en IPA, har vi all mulig respekt for det. (For det synes vi selv også!)
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt (eller svakt off-white) skum.
Vidunderlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av aprikoser, sitrus og tropiske frukter, hint av furu også.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, igjen med nevnte fruktige og furunålsaktige toner, men blir aldri for bitter. Ølet er ikke søtt, men har likevel nok malt til å støtte opp om humlen. Ekstremt forfriskende og likandes!
 
 
Sigmund

Maui Mana Wheat

Cardinal goes Annanas

Når det går an å brygge porter med ristede kokosnøtter, hva er da mer naturlig for et bryggeri på Hawaii enn å brygge hveteøl med et dugelig innslag av fersk og lokalprodusert ananasjuice? Mana Wheat fra Maui Brewing Company er et eksempel på at det går an!
Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt aroma av ananasjuice, mer tradisjonelle hveteøltoner avdempet i bakgrunnen, et hint av kryddernellik.
Smaken er hvetepreget og forfriskende som forventet, med tydelige toner  av ananasjuice igjen. Minimal humle  (Hersbrücker, 18 IBU). En OK sommerforfriskning dette her!
 

Maui CoCoNut PorTeR

coconutporter1

Fra Maui Brewing Company på Hawaii kommer den høyst uvanlige CoCoNut PorTeR. Den er, som navnet røper, brygget med en andel ristet kokosnøtt, slik at lokalkoloritten fra Hawaii er i behold.  Humletypene er Cascade og Columbus, med en bitterhet på 30 IBU.
Flott utseende på ølet – svart farge, med et digert gråbrunt skum.
Røstet og «tørr» aroma, toner av treverk, kakao / sjokolade, kaffe og kokosnøtt, et hint av trekull og røk.
Myk munnfølelse. Smaken har distinkte toner av kokosnøtt, også toner av sjokolade / kakao og kaffe. Moderat humle. Ikke for søt, og innslaget av ristet kokosnøtt gjør virkelig denne porteren til «noe helt utenom det vanlige».

Maui Big Swell IPA

ardinal Stavanger

Fra Maui Brewing Company på Hawaii har vi fått inn Big Swell IPA, og den gjør ikke skam på sin øltype!
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et høyt og varig hvitt skum.
God aroma av amerikansk humle (Columbus, Chinook, Centennial, Simcoe og Citra – dels fra humleblandingen Falconer’s Flight), med fruktige og furuaktige toner, også noe malt.
Smaken er humlepreget som forventet, med grapefrukt- og furuaktig amerikansk humle – men ikke ekstrem til å være en amerikansk IPA. Et touch av krystallmaltsødme også. Bitter ettersmak.
Gir  mersmak!

Maui Bikini Blonde Lager

bikiniblonde

Det måtte jo komme – nå slår vi jaggu til med øl fra Hawaii også! Maui Brewing Company heter bryggeriet, og fra deres brede utvalg av boksøl har vi i første omgang tatt inn tre typer. Bikini Blonde Lager er deres lyseste og letteste øl, og som navnet antyder er det et øl for bikinisesongen (som på Hawaii riktignok varer hele året). Målgruppen er nok først og fremst amerikanere som er vant til øl som Budweiser, Miller og Coors – og for dem må jo dette fortone seg som et framskritt, for her er det verken tilsatt ris eller mais under bryggingen, bare 100% byggmalt. Stilmessig er det sydtysk Helles som er forbildet. Humlen er også tysk.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et høyt og varig hvitt skum.
Ganske sterk aroma av gressaktig humle, noe korn også.
Smaken er «ren» og har et anstendig nærvær av pilsnermalt og et hint av sitrus, mens humlen er meget moderat. Et typisk sommerøl!

Bohemia Regent Kníže Světlý Special

040941_56_382443

Enda et lagerøl fra det tsjekkiske bryggeriet Bohemia Regent har vi fått tak i, og deres Kníže Světlý Special klassifiserer vi som en lys bock.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av gressaktig humle.
Myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Rimelig velbalansert smak, ikke for søt, alkoholen er ikke sjenerende, anstendig humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig for sin styrke.

Bohemia Regent Tmavý Ležák

beer_9561

Det tsjekkiske bryggeriet Bohemia Regent ligger i byen Trebon, og deres Tmavý Ležák klassifiserer vi som en Schwarzbier.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Ganske moderat aroma, innslag av «støvet» malt.
Smaken har et fint maltpreg med milde røstede toner, men er ikke meget søt. Moderat men merkbar humle, tørr avslutning. Forfriskende og behagelig å drikke.

Lindesnes Imsa Pale Ale

beer_163613

Det nystartede Lindesnes Brygghus ligger altså i Norges sydligste kommune, og Imsa Pale Ale har fått navnet sitt etter en naturlig havn i Spangereid.
Uklar brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av ferskt «kjellerøl», noen fruktige toner (grønne epler) og «støvet» malt, noen toner av treverk også.
Smaken har preg av tre og er middels tørr, noen fruktige toner gjør ølet lettdrikkelig. Humlebitter avslutning. Tre i ettersmaken.

Lindesnes Gahre Pilsner

beer_163612

Det nystartede Lindesnes Brygghus holder til i Gahre Næringspark i Norges sydligste kommune, og vi støtter selvsagt opp med å ta inn noen kasser av ølene deres. De er alle sammen «levende» øl, ufiltrerte og upasteuriserte. Noe sediment i flaskene, så her vil de fleste foretrekke å helle forsiktig. Det første ølet, Gahre Pilsner, har mye til felles med en tysk «Kellerbier» - ferskt og korttidslagret, rett fra kjelleren altså.
Søtlig og gressaktig aroma, også innslag av gjær og treverk.
Smaken har også en del sødme til å være en pils, innslag av korn / malt, gjær og tre. Bra humle i avslutningen.

Ægir RyePA

Cardinal Stavanger

Ægir RyePA har vi på fat akkurat nå, og denne IPAen med 25% rugmalt vil ventelig gå kjapt unna. Vår venn Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm har som vanlig levert varene!
Kastanjenøtt farge på ølet, flott og kremig off-white til beige skum.
Uvanlig fruktig «parfymert» aroma (et typisk bidrag av rugmalten), toner av overmodne bringebær.
Myk og behagelig munnfølelse. Smaken er moderat fruktig (hint av bringebær igjen) med en fin balanse mellom malten (med toner av rugbrød og hint av karamell) og amerikansk humle (med moderate furunål- og grapefruktaktige toner).
Joda, denne er verd å drikke!

Mikkeller / Three Floyds Boogoop

151390

Boogoop har vi nå fått på fat, og den vil ventelig gå unna så kjapt at det knapt er vits i å skrive om den. Men det gjør vi likevel! Dette er et samarbeidsprosjekt mellom danske Mikkeller og det amerikanske superbryggeriet Three Floyds. Selve bryggingen har de utført hos De Proefbrouwerij I Belgia. Stilmessig er det en amerikansk barleywine på hele 10,4% , men verken sødmen eller alkoholen kjennes så overveldende som man ellers lett kunne frykte. Humlebitterheten er på solide 80 IBU. Blant maltingrediensene er der både bokhvete og rug.
Rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Herlig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, fint maltinnslag i bakgrunnen.
Glimrende og velbalansert smak, distinkt amerikansk humle gjennom det hele, men ikke for ekstrem. Der er en tilstrekkelig ryggrad av malt til å støtte opp om humlen. Ikke for søt, og alkoholen er godt skjult.
Jolly good!

HaandBryggeriet Norse Porter

lNorsePorterBottle

HaandBryggeriet Norse Porter kom i ny utgave i 2012, den gamle versjonen het i Norge bare "Porter", men siden "Norse Porter" ble brukt på flaskene som eksporteres til USA (og det er mange!) ble den justerte utgaven hetende det på alle markeder. Dessverre falt omtalen ut av "Ølboken" (ølmenyen vår).
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet og maltpreget aroma med toner av sjokolade, kaffe og mørkt rugbrød, hint av lær.
Smaken er røstet men likevel "smooth", toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, hint av røk og aske i avslutningen. Bitter humle i ettersmaken. Gode saker igjen fra de dyktige bryggerne i Drammen!

HaandBryggeriet Sundland Kreosot India Black Ale

Haandbrygeriet-Sundland-Kreosot-copy-224x300(Humle & Malt foto)

Noe av det vi liker ved HaandBryggeriet i Drammen, er at de bryr seg fint lite om «vedtatte sannheter» om ølstiler, men brygger mange av ølene sine akkurat som det faller dem inn. Dermed blir de vanskelige å kategorisere, men desto mer interessante. Sundland Kreosot India Black Ale er inspirert både av India Pale Ale, stout / porter og røkøl. Den ble først brygget for å feire produksjonsstarten i nygamle bryggerilokaler, i det gamle jernbaneverkstedet på Sundland (tidligere holdt de til i en gammel strømpefabrikk på den andre siden av «ælva», så det går framover i verden). I jernbaneverkstedet oste det engang av kreosot, som ble brukt til impregnering av jernbanesviller i tre. Vi lover at kreosot IKKE er en av ingrediensene i dette ølet, men man kan jo få visse assosiasjoner …
Flott utseende på ølet: kullsvart farge, med et høyt og varig brunt skum.
Interessant og kompleks aroma: her er det både røk, tjære, røstet malt og fruktig humle.
Smaken har både et røstet og et røkt preg (altså har det vært brukt dugelige mengder av både mørk og røkt malt her), men dette balanseres av fruktig humle i bakgrunnen. Ikke for bitter – bare GOD.
Bør absolutt prøves, av alle ølvenner som ikke er altfor firkantede i tankegangen.
 

Nøgne Ø Red Horizon 2. edition

nogne-o-red-horizon-3-edition

Nøgne Ø i Grimstad har gjæret dette sterke ølet med den berømte japanske sakegjæren Masumi No. 7, ved lav temperatur. Som de andre ølene i Red Horizon-serien er 2. edition brygget med en dugelig dose rødbeter(!) - ikke akkurat den vanligste ølingrediensen.
Uklar mørk rødbrun farge på ølet, lavt off-white skum.
Uvanlig aroma av rødbeter, billig vin, mildt krydder og noe frukt.
Meget søt og alkoholpreget smak, med rødbeter og modne bær, og en distinkt humlebitterhet (100 IBU) i avslutningen. Vel, min personlige favoritt blant Red Horizon-ølene er 2. edition ikke, men der er saktens folk som liker den bedre enn jeg gjorde. Kjøp gjerne både denne og 3. edition samtidig, del dem med en venn og si hva dere synes!

BrewDog / Nøgne Ø / Mikkeller Black Tokyo*

BrewDog_Black_Tokyo_Horizon

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom BrewDog i Skottland (hvor den faktiske bryggingen har foregått), danske Mikkeller og norske Nøgne Ø. Vi har i tur og orden hatt inne alle tre ølene som ligger til grunn for samarbeidsprosjektet: BrewDog Tokyo*, Mikkeller Black (flere versjoner) og Nøgne Ø Dark Horizon (også flere versjoner). Så når Nøgne Ø var frampå med en prøvesmaking av samarbeidsølet, kjøpte vi like godt hele den norske restbeholdningen! Dette var vårt dyreste ølinnkjøp noensinne – men så er da Black Tokyo* Horizon også holdbart i mange, mange år, og vil ventelig bare utvikle seg positivt. Med 17,2% er dette et fantastisk aroma- og smaksrikt øl, som skal nytes like langsomt som en fin hetvin.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk og kompleks aroma av tjære, sjøvann, jod, gammelt tauverk, tungt røstet malt, kaffe, salt lakris, mørk sjokolade, røk og aske.
Ekstremt rik og fyldig munnfølelse. Smaken er meget søt med massevis av maltsukker, mørk sirup og melasse, kaffe, lakris og sjokolade, hint av røk. Det er uten tvil en bra mengde humle her også, men den forsvinner nesten i all sødmen. Selv om flasken bare er 33 cl, kan den trygt deles på flere.
Dette er snop for voksne!

8 Wired The Sultan Belgian Style Quadrupel

snadder på Cardinal

Danske Søren Eriksen i 8 Wired Brewing på New Zealand er mannen bak The Sultan, som han har brygget i flere utgaver helt siden siden sine tidligste hjemmebryggerdager. Opprinnelig het ølet The Sultan of Swing, men supergruppa  Dire Straits var neppe begeistret for at han knabbet navnet på en av låtene deres. Men årsaken til ølnavnet ligger egentlig i en av ingrediensene, nemlig sultanas (= lyse rosiner). Humlen er newzealandske Pacific Jade, malten er Pilsner, Aromatic, Special B, Dark Crystal og hvete. Det er også brygget med noe mørkt belgisk kandisukker og brasiliansk råsukker, og gjærtypen er nordfransk saison.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat men varig off-white skum.
Moderat aroma av lyse rosiner, eikelagret hetvin, rom-rosin og likørfylt konfekt.
Smaken har preg av treverk / eik, med toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, men er ikke på langt nær så søt som man kunne frykte. Humlen er meget moderat.
Et bra øl som er lettdrikkelig for sin betydelige styrke – kanskje ikke helt med den samme kompleksitet som f.eks. de sterkeste trappistølene, men så avgjort verd å prøve.

8 Wired Tall Poppy India Red Ale

8-wired-Tall-Poppy-500x500

Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired Brewing har slått rot på New Zealand, men i hans Tall Poppy India Red Ale er humletypene amerikanske (Warrior, Columbus, Simcoe, Amarillo). Som navnet antyder er ølet med den valmuerøde etiketten tenkt å være en kombinasjon av amerikansk IPA og mer maltpreget «red ale». I mangel av noe bedre klassifiserer vi den under sekkeposten «amber ale». Malttypene som er brukt er pale, 3  grader av crystal, münchener og hvete.
Uklar rav til rødbrun farge på ølet. Høyt, varig og kremig off-white skum.
Herlig aroma av fruktig (særlig grapefrukt) og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har et distinkt preg av furu og harpiks, humlen tar øyeblikkelig kommandoen over malten i bakgrunnen. Litt karamell, men ikke særlig søtt.  Tørr og bitter avslutning.
Enda et øl for de humleglade!

8 Wired HopWired IPA

8 wired hopwired-500x500 Cardinal Stavanger

En IPA med bare newzealandske humler – det er en opplevelse som tar innersvingen på både amerikanske og britiske varianter, vil mange mene. Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired (som kontraktsbrygger ølene sine hos Renaissance Brewing i Blenheim, New Zealand) har virkelig fått dreisen på det her.
Disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Vidunderlig og kompleks aroma av tropiske frukter, knuste hvite druer, sitrus og knuste stikkelsbær.
Smaken er et veritabelt vulkanutbrudd av fruktig newzealandsk humle, også med harpiksaktige toner, på en middels søt maltet base. Bitter avslutning, med en laaang og meget bitter ettersmak, men ikke for ekstrem.
Et fantastisk godt øl!

8 Wired Saison Sauvin

Øl på Cardinal Stavanger… immer gut!

Endelig kan vi presentere kvalitetsøl fra New Zealand – og hva er da bedre enn å starte med Saison Sauvin fra 8 Wired Brewing? 8 Wired er egentlig ikke et eget bryggeri, men en danske ved navn Søren Eriksen , som etter en omstreifende tilværelse har slått rot på New Zealand, og nå kontraktbrygger ølene sine hos Renaissance Brewing i Blenheim. (Hva ER det egentlig med disse omstreifende danske bryggerne? – fra før har vi Mikkeller, Evil Twin, Kissmeyer og Beer Here, som alle driver med noe av det samme. Geniale øl klarer de å brygge alle sammen!)
Saison Sauvin er selvsagt brygget med den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin, som på rekordtid ble en av de mest etterspurte humlevariantene på markedet. Gjærtypen er den samme som brukes i belgisk og nordfransk saison-øl, men noen stiltypisk saison er dette likevel ikke (alkoholstyrken tilsier også at man ikke drikker så mange liter i slengen som tilfellet var med det opprinnelige gårdsølet saison).  Saison Sauvin trosser alle firkantede type-definisjoner, og er bare knallgodt!
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Vidunderlig aroma av Nelson Sauvin humle, med toner av stikkelsbær, hvite druer og tropiske frukter, også hint av furu.
Smaken er middels søt og meget fruktig, Nelson Sauvin-elementene dominerer, men ølet er ikke for bittert. Saison-gjæren er mer avdempet til stede. Et flott og meget drikkelig øl, rett og slett.
 

Greene King Abbot Ale

Greene King Abbot Ale Cardinal

Greene King i Bury St. Edmunds har vokst til å bli et av Englands største ale-bryggerier. Deres Abbot Ale er en storselger på hjemmemarkedet, og har vært brygget siden 1950-årene – vi hadde den inne for noen år siden, og har nå fått den igjen på flaske. Det er en «mainstream» engelsk bitter, som alle trygt kan våge seg på. Malttypene er pale, crystal og amber, humletypene er First Gold, Challenger og Fuggles.
Vakker rav farge på ølet, bra skum,
Aromaen har først et behagelig streif av humle, så overtar noen mer forsiktige toner av toffee og støvet loft.
Malt, toffee, litt karamell og ganske anstendig humle i smaken, men bitterheten er likevel moderat.
Lettdrikkelig og grei!
 
 
Sigmund

Left Hand 400 Pound Monkey


Når Colorado-bryggeriet Left Hand Brewing Company har lansert en helårs-IPA, velger de å omtale den som en "English style IPA" - men vi synes nå 400 Pound Monkey smaker nokså typisk amerikansk, da.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Sterk og middels søtlig aroma og smak av krystallmalt + fruktig og furunålsaktig humle, toner av appelsiner.
En god IPA dette - men vi har bare fått noen få fat, så benytt sjansen nå!

Brooklyn Black Chocolate Stout


Brooklyn Brewery i New York har hatt en så enorm suksess at det forlengst er meningsløst å kalle dem et "mikrobryggeri" - men kvaliteten er i behold, som man forventer når deres bryggerimester er øl- og matguruen Garrett Oliver. Black Chocolate Stout et av deres mest prisvinnende øl - en imperial stout som tsarina Katharina den store (en sann ølentusiast!) ville vært meget tilfreds med. Så vidt vi har forstått er den ikke tilsatt sjokolade - det er innslaget av sjokolademalt (og andre mørke malttyper) som har gjort den fortjent til navnet. Den brygges kun i begrenset kvantum hvert år for vintermånedene. Alkoholprosenten varierer for hvert år - og i år er den altså på respektable 10%.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Aromaen har naturlig nok et røstet preg, med sterke toner av mørk sjokolade, lakris og kaffe, men der er også vinøse toner, med innslag av plommer, svisker og eik.
Mektig smak av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, også en solid humlebitterhet i avslutningen. Sødmen er akkurat passe, innslag av eik igjen. Alkoholen kan merkes, men dominerer ikke.
Et herlig øl å nippe til - med plass i eliteserien.

Flying Dog Snake Dog India Pale Ale


Maryland-bryggeriet Flying Dog Brewery er et av de beste i USA, og da er det nesten en selvfølge at de er representert hos oss! (Vi mener ikke å framstå som hovmodige og selvgode her - vi er bare så inderlig glade for at vi nå kan tilby øl fra noen av verdens beste bryggerier, hvorav mange bare var en fjern drøm for noen få år siden.) Snake Dog er deres meget anerkjente IPA, med en bitterhet på 60 IBU. Humletypene er Warrior og Columbus.
Klar oransje farge på ølet, flott hvitt skum.
Behagelig fruktig og søtlig aroma av amerikansk humle, tydelige toner av sitrus og solbærblader, også moderate toner av malt (inkl. krystallmalt) og toffee.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele (som forventet av en amerikansk IPA), men humlemengden er ikke overdrevet, hvilket betyr at bitterheten er fast men ikke beisk. Ennvidere er Snake Dog ikke for søt (noe mange andre IPAs sliter med), og virker jevnt over meget velbalansert.
Når du har smakt den første flasken, er dette et øl som formelig roper "gjenkjøp!" - om ikke umiddelbart, så ved neste besøk. Vi trenger knapt anbefale det. Snake Dog anbefaler seg selv!

Williams Brothers Red


Williams Brothers i Alloa, Skottland, er nok mest kjent for sine øl med noen spesielle smakstilsetninger som gjerne ble brukt i øl i gammel tid (bl.a. lyng, tang og tare, granskudd, hyllebær, stikkelsbær), men de har også en serie med mer "vanlige" contemporary ales - og de er sannelig gode nok de også! Red (Premium Red Ale) er et av de beste i denne serien. Bryggeriet startet opp i 1988, og oppnådde hurtig status som et av Skottlands mest velrenommerte. I Red har de brukte hele 7 forskjellige maltvarianter, og 4 humletyper: amerikanske Liberty og Cascade, engelske Fuggles og slovenske Styrian Goldings.
Rødbrun / kobber farge på ølet, fint off-white skum.
Meget god aroma, først fruktig humle med hint av forskjellige bær, så karamell, bakeri og malt (noe av den lettrøstet).
Smaken er først maltpreget, med toner av karamell og brunt brød, så et moderat innslag av fruktig humle. Ikke for søt. Avslutningen har en moderat bitterhet, blandet med toner av lett brent malt.

Oskar Blues Gubna Imperial IPA


"Verdens beste boksølbryggeri", Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, leverer en solid munnfull med sin Gubna Imperial IPA. Så vidt jeg har forstått er "gubna" amerikansk slang for "governor".
Oransje farge på ølet, moderat off-white skum.
Herlig aroma av furuaktig humle, lukter som en hel furuskog, også noen fruktige toner (appelsiner).
Smaken er et massivt angrep av fruktig og furuaktig amerikansk humle. Forholdsvis lett i kroppen og tørr for sin styrke.
Enda et bevis på at det ikke bare er smakløst øl som tappes på boks!

Lucifer


Bibelens Lucifer er den falne engel, vanligvis ansett som synonym med mannen med horn i pannen og glødende gaffel, der han hersker over sjøen av ild og svovel, hvor alle øldrikkere og andre vellystige har reservert plass, i følge de sakkyndige. Vel, vi tar sjansen, og har til overmål importert det belgiske ølet Lucifer, som nå brygges hos Brouwerij Het Anker i Mechelen. Så fryktelig djevelsk synes vi vel ikke ølet er, selv om alkoholprosenten bør behandles med en viss respekt.
Meget blek gul farge på ølet, disig mot slutten av flasken, digert kritthvitt skum.
Aromaen har toner av grønne epler, belgisk overgjær og krydderier.
Smaken er ganske forfriskende for sin styrke og moderat krydret, toner av grønne epler igjen, også toner av hvitt kandisukker og sukkertøy, mens ettersmaken ikke er så imponerende langvarig. Serveres kald, og sklir skremmende lett ned hos alle falne engler, samt hos oss som ikke engang har følt englevingene krible på ryggen.

Judas


Med navnet "Judas" forkynner dette overgjærede ølet fra Alken-Maes bryggeriet i Belgia med all mulig tydelighet at det har "forræderiske egenskaper". Lyst, klart, lett og uskyldig ser det ut, men med 8,5% alkohol kan "forræderiet" slå til før du aner det. Noen få flasker av denne, og "anyone is anybody's", som engelskmennene uttrykker det. I følge bryggeriet er dette et "ondskapsfullt øl - som gir guddommelig glede". Og så får bare navnet anstøte dem som så inderlig gjerne VIL ta anstøt av mest mulig i denne tilværelsen ...
Lys og klar gylden farge på ølet, høyt og varig skum.
Deilig krydret og fruktig aroma.
Myk munnfølelse. Noe sødme og frukt i smaken, den høye alkoholprosenten er forræderisk godt skjult. Vel, du får en anelse om at dette ølet er sterkere enn gjennomsnittet, men ikke 8,5% ... Hint av krydder. Overraskende moderat humle og beskjeden ettersmak.
Bør serveres kald.

La Trappe Quadrupel


La Trappe-ølene fra Koningshoeven er de eneste trappist-ølene som ikke er helt belgiske - bryggeriet ligger nemlig like over grensen på den nederlandske siden. Den sterke Quadrupel er selve "flaggskipet" deres. "Quadrupel"-betegnelsen brukes i dag av flere bryggerier, men La Trappe var først ute. Tidligere hadde vi dette ølet en periode på 33 cl flasker, nå slår vi til med egenimporterte 75 cl "champagnekorkede" flasker. Siden disse korkene nå er laget i kunststoff med større motstand enn naturkork, må du tilgi serveringspersonalet vårt om de strever litt med å åpne flasken - dette skyldes ikke ukyndighet, men rett og slett at du må være ganske så "sterk i klypa" for å få korken opp.
Quadrupel er altså det sterkeste klosterølet til trappistmunkene i Koningshoeven. Fra før vet vi at ølstilene "Dubbel" og "Tripel" (som mange belgiske og nederlandske bryggerier har på programmet) ikke akkurat er lettøl det heller, så når La Trappe presenterer sin Quadrupel, ligger det i kortene at det ikke dreier seg om noe pingleøl her.
Dyp rav til kobber farge på ølet, med et rikt, høyt og varig off-white skum.
Herlig vinøs aroma, også toner av brunt kandisukker, karamell og forskjellige krydderier.
Smaken er meget fyldig og søt, her er det rikelig med malt, brunt sukker og mildt krydderpreg. Moderat humle i avslutningen.
Sterkt og godt - "reint snob"! Nydelig!

St. Peter's Suffolk Smokey Peated Beer


Informativt navn på dette ølet: St. Peter's Brewery ligger i Suffolk, England (i South Elmham ved Bungay, for å være presis), og ølet er brygget med torvrøykt malt, av lignende type som brukes i skotsk whisky. Suffolk Smokey Peated Beer er i utgangspunktet samme ølet som The Saints Whisky Beer (som vi også har) - men sistnevnte er altså tilsatt en liten dose engelsk (ja, ENGELSK) single malt whisky i ølet, i tillegg til whiskymalten som brukes i bryggingen. Men vi lover at du får rikelig med Islay whisky-assosiasjoner fra Suffolk Smokey også!
Dypgylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av torvrøyk / torvrøykt malt.
Smaken domineres også av torvrøyk og aske, med bare et hint av fruktig humle i bakgrunnen, tørr avslutning.
Et uvanlig øl, som nok først og fremst appellerer til dem som også er glade i whisky med mye røyksmak, men som også andre anbefales å prøve når de har lyst på en avveksling. Med en relativt moderat alkoholprosent er dette ikke noe "tungt" øl, men det er lov å mene at én flaske om gangen i grunnen kan være nok ...

Hoegaarden Grand Cru


Den "vanlige" Hoegaarden har lenge hatt et trofast publikum hos oss. Helt siden jeg smakte den betydelig sterkere Hoegaarden Grand Cru for første gang i Danmark for snart 5 år siden, har jeg tenkt at "den importerer de vel snart til Norge også". Men neida, rettighetshaverne til norsk Hoegaaarden-import (som vi skal være hensynsfulle og ikke nevne navnet påWinking har ikke akkurat lagt sin tyngde inn på å promotere Hoegaarden-produktene. Så da sørger vi like godt for å importere Grand Cru fra Belgia selv!
Dyp gylden farge på ølet - klar først, blir litt uklar hvis du heller gjærrestene med mot slutten (og det bør du gjøre, for det høyner smaken). Høyt kullsyrenivå og ditto hvitt skum.
Sterk og søtlig aroma, med preg av belgisk overgjær, blomster og honning, noe krydder (pepper) og urter også. Ja, krydderurter er faktiske ingredienser i Grand Cru
Smaken er rimelig bra maltet (hvete og bygg) med et distinkt pepperaktig streif, hint av eik. Vinøse toner, noe alkoholvarme, men ikke ubehagelig. Moderat men tilstrekkelig bitterhet.
Der er nok fare for at vi snart må importere mer ...

Corsendonk Pater Dubbel


Igjen et øl fra Corsendonk i Belgia - Corsendonk-bryggeriet er nå riktignok bare et varemerke og et distribusjonsselskap, ølene deres kontraktbrygges hos Brasserie du Bocq (tidligere hos Brouwerij van Steenberge). Men "det samme kan det være" - ølene smaker godt uansett. Historiske røtter i klosterbrygging forsvarer navn som "Agnus" og "Pater", og Corsendonk-navnet borger fortsatt for kvalitet.
Pater er altså en "dubbel", en overgjæret klosterøltype som normalt er brun på farge, er "rund" på smak og har innslag av kandissukker. Den er selvsagt flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken).
Dyp brun farge, flott beige skum.
Behagelig aroma av mørke frukter, karamell, kandisukker, krydder og eik, et lite hint av røk.
Minst like behagelig smak av eik og malt, noe kandisukker og karamell men ikke for søt, moderat humlet.
Et deilig og lettdrikkelig øl for sin styrke, som garantert (nesten) alle vil like, om de liker øl i det hele tatt.

Er det rart at ølstilen dubbel selger som "varmt hvetebrød" hos oss?
 

Corsendonk Agnus Tripel


Corsendonk (opprinnelig et bryggeri, nå egentlig bare et varemerke og en distribusjonssentral, med historiske røtter i Corsendonk-klosteret i Belgia) er fra før representert hos oss med sitt Christmas Ale, og nå får du altså et gjensyn med både en Dubbel (Pater) og en Tripel. Agnus er tripelen, med 7,5% alkohol. Selve bryggingen er det Brasserie du Bocq som står for nå. Ølet er selvsagt ettergjæret på flasken.
Meget blek gylden farge på ølet, klar, med høyt hvitt skum.
Søtlig og fruktig aroma, både friske og gjærende frukter, et lett gjærpreg, hint av krydder.
Smaken er moderat søt og krydret, der er også et uvanlig lite hint av salt / sjøvann. Lett i "kroppen" for sin styrke, men alkoholen må vel sies å være merkbar. Lav bitterhet, lettdrikkelig.

Enda en kurant belgisk tripel - ølstilen som stadig vinner nye venner både i Europa og USA!

Chimay Pères Trappistes Grande Réserve (Bleu)


Chimay (i Abbaye de Scourmont) er kanskje det mest kjente av alle de belgiske trappistbryggeriene. Deres Bleu (blåWinking på 33 cl flasker har vi hatt lenge, og nå har vi også spesialimportert Grande Réserve, som er det samme ølet, men modnet ekstra lenge på "champagnekorkede" 75 cl flasker.
Brun farge på ølet, flott off-white til beige skum.
Interessant aroma med vinøse trekk, toner av lær og eik, også malt og brunt kandisukker, hint av mildt krydder.
Smaken er usedvanlig rund og behagelig, preg av brun malt og brunt kandisukker, vinøse trekk igjen med hint av eik, ikke for søt, moderat humle. Alkoholen er godt skjult, men dette er likevel et øl å nippe til. Lang ettersmak. Serveres helst kjellerkald.
Et klasseøl fra trappistmunkene - vi har ennå ikke opplevd at noen av våre gjester ikke har likt det!

Affligem Tripel


En klassisk tripel fra Brouwerij Affligem i Opwijk, Flamsk Brabant, Belgia.
Helles i glasset med et digert hvitt skum, som bare langsomt gir plass til et gyldent øl.
Behagelig og stiltypisk aroma av belgisk overgjær, frukt og et mildt krydret preg.
Smaken er frisk og fruktig, igjen med et mildt krydret preg, alkoholen er merkbar men ikke overveldende. Moderat sødme, avslutningen er svakt pepperaktig, med moderat humle.

Meget kurant vare!

Bush Ambrée


Bush Ambrée (i noen land kjent som Scaldis Ambrée) brygges hos det familieeide Brasserie Dubuisson i Pipaix, Belgia. De har holdt på siden 1769, så erfaringen er der ikke noe å si på.
Rav farge på ølet, høyt og fluffy varig hvitt skum.
Vinøs tørr sherry-lignende aroma, elementer av eik og lær også.
Smaken er igjen sherry-lignende, medium tørr (eller medium søt, om du vil), masser og masser av eik, hint av tysk "Weinbrand", varmende munnfølelse som forventet av et øl med 12% alkohol, men ølet føles ikke ubehagelig alkoholdominert. En substantiell humlebitterhet i avslutningen balanserer sødmen fint.
Den spiller i ølets Premier League, denne her! Med tabellposisjon nær toppen! Ja, det er vel bare
Bush de Nuits og Bush Prestige fra samme bryggeri som kan konkurrere.

De Dolle Oerbier Nat & Straf


"De gale bryggerne" i De Dolle Brouwers, Belgia, har Oerbier (= Urøl) som sitt mest kjente produkt. "Nat & Straf" har forøvrig ingenting med natt og straff å gjøre, men betyr "vått og sterkt", to vesentlige egenskaper for et skikkelig godt øl!
Glasset fylles fullstendig av et enormt beige skum, og det brune ølet kommer bare langsomt til syne. Det tar flere minutter før skummet har lagt seg såpass at det går an å drikke av glasset - det anbefales vide glass for at dette ikke skal trekke for lenge ut.
Intens fruktig aroma med toner av bær, også noen eikete, krydrete og vinøse toner.
Smaken har en mektig maltsødme og intenst vinøse toner, varmende munnfølelse. Toner av eik og bær igjen.
Rett og slett et fabelaktig godt øl!