Baladin Isaac

Cardinal Stavanger

Den kreative og miljøbevisste italienske bryggeren Teo Musso kommer fra en stor vingård, og hans ungdomsopprør besto ikke i utagerende festing, men i en bestemt vilje til å brygge øl, ikke vin! Dermed ble det broren som fortsatte familiens vintradisjoner, mens Teo startet Birrificio Baladin. Vi har hatt besøk av Teo Musso på vårt arrangement "Mandag i Annen", hvor han på sitt spesialengelsk (som imidlertid er hakket bedre enn vår italiensk) redegjorde for sin bryggefilosofi. Inspirasjonen fra Belgia er åpenbar, men Teo har oftest sin egen itaiienske vri på tingene, fra flaskedesign til ingredienser. Isaac (oppkalt etter sønnen, om vi forsto ham riktig) er stilmessig nærmest en witbier, krydret med koriander, økologisk rårørsukker og siciliansk appelsinskall. Vi har den på de gedigne og tunge 75 cl flaskene med vokset kork.
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er distinkt krydret og ganske gjærpreget, med toner av koriander, høy og sitrus.
Ganske lett i kroppen. Smaken er middels tørr og forfriskende, med toner av koriander, mindre framtredende sitrus, kort avslutning. En anstendig
witbier / bière blanche fra Teo dette her! 

Baladin Nora

0000119_300

Den italienske brygger-originalen Teo Musso i Birrificio Baladin har oppkalt ølet Nora etter sin kone (nå eks-kone, det hjalp tydeligvis ikke å få et øl oppkalt etter seg en gang, kvinnfolk er rare). Nora (eks-kona altsåWinking er av nordafrikansk avstamning, og da måtte selvsagt ølet også ha nordafrikanske ingredienser, Det er brygget med det egyptiske kornslaget kamut (som også er et registrert varemerke, det er en variant av khorasan-hvete), ingefær og myrra (ja, nettopp myrra - de hellige tre konger har riktignok ikke vært involvert i saken, men myrra har tradisjonelt vært brukt både i røkelse og i oldtidens ølbrygging i Midtøsten).  Nora (nei, ikke eks-kona altså, men ølet - nå må du følge med her!) har vi på de gedigne og spesialdesignede 75 cl flaskene til Teo.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget interessant krydret og eksotisk aroma med toner av røkelse, den oppfyller sannelig bryggerens intensjoner om å formidle noen av Midtøstens dufter. Også toner av gjær.
Interessant smak også, komplekse krydrede toner, rimelig forfriskende. Krydderpreget blir aldri skarpt eller brennende. Ølet er med vilje lett humlet for å bringe krydderne i forgrunnen, men litt mer humle hadde sikkert ikke skadet. Avslutningen er ganske "parfymert".
Definitivt ikke "ditt vanlige øl" dette her! Tankene går ellers til Ibsens "Et dukkehjem" - som kjent endte det stykket med at Nora smelte døra igjen og gikk ...

(75 cl flaske, 6,8%)