Bridge Road / Nøgne Ø India Saison

brb-nogne-o-saison_bottle

Dette (kun på 33 cl flasker) er den versjonen av samarbeidsølet India Saison som er brygget hos Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. (Vi har også utgaven som er brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, den er på 50 cl flasker.)
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig fruktig og mildt pepperaktig aroma av saison-gjær og humle.
Smaken er middels søt, distinkt krydret / pepperaktig og humlet med noen fruktige toner.
Høy grad av drikkelighet - et trivelig øl!

Bridge Road Galaxy IPA

bridge-rd-brewers-galaxy-ipa

Vi har endelig fått en "ny giv" m.h.t. kvalitetsøl fra Australia, og det er Bridge Road Brewers i Beechworth det dreier seg om. Galaxy IPA har for øvrig en navnebror fra Lervig, og i begge tilfellene er det den australske humletypen Galaxy som er brukt som enehumle - men de to ølene er likevel nokså forskjellige. Kjøp begge og sammenlign, oppfordrer vi!
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Aromaen har distinkte toner av Galaxy-humle som forventet - fruktig, krydret og urteaktig. Treaktige og svakt røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er overraskende (for et såpass lyst øl) røstet og trepreget, fulgt av krydret og urteaktig humle, med en bitter avslutning og ettersmak.

Bridge Road Beechworth Bling IPA

BRB-Bling_bottle

I serien med kvalitetsøl fra australske Bridge Road Brewers, har vi kommet til Beechworth Bling IPA. Vi gir først ordet til bryggerne selv: "Bridge Road Brewers have created their own take on a more traditional beer style - India Pale Ale, originally a heavily hopped beer developed for the long haul from England to India by boat. Fresh hops were added to the barrel and the alcohol was bolstered to ensure the beer went the distance on the high seas. Bling, is a huge beer, with all the bells and whistles. This ale is armed to the teeth with hops and studded with 24 carrot modified malts. At Bridge Road we’ve gone all out to make an IPA that screams hops and malt but still keeps balance in mind. Try matching this beer it with anything spicy or enjoy this malt and hop mouth full on its own. We love it, and hope you can too."
Mørk rav farge på ølet, svakt disig. Digert off-white skum.
Deilig aroma av fruktig humle, tropisk frukt i massevis, også toner av sitrus og knuste stikkelsbær.
Den middels søte smaken har også rikelig med fruktig og furuaktig humle gjennom det hele, med en bitter avslutning. Krystallmalt i bakgrunnen.

Bridge Road Beechworth Robust Porter

Porter_full

Så er det altså en porter vi kan presentere fra australske Bridge Road Brewers i Beechworth.
Svart farge på ølet, digert lysebrunt skum.
Moderat aroma av mild kaffe, sjokolade, våt bikkje og syrlig malt.
Smaken har også syrlig malt med mild kaffe, også toner av tre og sjokolade. Vel, siden ølet seiler under flagget
Robust Porter, må vi vel si at vi har borti portere som var mer robuste enn denne. Men lettdrikkelig og grei er den!

Nøgne Ø / Holgate Half A World Away

Cardinal Pub Stavanger

Half  A World Away er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Holgate Brewhouse i Woodend, Victoria i Australia. Bryggeriene har utvekslet bryggere for en tid - "en halv verden unna". Resultatet av samarbeidet har de kalt en "imperial red ale" - vi klassifiserer den bare som en strong ale. 
Mørk rødbrun farge på ølet, disig, med et høyt off-white skum.
Maltpreget aroma, hint av bakeri og modne røde bær.
Distinkt maltpreget smak, toner av karamell og brunt brød, hint av modne frukter. Humlen er meget moderat, men merkbar.

Bridge Road / Nøgne Ø Aurora Australis

Cardinal Pub Stavanger

Det etterspurte ølet Aurora Australis er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. Ølet er brygget i Australia, og fraktet til Norge med skip, på eiketønner som tidligere inneholdt australsk rødvin. Under reisen fikk ølet tid til å modnes, og ble tappet på søte små 25 cl-flasker i Grimstad.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat til lavt beige skum.
Sterk aroma av eiket rødvin / rødvinseddik og mørke tørkede frukter.
Smaken er også meget eiket / trepreget, middels søt med noen vinøse toner, moderat humle i avslutningen. Eikefatet dominerer såpass mye at noen nok vil kvie seg for å bruke uttrykket "velbalansert", men et GODT øl er Aurora Australis så avgjort.

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison


Ølstilen India Saison eksisterer i utgangspunktet ikke - men når innovative Nøgne Ø i Grimstad samarbeider med Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia, så oppstår der glatt nye hybridstiler, her altså en krysning mellom belgisk saison og velhumlet India Pale Ale. Ølet er brygget Både "down under" og i Grimstad, med belgisk malt og saisongjær, og et utvalg av de nyeste australske humlevariantene.  
Disig brunlig-gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Attraktiv fruktig aroma, toner av sitrus, stikkelsbær og tropiske frukter, noen furunålsaktige hint også.
Smaken er middels søt og fruktig, toner av saisongjær, distinkt humle i avslutningen. Bitter, pepperaktig og tørr ettersmak.
Vi sier det med pop-hit'en til gruppa Men At Work:
"I come from a land down under
Where beer does flow and men chunder
Can't you hear, can't you hear the thunder?
You better run, you better take cover."

Carlton Cold Filtered


Carlton Cold Filtered er altså et kaldfiltrert lyst lagerøl, noe som forsåvidt ikke er så veldig oppsiktsvekkende.Fargen på ølet er krystallklar lys gylden, med et bra og varig skum. Moderat fruktig aroma, toner av sukkertøy og sitrus. Frisk munnfølelse. Smaken har en moderat sødme med noen fruktige toner, lite humle og dermed liten bitterhet. Svært lettdrikkelig, er vel det beste vi kan si om dette.... Men det er jo Gøy saft og!

0/5 4%

Coopers Best Extra Stout

0003748_coopers_best_extra_stout_375ml_bottles

Coopers Best Extra Stout er kullsvart på farge og helt ugjennomsiktig, med flott brunt skum. Aromaen er forholdsvis moderat men god, med toner av sjokolade, malt og en lett fruktighet. Smaken har et distinkt røstet preg (av kraftig røstet umaltet bygg), med sterke toner av kaffe og mørk sjokolade. Middels tørr. Bitter avslutning, både fra den røstede byggen og humlen.
Dette er et kraftfullt og meget imponerende øl. Et par av denne, og du framfører "Waltzing Matilda" tostemt!

Coopers Brewery

Coopers-Brewery-Australia

Good day mate! Trodde du at australsk øl bare betyr lyst lagerøl, servert ved 0 grader C fra en rimdekket tappekran, beregnet på nedkjøling av tørste australiere i 40 graders varme? Vel, Coopers Brewery i South Australia er et levende bevis på at bildet er mer nyansert enn som så. De er særlig kjent for sine tradisjonelle flaskekondisjonerte overgjærede øl av høy kvalitet, og nå kan Cardinal introdusere 3 av dem! Bryggeriet bles startet i 1862, og Thommas Cooper skrev da til sin bror i Egland “We are now engaged in the Brewery business..” Deres første og mest berømte øl “Coopers Sparkling Ale” var inspirert av en gammel familieoppskrift, og dette unike ølet er også å få på Cardinal. Til Norge kommer disse ølene til Dalane Brygghus i Egersund.

Coopers Original Pale Ale

coopers-original-pale-ale-750ml

Coopers Original Pale Ale. Igjen et øl fra australske Coopers Brewery, og som de andre er det flaskekondisjonert med noe naturlig bunnfall i flasken.
Lys gylden farge på ølet, litt disig, med bra skum.
Meget bra og fruktig aroma, med et moderat krydderpreg.
Smaken har også krydderaktige og fruktige toner, ikke ulikt Coopers Sparkling Ale, men er kanskje en tanke rundere. Selv om dette er en klassisk pale ale, inspirert av tradisjonene fra engelske Burton-on-Trent, synes jeg også den har med seg et touch av Belgiske lyse ales.
Uansett er dette en riktig kjekk og lettdrikkelig pale ale - ikke vanskelig å like!

Coopers Sparkling Ale

coopers_sparkling_ale_141867661

Coopers Sparkling Ale. "Sparkling Ale" lyder jo som et ganske upretensiøst navn på et øl - og dette australske ølet er faktisk ganske upretensiøst også: vi snakker om en lys og forfriskende ale, men som er laget etter de gamle håndverksprinsipper fra "moderlandet" England.
Ølet er flaskekondisjonert, og der er derfor noe naturlig bunnfall i flasken. Når ølet helles forsiktig fra flasken, er det likevel vanligvis krystalllklart gyldent på fargen, men blir noe uklart når siste resten helles i (la deg ikke sjenere av det - dette er fine B-vitaminer, rene helsekosten altsåWinking.
Som navnet forteller er ølet brusende så det holder, men når det kraftige skummet har roet seg til normalt nivå, er kullsyrenivået i glasset ikke sjenerende.
Fruktig aroma med toner av krydder. Smaken er også fruktig med et moderat krydret preg. Du kjenner såvidt i smaken at dette ølet er litt sterkere enn norske "butikkøl", men det er likevel ganske lett i "kroppen" og svært lettdrikkelig. Det gir mersmak!

VB (Victoria Bitter)

vb

VB (Victoria Bitter) er ikke et øl av ale-typen "bitter", men et vanlig lyst lagerøl, som er litt bitrere på smak enn Carlton og Foster's. VB drikkes mest av australierne selv (Foster's eksporteres og brygges på lisens i utlandet i langt større kvanta enn hva som går til innenlands konsum), og VB-drikkerne omtaler derfor gjerne Foster's foraktelig som "tourist piss". Men om VB er så mye bedre, må du nesten vurdere selv! De etterhvert mange nordmenn som har studert i Australia og "overlevd" på VB der nede, spør ihvertfall etter VB når de kommer hjem. Den sjarmerende flaskefasongen bidrar nok også til å gjøre dette til et "kultøl". Gylden farge, bra skum. Søtlig aroma med toner av appelsiner. Smaken er først nokså nøytral, men så merkes det at bryggeriet har vært litt mer rundhåndet med humlen enn i de to andre ølene. Lett bitter avslutning.

Foster´s

Fosters Lager

Foster’s er Australias mest kjente ølmerke som selges i mer enn 150 land. 100 millioner kasser produserer de årlig ved 20 bryggerier i 9 land. Det var Foster som oppfant filtreringsmetoden som nå benyttes av mange under betegnelsen ”Ice”. Fosters historie fra et lite innenlands bryggeri, dog i et ølslukende land, til et multinasjonalt konsern, er en stilstudie i oppkjøp og markedskrefter. Ølet vårt brygges på lisens i England. Fosters ble første gang brygget av Foster brødrene som startet bryggeriet i 1887. Fosters har aldri vært spesiellt populært i hjemlandet og har bygget sin suksess på eksport. Det har de klassiske europeiske pilsnertypene som forbilde og har en lys gul farge, diskret karakter med fruktig aroma. Lett, fruktig og søtaktig smak med moderat bitterhet. Nå også fra fat!