Grønland Ice Cap Beer Juleøl

8b22785b345978f06492845e3df71495_640x640

Denne tok vi bare inn en kasse av til Den Store Juleøltesten, men hvis der blir noen flasker igjen, er det fritt fram …   Var liksom litt kult med et grønlandsk øl – men så er det altså bare VANNET (og oppdragsgiveren Grønland Ice Cap Beer) som kommer fra Grønland, selve bryggingen har foregått hos Viru-bryggeriet i Estland. Hm, frakte smeltevann fra innlandsisen på Grønland til Estland for å brygge øl – det var jo også en forretningsidé … Ølet er undergjæret, og er vel nærmest en slags krydret bock.
Mahogni-farget øl, høyt beige skum.
Søtlig aroma, toner av karamell og markert julekrydder.
Søt smak (kanskje for søt), rikelig med julekrydder, sannsynligvis inkludert stjerneanis, kunne trengt noe mer humle. Likevel garantert drikkelig når du får våre gode pepperkaker til …

Jouluporter

jouluporter

Jouluporter er et spennende, kraftig, godt, overgjæret og meget mørkt juleøl. Jouluporter er det første estiske juleølet som selges i Norge i moderne tid. Ølet har en århundrelang og meget spennende historie. De store norske bryggeriene brygger ikke porter.
Bryggeriet A. Le Coq, eller Tartu Ölletehas som det kalles på estisk, ligger i Tartu i Estland, ca. 200 km sørøst for Tallinn. Bryggeriet ble grunnlagt i 1826 av tyskeren Justus Reinhold Schramm. Belgieren Albert le Coq drev eksport av engelsk øl (porter og stout) til Russland med base i London. I 1910-12 begynte bryggeriet som da het Tivoli å brygge porter. I 1913 kjøpte det engelske firmaet A. le Coq bryggeriet. Bryggeriet var statlig i sovjet-periodene. Porter ble brygget helt fram til 1969. I 1997 kjøpte det finske Olvi-konsernet bryggeriet. Finnene har gjort store investeringer i Tartu-bryggeriet, som nå er et topp-moderne produksjons- og tappeanlegg for øl, sider, alkoholholdige leskedrikker, brus og vann.
Årsproduksjonen ligger på ca. 45 million liter øl, vann, brus og alkoholholdige leskedrikker, noe som gjør A. le Coq er nå største drikkevareprodusent i Estland. En stadig voksende markedsandel på øl gjør bryggeriet til den nest største ølaktøren i Estland. 10 % av ølet eksporteres til blant andre Latvia, Litauen, Finland, Sverige og fra og med 2002 også Norge.
Jouluporter er det første estiske jule-sterkøl til salgs på Vinmonopolet.
Mørk brun farge. Middels/god fylde. Duft av søt humle. I smak lett, med fin bitterhet, ganske fruktig med hint av karamell. Meget god og fin bitterhet i ettersmak. Ølet har lang holdbarhet. Nytes avkjølt: 8-12 grader C, og best av alt…på lager..kallt og fint. God Jul i !