Thornbridge Colorado Red (fat)
At engelske Thornbridge Brewery står for kvalitet, må allerede anses som tilstrekkelig bevist på Cardinal. Nå introduserer vi et nytt øl fra dette bryggeriet i Derbyshire, Colorado Red (kun på fat). Utgangspunktet er en red ale i amerikansk stil, men i stedet for å bruke amerikansk eller newzealandsk humle (som moten tilsier, også i England), har man valgt å bruke oljerike engelske humler som Admiral, Bramling Cross, Phoenix, Pilgrim og First Gold.
Vakker brunlig-rød farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av fruktig og mildt krydret engelsk humle, hint av harpiks, også malt og jordtoner.
Den middels søte smaken er også fruktig, men mer i retning av tørket eller bakt frukt og bær, igjen noen jordtoner, velhumlet, med en fast ryggrad av malt. Thornbridge leverer igjen!
Nøgne Ø / Holgate Half A World Away
Half A World Away er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Holgate Brewhouse i Woodend, Victoria i Australia. Bryggeriene har utvekslet bryggere for en tid - "en halv verden unna". Resultatet av samarbeidet har de kalt en "imperial red ale" - vi klassifiserer den bare som en strong ale.
Mørk rødbrun farge på ølet, disig, med et høyt off-white skum.
Maltpreget aroma, hint av bakeri og modne røde bær.
Distinkt maltpreget smak, toner av karamell og brunt brød, hint av modne frukter. Humlen er meget moderat, men merkbar.
Beer Here Fat Cat Red Ale (fat)
Danske «nomadebryggere» og deres fantastiske øl har vi sagt en god del om før – Beer Here (Christian Skovdal Andersen) er en av de beste. Noen av ølene hans er kraftige saker, men Fat Cat, en «red ale» (eller amber ale, om du vil) har en «normal» alkoholprosent, og en smak som de aller fleste vil sette pris på. Fat Cat har Christian brygget hos Herslev Bryghus. Ellers er jo "the fat cat" betegnelsen på kakser som (gjerne med lyssky midler og på andres bekostning) har visst å berike seg kraftig. Men ølet kan også drikkes av ydmyke og lovlydige lønnsslaver!
Rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig newzealandsk humle (Nelson Sauvin), hint av karamell og marmelade.
Smaken har en utmerket balanse mellom malten og humlen, fruktige toner, et hint av karamell, er ikke for søt og ikke for bitter. Meget forfriskende. Ikke noe hokuspokus her – bare et tvers gjennom vellaget øl!
Lagunitas Imperial Red Ale
Enda et øl fra Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California, som vi antakelig er alene blant norske puber om å ha i utvalget. Bare i et høyst begrenset antall i første omgang, men slår den an blant våre gjester, så skal vi nok få tak i mer. Imperial Red Ale har en OG (original gravity) på 1072, og en bitterhet på 54,2 IBU.
Fargen er ganske riktig rød (eller rødbrun, da), med et moderat off-white skum.
Behagelig fruktig (bær, mørke tørkede frukter) og maltpreget aroma med noen toner av karamell.
Smaken er distinkt maltpreget, igjen med noen karamelltoner, uten å være overdrevent søt. Fruktig og harpiksaktig humle med en fast btterhet i avslutningen. Joda, Lagunitas leverer varene igjen!
Lervig Hoppy Joe
Tradisjonen tro lanserte Lervig et nytt øl på Gladmatfestivalen i år, og det er så bra at vi tok det inn umiddelbart, også på fat. Hoppy Joe kaller de en American Red Ale - vi plasserer den i sekkeposten Amber Ale.
Rødbrun farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle, også toner av gran, et hint av karamellmalt i bakgrunnen.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men ikke ekstrem, toner av gran og noe frukt igjen. Der er nok noe karamellmalt (og / eller münchenermalt) og sjokolademalt og lurer i bakgrunnen, men de dominerer ikke, for ølet er ganske "tørt", uten noe mer restsødme enn det som er høyst nødvendig for balansens skyld. Meget hyggelig å drikke! Lervig og deres sjefsbrygger Mike Murphy har igjen "skutt en innertier"!
8 Wired Tall Poppy India Red Ale
Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired Brewing har slått rot på New Zealand, men i hans Tall Poppy India Red Ale er humletypene amerikanske (Warrior, Columbus, Simcoe, Amarillo). Som navnet antyder er ølet med den valmuerøde etiketten tenkt å være en kombinasjon av amerikansk IPA og mer maltpreget «red ale». I mangel av noe bedre klassifiserer vi den under sekkeposten «amber ale». Malttypene som er brukt er pale, 3 grader av crystal, münchener og hvete.
Uklar rav til rødbrun farge på ølet. Høyt, varig og kremig off-white skum.
Herlig aroma av fruktig (særlig grapefrukt) og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har et distinkt preg av furu og harpiks, humlen tar øyeblikkelig kommandoen over malten i bakgrunnen. Litt karamell, men ikke særlig søtt. Tørr og bitter avslutning.
Enda et øl for de humleglade!
Rogue Dry Hopped St.Rogue Red
Kvalitetsbryggeriet Rogue Ales i Newport, Oregon, holder vanligvis en "tøff i trynet"-profil i sin markedsføring, men med sin St. Rogue Red Ale mener de nok selv at de har tatt fram helgenglorien. Dette er da også et øl som de aller fleste vil like, men ingen bør dermed forledes til å tro at bryggeriet har gått på akkord med karakteren og kvaliteten i ølet. Det har de nemlig ikke, noe du kjenner fra første sniff av aromaen og første slurken av ølet. Her er det brukt hele 6 forskjellige typer malt, og de amerikanske humletypene er Centennial og Chinook, navn som begeistrer enhver humleelsker. Noe av humlen har gått med til "tørrhumling" (= tilsetning i vørteren etter at kokingen er ferdig), det gir en ekstra fin aroma i ølet.
Dyp kobberfarge på ølet, med et fint og kremig skum. HERLIG aroma av amerikansk humle. Humlepreget smak også, men bitterheten er ikke overdrevet, den er akkurat passe. Dette balanseres fint mot malten, og der er også toner av "skotsk appelsinmarmelade" (= en slags karamellisert fruktighet). Rett og slett et himmelsk godt øl!