To Øl Stress Test

Stress test


Danske To Øl har brygget Stress Test, en Baltic porter, som altså er undergjæret.
Vi syntes det er litt vel mye nytt fra To Øl, og når en ikke klarer å følge med, detter en liksom av, om du forstår Happy
Men denne klarte vi altså ikke la vær å ta inn. Baltiske portere er bare snadder!
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt og mild kaffe, hint av treverk og røk.
Myk munnfølelse, lettdrikkelig for sin styrke. Smaken har en lett sødme, distinkt røstet malt, kaffe og bitterhumle, hint av treverk. Ved første gangs smaking fant jeg også hint av mørk sjokolade og lakris, ikke så tydelig nå.

Wiibroe Porter Imperial Stout

images-2

Det er en myte at Carlsberg-konsernet bare produserer kjedelige lyse lagerøl. Men den myten er det dessverre de selv som har forårsaket, ved å gi de bedre øltypene minimalt med oppmerksomhet. Wiibroe Porter Imperial Stout er en såkalt Baltic porter, altså den undergjærede varianten som ble vanlig i østersjølandene, som et svar på britenes imperial stout. Wiibroe-bryggeriet lå opprinnelig i Helsingør, men ble kjøpt opp av Carlsberg og nedlagt (hørt den historien før?) – varemerket består imidlertid fortsatt. Vi har lenge uttrykt ønske om å få dette og andre kvalitetsøl fra Carlsberg i vårt utvalg, men har stort sett talt for døve ører. Til slutt ble vi såpass irriterte at vi kjøpte en kasse til vanlig butikkpris i Danmark (og fortollet den i Norge, selvsagt), bare for at våre mest ihuga entusiaster skulle få smakt den. Nå har vi bare noen få flasker igjen, men vi satser på å ta inn mer som egenimport, og da til engrospris.
Svart farge på ølet, moderat kremig lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, karamell, kaffe, sjokolade og lakris, hint av eik og mørke tørkede frukter.
Røstet smak, mørk malt og kaffe, hint av lakris og mørk sjokolade. Berre lækkert!

Svaneke Den Udødelige Hest

_l_og_mat_2009_020

Vi siterer bryggerne hos Svaneke Bryghus på Bornholm:
"Vores ”Hest” har sit ophav i en svensk vise: Stenbryderen Kalle Wahlgren må drikke sig mod til for at give sin gamle, udtjente hest et slag for panden; så den må finde fred. Dog uden held: Næste morgen står hesten der igen - lige så levende. Vores Baltic Porter (undergæret) er heller ikke til at slå ihjel; velhumlet, sort og stærk som den er. Der er ”vrinsk” i."
Kullsvart farge på ølet, enormt og kremig beige skum.
Moderat røstet aroma med et hint av røk / røkt kjøtt.
Myk munnfølelse. Smaken er også moderat røstet, med noe maltsødme og hint av lakris og røk. "Prosentene" er godt skjult.

Neuzeller Porter

Neuzeller_Porter

Tyskland er beryktet for sin skepsis mot alle andre ølstiler enn "sine egne", men faktum er at portere i engelsk stil var ganske populære i Tyskland i "de gyldne årene" før 1. verdenskrig brøt løs, og alt gikk galt i Europa. Vel, Neuzeller Porter er nok mest inspirert av de undergjærede "Baltic" portere som ble (og fortsatt blir) brygget i landene rundt Øster sjøen. Den kommer fra Klosterbrauerei Neuzelle i Brandenburg.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt og varig beige skum.
Syrlig, mildt røstet, treaktig og "støvet" aroma, med hint av overmodne bær.
Smaken vil gjerne oppleves som bedre enn aromaen, røstede toner av kaffe og sjokolade, noe malt- og "bær"-sødme, moderat bitter avslutning.

Meantime Coffee Porter

meantime-coffee-porter

Meantime Brewing Company i Greenwich, London, er kjent for elegante flasker med godt innhold - et av de få bryggeriene i England som satser mer på flaskemarkedet enn pubmarkedet. Og med deres Coffee Porter vet du hva du du får - det er en undergjæret "Baltic" porter som er tilsatt "fair trade" kaffe fra Abuhuzamugambi-kollektivet i Rwanda. Hvis du er i stand til å uttale navnet på det kaffedyrkerkollektivet feilfritt, trenger du jaggu en flaske til!
Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Moderat beige skum.
Aroma av kald kaffe og treverk, hint av mørk sjokolade.
Smaken er middels tørr, med distinkte toner av kaffe og tre. Noe humle i avslutningen.

Thisted Limfjordsporter

Limfjordsporter

Limfjordsporter er det mest berømte ølet fra Thisted Bryghus, lovprist helt fra USA, gjennom hele Danmark og ikke minst på Cardinal, hvor vi hadde den inne for noen år siden. Mange har spurt etter Limfjordsporteren siden, så nå har vi like godt importert den selv! Bryggeriet kaller den en "double brown stout", men siden den er undergjæret, klassifiseres den som en Baltic porter.
Bryggeriet har dette å si: "Limfjordsporter kom
 fra Thisted Bryghus i 1989 efter syv års eksperimenter. Navnet stammer fra Urban-bryggeriet i Aalborg, hvor brygmesteren fra Thisted Bryghus i slutningen af 70érne ”slog sine folder”. Her fik han første gang ”smag” for provinslivet og denne særlige øltype, som ofte i Thisted-regi betegnes som øllets gentleman. Navnet købtes efter Urban-bryggeriets lukning i 1986. Limfjords-Porteren ”kredsede” brygmesteren om frem til 1997, hvorefter han ikke mente længere at kunne forbedre produktet. Den rette blanding af maltene var opnået. Af usædvanlige ingredienser skal nævnes røgmalt og engelsk lakrids, der tilsammen giver en smagsmæssig balance på et lidt højere niveau end det sædvanligvis ses. Brygmeste rens personlige favorit og ”hjertebarn”."
Til historien hører med at selv om Thisted Bryghus fikk kjøpe rettighetene til navnet Limfjordsporter da Urban-bryggeriet ble nedlagt, fikk de ikke kjøpe oppskriften. Den hadde nemlig den gamle sjefsbryggeren på Urban (utvilsomt noe bitter over nedleggelsen) bestemt at han skulle ta med seg i graven. (Hva i all verden han nå skulle med den der.) Men han røpet at ølet inneholdt noe engelsk lakris. Hemmeligholdet av den gamle oppskriften var altså en sterkt medvirkende årsak til at bryggeren på Thisted jobbet så lenge med å rekonstruere og forbedre oppskriften - han hadde jo ikke originalen, selv om han hadde gått sin læretid hos Urban.
Vel, resultatet ble altså imponerende!
Ølet er svart som arvesynden (ihvertfall ekstremt mørk brunt), med et flott brunt skum.
Intens aroma av røkmalt, røstet malt, tjære, gammelt tauverk, St. Hansbål, harpiks og lakris.
Smaken har også røkmalt, røstet malt, tjære, harpiks og lakris. Gir fornemmelsen av at ølet har vært lagret på tretønner i bunnen av et vikingskip, gjennom sju sjøslag og en verdensomseiling. Om det er godt? Javisst, men det krever kanskje litt tilvenning - det er ikke et øl for pingler.

Amager Drei von Dänen Cognac fadlagret

5888842945_2195f82541

Amager Drei von Dänen (fra superbryggeriet Amager Bryghus i København, med bistand av to andre internasjonalt kjente bryggere – vi har hatt besøk av dem begge på Cardinal!)) er en Baltic porter (altså en undergjæret, sterk porter etter tradisjonen i Østersjø-landene). Den «vanlige» utgaven har vi ikke tatt inn i denne omgang, men har gått rett på «øverste hylle» på bryggeriet, og sikret oss noen flasker av Cognac fadlagret-versjonen. Så vet du at det er skikkelige saker du kan grafse til deg, med sultent blikk og svette hender!
Som vanlig overlater vi først ordet til bryggerne selv:
«Måske har du allerede hørt historien om, hvordan denne røgede baltiske porter opstod. Nemlig da vore to gode venner Anders Kissmeyer (Kissmeyer Beer) og Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller) deltog i en kollektiv brygdag med os her på Amager. Og ud af den kreative røgtåge, hvis lige ikke er set siden skabelsesberetningen, opstod denne himmelsk smukke øl. Gennem de sidste par år er Anders nærmest blevet omrejsende i røgøl. Få er de bryggerier, han ikke har besøgt med en sækfuld af sin herostratisk berømte hjemmerøgede malt. Og denne gråklamme novemberdag i 2010 fik vi så æren. Og Mikkel, vores anden gæst, altid hipster cool med moderigtige skægstubbe, et melanskolsk skævt lille smil og lommen fuld af stjernestøv, ja han mødte selvfølgelig op med en tønde under armen. Thi Mikkel har et bijob som handelsrejsende i tønder – mest fastelavnstønder ganske vist – men i dag havde han en ægte fransk cognactønde med, som vi fyldte med vor liflige baltiske røgporter og derefter badede vi alle fire i det. 6 måneder senere mødtes vi igen og smagte på de guldrandede dråber, og vi blev så stive, at det navn, vi fandt på til øllen, er SÅ subtilt, at kun en ægte ølkender vil fange finten.»
Her er våre egne smaksnotater:
Svart farge på ølet, digert brunt skum.
Sterk aroma av røkt malt, salt sjø og tjære, også kaffe, vanilje og selvsagt cognac-eiketønnen.
Smaken er også sterk og røstet, men likevel rimelig myk, takket være innflytelsen fra cognactønnen. Toner av røk, naturlig nok, men ikke i ekstrem grad. Kaffe, bitterhumle og lett salte toner i avslutningen og ettersmaken. Hiv og hoi!
 

Great Divide Smoked Baltic Porter

smokedbalticporter_large

Great Divide Brewing Company (fra Denver, Colorado) er kjent på Cardinal fra før for flere smaksbomber. Nå har vi spesialimportert deres Smoked Baltic Porter, som ikke kan kalles ekstrem, men som likevel har sitt tydelige særpreg. Det er altså en porter som er brygget med lagerølgjær, slik skikken har vært i landene rundt Østersjøen fra ca. 1850 til våre dager. Den er også brygget med en andel røkmalt fra Bamberg i Tyskland.
Svart farge på ølet, mørkebrunt i høylysene. Høyt beige skum.
Røkpreget og røstet aroma, toner av røkt kjøtt, mild kaffe og mørk sjokolade.
Smaken er middels søt og moderat røstet, noe kaffe og mørk sjokolade igjen, røkpreget er ikke overdrevet. Moderat humle.

Kissmayer & Murphy Smoked Baltic Porter


Fra fat har vi nå Kissmeyer & Murphy Smoked Baltic Porter, som altså den danske mesterbryggeren Anders Kissmeyer og vårt lokale Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy har brygget i fellesskap ute i Hillevåg. Navnet sier det med et meste - dette er en undergjæret Baltic porter, med så mye røykmalt at den også minner om tysk Rauchbier.
Svart farge på ølet, flott beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt / bacon, også røstede toner.
Smaken har også sterke røkte toner, og moderat røstede toner. Ikke særlig søt.
Dette er et øl som du kunne ha brukt til å marinere svinekjøttet før du la det på grillen - men for dem som føler et visst behov for å marinere det indre av sitt eget legeme, anbefaler vi det på det sterkeste!

Ølfabrikken Porter


Det danske mikrobryggeriet Ølfabrikken nådde i løpet av kort tid internasjonal anerkjennelse for sine kvalitetsøl, men økonomistyringen var ikke like profesjonell, og under mye rabalder ble den fremragende bryggeren satt på porten, bryggeriet nedlagt, merkerettighetene og oppskriftene overtatt av Gourmetbryggeriet - som besluttet å beholde bare noen få av ølene i sortimentet, og lansere disse på ny som boksøl, eller "dåseøl" som det så vakkert heter hos våre naboer i sør. Selve bryggingen ble satt bort til bryggeriet S.C. Fuglsang i Syd-Jylland.
Skepsisen blant danske ølvenner var stor m.h.t. dette dåseølet, ikke minst når det gjaldt Ølfabrikkens glimrende Porter - kom den kanskje med ny oppskrift, utvannet og elendig? Men nei, vi kan berolige alle med at ølet fortsatt smaker alldeles utmerket, og oppskriften er den samme!
Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum.
Utsøkt aroma med preg av røstet malt, god kaffe, lakris, eik og tobakk.
Smaken har en tydelig maltsødme, et kraftig røstet preg med toner av kaffe, og rikelig med mørk sjokolade. Fin bitterhet i avslutningen. Budskapet er klart: Få deg en dåse på Cardinal du også!
Vi angir av og til ratingen på Ratebeer av ulike grunner for ”overall” og ”style”, og med denne er det ganske enkelt full pupp! 100/100..

Limfjords-porter

Cardinal Pub Stavanger

Limfjords-Porter er det mest kjente ølet til Lille Thisted Bryghus som er kjent som et av Danmarks beste bryggerier. Bryggerimester og administrerende direktør Peter Klemensens personlige favoritt er nettopp Limfjords-Porteren, som han har brukt 19 år på å perfeksjonere. Navnet kjøpte han av Aalborg-bryggeriet Urban, da det ble nedlagt i 1986. ”Oppskriften giver jeg ikke fra mig. Men jeg vil godt røbe, at det er lakrids og røgmalt, der giver den enestående smag, næsten som tovværk på havnen,” lyder det henført fra Klemensen som i 1970 var 3 måneder i lære hos Ringnes.
Thisted ligger ved nordkysten av Limfjorden i nordvest-Jylland. Bryggeriet ble grunnlagt i 1899, men feiret sitt 100 års jubileum i 2002. Thisted-bryggeriet har i 2004 ca 30 ansatte. Med sine 30.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 35.000 flasker pr. arbeidsdag, er Thisted et av de minste bryggeriene i Danmark. I alt produserer bryggeriet 18 ulike øl samt brus og mineralvann. Også de 5 økologiske ølene har brygghuset en viss suksess med. Thisted har sesongøl for jul og påske. Ved siden av Limfjords-Porteren er det Porse Guld som er det fremste spesialølet. I dette ølet benyttes det ikke humle som smaks- og konserveringsmiddel, men Pors (Myrica gale). Pors ble benyttet som tilsetning til øl i før humlen kom til Norge/Danmark på 1200-tallet. I Vest-Norge ble porsøl brygget helt fram til siste krig. I følge tradisjonen skal Pors øke ølets berusende virkning. I løpet av kort tid er salget av Limfjords-Porter firedoblet, og bryggeriet har derfor startet egen produksjon av lakris. Jeg ble gjort oppmerksom på at dette er et undergjæret øl av entusiasten Sigmund Melberg, takker, som også har lagt oss til på verdens største øldatabase ”www.ratebeer.com” som Stavangers første ”verdig ølsted”. Meget tett, brunsvart farge. God fylde. Kraftige aromaer med preg av røkt og kraftig brent, mørk malt og attraktive sødmefylte lakristoner. God og bitter ettersmak med fine toner av lakris og rosin.