Kinn Hoggorm

Trykklar_ Hoggorm etikett


Kinn Bryggeri i Florø har her brygget en trippel IPA (eller imperial IPA, om du vil). Navnet Hoggorm er en indikasjon på ølet skal drikkes med respekt, alkoholprosenten tilsier det. Humlen er Bravo, Cascade, Simcoe og Equinox.
Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Humlepreget aroma, toner av furu, gran og sitrus / grapefrukt.
Smaken er også meget humlepreget, som forventet, med toner av furunål, harpiks og grapefrukt. Også hint av tropiske frukter. Noe maltsødme balanserer den distinkte bitterheten.

Founders 10K IPA

upload_pm9gdj-medium


10K IPA kommer fra Founders  Brewing Company i Michigan, USA, og er en imperial IPA.
Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av furuaktig humle og applsinmarmelade.
Smaken har massevis av furuaktig og grapefruktaktig humle, igjen med toner av appelsinmarmelade. Meget bitter.

Port Brewing Anniversary Ale Imperial IPA

port-brewing-4th-anniversary-ale


Californiabryggeriet Port Brewing har med sin Anniversary Ale brygget en imperial IPA som ikke går ubemerket over drøvelen. Humlen i bryggekjelen er Columbus, Amarillo og Simcoe, og ølet er også tørrhumlet med Columbus og Amarillo.
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens søtlig aroma med massevis av krystallmalt, litt gammel appelsinmarmelade, og massevis av amerikansk humle.
Søt smak med sinnsyke mengder amerikanske humler. Meget bitter ettersmak. Kanskje ikke «overkill», men temmelig nær. Det er lov å dele flasken på flere personer.

Beer Here Angry Hops

Cardinal Pub Stavanger

Dette er hva danske Christian Skovdal Andersen, bryggeren bak Beer Here, har å si om ølet sitt: «Angry Hops er en dobbelt-IPA brygget med amerikansk Centennial humle, der rammer dig på næsen som en knytnæve med noter af citrus, fyrnåle og græs inden den med styrken fra 100 bitterenheder gi’r dig en svidende uppercut i svælget.» Akkurat!
Vi har notert:
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av furu- og gressaktig humle, noen fruktige toner også.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med et intenst humleangrep på smaksløkene fra begynnelse til slutt. Furunål- og grapefrukttoner i massevis, meget bitter ettersmak. Så da vet du hva du går til!

95/70 8% 33cl

Det Lille Bryggeri Humlemord 8 Love For Hops,

Cardinal Pub Stavanger

Det Lille Bryggeri på Sjælland briljerer med sin ølserie Humlemord, hvor ølene er så velhumlede at det angivelig ligger på grensen til drapsforsøk. Nåvel, Humlemord-navnet er nok en betydelig overdrivelse, men at ølene er velhumlede, er der knapt noen tvil om. Vi har i denne omgang tatt inn varianten 8 Love for Hops. Og den gjør ikke skam på navnet! Ølet har en original gravity på 1072 og en final gravity på 1010, mens bitterheten er på hele 107 IBU. Humlevariantene er amerikanske Warrior, Summit og Amarillo. Ølet er selvsagt ufiltrert og upasteurisert.
Rav farge på ølet, bare svakt disig. Moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle (appelsiner, tropiske frukter).
Smaken er middels søt (= ikke for mye) med distinkt humle gjennom det hele, fruktig først, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. Jovisst, her er det «love for hops», men morderisk er det ikke.

73/22 8,2% 50cl

Boulevard Smokestack Series - Double-Wide India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

En ny höjdare i utvalget – Double-Wide India Pale Ale kommer fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri. Mens vi er vant til at det er amerikanske storkonsern som kjøper opp bryggerier i Europa, så er det faktisk belgiske Duvel-Moortgat som nylig har kjøpt aksjemajoriteten i amerikanske Boulevard. Humletypene i denne Double IPA er Columbus , Magnum, Chinook, Cascade og Centennial. Dette kongeølet har vært tilgjengelig på spesialpolet på Kvadrat en periode, og mange har tryglet oss om vi ikke kunne ta det inn på Cardinal også. Deres ønsker er vår lov!
Disig dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Gledesfylt søtlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av blodappelsiner og aprikoser.
Meget humlepreget smak på en solid maltet base, toner av blodappelsiner igjen, bitterheten er distinkt men ikke for ekstrem. Her er det ikke spart på noe, likevel virker ølet merkverdig velbalansert. Et meget flott øl!

99/94 8,5% 75cl

Emelisse DIPA Hop Serie (Amarillo)

Cardinal Pub Stavanger

Nederlandske Emelisse DIPA (Double India Pale Ale) bruker i sin Hop Serie forskjellig aromahumle for hver batch. I den batchen vi nå har fått inn et veldig begrenset antall av, er det Amarillo som har vært brukt (humlen står ikke på flaskeetiketten, men kassene er tydelig merket).
Disig dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk humlepreget aroma, med deilige toner av blandede tropiske frukter, også søtlige toner av marmelade.
Distinkt humlepreget smak på en middels søt maltet base, tropiske frukter og grapefrukt, med furu og harpiks i den rimelig bitre avslutningen.
Dette er så godt, så godt! Vi lover å prøve å få tak i mer fra DIPA Hop Serie, men neste leveranse blir sannsynligvis med en annen aromahumle.

82/33 7,9% 33cl

Lindesnes Svarteskjer Imperial IPA

4144140cfe5fb3a4450851c69eab099a_640x640

Lindesnes Brygghus har ikke bare fått nytt bryggeri, men også flere nye øloppskrifter. Med Svarteskjer Imperial IPA tar de skrittet over i en langt heftigere kategori enn noe annet vi har sett fra dem. Dette er vel strengt tatt mer en moderne "Black IPA" enn en tradisjonell Imperial IPA, men blås i betegnelsene, dette er nemlig GODT, uansett hva de kaller det.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Moderat aroma av fruktig og furuaktig humle, noe røstet malt i bakgrunnen.
Middels tørr (eller middels søt, om du vil) smak - litt restsødme er det nemlig her, og fruktig og furuaktig humle er fint balansert mot moderat røstet malt. Alkoholen er ikke påtrengende. Dette er en meget fin "black IPA" etter min smak - og jeg er så ubeskjeden å tro at mange vil være enige med meg!

Anderson Valley Heelch O' Hops Double IPA

heelch

Vi har tidligere hatt inne flere øl fra Anderson Valley Brewing Company (AVBC) i Boonville, California. Nå slår vi til med egenimport av deres Double India Pale Ale Heelch O’ Hops – «a heelch» på lokal dialekt betyr ganske enkelt «massevis», og her er der altså massevis av humle, som man forventer å finne i en double / imperial IPA.
Disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk humlepreget aroma av appelsiner / appelsinmarmelade og grapefrukt, hint av karamell og furunål.
Smaken er først fruktig og frisk, så settes inn et rasende angrep av furuaktig og grapefruktaktig amerikansk «C»-humle (Columbus, Chinook og Cascade), og etterlater deg med en massivt bitter avslutning (100 IBU) – alt på en bakgrunn av middels søt krystallmalt.
Mer amerikansk enn dette blir det ikke!

Lagunitas Hop Stoopid Ale

HopStoopid_22oz_large

Hop Stoopid Ale kommer fra kvalitetsbryggeriet Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California. Stilmessig er dette en imperial / double IPA, med en original gravity på 1085 og en bitterhet på hele 102 IBU.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens og søtlig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle og krystallmalt, toner av appelsinmarmelade, furunåler, tropiske frukter og grapefrukt.
Smaken er ganske søt og intenst humlepreget, med de samme elementene som i aromaen. Neste for mye av det hele – men bare nesten …

To Øl Dangerously Close to Stupid

132_lz1b1407

Danske "nomadebryggere" alias "fantombryggere" (= bryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre) har de siste 10 årene blitt et eget begrep i bryggeriverdenen. Bak det litt forvirrende navnet To Øl står to tidligere elever av Mikkel Borg Bjergsø, mannen bak Mikkeller. ("Nei, eg skulle bare ha ei øl. Fra To Øl!") De har allerede fått mye ros for kvaliteten på sine produkter, og noen av ølene deres vil i tiden framover finnes på flaske på Cardinal, og fra tid til annen på fat.
Dangerously Close to Stupid er en imperial / double IPA, og navnet antyder at om bryggerne hadde funnet på å bruke ENDA MER humle i dette ølet, ville det ikke vært morsomt lenger - bare tåpelig. Nå er det bare DEILIG!
Meget uklar gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle (med et hint av kåt hankatt, som det skal være), søtlige toner av appelsiner.
Meget humlepreget smak - og heldigvis inkluderer dette hele bredden av humle-smakstoner, ikke bare bitterheten (den er selvsagt også tydelig til stede, men er ikke helt ekstrem). Fruktige og furu-/harpiksaktige toner igjen. Ikke for søt. En sikker vinner hos IPA-fansen!

Moylan's Hopsickle Imperial Ale

images-4

Moylan’s Brewery & Restaurant holder til i Novato, California, og regnes med i elitegruppa av californiske bryggerier (og dermed også i elitegruppa av amerikanske bryggerier generelt). Hopsickle Imperial Ale beskriver de selv som «triple hoppy», og stilmessig som en imperial/double IPA. Så vidt vi vet er Cardinal den første puben i Norge som har dette ølet. Det skal være en hyllest til humleblomsten – så er det da også brukt rikelige mengder med fersk Cascade, mens ett sted sier bryggeriet at de andre humlene er Tomahawk og Centennial, et annet sted sier de at det er Simcoe, Columbus, Ahtanum og Chinook, så da får vi gå ut fra at de varierer litt. Heftige amerikanske humler er de alle sammen.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle og krystallmalt , toner av appelsinmarmelade.
Middels søt smak, meget humlepreget med toner av grapefrukt og harpiks, og en massiv bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Ikke for nybegynnere!

Mikkeller / Lervig Double Eye PA

Cardinal stavanger

Utenom Mikkeller Bar i København er Cardinal blant de første pubene i verden som har fått inn samarbeidsølet Mikkeller / Lervig Double Eye PA på både fat og flaske. Og det er litt av en opplevelse! Ølet (en double / imperial eller triple IPA) er altså brygget i Hillevåg, i samarbeid mellom Mikkel Borg Bjergsø og Mike Murphy.
Disig oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, også hint av lær og mildt krydder.
Fyldig og varmende munnfølelse - det ville være løgn å si at alkoholen ikke er merkbar, men hva venter du av et øl på 14%? Søt og fruktig (appelsiner) smak, massevis av amerikansk humle gjennom det hele, krydret og bitter avslutning, Et ekstremøl? - ja, kanskje, men helt perverst er det ikke. De som først har fått sansen for ølverdenens smaksbomber, vil mene at dette er FANTASTISK GODT!