Belhaven 1719
Belhaven 1719, 4%, angivelig en "perfectly modern pale ale" - jeg vil nå heller si at at det er en typisk klassisk britisk pale ale / bitter, fra Skottlands eldste bryggeri i sammenhengende drift (fra 1719, ja).
Vi hadde først på en feil gass på denne, så den ble litt flatere enn den skulle være. Vi beklager det, og har rettet opp i fadesen!
Yo-Ho Yona Yona Ale
Yona Yona er japansk for "hver kveld" - og så mener da også Yo-Ho Brewing Company i Nagano at dette er en pale ale som du kan drikke hver kveld. Vel, med det ølutvalget vi har på Cardinal er det naturlig om du ønsker å variere litt, men at Yona Yona er god nok til jevnlig inntak, er der knapt noen tvil om.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, massevis av eksotiske og tropiske frukter.
Forfriskende smak, ikke for søt, ikke for tørr. Moderat malt og rikelig med fruktig humle, men bitterheten er likevel meget moderat. Også her toner av eksotiske frukter. Meget lettdrikkelig. Igjen et japansk øl som har alle forutsetninger for å bli en "sommerslager" hos oss. Og selger det så bra i sommer som vi tror, så tar vi sikte på å ha det tilgjengelig hele året!
78/74 5,5% 35cl
Amager Arctic Sunstone
Amager Bryghus i København har brygget en hel batch med salgssuksessen Arctic Sunstone bare for oss på Cardinal. Ølet har navn etter vikingenes myteomspunne "solstein", antagelig en slipt bergkrystall, som gjorde det mulig for dem å bestemme solens posisjon selv i overskyet vær. Dette gjorde naturligvis navigasjonen til sjøs lettere. Forhåpentlig klarer DU greit å navigere til Cardinal for å gjenoppleve dette ølet.
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Vidunderlig aroma av blandede tropiske frukter.
Relativt lett i kroppen. Smaken flommer over av fruktig humle, men ølet er ikke for søtt. Toner av tropiske frukter, sitrus og furu. En vinner!
Her er bryggeriets egne ord om saken: "Solstenen er særdeles omdiskuteret blandt lærde arkæologer. For havde vikingernes navigatører virkelig et sådant redskab, der kunne afgøre hvad der var øst, og hvad der var vest - selv på en overskyet dag? Det har vi valgt at tro på! Her mange år senere var en solsten dog ikke nødvendig, da Amager Bryghus blev invaderet fra vest af noget som I udpræget grad lignede amerikanske efterkommere af vikingerne. Chris Boggess og Barnaby Struve fra Three Floyds Brewing i Munster, Indiana ankom ikke med skumle motiver om hævn men derimod med en meget højlydt King Diamond på deres bærbare mp3-afspiller. Dette var ikke en dag til slagsmål eller hævndrab men til ølbrygning. Og brygget det blev der. Den bløde og nærmest skræmmende letdrikkelige Arctic SunStone er beviset på, at selv vikingekrigere kan have en mere blid og imødekommende side. Ingredienser: Malt: Pale, Münchener og Melanoidin. Humle: Tomahawk, Citra, Centennial, Simcoe. Gjær: UK-ale."
98/100 6% 50cl
To Øl Reparationsbajer
To Øl Reparationsbajer reparerer det meste – med god hjelp av humletypene Amarillo, Centennial og Nelson Sauvin. De to danske nomadebryggerne i To Øl har som vanlig utført bryggingen på De Proefbrouwerij i Belgia. Stilmessig klassifiserer vi Reparationsbajer som en American pale ale. Ølet ble belønnet med gullmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival.
Uklar oransje til brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk og newzealandsk humle, noen toner av krydder, urter og furu også.
Smaken er distinkt humlepreget og forfriskende, ikke for søt, med fruktige og harpiksaktige toner. Godt øl! Smaker bra selv når du ikke har noe å reparere.
96/98 33cl 5,8%
Ugly Duck Miami Vice
Enda et øl som vi har importert selv, og som har solgt i rekordtempo før vi rakk å fortelle noen om det (vel, «jungeltelegrafen» er tydeligvis i virksomhet). Men vi skal forsøke å få tak i mer! Ugly Duck Brewing Company er et av de etter hvert utallige danske «nomadebryggeriene», og blir skamrost for sin kvalitet av forbrukerorganisasjonen Danske Ølentusiaster. Ølet Miami Vice (en American pale ale) har de som vanlig brygget hos Indslev Bryggeri. Som navnet røper er det brygget som en hyllest til TV-serien Miami Vice, som gikk mellom 1984-1990.
Rav farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle (Citra og Cascade), med sitrus og tropisk frukt i massevis, noe furu også.
Ganske myk og «smooth» munnfølelse, behagelig å drikke – men har likevel en distinkt humlepreget smak gjennom det hele, igjen med tropisk frukt, grapefrukt og furu, tilstrekkelig malt men ikke for søt. En fin bitterhet i ettersmaken. Jolly good!
87/88 33cl 4,8%
Jopen Jacobus RPA (Rye Pale Ale)
Det nederlandske bryggeriet Jopen holder til i Haarlem. Navnet Jacobus har dette ølet fått som et ledd i 100-årsjubileet for Jakobskirken i byen, og RPA er altså en forkortelse for Rye Pale Ale.
Gyldenbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat hvitt skum.
Tørraktig aroma av treverk og lettrøstet malt, hint av aske.
Tørr smak med en svak fruktig syrlighet, toner av treverk, rugbrød og lettrøstet malt igjen, noe harpiks. Middels bitter ettersmak.
87/92 5,3% 33cl
Nøgne Ø Aku-Aku Lemongrass Ale
Nøgne Ø i Grimstad brygget første gang Aku-Aku Lemongrass Ale som et spesialøl for Aku-Aku Tiki Bar på Grünerløkka i Oslo (som åpenbart har et Thor Heyerdahl-tema), men ølet har siden blitt så populært at Nøgne Ø har vært nødt til å brygge det jevnlig, og gjøre det tilgjengelig også for andre puber. På Cardinal har fatene blitt tømt på rekordtid.
Ølet smaker ikke bare av sitrongress (lemongrass), sitrongresset er en faktisk ingrediens i bryggingen.
Uklar gylden farge på ølet, kremig off-white skum.
God aroma av sitrongress og udefinerte milde krydderier.
Forfriskende smak og munnfølelse, sitrongresset er der, men er ikke overdrevet. Moderat men merkbar humle. Gir mersmak! Jo, det er høyst forståelig om dette blir et permanent brygg fra Nøgne Ø heretter.
Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale
En lys Summer Pale Ale fra svenske Gotlands Bryggeri - og med vår vanlige forakt for merkelapper og "vedtatte sannheter" introduserer vi den selvsagt i februar!
Klar gylden / rav farge på ølet, høyt skum.
Ganske "crisp" preg på både aroma og smak, nokså tørr, med urteaktige og florale toner - men også toner av sitrusfrukt og fersken, hint av karamell. Frisk og god!
Er vår gotlandske bartender Linn på jobb, så serverer hun deg denne med et smil - men det gjør forhåpentlig våre andre bartendere også!
Voss Vinter Session Pale Ale (fat)
Det ganske nye Voss Bryggeri har allerede etablert som en av våre "nesten faste" fatølleverandører. Vinter Session Pale Ale er en utgave som skal være mer lettdrikkelig enn deres sterkere VPA (Vossa Pale Ale).
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat men god aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken er også preget av en moderat men fin mengde amerikansk humle, mens maltbasen har noe preg av toffee, uten å være for søt. Sant å si er der er ikke noe spesielt "vinterlig" med dette ølet - det er rett og slett en god og forfriskende pale ale, for alle dere som gjerne vil ha litt variasjon fra de tyngre og fyldigere juleølene
BrewDog Dead Pony Club
De skotske «enfants terribles» i BrewDog er mest kjent for å «ta’n helt ut» med hensyn til høy alkoholprosent og andre sterke virkemidler. Men iblant får de det for seg at de skal lage et øl med moderat eller lav alkoholprosent, som likevel går langt utenpå sterkere industriøl når det gjelder smak. Dead Pony Club er et slikt øl. Stilmessig klassifiserer vi den som en American pale ale, selv om alkoholprosenten er lavere enn standarden.
Dypgylden til brun farge på ølet, svakt disig. Høyt hvitt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle (Simcoe, Citra og HBC) med fruktige (grapefrukt, ananas) og furuaktige toner.
Relativt lett i kroppen, men slett ikke dårlig til å være et øl på 3,8%. Pakket full av humlesmak – ganske tørr, men massevis av grapefruktaktig og furuaktig humle gjennom det hele. Likevel ikke for bitter. Ganske imponerende for et øl med denne alkoholstyrken! Anbefales!
Klostergården Pale Ale
Klostergården Håndbryggeri holder til ved de gamle klosterruinene på Tautra i Trøndelag, der de tilbyr overnatting og selger en rekke av gårdens produkter - altså inkludert øl. Deres Pale Ale er amerikanskinspirert, men holder norsk "butikkstyrke".
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av amerikansk humle, med toner av sitrus, furu og hankatt, noe tropisk frukt.
Sprudlende munnfølelse. Middels søt smak med tydelig fruktig og furuaktig humle gjennom det hele. En anstendig øl - og en meget bra start for et nytt håndverksbryggeri, som allerede har høyere etterspørsel enn de klarer å levere!
Voss Pale Ale (fat)
Den Pale Ale (VPA) som vi nå har på fat fra Voss Bryggeri, er betydelig bedre enn den prototypen vi fikk smake tidligere. Stilmessig er ølet nærmest en American pale ale, men har likevel sitt eget helt spesielle "vossapreg" p.g.a. bruken av einerkvister.
Uklar oransje farge på ølet, høyt og kremig skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, toner av einer og tropisk fruktblanding, et hint av røk.
Smaken har de samme elementene som aromaen, eineren kommer gjennom enda sterkere her, og tilfører en interessant karakter til ølet.
HaandBryggeriet Belgisk Pale Ale
Dette nye ølet fra HaandBryggeriet i Drammen er i utgangspunktet en American pale ale eller en IPA som er gjæret med belgisk gjær.
Belgisk Pale Ale er uklar (levende øl!) og dypgylden på fargen, med et flott og kremig hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig (amerikansk og/eller newzealandsk?) humle (tropiske frukter, sitrus) og belgisk overgjær.
Smaken har også et fast humlepreg gjennom det hele, med solide fruktige toner, men er ikke for bitter. Myk munnfølelse. Godt øl! - og forfriskende for sin styrke.
Lindesnes Påskeøl
Vi fikk en advarsel fra Lindesnes Brygghus om at enkelte flasker av deres Påskeøl kunne være overkarbonert (= ha for mye kullsyre), men prøveflasken var helt fin, så vi "friskmelder" ølet, men gir deg selvsagt en ny flaske hvis du skulle være uheldig med din. Stilmessig er påskeølet nærmest en American pale ale.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. moderat hvitt skum.
Rustikk "hjemmebrygg"-aroma, toner av treverk og humle.
Den middels tørre smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele (sannsynligvis med amerikansk humle), fint balansert med malten. Noen toner av furu og harpiks, en moderat bitterhet i avslutningen. Slett ikke dårlig dette her!
Lindesnes Påskeøl er vårt eneste øl i år som er definert som et påskeøl / påskebrygg, så benytt sjansen når våren står på trappene!
Kentucky Bourbon Barrel Ale
Mange av dere har blitt vant til jevnlig forsyning av massive barleywines eller imperial stouts som har vært lagret på bourbonfat. Nå kan vi for første gang presentere et noe lettere øl, en strong pale ale hvor alkoholen riktignok er på plass, men likevel oppleves som ganske lett i kroppen for sin styrke. Det er Lexington Brewing Company (i Lexington, Kentucky) som har tappet Kentucky Bourbon Barrel Ale over på tønner av amerikansk eik, som nettopp har blitt tømt for sitt edle innhold av førsteklasses Kentucky Bourbon Whiskey. Det er første gang Cardinal har øl fra dette bryggeriet, og det koster å få slikt nobelt fatøl sendt fra USA - derav prisen. Vi har ihvertfall fått med de originale glassene!
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat kremig skum.
Distinkt aroma av bourbon, eik og vanilje.
Munnfølelsen er altså ganske lett. Middels tørr smak, igjen med tydelge toner av bourbon, eik og vanilje (ja, vaniljesmaken kommer også fra eikefatene - ikke tilsatt vanilje). Bitterheten er lav (noen ville sikkert hatt mer). Dette er et meget godt og "sofistikert" øl, men det fordrer at du liker bourbon whiskey (og det gjør vi!) - ellers er det neppe et øl for deg.
Mikkeller Tiger Baby: Open Windows Open Hills
Dette er et one-off øl fra Mikkeller, som ble brygget i anledning av at den københavnske popgruppen Tiger Baby ga ut sitt tredje album. Og det er albumet som heter Open Windows Open Hills. Vi har bare et meget begrenset antall flasker - når det er tomt så er det tomt! Det er en pale ale som er brygget med mango og pasjonsfrukt.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Herlig og intens aroma av mango og pasjonsfrukt, også noe furuaktig humle.
Smaken er tørrere enn forventet, men også markert fruktig - mango og pasjonsfrukt igjen, naturlig nok siden de er faktiske ingredienser i ølet. Sannsynligvis er det noe humle med "tropisk frukt"-aromaer og smaker her også, men bitterheten er meget moderat. Munnfølelsen er ganske lett, og avslutningen er kort.
Siden jeg er en svoren tilhenger av øl som har "mango og pasjonsfrukt"-preg fra humlen, er det interessant å også oppleve disse fruktene som ingredienser i ølet. At resultatet er rimelig forfriskende, sier seg vel selv?
Thornbridge Kipling South Pacific Style Pale Ale
Kipling fra det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge er brygget med newzealandsk humle (hvor Nelson Sauvin dominerer), og er på 5,2%. I første omgang har vi den bare på fat i baren i 2. etasje.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et moderat hvitt skum.
God fruktig aroma av NS-humle, toner av hvite druer, knuste stikkelsbær og tropiske frukter.
Distinkt humlepreget og fruktig smak med en solid bitterhet, noe preg av nåletrær også, med merkbar maltsødme som ryggrad. Likevel relativt lett i kroppen og behagelig å drikke. Meget god! En verdig lillebror til Jaipur IPA fra samme bryggeri.
Norseman Pale Ale
Så prøver vi oss en tid med en ny øl som har dukket opp hos vår lokale importør Middelthon. Norseman Pale Ale er brygget i Skottland hos velkjente Orkney / Sinclair Breweries. Joda, jeg vet at vi har mange pale ales og bitters fra før, men dette er øltyper som faller i smak hos veldig mange, så da er det jo kjekt å kunne variere litt.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Sterk søtlig aroma av pæredrops og smørmalt. Smaken er i starten mer maltpreget enn humlepreget, middels søt med bare et hint av pæredrops og smørmalt, mens avslutningen er tørr og velhumlet. Ettersmaken er ganske bitter. Norseman er kanskje mer "engelsk" i stilen enn Orkney's andre skotske ales.
Meantime London Pale Ale
Meantime Brewery i Greenwich, London, har vært representert en stund på Cardinal, men det er først nå at vi har fått inn deres London Pale Ale. Vi har den kun på fat. Den er brygget med de to amerikanske humletypene Centennial og Cascade, foruten engelske Goldings. Malttypene er pale, pale crystal og Münchener.
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle (sitrus, tropiske frukter), også hint av furu. Bryggerne selv finner toner av spearmint og nyslått gress i aromaen.
Smaken er tørr og markert humlepreget, med toner av furu / harpiks og grapefrukt. Bitter avslutning / ettersmak. Med moderat alkoholstyrke er dette naturlig nok en pale ale som er lett i kroppen, men den har likevel masse smak å by på. Anbefales!
Birra del Borgo ReAle
Bryggeriet Birra del Borgo i Borgorose har siden 2005 vært en stigende stjerne på Italias ølhimmel. Langsomt begynner det nå å sige inn i skallen på norske ølentusiaster at Italia ikke lenger bare er et vinland, men også et ølland! ReAle på 6,4%, som stilmessig ligger nærmest en American Pale Ale, er Birra del Borgos første og fortsatt mest populære brygg. Den kommer på en elegant 75 cl "vin"-flaske, men her er det ikke tale om 20 i stil og null i innhold - også innholdet er slik at det frister til fornyet bekjentskap. Malttypene er Maris Otter Pale og Crystal. Humletypene er bl.a. amerikanske Cascade og engelske East Kent Goldings.
Oransje til rødlig rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av fruktig (sitrus / grapefrukt) og floral humle.
Den rimelig søte smaken har toner av krystallmalt, balansert av behagelig fruktig (appelsin, grapefrukt) og mildt krydret / pepperaktig humle. Middels bitter avslutning.
Hadde ingen problemer med å ta knekken på 75 cl-flasken på egenhånd, og fikk faktisk enormt lyst på en flaske til. Men det er selvsagt lov å dele! Et av de bedre ølene vi har fått inn i år!
Magic Rock High Wire NZ (fatøl)
Vi har allerede hatt den "vanlige" High Wire (med humle fra den amerikanske vestkysten) på fat, og flere sådanne venter på tur. Men nå dreier det seg altså om NZ-varianten, som er brygget med 4 forskjellige humlevarianter fra New Zealand. Fortsatt er grunnølet en moderne pale ale, brygget hos Magic Rock Brewing i Huddersfield, England.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. God aroma av fruktig humle, toner av knuste stikkelsbær og hvite druer, også hint av tropiske frukter. Den humlepregede smaken har også toner av nevnte frukter og bær, med en middels skarp bitterhet i avslutningen. Ølet er ikke særlig søtt - bare forfriskende og godt!
Magic Rock High Wire (fat)
Magic Rock High Wire (5,5%) er på fat nå, kun ett enkelt fat i denne omgang, men der skal komme mer siden (bl.a. en variant med andre humletyper). Dette er hva bryggerne i Magic Rock Brewing i Huddersfield (West Yorkshire, England) selv har å si om ølet: "High Wire is our tribute to the Pale Ales of the West Coast of America, beers unapologetically hop forward in character. Let your taste buds walk this test of balance. Mango, lychee and lip-smacking grapefruit flavours harmonise against a smoothly composed malt base, which develops into a crisply bitter finish. Are you ready for our tightrope of taste?" Med tillegg av furu- og harpikstoner, er dette en beskrivelse vi kan stå inne for. Fatet blir nok tømt omtrent samtidig med at du leser dette, så først til mølla ...
Stone Pale Ale
Stone Brewing Company i Escondido, California, blir av mange ansett som USAs beste bryggeri. Vel, der er er mange bryggerier som kjemper om den tittelen, vi skal bare fastslå at Stone er med i tetsjiktet. Deres Pale Ale er ny på Cardinal, men var bryggeriets første øl da de startet opp i 1996. Og den holder fortsatt stand som bryggeriets mest "folkelige" og anvendelige øl.
Dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Sterk og behagelig søtlig aroma av malt og appelsiner / appelsinmarmelade, honning, fruktig humle og hint av karamell.
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av karamell og appelsiner, og en fast humlebitterhet i avslutningen. Noe harpiks i ettersmaken. Meget god.
(35,5 cl flaske, 5,4%)
961 Beer / Kissmeyer Lebanese Pale Ale
Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer hadde vi besøk av på Cardinal i fjor, da han brygget et øl på Lervig, og vi har hatt et par av hans øl på fat i korte perioder tidligere. Men nå har vi slått skikkelig til, med hele 6 av hans flaskeøl inne samtidig. Lebanese Pale Ale er hans mest eksotiske øl, det er altså brygget i Libanon, i samarbeid med håndverksbryggeriet 961 Beer. Det er brygget med en rekke av midtøstens kryddere: za’atar, sumac, mynte, salvie, anis og kamille. Og det er første gang vi har libanesisk øl på Cardinal, så her har du sjansen til å sikre deg et nytt "ølland" i samlingen!
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat men likevel tydelig aroma av kamille og de øvrige eksotiske krydderiene.
Smaken er distinkt krydret, interessant og kompleks (inkludert et par kryddere jeg aldri har hørt om en gang), på en bakgrunn av standard pale ale-elementer. Et lett brennende krydderpreg i bakgrunnen.
Et spennende øl som absolutt bør prøves!
(33 cl flaske, 6,3%)
The Porterhouse Hop Head
The Porterhouse i Dublin regnes av mange som Irlands beste bryggeri, og det er faktisk det største med hel-irsk eierskap (Guinness eies f.eks. av den multinasjonale drikkevaregiganten Diageo). Som navnet forteller, er de fleste ølene fra The Porterhouse portere eller stouts, men de brygger også lysere ting, som Hop Head, med undertitten "Beyond the Pale". Stilmessig er dette en American Pale Ale. Av de fire humletypene som er brukt er én engelsk (Pilgrim), mens de tre andre er amerikanske (Nugget, Cascade og Centennial). Malttypene er pale, krystall, hvete og svart.
Oransje til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig / sitrusaktig amerikansk humle.
Den nokså tørre smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, og en skarp bitterhet i avslutningen.
(33 cl flaske, 5%.)
Amager Christianshavn Pale Ale
Nytt fatøl fra kvalitetsbryggeriet Amager Bryghus i København: Christianshavn Pale Ale er stilmessig en American pale ale, med smakskvaliteter som vil appellere både til herdete (for ikke å si: forherdete) "beer geeks" og til mer "vanlige" øldrikkere. Christianshavn er ellers en gammel bydel på nordvestsiden av det utstrakte området Amager, hvor også norske turister har oppdaget sjarmen ved å flanere langs de gamle kaiene.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har behagelig fruktige toner (grapefrukt og fersken), også toner av furunål. Middels fyldig (eller middels lett, om du vil) i kroppen, meget forfriskende og lettdrikkelig, Lang velhumlet ettersmak. Christianshavn Pale Ale kan fort bli et fast innslag på Cardinal!
Amager The Sinner Series Sloth
I serien med øl viet til «De 7 Dødssynder» fra Amager Bryghus er vi kommet til dovenskap / latskap (engelsk: Sloth), og overlater igjen ordet til bryggeriet selv:
«Vi er hårdtarbejdende folk her på Amager Bryghus. Og kun en sjælden gang er vi dovne. Men det sker. Og vi må indrømme, at vi var dovne, da vi designede denne øl. Én malt, én humle – omend en god en af slagsen – og så vores husgær. Vi mener, hvor svært kan det være at skabe en god session-egnet American Pale Ale? Den har du her. Sommetider er brygning hårdt arbejde, sommetider er det en kunst, og sommetider er det bare som en gåtur i parken. Gå en tur, slap af på en bænk i solen. Vær dovne med os og nyd en ”Sloth”. Vi garanterer, at du ikke vil fortryde det. Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Lys gylden farge på ølet (det er nemlig bare pilsnermalt som er brukt), høyt og varig hvitt skum.
Intens aroma av Simcoe-humle, toner av sitrus, fersken og tropiske frukter, hint av harpiks og hankatt.
Lett i kroppen for sin styrke. Smaken er dominert av Simcoe-humle fra begynnelse til slutt, med harpiksaktige og sitrusaktige toner. Forfriskende! Meget bitter avslutning og ettersmak, nesten medisinsk (bitterheten er kanskje ikke så enorm målt i IBU, men det virker slik siden ølet ellers er så lett og fruktig).
Ølet er altså et resultat av enkelhet og «bevisst latskap», men langt fra kjedelig!
Nynäshamns Ålö Ale
Nynäshamns Ångbryggeri er vårt nyeste svenske innslag, med tre gode øl (og flere skal det kanskje bli). Som de andre i serien har Ålö Ale navn etter en øy i skjærgården utenfor Nynäshamn, ferjehavnen hvor du tar båten over til Gotland. Ålö Ale er stilmessig nærmest en American pale ale, brygget med hele 5 typer humle. Allerede da jeg smakte den første gang på puben The Rover i Göteborg sommeren 2009, ble jeg overbevist om at «den må vi få til Cardinal!». Men det er jo en erfaring vi stadig gjør oss at «det er lettere å selge gode øl enn det er å få kjøpt dem inn» - i dette tilfellet tok det bare tre år …
Dypgylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig humle, toner av sitrus og tropiske frukter, også hint av krydder.
Tydelig humlepreget og harpiksaktig smak, noe maltsødme og frukt, krydret avslutning og bitter ettersmak. Gode saker!
Flying Dog Double Dog
Maryland-baserte Flying Dog Brewery trenger knapt noen nærmere presentasjon på Cardinal, etter at vi i lengre tid har hatt flere av deres gode øl i det faste utvalget. Når vi nå introduserer deres Double Dog (som de stilmessig kaller en «double pale ale» tar vi imidlertid et skritt over på den mer ekstreme siden. Med 11,5% alkohol og ellers «mye av alt» er dette definitivt ikke noen lettvekter.
Ravfarget øl, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av appelsinmarmelade, krystallmalt, massevis av amerikansk humle – og noe alkohol.
Smaken er søt (appelsinmarmelade igjen) med godt merkbar alkohol, og er særdeles humlepreget gjennom det hele, med en massiv bitterhet (85 IBU).
Double Dog kan såvisst ikke karakteriseres som «lettdrikkelig» - men når du først klarer å innse at du må drikke dette ølet MEGET langsomt, oppdager du at det er GODT også!
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Sierra Nevada Pale Ale var et av ølene som innledet den amerikanske «craft brewery»-revolusjonen, og den har blitt en sikker vinner hos mange av Cardinals gjester også. Men flere har spurt oss om vi også ville ta inn den velhumlede Sierra Nevada Torpedo Extra IPA. Nå er ventetiden over – torpedoen er klar til utskyting! Kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company (i Chico, California) styrker dermed sin representasjon hos oss, og er kommet for å bli!
Dypgylden til oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma med sitrus-, urte- og furutoner av amerikansk humle, hint av karamell også.
Intens smak av humle, toner av furunål og grapefrukt, distinkt bitterhet, men ikke verre enn at de fleste tåler den. Noe maltsødme også.
Joda, vi har mange gode IPA’er i vårt utvalg fra før, men Torpedo gjør ikke skam på selskapet!
HaandBryggeriet Pale Ale
Endelig har vi fått HaandBryggeriet Pale Ale i hus, den blir ventelig en del av vårt faste sortiment. Med «norsk butikkstyrke» (eller «vanlig engelsk pubstyrke», om du vil) tilfredsstiller dette ølet fra Drammen ønsket til mange av vår fans av pale ale, som ikke alltid synes det passer med de sterkeste variantene av øltypen. Ølet er brygget med Maris Otter-malt fra Thomas Fawcett i England, kanskje verdens beste malteri. Det er brukt rikelig med fersk humle her, men bitterheten er på ingen måte voldsom, og vi får tydelig demonstrert at humlesmak er mye mer enn bare bitterhet.
Fargen på ølet er nærmest oransje, og moderat disig (ølet er selvsagt «levende» og ufiltrert). Flott skum.
Meget god humlepreget aroma, fruktig og blomsteraktig, også toner av alegjær.
Fruktig humlepreget smak, blomsteraromaen kombineres flott med smaksnyansene. Bitterheten er altså moderat, men akkurat passe.
Et øl som nesten alle vil like – tror vi!
Sigtuna South Pacific Pale Ale
South Pacific Pale Ale fra svenske Sigtuna Brygghus har vi bare fått inn en drøy kasse av i denne omgang, men om den forsvinner ut så raskt som vi tror, skal vi vurdere å ta inn mer.
Dypgylden til kobber farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Meget god aroma av fruktig humle (tropisk frukt / newzealandsk humle).
Smaken er også humlepreget med fruktige toner, på en akseptabelt maltet bakgrunn. Skarp bitterhet i avslutningen. Røsker bra opp i smaksorganene!
Lindesnes Imsa Pale Ale
Det nystartede Lindesnes Brygghus ligger altså i Norges sydligste kommune, og Imsa Pale Ale har fått navnet sitt etter en naturlig havn i Spangereid.
Uklar brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av ferskt «kjellerøl», noen fruktige toner (grønne epler) og «støvet» malt, noen toner av treverk også.
Smaken har preg av tre og er middels tørr, noen fruktige toner gjør ølet lettdrikkelig. Humlebitter avslutning. Tre i ettersmaken.
Flying Dog Doggie Style
Det amerikanske Flying Dog Brewery ligger i Frederick, Maryland, og flertallet av ølene deres har noe hunderelatert i navnet på de lettere absurde etikettene. Vel, det kan kanskje hevdes at begrepet Doggie Style er mer enn bare hunderelatert, men det skal vi la ligge her. Det foreliggende ølet er en klassisk American Pale Ale, med en bitterhet på 35 IBU.
Dyp rav til oransje farge på ølet, bra off-white skum med en oransjeaktig teint.
Meget god aroma av Cascade-humle, toner av sitrus og honning.
Smaken domineres også av Cascade- og Northern Brewer-humle, men der er en tilstrekkelig maltet base til å balansere humlen. Moderat bitter ettersmak.
American Pale Ale er en øltype som lett undervurderes etter min mening, da den har en tendens til å komme i skyggen av "storebror" IPA - men for alle som ser etter fremragende balanse i et øl, heller enn å jage etter de voldsomste "humlemonstrene", vil Doggie Style være midt i blinken. Vi elsker det!
Anchor Humming Ale
Humming er et gammelt engelsk uttrykk (av uklar opprinnelse) for å beskrive godt øl, og når Anchor Brewing Company i San Francisco nå har gjenopplivet dette i navnet på ett av sine nyeste øl, gir det vel lettest assosiasjoner til en moderne betydning av humming: nemlig det å nynne fornøyd. Og nynne fornøyd over ølet, det vil nok mange være tilbøyelige til å gjøre, straks de kjenner det første streif av aromaen i Humming Ale. Stilmessig må nok dette kalles en American Pale Ale, men den dominerende humlen er ikke amerikansk: det er den mye omtalte Nelson Sauvin fra New Zealand vi har med å gjøre her. Ølet ble første gang brygget 113 år etter bryggeriets grunnleggelse, og nøyaktig 30 år etter at det moderne bryggverket kom i drift.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget god aroma av Nelson Sauvin humle, med fruktige toner (stikkelsbær, tropiske frukter), hint av furu.
Forfriskende smak, middels tørr, med en distinkt humlebitterhet gjennom det hele, småskarp i ettersmaken. Kanskje ikke spesielt kompleks, men god så det holder!
Carlow O´Hara´s Irish Pale Ale
Jo, O'Hara's Irish Pale Ale er ganske riktig brygget i County Carlow, Irland, men stilmessig er den nå en "amerikansk" pale ale, mer enn noe særegent irsk.Det er tørrhumlet med amerikanske Cascade og Amarillo.
Gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Sterk fruktig / sitrusaktig aroma av amerikansk humle, noen hint av råtnende appelsinskall også.
Smaken er også sitruspreget og "saftig", med en skikkelig bitterhet i avslutningen.
Smaker godt!
Rogue Juniper Pale Ale
Fra Oregon-bryggeriet Rogue Ales kommer Juniper Pale Ale, som altså er brygget med en tilsetning av hele einerbær.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma av lys malt, med sterke toner av honning, noe fruktig humle også. Einerbærene dominerer ikke i aromaen.
Ganske forfriskende smak, medium søt, og oppleves som velhumlet (34 IBU er forsåvidt ikke så voldsomt, men greit nok). Einerbærene er jo der, men dominerer ikke. Hadde de spurt meg, så ville jeg jo ha fortalt dem at de burde knuse einerbærene, i stedet for å tilsette dem hele. (Men de spurte ikke.)
Som det er, er det jo også en høyst drikkelig pale ale!
Founders Red´s Rye PA
Michigan-bryggeriet Founders har brygget en rødlig pale ale med en god porsjon rugmalt, og med så rikelig humle (70 IBU) at den kvalifiserer til IPA-betegnelsen. Derav ordspillet Red's Rye PA. Ølet er dessuten. brygget med fire varianter belgisk karamellmalt, og er tørrhumlet med Amarillo-humle.
Rødbrun farge på ølet, fint og varig off-white skum.
God aroma av floral og sitrusaktig humle, også søtlige toner av karamell og appelsinmarmelade.
Smaken har også toner av appelsinmarmelade og karamellmalt, men er ikke ekstremt søt. Der er en distinkt humlebitterhet mot slutten, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, som varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Enda et godøl fra kvalitetsbryggeriet Founders!
Toccalmatto Re Hop
Et nytt eksempel på Italias stadig sterkere posisjon som ølland har vi i Re Hop fra Birrificio Toccalmatto, Fidenza. Bryggeriet kaller dette en American pale ale, men der er nok også typisk europeiske trekk ved ølet. Godt er det ihvertfall! Ettergjæret på flasken. Anbefalt serveringstemperatur 6-8 grader.
Lys gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk og henrivende fruktig, gjærpreget og krydret aroma,
Smaken er fruktig med lett krydrete toner, distinkt humle i avslutningen.
Lett i kroppen og forfriskende!
Anderson Poleeko Golden Pale Ale
AVBC Poleeko Gold Pale Ale kommer fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California - og vi får det altså på boks. Men la deg ikke lure til å tro at dette er et "kjedelig boksøl" - smaken er nemlig en gledelig overraskelse!
Dypgylden farge på ølet, disig. Moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av fruktig amerikansk humle, toner av sitrus og tropiske frukter, hint av harpiks og røyk.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men blir aldri for bitter. Toner av grapefrukt og harpiks, fint balansert av tilstrekkelig malt med et visst nøtteaktig preg. Et behagelig øl å drikke!
70/57 5,5%
Oskar Blues Dale´s Pale Ale
Dale's Pale Ale kommer fra Oskar Blues Brewery (verdens beste boksølbryggeri) i Lyons, Colorado. Det er brygget med solide mengder europeisk malt, og 4 typer amerikansk-dyrket humle: Northern Brewer, Cascade, Columbus og Centennial.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt off-white skum med en oransjeaktig teint.
Sterk aroma av amerikansk humle med fruktige toner, hint av furu og marmelade.
Smaken har også massevis av humle, men den er rimelig bra balansert mot malten. Der er en betydelig bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, med toner av furunål og grapefrukt. 65 IBU.
Dale's Pale Ale anses som en de virkelige klassikerne blant amerikanske pale ales, og det er ikke uten grunn!
98/99 6,5%
Ducato A.F.O. (Ale for Obsessed)
Italia er unektelig mest kjent som vinland, men faktum er at landet nå har en framvekst av små håndverksbryggerier som gjør det til et av de mest spennende "nye" øllandene i Europa. Birrificio del Ducato er et av disse bryggeriene, og deres A.F.O. (Ale for Obsessed) er et utmerket eksempel på den nye trenden. Stilmessig ligger det nærmest en American pale ale. Det er et "levende" øl, og har derfor noe naturlig bunnfall i flasken. Her har alle vi "øl-besatte" fått noe å glede oss over!
Dyp oransje-brunlig farge, bra off-white skum. Noe uklar når bunnfallet helles med.
Herlig aroma av fruktig amerikansk humle (Chinook, Cascade og Willamette), toner av sitrus.
Smaken er distinkt humlepreget med grapefruktaktige toner, noe harpiks i avslutningen. Noe karamellmalt også, ganske bra balansert. Bitter ettersmak.
90/91 5,2%
Ølfabrikken Pale Ale
Ølfabrikken Pale Ale har inspirasjon både fra engelske og amerikanske pale ales. Humletypene som benyttes er Northern Brewer, Fuggles og Cascade. Oransje til brun farge på ølet, moderat skum.
Der er et fint humlepreg i både aromaen og smaken, med hint av toffee. Innslaget av malt er ganske lett.
Dette er en god og lettdrikkelig pale ale som vil falle i smak hos mange. Skal det være en "dåse" - eller kanskje to?
Haandbryggeriet Pale Ale
Haandbryggeriet slo først gjennom med øl i "polklassen", men nå har de bevist at de kan brygge gode øl i "butikk-klassen" også. Deres Pale Ale er brygget med engelsk malt, og stilen er umiskjennelig engelsk, men det spørs om der ikke er noe amerikansk humle inne i bildet også? Fargen på ølet er nærmest oransje, med et flott skum.
Meget fin humlet og fruktig aroma, noen toner av engelsk overgjær også. Fruktig og blomsteraktig humlepreget smak, med en moderat bitterhet. Joda, dette er gode greier! Et øl som veldig
Nøgne Ø Beond the Pale Ale
Nøgne Ø Beond Pale Ale. Dette er en “batch” pale ale der bryggerne ved et uhell hadde i dobbelt så mye humle som planlagt. De tappet det på flasker, og lot det stå, og underet skjedde. Siden dette er et levende øl som modnes på flaske, avrundes den tidligere ekstreme humlebitterheten gradvis, og er etter vårt skjønn i dag et funn for alle “humlehoder”. Liker du ikke humle.. Ikke kjøp er du snill,,, Datoen er selvfølgelig så overskredet som du kan få det, men så er da ikke dette noe dato øl heller da. (Batch 198)
Sierra Nevada Pale Ale
Fjellkjeden Sierra Nevada er delt mellom statene Nevada og California, og i Chico i California startet et par karer opp et enkelt mikrobryggeri i 1979, Sierra Nevada Brewing Company. De tidligere hjemmebryggerne Ken Grossman og Paul Camsui satset på kvalitet fra dag 1, og oppnådde hurtig en anerkjennelse og popularitet som tilsa en betydelig utvidelse av bryggeriet.
I dag produserer de så mye at det blir meningsløst å kalle dem et "mikrobryggeri" lenger, men kvalitetskravene er de samme!
Deres Sierra Nevada Pale Ale ble nærmest et paradigmeskifte i amerikansk bryggerihistorie - alle de hundrevis av amerikanske håndverksbryggerier som i årene etterpå etablerte seg, måtte finne seg i at deres pale ales ble vurdert mot forbildet fra Sierra Nevada.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med høyt skum. Behagelig humlepreget (Cascade) aroma med sterke fruktige toner (sitrusfrukter, rosiner, svisker). Humlepreget smak på en anstendig maltet base, med toner av frukter (grapefrukt, rosiner) og krydderier.
Det er lett å forstå hvorfor dette ølet har en blitt en del av basis-dietten til mange amerikanske ølvenner!
Coopers Original Pale Ale
Coopers Original Pale Ale. Igjen et øl fra australske Coopers Brewery, og som de andre er det flaskekondisjonert med noe naturlig bunnfall i flasken.
Lys gylden farge på ølet, litt disig, med bra skum.
Meget bra og fruktig aroma, med et moderat krydderpreg.
Smaken har også krydderaktige og fruktige toner, ikke ulikt Coopers Sparkling Ale, men er kanskje en tanke rundere. Selv om dette er en klassisk pale ale, inspirert av tradisjonene fra engelske Burton-on-Trent, synes jeg også den har med seg et touch av Belgiske lyse ales.
Uansett er dette en riktig kjekk og lettdrikkelig pale ale - ikke vanskelig å like!
Atna Engelsk Lys
Atna Engelsk Lys er en Pale Ale fra Østerdalen, brygget fra 2005 til konkurs 2008! Erfaringen ivaretas av Gunnar Wiig som tidligere var sjefsbrygger hos Nøgne Ø i Grimstad.
I dette brygget er det kun brukt engelske råvarer. Fuggles og Golding Humle kjenner vi fra flere andre Pale Ale. Ølet er ikke pasteurisert eller filtrert, og modnes derfor på flasken. Fargen er uklar oransje, og skummet hvitt men relativt lavt. Aroma er rund og humlepreget, med innsalg av melon. Smaken er balansert rund med en viss sødme. Ettersmak som setter et litt skarpt og godt punktum. Av mangel på bilder, tar vi her med et av Atna stasjon.
Anchor Liberty Ale
Anchor Liberty Ale er en Pale Ale fra Anchor Brewing Company i San Francisco. Liberty Ale har de brygget siden 1975. Det er en lys (American pale) ale, som har naturlig kullsyre med angivelig "champagne-lignende" bobler (de så nå ganske normale ut for meg), produsert gjennom en prosess som kalles "bunging". I tillegg til humlen som er brukt under selve bryggingen er ølet også "tørrhumlet" med hele humleblomster under modningen, noe som gir ølet en ekstra fin aroma. Cascade er den dominerende humletypen.
Gylden farge, svakt disig, høyt skum. Herlig Cascade-humlearoma, med innslag av sitrusfrukter og tropiske frukter i massevis. Behagelig humlet smak også - vi snakker her mer om "smaksdybde" enn om egentlig bitterhet. Myk munnfølelse. Noe humle i ettersmaken også. Et riktig "kjekt" øl - skal vi tippe at dette blir en ny storselger her på Cardinal?
Inderøy Soddøl
Skikkelig "trøndersodd" (eller mer spesifikt: inderøysodd) er noe ganske annet og mer smakfullt enn de ynkelige greiene vi søringer får på hermetikkboks. På Inderøy lages sodden med prima kjøtt og ditto grønnsaker, og serveres ofte som festmat i brylluper og slikt. Hva er da mer naturlig enn at Inderøy Gårdsbryggeri ønsket å lage et matøl som passer godt som følge til sodd? Deres Soddøl er stilmessig basert på engelsk pale ale, og kan minne en del om Hommeløl fra samme bryggeri, men er mer avdempet i karakteren. Vi serverer riktignok ikke sodd på Cardinal, men du nyter vel ølet like gjerne med litt snacks til, eller bare som en forfrskning på egen hånd? Rav til brun farge på ølet, moderat off-white kremig skum. Aromaen har malt, noe frukt, einer, harpiks og humle. Munnfølelsen er forholdsvis lett, med en del kullsyre. Smaken har harpiks, noe malt, og moderat "støvet" eller "tørr" humle i avslutningen.
Circle Master/Scarecrow
Circle Master Organic Ale er et gyllent, organisk Golden Pale Ale, ifølge dem selv, mens andre helst setter dette ølet i kategorien ESB eller Premium Bitter. I USA går dette ølet under navnet Scarecrow, og jeg ser høsten 2009 at disse flaskene, ment for det amerikanske markedet har dukket opp i butikkene lokalt. I produskjonen av Circle Master brukes ifølge bryggeriet en blanding av Plumage Archer Barley Malt, som blir spesialdyrket for bryggeriet på utvalgte åkrer, som igjen hører til Prinsen av Wales Duchy eiendommer i Gloucestershire. Fint skal det pigadø være! Ravgul farge. God fylde. Behagelige, fruktige humlearomaer. Fin bitterhet og lang ettersmak.
Jeg heller mest i den retning at bryggeriet her har rett, dette er mest en Golden Pale Ale. (I vårt vokabular må du nøye deg med ett av de to første ordene, og vi legger den da under Pale Ale ) Bitterheten og fylden er fin og avstemt, men min personlige mening er at ølet ikke når de ”høyder” en ESB skal ha.
Red Seal Ale
North Coast Brewing Company holder til i nordlige California (Fort Bragg, Mendocino County). Deres Red Seal Ale blir ofte trukket fram som et skoleksempel på en velbalansert American pale ale - spesielt i diskusjoner når uvitende europeiske ølvenner påstår at amerikanske øl ENTEN er helt smakløse (som Bud Lite og slikt) ELLER altfor ekstreme ("double" eller "imperial" etellerannet). Red Seal Ale (og lignende øl) beviser at bildet er langt mer nyansert enn som så.
Ølets popularitet er en av grunnene til at «Beverage Testing Institute» i Chicago har utnevnt North Coast Brewing Company til et av verdens ti beste bryggerier. Mark Ruedrich er sjefsbrygger og mannen som setter sammen de fleste oppskriftene. Ser du godt etter, finner du navnet hans i ølets fulle navn, og da kan vi vel gå utfra han står inne for produktet.
Rav til kobber farge på ølet, helles i glasset meget brusende med et høyt til moderat off-white skum. Herlig humlearoma med sterke toner av røde bær og tropiske frukter, nesten vinøs. Høyt kullsyrenivå i glasset. Smaken har en storartet balanse mellom malten og den distinkte og fruktige humlen, toner av røde bær og solbær. Moderat bitter avslutning og ettersmak. Et øl som garantert vil vinne mange venner på Cardinal, så drikk før lageret går tomt!
Grauballe Orange Blossom
Det danske håndverksbryggeriet Grauballe er ikke redde for litt uvanlige ingredienser i ølet, og i deres Orange Blossom ale har de brukt 2% honning. Slikt er der forsåvidt også andre bryggerier som driver med, men mens f.eks. Berentsens i Egersund bruker lynghonning, bruker Grauballe altså honning som de flittige biene har samlet inn fra blomstrende appelsintrær. (Her er det nærliggende å dra den forslitte vitsen om honning - og øl - med bismak ...) Og om ikke appelsinblomsthonningen gir nok appelsinsmak, har, så Grauballe helgardert seg ved å tilsette tørket appelsinskall i ølet (det brukes for øvrig også i belgiske witbier).
Resultatet er et øl utenom det vanlige - og som det er med alt nytt: meningene er delte blant dem som har prøvd det. Noen er overbegeistret, mens andre er mer avmålte i sin vurdering. Dette ølet er du rett og slett nødt til å prøve selv!
Gyldenbrun farge på ølet, høyt skum med en oransjeaktig teint. Uvanlig og interessant aroma av appelsinskall, krydder, gjærende frukter og eplesidereddik, så merkes også noen toner av svovel. Smaken har karamell og noe honningsødme, med toner av appelsinskall og udefinerte frukter. Meget lite bitterhet. Ølet appellerer også til mange som ellers ikke synes "vanlig" øl er så spennende.
Monty Python´s Holy Grail
Monty Python’s Holy (Gr)Ail er også et produkt av vår venn Paul Theakston. Han har altså utenom bryggerikunnskaper en viss humoristisk sans, da dette ølet etter etiketten er ”Tempered over burning witches”. Lagd til 30 års jubileet til Monty Python, og importert til Stavanger av Spiritus, dvs. gode gamle Middelthon. Dette er en bitter, og her snakker vi egentlig om en bitter. Det er brukt utsøkte fruktige humler, og ølet har en lang og distinkt bitterhet. Tror til og med jeg kjente heksene! Ikke vet jeg hva det er med dette ølet, men vi har problemer med å få inn tilstrekkelig.. Og jada.. du kan få ta med deg tomflasken!
Fiddler´s Elbow
Fiddler’s Elbow fra Wychwood har som sedvanlig to viktige ting på plass. Kvalitet og design. Å besøke Wychwoods hjemmeside er en ren stilstudie. Og flaskene følger alltid opp, og er en pryd i enhver bar eller pub. Litt trist for de andre i Norge at vi er alene om denne. (2009)
Ølet er klassifisert som (engelsk) Pale Ale, men er i tillegg til bygg tilsatt hvete. Hvordan CAMRA stiller seg til dette og betegnelsen ”Real Ale” vites ikke. Resultatet er noe bortimot et forfriskende sommer Ale.
Fargen er lys gyllen og ølet har et godt skum som står lenge. Duften er fruktig med
tydelig innslag av engelsk humle og eple. Hvete setter sine friske spor. I smaken kommer den røstede byggmalten mer fram, og setter sammen med humlen et perfekt punktum i form av frisk bitterhet for dette gode ølet. Perfekt humlebitterhet! Ettersmaken er som en sommerkveld…Lang, tørr, og glir sakte over.. Dette er ale i eliteserien alle som har vurdert å like ale vil like
Spitfire Kentish Ale
Spitfire Kentish Ale ble lansert i 1990 til 50 års jubileet for ”The battle of Britain”, og er oppkalt etter det berømte jagerflyet. Den engelske ale er en overgjæret øl som gjæres på høyere temperatur enn lager (pils) og over kortere tid. Den forbindes vanligvis med mørkere ølsorter. Spitfire derimot er en lys ale.
Spitfire ble i 1990 tildelt den prestisjefylte gullmedalje for beste ale på The International Brewery Industry Award. Shepherd Neame er det eldste bryggeriet i Storbritannia og stammer helt tilbake til 1200-tallet da munkene utviklet kunsten å brygge kvalitetsøl. Selve bryggeriet kom til i 1698 av Kaptein Marsh. Navnet på bryggeriet kommer fra en tidlig eier; Julius Shepherd, og eies og drives i dag av familien Neame. Shepherd Neame står for kjente ølsorter som Bishops Finger, Master Brew og Spitfire.
Hensikten var at Spitfire kun skulle produseres et par måneder i forbindelse med Jubileet for Battle of Britain. Men ølet ble så populært at produksjonen ble opprettholdt, bare økte, og Spitfire er i dag et av de sterkeste varemerkene i porteføljen til Shepherd Neame. Fargen er gyllen og ølet har en tiltalende aroma. Behagelig bitterhet mot en avdempet maltsmak. Fruktig og kullsyresvakt, med en mild ettersmak. Et mye lysere og lettere ale enn det en vanligvis forbinder med England. Dette er sammen med Old Speckled Hen vår mestselgende engelske Ale for tiden. Ikke så rart, for dette er et øl av klasse.
Nøgne Ø Pale Ale
Nøgne Ø Pale Ale er vårt tredje beste merke fra Ø. Vi har siden vi startet med ø på ordentlig for flere år siden solgt mange tusen liter av deres gourmet øl. Og det er sterkt! (2009) Vi har jo siden dette ble skrevet, antagelig 2007, fått inn «litt» fler, litt bedre og litt mer ekstreme øl fra de bolde bryggere på Nøgne Ø. Ikke desto mindre står dette ølet seg, både mht smak og ikke minst salg. Fra å være hardcore Rock&Roll for snart ti år siden, er det i dag «melk & brød».... Noe hvetemalt gir frisk profil, og Centenneal humle sikrer krydret fruktighet i avslutningen.
Old Speckled Hen
Old Speckled Hen er oppkalt etter en MG veteranbil som Morland bryggeriet bukte til ulike oppgaver, men med årene var blitt temmelig spraglete i lakken. Jeg hadde en MG-B-GT da vi startet Cardinal i 1985. Ikke den mest praktiske bilen i en periode med mye varetransport, men når du sitter på asfalten er overdrive en uovertruffen oppfinnelse. Og litt spraglete var jo den og.
Old Speckled Hen ble som nevnt først brygget av Morland, grunnlagt i 1711 i Abingdon i Oxfordshire. I 1998 overtok Morland det konkurstruede bryggeriet Ruddles i Oakham i Leicestershire. Året etter gikk Morland selv på ryggen, og ble da overtatt av Suffolkbryggeriet Greene King. For mer om dette bryggeriet, se Greene King.
Vi har jo denne også på fat, men har valgt å beholde flaskene da det er en viss forskjell i smak. “Oppskriften” er den samme, men behandlingen etter brygging forskjellig. Maghognybrun farge. God fylde. Deilig duft av bananer og pæredrops fulgt av attraktiv karamell og toffee fra de lyse malttypene som er brukt. I smak er den lette søtheten godt balansert med bitterheten. Meget god, tørr ettersmak. Lavt karbondioksid innhold.
Trollbryggeriet Slogen Pale Ale
Slogen Pale Ale er et smakseventyr fra Trollbryggeriet står det å lese på flasken som kommer fra indre Sunnmøre, nærmere bestemt Lied ved Liabygda, for de som er kjent på de trakter. Og navnet Slogen er navnet på det Jørund Ringset ved bryggeriet påstår er det fineste fjellet av alle i Sunnmørsalpene. Bryggeriet startet produksjonen i september 2009, og de første batchene er gått til lokale butikker, og selvfølgelig Cardinal.. Det er Kjartan Lied som står for reseptene og det meste av selve bryggingen. Og han har flere generasjoner med hjemmebrygging å b(r)ygge på, før de altså nå fikk kjøpe det gamle produksjonsutstyret til Haandbryggeriet for å satse komersiellt. Kapasiteten er i dag 800 liter pr brygg. Litt ulikt en del av de øvrige mikrobryggeriene i norge, har de en bevisst holdning på å redusere flaskegjæringen og mengden av gjærrester. De søker bla å oppnå dette ved å tilsette carbondioksid ved tapping på flasker. Bryggeriet kommer senere med en 4,7% juleøl som allerede er bestillt, og lover oss andre og sterkere saker utover nyåret. De brygger i dag 800 liter i slengen.
Ravfarget øl, moderat skum. God aroma av bær og tobakk.
Spennende smak med toner av malt og bær, her er også toner som minner om tobakk, med en moderat humlebitterhet.
Joda, Trollbryggeriet har bestått "svenneprøven" med sitt første brygg!