Palm Dobbel (Magnum)

Cardinal Stavanger

Det belgiske Brouwerij Palm har drevet på med sitt siden 1747. De holder til i den lille landsbyen Steenhuffel nordvest i provinsen Flamsk Brabant. Tidligere het bryggeriet "Den Hooren" (det betyr forhåpentligvis ikke det du tror!), men siden alle kalte det "Palm", ble dette det offisielle navnet i 1975. Deres "Dobbel" kadde vi for no en år siden i den litt uvanlige flaskestørrelsen 30 cl, nå har vi den på minst like uvanlige 1,5 liters magnumflasker. Disse lanseres hvert år foran julesesongen, men innholdet er høyst drikkbart hele året. Ølet har en alkoholstyrke på 6,0%. (Hvorfor det skrives "Dobbel" med o som på norsk og ikke "Dubbel" med u som er offisiell nederlandsk, nei det vet jeg ikke - men "Dobbel" er kanskje lokal flamsk dialekt?) Den overgjærede øltypen "dubbel" (opprinnelig en klosterøltype) er alltid brunlig av farge og "rund" på smak. 
Fin rødbrun farge på ølet, bra off-white skum.
God aroma av lettrøstet malt med noe karamell, frukt og krydder.
Rund og deilig smak, igjen av lettrøstet malt med et lett anslag av frukt og krydder, hint av gjær. Moderat bitterhet.
Ølet så lettdrikkelig og "koselig" at jeg ikke med min verste forestillingsevne klarer å se for meg at noen av våre gjester kan mislike det, hvis de liker øl i det hele tatt. De måtte i så fall være at de ville ha enda MER av de gode smakselementene.

Steenbrugge Tripel

SteenBruggeTripel

Steenbrugge Tripel er den tredje i rekken av Steenbrugge øl, men vi har som nevnt flere fra bryggeriet Palm. Tripel er som altdid når det gjelder klosterøl den sterkeste og fyldigste standardvarianten, oftest tredjegangs gjæret på flaske, initiert ved tilsetning av krystalinsk sukker. Bruken av sukker i belgisk øl skriver seg fra middelalderen da de fleste gårder var relativt små samtidig som folketettheten var stigende. Klimaet var gunstig for dyrkning av sukkerroer, som gav mye “energi” pr dyrket kvadratmeter. Tradisjonen har så fortsatt, og det brune sukkeret brukes i øl produkter, mens det hvite går til muserende vin. Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier. Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Steenbrugge Dubbel Bruin

810_1_large

“Brunt øl” er en egen øltype i Belgia, opprinnelig syrlig, men når bryggeriene skriver “Bruin” snakker vi oftest om en “dobbel” med tilsetning av krystalinsk brunt sukker, ikke så mye som smakstilsetning men som næring for sistegangs gjæring på flasken. Slike øl får ofte en smakstone av fyldig rom.
Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier.Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Steenbrugge Blond

bier871

Steenbrugge Blond er et lyst og lett øl, men med mer alkohol enn smaken røper. Gylden farge, digert hvitt skum. Høyt kullsyrenivå. Aromaen er urteaktig, sitruspreget og moderat krydret, god! Smaken er relativt søt og fruktig, med toner av sitrus, belgisk overgjær og noe krydder. Lav bitterhet. Lettdrikkelig og forfriskende!

Brouwerij Palm

getimage2.php

Steenbrugge-serien brygges nå av belgiske Brouwerij Palm, men har sin opprinnelse i St. Pieters Abdij, et kloster som ble grunnlagt i 1084 nær Brugge i Vest Flandern. Det første bryggeriet på stedet bygd i 1455 av Jan Hugheins, og i årenes løp har virksomheten vekslet mellom bryggeri og destillieri. Fyren på etiketten er Sint-Arnoldus (St.Arnold) som munken Amandus Mertens bygde tradsijonen på da han i 1898 gjennopptok bryggingen i Sint-Pieters klosteret. Etter en del innkjøringsproblemer da Palm overtok i 2003, er Steenbrugge ølene nå tilbake på gamle høyder, i følge Belgian Beer Board. Her på berget er det altså Brewery som har fått agenturet som erstatning etter at Ringnes så skammelig rappet deres Grimbergen. Ingen dårlig erstatning det!