Fuller´s Imperial Stout
Fuller's Bottle Cond. Imp. Stout Lim. Edt.
(Fuller’s Bottle Conditioned (Russian) Imperial Stout Limited Edition)
Denne suverene utgaven av Fuller’s Imperial Stout på 10,7% står omtalt som «Fuller’s Russian Imperial Stout» på RateBeer, for ikke å forveksles med en annen Imperial Stout (med noe mindre alkohol) i Past Masters-serien.
Limited Edition-utgaven er brygget med en dose rosenknopper, en svært uvanlig «feminin» tilsetting i det som kanskje regnes som den mest «maskuline» av alle ølstiler. Men det funker! En passe dose av denne nektaren, og «anyone is anybody’s», som engelskmennene sier.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum. Herlig aroma, røstede og florale toner, hint av kaffe, sjokolade, lær og rosenknopper. Distinkt røstet smak, toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og lakris, florale toner i bakgrunnen. Anstendig humle (Centennial). Ren nytelse dette her!
Fuller's Old Winter Ale
Det er en glede å kunne tilby våre gjester Old Winter Ale fra London-bryggeriet Fuller’s. Ølet er en typisk engelsk «winter warmer», men ikke så sterk at alkoholen alene står for oppvarmingen.
Vakker rødlig rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Maltpreget og nøtteaktig aroma, også toner av toffee og karamell, samt mørke tørkede frukter.
Smaken har en moderat maltsødme med toner av nøtter og kjeks, også hint av rosiner, dadler og fiken samt karamell. «Støvet» humle i avslutningen, passe bitter ettersmak. Å, dette er så engelsk, så engelsk! Have a nice evening, Sir!
Fuller's Bottle Conditioned (Russian) Imperial Stout Limited Edition
Denne suverene utgaven av Fuller’s Imperial Stout på 10,7% står omtalt som «Fuller’s Russian Imperial Stout» på RateBeer, for ikke å forveksles med en annen Imperial Stout (med noe mindre alkohol) i Past Masters-serien. Limited Edition-utgaven er brygget med en dose rosenknopper, en svært uvanlig «feminin» tilsetting i det som kanskje regnes som den mest «maskuline» av alle ølstiler. Men det funker! En passe dose av denne nektaren, og «anyone is anybody’s», som engelskmennene sier.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma, røstede og florale toner, hint av kaffe, sjokolade, lær og rosenknopper.
Distinkt røstet smak, toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og lakris, florale toner i bakgrunnen. Anstendig humle (Centennial). Ren nytelse dette her!
99/87 10,7% 50cl
Fuller's Vintage Ale 2012
I serien med Fuller’s flaskemodnede årgangsøl (oppskriften justeres litt for hvert år – derfor betrakter entusiastene dem som individuelle øl) har vi nå kommet til 2012 – den 16. årgangen i rekken. Hver flaske er som vanlig individuelt nummerert og pakket i kartong. Vintage Ale 2012 er det produsert 125000 flasker av (det høyeste antallet noensinne) – det høres kanskje mye ut, men i forhold til antallet flasker og liter fatøl som årlig produseres av Fuller’s «vanlige» øl, er dette tallet ganske lite. Humletypene som benyttes inkluderer, foruten de vanlige engelske humletypene Goldings og Target, også den prisvinnende humlevarianten Sovereign. Det økologiske byggkornet dyrkes på Sir James Fullers egen eiendom.
Rav til kobber farge på ølet, moderat til lavt skum, svakt off-white.
Ganske sterk aroma av malt, toffee, rosiner og eik.
Middels søt og maltpreget smak, meget behagelig, toner av toffee og rosiner igjen, noe eik og moderat humle i bakgrunnen. Kan nok ennå utvikle seg positivt ved videre kjellerlagring, men er absolutt verd å drikke allerede nå.
Fuller's Black Cab
Som dere har lagt merke til, satser Cardinal på introduksjonen av nye og innovative engelske bryggerier som Thornbridge og Magic Rock. Men det betyr på ingen måte at vi gir avkall på de veletablerte og solide gamle ale-bryggeriene! Det eneste gjenværende store London-bryggeriet, Fuller's, er bunnsolid med sin jevne og gode kvalitet, og når de en gang i blant introduserer et nytt øl, forventer vi automatisk at nykommeren også holder samme nivå. Det gjør i høyeste grad Black Cab, som vi smakte for første gang på København Ølfestival i mai 2012, og straks visste at vi måtte få inn i sortimentet når den ble tilgjengelig i Norge. Det er en stout med "folkelig" alkoholstyrke, som er oppkalt etter den legendariske svarte London-drosjen, "the black cab", en bilmodell som ble produsert nesten uforandret i ca. 50 år. Fuller's Black Cab er brygget med hele 5 forskjellige maltvarianter.
Meget mørk brun (nesten helt svart) farge på ølet, lysebrunt skum.
Både aroma og smak har milde røstede toner, mild kaffe og sjokolade. Silkemyk smak, meget behagelig å drikke. Jovisst finnes der "større" og kraftigere stouts, men denne er bare umulig å mislike, for alle som overhodet våger å ta skrittet over på "the dark side".
Fullers London Porter
Jippi! - den klassiske engelske Fullers London Porter er endelig i Cardinals ølutvalg! Lenge var den vanskelig å få tak i, selv i England, men nå har Fullers-bryggeriet skjønt at det er denne skikkelige ølvenner vil ha, og har økt produksjonen betydelig. Typebetegnelsen "London porter" brukes ellers i flere land - men her dreier det seg om EKTE vare, denne porteren er nemlig brygget ved Londons siste gjenværende store alebryggeri. Det nåværende bryggeriet ble etablert i 1845, men brygging har foregått på samme sted siden 1699. Malttypene i London Porter er brown, crystal og chocolate, og humlen er Fuggles.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, høyt lysebrunt sum.
Aromaen er først og fremst mørk sjokolade, men også rugbrød, lær og eik.
Smaken er igjen sjokolade på en god røstet bakgrunn, bra humle varer ut gjennom ettersmaken. Helt klart et førsteklasses øl!
Fullers 1845
Fullers 1845 er en English Strong Ale, og ble første gang brygget i 1995, da bryggeriet Fuller, Smith & Turner (Fuller's Griffin Brewery) fylte 150 år. Ølet ble en umiddelbar suksess, og har derfor blitt brygget hvert år siden. Den kjente engelske ølskribenten Roger Protz har Fullers 1845 som et av sine favorittøl! Malttypene er pale malt (en blanding av Pipkin, Maris Otter og Halcyon - for de spesielt interesserte), amber malt og krystallmalt. Humlen er erke-engelske Goldings.
Vakker rødbrun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Moderat aroma av fruktkake og karamell på en humlet bakgrunn.
Herlig smak, som innledningsvis er litt søt med maltpregede og fruktige toner (fruktkake igjen), mens avslutningen er krydret (muskat), tørr og distinkt humlepreget. Lang humlet ettersmak.
Dette er, kort sagt, en klassiker. "Frightfully English!"
Fuller's Past Masters XX Strong Ale
Det tradisjonsrike London-bryggeriet Fuller's har med sin nystartede Past Masters-serie ønsket å gjenopplive noen av de historiske oppskriftene fra fortidens bryggerimestere. XX Strong Ale er første ølet i serien. Det er flaskekondisjonert og "levende". Oppskriften ble første gang brukt 2. september 1891.
Klar rav farge på ølet, høyt til moderat skum, svakt off-white.
Moderat men god aroma, toner av mørke frukter og bær, også toffee.
Ganske fyldig og svakt varmende munnfølelse. Alkoholen er merkbar, men ikke i sjenerende grad. Ølet oppleves likevel som sterkere enn det faktisk er. Ganske søt smak, malt + mørke frukter og bær igjen, distinkt engelsk humle i avslutningen og ettersmaken. Joda, de kunne det i 1891 også!
Fuller's Brewer's Reserve No. 2 Limited Edition Oak Aged Ale
London-bryggeriet Fuller's har startet en kvalitetsserie med Limited Edition Oak Aged Ale. No. 1 var lagret på whiskyfat, mens No. 2, som vi altså har fått inn nå, har vært lagret et helt år på cognacfat. Alkoholstyrken er også litt høyere. Hver flaske er nummerert og individuelt pakket i kartong.
Kobberfarget øl, høyt off-white skum.
Fin vinøs og eikepreget aroma, toner av cognac og gammel sherry, også toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, noe karamell.
Smaken er distinkt eikepreget, innledningvis med en svak fruktig syrlighet på tungespissen. Toner av cognac, hint av mørke tørkede frukter, sjokolade og vanilje, men ølet er ikke for søtt. Moderat bitter avslutning, varmende munnfølelse.
Sykt godt!
Fuller´s Vintage Ale 2010
For det generelle om Fullers Vintage Ale: se omtalen av Vintage 2009
Forskjellen på 2010-årgangen er at den er brygget med både Target og Goldings humle, og humlebitterheten er mye mer tydelig. Aromaen er derimot ikke fullt så utviklet og vinøs.
De som prioriterer humlebitterhet drikker den nå (den er nemlig knallgod allerede), mens de som elsker det det runde og vinøse venter noen år, og håper (sannsynligvis forgjeves) at vi fortsatt har noen flasker igjen ...
Uansett er dette et øl av virkelig klasse!
Sigmund
Fuller´s Discovery
Det eneste store bryggeriet som fortsatt brygger i London, Fuller's, har her kastet seg på bølgen med moderne golden ales. Discovery er brygget med en porsjon hvetemalt i tillegg til den lyse byggmalten, humletypene som er brukt er amerikanske Liberty og tsjekkiske Saaz.
Gylden farge på ølet, moderat skum. Moderat fruktig humle i
aromaen, også noen toner av toffee og ristet brød med smør. Smaken har moderat malt og fruktig humle (hint av appelsiner), med bare en ganske moderat bitterhet i avslutningen. Dette er en lettdrikkelig, behagelig og "snill" ale som har vært en salgssuksess i England, og vi venter at den vil gå unna på Cardinal også. En ale som alle vil like! "You and me baby are nothing but mammals / so let's do what they do on the Discovery Channel".
Fuller´s ESB Champion Ale
Fuller’s (E.S.B.) Champion Ale viser hvor mye smak det er mulig å presse inn i et øl med lavt ekstraktinnhold. (1035 Balling). Dette ølet er den sterkeste ordinære bitter versjonen i Storbritannia. ESB danner sin egen undergruppe i England, men de fleste er i kategorien Amber Ale. Fuller’s ESB kobber brunt/gyllent med en fruktig aroma, er klart mer humlepreget enn vanlig Ale, men bruken av bitterhumle er avbalansert og blir aldri overveldende. Maltsmaken er også distinkt fruktig og runder ølet godt av. Malten er godt røstet, som kommer godt fram i både farge og smak.
Fuller´s London Pride
Fuller’s London Pride er sammen med Extra Special Bitter, Chiswick Bitter og E.S.B. det mest kjente ølet til Fuller’s Griffin Brewery som ligger i bydelen Chiswick i London. Griffin Brewery er Londons eldste bryggeri. Det ligger strategisk til midt mellom Themsen og motorvegen ut til Heathrow på en eiendom hvor det har vært bryggerivirksomhet helt siden 1600-tallet. Siden 1845 har bryggeriet vært eid av familiene Fuller, Smith og Turner, og ølet fra dette nå så tradisjonsrike bryggeriet er kjent som Fuller’s. Bryggeriet har fått flere CAMRA – utmerkelser for sine produkter. (CAMRA står for Campaign for Real Ale, som er en organisasjon som arbeider for at tradisjonelt overgjæret britisk øl som bitter ikke skal bli presset ut av markedet av undergjærede øltyper som pils, eller lager, som engelskmennene sier.) Når Ram flytter ut av London oktober 2006, er Fuller det eneste gjenværende av de større bryggeriene i hovedstaden.
London Pride er et godt avrundet ravbrunt elegant øl med en forbløffende kompleksitet. En maltrik base komplettert med mye avstemt aromahumle. Som CAMRA uttaler; 'the sensation of angels dancing on the tongue...' Men det er et mektig øl.