Unibroue Chambly Noire

cardinal stavanger

Trois Pistoles" fra fransk-kanadiske Unibroue har slått fantastisk godt an blant ølentusiastene som frekventerer Cardinal, og hva er da mer naturlig enn å introdusere enda et øl fra dette kvalitetsbryggeriet, nemlig Chambly Noire? (Chambly er forøvrig navnet på byen der bryggeriet ligger.)
Også dette er en ale i den belgiske tradisjon, ikke den meste ekstreme, men veldig god! 
Fargen på ølet er mørk rødbrun, nesten svart, med et fint lysebrunt skum.
Både aroma og smak har et moderat men fint preg av røstet malt, og du finner også eik og vinøse toner, med et fruktig innslag av rosiner og plommer. Tydelig men ikke overdrevet sødme.
Den store flasken er fin å dele på to, men du klarer nok en alene også ...
Dette er bare godt!

Trois Pistoles

Cardinal Pub Stavanger

"Det enkleste er pistol", sa Tramteatret i sin tid - men  de tre "pistoler" som dette fremragende ølet har fått sin navn fra, er slett ikke skytevåpen - det dreier seg (indirekte) om den gamle spanske MYNTEN ved samme navn. Denne mynten ga i sin tur navnet til en liten landsby, Trois Pistoles, i regionen Les Basques i Quebec, den fransktalende delen av Canada - og denne landsbyen er altså ølet oppkalt etter. Så vet vi det!
Unibroue kaller seg fortsatt et "mikrobryggeri" - selv om bryggeriets internasjonale anerkjennelse har medført en betydelig øket produksjon, holdes de håndverksmessige bryggingsprinsipper fortsatt i hevd, også etter at det japanske storbryggeriet Sapporo har gått inn på eiersiden.
Trois Pistoles er brygget med fire forskjellige typer malt og fire slag krydder, som alle bidrar til aromaens og smakens kompleksitet. Ølet er overgjæret, og har gjennomgått en annengangs gjæring og modning på flasken. Det er bare grovfiltrert, og det vil derfor dannes et naturlig bunnfall i flasken. Må helles forsiktig hvis du vil unngå bunnfallet, men det er ikke farlig om det blir med i glasset: det er nemlig proppfullt av B-vitaminer!
Mørkebrunt øl med et digert beige skum. Meget fin og kompleks aroma med vinøse toner, også toner av eik, krydder, kakao, røde bær og mørke frukter, hint av bondegård og tobakk. Smaken har en betydelig sødme, vinøs og fruktig, og er overraskende "myk", tatt i betraktning at dette er et 9% øl. Moderat humle / lav bitterhet. Mange av elementene fra aromaen følger deg gjennom hele smaken og ettersmaken. Et storartet øl!