Lindheim Red Hopster (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Red Hopster fra Gvarv i Telemark klassifiseres som en American strong ale.
Dyprød / rubinrød farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat aroma av «krydret» humle.
«Smooth» smak, ikke for søt, meget drikkelig. Humle med toner av krydder, jord, harpiks og grapefrukt gjennom det hele, med en solid bitterhet i ettersmaken. Tilstrekkelig malt i bakgrunnen. Meget god!

89/50 8,5%

7 Fjell Vinter (fat)

vinter_c3b8l_1024

7 Fjell Bryggeri, under ølfaglig ledelse av Gahr Smith-Gahrsen, er i ferd med å etableres i byen med de syv fjell - Bergen, så klart. Men siden de ennå ikke har fått montert eget bryggerianlegg, er det første ølet deres, Vinter (stilmessig en American strong ale), brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger. Malttypene er pale malt, crystal malt, dark crystal malt og chocolate malt. Humletypene er Perle, Cascade og Citra. 
Meget mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart.Moderat beige skum.
Moderat aroma av harpiksaktig humle og løk.
Smaken er først "smooth" og forfriskende, med toner av fruktig humle, mens avslutningen og ettersmaken har en distinkt og skarp bitterhet, med noen sidetoner av løk. Denne skarpe bitterheten splitter oppfatningene hos våre lokale ølentusiaster: noen mener at ølet smaker helt supert, mens andre mener det er noe ubalansert. You decide!

Amager / Against The Grain - The Great, Big Kentucky Sausage Fest

amager-against-the-grain-the-great-big-kentuc-L-AQhiN5

Enda et nytt dansk-amerikansk samarbeidsøl fra våre københavnske venner i Amager Bryghus, stilmessig en «imperial brown ale» - eller plasser den under sekkeposten American strong ale, om du vil. Som vanlig får bryggerne ordet først:
«Vi forventede måske nok, at de ville ankomme med flasker fulde af Bourbon og en banjo under armen, men intet af dette skete. I stedet endte vores brygdag med de smukke fyre fra Against The Grain Brewery i Louisville, Kentucky som én stor hotdog-spisnings-konkurrence. Yep, vi tager ikke pis. Den store Kentucky-fyr, Sam, udfordrede vores egen temmeligt store fyr, Jacob, om hvem der kunne spise flest af Johns fyldige og voldsomt krydrede gourmet-hotdogs. Men det skulle Sam vist aldrig have gjort... Men midt mellem alle drillerierne og den meget snak om pølser, så blev der faktisk brygget øl. Vi håber at du vil nyde denne humlede Imperial Brown Ale - den var designet til i særlig grad at akkompagnere hotdogs og anden krydret og røget mad. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Brown, Melanoidin, Biscuit, Chocolate. Hops: Herkules, Tomahawk, East Kent Goldings, Cascade, Simcoe. Yeast: US-ale.»
Våre egne notater:
Dypbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
God aroma av brun malt og fruktig humle, et hint av sjokolade.
Nokså tørr og kjeksaktig smak, toner av brun malt og sjokolademalt, furuaktig humle, noe frukt også. Jo, vi gan godt tro at ølet smaker godt til gourmetpølser, men våre gjester har nok funnet ut at det smaker godt alene også – mye av beholdningen er nemlig solgt ut allerede, før vi rakk å skrive om det!

Lagunitas Undercover Investigation Shut-Down Ale

beer_58708

Når et øl heter noe slikt som "Undercover Investigation Shut-Down Ale", vet du bare at det må være amerikansk - nærmere bestemt fra Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California. Stilmessig er det en American Strong Ale, med rikelig humle og solid alkoholprosent. "Original gravity" for vørteren var på 1085 (det er ganske mye), og bitterheten er 66,6 IBU.
Vakker rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle, gammel marmelade, karamell og krystallmalt, alkohol.
Smaken er meget søt, og alkoholen er ikke spesielt godt skjult, men blir snart "overmannet" av et massivt humleangrep. Varmende munn- og halsfølelse. Kanskje noen vil synes at der er "for mye av alt" her, og noe øl for dem som teller kalorier er det definitivt ikke - men jeg må bare tilst&ari ng; at jeg drikker det med en betydelig glede, om enn noe skyldbetynget.

Beer Here Hoptilicus (fat)

1207

Også på fat fra i dag: Beer Here Hoptilicus, 9%, stilmessig plassert i sekkeposten American Strong Ale.
Vi innleder med hva den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si om ølet (som han har brygget hos Søggaards Bryghus i Aalborg): "Som en rasende drage vil Hoptilicus med malttunge skridt hensynsløst trampe ind over din tunge, hærge dine sagesløse smagsløg med heftige 80 IBU humlebitterhed, hvorefter den udspyr flammende alkohol over din drøbel og din krops mest sårbare bløddele.
Brygget af obskøne mængder pale ale malt, rigeligt med karamelmalt, en smule black malt for farvens skyld, samt det fineste lollandske enkelt-marks roesukker. Maltprofilen er balanceret af den citrale og frugtige Centennial humle og den lidt skarpe, fyrnåleagtige Chinook humle. Resultatet er en stærk, men letdrikkelig ale, der både kan nydes af ballonglas med ristet rugbrød og stærk ost eller i festligt lag med vennerne (med 9% alkohol, kan det dog godt risikere at blive en kort aften)."
Dette er våre egne notater: Uklar mørk brun farge på ølet, digert off-white skum. Aromaen har behagelige toner av humle med sitrusfrukt og furu, på en bakgrunn av malt, litt karamell og brunt sukker, til og med et hint av eik. Smaken har tydelig preg av humle, med mer furu enn frukt, men også med en moderat men fin sødme av malt, igjen med et hint av karamell og brunt sukker. En fast bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen. Det er bare å gratulere Christian med enda et vellykket øl - og enda mange flere skal det bli på Cardinal!
 

De Molen Lood & Oud Ijzer


Bryggerne på på nederlandske Browerij De Molen har her foretatt en blanding av to av sine andre øl, Amarillo (en double / imperial IPA, som vi også har) og Rasputin (en imperial stout). Resultatet er altså kalt Lood & Oud IJzer, og her skal vi ikke forsøke oss på noen oversettelse - tror det er et fiffig ordspill ute og går der. Stilmessig blir blandingen å klassifisere under sekkeposten "American strong ale". Vi har bare fått et fåtall av flaskene i batchen som er på totalt 318 stk. Anbefalt drikketemperatur er 10 grader C.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Glimrende kompleks aroma, her er det fruktig amerikansk og europeisk humle, vinøse toner, hint av eik, rødvinseddik og lær - kanskje et streif av sjokolade også.
Smaken har toner av overmodne frukter, en betydelig maltsødme, hint av sjokolade og kaffe i bakgrunnen, moderat og "tørr" humle i avslutningen. Alkoholen på 10,4% er godt skjult, men det kan nok nok være lurt å dele den store flasken på to personer.

99/96 10,4%

Arrogant Bastard Ale


Stone Brewing Company i Escondido, California, er kjent for kompromissløs bruk av råvarene (særlig humle), med til dels ganske "voldsomme" øl som resultat. Arrogant Bastard er deres mest berømte øl, og selger nok litt ekstra på navnet også. At det virkelig er et øl for "arrogante jævler", signaliseres allerede i reklame-introen: "Dette er et aggressivt øl. Du kommer sannsynligvis ikke til å like det. Det er høyst tvilsomt om du har god nok smak, eller er tilstrekkelig sofistikert, til å verdsette en ale med en slik kvalitet og dybde". Javel, nei. Jeg har nå smakt på den likevel. Stilmessig karakteriseres ølet som en "American strong ale", men har også en del til felles med IPA. (Vi har også Stone IPA, så prøv begge og sammenlign.) Men bryggeriet har utvilsomt truffet noe i markedet. En mangeårig årlig vekst på over 30% kommer ikke av seg selv, og da direktøren og bryggerisjefen var på besøk hos oss sommeren 2009 erfarte vi at dette slett ikke var noen arrogante djevler, men rett og slett kjempehyggelige og romslige amerikanere, som ville ha bilde av seg selv på Kjerag. Stone Brewery you know. Dette er hva jeg fant:
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum. God men overraskende moderat aroma av floral og fruktig humle. "Arrogansen" viser sitt grimme ansikt først i smaken, med en distinkt og aggressiv humlebitterhet fra begynnelse til slutt. Der er en viss maltsødme i bakgrunnen, men jeg kan jo ikke si at den arrogante jævelen hører til i "velbalansert øl"-kategorien. Men så er den nok ikke ment å være velbalansert heller. Snarere tvert imot ... Kanskje er jeg ikke, som bryggeriet antyder, "not worthy"? Fruen fikk også smake, og det pussige er at hun likte den arrogante jævelen bedre enn jeg gjorde. Say no more .
..

99/98 7,2%

Nøgne Ø God Jul Islay Edition

110163

Denne spesialutgaven av Nøgne Ø God Jul skiller seg dramatisk fra originalen, ved at den har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Islay malt whisky - den mest torvrøykpregete whiskytypen som finnes. Og det merkes!  Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt til moderat lysebrunt kremig skum. Intens torvrøykpreget aroma av Islay malt whisky, også toner av tjære og salt sjøluft, hint av vanilje og lakris. Smaken domineres av et overveldende innslag av torvrøyk, det kan nesten bli for mye av det gode, da God Juls opprinnelige egenskaper nesten forsvinner. Igjen hint av tjære, vanilje og lakris. Definitivt et interessant og spennende øl, som nok fordrer at du også har sansen for whiskyen fra den forblåste skotske øya Islay. I motsatt fall kan nok dette ølet bli litt av en ekstremøvelse å få ned ...