Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Aecht Schlenkerla_Rauchbier-Maerzen_(Flasche)

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Med introduksjonen av to Aecht Schlenkerla øl - Märzen og Urbock - sprenger Cardinal igjen grensene for "vanlige" øl. De er ekstreme, ikke på grunn av alkoholinnholdet - det er som normalt for disse øltypene - men på grunn av bruken av røkmalt. Vi har riktignok vært borti mørkere øltyper hvor det er brukt litt røkmalt som "prikken over i'en", men her er, så vidt vi har forstått, ALL malten røkt over levende ild fra bøkekubber. Og det kjennes!
Ølene brygges hos Brauerei Heller i det tyske ølets hovedstad, Bamberg i Franken. Og bryggeriet har holdt på siden 1678! "Schlenkerla" er et lokalt (og etter vår tids målestokk noe ufint) økenavn på en lettere handikappet person med en haltende eller slengende gange. En av bryggerne var blitt halt etter en fallulykke, og ble hengende ved dette økenavnet. Men hans evner som brygger var på ingen måte redusert, og snart ble også navnet hengende ved det gode ølet han laget, i en slik grad at bryggeriet til slutt aksepterte det som ølets offisielle navn!
 Märzen-ølet deres har en vakker mørk kobberfarge og et fint off-white skum.
Aromaen? Ja, her føler du deg hensatt til slakterbutikken hos Gabbas, hvor de nettopp har trillet inn en ladning med nyrøkte pølser og hele sider med bacon! Utrolig! Og når du etterhvert aksepterer at dette faktisk er lukten av et øl, forestiller du deg at tønnene nettopp er blitt reddet ut fra de nedbrente ruinene av et bryggeri ...
Smaken har også et klart og markert preg av røkmalten, men du kjenner også noe av det fine og lette preget av en "vanlig" Märzen, og humlen er moderat. Som følge til grillmat skal dette ølet bare være helt suverent - men litt enkel digg attåt, som krydret chips/crisps eller chilinøtter, er også helt konge.
Noen hater likevel røkpreget, mens andre bare ELSKER det - og enda flere er skeptiske først, men er etter 2-3 halvlitere villige til sverge på at det er slik et øl SKAL smake!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen


Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen er et av tre rauchbier vi har fast eller sesongmessig på Cardinal, og det spørs om vi ikke skulle samlet disse ølene i en egen gruppe, Rauchbier, i stedet for som vi har gjort å gruppere de under type øl. Årsaken er at alle disse ølene fra Brauerei Heller i Bamberg er brygget med malt som er røket over bøkeved, og dermed som fellesnevner har en intens aroma og smak av røk. Vi får i Januar inn deres sesongøl “Urbock” på 6,5% .. Hva med å prøve denne sammen med en utvalgt single malt?
Deres Rauchbier Weizen er i likhet med andre tyske hveteøl overgjæret, og inneholder en stor andel hvetemalt. Røykpreget er imidlertid som vi var inne på utpreget, og resultatet er en øl som både er lett og leskende, samtidig som det er veldig spesiellt. Jeg viser forøvrig til omtalen av deres Märzen, og sier bare: Du tror det ikke før du har smakt det!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock


Synes du Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen er ekstrem med sitt preg av 100% røkmalt fra bøk, er du ihvertfall garantert å få bakoversveis av bryggeriets Urbock! Her har de "tatt 'n helt ut", som det heter på moderne norsk. Ølet er mahognifarget, med et fint beige skum. 
INTENS og ganske ekstrem aroma av røkt kjøtt og branntomt, hint av tjære.
Smaken er også intenst røkpreget, men der er også en merkbar maltsødme og fylde til stede, som gir røkdominansen litt motstand. Moderat humle i avslutningen.
Du er bare nødt til å bli imponert (på den ene eller andre måten) av dette ølet - hører du til dem som knapt kan få verken kjøttet eller fisken du spiser kraftig nok røkt, vil du garantert like Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock. Hvis din favoritt-maltwhisky er Laphroaig, vil du også sikkert nikke anerkjennende.
Dette er et øl for tøffe jenter og gutter med hår på både brystet og tennene (ihvertfall i overført betydning ...) - prøv det, og finn ut hvor du befinner deg på skalaen!