Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Extra IPA

Sierra Nevada Pale Ale var et av ølene som innledet den amerikanske «craft brewery»-revolusjonen, og den har blitt en sikker vinner hos mange av Cardinals gjester også. Men flere har spurt oss om vi også ville ta inn den velhumlede Sierra Nevada Torpedo Extra IPA. Nå er ventetiden over – torpedoen er klar til utskyting! Kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company (i Chico, California) styrker dermed sin representasjon hos oss, og er kommet for å bli!
Dypgylden til oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma med sitrus-, urte- og furutoner av amerikansk humle, hint av karamell også.
Intens smak av humle, toner av furunål og grapefrukt, distinkt bitterhet, men ikke verre enn at de fleste tåler den. Noe maltsødme også.
Joda, vi har mange gode IPA’er i vårt utvalg fra før, men Torpedo gjør ikke skam på selskapet!

Sierra Nevada Bigfoot

bigfoot-148x225

Sierra Nevada Brewing Company i Chico, California, kan, i konkurranse med Anchor Brewing Company i San Francisco, gjøre krav på tittelen som selveste "gudfaren" i den amerikanske "craft brewing"-revolusjonen. Begge bryggeriene er nå bredt representert på Cardinal. Mange av våre gjester har spurt etter Sierra Nevadas berømte barleywine Bigfoot, og nå er den endelig her. Bigfoot er oppkalt etter den myteomspunne lokale "avskyelige snømann" - og om sistnevntes eksistens er mer enn tvilsom, har ølet Bigfoot satt sine store og uomtvistede fotspor i moderne amerikansk bryggerihistorie. I motsetning til britiske maltaksentuerte barleywines, har Bigfoot og andre amerikanske sådanne også en massiv humlebitterhet. Der er minst to oppfatninger av hvor fersk den skal drikkes - de mest innbitte "humlehodene& quot; vil ha den så fersk og brutal som mulig, mens andre mener like bestemt at den bør ha minst ett års kjellerlagring (gjerne lenger) for å få en rundere og mer sofistikert smak. Det er 2012-årgangen vi har fått inn (altså ferskvare), men vi blir ikke det minste lei oss om noen av flaskene får en vinter eller to på lageret. You decide!
Kobberfarget øl, bra beige skum.
Meget god og sterk aroma av blomsteraktig humle, toner av honning og frukter også, hint av eik og karamell.
Fyldig og rik munnfølelse. Smaken er innledningsvis søt og eiket med preg av tørkede mørke frukter, så overtar en massiv humlebitterhet, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Når ølet er helt ferskt, kan denne bitterheten nesten maskere ølets andre kvaliteter, men balansen blir altså bedre med tiden, synes noen.

Sierra Nevada Porter

snporter

Sierra Nevada Brewing Company (fra Chico California) er allerede velkjent på Cardinal, nå har vi også fått inn deres Porter. Ølet har sine røtter helt tilbake til bryggernes spede begynnelse som hjemmebryggere. I dag er den en av de mest solgte portere i USA. Humletypene er amerikanske (Nugget og Willamette), men ellers er dette langt på vei en porter i klassisk britisk stil, og ikke noe amerikansk eksempel på "overkill".
Meget mørk rødbrun farge på ølet, tett beige skum.
God og moderat røstet aroma, hint av sjokolade, lakris, lær, eik og tobakk.   
Middels røstet smak med toner av kaffe og mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak med middels bitterhet fra humlen og den røstede malten. En relativt "smooth" og lettdrikkelig porter, kan anbefales både overfor nybegynnere og viderekomne innen de mørke øls verden.

Her er våre kommentarer første gang vi hadde den inne 09.12.2009;

Sierra Nevada Porter er en klassisk amerikansk porter, ikke ekstrem, men god. Sierra Nevada Brewery ble grunnlagt av sykkelreparatør og hjemmebrygger Ken Grossman i 1979, og dannet starten på den amerikanske «husbryggeri» bølgen, eller håndtverksbryggeri som en gjerne heller kaller det her på berget. Bryggeriet er i dag den nye generasjonens kanskje mest berømte håndverksbryggeri i USA. I 1989 åpnet de sitt andre bryggeri, og hele anlegget, deriblant de tradisjonelle maskekannene av kobber, ble importert fra Tyskland. Bryggeriet er berømt for sin generøse bruk av humle i alle sine brygg.
Humletypene som har blitt benyttet i Sierra Nevada Porter er Nugget og Willamette.
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Gråbrunt høyt skum. Meget fin røstet aroma, toner av sjokolade, lakris, lær og eik. Røstet smak med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak, både fra den kraftig røstede malten og humlen. Absolutt et bra øl dette her!

Sierra Nevada Anniversary Ale

37477

Kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company i Chico (California) bruker den nydelige amerikanske humletypen Cascade som sin "signaturhumle" - du finner den bl.a. i deres Pale Ale på Cardinal. I deres Anniversary Ale (de feirer jubileum hvert år!) er de enda mer rause med Cascade-humlen - dette ølet er en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, noe som tilsier kraftig humling, men den er ikke så ekstrem som IPA'ene til endel andre amerikanske håndverksbryggerier. Oransje til rav farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig glød.
Deilig aroma av Cascade-humle, toner av furu og grapefrukt.Smaken er distinkt humlet gjennom det hele, her er det furunåler i massevis, en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen, og en lang og meget bitter ettersmak. Der er også noen hint av karamellmalt, men ølet er ikke for søtt. Joda, her snakker vi om SKIKKELIG øl!
Dette er en IPA som garantert vil gå unna til alle våre gjester som elsker god humlesmak. Men vi skal prøve å ta inn mer ...

Sierra Nevada Pale Ale

sierra-nevada-pale-ale

Fjellkjeden Sierra Nevada er delt mellom statene Nevada og California, og i Chico i California startet et par karer opp et enkelt mikrobryggeri i 1979, Sierra Nevada Brewing Company. De tidligere hjemmebryggerne Ken Grossman og Paul Camsui satset på kvalitet fra dag 1, og oppnådde hurtig en anerkjennelse og popularitet som tilsa en betydelig utvidelse av bryggeriet.
I dag produserer de så mye at det blir meningsløst å kalle dem et "mikrobryggeri" lenger, men kvalitetskravene er de samme! 
Deres Sierra Nevada Pale Ale ble nærmest et paradigmeskifte i amerikansk bryggerihistorie - alle de hundrevis av amerikanske håndverksbryggerier som i årene etterpå etablerte seg, måtte finne seg i at deres pale ales ble vurdert mot forbildet fra Sierra Nevada.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med høyt skum. Behagelig humlepreget (Cascade) aroma med sterke fruktige toner (sitrusfrukter, rosiner, svisker). Humlepreget smak på en anstendig maltet base, med toner av frukter (grapefrukt, rosiner) og krydderier.
Det er lett å forstå hvorfor dette ølet har en blitt en del av basis-dietten til mange amerikanske ølvenner! 

Sierra Nevada Wheat

lWheatBottle

Det californiske kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada er kjent for smaksrike øl (som vi har flere av), men de har også omtanke for alle ølvenner som ønsker et lettdrikkelig forfriskningsøl. Med sin Wheat (ufiltrert hveteøl) dekker de dette behovet, uten at ølet er blottet for smak av den grunn. De typiske "tyske" hveteølkarakteristika er likevel nedtonet, til fordel for et tydeligere humlepreg. Uklar gylden farge på ølet, med et høyt hvitt skum. Behagelig og litt søtlig aroma med toner av honning og blomster. Lett i kroppen og forfriskende smak, moderat fruktig med et distinkt humle-"bitt" i avslutningen, som gir den gode mersmaken. Serveres kjølig. Siden alkoholprosenten også er noe mer moderat her enn i de fleste andre hveteøl, er der vel ingen grunn til å nekte seg en til?