The Bruery Tart of Darkness

Cardinal Pub Stavanger

The Bruery (eid av familien Rue, derav navnet) holder til i Placentia, California. Ølnavnet Tart of Darkness er et ordspill, det henspiller på forfatteren Joseph Conrads mest berømte fortelling, Heart of Darkness (Mørkets hjerte). Men "tart" oversettes helst med "syrlig snerpende", så da vet du hva som møter deg i dette ølet. Det dreier seg om en syrnet stout, som er tilsatt både brettanomyces og melkesyrebakterier for å oppnå det ønskede resultat.
Svart farge på ølet, lavt beige skum.
Herlig aroma av brettanomyces, også eikede og røstede toner, frukt nedlagt i brandy, ganske kompleks.
Forfinet sur smak, toner av sitron, mens de røstede tonene er ganske avdempet. Og avslutningen, den er altså uimotståelig "tart".
Vi har bare fått tak i et par kasser nå, men dette er et av ølene hvor vi trygler importøren om å ta inn mer. Billig er Tart of Darkness ikke, men verd hver krone!!

99/94 7% 75cl

The Bruery Saison de LenteThe Bruery
hører hjemme i Orange County, California. Det litt pussige navnet oppsto da familien Rue bestemte seg for å starte sitt eget "brewery" - det måtte jo nesten bli The Bruery. De har spesialisert seg på å lage sin egen amerikanske vri på gamle europeiske øltyper. Deres Saison de Lente er som navnet antyder en tradisjonell saison i belgisk stil - men mens belgierne opprinnelig drakk saison under innhøstingen, brygger The Bruery dette som sitt sesongøl for fasten og påsken, og de etterfølgende vårukene.
Det er et levende og flaskekondisjonert øl, med en ekstra tilsetning av brettanomyces (en slags "kontrollert villgjær"). Ølets karakter vil derfor utvikles ved lagring - som ferskt er humlepreget tydeligst, etter et år eller to vil brettanomyces-preget av "bondegård" være tydeligere. Kullsyrenivået kan nok også variere fra en flaske til en annen.
Glasset fylles fullstendig av et digert hvitt skum, mens et blekgyldent og svakt disig øl bare langsomt kommer til syne.
Rustikk aroma med toner av bondegårdskjøkken og oksiderte epler, også krydrete toner (koriander, nellik).
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er distinkt humlepreget og moderat krydret gjenom det hele, med en god bitterhet i avslutningen. Til å være et øl på 6,5% er det lett i kroppen, og ganske lettdrikkelig. Det vil dermed falle i smak hos mange. Tror neppe vi får anledning til å lagre disse flaskene så VELDIG lenge, nei!