Valhalla Simmer Dim


"Simmer Dim" er shetlandsdialektens uttrykk for sommernattens skumringstimer, hvor det aldri blir helt mørkt (Lerwick ligger på samme breddegrad som Bergen, og Valhalla Brewery på Unst ligger enda lenger nord). Svært naturlig da å kalle en av bryggeriets sommer-ales Simmer Dim, den ble brygget første gang til Shetland Folk Festival i april 2000.
Gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat aroma, noe fruktig humle på en bakgrunn av korn.
Moderat kullsyre i glasset, i begynnelsen en myk munnfølelse. Smaken har først noe fruktig humle, men ender i en småskarp bitter og tørr avslutning, her er også noen småskarpe kornige toner, som synes å være en del av dette bryggeriets "house character". En grei forfriskning.

31/32 4%

 

Valhalla Island Bere

Cardinal stavanger

"Bere" er det lokale navnet på den viltvoksende "ur-byggen" som vikingene introduserte på Shetland og Orknøyene. Der er lange tradisjoner for å bruke bere i gårdsbryggingen på øyene, men når Valhalla Brewery på Shetland nå brygger sin golden ale Island Bere, er det visstnok første gang dette kornslaget brukes som hovedingrediens i moderne kommersiell brygging.
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Malt og et distinkt "støvet" preg i aromaen, svake hint av frukt.
Smaken har mye av karakteren til en standard engelsk bitter, igjen med et "støvet" preg, ganske tørr, med en meget moderat fruktighet i avslutningen. Ettersmaken har en tydelig humlebitterhet (Cascade), med et streif av harpiks.

Valhalla Auld Rock

cardinal stavanger

Fra våre skotske (nesten norske) venner i Valhalla Brewery på Shetland kommer Auld Rock, en mørk ale som jeg vil si ligger nær opp til en porter. Før oljealderen skapte velstand, var det ofte en hard kamp for tilværelsen på de forblåste øyene, og mange utvandret til Amerika eller Australia. Når hjemlengselen meldte seg, omtalte de ofte Shetland med med kjælenavnet "the auld rock".
Auld Rock var Valhalla-bryggeriets første øl da de startet opp i desember 1997, og mange mener at det fortsatt er det beste.  Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum. God aroma av sjokolade, mild kaffe og lettrøstet malt. Smaken er moderat fruktig (mørke frukter) med et røstet preg, temmelig tørr, toner av mild kaffe, hint av mørk sjokolade og harpiks. Behagelig å drikke.

Valhalla Sjolmet Stout

Cardinal Pub Stavanger

Shetland, øygruppen med "norsk" historie nord for Skottland, er hjemstedet til Valhalla Brewery, som lager Sjolmet Stout. "Sjolmet" var betegnelsen på en spesiell fargevariant (nå utdødd) hos det ellers livskraftige Shetlands-kveget.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Lavt beige skum som ikke varer så lenge.
God aroma og smak av røstet malt, toner av mørk sjokolade og mild kaffe. Nokså tørr, med bare en svak syrlighet i avslutningen. En helt grei stout, som ikke skiller seg så veldig ut fra andre av slaget. Kvegrasen er antakelig mer spesiell ...
Befinner du deg i Lerwick på Shetland, så er nærmeste større by BERGEN (bare for å ha nevnt det). Klart at både puben Henriks i Bergen og Cardinal måtte ha ølene fra Valhalla da ...