Williams Ginger
Ginger
(= ingefær) fra Williams Brothers,  Alloa, Skottland, er et EKTE overgjæret ingefærøl, i motsetning til den brusen / blandevannet som ellers gjerne kalles ginger ale. Det er brygget på malt, men helt uten humle, så det er de meget liberale mengdene med ingefærrot som gir "smell i smaken" til ølet, og får det til å virke langt sterkere enn sine 3,8%.
Gylden farge, helles meget brusende i glasset, men skummet er moderat til lavt.
Aroma av ingefær og sitrusfrukt.
Smaken har en distinkt og lett brennende ingefærdominans fra begynnelse til slutt. Dette er definitivt ikke "ditt vanlige øl", men hvis du (som jeg) er glad i ingefær både i mat og drikke, er Williams Ginger en fin avveksling fra hverdagsølet. Ja, det faller faktisk i smak hos mange som ikke er så interessert i "vanlig" øl også.
 

Hitachino Nest Real Ginger Ale


Fra japanske Kiuchi Brewery kommer deres Hitachino Nest Real Ginger Ale, og som navnet røper er det brygget med en porsjon fersk ingefærrot i bryggekjelen. Malttypene er pale, münchener, krystall og sjokolade, humletypene er Chinook, Perle og Kent Goldings.
Ravfarget øl, svakt disig, med et bra off-white skum.
Fin aroma av fersk ingefær og fruktig og blomsteraktig humle, hint av sitrongress.
Smaken har betydelig maltsødme, men har ingefæren som det dominerende elementet gjennom det hele (likevel ikke så mye at smaken blir brennende), med hint av søte frukter og sukkertøy. Avslutningen er tørrere, med moderat humle.
Dette er et godt øl hvis du liker ingefær (det gjør jeg), men hvis du hater dette krydderet, eller er allergisk mot det, er det å be om trøbbel å bestille Real Ginger Ale ...

91/90 8%

 

Classic Gingers Beer

250723904226837652_rpRH0wLU_b

Classic Gingers Beer er brygget av "Browar Belgia" i Polen - som bryggeriets navn så diskret antyder, eies det polske bryggeriet av et belgisk bryggeri, Palm. 
Ølet har en foruroligende mengde kunstige tilsetninger, som kunne få opphavsmannen til den tyske "renhetsloven" til å rotere vilt i sin grav.  La det straks være sagt: målgruppen for "Classic Gingers Beer" er neppe den vanlige øldrikker, men snarere folk som ellers setter pris på smaken av den alkoholfrie brusen / blandevannet "ingefærøl / ginger ale", som selvsagt ikke er noe øl i det hele tatt. Men basisen for "Classic Gingers Beer" ER faktisk øl laget på malt (men ikke humle), selv om det smaksmessig minner mest om det omtalte blandevannet. Så synes du f.eks. "bourbon & ginger ale" er gromme greier: prøv gjerne dette ølet!
Krystallklar gylden farge, med relativt store bobler. Brusende skum som dør helt ut etter en stund. Sterk søtlig aroma av ingefær, glukosesirup og andre kunstige tilsetninger.
Smaken er også meget søt, men ikke vond, i og for seg - men du får altså bare en meget begrenset følelse av at det er et ØL du drikker. Personlig må jeg bare innrømme at dette neppe blir mitt førstevalg!

Old Ginger Tom

ginger

Engelske Robinsons Old Tom og varianten Chocolate Tom har blitt en suksess på Cardinal (naturligvis!) - nå har vi endelig fått inn varianten Robinsons Ginger Tom også. Som navnet sier står ingefær i fokus her - noen vil sikkert hevde at dette er et øl "for spesielt interesserte", ihvertfall bør du like smaken av ingefær. Heldigvis gjør jeg det! Det dreier seg altså om det sterke kvalitetsølet Old Tom som har blitt blandet ut med en dose Fentimans Ginger Beer (dermed er alkoholprosenten senket fra 8,5% til 6%). Fentimans Ginger Beer er strengt tatt ikke et øl i det hele tatt, men en alkoholfri drikk i slekt med brusen / blandevannet "ingefærøl" / "ginger ale". I motsetning til de fleste brusvariantene er imidlertid Fentimans laget med bare naturlige råvarer, ikke minst med EKTE ingefær (ikke kunstige essenser). Du får kjøpt Fentimans Ginger Beer bl.a. på ULTRA, hvis du er interessert. Ginger Tom er et flott mahognifarget øl med et bra beige skum. Distinkt aroma av ingefær, også med fruktige og lett vinøse toner, hint av karamell. Smaken er fyldig, maltpreget og søt, med distinkte toner av syltet ingefær. I avslutningen møter du noe humle og et moderat "brennende" nærvær av ingefæren. Definitivt noe utenom det vanlige! Må bare prøves, om du ikke på forhånd vet at du hater (eller er allergisk mot) ingefær!

Badger Brandford Fly

Cardinal Pub Stavanger

Folk som fisker langs elva Stour i Dorset i Sør-England stifter ofte bekjentskap med den beryktede Blandford fly - ei stikkende flue, som etterlater offeret bannende med sterk svie og kløe. Sikkert i slekt med Tune-flua i Østfold - det er dårlig turistreklame for ei bygd å være kjent primært for sine plagsomme insekter!
Botemidlet mot stikkene skal etter gamle råd være ingefær - både utvortes og innvortes. Så da det lokale Badger-bryggeriet (Hall & Woodhouse) bestemte seg for å lage en ale tilsatt ingefær, var navnet gitt - det måtte bli Blandford Fly.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat skum. Aroma av ingefær, sukkersaus og noe frukt, hint av toffee. Smaken er temmelig søt, med innslag av lønnesirup, og med et moderat men tydelig nærvær av den behagelig "brennende" ingefæren i avslutningen. Der er knapt noen merkbar humle i det hele tatt.
Et øl definitivt utenom det vanlige, det vil falle i smak hos alle som tåler litt sødme og er glade i ingefær. Serveres godt avkjølt.